Analist Kuo: MacBook met ARM-cpu van Apple komt eind 2020 of begin 2021 uit

Apple brengt volgens analist Ming-Chi Kuo eind dit jaar of begin volgend jaar zijn eerste MacBook met zelf ontworpen ARM-processor uit. Het is nog niet duidelijk om welk model of modellen het gaat. Halverwege 2021 zou een nieuw MacBook-ontwerp volgen.

Kuo stelt dat Apple in het vierde kwartaal van dit jaar of het eerste kwartaal van volgend jaar zijn eerste laptop met eigen processor uitbrengt. Apple gebruikt al zelf ontworpen ARM-socs in zijn iPhones en iPads en al jarenlang gaat het gerucht dat MacBooks zullen volgen. Het rapport dat door MacRumors is ingezien, maakt niet duidelijk om welk model het gaat.

In de tweede helft van volgend jaar komt Apple volgens Kuo met MacBooks met een volledig nieuw ontwerp. Ook hier is het niet duidelijk of het om een Pro- of Air-uitvoering gaat. De MacBook Pro kreeg in oktober 2016 voor het laatst grote aanpassingen en bij de MacBook Air was dat in oktober 2018.

Vorige maand gaf Kuo ook al details over de komst van Macs met ARM-hardware. Toen werd gesteld dat het zou gaan om een chip die op 5nm wordt geproduceerd door tsmc. Dergelijke socs komen dit jaar vermoedelijk ook in iPhones en iPads.

De analist doet ook uitspraken over laptops die op korte termijn aangekondigd zouden worden. Volgens Kuo verschijnen er in het tweede kwartaal van dit jaar meer MacBooks met het verbeterde toetsenbord dat Apple al in de 16"-versie van de MacBook Pro stopt. Het zou gaan om nieuwe Pro- en Air-modellen. Mogelijk gaat het om de 14"-versie van de MacBook Pro die eerder ook al werd genoemd.

Het verbeterde toetsenbord in de MacBook Pro 16"

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

12-03-2020 • 08:54

91 Linkedin

Reacties (91)

91
89
29
1
0
41
Wijzig sortering
Geen vreemde stap als je ziet wat er op de iPad Pro's gebeurt. De mobiele apparaten en laptops komen dichter bij elkaar en dus lijkt het niet heel ingewikkeld om een ARM based Mac OS laptop uit te brengen. Voor lichtere werkzaamheden levert dat een zeer zuinig apparaat op.

Edit als reactie op terechte reacties:
Klopt. Dat moet gezegd worden en de ARM CPUs worden echt al een stuk beter.
2 zaken om wel rekening mee te houden:
1. Ze zijn dus nog steeds niet net zo snel en voor veel taken dus nog niet de beste keuze
2. De native apps zullen prima draaien, maar andere applicaties als Photoshop zullen zeker in het begin niet optimaal draaien wat de performance ook niet ten goede komt

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 12 maart 2020 09:34]

Niet enkel voor 'lichtere werkzaamheden'. Apple's Ax processoren zijn zeer gewaagd aan Intels processoren.
Tot je daadwerkelijk iets moet doen, en dan is het nog steeds een tablet.

Toch ben ik immens onder de indruk van de iPad: 120fps fortnite is toch wel indrukwekkend voor een mobiel apparaat.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 12 maart 2020 10:07]

De iPad Pro heeft mijn laptop vervangen (en Intuos tablet). Ik heb alleen nog maar een Windows desktop en een iPad Pro.

Op de iPad Pro kan ik 3 sporen video op 4k 60FPS editten in Lumafusion Pro tot een leuke video en in 4k of Full HD renderen op 24/30/60 FPS (om maar een voorbeeld te noemen). ...En dat gaat zonder problemen en rete snel! Dus tja, wat is simpel? Daar komt bij dat de interface van b.v. Lumafusion erg intuitief werkt met vinger en Apple Pencil. Zeker voor de creatievelingen onder ons - waar ik mijzelf onder reken - die gewend zijn met handen, vingers en teken-/schilder gereedschap te werken.

Ik gebruik o.a. Affinity Photo, Affinity Designer, ProCreate, LumaFusion Pro, Garage Band, Synth One, Pixelmator Photo op de iPad Pro. Ik heb Adobe de deur gewezen na jaren gebruik vanwege het abonnementsmodel en het gebrek aan Pro apps van hun software op de iPad Pro.

Al mijn illustraties, ontwerpen, videos worden standaard (eerst) gemaakt op de iPad Pro. Eventuele afwerking op de desktop. Met de iPad Pro kan ik lekker werken op een bankje in het park onder een mooie boom of in een andere inspirerende omgeving.

Mensen hebben veel vooroordelen over de iPad Pro, zeker wanneer ze er zelf nooit (professioneel) op gewerkt hebben.
hmm, ik heb tekenen als hobby gehad in mijn jeugd met potloot, papier en gum, nu doe ik het nog af en toe. ik kan het papier en het potlood niet loslaten voor een ipad pro of surface pro.Tekenen is toch gewoon veel mooier met potlood en papier, ik kan me echt niet voorstellen dat als je liefde hebt voor een vak als tekenen en de ambacht van het tekenen hebt geleerd en je het talenten hebt uitbouwt.kan ik me echt niet voorstellen dat iemand gaat tekenen met een tablet, net zoals een schilder dat eerst een schets maakt van zijn kunst en daarna gaat schilderen.zeker niet als je in een museum staat en kunst geschiedenis hebt gestuurd of deze hebt als hobby.dan kan ik het met echt niet voorstellen dat ze een potlood,gum en papier gaan inruilen voor een tablet,dat is gewoon een schande.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 12 maart 2020 17:11]

Dat jij dit echt niet kan voorstellen, betekent niet dat het een schande zou zijn als professionele (of amateur) tekenaars of illustrators zich graag bedienen van een iPad Pro met Apple Pencil. In mijn ervaring is dit inmiddels al tamelijk breed geaccepteerd en erkend.

Uiteraard blijft men ook gewoon met potlood en papier werken of combineren deze met digitale technieken. Over 't algemeen vermoed ik dat professionals de gereedschappen meest geschikt voor de taak benutten – of dit nou gebaseerd is op digitale of analoge middelen.

Misschien kun je eens wat voorbeelden op YouTube bekijken van professionele tekenaars die werken met de Apple Pencil en iPad Pro. Wellicht kun je je dan beter voorstellen wat mogelijk is en hoe effectief het kan zijn? Mijn vermoeden is namelijk dat je de traditionele ambacht romantiseert ten koste van moderne methoden en technieken.
....een potlood,gum en papier gaan inruilen voor een tablet,dat is gewoon een schande.
Ik denk dat je met smileys moet gaan werken of proberen om iets meer inlevingsvermogen te creëren...
Ik denk het niet... @solozakdoekje heeft meer dan een punt. Er begint hoe langer hoe meer een groot tekort te komen aan grafische mensen die nog in staat zijn iets deftig met pen en papier te creëren, terwijl ze vaak wel iets of wat digitaal kunnen werken.

Story-boarding bijvoorbeeld is een vak apart en zoekt men nog steeds iemand voor die in real time kwalitatief bruikbare schetsen en aanpassingen kan maken zonder een tablet of andere zooi te moeten meesleuren op de set. Potlood/pen en blok schetspapier en gaan.

En iemand die zichzelf met een tablet op een bankje gezellig ziet tekenen... Ach ga toch weg..Tot op bepaalde hoogte is digitaal werken voor grafisch (lees : teken en schilder gericht) werk bruikbaar en doenbaar, maar er is en blijft nog steeds vraag naar 'ambachtelijk' werk ook.

En ja mijn broer werkt in die sector, is zelf meester in de grafische kunst van opleiding en ik zie en weet van hem hoe het tegenwoordig eraan toegaat. Voor groot deel projecten werkt hij ook digitaal maar het deel dat nog 'ambachtelijk werk' vereist wordt de laatste jaren terug groter.

