ByteDance hoeft TikTok mogelijk toch niet te verkopen

ByteDance hoeft mogelijk TikTok toch niet te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. Dat claimen The Wall Street Journal en CNBC. Het zou ook kunnen dat TikTok wordt gereorganiseerd en dat een Amerikaans bedrijf als partner toezicht houdt op de beveiliging van data.

Die gesprekken over een structuur met een Amerikaanse partner liepen al voordat de Amerikaanse president Donald Trump zei dat TikTok in Amerikaanse handen zou komen, meldt CNBC. Die nieuwe structuur zou nodig zijn door de zorgen van CFIUS, de Amerikaanse overheidsorganisatie voor buitenlandse investeringen. Het werken met een partner uit het thuisland is ook verplicht in China.

Behalve de andere structuur is ook een verkoop nog altijd niet uitgesloten, schrijft The Wall Street Journal. President Trump liet op 14 augustus weten dat TikTok nog 90 dagen had om zijn Amerikaanse divisie te verkopen of er een spin-offbedrijf van te maken. De Amerikaanse regering maakt zich wellicht zorgen over de mogelijkheid dat gebruikersdata doorgespeeld kan worden naar de Chinese regering. Het bevel kan echter ook gemotiveerd zijn vanuit de handelsoorlog waarin de twee landen verwikkeld zijn.

Tegelijkertijd wordt er gehoor gegeven aan de eis om TikTok af te stoten. Moederbedrijf ByteDance is in vergevorderde gesprekken met Microsoft over een overname en volgens geruchten hadden Twitter, Oracle en Alphabet ook interesse.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-09-2020 • 12:00

36 Linkedin

Reacties (36)

36
36
20
2
0
13
Wijzig sortering
tiktok is niet mijn platform, maar vind het wel 'knap' hoe zij zich tussen de grote jongens gefrot hebben; lees markt afpakken.
Nou volgens mij kwam een deel van het concept van vine af, korte (lees: makkelijk verteerbare) filmpjes met (vaak) een "comedische" ondertoon, mensen dachten hee dat werkt goed, wat als we er ook een optie om muziek onder te plaatsen aan toevoegen? Toen werd musica.ly geboren, de fortnite-leeftijd jeugd vond het erg leuk om de een of andere reden, en dus raakte dat al snel populair. Musica.ly werd vervolgens TikTok en nu zijn we hier.

Hoe dit zo ver is gekomen? Ik heb geen idee, de grootste "celebrities" op het platform zijn met name kinderen van 15-18 jaar oud die dansjes doen voor de camera, wat dit zo in trek heeft laten zijn bij nog net iets jongere kinderen (<15 jaar oud) weet ik niet, ben wel erg benieuwd naar de case studies die erover geschreven zullen worden over een jaar of 10.

[Reactie gewijzigd door Coy op 10 september 2020 12:48]

Tiktok komt van Musical.ly af , het was niet perse de korte filmpjes die centraal stonden en staan, maar het feit dat je op muziek en geluidfiles beeld toevoegt
Bestond Triller niet ook al voor TikTok? Het is ze alleen nooit gelukt om bekend te worden.
Bij social media apps is de grootste barriere het verkrijgen van gebruikers. Als niemand je app gebruikt zal niemand de app gebruiken. Immers is er geen interactie.

Vrijwel alle social media apps zijn riskante hedge-funds ontwikkelingen die tien tot honderden miljoenen aan advertenties kopen om hun app te promoten. Voor de gemiddelde Sjonnie is het ontwikkelen van de nieuwe Twitter of Instagram vrijwel onmogelijk, omdat barrier of entry niet de technologie is maar het advertentie budget.

Raid shadow legends of NordVPN zijn een goed voorbeeld van een "gekochte" userbase.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 10 september 2020 13:14]

Voor de gemiddelde Sjonnie is het ontwikkelen van de nieuwe Twitter of Instagram vrijwel onmogelijk, omdat barrier of entry niet de technologie is maar het advertentie budget.
Hmm, ik denk dat waardige technologie zichzelf verkoopt. Mond op mond reclame is vooralsnog de beste reclame. Als anti-Apple persoon zal ik toch maar een keer de iPhone (in de eerste paar jaar!) aanhalen.
Apple adverteerd en adverteerde voor vele miljoenen... Onerous back-in-the-day is misschien een beter voorbeeld.
Hmm, voor mijn gevoel hebben zij niet echt gepromoot destijds. Thanks voor de opheldering.
Het lastige met dit soort social apps is dat de techniek op zich zeer simpel is en er dus bijzonder veel initiatieven zijn, om groot te worden moet je dus de meute ontstijgen en zelfs een deel van de gebruikers van de andere grote jongens afpakken en dat lukt alleen met een grote dure campagne. Bytedance heeft vorig jaar rond de 1 Miljard Dollar uitgegeven aan reclame om TikTok te krijgen waar het nu is. Dan kun je als ontwikkelaar nog zo'n geweldige app schrijven maar het is volslagen kansloos zonder grote investeerders erachter om jou te pushen.
Ondertussen staat het vol met rondborstige dames in mini bikini, dikke bierbuik drinkende buurmannen die de hele dag zuipen, etc. Het platform is allang zijn onschuld kwijt hoor.
omdat kinderen vooral opkijken tegen iets oudere kinderen. Jongere kinderen zijn namelijk minder interessant als het om de pikorde gaat. Herinner maar je ervaringen van je schooltijd . Waren lagere klassen interessant ?
Qua absolute nummers zijn de Chinese tegenhanger van Facebook, Google etc net zo groot. Dus om ze niet te bestempelen als grote jongens doet het enigzins teniet.
Ik denk dat er in het westen best een grote firewall of fog of war rondom china bestaat. Dat de meeste mensen nog een beeld van China hebben van rond de 2000~2010.
Die is er ook, die heet The Great Firewall of China. Heeft de Chinese regering zelf opgetuigd waardoor het merendeel van de ontwikkelingen daar niet hier terecht komen of bekendheid genieten.
Dat is meer van China naar buiten toch, niet van buiten naar China? Maar de grootste factor zie ik meer de taal, de lingua franca is op het moment engels. Dus een groot deel van de wereldbevolking kan engelse media consumeren. Er zijn wel wat speciale China tech gebaseerde sites en twitter accounts om te volgen maar daar blijft het ook bij.

Laat ik het ook maar zo zeggen stel je voor dat de great firewall er niet zou zijn hoe zouden westerse internet gebruikers zich op het internet voelen als 70% van de comments op een youtube video in het chinees zijn. Of dat 70% van het internet content bedoeld is voor de Chinese markt in plaats van de westerse markt. Voor de machtspositie van het westen is het misschien beter dat de great firewall nog blijft.
Maar dat heeft wel degelijk een groot effect op wat voor tools etc naar buiten komen vanuit China naar het westen.

Dat en de grote userbase in China zelf zorgt ervoor dat het winstgevend genoeg is voor veel bedrijven om enkel en alleen in China te opereren. Dan hoeven ze door heel veel minder hoepels te springen om te voldoen aan wetgeving daar én hier.

Aangezien Chinezen geen Paypal oid kunnen gebruiken, is er een alternatief gemaakt wat voldoet aan de regels die de CCP stelt. Zelfde met Facebook en andere sociale media, Google en andere zoekmachines, streaming diensten, e-commerce etc. Die diensten die ze daar massaal gebruiken zijn voor ons weer niet geschikt gezien ze anders ook moeten voldoen aan de regelgeving hier.

Facebook wordt ook over de hele wereld gebruikt in de vele talen die er zijn, net als Google, Netflix en andere grote diensten. Dus ik denk dat de taal alleen er minder te maken heeft dan het feit dat die firewall er is.

Als de Great Firewall er niet was, gebruikten Chinezen massaal westerse platformen of andersom, wij als westerlingen Chinese platformen. Door die firewall, of fog of war zoals jij het noemde, is heel veel onbekend en onbemind hier.
Naar mijn ervaringen valt dat enorm mee, naast ik woon zelf deels in Azie en daar is de kritiek jegens China nog veel groter dan hier. In dat opzich ben ik wel voor de maatregelen tegen China op dit moment, alleen vind ik de beweegredenen waarom bij Trump erg dubieus en niet oprecht.
Natuurlijk heeft ook veel van het kritiek te maken dat de huidige politieke elites van de ASEAN landen goeie banden hebben met de VS en door de conflicten in de zuid Chinese zee, maar zelf zij zien ook dat de geopolitieke wind in de Chinese zeil waait dus moeten zij die twee relaties balanceren en het volk moet het maar doen met pro of anti China/VS propaganda.

Maar ben het met je eens dat landen maatregelen moeten nemen tegen buitenlandse invloeden of het nou Chinese of Amerikaanse invloeden zijn.

[Reactie gewijzigd door BlackwaterEl1te op 10 september 2020 15:52]

Dat sowieso, Europa moet veel onafhankelijker worden en ook minder het vriendje van iedereen proberen te blijven.
tiktok is niet mijn platform, maar vind het wel 'knap' hoe zij zich tussen de grote jongens gefrot hebben; lees markt afpakken.
Pak de jonge jeugd, en je groeit mee.

Google deed dit, vnml door de 'gratis' gmailaccounts
Facebook begon onder de studenten en groeide uit naar families

TikToc was voorheen Musically, erg geliefd onder tienermeisjes met zangambitie, maar zonder talent
Ja mijn dochter zat ook uren en uren te playbacken op Musically en is mee gemigreerd naar Tik Tok. Net als al haar vriendinnen.
Een deel van hun snelle groei is wel gekomen door de extreem grote lading aan advertenties die ze lanceerden. Echt extreem veel, ik heb echt ongoddelijke hoeveelheden tiktok reclames gezien en ook ik heb uiteindelijk tiktok gedownloaded. Zit af en toe wel grappige content op, maar over het algemeen veel troep.
Wat let je om het er weer af te halen?
de dansende chicks en cosplay ladies waarschijnlijk
Als je niet goed op de hoogte bent laat het artikel wel merken of ByteDance TikTok in zijn geheel moe(s)t verkopen.
president Donald Trump zei dat hij dat TikTok in Amerikaanse handen zou komen
Volgens het vorig artikel op T gaat hem om een overname zijn van Tiktok in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland
Anoniem: 428562
10 september 2020 12:35
Als er tijdsdruk is tijdens onderhandeling om te verkopen is dat vrijwel altijd nadelig voor de verkoper.

Management van Tiktok creëert nu de mogelijkheid dat er "misschien" niet verkocht wordt, dit legt de tijdsdruk bij de koper die nu snel moet handelen omdat er een kans is dat de verkoop niet doorgaat.
In feite is dit het Chinese model. Datacentra van Apple en Amazon, etc. mogen in China wel zo heten maar zijn in de praktijk uitbesteed aan Chineze bedrijven. (Waarbij we dan maar moeten geloven dat Apple's encryptie zodanig is dat de Chineze partij de klantdata niet kan inzien.)
Zal er dan toch iemand zijn geweest die Trump aan z'n verstand heeft kunnen brengen "What we do to China, China AND Europe can do to us, and we have more to loose in that scenario!"...

En voordat iemand roept dat Europa dit nooit zou doen bij Amerika, die discussie is al jaren eerder al geweest over oa. Microsoft. Dit is toen opgelost door lokale datacenters, verdragen en procedures. Maar recent zijn bepaalde verdragen al overboord gezet door de EU met Amerika qua data. Hierdoor zijn bepaalde procedures niet meer na te leven. Het is nu wachten voordat deze discussie weer volledig aanwakkert.
De Amerikanen hebben blijkbaar door dat ze niks hoeven te kopen om invloed te krijgen:
Het zou ook kunnen dat TikTok wordt gereorganiseerd en dat een Amerikaans bedrijf als partner toezicht houdt op de beveiliging van data.
Ze doen net als China: Zet verplicht iemand van de Amerikaanse Volkspartij een toezichthouder in een bedrijf en je kunt ze altijd bijsturen.
China deed dit al voordat America ermee begon. Daarom is er in CHina geen Twitter, Facebook etc.
En dat is heel verstandig. Eerst zelf leren op je eigen benen te staan. Productieprocessen in te richten, winst te maken, schaalgrootte te bereiken, wettelijke regels kunnen implementeren, voordat je als frisdrank-producent met Coca Cola gaat stoeien.

Zo hebben alle rijken landen dat gedaan. Inclusief Amerika. Eerst je eigen markt beschermen totdat ze volwassen zijn. En pas dan beginnen te zeuren over free-trade. Als je eerst je markt open gooit dan weet je dat je binnen no-time geen binnenlandse bedrijven meer hebt, want die kunnen niet tegen dat buitenlands geweld op.

En als we echt slim zijn, doen we hetzelfde zodat we wellicht ooit een Facebook kunnen vervangen door Gezichten-schriftje (tm), die wel de Europese Privacywetgeving respecteert.
Ik ben het er niet mee eens dat Amerika meer te verliezen heeft dan de EU. Veel van onze bedrijven zijn afhankelijk van Amerikaanse en Chinese producten. En wij moeten sowieso uitkijken met onze data voor China, Rusland en de US. Ongeacht wat Trump er van vind.
Mooi, dus er wordt nu naast de Chinese backdoor ook een Amerikaanse backdoor ingebouwd? :P
Moet je wel opletten dat je niet in de tocht zit
en we zijn nog op zoek naar de voordeur
Wat ik vooral bijzonder vind...
Amerika wil geen Amerikaanse data in Chinese handen.

Maar...
Data van niet US gebruikers willen zij wel liefst in de US bewaren
(Zoals Facebook e.d.)...

Beetje hypocriet is het wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee