Lenovo voorziet ThinkBook-laptops van ingebouwde earbuds-tray

Lenovo brengt een aantal nieuwe ThinkBook-laptops uit met Tiger Lake-processors van Intel en Ryzen 4000U-processors van AMD. De laptops hebben schermen van 13,3", 14" en 15,6". Een van de laptops heeft bovendien een tray waarin draadloze oortjes kunnen worden opgeladen.

Het gaat om zes nieuwe laptops binnen de ThinkBook-lijn. Het gaat om een aantal normale ThinkBook Gen 2's, en een ThinkBook Yoga. Er komen twee modellen van 13" en twee modellen van 15" uit met ofwel een Intel- ofwel een AMD-processor. Van het model van 14" verschijnt een Yoga-variant met een Intel-chip en een reguliere variant met een AMD-chip. De ThinkPad 15 Gen 2 heeft een geïntegreerde tray waarin gebruikers een set draadloze oortjes kunnen plaatsen. Die kunnen daar worden opgeladen. De oortjes worden meegeleverd met de laptop. Lenovo maakt daarover niet veel informatie bekend, behalve dat ze twee uur meegaan op een volle accu, aanraakbesturing hebben en microfoons hebben voor ruisonderdrukking.

Lenovo ThinkBook

De laptops met Intel-processors maken gebruik van Core i7-cpu's van de Tiger Lake-generatie en Intels Iris Xe-gpu. In het geval van de AMD-chips gaat het om een Ryzen 4000U-cpu, met een geïntegreerde Radeon-gpu.

Ook hebben de laptops Thunderbolt 4, twee USB 3.2 Gen 1-poorten van type A, HDMI 2.0b en uitbreidbaar PCIe 4.0-geheugen, en maximaal 16GB Lpddr4x-geheugen voor de ThinkBook 14 of 32GB voor de ThinkBook 15. De laptops kunnen laden met 65W.

De aanraakschermen hebben een full-hd-resolutie met een schermhelderheid van 300cd/m² die honderd procent van het sRGB-kleurenspectrum beslaat. De 13,3"-variant kan daarnaast optioneel worden geleverd met een wqxga-display van 2560x1600 pixels.

Intel-modellen:
ThinkBook 15 Gen 2 i wordt in november verwacht voor €699,-
ThinkBook 13s Gen 2 wordt in november verwacht voor €869,-
ThinkBook 14s Yoga wordt in december verwacht voor €939,-
ThinkBook 15p i wordt in oktober verwacht voor €1199,-
ThinkBook 14 Gen 2 i wordt in november verwacht voor €699,-
ThinkPad E14 Gen 2 wordt half december verwacht voor €749,-
ThinkPad E15 Gen 2 wordt half december verwacht voor €749,-
AMD-modellen:
ThinkBook 15 Gen 2 AMD wordt in november verwacht voor €659,-
ThinkBook 14 Gen 2 AMD wordt in november verwacht voor €649,-

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-10-2020 • 14:38

58 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (58)

58
57
38
0
0
8
Wijzig sortering
Zonde van de ruimte. Doe dan iets nuttigs, zoals een moderne opvolger van ExpressCard. Dan kan je altijd nog bepalen of je daar toch een lade in wilt doen voor je oortjes. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 oktober 2020 14:44]

Mijn emotie is ook om vooral de basisfuncties van zo'n laptop gewoon goed uit te voeren. De accu is daarvan een belangrijke.

Een bay met oortjes zie (zag?) ik niet bepaald als zo'n basisfunctie. Toch is met het circus rond het covid-19 virus ons gebruik van mobiele hardware wel aan het schuiven. De afgelopen tijd heb ik best regelmatig gehad dat ik besprekingen op afstand oortjes (met mic) of een headset miste.

Situaties genoeg dus dat je voorkeurshardware even niet voor het grijpen ligt. Dan is het toch wel handig dat er oortjes als een soort "thuiskomerwiel" zijn te pakken. Het bombardeert het apparaat wel tot heel persoonlijke hardware. Anders lopen we in no time allemaal met een oorontsteking in het rond.
Twee uur op een volle lading.. Ik wilde nog het argument maken dat laptops tegenwoordig best zuinig zijn... Dat gaat niet op nu.
De oortjes gaan twee uur mee, de laptop hopelijk wel langer.
De twee uur gaat over de oortjes is mijn indruk.
Net zoals de ruimte voor een CD-speler ook ingezet is voor ruimte voor een accu en/of harddisk, denk ik dat deze ruimte een soort opti-ruimte gaat worden waar naar keuze een dummy, de oortjes, een accu, een expresscard, een card-reader, disk-opslag of communicatie middelen in passen.

Als ze er een goede interface achter zetten zou het allemaal kunnen. Het idee van ear-buds is in deze wel nieuw en erg creatief. Een goed idee van de marketing afdeling. Als ze nu ook maar aan de andere opties hebben gedacht.


Enneh, over het laatje met de buds: Het zou mooi zijn als dat laatje uitneembaar is en los van de laptop kan opladen, bijvoorbeeld aan een usb-lader. Dan kan je ze ook los van de laptop gebruiken. Daarbij ga ik er voor het gemak van uit dat ze de bluetooth standaard gebruiken en geen lenovo-laptop-eigen formaat.

[Reactie gewijzigd door beerse op 1 oktober 2020 15:20]

Of een afgedekte usb-poort waarachter je de usb-receiver van een draadloze muis stopt...
Een afgedekte usb-poort heeft de huidige thinkbook al
Nee juist niet, alleen is dit vak nog veel te klein. Naast oordopjes moeten er wat usb-c naar whatever converters, usb-sticks en sd-kaartjes inpassen. Ik hoef geen laptop om iedereen te laten zien hoe dun ie wel niet is.
In vindt zelf die draadloze oortjes rage maar niks. Maar dit is echt geen slecht idee, het is lekker compact sinds het zit ingebouwd in het apparaat en je hoeft dus geen laders en kabeltjes of losse koptelefoon mee te slepen.

Het enige mogelijk probleem dat ik zie is dat vervangende oordopjes steeds moeilijker zullen worden om te vinden wanneer het apparaat verouderd, dus als je iemand bent zoals ik die deze apparaten 5+ jaar gebruikt kan je in een scenario komen waar je deze functionaliteit kwijt raakt. tenzij dit een groot succes word en standaard in meer Lenovo laptops word ingebakken en Lenovo oortjes van het zelfde model blijft gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Omega op 1 oktober 2020 14:52]

Het bestaat al te lang om dit nog een rage te noemen. Ik vind het handiger om met draadloze oortjes aan mijn bureau te zitten dan met zo'n kabel tussen mijn laptop en een headset.
Grootste nadeel aan draadloze oortjes vind ik tot nu toe de levensduur van de batterijen. Bij matig tot intensief gebruik is de gebruiksduur na twee jaar al beduidend korter en na drie jaar te onbetrouwbaar om te gebruiken voor een vergadering van meer dan een half uur. Kan hierbij echter enkel spreken over airpods, wellicht gaat dit bij andere merken/modellen beter. Maar het zou een beetje jammer zijn als ze minder lang meegaan dan de laptop zelf.

[Reactie gewijzigd door epoman op 1 oktober 2020 16:47]

Grootste nadeel aan draadloze oortjes vind ik tot nu toe de levensduur van de batterijen. Bij matig tot intensief gebruik is de gebruiksduur na twee jaar al beduidend korter en na drie jaar te onbetrouwbaar om te gebruiken voor een vergadering van meer dan een half uur.
Is dat niet ook de standaard levensduur van telefoon-accu´s, en ja ,et een laptop die gemaakt is om langer dan 8 uur mee te gaan heb je dus inderdaad na 3 jaar nog wel voldoende, maar bij krachtiger en minder zuinige exemplaren die nieuw 2-3h op een lading doen, zit je na die tijd toch ook permanent aan de voeding.
Kan hierbij echter enkel spreken over airpods, wellicht gaat dit bij andere merken/modellen beter.
Ik dacht dat Apple zo goed was? Verzacht dus van andere merken maar een half jaar tot een jaar levensduur.
Maar het zou een beetje jammer zijn als ze minder lang meegaan dan de laptop zelf.
Tja, Lenovo, en dan vooral de thinkpad-lijn staat wel bekend om degelijkere bouwkwaliteit, maar misschien dat ze voor deze serie een uitzondering gemaakt hebben.
Dit is toch helemaal niet handig, dan moet je dus altijd je laptop bij je hebben voor je oordopjes? Of is er nog een apart doosje voor als je alleen met je telefoon op pad gaat?

Doe mij maar gewoon mijn Airpods van Apple, die schakelen naadloos tussen m'n laptop/telefoon/iPad indien nodig.
Ik zie deze oordopjes als specifiek voor de laptop. Ik heb zelf vaker mijn laptop bij mij dan de telefoon en wanneer ik de telefoon mee heb word die exclusief gebruikt voor bellen. Ik snap dat ik daar in de minderheid mee ben, bij vrijwel iedereen is het andersom.
Leuke gimmick, maar dat lijkt me niet best voor de hygiëne ...
Hoezo niet? wat is het verschil tussen het oplaad doosje die je erbij krijgt of zo'n tray in je laptop?
Dit lijkt mij juist erg handig.
Als ik het ding zo zie, dan lijkt het me dat de dopjes de binnenkant van de laptop kunnen aanraken en kruiscontamineren.
Zou je mij kunnen uitleggen welke bacteriën hier kunnen kruiscontamineren? En raken ze in mijn doosje dan niet het doosje zelf?
Als er oorsmeer achterblijft op het dopje en je schuift dat de laptop in, heb je kans dat er wat oorsmeer achterblijft aan de binnenkant van je laptop. Los van bacteriën: ik vind het geen fijn idee dat mijn (or erger: andermans) oorsmeer in mijn laptop zit ...
En ja, als ik oordopjes niet meer gebruik, maak ik ze schoon en berg ik ze op. Maar dat is geen garantie dat het geheel vrij is van oorsmeer. En hetgeen waar ik het in opberg, wil ik eens in de zoveel tijd schoonmaken. En dat zie ik bij de laptop niet zo makkelijk gebeuren.
Dat zie ik inderdaad ook.

Ik hoop wel dat hij eruit gehaald kan worden en hij groot genoeg is om met je vinger erin te kunnen om te kunnen poetsen. Zou het echt kut zijn. Nog beter zou zijn als de bovenkant van dat ding vast zit aan het geheel en je hem open kan klappen als je het eruit haalt om te poetsen.
Is dat je ergste zorg? Je vieze vingers zitten zowel op het toetsenbord, als aan de oortjes als je ze indoet.
Ik denk dat er bij sommige mensen wat meer op het toetsenbord plakt of vliegt😬🤭
Je kan het niet vergelijken: zou je je eigen of andermans vinger willen aanraken (als er geen Corona was) en zou je je eigen of andermans oorsmeer willen aanraken?
Beetje fatsoenlijke antivirus op je computer weet daar wel raad mee hoor :+
2 uur is niks eigenlijk? Ik neem aan dat ze voor onderweg zijn en niet voor op kantoor dan?
Ze zijn bedoeld als je een teamsgesprek gaat voeren, je loopt naar een kamertje, pakt de oortjes, start de call, na afloop van de call stop je ze weer terug en ga je verder met het werk.

Lijkt mij een ideale toevoeging voor een zakelijke laptop.
Tsja, alleen dan heb ik met COVID wel al eens langer dan 2 uur back-to-back meetings gehad, en dan heb je ineens een probleem, en denk je terug aan die goede dagen dat oortjes geen batterij hadden en ze met een kabel aan laptop of smartphone verbonden werden.

Twee uur is, zelfs enkel voor videobellen, erg kort.
Zou het best handig vinden voor de werk laptop, mijn koptelefoon is nog wel eens zoek.
zolang je ze niet vergeet terug te stoppen natuurlijk. Je verplaatst het probleem van verlies naar moment T+1.
IMHO een vrij nutteloze toevoeging. De meeste mensen hebben toch vaak voorkeur aan oortjes of koptelefoon die zij zelf uitzoeken i.v.m. comfort, kwaliteit en de looks.
Dat is een leuke gimmick maar het lijkt mij wel een heel dure invulling voor die beschikbare ruimte. Dan zou ik verwachten dat die tray niet standaard is en ook opgevuld kan worden met een functie voor bijvoorbeeld extra opslag / hub / etc. Dat zou ook meer passen bij de traditie van Lenovo/IBM. Die leverde voorheen generatie op generatie dat soort verwisselbare mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door kodak op 1 oktober 2020 14:51]

Dit is nu eens een nuttige en leuke innovatie. Simpel en doeltreffend.
Geining idee.. beter dan zo'n uitschuifbare koffiemok-houder die vroeger in laptops zat ;)
Oh ja die ken ik nog! Multifunctionele houders, je kon er zelfs DVD's mee afspelen :D
Dat was de nieuwere variant, de eerste versie kon alleen CD's
Ja maar dat DVD en CD afspelen vond ik wel weer het doel voorbij gaan. :)
Die in een pc werkte beter, daar kon je in ieder geval een bekertje in hangen. Die in een laptop had zo'n gek puntje in het midden, mijn mok kon er daardoor niet goed op staan. :o
Ja die werkte echt goed! Totdat je computer het nodig vond om het schuifje uit zichzelf te sluiten. Dan slurpte die zo je hele bak hete koffie naar binnen.
Hoe creatief, de koffie ging dan meestal via het toetsenbord :+
Voelt echt als zo'n 2005 gimmick toen iedereen nog wacky dingen deed met hun producten om gewoon maar dat beetje "anders dan de rest" gevoel te creeren.
Interessant om het eindelijk weer terug te zien, zijn meestal geen goede producten maar vaak komen alle vreemde producten samen uit tot iets van een iphone of galaxy s1 aan het eind van de tunnel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee