KPN wil netwerk dekkend maken op hele Noordzee

Provider KPN wil dat zijn mobiele netwerk op termijn de hele Noordzee dekt. Als eerste werkt het aan een project, dat dekking moet bieden 300 kilometer uit de kust. Daarvoor bouwt Tampnet 10 zendmasten met in totaal 25 antennes.

De masten komen in het Nederlandse deel van de Noordzee, zegt KPN. Die masten moeten vanaf volgend jaar dekking gaan bieden op een deel van de Noordzee. De uitbreiding van het netwerk is bedoeld voor mensen die werken op windmolenparken en boorplatformen, maar ook voor mensen op schepen van bijvoorbeeld de visserij of defensie.

Reguliere klanten kunnen alleen gebruik maken van het Nederlandse deel van het netwerk, maar zakelijke klanten kunnen ook op de Tampnet-masten in het deel van de Noordzee voor de kust van Groot-Brittannië en Noorwegen, zo zegt de provider.

De bedoeling is om uiteindelijk de hele Noordzee te dekken met mobiel netwerk. Dat gebeurt nu nog met 4g en dat zal later 5g zijn. Daarbij zal het, vanwege het relatief lage aantal zendmasten dat mogelijk is op zee, vermoedelijk gaan om de lage frequenties en dus relatief lage maximale snelheden. De laagste frequentie waarop KPN momenteel een vergunning heeft voor mobiel internet is 800MHz, maar er komt binnen afzienbare tijd een veiling voor de 700Mhz-frequenties.

De aankondiging van KPN volgt een paar weken na die van concurrent T-Mobile. Het netwerk van KPN reikt verder, tot 300 kilometer op zee in plaats van 50 kilometer bij T-Mobile. Het is momenteel onbekend of de daadwerkelijke dekking of snelheid verschilt.

KPN: bereik op Noordzee in 2020

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-11-2019 • 08:31

112

Reacties (112)

112
109
94
6
0
6
Wijzig sortering
Wij doen dit in de tussentijd al met nCentric in het Belgisch deel van de noordzee in samenwerking met Nokia. Zelf op 3.5Ghz raak je een 30 tal km met een sector. Dus het hoeft niet per se op 800MHz te zijn.

More info: https://ncentric.com/news...eady-in-belgian-north-sea

[Reactie gewijzigd door 33Fraise33 op 23 juli 2024 14:32]

Hoeveel kilometer raak je op de 800 Mhz?
800Mhz gaat voorbij de 450km. Al zal een GSM-zendmast of telefoon hier waarschijnlijk niet voldoende zendvermogen voor gebruiken/hebben.
Anoniem: 567735 @batjes22 november 2019 11:23
Het signaal kun je eventueel op zo'n afstand wel waarnemen met tropo inderdaad (of in een vliegtuig), maar je zult het tijdsslot missen waardoor communicatie niet mogelijk is.

De maximale afstand voor een normaal geconfigureerd 4G netwerk is 31.5km volgens het hierboven gelinkte artikel. Op zee kun je dat misschien nog wat aanpassen (voor GSM wel gebruikt voor een verdubbeling van 35 naar 70km in bijvoorbeeld Noorwegen), maar dat gaat dan ten koste van de capaciteit.
En daarom waren zeevarenden vroeger zo blij met NMT (ATF3).
Dat was toch vooral de binnenvaart. Want echt ver uit de kust reikte dat niet. Die hebben ook nog lang op ATF2 gezeten. Was altijd wel leuk want daar kon je met de scanner makkelijk naar luisteren.
Het tijdslot verhaal is 2G. GSM is TDMA (Time Division). 4G gebruikt CDMA, maar ook dan moet je een inschatting hebben van de roundtrip delay.
probleem is niet de mast, de telefoon moet ook terug kunnen zenden.
Gaat hier niet perse om telefoons. Veel schepen hebben UMTS en/of sataliet connectie om verbinding met de wal te houden.

Vaak hebben de UMTS antennes een hoger send/recieve vermogen dan een telefoontje in je broekzak.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 23 juli 2024 14:32]

lijkt me wel vervelend voor die schepen, de hele tijd tegen een muur praten :+
'wall' is Engels voor 'muur'.
wal is waar het schip aanlegt. 8-)
800Mhz gaat voorbij de 450km. Al zal een GSM-zendmast of telefoon hier waarschijnlijk niet voldoende zendvermogen voor gebruiken/hebben.
Als de aarde plat is wel. :+
Of de zendmast hoog genoeg plaatsen O-)
Maar via de troposfeer kan de 800mhz band weerkaatsen en verder reiken dan de horizon.
Omnidirectionele antennes boven op de windmolens voor de kust (aangezien die met de wind mee draaien)?
kijk eens goed naar het plaatje met de dekking. dat zijn geen omni-antennes! het zijn max. 3 antennes per windmolen.
wij hebben enkel frequentie op de 3.5Ghz dus dat kan ik je niet precies zeggen, maar dit zal nog een stuk verder gaan (ik schat toch wel een 40-50km) maar de capacity zal minder zijn op deze frequentie.
Worden dit soort masten eigenlijk zoveel mogelijk geplaatst op bestaande structuren (boorplatformen, windmolens) of worden ze apart gebouwd? Ik kan dat uit het plaatje en tekst niet afleiden.
Dit is bij ons op OHVS'en dus waar alle elektriciteit van de windmolens samen komt.
Ik ben zelf betrokken geweest bij het installeren van 1 van deze masten en kan je melden dat dit op een bestaande locatie is gebeurd. Vaak wordt er al gebruik gemaakt van een oude microwave verbinding van het oude KPN netwerk (Een samenwerking met meerdere bedrijven) welke dan wordt omgebouwd naar 4G/LTE, gezien het aantal offshore platformen en windmolenparken kan ik mij voorstellen dat ze op andere lokaties ook gebruik gaan maken van bestaande platformen/infra.
Groot gevaar hier is dat de pleziervaart minder, slechtere of zelfs geen communicatie apparatuur meer meeneemt omdat ze vertrouwen op de mobiel.
De beroeps en militaire vaart zal het meer zien als extra gemak
Dat valt wel mee hoor, wie de volle zee op gaat heeft echt wel een marifoon mee. Zo duur zijn die ook niet. Je gebruikt ze ook voor verschillende dingen. Van schip naar schip praten met mobiel gaat gewoon niet omdat je hun nummer niet weet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 14:32]

Zorg eerst maar eens dat heel Nederland gedekt is, Ik heb op sommige stukken in mijn dorp dat ik niet eens kan bellen. En dan sta ik gewoon buiten.
Kunnen ze niet beter via satelliet dit soort dingen regelen? Scheelt weer bouwen van zendmasten in de zee.
De dekking in Nederland is absurd goed in vergelijking met andere landen. Moet je maar met over de grens gaan naar Duitsland en je hebt niet de meeste plekken niet eens 3G.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 23 juli 2024 14:32]

Dat komt omdat Duitsland bezig is om zijn 3G netwerk af te bouwen buiten de grotere steden. Wordt allemaal omgebouwd naar 4G. Helaas hebben heel veel budget providers in Nederland geen 4G contract over de grens. En als de 3G dan weg is val je terug op 2G (Edge) wat nog te traag is om een WhatsApp bericht te openen.

Mijn ervaring is dat van de budget providers enkel Simpel.nl en YouFone een 4G contract hebben. Tele2 heeft het in zijn geheel niet op andere netwerken (enkel die paar Tele2 netwerken die nog resten in bv. Zweden). De 3 andere grote providers hebben dit wel, maar daar betaal je goed geld voor.
Dat is niet de enige oorzaak. Wat ook de 4G dekking is slecht. Mijn providers (2 sims: ben en KPN ) hebben allebei 4G en toch veel problemen in Duitsland.
Duitsland heeft veel meer dunbevolkte gebieden, waar de dekking gewoon slecht is.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 23 juli 2024 14:32]

Mijn ervaring is dat van de budget providers enkel Simpel.nl en YouFone een 4G contract hebben. Tele2 heeft het in zijn geheel niet op andere netwerken (enkel die paar Tele2 netwerken die nog resten in bv. Zweden). De 3 andere grote providers hebben dit wel, maar daar betaal je goed geld voor.
Mijn ervaring met Tele2 in België was ook dramatisch. Nog niet eens kunnen internetbankieren. Overgestapt op Ben en heb zelfs 4G in België (Vlaanderen).
Dit is inderdaad een enorm contrast. Ik kan zelf altijd zien wanneer ik de grens met Duitsland over ben, niet aan de verkeersborden of de wegen maar aan het feit dat mijn 4G+ ineens naar EDGE is teruggevallen.

We zijn hier enorm gewend aan goed bereik, zo goed zelfs dat we tegenwoordig verwachten 4G te krijgen in een Farradaykooi die met 100km/h door de weilanden raast. Tuurlijk zijn er plekken waar de dekking gewoon slecht is (zowel in binnen- als buitengebied) maar de belabberde dekking die je daar hebt is beter dan de dekking die je met vol bereik vlak over de grens in Duitsland krijgt.
Heb je dat wel helemaal goed?

Ik heb altijd T-mobile gehad en geen enkel probleem met 4g in Duitsland. Tegenwoordig heb ik via het werk een provider met KPN netwerk en zolang mijn telefoon automatisch zoekt naar een netwerk mag ik blij zijn als ik 3g krijg of überhaupt bereik. Dit heeft niets met Duitsland te maken maar met de gekozen provider in het buitenland en door KPN.

Dat het in de buitengebieden minder is in Duitsland is niet zo vreemd. Dat is hier in Nederland en in de grensgebieden niets anders. Alleen hebben we die in verhouding minder in Nederland omdat ons land veel compacter is.
Ik kan zoeken wat ik wil, maar over het algemeen is het bereik snel klaar. Ik heb Tele2, dus wegvallend bereik komt vaker voor dan bij KPN of Vodafone (T-Mobile was nooit een probleem voor mij).

En dat het hier in de buitengebieden net zo is, kan ik niet beamen, Midden in de weilanden heb ik slecht 4G of redelijk bereik 3G. Een halve kilometer buiten een Duits dorp heb ik volop 2G bereik maar daar houdt het op. Je moet echt in de bebouwde kom zitten wil je kunnen internetten daar.

In de grote Duitse steden zal dat vast beter geregeld zijn, maar in mijn ervaring is Duits bereik slecht tot onbruikbaar. Zelfs navigatie op de snelwegen wordt al snel een uitdaging als ik de kaart niet cache.

Dit zie je ook als je in OpenSignal kijkt: Nederland en Duitsland hebben over het algemeen overal goed bereik, maar in sommige dunbevolkte gebieden heb je ineens niks meer. Helemaal in Duitsland heb je daar natuurlijk enorme gebieden waar maar een paar mensen wonen. Frankrijk en Spanje doen het niet veel beter; alhoewel ze een stuk minder datapunten hebben, laten de paar punten buiten de grote snelwegen zien dat bereik daar snel ophoudt.
Correct, ik rijd regelmatig naar Berlijn en op de A2 tussen Hannover en Berlijn zijn echt gaten in het netwerk voor mobiel internet in de auto. En in de buurt van Osnabruck is een tankstation langs de snelweg waar je helemaal zonder enige dekking zit, kun je niet eens bellen als je pauze houd.
(P.S. heb zowel KPN als Vodafone bij me).

[Reactie gewijzigd door swhnld op 23 juli 2024 14:32]

Dat de dekking in een ander land nog minder is wil toch niet zeggen dat we hier tevreden moeten zijn met waar groot gebrek aan dekking is?
Tevreden lijkt me een punt. Het is al een enorme luxe dat het er is voor de lage prijs.
Maar ja, sommige mensen willen altijd beter sneller etc. Het is nooit goed.
Ik zou zeggen: kom zelf met een beter alternatief.
Kpn maakt zeer veel winst, dus die prijs zegt ook niets over de luxe. Eerder de luxe voor kpn om diverse gebieden in Nederland geen dekking te leveren omdat ze meer winst willen.
Sinds mijn overstap van Vodafone (privé) naar KPN (via werk) valt het me op dat de signaalsterkte die mijn telefoon weergeeft een stuk lager is. Laatst op bezoek bij familie in de buurt van Hoorn had ik op sommige momenten niet eens 3G, laat staan 4G. En gewoon binnen de bebouwde kom.
Dus als ik dit bericht lees denk ik ook: zorg eerst maar eens voor goede dekking op land voordat je aan de Noordzee begint. Hoeveel mensen zouden daar op zitten wachten?
Precies dit.
Elke keer in de trein op hetzelfde stuk geen bereik. En dan praat je wel over stroken van zo'n 3km lang geen bereik. Echt idioot gewoon
Stroken van maar liefst 3 km?! ;(
Dat is bijna anderhalve minuut! Dat is inderdaad ECHT idioot!
/sarcasm

Sorry, maar kom op zeg, wat zijn we collectief toch verwend. Het bereik in Nederland echt belachelijk goed. We staan met bijna 85% op de vijfde plek wat 4G betreft, na Zuid Korea, Japan, Litouwen(?) en Hong Kong. Daarnaast heeft letterlijk 100%(!) van de bevolking mobiele dekking.
Ik wil je toch ook ff nuanceren. Ik hoor iedereen zeggen dat het niet mogelijk is in de trein goed ontvangst te hebben. Maar het is toch belachelijk dat je in Nederland niet eens op lange stukken kan bellen met iemand in de trein!
Dan ga je speciaal met de trein omdat je dan verder kan werken onderweg, en dan kan je je afspraak niet eens bellen.
Met de Intercity Direct is dit helemaal een drama.
En dan geef ik je te denken, waarom kan het in België wel met de hogesnelheidslijnen!?
In België is het ook een ramp op de trein hoor. Van Aalst naar Brussel zijn er redelijk wat vaste plekken waar ik met Mobile Vikings (en in iets mindere maten Proximus) totaal geen verbinding heb (zowel bellen als internet).
Dat (h)erken ik ook.
Mijn punt is en was vooral geïnspireerd doordat er vaak mensen zijn, ook hier, die beweren dat mobiele verbindingen in hogesnelheidslijnen helemaal niet mogelijk zijn. Dat is dus niet waar, gezien het feit dat het in België wel lukt (en ongetwijfeld op andere plekken ook). Behalve hier in NL.
Daar zou ProRail samen met de providers eens wat aan moeten doen, maar dat gebeurt vooralsnog onvoldoende.
Probeer maar eens een gesprek te voeren in de trein tussen Amersfoort en Deventer. Een heel aantal dode stukken (10 voudige van 3 km) waar niet eens een spraak verbinding mogelijk is. Ga je de Veluwe op zijn er grote witte plekken. Langs de grens met Duitsland zijn er hele stukken waar 112 niet te bereiken is. Maar wel volgens de theoretische dekkingskaart natuurlijk.

Maar de grote steden en langs de snelwegen is in nederland de deking prima.
Was voor mij een reden om na een paar weken alweer weg te gaan bij KPN, ze gaven zelf ook toe dat hun netwerk op bepaalde plekken capaciteitstekort heeft.
Dat heeft elk netwerk, alleen niet op dezelfde locaties. 100% dekkend is kostentechnisch niet mogelijk.
Voor jou als klant gaat het er om uit te vissen welk netwerk de beste dekking heeft op de locaties die voor jou belangrijk zijn.
Dan ben ik blij dat ik van werk KPN krijg en zelf T-mobile gebruik. Thuis heb ik slecht bereik KPN en op kantoor heb ik slecht bereik met T-mobile. Alsnog irritant dat de masten zo ver zijn dat ik op de -115dBm zit volgens het netwerk app.
Zeker in de trein is het drama (alkmaar-amsterdam), en als hij terug valt op 3G heb ik alsnog nauwelijks internet
Er is momenteel al dekking met satellieten, dat is het maritiem netwerk waar jij als consument ook gebruik van kunt maken. Kost alleen wel iets rond de 10 euro per MB.
En elke mobiel kan daar op werken? Nee toch? Dus hoe kan je dat vergelijken.
Als je met de boot naar van Duinkerken naar Dover gaat, kom je op dat net automatisch. (In iedergeval bij mij en T-Mobile). Maar bankrekening loopt inderdaad leeg dan :P
Dat komt omdat die ferry en cruiseschepen hun eigen 2g/3g/4g antennes hebben aan boord. Ik stapte aan boord holland amerika lijn in rotterdam en meteen werd dat maritieme netwerk gepushed. Moest hem handmatig overzetten.
Dat kan dus wel, het is gewoon 3/4G

https://www.simyo.nl/klan...erk-satellietverbind-2582

5 e per MB

[Reactie gewijzigd door pennywiser op 23 juli 2024 14:32]

Oh jeetje, ja dan zal dit wel een vooruitgang wezen en dan vooral op de kosten.
Even filmpje kijken op Netflix... Oeps :X
Hmmm fallout 76 dan downloaden... kost 6 ton! Duur spel. :P
Kunnen ze niet beter via satelliet dit soort dingen regelen? Scheelt weer bouwen van zendmasten in de zee.
Nee, je telefoon moet wel in staat zijn te praten met de satelliet, zowel zenden als ontvangen. En er zijn dure speciale satelliet telefoons maatje koelkast die dat wel kunnen, maar de moderne smartfoon kan dat niet.
Anoniem: 120539 @swhnld22 november 2019 09:17
Ze zijn inderdaad wat groter dan een smartphone, maar eerder vergelijkbaar met een draadloze handset dan een koelkast.
De telefoon zelf is niet bijzonder groot nee. De antenne is wel minstens zo groot als het toestel zelf en dat is toch wel iets anders dan met een smartphone :+
De Thuraya phone heeft eigen antenne en lijkt op een 1990s mobiel. Maar biedt eigenlijk alleen spraak en sms. (Als je hem 'binnen' wil gebruiken moet je wel een externe antenne hebben maar dat is formaat sigarenkistje.
Wel dekking op Noordzee maar zeker niet wereldwijd.
Maar t kan wel 'handheld' via sat.
Nu wachten op SpaceXs netwerk en probleem opgelost :)
Dat is precies wat ik dacht. Zorg eerst in Nederland voor volledige dekking. Ben nog te vaak verbinding helemaal kwijt op bepaalde stukken.
Zorg eerst maar eens dat alle kindertjes in Nederland niet in armoede leven, voordat we aan dekking gaan werken. Heerlijk al die dooddoeners. :z
Goed punt, zo zijn er inderdaad nog tig andere dingen die eigenlijk veel belangrijker.
Dekking is over het algemeen geen probleem in Nederland. Wat ik frappanter vindt is dat KPN in het overgrote deel van mijn woonplaats (55k inwoners) nog geen 'echte' 4G-dekking heeft. Oftewel er staat wel 4G, maar het gaat om LTE Cat. 2 met een single carrier van 10 MHz. Doordat veel mensen er gebruik van maken is de gemiddelde snelheid dan zo'n 10 Mbps.

Dat staat in schril contrast met Vodafone, T-Mobile en Tele2 die allemaal tenminste een LTE Cat. 6 verbinding met 2CA of meer (veelal 4CA bij T-Mobile en Vodafone) aanbieden. Het lijkt wel alsof KPN het al snel goed vindt en dan voelt deze keuze voor de klant wat raar aan. Maar ja, offshorebedrijven en rederijen zullen vast een stuk meer betalen.
Ik heb wel gemerkt dat het per regio flink kan verschillen. Hier in Noord Groningen heeft KPN dan weer overal 4G+ en Vodafone alleen 4G800. Vodafone is die schade wel aan het inhalen inmiddels en zet ook overal dan direct 3CA neer. KPN biedt hier vrijwel overal al 2CA, en al enkele jaren.

Overigens merk ik dit in Drenthe en Overijssel ook. Veel VF locaties met enkel 4G800. Het zijn voornamelijk de buitengebieden waar VF dan wat achterblijft.
Ik vrees dat het hier (West-Brabant) een beetje de combinatie is van de wet van de remmende voorsprong en buiten de randstad zitten.

Toen KPN met 4G begon hadden we hier bijna direct dekking, maar alleen op de 800 MHz band waarbij de oude GSM-antennes werden gebruikt. Regio's in het Noorden/Oosten kregen pas later 4G en daarom vermoedelijk direct 2CA. Hier worden ondertussen buiten de grote steden alleen masten aangepakt die vervangen moeten worden en dat kan jaren duren. Zo is er een bonte verzameling ontstaan aan band 20 only, band 20/3, band 20/3/1, band 20/3/7 en in Breda zelfs enkele 20/3/1/7/38 antennes.

Waar T-Mobile enkele jaren voor een revolutie is gegaan en Vodafone daar nu een beetje mee bezig is met het ombouwen van met name de oude 3G-only locaties, blijft KPN een beetje hangen in regulier onderhoud. Met zeer slechte snelheden tot gevolg.
KPN had in het hele land destijds overal 4G800. Enkele jaren later (2016/2017) kwam hier 2CA. Dat is nog steeds zo in de buitengebieden en dorpen. In grotere kernen inderdaad 3 banden of meer.

Die wildgroei van verschillende frequenties is hier voornamelijk bij Vodafone. KPN doet overal meestal 20 + 3. Snelheden zijn hier ook prima, zo rond de 100Mb/s.
Dit is dus precies waar ik aan dacht!

Na jaren lang T-mobile te hebben gehad zonder enkele problemen de afgelopen 4 a 5 jaar. Zijn we op mijn werk overgestapt op een zakelijke provider die gebruik maakt van het KPN netwerk. En het is een groot drama. Bepaalde gebieden in ons dorp hebben 4g, maar waar ik woon krijg ik niet meer dan 3g. En nee ik woon niet achteraf in het dorp maar bijna in het centrum.

Ga je de grens een keer over dan zijn de aanbieders die KPN kiest zo slecht dat er niet eens internet beschikbaar is. Dit moet je dan handmatig weer wijzigen. Bij T-mobile heb ik daar nooit problemen mee gehad omdat ze gewoon ook in Duitsland actief zijn en hetzelfde geld in andere landen in Europa.
Zo inderdaad zeg! Ik woon ook echt niet achteraf, maar de dekking is simpelweg beroerd. (Oh, trouwens niet alleen van KPN... Maar die hebben toch echt de grootste mond over de fantastische dekking) En als ik naar mijn werk rijd dan heb ik ook de 'Duitsland ervaring' waar velen het over hebben. Als ik trouwens achter Nijmegen (Berg en Dal bijvoorbeeld) ben heb ik via het Duitse netwerk betere dekking dan bij KPN.
ik ben het met je eens. ik kan wel een paar plaatsen noemen waar ik geen GSM bereik heb of plaatsen waar ik alleen 3G of nog erger EDGE bereik heb voor de data. En dan heb ik het nog niet eens over tunnels die nog overal liggen waar geen bereik is.

Ik snap wel dat dit voor sommige mensen erg interessant is. Maar ik denk vooral voor mensen die er ook wel iets extra's voor willen betalen (omdat ze hun geld er mee verdienen).
Heb ik in mijn dorp ook in midden Limburg geen 3g/4g soms E en vaak geen telefoon signaal. Ik kan gelukig via wifi bellen.
Op het werk in Herkenbosch hetzelfde op de Duitse grens. Geen signaal en geen wifi voor prive gebruik.
Is er zoveel te verdienen op zee? Laat ze ook vooral aankondigen om op land de netwerken te verbeteren!
Het is denk ik relatief goedkoop om de infrastructuur te realiseren.

KPN heeft een bestaande infrastructuurring met straalzenders op het continentaal plat.
De verwachtingen worden van tevoren al flink gedempt "verwacht geen hoge snelheden", dus ik zou niet verbaasd zijn als er wel 34/45Mbit/s overcapaciteit op bestaande straalverbindingen is te vinden.

Kan je een hoop mee op het gebied van spraak/messenger/email, cellulaire apparatuur bijplaatsen op de sites waar je al zit en klaar is Klara..

Ik snap ook wel dat het iets lastiger is, maar in de basis lijkt er al een infrastructuur te zijn in een gebied waar je verbazingwekkend weinig problemen hebt met grote gebouwen die de dekking verstoren.
Denk dat we in Nederland weinig te klagen hebben over ons land netwerken, rij eens een dagje door Duitsland en je leer wat slecht bereik is :D
Dat was echt een openbaring (in negatieve zin) inderdaad, toen ik er vorig jaar weer een paar dagen was.
Kom naar midder Limburg en heb je dat ook.
Nou, bellen en internetten via het huidige maritiem netwerk is een heel duur grapje... Dus ik denk het eigenlijk wel.
Je hebt weinig nodig op zee om een groot gebied te dekken. Een dekkingsgebied van 20+ km (radius) per paal is prima te doen (vrij conservatieve schatting en kan dus meer zijn). Hierdoor hebt je weinig apparaten nodig en zijn de kosten laag. Gezien er aardig wat mensen in/op de Noordzee werken is dit een prima case om in te investeren.

Daarnaast sluit een investering in het netwerk op zee niet uit dat ze ook nog investeren in het netwerk op land. Daar zijn ook stappen te maken maar de kosten/baten zijn natuurlijk een stuk minder gunstig voor die laatste paar % dekking van land (Dekking KPN in oppervlakte van NL: 96,1%) of personen (Dekking inwoners: 96,8%).

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 14:32]

Noordzee is drukbevaren. Genoeg hoge punten (windmolens) en vergunningstechnisch geen klagende bewoners.
Als het ze te doen is om ook boorplatformen dekkend te krijgen, dan kan dat een stuk makkelijker. Ieder platform heeft een dataverbinding (via straalzenders vaak van KPN) en daar kunnen een paar GSM gesprekken wel bij. Overigens hebben vrijwel alle platformen prima wifimogelijkheden voor de bemanning.
Dus voor data heeft dat weinig zin.

Bijzonder dat er veel geïnvesteerd wordt voor iets dat (denk ik) weinig gaat opleveren... Een enorm gebied waar erg weinig mensen zijn, lijkt niet op een succesverhaal uit te draaien.
De 4g antenne's worden grotendeels geplaatst op bestaande grotere productieplatformen. Vanaf daar worden zowel kleinere productieplatformen als boorplatformen (die regelmatig van positie veranderen) via 4g voorzien van connectiviteit. Dit vervangt de bestaande, vaak verouderde, straalverbindingen. Deze energie sector betaald dit netwerk dus grotendeels. Het bedienen van andere sectoren (beroepsvaart, visserij, pleziervaart, etc.) genereert daarnaast voor extra inkomsten.

[Reactie gewijzigd door thomas-anderson281 op 23 juli 2024 14:32]

Ok. Op die manier zullen de kosten niet enorm hoog zijn. Maar met alle bundels tegenwoordig (zakelijk zie je veel onbeperkte bundels voor spraak), vraag ik me toch af of daar iets op te verdienen valt.
Is natuurlijk niet alleen handig voor de boorplatforms (hoewel die er ook wel van zullen profiteren), maar ook voor de scheepvaart is het wel erg makkelijk. Zowel beroepsvaart (nogal wat scheepsverkeer ivm de havens van Rotterdam en Antwerpen enzo), maar ook voor de pleziervaart.
Bedrijven schieten toch internet satellieten de ruimte in die zo'n beetje heel de aarde gaan bedienen? Dat zou een betere oplossing kunnen zijn voor de schepen dan een paar KPN zendpalen in het water.
De capaciteit daarvan is beperkt en vooral interessant voor echt afgelegen gebieden. Tevens moet je client geschikt zijn voor die satellieten, dit kun je gebruiken met je bestaande telefoon. En je vergeet de belangrijkste: latency!
Voor die satellieten heb je speciale terminals nodig. Die kun je niet met een standaard mobieltje bereiken.
Per schip kun je een terminal gebruiken om een scheeps-WiFi op te zetten. Maar de capaciteit zal beperkt zijn en de kosten zullen op de één of andere manier doorberekend worden. (Voor reders is het natuurlijk een mooie manier om een deel van de loonkosten terug te krijgen.)
Reguliere klanten kunnen alleen gebruik maken van het Nederlandse deel van het netwerk, maar zakelijke klanten kunnen ook op de Tampnet-masten in het deel van de Noordzee voor de kust van Groot-Brittannië en Noorwegen, zo zegt de provider.
Goh, was er niet iets met roaming zonder kosten? Volgens mij gaat de EU hier wel wat van vinden, en imho terecht. Als je dit toestaat dan kan je straks op land ook een gedeelte toewijzen waar je als toerist gratis kan roamen of juist niet en dan is het hek van de dam.
Iets met internationale wateren....
Weinig internationaal tegenwoordig.
Dankzij Veronica/Amigo/Noordzee/olie/vissers is de zee verkaveld, de grens is tot 200mijl opgerekt.
Neem bijvoorbeeld China en zijn truukjes met kunstmatige eilanden.
Antarctica is ook al lang verkaveld.
De volgende stap is de ruimte, ook daar is "landje pik" begonnen.
Oftewel "Internationaal" is er niet veel meer.
Het ziet er wel uit dat de antennes wat verder op zee staan.
Het gebied van pakweg 5-10 mijl en voor de Maasvlakte/Zeeuwse kust is nogal een lege vlakte op de kaart. Met de juiste apparatuur valt er wel mee te werken.
Maar er is bijvoorbeeld ook een grote ankerplaats, en afhankelijk van het weer is het bereik daar erg slecht. Benieuwd of ze daar ook masten gaan plaatsen, en niet alleen bij de windmolenparken. (Waar al mooie "masten" staan, en er feitelijk alleen apparatuur geplaatst hoeft te worden.)

[Reactie gewijzigd door _ferry_ op 23 juli 2024 14:32]

[...]Benieuwd of ze daar ook masten gaan plaatsen, en niet alleen bij de windmolenparken. (Waar al mooie "masten" staan, en er feitelijk alleen apparatuur geplaatst hoeft te worden.)
Als ik het bereik zo lees zijn de windmolenparken wel voldoende denk ik. Zeker met de toekomstige uitbreidingen. Zelfstandige GSM masten op zee plaatsen lijkt mij extreem duur, dus gaan ze vast niet doen. De antennes aan de windmolen knopen lijkt mij vele malen eenvoudiger en goedkoper. Mooie bijvangst in de businesscase van de windmolenboer: verhuur van de molen en rechtstreekse verkoop van de stroom.
Wel benieuwd of er al datalijnen naar de molens liggen die een telecomboer kan gebruiken. Kan me voorstellen die er liggen voor de monitoring van de molen. Hopelijk zijn die dan zwaar genoeg om ook GSM verkeer over te pompen.
Ik vraag me wel af waarom? Is het rendabel voor een telco? Het kan wel een druk stuk zee zijn, maar verdien je alle kosten ooit terug?
Het ligt er aan wat de kosten en inkomsten zijn.

Op zee heeft een mast een groot bereik. Met de investering van één mast (of antenne aan een windmolen) en een kabel naar de kust kun je flink groot gebied bestrijken. Elke snelheid is voor je gebruikers op zee beter dan totaal geen bereik, dus je hoeft niet extra masten te plaatsten om meer capaciteit te kunnen leveren.

Ik kan me zomaar indenken dat dit netwerk los komt te staan van het landelijke netwerk, met een andere tariefstructuur. Misschien niet voor Europese klanten, door de regelgeving, maar voor internationale gebruikers op schepen, platforms, etc. van buiten de EU kun je leuke roamingkosten vragen. De Noordzee is één van de drukst bevaren stukken zee ter wereld, met veel intercontinentaal vaarverkeer richting de Oostkust van Engeland, Duitsland, Scandinavië en Rusland en weer terug naar de rest van de wereld. Op al die schepen zit een bemanning met mobieltjes.
Zou dit ook niet een alternatief kunnen worden voor het extreem dure maritieme netwerk? Als je op de boot naar Engeland zit moet je momenteel nog je roaming en mobiele data uitzetten, want gebruik van het maritiem netwerk valt niet onder de EU data roaming regels.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.