Mozilla begint Open Web Docs-platform voor documenteren van webstandaarden

Mozilla en verschillende andere bedrijven zijn een project gestart om documentatie voor api's en webplatformen te schrijven. Open Web Docs is bedoeld als een aanvulling op het Mozilla Developer Network, dat sinds vorig jaar minder vrijwilligers en deelnemers had.

Mozilla is de drijvende kracht achter het Open Collective, al krijgt het project ook geld van techbedrijven zoals Google en Microsoft. Open Web Docs is volgens Mozilla bedoeld als een platform om open webstandaarden te documenteren voor de langere termijn. Via het project schrijven vrijwilligers en werknemers documentatie voor standaarden of api's, ook van software die niet van Mozilla zelf is. Bovendien helpt het project bij het opzetten en beheren van online communities, en het stroomlijnen van processen om documentatie door te voeren.

Het collectief heeft verschillende doelen opgesteld voor het aankomende jaar. Er moeten in 2021 vier mensen in dienst komen van het project, maar er moet ook nog een langetermijnstrategie worden opgesteld. Mozilla zegt dat het platform onafhankelijk bestaat van specifieke bedrijven of organisaties.

Het idee achter het project is niet helemaal nieuw. Open Web Docs bestaat voortaan naast MDN Web Docs, een ander project van Mozilla waar web-api-ontwikkelaars altijd hun documentatie openbaar maakten. Mozilla ontsloeg vorig jaar 250 werknemers om zich meer te kunnen richten op betaalde diensten. Veel van die werknemers werkten aan MDN Web Docs, waardoor er na het grote ontslag een gat viel in dat project. Open Web Docs is een poging dat gat op te vullen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-01-2021 • 16:54

17

Submitter: TheVivaldi

Reacties (17)

17
17
12
7
1
5
Wijzig sortering
Dit zat er natuurlijk dik aan te komen, je ontslaat nagenoeg het gehele personeel dat werkte aan MDN Web Docs maar web-standaarden staan niet stil. Het gevolg is dat het project dan wordt afgeschoven op de community in de hoop dat zij het verder oppakken.

Mozilla was van oorsprong het bedrijf dat ''goed was voor het internet'', echter tijden veranderen en ik kom hier toch langzaam op terug. Dit is het zoveelste voorbeeld van een beleidsbeslissing dat moeilijk door de keel gaat, zie bijvoorbeeld ook het salaris van de CEO die met 400% omhoog gaat (bron: http://calpaterson.com/mozilla.html).

Hopelijk weten ze het tij te keren en gaat Mozilla zich weer op de core-business focussen. Een beter, gratis internet met goede tech-engineers in dienst die voor ons allen zinnige tools maken. Niet het doorgeschoten ''het levert niks op, afstoten''-gedachtegoed. Het is toch onze enige hoop tussen de web-browser giganten van Microsoft, Google en Apple...

[Reactie gewijzigd door Blackboard op 23 juli 2024 01:10]

Bedankt voor de link naar http://calpaterson.com/mozilla.html.
Dat is een zeer nuttige aanvulling.
Ik gebruik vanaf het begin, en nog steeds, Firefox. Ik vraag me nu wel af wat een goed (geen Google, geen shady business model zoals Brave) alternatief is.
Voor mobile kan ik Bromite aanbevelen. Dat is Chromium met ingebouwde ad-blocker. Wordt onder andere verspreid via F-Droid.
Er is geen goed niet google alternatief. het is allemaal chromium, en dus google's vinger in de pap.
Ik gebruik sindskort LibreWolf https://github.com/intika/Librefox
Dit is Firefox waar alle telemtrie is uitgehaald met ingebouwde ad-blocker.
Interessant, bedankt!
Je kan wat dat betreft een aantal richtingen op. Als je echt helemaal zeker wilt zijn dat je browser niks shady’s doet, moet je deze zelf compileren en begrijpen wat voor code er in zit. Dat is op zich niet redelijk om van meeste mensen te verwachten. Zelfs meeste bouwers van browsers werken enkel aan een onderdeel — volgens mij bestaan er heel weinig mensen die àlle code in een browser kennen.
Dan zul je moeten nagaan welke browser(maker) het meest te vertrouwen is. Dat de broncode vrij beschikbaar is daarbij een must, maar niet genoeg meer. Het beleid van de browser(maker) is wat goede browsers onderscheid van de slechte.
Sowieso Safari, Firefox en een paar chromium browsers blokkeren 3rd party cookies, maar vooral Firefox en Safari zijn goed bezig tegen fingerprinting. Hun business models zijn ook niet gericht op tracking, dus het lijkt me haast wel dat je die richtingen op moet.
Maar je kunt toch niet verwachten dat Mozilla dit soort dingen online laat staan als er verder geen andere inkomsten zijn om dat van te betalen? De hele reden dat ze het afstoten is omdat het te duur werd. Allerlei initiatieven zijn geflopt, dus je kunt niet eindeloos doorgaan. Je kunt het oneens zijn met de projecten die ze starten en eindigen, maar feit blijft dat je inkomsten nodig hebt om dit soort diensten online te houden. Ze hadden het ook achter een betaalmuur kunnen stoppen.

Ik vraag me bij dit project dan weer af wat nou eigenlijk de bedoeling is, want zelfs met dit artikel wordt het me niet echt duidelijk.
Uit het artikel dat ik had gebruikt als bron, staat een treffende tekst:
The real problem is not the royalty cuts, though. Mozilla has already received more than enough money to set themselves up for financial independence. Mozilla received up to half a billion dollars a year (each year!) for many years. The real problem is that Mozilla didn't use that money to achieve financial independence and instead just spent it each year, doing the organisational equivalent of living hand-to-mouth.
Het moeten afstoten van projecten was niet door een gebrek aan geld, maar mis-management bij de bestuurders en financieel beheerders. Het artikel suggereert ook een oplossing met een subtiele sneer aan het einde, te mooi om hier niet even te quoten.
Instead of diversifying into yet more products and services Mozilla should probably just ask their users for money. For many years the Guardian newspaper (a similarly sized organisation to Mozilla in terms of staff) was a financial basket case. The Guardian started asking their readers for money a few years ago and seems to be on firmer financial footing since.

Getting money directly has also helped align the incentives of their organisation with those of their readers. Perhaps that would work for Mozilla. But then, things are different at the Guardian. Their chief exec makes a mere £360,000 a year.

[Reactie gewijzigd door Blackboard op 23 juli 2024 01:10]

... Mozilla should probably just ask their users for money ...
Je kunt donaties doen aan Mozilla. Nog geen half jaar geleden heb ik dat gedaan. Zie https://donate.mozilla.org/en-US/faq/.

Helaas zie ik ook dat Mozilla zich steeds meer richt op voor mij oninteressante dingen zoals een VPN en een password manager. Alsof we daar nog niet genoeg van hadden.
Voor mij zijn Firefox, Thunderbird (nu vrijwel afgestoten door Mozilla) en MDN interessant. In plaats van een MDN-alternatief, onderhouden door vrijwilligers, is het misschien beter om MDN te forken en op een Wikipedia-achtige manier verder uit te bouwen.

(edit: link naar donate.mozilla.org toegevoegd)

[Reactie gewijzigd door enver63 op 23 juli 2024 01:10]

Je kunt donaties doen aan Mozilla. Nog geen half jaar geleden heb ik dat gedaan. Zie https://donate.mozilla.org/en-US/faq/.
Die donaties gaan naar de onafhankelijke Mozilla Foundation die het, scherp gesteld, vrijwel exclusief voor waan-van-de-dag initiatieven ten behoeve van inclusiviteit/diversificatie/diversiteit en tech-awareness inzet.
Voor mij zijn Firefox, Thunderbird (nu vrijwel afgestoten door Mozilla) en MDN interessant.
Er gaat geen rooie cent van donaties naar de zaken die je hier noemt. Sterker nog; er is geen directe manier om het onderhoud van deze software en diensten financieel te ondersteunen. Enige wat je kunt doen is de betaalde diensten van de Mozilla Corporation afnemen en hopen dat die inkomsten er naar terugvloeien. Maar waarschijnlijk worden ze opgeslokt in het bespottelijke salaris van de CEO die het gore lef heeft het bedrijf tot op het merg leeg te slurpen terwijl het zich al in financieel zwaar weer bevindt.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 01:10]

Tsja, niet goed gelezen destijds... 8)7

Jammer dat Mozilla zich niet heeft beperkt tot een browser, email client en technische documentatie. Het zou mooi zijn geweest als Microsift destijds zou hebben besloten om Edge op Firefox in plaats van Chromium te baseren.
Het zou mooi zijn geweest als Microsift destijds zou hebben besloten om Edge op Firefox in plaats van Chromium te baseren.
Dat heb ik me ook altijd afgevraagd. Ik ben inmiddels in de overtuiging dat de codebase van Firefox een te grote spaghetti bende is van legacy gemixed met nieuw om nog fatsoenlijk mee te kunnen werken.
Dat is overigens de stichting Mozilla en niet het bedrijf Mozilla. Al is het soms een beetje moeilijk te zien wie nou welke beslissing neemt.
Helaas zie ik ook dat Mozilla zich steeds meer richt op voor mij oninteressante dingen zoals een VPN en een password manager. Alsof we daar nog niet genoeg van hadden.
grappig dat je dat zegt, want dat is een voorbeeld van de financiele onafhankelijkheid waar @Blackboard naar refereerd. dat soort diensten zijn voor veel van ons niet heel interressant, maar voor de wat simpelere consumenten exact waar veel naar op zoek zijn. een turnkey oplossing voor hun online beveiliging. niet 6 verschillende producten die je moet uitzoeken, maar 1 organizatie waarvan je weet dat het wel snor zal zitten. Ik zie daar echt wel toekomst in voor mozilla, al ben ik er zelf niet in geinteresseert omdat veel niet krachtig genoeg is.
Van wat ik begrijp is het anders nog steeds niet afgelopen met de financiële mismanagement bij Mozilla. De makkelijkste manier om dat te zien is dat de CEO buitensporig veel verdient terwijl de gehele organisatie het alsmaar slechter doet.
Daarbovenop komt dat ze niet al te lang geleden een aantal projecten hebben gecanceled die ik een warm hart toedroeg.

Gegeven dat alles, waarom zou ik in Scott's naam als consument m'n geld weggooien in een bodemloze put?

The guardian levert tenminste nog een dienst die maatschappelijk relevant is, en dat kan ik minder en minder claimen van Mozilla...

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 23 juli 2024 01:10]

Het was Chrome dat killed Firefox. Chrome was geduwt by Google in elke PC (iedere keer als je google.com bezoek, krijg je een dringend advies om chrome te installeren). En Chrome is vergelijkbaar goed browser.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.