SIDN verhoogt prijs van .nl-domeinen tot 2023 jaarlijks met 2 procent - update

SIDN, de stichting die de uitgave van .nl-domeinen beheert, voert per 1 januari 2021 een prijsverhoging door. Registrars gaan per registratie 2 procent meer betalen. De komende drie jaar gaat de prijs steeds met 2 procent omhoog. Het is de eerste prijsverhoging sinds 2008.

SIDN heeft registrars met een e-mail op de hoogte gebracht van de prijsverhoging. Die aankondiging is te lezen op het forum van Tweakers. Een woordvoerder van SIDN bevestigt tegenover Tweakers dat de prijzen vanaf volgend jaar met 2 procent omhooggaan en dat die prijsstijging daarna jaarlijks doorgevoerd wordt. Het gaat om het bedrag dat registrars namens domeinnaamhouders jaarlijks betalen aan SIDN en om andere kosten zoals de maandelijkse bijdrage.

Momenteel kost een .nl-registratie zonder eventuele bulkkortingen jaarlijks 3,40 euro. Dat is vanaf volgend jaar 3,48 euro. Ook de maandelijkse registrarbijdrage gaat met 2 procent omhoog. Die is nu 68,33 euro per maand en dat wordt 69,67 euro per maand.

Diverse hosters bieden overigens .nl-domeinnamen aan voor bedragen die lager zijn dan wat jaarlijks aan SIDN betaald moet worden. Dat kan mede door bulkkortingen die registrars krijgen als ze veel domeinen registeren en door het verlies op de domeinregistratie te compenseren met inkomsten uit andere diensten, zoals webhosting.

Sommige registrars doen hun beklag over de prijsstijging. Ze wijzen erop dat de inkomsten van SIDN groeien, mede vanwege commerciële activiteiten en investeringen die gedaan zijn. Zo nam SIDN in 2017 een meerderheidsbelang in Connectis, een bedrijf voor inlogsystemen, om minder afhankelijk te worden van inkomsten uit .nl-domeinnamen.

Volgens de stichting is de prijsverhoging nu noodzakelijk voor een gezonde en stabiele financiële positie op de lange termijn. Het eigen vermogen is in de afgelopen jaren naar eigen zeggen bewust afgebouwd door te investeren in projecten die registrars en domeinnaamhouders ten goede komen. De inkomsten zijn nu stabiel, maar de kosten stijgen volgens SIDN door stijgende prijzen van inkoop- en arbeidskosten. SIDN heeft sinds 2008 zijn prijzen niet verhoogd.

Update 15:25: SIDN verduidelijkt dat de prijsverhoging van 2 procent voor de komende drie jaar geldt. Een eventuele aanpassing voor na 2023 is nog niet bekend, dat is afhankelijk van de stijging van de kosten, aldus de stichting.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-10-2020 • 14:54

106 Linkedin

Submitter: wardpieters75

Reacties (106)

Wijzig sortering
Prijsstijgingen zijn simpelweg onontkoombaar, ook voor een club als SIDN. De huur van het pand, de salarissen van de medewerkers en alle andere kosten stijgen immers op jaarlijkse basis. Net zoals je broodje elk jaar duurder wordt, zal ook een domeinnaam vanzelf duurder worden. Dat het een non-profit club is doet daar niets aan af.

Wellicht dat Openprovider eerst goed naar zichzelf kan kijken. SIDN biedt diverse mooie programma's aan waarmee regirstrars het internet veiliger en betrouwbaarder kan maken. In ruil daarvoor krijgen ze kortingen die fors kunnen oplopen, zeker als je een paar honderd duizend domeinen in beheer hebt zoals in het geval van Openprovider.

Ik vind het een beetje kinderachtig gejank op Linkedin.
Sorry, maar voor prijsstijgingen zijn zeker niet onontkoombaar, juist voor SIDN. De inkomsten zijn daar jaarlijks zo veel hoger dan de kosten dat het geld daar tegen de plinten klotst. Ze hebben zelfs zoveel geld over dat ze onder andere een speciaal fonds zijn gestart (https://www.sidnfonds.nl) om het uit te kunnen geven. Ik vind het prima dat ze dit doen, maar als ze zich alleen bij hun kerntaak zouden houden, zou zelfs een prijsverlaging makkelijk mogelijk zijn.
Nu betaal je als klant eigenlijk niet voor de dienst die ze leveren, maar voor alle extra's die ze met het geld doen.
Maar wie help je nou echt met een prijsverlaging voor .NL domeinnamen? Je betaalt nog altijd minder dan 4 euro per jaar voor een domeinnaam. Door de prijzen te verlagen ga je de waarde van het domein ook verwateren. Je zou mensen hiermee alleen maar aanmoedigen om domeinnamen te kopen die ze helemaal niet nodig hebben, maar voor de hoofdprijs willen doorverkopen. Daarmee wordt het voor nieuwe bedrijven en initiatieven alleen maar moeilijker om nog een goede naam te kunnen vinden. Ik zou het persoonlijk prima vinden als de prijzen flink omhoog zouden gaan.
Nu betaal je als klant eigenlijk niet voor de dienst die ze leveren, maar voor alle extra's die ze met het geld doen.
Suprise: bij elk bedrijf betaal je als klant eigenlijk niet voor de dienst die ze leveren, maar voor de extra's die ze met het geld doen. En dat gebeurt ook gewoon bij stichtingen, zelfs bij stichtingen die een bepaald maatschappelijk doel dienen (stichting Kika, KWF kankerbestrijding, etc, etc).
Dat is inderdaad een issue. Vooral dat mensen dan echt geloven dat prijzen of inkomsten van een organisatie gebaseerd zijn op daadwerkelijke kosten: meestal is dat niet zo. Een bedrijf vraagt zoveel als het kan.

Wat mij betreft zou het interessant zijn om het volgende te onderzoeken: een wet die organisaties dwingt om de daadwerkelijke noodzakelijke kosten te specificeren voor het maken van een product of voor het leveren van een dienst, in het jaarverslag o.i.d.
Prijsstijgingen zijn simpelweg onontkoombaar, ook voor een club als SIDN. De huur van het pand, de salarissen van de medewerkers en alle andere kosten stijgen immers op jaarlijkse basis. Net zoals je broodje elk jaar duurder wordt, zal ook een domeinnaam vanzelf duurder worden. Dat het een non-profit club is doet daar niets aan af.
Erm... Jaarlijks worden er ook meer domeinen verkocht, in Europa met een paar procent per jaar, daar kan je prima de inflatie mee 'betalen' voor je pand, personeel, etc. Nu kan ik geen betere getallen vinden voor NL, maar zou Nederland sterk afwijken van de rest van Europa qua jaarlijks meer domeinen geregistreerd?
Ook in Nederland worden er jaarlijks meer domeinen verkocht. Meer domeinen betekent meer werk, meer werk betekent meer mensen, meer mensen betekent hogere kosten.

Van die 100.000 domeinen die er op jaarbasis in Nederland meer verkocht worden, kun je maar een beperkt aantal FTE'ers inhuren. En dat terwijl het internet er niet veiliger op wordt en ook een club als SIDN er niet aan ontkomt om meer te investeren in de uitrol van veilige technologiëen en de voorlichting ervan.
Als je 100,000 domeinnamen verkoopt met kosten €10,000 en omzet €30,0000
en daarna 200,000 domeinnamen verkoopt met kosten €20,000 en omzet €60,000

Wat maakt het dan uit dat je kosten stijgen, je omzet stijgt toch net zo hard mee?
Maar wie zegt dat de kosten ook evenredig stijgen aan de omzet? Stel dat je een registrar treft die 10.000 domeinen aanbrengt waarmee gefraudeerd wordt. Natuurlijk heeft de registrar een verantwoordelijkheid om die offline te houden, maar ook SIDN wordt geconfronteerd met extra werkzaamheden en extra kosten. En uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat die kosten fors op kunnen lopen.
Je suggereert nu dat de kosten misschien wel toenemen, bij hogere aantallen domeinnamen. In werkelijkheid worden bij steeds hogere aantallen de kosten per stuk juist steeds makkelijker terugverdiend.
Meer domeinnamen is niet meer werk. Dat is nu eenmaal ge-automatiseerd. Consumenten kunnen niet bij sidn terecht, enkel registrars. Je kan zelfs stellen dat ze minder volk nodig hebben gezien het aantal registrars is gedaald.

Statistieken kan je overigen hier terugvinden: https://stats.sidnlabs.nl/nl/
Het aantal domeinnamen is dus nog steeds in stijgende lijn.

Ze hadden beter hun prijsstrategie gewijzigd en iets aan de staffelkortingen gedaan om het speelveld wat gelijker in plaats van hun prijzen te verhogen.

Laten we ook niet vergeten dat ze de adviezen van de vereniging van registrars gewoon hebben genegeerd. Het bericht hierover staat nu echter achter een login...
Meer domeinnamen is niet meer werk. Dat is nu eenmaal ge-automatiseerd.
Natuurlijk is meer domeinen ook gewoon meer werk. Meer domeinen betekent ook meer DNS-queries op de nameservers van DNS. En die servers moeten ook gewoon blijven draaien of denk je dat dat nog steeds gebeurt op de machines van 20 jaar terug? Dus nee, ik ben het niet met je eens.
Het is niet door een paar percent meer DNS queries dat je ineens extra volk moet aannemen. Ja het is ietsjes meer werk om een server extra te voorzien. Hoewel die paar extra % ook wel voorzien zou moeten zijn gezien de stijgende lijn. Voor dat mogelijk beetje extra infrastructuur dat je moet zetten moet je niemand extra gaan aannemen. Die kost is er al. Op vlak van infrastructuur is het ook alsmaar goedkoper door de stijgende performance en bandbreedte mogelijkheden.

Echter door het dalende aantal registrars waar je wel volk voor nodig hebt voor opvolgen van cases, facturatie, api-support, ... zou je net minder werk moeten hebben.

Over het aanpassen van de staffelkorting zeg je echter niets. Vind je dat niet eerlijker naar concurrentie toe? Schaf hem af of verminder de korting = Eerlijker speelveld voor nieuwe registrars en registrars met minder domeinnamen en je hebt je extra geld zonder een prijsstijging te moeten doen.
Over het aanpassen van de staffelkorting zeg je echter niets. Vind je dat niet eerlijker naar concurrentie toe? Schaf hem af of verminder de korting = Eerlijker speelveld voor nieuwe registrars en registrars met minder domeinnamen en je hebt je extra geld zonder een prijsstijging te moeten doen.
Mij hoor je inderdaad niets zeggen over staffelkortingen. In praktische elke branche is het gangbaar dat je je goed presterende wederverkopers additioneel beloond door middel van staffelkortingen of een kickback fee. Immers, het zijn deze partijen die - dankzij hun goede marketing of mooie propositie - ervoor zorgen dat jouw producten aan de man cq. vrouw gebracht worden. Natuurlijk zijn grotere spelers op deze manier in het voordeel, dat zijn grote spelers vrijwel altijd tenslotte, maar laten we wel wezen: als iedereen zich om deze reden liet afschrikken, dan had een bedrijf als Tesla natuurlijk ook nooit bestaan.

Ik ben oprecht ervan overtuigd dat het mogelijk is om je als nieuwe registrar in de markt te zetten en een marktaandeel te verkrijgen ten koste van de gevestigde orde. Gewoon door goede services te leveren en je bijvoorbeeld aan te melden voor de incentive-programma's van SIDN (ten behoeve van IPv6, DMARC, STARTTLS, SPF). Met die programma's kun je tot 40 cent korting per domein ontvangen, wat aanmerkelijk hoger is dan de 8% staffelkorting. Zelfs een grote club als Openprovider komt daar niet eens (volledig) voor in aanmerking. Sterker nog: tussen de 60 en 70% van de andere registrars óók niet.

Tenslotte. Bekijk het eens vanuit de positie van SIDN. Het is beter om 100 grotere en betrouwbare registrars te hebben, dan om 1.000 middelmatige prutsers die (mogelijk) achterlopen qua ontwikkelingen en die je bij elk wissewasje moet helpen. Om nog maar te zwijgen over de administratieve lasten die het met zich meebrengt. Daar kan geen maandelijkse bijdrage tegenop.

[Reactie gewijzigd door roydevries op 1 oktober 2020 21:05]

SIDN is echter toch een van de weinige TLD's die zo'n staffelkortingen geeft. En zeg nu zelf, een .nl dien je niet echt meer te promoten. Dat is uniek en de meeste mensen in Nederland kennen het intussen wel.

Ja, 100 grotere en betrouwbare registrars is makkelijker dan 1000 kleinere en betrouwbare registrars voor SIDN. Waarom je de kleinere registrars onmiddellijk als middenmotors ziet vind ik al vreemd. Er zijn ook grote prutsers lijkt me. Als ze dat willen, dat ze dan de registrarbijdrage drastisch verhogen. Dat vinden de grotere en betrouwbare (en prutsers) alleen maar goed want dan hebben ze minder concurrentie. Straffer nog: de kleine middenmotors moeten dan via hun inkopen omdat ze anders niet uit de kosten geraken.

Mag ik het trouwens vreemd vinden dat je account pas sinds vandaag bestaat en je zo vurig SIDN aan het verdedigen bent? Wat win jij er bij?
Mag ik het trouwens vreemd vinden dat je account pas sinds vandaag bestaat en je zo vurig SIDN aan het verdedigen bent? Wat win jij er bij?
Ik ben werkzaam voor één van de registrars in deze markt en mijn gebruikersnaam maakt dat ik direct herleidbaar ben voor mijn werkgever en een eventuele concurrent. Ook mijn werkgever krijgt te maken met de prijsstijging van de SIDN en hij was daar allerminst blij mee.

Maar mijn persoonlijke en onpopulaire mening is echter dat een .NL domein veel te goedkoop in de markt gezet wordt. Het mag best 30 euro per jaar kosten wat mij betreft. Als daarmee de kwaliteit en betrouwbaarheid van een .NL domein gewaarborgd kan worden, dan heb ik dat er graag voor over.
Jaarlijks worden er ook meer domeinen verkocht
Je doet net alsof de kosten die SIDN maakt onafhankelijk zijn van het aantal geregistreerde domeinen. Nou zal de relatie echt niet lineair zijn (als het aantal domeinen verdubbeld zullen de kosten niet verdubbelen), maar hij is er wel degelijk.

Ja, prijsstijgingen kunnen potentieel voor problemen zorgen (waar veel mensen bang voor waren bij de verkoop van het .org TLD). Maar als er voor het eerst in twaalf jaar een prijsverhoging komt en die blijft steken op 2%, nee sorry, dan is er echt geen goede reden om te klagen.
Niet alleen stijgt jaarlijks het aantal domeinnamen dat geregistreerd wordt zoals anderen terecht aangeven, je kan vandaag ook geen uitspraken doen over de inflatie van de volgende jaren. Nu zeggen dat je dus al inflatiecorrecties tot aan 2023 bekend maakt is gewoon onzin en heeft maar 1 doel: de winst verhogen. En dat is dan weer vreemd bij wat een non-profit hoort te zijn.
Een non-profit die de afgelopen jaren alleen maar verlies heeft gedraaid en aan het interen is op haar eigen vermogen. Vorig jaar ook weer minus 8 ton of iets dergelijks.
Ze doen niet alleen domeinen registeren, ook hebben ze een mooie toolkit ontwikkeld die fake domeins detecteerd , domeins die op een officieel domein lijken. Dit product verkopen ze ook althans je neemt een stuk van hun af tegen xx bedrag. Dat moet ook onderhouden worden etc. En alles kost meer tegenwoordig.
Toch vraag ik me af dat als ze in 2017 nog bedrijfsbelangen konden kopen en nu de prijzen moeten verhogen waar die tekorten opeens weg komen.
Het blijft een not-for-profit immers.
Bovendien is de afname van domeinen door 't plafond gegaan de afgelopen tien jaar.
Beetje apart is dat wel.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 1 oktober 2020 18:18]

SIDN heeft in 2017 Connectis gekocht en in 2020 verkocht.
SIDN, nou ik kijk twee tellen op hun website en ik zie al dat het een stichting is waar het geld tegen de plinten klotst: https://www.sidnfonds.nl/projecten

Honderden gezellige en leuke projecten voor SIDN medewerkers die helemaal niets met het managen van het .NL domein te maken hebben.

Aanbieden van lessen op gebied van 3D, leren programmeren, messagers, journalistieke support, you name it en ze smijten er geld tegenaan bij SIDN.

Ondanks dat hebben ze alsnog 17,6 miljoen euro op de bank staan: https://jaarverslag.sidn....nancieel_verslag_2019.pdf

Ze krijgen jaarlijks 19 miljoen euro binnen, daarvan gaat 10 miljoen aan salaris op en zo'n 10 miljoen aan 'overige bedrijfskosten'. Wat moeten ze overigens met zoveel medewerkers, laat ze zich gewoon met hun kerntaak bemoeien: het managen van het .NL domein, hoe moeilijk kan het zijn?

[Reactie gewijzigd door Malarky op 1 oktober 2020 19:55]

Een wijze man zei ooit: "The point of automation is to reduce cost and labor." - Rick Sanchez.

Dit geldt niet alleen voor het SIDN maar ik wacht ook nog op de dag dat we een brief krijgen van de belastingdienst waarin staat: "Wegens het success van de graafmachines, tunnelboren, geautomatiseerde administratie en geautomatiseerde kruispuntenmanagement (verkeerslichten) hebben we x% kunnen besparen op infra, daarom verlagen we de wegenbelasting".

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 1 oktober 2020 15:52]

Aan de andere kant lopen ze zo te klungelen dat ze het geld dat ze daar besparen hard nodig zijn om de gaten die ze creeeren te dichten.
Omdat aandeelhouders ook een verwachting hebben. En als daar niet deels aan voldaan wordt, gaan die aandeelhouders weg. Dat is het laatste wat een bank wil.
Dat is echt te simplistisch gedacht. Kijk bij banken wat ze allemaal aan compliancy moeten doen (en dat doen ze nog geen eens goed). Heel veel extra bureaucratie en dus kosten.
Ik heb bewust niet geschreven dat het argument van de rabobank het voor de klant goedkoper zou worden. Dat beweerde ze wel. Echter is alles in de loop der jaren ondanks de automatisering alleen maar duurder geworden.
Dat is dan meer om te verbergen dat ze eigenlijk negatieve rente willen 'geven'.
Prijsstijgingen zijn simpelweg onontkoombaar,
In de containerindustrie is de prijs van containervervoer al tientallen jaren gedaald (gemiddeld). En dan bedoel ik sinds de eerste container (1960 ofzo) tot 2020. Er zitten soms enige uitzonderingen in bij veel vraag (naar containers) en te weinig aanbod.

Dat prijzen alleen maar zouden stijgen is niets van waar. Containerindustrie: elk jaar wordt het goedkoper. Hetzelfde met veel andere producten. Je moet wel elk jaar weer opnieuw moeite doen om toch weer alles goedkoper te maken. Gaat al tientallen jaren goed.
Natuurlijk zullen er uitzonderingen zijn. Mijn kennis van de containerindustrie is nagenoeg nul, maar ik kan me voorstellen dat concurrentie tussen havens onderling, concurrentie tussen reders onderling, overheidssubsidies en inhuur van goedkope arbeidskrachten van ontzettend grote invloed is op het hele kostenplaatje.

Misschien moet SIDN ook maar wat goedkope developers van de Filipijnen aan het werk zetten.
ik kan mij volledig vinden in jouw comment :)
Snap inderdaad het geklaag ook niet zo 123. Omdat alle registars te maken krijgen met deze prijsverhogingen kunnen ze het ook vrij eenvoudig doorbelasten aan klanten zonder een te groot risico dat klanten overstappen naar een ander omdat die ander deze zelfde hogere prijs moeten betalen.
De inkomsten van SIDN worden wellicht hoger, maar ook de kosten nemen toe: niet alleen de logische kosten als salarisverhogingen, kantoor huur etc maar ook meer verborgen kosten zoals oplopende kosten voor security: de risicos van aanvallen (ddos; ransomware etc) zijn in 2020 een stuk hoger dan in 2008 en de maatregelen die nodig zijn om je infrastructuur veilig te houden zijn enorm gestegen en evt verzekeringen voor die risicos zijn duurder en de eisen die ze stellen om dekking te behouden worden steeds strakker en implementatie kost dus ook meer.
En naast security zijn er vast diverse andere verborgen kosten die ook toenemen. Bij sidn is veel info mbt de financien ook nog eens beschikbaar voor de leden/registars die bij de commerciele tld aanbieders volstrekt 'intern' zijn.
Tja, het artikel schrijft ook: "Het eigen vermogen is in de afgelopen jaren naar eigen zeggen bewust afgebouwd door te investeren in projecten die registrars en domeinnaamhouders ten goede komen."
Afbouwen van eigen vermogen wordt normaal als onverstandig gezien.

Ja als je jezelf gaat concentreren op je kerntaken en overige activiteiten afstoot, dan kan het zijn dat je ongebruikt kapitaal overhoud. Een commercieel bedrijf zal dat dan uitkeren naar de aandeelhouders. In het geval van SIDN is er geen sprake van afbouw van nevenactiviteiten, integendeel, ze doen het omgekeerde. Als dat gepaard gaat met extra risico´s dan zou je zelfs meer eigen vermogen moeten gaan aanhouden.
Inmiddels is SIDN geen eigenaar meer van Connectis, dit belang is verkocht aan de Noorse partij Signicat
Ik heb er geen problemen mee. Ze hebben 12 jaar lang de prijzen niet verhoogd, zelfs geen inflatiecorrectie. Dan 3x 2% erboven op doen, nou... Woepie. €16 per jaar meer vaste kosten en over drie jaar €0,21 hogere variabele kosten (per domein). In perspectief: als je 10.000 domeinen hebt geregistreerd gaat het om €2116 op jaarbasis of omgerekend €176 per maand stijging in kosten en dat wordt nog langzaam uitgesmeerd over 3 jaar voordat je op dat niveau zit ook. En dan heb ik niet eens de bulkkorting berekend die je bij 10K domeinen wel krijgt, dus het is in de praktijk nog minder prijsverhoging... :+ Als je dat na 12+ jaar geen verhogingen niet kan lijden als bedrijf en/of consument, dan is er iets grondig mis met je businessmodel. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 1 oktober 2020 15:47]

Een eenmalige prijsverhoging kan ik me iets bij voorstellen, maar een jaarlijkse prijsverhoging is gewoon een eigen goudmijntje creeeren wat SIDN hier doet.
https://jaarverslag.sidn....nancieel_verslag_2019.pdf

https://jaarverslag.sidn....SIDN_Jaarverslag_2019.pdf
In lijn met ons jaarplan is het nettoresultaat over het boekjaar 2019 uitgekomen op € 3,7 miljoen negatief (2018: € 4,0 miljoen negatief ). Het gerealiseerde resultaat is een voortzetting van ons financieel beleid waarbij we een deel van de opgebouwde reserves effectief inzetten.
Men draait dus feitelijk verlies maar de reserves 2019 rond de 17 miljoen worden ingezet om dat verlies te compenseren.

In eerste instantie zou ik je gelijk geven maar al ik de cijfers en toelichting lees draait men dus al bewust verlies om reserves, lees winsten uit het verleden terug te geven.

2% is dan niet eens zo gek. Kijk je naar de cijfers over meerdere jaren zie je de omzet ook niet echt toenemen maar kosten stijgen wel. Ik las er zijn rond de 6 miljoen nl domeinen en de groei is er wel uit.
Ze hebben zelf investeringen gedaan in een bedrijf voor inlogsystemen. Dan hebben we het niet over zaken die feitelijk de core business van deze stichting zouden moeten zijn. En nu mag de consument dit verlies goed gaan maken door per jaar meer te betalen voor zijn domeinnaam?
En dat men de afgelopen 12 jaar geen prijsstijging heeft doorgevoerd terwijl er wel inflatie is geweest, vergeten we dan voor het gemak even.
Inflatie geeft de mogelijke kostenverhogingen voor inwoners weer, niet zozeer wat er gebeurd is voor een bedrijf. Inflatie gebruiken als reden voor het verhogen van de prijzen vind ik behoorlijk vreemd. Hetzelfde met de contracten waar een inflatiecorrectie wordt toegepast.
Ze moeten ook rekening houden met inflatie, stijgende kosten, e.d. Beetje kort door de bocht dus.

Edit / toevoeging: het blijkt om een jaarlijkse 2% verhoging te gaan t/m 2023. Dus wat dat betreft ook niet zo gigantisch.

[Reactie gewijzigd door Terminus op 1 oktober 2020 16:01]

De inflatie zit tussen de 0 en 1 procent en was jarenlang geen probleem en nu ineens wel?
Ik geloof daar helemaal niets van. Welke stijgende kosten hebben ze precies nu dan?
Ze hebben 12 jaar lang de prijs niet verhoogd (ruim 26% prijsstijging) Daar klaagt niemand over.
Ze hanteren 2% wat de inflatiedoelstelling is. Stel nou dat de werkelijke inflatie jaarlijks 1 a 1,5% is, dan duurt het nog jaren voordat de inflatie van de vorige 12 jaar is gecorrigeerd. Wellicht dat ze in die tijd de 2% prijsverhoging dan alweer aanpassen/stopzetten.

Vind het echt geklaag om niets.
Ook omdat de absolute bedragen minimaal zijn. Als je honderden domeinnamen hebt kan het gaan aantikken ja, maar juist die grootgebruikers kunnen dat met gemak betalen.
Mijn punt gaat over de jaarlijkse inflatie correctie die voor andere doelen wordt gebruikt dan enkel de inflatie op te vangen. Niemand heeft het er over dat een eenmalige of structurele aanpassing niet redelijk zou zijn.
Er zijn bedrijven die tientallen domeinnamen afnemen. Ja het is maar centenwerk, maar toch.
Jij denk niet dat de toeleveranciers van SIDN geen inflatie correctie hebben doorgevoerd?

Ik moet zo lachen op alle comments hier; SIDN doet 3 jaar lang een 2% inflatie correctie en heeft dat 12 jaar lang niet gedaan; Dikke verontwaardiging en discussies... Typisch Nederlands dit.
Het is een nonprofit partij, op het moment maken ze verlies, om de winst reserves van vorige jaren te gebruiken.
Het zit dus anders in elkaar dan meer omzet te willen door hogere kosten
Administratiekosten omdat ze allemaal thuiswerken :+
Niet alleen voor de directeur, hoor, maar ook de kantoormedewerker. Enig idee wat een goede bureaustoel kost?
Ze moeten ook rekening houden met inflatie, stijgende kosten, e.d. Beetje kort door de bocht dus.
Wel sterk dat men nu al kan bepalen dat die kosten ieder jaar rond de 2% liggen. Zoals je zegt, rekening houden met inflatie, stijgende kosten en dergelijke, dat doe je per jaar. Ik denk niet dat SIDN een glazen bol heeft om nu al te bepalen dat elk jaar een stijging van 2% die kosten dekt.
[...]
Wel sterk dat men nu al kan bepalen dat die kosten ieder jaar rond de 2% liggen.
Nee hoor, in minder dan een minuut is dat te vinden. Sinds eind jaren 80 schommelt het rond de 2 procent. Dus lijkt me prima, als het nodig is, kan het aangepast worden.
Alleen zitten we weer in economische moeilijke tijden. De inflatie zal de volgende 2 a 3 jaar net afwijken van wat normaal is door de economische crisis die het gevolg is van Corona
De afgelopen 30 jaar hebben we meer periodes met moeilijke tijden gehad (internetbubbel, hypothekencrisis), dus dat is niets nieuws. En ik zou het niet eens vreemd vinden als je alle losse verhogingen in het verleden bekijkt, dat je dan effectief ook op 2% per jaar uitkomt.
Dan dan nog: het kan altijd bijgesteld worden of er van afgezien.
Stijgende kosten? Echt waar ik dacht dat computers en computer onderdelen juist goedkoper werden over de jaren heen en als het gaat over meer opslag omdat er nu eenmaal meer .nl domeinen zijn dan vraag ik me toch ook echt af of storage nu echt zo veel duurder aan het worden is.

Inflatie is een leuk verhaal maar dan zou je zeggen laat het stijgen met de werkelijke inflatie want wat als de inflatie opeens 3% is of 0.5% dan toch met 2% om hoog want inflatie? Een raar verhaal.

k zou eerder zeggen dat men in middels zo veel domeinen heeft verkocht dat er nog maar weinig echt interessante namen over blijven en dat met het toevoegen van steeds meer tdl's SIDN het in de portemonnee begint te merken. Efficiënter werken zou een oplossing kunnen zijn maar schijnbaar zal dat niet genoeg op leveren (werken al erg efficient neem ik dan maar even aan). En dus moet de prijs dan maar om hoog want een product dat over zijn hoogte punt heen is mag echt niet minder op gaan leveren dan het op het hoogte punt deed.
Het stijgende kosten voor inkoop verhaal is in mijn ogen echt onzin. Dan wordt het hoog tijd dat je een betere inkoper aan neemt want er is niet een product in the ICT markt dat echt flink duurder geworden is de afgelopen paar jaren anders dan sterk verouderde hardware die in middels alleen nog maar als new old stock te koop is en dus af en toe verrassend duur kan zijn omdat men weet dat als je die rommel nu nog moet kopen je echt geen andere optie hebt.
Hogere arbeidskosten misschien maar dat is waar de efficiëntie bij komt kijken, je kunt mij niet vertellen dat je het zelfde werk als in 2008 nu nog doet met een zelfde hoeveelheid mensen. Het meeste van die taken zouden in middels toch wel geautomatiseerd moeten zijn, en je zou dus met minder en voor al minder gespecialiseerd (lees) duur personeel uit de voeten moeten kunnen.
want er is niet een product in the ICT markt dat echt flink duurder geworden is de afgelopen paar jaren
Kijkt naar de prijzen van RAM geheugen en harde schijven en krabt zich achter z'n oren
Maar een stichting heeft geen winstoogmerk, maar heeft schijnbaar wel genoeg geld om investeringen te doen om minder afhankelijk te zijn van de inkomsten uit de .nl domeinen...
ze verdienen ieder jaar meer en meer.. het aantal domeinnamen is nog niet afgenomen.. dus dit is gewoon je winst een dikke boost willen geven.. dit heeft niks te maken met inflatie
Zie mijn post hieronder met link naar de jaarcijfers, ze verdienen niet meer ze draaien al paar jaar bewust verlies om de reserves af te bouwen die ze in het verleden met hun winsten hebben opgebouwd.
SIDN is een stichting, ze hebben dus geen winstoogmerk. Natuurlijk stijgen de kosten bij SIDN ook (lonen, apparatuur, etc). Ze kunnen die kosten wel ieder jaar zelf opeten (wat ze de laatste 12 jaar ook gedaan hebben). Maar om gezond te blijven moeten ze het ergens vandaan halen.

Ik vind het wel opmerkelijk dat ze standaard 2% gaan verhogen, er kan ook gekeken worden naar de werkelijke stijging in kosten...

Ik heb liever dat ze eens gaan optreden tegen die domain squatters, zijn een paar domeinen (met mijn naam er bijvoorbeeld in) die ik graag wil hebben, maar nu zijn die dus al jaren geleden gekaapt en kan ik heb overkopen voor €2000+...
Hele business mag van mijn part om zeep geholpen worden

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 1 oktober 2020 15:01]

ThaStealth.nl is anders nog beschikbaar hoor... ;-)
Thanks, geregistreerd! @ThaStealth je mag hem overkopen van me voor € 1500 als je wilt. Minder dan 2000!
Ik zat hier op te wachten...! :)
Je mag hem houden hoor, de domeinen die ik wil hebben zijn al geclaimed door NVA Online Advertising B.V. (lijkt een van de grote squatters te zijn in NL)
Tja, Niek heeft eerder gezien dat er een goede boterham mee te verdienen valt
Dat een stichting geen commercieel doel nastreeft, betekent niet dat een stichting geen winst mag maken. Het betekent wel dat gemaakte winst niet mag worden uitgekeerd aan bij de stichting betrokken personen. De winst mag uitsluitend worden gebruikt ter verwezenlijking van het doel van de stichting.
https://justitia.nl/stichtingsrecht
Dat een stichting geen winstoogmerk heeft is niet zo, ze betalen over hun winst ook gewoon vennootschapsbelastingen, zie mijn link hieronder naar hun jaarcijfers. Ze draaien dus gewoon verlies om reserves af te bouwen.
Ik heb een aantal domeinnamen waar ik (ogenschijnlijk) niets mee doe, maar die ik wel gebruik voor mail...
En nee, die zal ik ook niet voetstoots aan iemand overhandigen...
Geen website op gehost (maar wel aan de achterkant in gebruik) is wat anders dan een squatter, die tonen gewoon een pagina met "deze domeinnaam is te koop, doe een bod".
Ik heb liever dat ze eens gaan optreden tegen die domain squatters, zijn een paar domeinen (met mijn naam er bijvoorbeeld in) die ik graag wil hebben, maar nu zijn die dus al jaren geleden gekaapt en kan ik heb overkopen voor €2000+...
En daarmee heb je zelf dus een business in stand gehouden. Begrijp me niet verkeerd: ik deel je mening hoor. Wat mij betreft mag die business ook een snelle dood sterven, maar feit is dat dit gewoon nooit zal gaan gebeuren.
Hoezo houd ik de business in stand?
ja dat lijkt me ook en dan nog iets wat ik niet uit het artikel lees, 2% tov het jaar ervoor of vanaf een basis jaar?
Het principe werkt hetzelfde als de jaarlijkse huurverhoging. Dus reken op 2 procent per jaar erbij dus.
SIDN is niet de enige registry die dit gaat doen; nieuws: Registrar klaagt dat Verisign .com-prijzen mogelijk oneindig mag late.... Jaarlijks de prijs verhogen wordt de nieuwe goudmijn voor ccTLD registries.
Ik kan me voorstellen dat ook jij het fijn vindt dat je inkomen jaarlijks wordt gecompenseerd wordt voor inflatie, en liefst wat meer.
We praten over centen. Iedereen wil meer salaris en gecompenseerd worden voor de inflatie maar de mensen van SIDN mogen dat niet. Ik vind 2% wel schappelijk. En dat voor komende twee jaar.
Maar misschien was in 1 keer 50% beter geweest om de gemiste inflatie stijging sinds 2008 te compenseren?
Een woordvoerder van SIDN bevestigt tegenover Tweakers dat de prijzen vanaf volgend jaar met 2 procent omhoog gaan en dat die prijsstijging daarna jaarlijks doorgevoerd wordt.
Hoe lang jaarlijks die verhoging? Belachelijk trouwens, genoeg ZZP'ers/kleine bedrijven die het moeilijk hebben in deze tijd. 2 procent is wellicht nu niet veel, maar wel als je alles bij elkaar gaat optellen op het het einde van het jaar.
We hebben het dit jaar over 8 cent verhoging voor 1 jaar.
Als je daardoor failliet gaat, heb je wellicht een probleem met je inkomsten en uitgaven patroon als bedrijf.
Afuture maakte nog geen eens 8 cent winst per order volgens mij :+
Dat deed ze dan uiteindelijk ook de strop om jammergenoeg.
Afhankelijk van het aantal orders dat je per jaar hebt, kan zelfs slechts 8 cent per order winst een prima business case zijn....
Precies. Het kan al met 0.25 cent per order lucratief zijn bij bulkverkopen, om maar iets te noemen. :P Als ik 100 miljoen elastiekjes verkoop per jaar met 0.25 cent winst per elastiekje, dan steek ik toch mooi €250.000 per jaar in m'n zak... Bij een Afuture zou 8 cent me wel erg laag lijken overigens hoor, ze zullen vast in bulk spul hebben verkocht als dozenschuiver; maar niet miljoenen orders per jaar :+

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 1 oktober 2020 15:56]

Domeinnamen zijn veel te goedkoop! Hoeveel domeinnamen zijn niet slapend geparkeerd?
De SIDN prijzen zullen wel een eeuwige discussie blijven. Aan de ene kant heb je inderdaad de registrars die van mening zijn dat SIDN zich puur op z'n kerntaken moet richten (oftewel de .nl TLD in leven houden) en niet los daarvan allemaal commerciele activiteiten moet houden. Dingen als marketingcampagnes horen bij de hostingpartijen te liggen bijvoorbeeld.

Aan de andere kant zijn er ook mensen van mening dat de prijzen al veel te laag zijn en het nu al te laagdrempelig is om een .nl domeinnaam te registreren. Dat werkt niet alleen in de hand dat een groot deel van de domeinnamen ongebruikt is (hoewel SIDN incentives heeft voor registrars om dat tegen te gaan), maar het maakt het ook veel laagdrempeliger om domeinnamen te registreren om misbruik van te maken (zoals domeinnamen die veel op die van een bedrijf lijken tbv phishing doeleinden).
Een jaarlijkse compound verhoging. Apart...

Ik betaal jaarlijks rond de 10 euro per .nl domein als consument. Gaat dat ook omhoog?
nee, ze maken minder winst op je domeinnaam.. jij moet niet ineens 10,08 betalen..
Jouw reseller is geen liefdadigheidsinstelling en zal dit bedrag doorberekenen aan jou als eindklant.
8 cent rekent een beetje lastig, reken erop dat de prijs per domein met 10 cent of meer omhoog gaat.
.. een reseller moet 't meestal niet hebben van de winstmarge op domeinen... ik weet uit directe bronnen te vermelden dat de meeste registrars hun prijzen niet zullen verhogen vanwege deze prijs stijging.
Mijndomein heeft anders recent hun prijzen al verhoogd. Eerst was een pakket 29 euro en nu 30 euro bijvoorbeeld. Hetzelfde trucje doen ze ook met domeinnamen.
da's kut voor je.. er zijn een hoop partijen in Nederland die het niet doen.
Dit zal door veel resellers worden doorberekend naar de klant ja
Jij neemt je domeinnaam niet van de SIDN af, maar van de een of andere tussenpartij. Het is aan die leverancier om al dan niet die 8 cent door te berekenen in hun eindprijs (en ik verwacht dat ze met dat tientje meer dan genoeg pakken om dat niet (nu al) door te berekenen, maar dat op termijn wel een keer te doen... bijvoorbeeld door er 50 cent of een euro op te leggen...)
Niet verhogen sinds 2008 is ook gewoon niet slim, uiteraard gaan mensen dan klagen als je ineens jaarlijks 2% gaat verhogen. (wat meer is dan de gemiddelde inflatie de laatste tijd)
Ze hebben zeker een inhaalslag te maken, maar het zal nog lang duren voordat ze 12 jaar inflatie ingehaald hebben.
Kan mij voorstellen dat de groei in het afnemen van domeinname stagneert. Dit was ook te zien toen er voor het eerst de .EU beschikbaar kwam, booming business waarna het sterk afnam. Er komt natuurlijk ook steeds minder beschikbaarheid in generieke namen doordat deze al bezet zijn.

Verder geen onderbouwing van bronnen, maar meer vanuit mijn eigen beleving. Moet ook wel eens mogen, niet? :9
Elke nieuwe TLD is vaak booming, vooral omdat bedrijven/instanties snel de domeinen willen vastleggen voordat een ander dat doet. Daarom is dat belachelijke gedoe met gTLD's zo enorm profitabel. Het gaat helemaal nergens over, maar goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee