Mozilla maakt betaalde ontwikkelaarsdienst MDN Plus beschikbaar

Mozilla introduceert een betaald Plus-abonnement voor zijn Mozilla Developer Network. Het abonnement start met drie functies voor de documentatiedienst voor ontwikkelaars: notificaties, collecties en offline gebruik.

Mozilla rekent 5 dollar per maand of 50 dollar per jaar voor MDN Plus 5. Daarnaast is er een MDN Supporter 10-abonnement dat naast notificaties, collecties en offline gebruik, toegang tot komende functies en een feedbackkanaal biedt. Die variant kost 10 dollar per maand of 100 dollar per jaar. Daarnaast is er een gelimiteerde Core-optie om de dienst uit te proberen.

Met notificaties krijgen abonnees een melding als ze een pagina volgen en de documentatie wijzigt, er nieuwe css-functies verschijnen of api's beschikbaar komen. Met de functie voor collecties toont Mozilla automatisch de pagina's die abonnees vaak bezoeken en ook kunnen gebruikers artikelen selecteren om te bewaren. De offline optie is een progressive web app waarmee gebruikers toegang tot de documentatie behouden als ze offline zijn.

MDN Plus start in de VS en Canada, maar komt in de komende maanden in Nederland en België beschikbaar. Begin maart paste Mozilla in de aanloop naar het Plus-aanbod al de vormgeving van zijn Mozilla Developer Network aan. De documentatiedienst bevat meer dan 44.000 artikelen voor webtechnieken als CSS, HTML en JavaScript.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-03-2022 • 11:11

29 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (29)

29
27
21
1
0
4
Wijzig sortering
Ik vermoed dat sommigen hier kwaad gaan op reageren omdat er geld mee gemoeid is, maar ik vind het zelf niet erg. Ze stoppen de informatie niet achter een paywall, en vragen enkel geld om bijkomende functionaliteit. Dit is dus vooral gericht aan enthousiastelingen, lijkt mij, voor wie het misschien eerder een manier van support is dan van "deze functie heb ik als ontwikkelaar ECHT nodig". Grote fan van MDN, en ik begrijp volkomen dat ze toch een beetje funding willen krijgen op deze manier.
Sterker nog, ik zou zelfs durven beweren dat geen enkel van deze functies het waard zijn om voor te betalen:
  • Notificaties bij nieuwe content: Als je in de juiste kringen rondhangt zijn er genoeg mensen die manueel laten weten als er belangrijke wijzigingen gebeuren.
  • Collecties: elke browser heeft dit standaard ingebouwd met favorieten, en ik ga ervan uit dat de meeste mensen belanden op MDN via een zoekmachine in plaats van dat ze via MDN gaan navigeren naar de juiste pagina.
  • Offline bewaren: Elke browser ondersteunt het downloaden van webpagina's, en de kans is klein dat je bezig zal zijn met development zonder dat je toegang hebt tot het Internet.
Naar mijn mening is dit vooral iets om een abonnement op te nemen als je Mozilla extra wilt steunen in hun strijd voor een beter Internet.
zelf gebruik ik devdocs.io kan je onder andeer documentatie offline opslaan maar is ook makkelijk zoekbaar.

notificaties bij nieuwe content zou wel echt handig zijn. zit er wel over te denken MDN te gaan steunen.
DevDocs of Dash zijn hiervoor perfect, raar om hier een abonnement bij een groot commericëel bedrijf voor te nemen als het ook gratis kan
Naar mijn mening is dit vooral iets om een abonnement op te nemen als je Mozilla extra wilt steunen in hun strijd voor een beter Internet.
Da's trouwens een interesant punt wat je hier aantikt:

Worden de inkomsten uit deze abonnementen geherinvesteerd in het kwalitatief op niveau houden van MDN en het financieren en zeker stellen van Firefox? Of gaan deze inkomsten richting de Foundation en hun pret-ballon initiatieven?

Dwz net zoals de donaties aan Mozilla 100% richting de Mozilla Foundation vloeien; iets waar je ook alleen maar achter komt wanneer je de moeite neemt om drie pagina's verder verwijderd van de donatie link de kleine lettertjes te lezen. Nochtans nadat de bedeladvertentie om te doneren trots vraagt om te doneren aan "Mozilla; de organisatie achter Firefox."

Laten we het zo stellen: het scheppen van valse verwachtingen voor het onder discutabele voorwendselen aftrogglen van geld is hen niet helemaal ongewoon.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 25 maart 2022 12:43]

Zo zie ik het ook. De basis is er gewoon en voor wat kleine extraatjes kun je voor een klein bedrag, Mozilla steunen.
Mijn instelling is als ik er geld mee verdien betaal of doneer ik.
50$ per jaar lijkt me een schappelijk bedrag.
50$ per jaar is zeer schappelijk voor de hoeveelheid documentatie die er staat. Ik betaal ook voor GitHub en zou voor StackOverflow graag ook betalen. Het klinkt raar voor sommige, maar ik wil graag dat bedrijven een duidelijk en gezond businessplan hebben zodat ik weet dat ze blijven bestaan. Blijven draaien op investor money is geen businessmodel en gaat altijd fout.
mijn steun gaat naar iemand die het wél nodig heeft :)
Het ontwikkelen van een eigen browser engine is duur werk, alleen Mozilla en Google doen het. Het is in mijn ogen noodzakelijk om open standaarden te hebben, maar Mozilla is volledig afhankelijk van Google om in deze vorm te kunnen blijven bestaan. Ik zie niet helemaal in waarom jij vindt dat ze geen steun nodig hebben.
Apple doet het toch met WebKit? Dus dan zijn er 3 die het doen.
En tot voor kort deed Microsoft dit ook
Apple doet het toch met WebKit?
Klopt, maar ik hoor verhalen dat Safari/Webkit nogal achterloopt.
En tot voor kort deed Microsoft dit ook
Precies! Het feit dat Microsoft met zijn mankracht en financiële middelen en marktpositie het op heeft gegeven om een eigen engine te onderhouden spreekt al boekdelen.
maar inmiddels is het een groot commerciëel bedrijf
Tja, mij lijkt Mozilla nog altijd meer een bedrijf dat zijn hoofd boven water probeert te houden. Dat proberen ze door inkomen te genereren op manieren die bij sommigen afkeer oproepen.
De offline optie is een progressive web app
Interessant, aangezien Mozilla's eigen browser PWAs niet ondersteund. Je hebt dus een browser van een concurrent nodig om volledig gebruik te kunnen maken van je abonnement.

[Reactie gewijzigd door KipKroket op 25 maart 2022 11:38]

Terzijde: Firefox op Android ondersteunt wel PWA.
Firefox ondersteund in mijn ogen alle belangrijke API's om te zeggen dat firefox wel PWAs ondersteund... Zie https://www.goodbarber.co...pport-compatibility-a883/.
Wat ik van MDN nog zou willen is een TL;DR; samenvatting van nieuwe features die eindelijk genoeg support hebben (lees: safari doet mee) en daar dan elk kwartaal of iets een update van zodat je snel op de hoogte bent. Want er wordt veel ontwikkeld, lang niet alles haalt het tot release en niet elke browser ondersteunt alles even snel.
Zeker een goede functie voor ze om toe te voegen. In the mean time: https://caniuse.com/

:)
Mozilla moet ophouden met dit soort onzin want ze verdienen al honderden miljoenen dollars per jaar aan internet search via een samenwerking met Google.

Al dat geld wordt voornamelijk opgeslokt door het management die zichzelf miljoenen dollars per jaar aan salarissen en bonussen uitkeren, terwijl het zogenaamd een open-source product is bedoeld om het internet "open" te houden.

Ik roep al tijden op dat het management van Mozilla vervangen moet worden en dat het een non-profit moet worden waarbij het management alleen maar een token-fee krijgt, en geen miljoenen salarissen meer kan opstrijken. De commerciële tak van Mozilla ("Mozilla Corporation") moet opgedoekt worden.

Tevens moet zoveel mogelijk geld geïnvesteerd worden om Firefox beter te maken, door deze bijvoorbeeld helemaal in Rust te herschrijven.

[Reactie gewijzigd door Godson-2 op 25 maart 2022 14:28]

Al dat geld wordt voornamelijk opgeslokt door het management die zichzelf miljoenen dollars per jaar aan salarissen en bonussen uitkeren, terwijl het zogenaamd een open-source product bedoeld om het internet "open" te houden.
Ik ben erorm benieuwd naar je bron hiervoor. Wat ik zelf vind:

At Mozilla, the highest paid job is a Director of Engineering at $246,234 annually and the lowest is a CS Rep at $52,299 annually.

Dat komt dus nog niet eens in de buurt van jouw claims over miljoenen.
Tevens moet zoveel mogelijk geld geïnvesteerd worden om Firefox beter te maken, door deze bijvoorbeeld helemaal in Rust te herschrijven.
En wie gaat dat betalen als de commerciele tak word opgedoekt? jij?

En ja ze krijgen geld binnen via google voor die zoekdienst, wat als google volgend jaar besluit die deal niet te verlengen? Dat was een aantal jaar geleden al bijna eens gebeurd. Dan kan je helemaal dag zeggen tegen je browser, fijne bedrijfscontinuiteit op die manier....
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mitchell_Baker
De CEO positie is van 1 naar 3 miljoen gegaan in de afgelopen 6 jaar.
En wie gaat dat betalen als de commerciele tak word opgedoekt? jij?

En ja ze krijgen geld binnen via google voor die zoekdienst, wat als google volgend jaar besluit die deal niet te verlengen? Dat was een aantal jaar geleden al bijna eens gebeurd. Dan kan je helemaal dag zeggen tegen je browser, fijne bedrijfscontinuiteit op die manier....
Veel diensten draaien op angel money en dat is geen business model. Het is goed dat ze de wijziging maken, want angel money en reclame geld raakt een keer op. Google is ook niet voor niets al jaren aan het afkicken van reclameinkomsten.
Het management heeft zichzelf apart gezet in de "Mozilla Corporation" welke alle copyrights en rechten van Firefox in bezit heeft terwijl de Mozilla Foundation alleen maar een "front" is die publiek belang uitstraalt en waar de ontwikkelaars zitten.

Alle inkomsten van internet search komen binnen bij Mozilla Corporation en de bestuurders daarvan ontvangen miljoenen per jaar.
Het geld van internet search moet gewoon naar de Mozilla Foundation, waar de ontwikkelaars meer geld moeten krijgen om van Firefox een volwaardige concurrent van Chrome te maken. Nu lopen ze teveel achter de feiten aan.

Het ontslaan van vele Rust ontwikkelaars (een taal die nota bene door Mozilla zelf ontwikkeld is en die nu furore maakt in de software ontwikkeling) was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. Het management moet gewoon weg!
En wat maakt het dat dat allemaal moet? Je hebt het veel over moeten, alles moet worden opgedoekt, het moet een non-profit worden, het management moet wel goed managen maar daar niks aan overhouden (ga ik even vanuit dat je bedoelt met token-fee, dat is namelijk niet echt een veelgebruikte term).

Feit is wel, Mozilla moet helemaal niks. Het is immers niet zo dat Mozilla de plicht heeft om een non profit te zijn. Wel kun jij er voor kiezen de browser niet te gebruiken, want net zoals Mozilla niks moet, moet jij ook niks :)
Ze stralen dit wel uit. Er zijn letterlijk honderden miljoenen verbrand door onzinnige mislukte projecten zoals Firefox OS terwijl die veel beter in de ontwikkeling van Firefox browser hadden kunnen worden gestoken.

Daarnaast eigent het management zichzelf veel van het verdiende geld toe. Dit moet stoppen want als Firefox nog verder verwaarloosd wordt dan is het op een gegeven moment einde oefening.

Maar dit is al langer een trend in de VS: dat het management het bedrijf leegzuigen en failliet achter laten. Boeing (van de vliegtuigen) is ook zo'n bedrijf waar dit gebeurt. Ik heb al voorspeld dat het bedrijf binnen tien jaar failliet gaat.

[Reactie gewijzigd door Godson-2 op 25 maart 2022 19:26]

Probleem is wel, als ze het bestuur minder geld bieden, dan wordt het lastig om mensen aan het roer te krijgen. Bij vergelijkbare bedrijven verdienen ze immers veel meer.
Man wat negatief weer. Zie het meer als leuke extraatjes die krijgt als je besluit Mozilla te supporten. Je zegt het zelf al mag betalen. Er word je niks verplicht, er word je niks afgenomen, je krijgt alleen een optie bij.

Nou nou nou, moord en brand hoor....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee