Amazon introduceert Luna-gamestreamdienst en -controller

Amazon heeft een dienst voor het streamen van games aangekondigd, met de naam Luna. Abonnementen op de dienst kosten initieel 6 euro per maand maar dit is een introductieprijs en de dienst is voorlopig alleen in de VS te gebruiken. Ook is er een controller met Alexa-ondersteuning.

Luna komt beschikbaar voor Fire TV, pc en Mac en voor de iPhone en iPad via webapps. Android-ondersteuning volgt nog. Voor de pc is Windows 10 vereist, voor de Mac minimaal OS X 10.13. Amazon noemt de Chrome-browser versie 83 of later als browser waarop de dienst op pc en Mac werkt, en Safari voor de iPhone en iPad. De internetverbinding dient minimaal 10Mbit/s te zijn, of 35Mbit/s om in 4k te gamen.

Voor de early acces-prijs van 6 dollar per maand abonneren gebruikers zich op een Luna+-kanaal. Voor dat bedrag kunnen ze op maximaal twee apparaten tegelijkertijd op 4k met 60fps gamen, bij games die dit ondersteunen. De collectie van het Luna+-kanaal bestaat uit meer dan honderd games, waaronder Resident Evil 7, Control, Panzer Dragoon, A Plague Tale: Innocence, The Surge 2, Yooka-Laylee and the Impossible Lair en Iconoclasts.

In aanvulling daarop komt er een Ubisoft-kanaal voor een nog onbekend bedrag. Die gaat onder andere games als Assassins Creed Valhalla, Far Cry 6 en Immortals Fenyx Rising bieden, vanaf de dag van de release van die games. Volgens Amazon komen er meer gamekanalen van uitgevers en genres.

Luna Controller

Tegelijk met de dienst kondigt Amazon de Luna Controller aan. Deze maakt via wifi verbinding, en vervolgens met de gameservers, iets dat Amazon Cloud Direct noemt. Daardoor zou de latency beperkt blijven en kunnen gebruikers makkelijk van apparaat wisselen, zonder dat ze opnieuw hoeven te pairen. De controller kan ook via Bluetooth of usb werken voor offline spelen. De Luna-dienst werkt daarnaast met toetsenbord en muis, en met Bluetooth-controllers, waaronder de Xbox One- en DualShock 4-controllers. De controller kost 50 dollar en ook dat is een introductieprijs.

Amazon gaat met de dienst onder andere de concurrentie met Google Stadia en Geforce NOW aan. Het bedrijf zet zijn eigen AWS Game Servers in en ook is er integratie van Twitch, zoals het direct starten van Luna vanuit Twitch.

Amazon Luna Controller

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-09-2020 • 22:53

89 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (89)

Wijzig sortering
Zo, daar is het dan. Het was te verwachten dat Amazon snel met hun eigen aanbod zou komen. En waar Google nog voorzichtig het water in stapt met een dienst die vooral meteen geld lijkt te moeten verdienen (je moet je games kopen en zo) springt Amazon er met een bommetje in en lijkt er echt vies geld tegenaan te gooien. Dit lijkt me ook duidelijk te zijn waar Microsoft het over had toen ze zeiden dat dit hun echte concurrenten zouden worden (een quote die veelal verkeerd uitgelegd werd als een sneer naar Sony wat helemaal niet de insteek was volgens mij), en waar ze zich de laatste tijd op voor aan het bereiden waren met de aankoop van zoveel studio's, de ontwikkeling van gamepass en xcloud.
Ik hoop dat Amazon een beetje buiten de deur gehouden kan worden en dat ze niet deze markt ook kunnen kopen om vervolgens de prijzen te verhogen nadat de concurrentie de handdoek in de ring gooit. Gelukkig zijn de concurrenten nu ook een stuk kapitaalkrachtiger, dus het wordt niet makkelijk voor Amazon.
En waar Google nog voorzichtig het water in stapt met een dienst die vooral meteen geld lijkt te moeten verdienen (je moet je games kopen en zo) springt Amazon er met een bommetje in en lijkt er echt vies geld tegenaan te gooien.
Je zegt dat wel maar wat maakt Amazon nu anders met het onderstaande?
In aanvulling daarop komt er een Ubisoft-kanaal voor een nog onbekend bedrag. Die gaat onder andere games als Assassins Creed Valhalla, Far Cry 6 en Immortals Fenyx Rising bieden, vanaf de dag van de release van die games. Volgens Amazon komen er meer gamekanalen van uitgevers en genres.
Krijg absoluut niet het gevoel dat dit heel gunstig gaat uitpakken voor de consument, een extra laag tussen uitgever en aanbieder, wat dat niet precies het probleem met Apple en Epic Games?

Hoe gaaf het concept van streaming gaming mij lijkt zie ik niet hoe hier de gemiddelde consument nu écht beter van gaat worden op termijn.
Ik denk dat Microsoft Studio Bethesda wel met wat leuke dingen kan komen hoor. Die koop je niet als je spellen niet serieus neemt.
Microsoft heeft allang zijn visie veel breder gemaakt dan Xbox, hun hebben met Gamepass (pc/ultimate) een heel goed aanbod voor zowel console als pc

Voor gamepass hebben ze sowieso al deals met verschillende third party devs en publishers

En al hun first party titels zijn vanaf release beschikbaar op gamepass, waar dus nu ook de bethesda games onder vallen.

Daarbij zijn ze ze ook nog eens bezig zijn met kijken zoveel mogelijk van hun titels over te hevelen naar pc (waar ze dat nog niet zijn) en daar zit dan vaak ook gewoon een steam release bij (sea of thieves even als voorbeeld genomen)

En door xcloud een instap op de mobiele branch via game streaming. Is streaming ideaal voor games... nee want latency maar is vaak wel beter dan slechte ports of wazige mobile tie in games.
Om eerlijk te zijn was de Gamepass echt wel heel leuk.

In het begin betaalde je maar €1,00 voor toegang, dat werd na een maand iets van €3,50. Maar nu hebben we het ondertussen al over €9,99. Dus ben benieuwd naar de volgende stijging.

Goede dienst, maar al met al een best pittige prijsstijging. Wellicht zijn geld wel waard als er aan het einde van jaar wat games bijkomen.
Ik kan begrijpen dat de prijswijzigingen 'onbetrouwbaar' overkomen.

Echter zijn ze daar best transparant over geweest:

Prijzen voor Game Pass voor PC:
1,- euro is de proefperiode (1 maand) a la Netflix
4,- was gedurende de beta (beperkter aanbod)
10,- is na de beta (breder aanbod)

[Reactie gewijzigd door lars1134 op 25 september 2020 19:22]

Microsoft heeft zat leuke games (hoewel inderdaad vooral in het midden van de afgelopen generatie wat te weinig) maar het is bekend dat jij alles van Xbox haat dus redelijk zinloos om jou voorbeelden te geven...
Bethesda is een game studio (en uitgever). Als je dan Bethesda koopt als Microsoft, voor 7.5 miljard, dan investeer je volgens mij best wel veel in games. Als dat een tweede plek is in hun strategie, dan investeren ze naar mijn mening voldoende in hun tweede plek; games.
Ik volg het gamestreaming aanbod niet helemaal, maar ik krijg het idee dat er nu al een aantal diensten zijn. Is het nu niet dat het aanbod van games zelf helemaal versnipperd raakt tussen alle aanbieders van streamingdiensten, waardoor eigenlijk het hele nut van streamingdiensten wegvalt?

Edit: met nut bedoel ik, dat je alle games op één abbonnement zou kunnen spelen, niet per se de portability die je krijgt.

[Reactie gewijzigd door Andreas01 op 24 september 2020 22:59]

Stadia en Luna zijn feitelijk consoles in de cloud met een eigen ecosysteem net als PlayStation en Xbox. Met Stadia Pro krijg je (ongeveer) maandelijks games die je kan claimen net zoals dat het geval is bij ps+. Microsoft heeft als abo Gamepass waarbij je voor een maandelijks bedrag een lading games kan spelen. Hierbij worden regelmatig games toegevoegd maar ook verwijderd. Luna+ lijkt sterk op dat model.
Kleine nuance, alleen de niet-MSFT uitgegeven games verdwijnen na verloop van tijd.
Het nut van de diensten is primair dat je het op verschillende divices kan spelen, zonder dat die in staat hoeven zijn om de game native te draaien.

Uiteraard vindt versnippering plaats. In de basis is dat ook goed, dat houdt in dat sprake is van concurrentie.
Als je meerdere diensten af moet nemen om de content die je wilt nuttigen te kunnen nuttigen is er dan daadwerkelijk sprake van concurentie?
Exclusiviteit is bijna altijd een nadelige effect van concurrentie. Maar géén concurrentie is nog veel erger.
Dat gebeurt op alle abonnementgebieden, vooral streaming video.
Tja, zolang ze er wat aan verdienen en rendabel blijft, zie ik ze er niet meteen mee ophouden.
Volgens mij is Nvidia's GeForce Now de dienst die versnippering het meest tegengaat. Daar kan je simpelweg de games spelen die in bijvoorbeeld je Steam of UPlay bibliotheken staan. Dus de games die je al hebt en die je in de toekomst koopt.

De dienst heeft echter 1 groot probleem, en dat is dat niet alle uitgevers en ontwikkelaars hun games op de dienst laten verschijnen. Men moet bewust ervoor kiezen (opt-in), en ze doen het lang niet allemaal.

Maar aangezien dat je bij alle andere diensten voor je games nog mag betalen naast de abo-kosten (sommige hebben een gratis abo, dat heeft GeForce Now ook), en dus games voor een tweede keer moet aanschaffen, zorgen andere diensten voor een versnippering bij de speler zelf...

We moeten dus als spelers massaal voor de kritische massa bij GeForce Now zorgen zodat de andere partijen met hun model daar meer op gaan lijken.
Uiteraard zijn er veel uitgevers en ontwikkelaars die graag twee keer aan hetzelfde spel en dezelfde speler willen verdienen, maar als we als consumenten laten zien dat niet te pikken, zal men anders moeten.
Van enkele uitgevers weet ik dat ze niet eens snappen waarom een uitgever niet zou opteren voor GeForce Now, simpelweg omdat ze het belang van de speler belangrijk vinden. Een daarvan is Devolver Digital, maar ook daar zijn niet alle games toegankelijk via GeForce Now, wat laat zien dat de opt-in heel bewust en per spel is.
Maakt niet uit zolang de optie om games te kopen en op eigen hardware te draaien gewoon blijft bestaan bij oa steam en gog. Zo heb je gewoon keuze.
De hoofd vraag is natuurlijk: moet ik nog per spel betalen zoals bij Google? Of kan ik al die spellen onbeperkt spelen zoals bij Microsoft? (En EA, Ubisoft, PlayStation now etc)
Je betaald een maandelijks bedrag per 'kanaal' en niet los voor games. Met het luna+ kanaal kan je dus die 100+ games spellen voor 6 dollar per maand, maar het Ubisoft kanaal (en andere toekomstige kanalen) zul je los moeten aanschaffen voor een nog te zetten prijs.

Het is mij niet duidelijk of je sowieso het Luna+ kanaal moet hebben als basis, of ook bijv. het Ubisoft kanaal standalone kan afnemen.

Edit: In iets andere woorden: Meer als het Microsoft dan het google model, maar toch iets anders door de modulaire opbouw.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 24 september 2020 23:25]

Zoals het er nu staat (en Amazon gekend) zal het waarschijnlijk wel gewoon een maandbedrag zijn. Maar ben vooral benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld en hoe dit qua concurrentie de producten verbeterd.
Amazon kennende zou dit juist anders kunnen werken.
Ik heb me een tijdje geleden niet goed ingelezen op Amazon Prime en daar een abonnement op genomen. Bleek dat ik naast het abonnement nog extra eenmalige bedragen moest gaan betalen voor films als Joker en Detective Pikachu.
dit is gewoon onwaar.

Joker is inbegrepen bij PrimeVideo.
Detective Pikachu is inbegrepen bij PrimeVideo.
Terminator Dark fate is inbegrepen bij PrimeVideo.
Bohemian Rhapsody is inbegrepen bij PrimeVideo.
Ford VS Ferrari is inbegrepen bij PrimeVideo.
Alita Battle Angel is inbegrepen bij PrimeVideo.
Ad Astra is inbegrepen bij PrimeVideo.
etc. etc. etc. Heel veel nieuwe blockbusters staan gewoon "gratis" op Primevideo.

Amazon heeft wel, inderdaad zijn STORE (vergelijkbaar met de Google play store voor video) geïntegreerd in de PrimeVideo app. dus ja, er staat ook betaalcontent tussen. Bijvoorbeeld Sonic kost geld. Ik vind het ook een onhandige beslissing maar het is heel duidelijk aangegeven wat primevideo content is en wat niet.

Jouw voorbeelden zijn allebei primevideo content. dus bij een primevideo abbo zijn die films inclusief.

persoonlijk vind ik de kwaliteit van de content van AmazonPrime veel beter dan die van Netflix. (The Boys, de films, The Expanse, Doom Patrol, Carnival row, Bosch, Hanna, American gods, Good Omens, Jack Ryan) Ik kijk meer Prime dan Netflix. Netflix begint meer en meer "The king of pulp" te worden. Kwantiteit vs Kwaliteit.


Persoonlijk baal ik ervan maar om een andere reden: ik heb heel veel van deze films gekocht voordat ze op prime kwamen. :-/
Ik baal ook van de kwaliteit van de app voor GoogleTV. die zuigt en gooit vaak het aspect ratio in de war. Chromecast to the rescue dus er is een goede workaround maar...dat probleem zit er nu al zo lang in...
Wat? Dat had ik niet verwacht. In het Primevideo topic hier op tweakers had ik gelezen dat de film Joker beschikbaar was, maar niet dat er extra voor betaald moest worden.
Hoeft ook niet, Joker is al sinds 5 juni gratis te bekijken met Amazon Prime
-

[Reactie gewijzigd door meesje op 25 september 2020 08:49]

Ondertussen denk ik wel, Joker is nu namelijk al wel aanzienlijke tijd uit.
Nu heb je bijvoorbeeld Bad Boys for Life, Jumanji, Knives out, Birds of Prey en andere zeer recente films waar je extra voor moet betalen.

Maar laten we eerlijk zijn, 3 euro per maand voor een streaming dienst is natuurlijk ook een schijntje en het was ook te mooi om waar te zijn dat deze zeer recente films in dat abbonement zaten. Ik zat gewoon zelf niet goed op te letten.
Dat is een nieuwe ontwikkeling voor mij, kende ik nog niet. Ik kan me er overigens wel iets bij voorstellen. Je hebt nu toch ook nog steeds huurfilms voor films die net uit de bios zijn?
3 euro p/m is inderdaad niet veel geld, maar om nu te zeggen (zie opmerking Automark hiervoor) dat het enkele series en films zijn, daar kan ik me niet in vinden. Ik vind het aanbod wel wat meer dan ‘enkele’. Sowieso zitten er erg goede series zijn.
@Automark Geen ebooks hoor of betere retourvoorwaarden. Zie https://www.amazon.nl/prime
Ik ken de Nederlandse Amazon niet, hier kan ik geregeld ebooks downloaden die gratis zijn voor prime klanten
Wat is ‘hier’? Het aanbod binnen Prime verschilt wel enorm. Heeft de Duitse Prime bv ook niet voetbal er in zitten?
Amazon prima is ook niet te vergelijken met Netflix. Het is een premium dienst voor Amazon, je krijgt snellere shipping, enkel gratis titels voor je ebook, ik geloof ook betere retourzendingen, en dus enkele gratis films en series. Maar in de basis zijn ze een winkel waar je spullen moet kopen, zo dus ook nieuwe films
Ja dat zijn praktijken die prime tegenwoordig uithaald. Ik ben er eerlijk gezegd ook niet zo van gecharmeerd dat streaming diensten zowel kosten vragen voor het abbonoment en ook nog los spul verkopen.
Het ziet er helaas wel naar uit dat dat de trend wordt... Disney+ doet dat ook met Mulan 2020
Voor enkele films is dit inderdaad het geval. Detective Pikachu en Joker zijn beide zonder bijbetaling te bekijken.
Bij gamepass is het onbeperkt spelen tot het contract afloopt en de game van gamepass verdwijnt. Daardoor heb ik liever een model zoals dat van stadia waar ik zelf kan bepalen welke game ik wil spelen en ze niet verdwijnen.
Dan ga je er wel vanuit dat games niet verwijderd gaan worden. Ik denk dat we dat pas na een langere tijd kunnen vaststellen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het model van Google nooit begrepen heb.
Dat is inderdaad wel het idee ja. Google heeft dit ook bevestigd:
Now there may be, as we've seen in the past, times where the developer or publisher no longer has rights to sell to new players. And that means that the game will not be available to new players, but it will continue to be available to existing players.
Het model van Stadia is vrij simpel: een gratis basis-"console" in de cloud, of een betaalde betere console in the cloud met elke maand een paar "gratis" spellen erbij. Die gratis spellen zijn speelbaar zolang je betalende member bent.
Dan is het model van GeForce Now een stuk beter: gratis een basis-'console' in the cloud of een betaalde betere console in the cloud waarbij je de games gewoon op Steam of andere diensten koopt en niet afhankelijk bent van de clouddienst of dat je je gekochte game nog kan spelen.
Ik ben hier niet om die discussie te voeren, gaf enkel antwoord op de vraag hierboven. Laten we nu weer lekker gaan gamen op de platforms naar onze eigen keuze!
En ik gaf aanvullende informatie over een dienst waarbij je niet bang hoeft te zijn dat de games verwijderd worden omdat je ze dan nog steeds kan spelen via een andere dienst.
Behalve dan dat er in de praktijk niets van Stadia is verdwenen, en wél van GFN. Bovendien heeft Google uitleg gegeven over wat er gebeurt als een publisher zich terugtrekt, namelijk dat je je gekochte spellen kunt blijven spelen. Maar goed, erg off-topic zo, pb mag ook!
Het grote probleem is de versnippering en dat GEEN van allen een feilloze dienst kan garanderen.
Stadia leek leuk op papier maar in de praktijk valt het tegen op vele vlakken.
PS Now is ook niet alles, en dan komt nu de nieuwe Xbox dienst, deze Luna en er zijn er al meer.
De groep mensen die hier echt interesse in heeft is niet mega groot, niet te vergelijken met de PC of Console scene, en als die zich ook nog eens gaan verdelen over die platformen dan blijft er niet heel veel over.

Voorlopig zie ik hier niet echt een mega groeiende markt in, duurt nog wel even voordat de verbindingen en het aanbod zo is dat mensen een echte Console/PC ervaring hebben zonder de nadelen die daarbij horen.
Nou, bij mij valt Stadia absoluut niet tegen.
Ik gebruik het nu al bijna een jaar, misschien doe ik iets verkeerd?
Nee je doet niets verkeerd. Ook ik, en eigenlijk de meeste gebruikers, hebben een perfecte ervaring met Stadia. Dat hebben ze heel knap weggezet.

Persoonlijk zie ik meer in het verdienmodel bij Stadia waar ontwikkelaars een prijs kunnen stellen voor hun game. Dat lijkt me veel gezonder voor de ontwikkelaars dan alles op een hoop met een vast maandbedrag. Alsnog ben ik wel benieuwd naar Amazon. Misschien ook eens proberen. Zal wel heeeel lang duren voor dit naar Nederland komt.
Heel eerlijk gezegd geloof ik niet in de “perfecte” ervaring die jullie hebben. Ik heb een maandje stadia gehad deze zomer en soms werkte het erg goed en was ik blij verrast, maar ik was zo verrast omdat het de rest van de tijd niet lekker of gewoon soms gewoon slecht werkte. Natuurlijk ga je nu zeggen dat dit aan mijn verbinding ligt enzo, maar nee, dat ligt het niet. Tenminste niet zichtbaar, het kan ook aan de Stadia servers liggen.

Ik denk dat het gewoon aan de verwachting ligt per persoon. Je kunt gewoon geen console/PC kwaliteit op een streaming diensten verwachten.

Stadia is overigens wel de beste service qua beeldkwaliteit en werking die ik tot nu toe heb geprobeerd, dat moet ik Google echt nageven. Mogelijk dat ik het in de toekomst nog eens probeer.
Misschien heb je wel gelijk, ik snap ook niet waarom de fysieke toetsenborden nog niet terug op telefoons zijn, touchscreen gaat nooit de ervaring bieden die fysieke knoppen hebben :+

internetsnelheden worden hoger, latency wordt lager, 5g komt straks er aan. klein beetje kort door de bocht om te zeggen:
Je kunt gewoon geen console/PC kwaliteit op een streaming diensten verwachten.
:D

Ik heb stadia ook, en ik begrijp je ervaring helemaal, maar ik geloof zeker in de toekomst van zo'n dergelijk product.
Voorlopig zal het niet de gaming hardware thuis volledig vervangen, maar ik gok dat de volgende generatie misschien niet anders meer zal willen (als dit product ook wat volwassener is, en de infrastructuur hier meer oplossingen in biedt).

Alleen al de ervaring van het spelen op de pc op zolder, naadloos overpakken op je telefoon, naar beneden lopen en daar naadloos verder gaan op de chromecast vind ik geniaal.

[Reactie gewijzigd door WeZZeY op 25 september 2020 08:25]

Ik geloof zeker in de toekomst van streaming services, anders had ik het nooit geprobeerd en afgedaan als inferieur. Het is zeker de toekomst en het lijkt mij echt heerlijk om overal te kunnen gamen in de beste kwaliteit.

Nog iets dat ik een obstakel vindt bij Stadia is dat je alsnog hardware nodig hebt die VP9 ondersteund voor 4K/60. Ik heb een oudere videokaart, die 4K/60 wel trekt, maar geen VP9 ondersteund. Dus ik moet alsnog upgraden voor Stadia.
Die perfecte ervaring is inderdaad alleen op de Chromecast Ultra (bedraad).

Via Wifi op mijn laptop heb ik inderdaad wel eens minder goede prestaties ervaren, maar ik kan het stadia moeilijk toerekenen wanneer m'n laptop besluit om met 2,5ghz te verbinden. Alsnog begrijp ik je opmerking.
Mbt prijs per game ben ik het met je eens. Je neemt niet een duur abonnement om vervolgens alleen kleine indie games te spelen. Dan pak je de AAA games.
Stadia werkt prima maar het probleem is dat er gewoon te weinig spelers zijn. Een game as Destiny 2 werkt niet omdat ik bijna 15 minuten moet wachten voor een multiplayer game is gevuld. Op PlayStation en Xbox is dat 30 seconden. Dit gaat ook met de andere diensten gebeuren.
Hangt natuurlijk af van jouw smaak, spel keuze, eigen verwachting en natuurlijk locatie (verbinding).
Het is niet voor niets dat veel mensen er klaar mee zijn en er niet meer in geloven. Je hoort er ook steeds minder over en begint meer op een nachtkaars te lijken.
Qua game catalog en setup zetten ze wel direct het vuur aan de schenen bij stadia. Ik vrees dat Google zich niet zal mogen mispakken.

- Meer dan honderd games (wat stadia nog niet heeft dacht ik)
- lagere introductieprijs
- 2 schermen
- twitch

Ik was zelf een Google stadia founder en geloof nog altijd heel hard in het concept. Maar ik heb het gevoel dat ze bij de development de laatste tijd wat slacken. De ontwikkeling gaat niet zo snel als je het zou willen.
Ik zat vol in Geforce Now maar ik heb m'n abonnement opgezegd. Het aanbod wordt alleen maar kleiner. Ik hoop nu op xcloud. Eigenlijk zoek ik een dienst die Minecraft Java kan aanbieden.
Met Shadow PC heb je een windows 10 cloud pc. Daar zou je Minecraft Java op kunnen spelen. ;)
Thanks. Ja ik zag die wel, maar dan moet je weer wachten tot je een plekje krijgt. Ergens in december ofzo.
Shadow is top maar helaas hebben ze zichzelf in de voet geschoten met nieuwe activaties.
Ze hebben sinds vorige week een nieuwe CEO, hopelijk geeft deze een hoge prio aan het wegwerken van de achterstand.
Waar er veel geld te verdienen is komen er meer spelers op de markt. Hoe groot is de game streaming markt momenteel? Ik hoor namelijk weinig over stadia en veel meer over playstation en xbox.

Ik ben zelf geen fan van game streaming diensten overigens. Speel liever lokaal en kies de game die ik wil spelen en dat je niet afhankelijk bent van een abonnementdienst. Maar ik vrees dat het wel de toekomst zal hebben.
Precies dit, vrees het zelfde.

Wil ook lekker een disc kopen en hatseflats kan ik altijd spelen. Het beste is om DRM ook niet te hebben op het begin. Geen internet vereist dan. Gewoon zoals gamen hoort te zijn, back to the old ages.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 25 september 2020 05:17]

De hele gamestreaming markt gaat helemaal versplinteren. Onderhand zijn en komen veel alternatieven (google stadia, nvidia etc. ) dat de platformen te weinig abonnees zullen hebben, om rendabel te zijn.
Mensen zullen niet abonnee worden op elk platform. Hoogstwaarschijnlijk zal er consolidatie volgen. Bij sommige zal de stekker eruit worden getrokken en andere worden overgenomen.
Ook leuk dat iedere nieuwe speler in de game streaming wereld de XBOX layout gebruikt voor controller.
Stadia gebruikt de PS-layout.
Ik heb Shadow en dat is op zich wel fijn, maar de ervaring is toch nog altijd niet vergelijkbaar met lokaal gamen. Vooral de latancy is een dingetje. Mijn verbinding zal daar ook wel voor iets tussen zitten, maar de locatie van hun serverpark speelt ook een rol vermoed ik. Die vertraging went in sommige games, maar in anderen is het toch moeilijk.

Net om die reden denk ik dat cloudgaming nog niet volledig kan en zal doorbreken.
Zelf weet ik ook niet helemaal of ik dat ook wil. De manier hoe Google, Nvidia, Sony, Microsoft, Amazon... dit aanpakken voelt als een inperking op de mogelijkheden die we met games hebben. Ik denk dan aan mods, maar ook aan cheats (singelplayer). Ik kan mij geen GTA voorstellen zonder ook eens goed te kunnen klooien met een mods en cheats. Enkel diensten als Shadow geven je nog het volledig beheer.
Shadow gebruikt toch het AMS8 datacenter in Schiphol?
Ik woon in België en daar verbinden we met een datacentrum nabij Parijs dacht ik.
Zoalng je niet alle games kan spelen op 1 gamestream dienst is dit echt een kansloos verhaal.
Op een console of PC kan dat wel.
Ubisoft is er weer als de kippen bij wat ze gewoon heel goed doen. Vraag me wel af of ze hun launcher integreren, want kan je cross platform de games spelen. Dan zijn ze de enige tot nu toe.

Maar ik wil graag ook Bethesda en Rockstar games spelen en dan niet van dienst moeten wisselen.

Waarom kan je niet gewoon betalen voor een dienst die het allemaal heeft?
Dus voor mij wordt het een PS5 of Shadow (50 dollar per maand). Laten we kijken wat er deze winter het beste uit de bus komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee