Wat t-mobile doet is het misbruiken van termen, iets dat in de marketing steeds meer gedaan wordt en schijnbaar nog geaccepteerd wordt.
Onbeperkt is tegenwoordig gewoon fair use.
Zwart is eigenlijk gewoon antraciet, we slikken het maar.
Wat t-mobile bedoeld is dat men dekking heeft in een gebied waar 90% van de bevolking woont.
In oppervlakte kan dat bijv maar 70% van Nederland zijn.
Als ik landelijk lees en landelijke dekking bedoeld t-mobile eigenlijk het tegenovergestelde. Woon je landelijk dus buitenaf dat heb je volgens het t-mobile kaartje dus geen dekking. Logsich toch
Maar wanneer grijpt de overheid nu eens in tegen deze onzin. Mag ik landelijk roepen om daarna te zeggen ja maar 50%.
Of is de volgende stap gratis abbo, maar u moet wel 5 euro per maand betalen.
De overheid zorgt er gelukkig tegenwoordig al door middel van wat strengere veilingsvoorwaarden voor voor dat verwarring voorkomen wordt. Bij eerdere veilingen van vergunningen was de dekkingseis op basis van een percentage van 99,8% van de bevolking binnen een aantal jaar. Die jaren termijn was ook aan de orde omdat providers letterlijk vele honderden masten en andere opstelpunten moesten creëren. Masten en opstelpunten die er nu dus al zijn. Dus is een strengere dekkingseis makkelijker en sneller te realiseren.
Dat percentage dekking is dus gelukkig in de loop van de tijd bij recente vergunningsronden veranderd naar 98% van het landoppervlak bedekt. Voor de 5g vergunning is landelijke dekking gevraagd op basis van het percentage van het land oppervlak wat bedekt wordt. (98%) en dit is voor alle providers haalbaar. Met de huidige netwerken wordt dit ook behaald.
Op de dekkingskaart geeft T-Mobile aan dat de donker en licht magenta gekleurde gebieden goede binnen en buitendekking hebben, en dat de grijze gebieden beperkte dekking buiten hebben. In de praktijk kan dat iets verschillen per toestel, maar zal je in de grijze gebieden geen 5g vinden. Over het algemeen wel 4g en als je aanklikt 4g, 5g + dekking over 3 maanden, dan zal je zien dat zowel aan verdere 5g uitbouw als aan opvulling van enkele kleinere gaten met 4g gewerkt wordt.(ik neem aan dat dit oude Tele2 masten zijn die naar T-Mobile omgebouwd worden en straks ook 5g gaan voeren).
Toch blijft het helaas een wat voorbarige marketing actie die met een grote korrel zout genomen moet worden. Een landelijk dekkende ervaring zal het in de praktijk zeker nog niet zijn. 4g speelt in de 5g gaten voorlopig nog een grote rol.
Gokje: T-Mobile gaat eind dit jaar nog niet voldoen aan de "eis van 98% dekking van het oppervlak van alle gemeenten" (zoals de overheid 98% van het landoppervlak omschrijft).
Het enige marketing technische alternatief om toch hun beloffte in te lossen is om dan dus maar snel een alternatief feestje te vieren bij bereiken van landelijke bedekking van de bevolking.
Trouwens: er is deze keer naast een dekkingseis ook een snelheidseis opgenomen in de veiling voorwaarden voor deze vergunningen.
In deze regelgeving staan onder andere het veilingmodel (meerronden), de reserveprijs oftewel de minimum opbrengst van de veiling (0,9 miljard euro), maar ook de dekkingseis (98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente) en de normen voor de minimale snelheid die moet worden aangeboden aan consumenten en bedrijven. Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid op gemiddeld meer dan 100 Megabit per seconde.
https://www.rijksoverheid...ele-communicatie-mogelijk
[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 03:15]