Firefox 87 gaat 'find in page'-resultaten markeren in scrollbalk

Mozilla voorziet Firefox 87 van een nieuwe functie, die zoekresultaten van de 'find in this page'-functie markeert in de scrollbalk. Daarmee kunnen gebruikers gemakkelijker zien waar op de webpagina de zoekresultaten zich bevinden. Firefox 87 moet in maart uitkomen.

De nieuwe feature zit al verwerkt in de huidige versie van Firefox Nightly, meldt Oostenrijkse ontwikkelaar Sören Hentzschel, die geregeld schrijft over komende Mozilla-ontwikkelingen. De functie werkt binnen de 'find in this page'-functie, die wordt geactiveerd door de Ctrl+F-toetsen in te drukken. De functie werkt alleen wanneer de 'highlight all'- of 'alles markeren'-knop van de zoekfunctie actief is.

Gebruikers kunnen de functie in Firefox Nightly uitproberen door de optie ui.textHighlightBackground als string toe te voegen op de about:config-pagina. Vervolgens kunnen gebruikers een css-kleurcode als waarde opgeven, zoals 'darkred' of 'blue'. Dit verandert ook de kleur die wordt gebruikt voor het markeren van zoekresultaten op de pagina zelf. Bij de release van Firefox 87 moeten dit aparte opties worden.

Volgens de Firefox-releasekalender verschijnt versie 87 van de webbrowser op 23 maart 2021. Komend jaar verschijnen er meer nieuwe functies. Zo werkt Mozilla aan een nieuw ontwerp voor Firefox, onder de werktitel Proton. Dat nieuwe ontwerp moet volledig geïntroduceerd worden met Firefox 89, dat volgens de planning op 18 mei verschijnt. De introductie van het nieuwe ontwerp is nog wel onder voorbehoud.

Firefox 87 zoekfunctie
Firefox 87 markeert zoekresultaten in de scrollbalk. Klik voor volledige grootte

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

14-02-2021 • 17:11

68

Submitter: TheVivaldi

Reacties (68)

68
66
34
1
0
15
Wijzig sortering
Dit is een feature request bijna zo oud als Firefox zelf. Ticketje op Bugzilla is 17 jaar oud.
Ik hield deze al even in het oog :P

Uiteindelijk heeft een developer deze geimplementeerd in zijn vrije tijd.
https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=259640

[Reactie gewijzigd door J0ske op 23 juli 2024 10:08]

Dit zijn van die features die ontzettend veel haken en ogen kennen die je als browsermaker moet oplossen voor alle combinaties van schermen / platformen / toegankelijkheidsinstellingen.

Een dev die het in z'n vrije tijd implementeert hoeft niet aan diezelfde verwachtingen te voldoen dus dat kan prima een tussenoplossing zijn. Als het werkt in 95% van de gevallen is het prima.
En wanneer werkt het in 100% van de gevallen? Dat is sowieso onmogelijk, dus 95% is ruim voldoende.
17 jaar oud, dat valt nog mee? Deze Firefox is uit 1987!
Een beetje zoals in veel IDE's al gebruikelijk is.
En ook de meeste andere browsers. Chrome & Edge hebben dit al veel langer.

Mijn eerste reactie was "Had Firefox dit dan nog niet?"
Dat was ook mijn eerste reactie. Naar aanleiding daarvan ben ik even gaan kijken welke browsers deze functie hebben, en uit het rijtje Chromium, Falkon, Firefox, Konqueror, Opera en Vivaldi aan browsers dat ik op mijn syteem heb staan, hebben Firefox en Konqueror deze feature niet.
Chromium, Falkon, Firefox, Konqueror, Opera en Vivaldi
Wat natuurlijk een beetje flauw is, gezien Falkon, Opera en Vivaldi allemaal schillen om Chromium heen zijn, waardoor ze die functie redelijk triviaal kunnen implementeren
Opera en Vivaldi zijn schillen om Chromium heen, maar Falkon is dat veel en veel minder, aangezien alleen de aandrijving hetzelfde is. Opera en Vivaldi daarentegen gebruiken ook nog eens allerlei Chromium-technologieën, tot en met de flags-pagina aan toe. Dat alles is afwezig in Falkon.

En trouwens, waarom noemde je Konqueror eigenlijk niet? Die gebruikt tegenwoordig ook QtWebEngine, net als Falkon...
Ik zou ook gezworen hebben dat dit er al in zat. Chrome op Android heeft deze feature ook, trouwens. Firefox op Android dan weer niet.
Er waren addons hiervoor, dus dit voegt weinig toe, mensen die dit willen hebben er al een addon voor.

Net hierom zien veel mensen dit soort dingen liever niet default included in de browser, browser zo kaal mogelijk en dan kun je zelf customizen met wat je er nog echt bovenop wilt zonder opt-out bloat.

Met deze specifieke feature default included heb ik persoonlijk geen probleem, maar ik denk dat veel mensen nog nachtmerries hebben van opera indertijd, die op termijn een OS vervangen geworden was door van alles van addons default in de browser te steken.

[Reactie gewijzigd door mdgf op 23 juli 2024 10:08]

Er is toch echt basale functionaliteit die een browser van zichzelf mag hebben. Straks wordt de url weergeven een extensie in Chrome, zoeken in de pagina een extensie in Firefox en afsluiten een extensie in Edge; ik denk niet dat dat aan gaat slaan.
Uiteindelijk is een ingebouwde functie over het algemeen wel veiliger. Er zijn genoeg addons verwijdert die als onveilig gezien zijn. Ook weet niet iedereen wat een addon is dus installeren ze het niet. Of is het niet in hun taal en begrijpen ze het niet. Nu wordt het beschikbaar voor meer mensen.
Voor 'gekke' dingen vind ik daar zeker wat voor te zeggen, maar dit zit zo dicht tegen triviale basisfeatures aan dat ik dit juist liever niet als add-on zou hebben. Een add-on moet ook weer onderhouden worden en is een mogelijke bron van veiligheidslekken. Daarnaast wordt het er ook niet overzichtelijk van als je - voordat je browser een beetje bruikbaar is - eerst tien, twintig add-ons moet installeren.
Dit voegt juist wel wat toe, dan kun je weer een addon verwijderen. Dit is ook precies een feature die je wel standaard in je browser wilt hebben. Hoe minder plugins je voor basisfunctionaliteit nodig hebt hoe beter.

Als je hebt over de huidige Opera, ja, daar zit zoveel in dat je bijna alleen de browser nog nodig hebt voor alledaagse taken. Dat moet je dan weer niet willen als je een kale browser wilt.
Er was wel een add-on voor, maar deze toonde in de scrollbalk geen overzicht van de markeringen. Ik hoop dat dit bij deze update wel het geval gaat zijn. Ik ben een tijdje terug overgestapt van Chrome naar Firefox. Ik was zeer tevreden over Chrome, maar ik wil minder in de tang van Google zitten. Helaas heb ik nog best wat gezeur met Firefox. Het is dat ik vasthoudend ben, want eigenlijk is Chrome denk ik toch beter. Ik ben wel een professionele gebruiker en de browser is heel belangrijk voor analyse van wetenschappelijke artikelen.
Misschien snap ik het niet goed... maar als ik in Firefox CNTRL+F intoets krijg ik zo'n zoekfunctie.
Dan verschijnt de zoekbalk onderaan.
Zit er al jaren in.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 10:08]

Dan snap je het inderdaad niet goed. Het gaat er om dat je nu in de scrolbalk ziet waar de matches staan.
Op zich een makkelijke toevoeging , maar zie langzaam wel een trend die me niet aanstaat ; namelijk dat veel browsers alsmaar meer chrome-like worden en als dat maar lang genoeg doorgaat komt er een punt dat je gewoon maar Chrome gebruikt en Google daarmee de alleen heerser wordt.

Wat diversiteit zou beter zijn , Edge is ook al chrome based
Ze zijn zitten allemaal vol met troep. Ik zou bijdragen aan een open project dat gewoon een opsomming van webstandaarden implementeert in een distributie van programma's. Het idee van "browser" als 1 grote bak code die alles doet is vragen om problemen.

Kijk naar zowel Firefox, Chrome en Edge als ze opstarten. Wat zijn ze precies aan het doen? Een leeg wit venster weergeven, of evt. een blanco zoekmachine als startpagina kost geen 5 seconden op een enigzins recente computer. Helemaal bedenkelijk wordt het als het ding niet in staat lijkt te zijn om abrupt te sluiten.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 10:08]

Chrome is ooit populair geworden omdat het zo snel en simpel was :)
Omdat het agressief werd gepusht ja. Iedereen had het op zijn computer staan zonder het bewust geinstalleerd te hebben.
Dat was later waar Google inderdaad op stuurde, maar de grote aantrek aan het begin was dat het mijlen voorliep op Firefox en Internet Explorer.

De eerste release was echt een "browser maar dan anders", en had een behoorlijke following vanuit dat aspect. Pas later zijn de "Browse sneller" knoppen op Google Search verschenen.

Bron: ik was erg lang de eerste groep, maar draai nu uit privacy-oogpunt toch gewoon weer Firefox.
Heb je al een upgrade van je PC overwogen?
Eigenlijk zijn browsers de OS'en voor het web geworden, waarbij ze alles in huis hebben om applicaties te draaien, in dit geval webpagina's waarmee tegenwoordig van alles mogelijk mee is. En alles moet ook nog eens backwards-compatible zijn (laten we vooral Javascript de deur niet uit doen :Y))
Directe hardware-toegang vereisen en dan alles in een afzonderlijk programma opnieuw mogelijk maken is gewoon platform-hijacking. Het OS was al "web-compliant". Een browser die alles overneemt voegt niks toe. De volgende stap is een browser-plugin die het hele verhaal opnieuw probeert en alles onafhankelijk mogelijk gaat maken. :+

In het ergste geval verliezen we als consument de controle over de hardware. Bij telefoons zijn we goed op weg. Een touchscreen is amper nog fysieke I/O te noemen, en de bootable storage is een verborgen intern stukje geheugen dat alleen op user-level van het meegeleverde OS bereikbaar is.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 10:08]

Ik ben wel blij met de sandbox die ik er voor terugkrijg though. Ik kan elke moderne website/webapplicatie in een instant openen zonder dat ik zorgen hoef te maken dat ze door mijn persoonlijke documenten snuffelen. Bij mobiele OS'en zie je al wel dat ze dit afvangen met permissiestructuren, maar daar heb je nog wel vaak het geval dat veel apps teveel of te brede permissies vragen.
Ja, dan moet je dus juist Firefox gebruiken. Safari en Chromium-gebaseerde browsers domineren de markt, Firefox is met zijn Gecko-engine nog de enige 'underdog' maar de marketshare van Firefox is inmiddels miniem.
Vergeet niet dat je Firefox kan supporten om meer dan alleen hun underdog-status! Firefox heeft bijvoorbeeld als enige van de "Big 3" browsers een manier om tabbladen tussen verschillende devices te sturen (de laatste keer dat ik keek iig). Firefox heeft een enorm prettige UI met bookmarks en recente browser history binnen handbereik. Ingebouwde tracker blocking, een zeer prettige downloadslijst die geen schermruimte inneemt, uitgebreide customization settings, een geweldige reader-modus, en voor de mensen die er behoefte aan hebben een geavanceerde geschiedenis / bookmarks tool die Chromium compleet weg blaast. Er zijn een hoop redenen om van Firefox te houden die niets te maken hebben met een underdog supporten of anti-Google zijn :)
Het is niet zo erg dat het "Chrome-like wordt", want het zijn gewoon handige functies. Het probleem is dat er al heel veel browsers Chromium-based zijn, en Google dus al zo'n beetje een "alleenheerser" is op browsergebied. De meeste mensen gebruiken immers Chrome, en dan zijn er nog veel meer browsers die Chromium based zijn, zoals Edge.
Firefox gebruikt volgens mij nog een eigen engine, waar Chromium based browsers allemaal Blink gebruiken, en volgens mij gebruikt Opera dat ook, als dat niet ook al geheel Chromium based is.
Nu nog met regexen kunnen zoeken =)
Alstu. En hier nog één. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:08]

Wel ironisch, als ik deze functie op Safari (iOS) gebruik, doet deze het op alle websites, behalve Tweakers. (Gebruik het vaker om mijn eigen conments eenvoudig terug te vinden)
Je filter bubbel is wel echt extreem als je alleen nog maar wilt lezen wat je zelf geschreven hebt. :+
Je filter bubbel is wel echt extreem als je alleen nog maar wilt lezen wat je zelf geschreven hebt. :+
Ik vraag me nog wel eens af waarom mensen hun eigen reactie niet even doorlezen, voor of na posten, want soms is er door taalfouten en incomplete zinnen geen doorkomen aan.
Dit kan al met behulp van een add-on. Wat is het volgende in Firefox? IMAP/POP3 client integratie? :P

Hou die browser nou zo kaal mogelijk. Minder regels code maakt het beter onderhoudbaar en gemakkelijker om de boel veiliger te houden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:08]

Dus dan maar stoppen met nieuwe features en alles af laten hangen van add-ons van derden?

Door zoiets in te bouwen ben je juist niet meer afhankelijk van add-ons. Veel makkelijker.
Ja bovendien raadt Firefox addons altijd af..

Zodra ik meer dan 2 of 3 addons installeer krijg je van die meldingen van 'Firefox is... slow... to... start...' en de vraag of je je addons wil deactiveren. Dan liever in de browser zelf.

De addons zijn ook gemaakt in Javascript en dat is lang niet zo efficient als een gecompileerde taal.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 10:08]

Hangt meer van je keuze aan add-ons af lijkt me. Ik heb zojuist geteld, 9 add-ons en ik merk echt niet dat Firefox daardoor langzamer is, en ik krijg er ook geen meldingen over.

De add-ons zijn WebExtensions, zelfde als wat op Chromium-gebaseerde browsers wordt gebruikt.
Ik heb eigenlijk alleen Dark Reader, uBlock Origin, de Container Tabs van Mozilla zelf en BrowserPass (mijn paswoord manager). Maar ik krijg dit toch regelmatig (in de statusbalk onderin).

Maar WebExtensions zijn gewoon lang niet zo efficient als native code omdat het allemaal javascript is.
Bijzonder, ik heb veel meer addons dan jij maar krijg nooit die melding. Je zou je addons stuk voor stuk even kunnen uitschakelen om te testen of Firefox het dan nog steeds doet.
Dus dan maar stoppen met nieuwe features en alles af laten hangen van add-ons van derden?
Als die nieuwe features niet direct bijdragen aan het primaire doel van het programma, ja.
Door zoiets in te bouwen ben je juist niet meer afhankelijk van add-ons. Veel makkelijker.
"Dus dan maar stoppen met het ondersteunen van add-ons en alles maar integreren?" :P
Draagt zoeken bij aan het primaire doel? En een password manager? De developer tools? Die favorieten, geschiedenis of incognitomodus kan eigenlijk ook wel met een add-on...

Als iets voor 90% van de mensen nuttig is hoort het gewoon in het product thuis. Anders heb je een HTML-viewer die nog net JS kan draaien.
Als die nieuwe features niet direct bijdragen aan het primaire doel van het programma, ja.
Well... Wat is het primaire doel van Firefox? Firefox is een (gratis) product van de Mozilla Foundation (not-for-profit), maar net als elk product is het doel dat het zoveel mogelijk wordt 'verkocht', in dit geval betekend dat het zoveel mogelijk gebruikt wordt. En als de browser features mist in de core applicatie die de concurrentie er wel standaard in heeft zitten zonder een enorme buggy bloatware te worden die veel trager is, dan 'kost' dat gebruikers.

Het issue met add-ons is dat je niet weet wat je in huis haalt, het voordeel met geïntegreerde functionaliteit is dat je niet hoeft te prutten met add-ons of de weg kwijt raakt in de vele add-ons die niet altijd even duidelijk zijn in wat ze doen. Noch allemaal even betrouwbaar zijn...

Hoe vaak je al niet mensen hoort van "Belachelijk dat functionaliteit xyz niet beschikbaar is voor applicatie abc!" en je dan mensen moet vertellen "Het zit er al drie jaar in..." of "Er is een plugin voor die exact doet wat je wil!". Mensen weten het vaak gewoon niet wat een bepaalde applicatie kan zodra het buiten hun vertrouwde gebied valt. En begrijp me niet verkeerd, dat hebben we allemaal wel eens, alleen sommigen hebben dat wat vaker dan anderen...
Add-ons zijn extra's. Een zoek functie is een van de primaire onderdelen van een browser, die is gemaakt om informatie te tonen. Vooral aangezien die feature ook al bij de concurentie aanwezig is, zou ik zeggen dat het een basis behoefte is voor een browser.
Als die nieuwe features niet direct bijdragen aan het primaire doel van het programma, ja.
Precies, het is dus een mooie feature die niet meer van add-ons afhankelijk is. En verder, het primaire doel is browsen, dus ook maar features als een password manager, en zelfs het add-on systeem verwijderen? Die dragen namelijk niet bij aan het primaire doel van het programma.
Maar dit is een vrij basis functie die vrijwel alle browsers (en andere tools) hebben. Dit is niet iets wat je zou moeten oplossen met een add-on wat mij betreft, deze functionaliteit is voor iedereen handig
Dit is niet iets wat je zou moeten oplossen met een add-on wat mij betreft, deze functionaliteit is voor iedereen handig
Dat het uitgeschakeld kan worden in about:config houdt in dat het niet gezien wordt als iets dat handig voor iedereen is. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:08]

Die add-on werkt niet hetzelfde als waarover het nieuwsitem gaat.

Die add-on gaat alle matches van de door jou geselecteerde tekst highlighten. Dat staat helaas los van de zoekfunctionaliteit.
Ik ben na jaren lang trouw gebruik van Firefox overgestapt.
Waarom? Door CEO van Mozilla, https://twitter.com/MitchellBaker/status/1347696781891489792

[Reactie gewijzigd door 7th op 23 juli 2024 10:08]

Als je kijkt wat hij daar nou eigenlijk zegt valt het wel mee. Hij zegt dat het duidelijk moet zijn waar geldstromen vandaan komen en dat we op moeten letten dat de amplificatie door de social media bubbels niet misbruikt worden om de politiek te sturen (wat we weten dat al gedaan is door bijvoorbeeld Cambridge Analytica).

Nergens zegt hij dat Firefox dit gaat doen of moet doen. Hij zegt nergens dat de taak bij de browser ligt, en dat kan ook helemaal niet. Hij zegt zelfs heel expliciet dat die taak bij de social media platformen ligt. Dit is gewoon een opiniecolumn waar hij een punt maakt. En best een goede, ik denk dat het tijdelijk blokkeren van Trump na de bestorming van het Capitool wel levens heeft gered. Want daar zijn ook doden bij gevallen.

Ik heb liever iemand die zoiets roept dan een Google die onze data uitmelkt, of zelfs een Brendan Eich van Brave (vroeger Mozilla) die organisaties tegen homohuwelijk steunt. Wat deze man zegt ben ik het persoonlijk nog wel eens. Natuurlijk moet de browser zelf onafhankelijk worden maa rdat staat niet ter discussie.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 10:08]

De browser is een onafhankelijke tool, waarmee je alle content van internet kunt bekijken die je maar wilt, dat is wat jij ook zo ongeveer zegt.
De echte discussie is in hoeverre Twitter / Facebook niet een zelfde soort onafhankelijke platform status heeft voor politici.
Ik ben het inhoudelijk redelijk met je eens betreffende het Capitool, alhoewel als je kijkt naar wat hij feitelijk heeft gezegd, en de oncontroleerbare theorieën/verhalen buiten beschouwing laat, het best te betwijfelen valt of het nu echt aan hem te wijten viel. Valt best wat voor te zeggen overigens, of het bewust was of 'een beetje dom' is een 2e.
Politici hebben een platform nodig om hun mening over te brengen, als grote platforms die beheerd worden door commerciële bedrijven, in plaats van door rechters, gaan bepalen welke mening wel en niet mag worden gehoord is het een gevaarlijk glijdende schaal, vooral als je dan voor "minder erge" meningen ook minder prominent naar voren laat komen. En "nepnieuws" is vaak ook erg arbitrair, vooral als je dan ook nog met de invloed van allerlei overheden/culturen/religies rekening houd.

Ik ben er best voor dat er iets moet gebeuren, maar ik vind deze oplossing te simpel.
Het enge deel is dat je in zo een kort stukje tekst over tools en technologie nog even snel “white supremacy” wilt noemen. Gewoon tussen de regels doorgekwakt.

Op het racistische af. Bah, mensen die bij tools en technologie direct weer in huidskleuren denken.

Je bent CEO van een toonaangevend bedrijf, dan dien je gewoon je woorden zorgvuldig te wegen.

(Ik weet ook wel dat zijn woorden zorgvuldig zijn gewogen en hij dit erbij zegt uit de emotie van weg-met-ons en weg-met-mij racisme)

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 10:08]

Het probleem is dat Mozilla hiermee definitief is afgestapt van hun open en vrije ideologische opvatting van het internet, en nu een gestuurd en gesloten ecosysteem aanhangt. Sommige aangedragen punten slaan wel degelijk ergens op, maar qua algeheel bericht slaan ze de plank flink mis. Ze hebben zichzelf buitenspel gezet door mee te gaan in een politiek spelletje en hangen nu een technocratisch en racistisch denkbeeld aan. Mozilla is niet meer de beschermer van Firefox, een fork is nodig om op zijn minst invloed uit te oefenen op Mozilla of zelfs om het voortbestaan te garanderen.
Werktitel 'proton'?
Werken ze samen met protonmail?
Onwaarschijnlijk, maar hun engine overhaul heette quantum dus ik denk dat ze het wel vaker in subatomische partikels gaan zoeken.
Is dit niet gewoon een .download waardig i.p.v. een heel nieuwsitem?
Volgens de Firefox-releasekalender verschijnt versie 87 van de webbrowser op 23 maart 2021.
Dat duurt dus nog even.
Meer een .geek
We heten Firefox welkom 2001 2021
Zou veel handiger zijn als je meerdere woorden tegelijkertijd kan laten zoeken op een pagina...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.