Veel opdrachtgevers zijn het overdreven 'ge-photoshop' van de laatste jaren zelf ook beu blijkbaar..

[Reactie gewijzigd door 680x0 op 12 maart 2020 21:10]

Anoniem: 217535
@680x012 maart 2020 21:35
Nieuwe technieken zijn soms moeilijk direct te accepteren. Waarom kan het niet en-en? Zit niemand in de weg. Het kan elkaar versterken/aanvullen. Het zijn verschillende technieken die elkaar totaal niet hoeven te bijten. Het feit dat iemand zich er helemaal niets bij kan voorstellen is voor mij een facepalm.
Het kan en-en maar niet voor alles.

Of zie jij Rembrandt al in Photoshop een meesterwerk maken werken ipv. handgeschilderde olieverf op canvas ?

En men mag blijven beweren wat men wil, werken met drukgevoelige technieken met zowel potlood, penseel of houtskool of whatever zijn NOOIT hetzelfde met een tablet dan op ambachtelijke wijze..
Anoniem: 217535
@680x012 maart 2020 21:57
Ik maak me zorgen over mensen die zo zwart-wit denken. Nu is dit niet zo belangrijk maar die scherpe meningen klinkt...ehm... niet erg slim. Je mag uiteraard denken wat je wilt. Rembrandt was een hele slimme zakenman. Een fotograaf. En misschien wel de eerste photoshopper. Want hij deed wat zijn klanten wilden zien en meestal maakte hij ze mooier dan de werkelijkheid.
Ik denk niet zwart wit, ik zie en hoor bij mijn broer dat men in de grafische sector terug meer naar echt talent op zoek is ipv. mensen die wat met Photoshop kunnen werken.. Maar u heeft duidelijk totaal geen binding met de sector..
Anoniem: 217535
@680x013 maart 2020 19:22
Maar u heeft duidelijk totaal geen binding met de sector..
Je hebt geen idee. Je weet wat ze zeggen over 'assuming'... on-topic: Echt talent kan met elke tool tot zijn/haar beschikking uit de voeten. Zeker kunstenaars. Die overigens heel vaak worden miskent. De meeste mensen kunnen niet verder kijken dan wat ze kennen...
Dat doe ik ook nog! Tekenen op papier... En bierviltjes in de kroeg, op documenten van een saaie vergadering, op muren, op hout, canvas, ... Ik teken/schilder voor plezier of pro werk. Wanneer ik niet teken, leef ik niet! :)

Mijn werk is niet enkel digitaal. Maar omdat ik gek werd van het archiveren (ik heb een loei hekel aan het fysiek archiveren van documenten) van mijn schetsen en ontwerpen, heb ik - toen de eerste iPad Pro uitkwam - de iPad Pro een kans gegeven en dat beviel goed. Het was eerst beperkt, maar al snel kwamen er zeer goede apps uit van pro niveau. Alleen jammer dat die logge, trage, domme dinosaurus van een Adobe nooit serieus in het iPad Pro bootje is gestapt (de laatste zogenaamde volledige PhotoShop op iPad Pro is nog steeds een aanfluiting) en daarom heb ik hen dus vervangen voor betere apps en app developers.

Om een meer papier-gevoel te krijgen op een iPad Pro werk ik al heel lang met de Paperlike Screen Protectors. Dan komt het papiergevoel wel erg, maar dan ook erg dichtbij! Een aanrader! Daarnaast heb je alle voordelen van digitaal en digitale tekensoftware. Dat zorgt ervoor dat ik vlot en makkelijk kan werken.
Tot je daadwerkelijk iets moet doen, en dan is het nog steeds een tablet.
Het gaat hier over een MacBook met ARM, niet over een iPad...
Inderdaad. Je kan al best prima workloads aan die Ax'jes toebedelen. Ook grafisch komen ze goed mee.
In hoeverre is dat ook zo wanneer je synthetische benchmarks als Geekbench niet meeneemt. Is er bijvoorbeeld ergens een vergelijking waarbij realworld workloads getest worden?

Het is namelijk leuk wanneer je in Geekbench een vergelijkbare score kan neerzetten, maar als ik dat niet kan in bijvoorbeeld zware excel sheets of een volwaardige photoshop versie met alle plugins e.d. die iemand in zijn workflow gebruikt heb je er zo weinig aan.
Adobe heeft al veel ervaring met de iPad, ik vermoed dat ze wel al bezig zijn. Zelfde geldt voor MS
Toch braken er een hoop applicaties toen Apple de 32-bit ondersteuning staakte. Dit terwijl MacOS zelf maar enkele jaren een 32-bit Intel kernel heeft gehad. Voor 2006 was alles PowerPC, en na 2009 was het OS 64-bit.
Maar de transitie van PowerPC naar x86 leek best goed te gaan, omdat ze een goede emulator hadden. Dat zullen ze hier waarschijnlijk ook moeten gaan doen. Denk wel dat er een lange transitie-periode gaat komen, alle apps moeten omgebouwd worden om ook ARM aan te kunnen en / of om betere performance daarop te krijgen.
Ze hebben dat ruim vantevoren aangekondigd. Het zou Microsoft ook sieren om afscheid te nemen van die eeuwenoude 32 bits technologie in een tijd waar al 20 jaar alleen nog maar 64 bits CPUs worden verkocht. Ik snap dat er heel erg veel legacy code in 32 bits is, maar kom op, 20 jaar...
Anoniem: 217535
@PageFault12 maart 2020 19:51
32-bit windows is toch flink aan het uitsterven. Het kan niet eens meer dan 3GB ram aanspreken...
Gelukkig wel, hoe eerder, hoe beter. Toch zie ik helaas nog bakken met software die leunen op 32 bits componenten (ook voor macOS overigens....).
Amazon heeft anders een ARM server CPU die zich aardig kan meten meten met Intel en AMD:
https://www.anandtech.com...arm-against-intel-and-amd
Vraag is hoe lang ze de huidige hardware van updates blijven voorzien. De huidige 16” gaat technisch zo’n 5-10 jaar mee (zelfs mn 2014 model kan nog meekomen).
In het licht van de EU wensen zitten ze nog wel een tijd aan het x86 platform vast
De vorige transitie die Apple inzette was van PowerPC naar Intel. De eerste computers werden in 2006 met Intel cpu's uitgeleverd, en in 2011 kwam de eerste MacOS (10.7, Lion) uit die geen support meer had voor PowerPC-software-emulatie via Rosetta. Dus ze gaven 5 jaar de tijd om over te stappen.

edit: support voor 10.6 stopte natuurlijk niet op het moment dat 10.7 verscheen, dus het was iets langer dan 5 jaar.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 12 maart 2020 09:48]

Niet helemaal.

In 2009 kwam Snow Leopard uit. Daarmee kon je via Rosetta wel PowerPC-apps draaien op je Intel-based Mac, maar het OS zelf draaide niet meer op PowerPC-based Macs.

Effectief hebben PowerMacs dus geen nieuw OS gekregen na 2007 (Leopard). Leopard heeft nog tot 2009 updates gekregen, daarna was het schluss.
Eens, maar ik bedoelde meer dat je je PowerPC-software nog kon draaien op Intel-macs.
Wat helemaal niets temaken heeft met hoelang de hardware nog updates kreeg.
Maar wel met hoe lang je je duur betaalde PowerPC-software nog kon gebruiken op non-PowerPC-hardware.
De huidige 16” gaat technisch zo’n 5-10 jaar mee (zelfs mn 2014 model kan nog meekomen).
Hoe weet je dat de 16" 5 tot 10 jaar mee gaat?
Ehm, dat is de levensduur van mijn 2012 MBP, 2014 MBP (het butterfly debacle heb ik over geslagen) en uiteraard alle verhalen op o.a tweakers over macs van 10+ die nog vrolijk rondjes draaien.
Er zijn genoeg 2012/14 macbooks die -niet- zolang zijn meegegaan en dat is ook geen garantie voor de toekomst. Met jouw logica zou een 2016-2019 mbp 13/15" ook 5 tot 10 jaar meegaan, en ik neem aan dat ik je niet hoef te herinneren dat dit niet het geval is.

Toen deze macbooks uitkwamen, of althans, de 2016 versie, was niet bekend dat het toetsenbord een design-faal was. Die kans heb je ook met de 2019 16": Misschien vallen ze massaal uit de lucht om een brakke GPU VRM ofzo, weet ik veel.
De meerderheid van de 2016-2019 Macbooks doen het anders gewoon nog, mijn buurman zit er nu zijn werk op te doen as we type.
Als ik jouw woorden een compleet pessimistische draai geef: De meerderheid (51%) van alle laptops die 1 tot 4 jaar (gemiddeld 2,5 jaar) oud doen het nog, dus maximaal 49% van de gemiddeld 2,5 jaar oude laptops doen het niet meer.

Als bijna 50% afvalt per 2,5 jaar is de kans slechts 6~7% dat ze de 10 jaar halen.

Er zijn genoeg macbooks die het na 10 jaar nog doen, maar ook genoeg die het -niet- doen na 10 jaar. Zo ook mijn 2015 macbook die na 2 jaar en een paar maanden de geest gaf en reparatie nodig had, en de 2016 15" van mijn werk waarvan het toetsenbord onbruikbaar was, en de 2014/2015 van mijn collegas waar het scherm van afbladerde. Tevens vielen meerdere laptops random uit onder belasting omdat de accus niet meer goed waren: Vervangen doe je niet even zelf.

Die 50% per 2,5 jaar is vrijwel in lijn met onze ervaring. Tenminste, als je reparaties niet zou meerekenen.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 12 maart 2020 12:42]

Ik werk nog prima op mijn MacBook Pro 15 inch uit 2013. Mijn MacBook uit 2007 doet het ook nog steeds, die is zelfs nog een keer gratis gerepareerd door Apple buiten de garantie (erkend probleem met een videokaart)

Heb zelf dus een uitstekende ervaring met de levensduur van macbook pro's :-)

Tip: Toetsenbord probleem en afbladderend scherm zijn ook erkende problemen, volgens mij heb je recht op gratis reparatie.

[Reactie gewijzigd door CUGEL2000 op 12 maart 2020 13:25]

Merk op dat dat recht op reparatie niet is over de gehele potentiele levensduur over je macbook. Onze 2016 was afgeschreven en vervangen voordat de keyboard replacement begon. De afbladerende schermen werden ook pas VEEL later erkend door Apple, tot die tijd kon je een kleine 1000 betalen voor een nieuw scherm en daarna zijn ze al vervangen door de falende accus.

Ik zeg niet dat ze nooit langer meegaan, maar zeggen dat je 5-10 jaar levensduur kan verwachten is een ander uiterste. Dat is naar onze ervaring onrealistisch.
Ik zeg, badkuip curve. Zo te horen heb je de pech gehad in het eerste stuk te vallen.
Elke pc hoort deugdelijk zolang mee te gaan.
Het klopt dat dit gebeurt, maar juist daarom hebben we in Nederland deugdelijkheids garantie.
Een Fiat hoort ook net zo lang als een Bugatti mee te gaan.
Ja alleen 99.99% van de mensen gaan niet een advocaat in de arm nemen om hun deugdelijkheidsgarantie te eisen van hun 200 euro kostende PC.

En de fabrikanten weten dit.
Daar heb je natuurlijk gelijk in. Ik vind dat door het gebruik van langzamere onderdelen je niet hoeft te sparen op het omhulsel, dat is over het algemeen sowieso het goedkoopste van de hele pc.
Niet Apple-specifiek, maar ik kijk wel uit naar meer keuze in ARM notebooks. Vooral als ze iets als Arch Linux ARM kunnen draaien. Lange accuduur, goede hardware, voldoende prestaties... Dit bericht is geschreven op een notebook van 9 jaar oud. Met ARM moeten prestaties ondertussen geen probleem zijn.

Ik draai tegenwoordig lokaal enkel open source software. Al heb ik iets als een Windows omgeving (of Linux met more powah! ;)) nodig dan doe ik dat wel op afstand. Omschakelen naar ARM zou voor mij minimale moeite moeten zijn, met potentieel veel voordelen. Helaas zijn er nog niet veel professionele (enterprise-grade) notebooks met ARM CPU's erin. Denk hierbij aan de Lenovo ThinkPad T/X serie en de Dell Latitude E serie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 maart 2020 18:40]

Draait nu zelf macOs Catalina op mijn 2012 MacBook Pro 13". En die doet t ook nog goed. Enige wat ik erop heb aan te merken is de 4GB ram die ik heb. Dus ik denk dat er sowieso vergelijkbare performance valt te halen ui ARM.
Ik heb macOS Mojave op mijn 2010 Macbook Air 11”. Draai nog geen Catalina omdat ik nog 32 bit apps gebruik. Ook 4GB ram. Draait nog steeds prima. Inmiddels wel al een tweede keer de accu vervangen.
Hier ook een MacBook Pro van mid 2012, maar dan nog op het oudere macOS Mojave i.v.m. het gebruik van 32 bit apps.
Heb de 4GB ram uitgebreid naar 8GB ram en de HDD vervangen voor een SSD. Batterij is nog nooit vervangen, maar is ook nog niet nodig volgens de batterij status.

Ondanks dat deze MacBook nog steeds zijn werk goed doet, denk ik er wel aan om eens een nieuwe aan te schaffen zodra de nieuwe versie met schaartoetsenbord beschikbaar komt. Gewoon vanwege het gewicht en dat ik dan weer een nieuwere MacBook heb.
Je hebt geen T1. T2 chip en een normaal keyboard met schaar mechanisme dus jij draait aanzienlijk beter dan de jongere modellen. Tevens kun jij upgrades doen aan ram en SSD iets wat die nieuwe modellen ook niet kunnen
Die chip en het schaar mechanisme draagt niets bij aan hoe goed die laptop draait. Een jonger model draait zeker wel beter. Maar die 2012 Macbook Pro zal nog wel goed genoeg draaien.
Nee maar draagt wel mee aan de bruikbaar aantal dagen per jaar van af 2015 zijn Er gigantische Bergen macs niet bruikbaar geweest en komen de jaren komen er nog meer die niet bruikbaar zijn, omdat ze gerepareed moeten worden en dat kan een paar datot weken zijn allemaal door Sticky keys of toetsen die niet werken. Tevens zijn die reparaties niet zelf uit te voeren.
Dat heeft echter allemaal niets met de performance te maken.
Hmm Google eens T2 chrases of mensen die voor de derde keer een nieuwe afspraak maken om keyboard te laten vervangen geen laptop =0,0 per performance in mijn ogen zeker als je het ding een week moet missen of als osx crashed tijdens de render allemaal door Bridge os errors... Hmm moet maar eens Googlen al mijn macs hebben geen T chips... Minder hoofdpijn
Het keyboard moeten vervangen heeft nog steeds niets met performance te maken.
Ik heb eens gegoogled op T2 crashes, maar tot nu toe kan ik niets vinden dat het daadwerkelijk met die T2 chip of met Bridge OS te maken heeft.
Dit is een voorbeeld van logging van zo'n crash:
{"caused_by":"macos","macos_version":"Mac OS X 10.15 (19A471t)","os_version":"Bridge OS 4.0 (17P50466r)","macos_system_state":"running","incident_id":"D23EAB1A-B9AE-4678-BB6E-106F27200928","timestamp":"2019-06-14 21:05:30.96 +0000","bug_type":"210"}
Hier wordt alleen de versie van Bridge OS in genoemd. Het is een kernel panic (bug_type 210). Het kwam redelijk veel voor, maar uit de logging is niet precies te zien waar het door veroorzaakt wordt.
Wel lijkt het erop dat het iets met de T2 chip te maken heeft, omdat de crashes minder worden (maar niet compleet stoppen!) als de functionaliteiten uitgeschakeld worden die gebruik maken van de chip.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 12 maart 2020 11:12]

Bridge OS is de T1-T2 chip.
Wat zijn oa. de taken van de T2 chip. POWERMANEMENT daar loopt apple niet mee te koop maar deze chip regelt de spanning voor je cpu. Intel chips deden dat vroeger zelf. Apple bedacht dat ze het veel beter zelf konden doen.
Intel cpus in Mac book pro worden minder warm omdat apple de voltages buiten spec gebruikt. Om zo de temperaturen binnen de perken te houden.. Dit verklaart dus ook dat laptops met de zelfde chips onder Windows slechter scoren, lopen tegen termische limieten op...

Dus zullen we een vergelijking maken met auto's? De ene heeft een oude volkswagen golf de ander een Ferrari.
De Ferrari is sneller alleen valt af en toe uit tijdens het rijden, heeft een versnelling bak welke regelmatig zeg 1 keer per jaar vervangen moet worden. Buiten het uit vallen staat hij een week of 2 per jaar in de garage voor onderhoud... En voor reparaties kun je tijdens de garantie periode kun je bij de dealer gratis terecht... Daar na betaal je de hoofdprijs. Hmm 🤔 wie is er aan het einde van het liedje blijer? De Ferrari eigen of de betrouwbare golf eigenaar?
https://youtu.be/IpFDlUoUazc
Het is het OS wat op die chip staat inderdaad. En die chip regelt daarmee bepaalde zaken, dat klopt ook.
Als er dan iets niet goed gaat met die chip, is dat inderdaad niet fijn, maar het staat geheel los van performance. Volgens mij is het ook helemaal niet meer zo'n groot probleem, want alles wat ik erover kan vinden komt uit 2019, en het meeste uit begin 2019.

Je vergelijking met auto's is wel een beetje raar, geen enkele auto zal af en toe uitvallen als er niets mis mee is, en een versnellingsbak zal ook niet regelmatig vervangen moeten worden, tenzij je het hebt over raceauto's e.d.
Heeft niets te maken met de performance én ze worden gratis verholpen door de apple-reseller. Dus je moet er zelf niet aan prullen én behoudt gewoon je garantie.
ARM Cortex A76/A77/A78 en Neoverse N1 zijn de cores die voor een echte doorbraak gaan zorgen. Als ik zie dat ik alle software al kan draaien op een SBC met simpele Cortex A53 cores, dan moet het met snellere cores en meer geheugen al helemaal geen probleem zijn.

De overstap naar ARM op de desktop heb ik 3 jaar geleden dus al gemaakt en vooral het laatste jaar is het echt bruikbaar geworden, zodat er nu eigenlijk voor 99% pariteit is tussen x86 en ARM. Apples SoC's zijn nog sneller en ik hoop dat er gezonde concurrentie komt tussen de verschillende aanbieders van ARM SoC's.

x86 heb ik alleen nog op verscheidene laptops en daarbij is het dus nog even wachten op ARM laptops met goede prestaties om de eerstgenoemde te vervangen. Aangezien Qualcomm met Snapdragon 8cx flink de boot in is gegaan vanwege de afhankelijkheid van Windows, is het bedrijf Snapdragon 7c en 8c meer gaan richten op Chromebooks. Daar zou dan eventueel Linux op moeten kunnen draaien.

Qua Apple hardware zit ik dan nog in het PowerPC tijdperk. Ik heb hier namelijk een Powermac G5 waar Linux op draait. De ontwikkeling van POWER software is sinds het uitkomen van de hardware van Raptor Computing Systems bovendien ook weer in een stroomversnelling geraakt :).
Als ik zie dat ik alle software al kan draaien op een SBC met simpele Cortex A53 cores, dan moet het met snellere cores en meer geheugen al helemaal geen probleem zijn.
Zie de Pi 4. 4x Cortex-A72. CPU kracht genoeg. Geheugen mag nog een upgrade krijgen naar 8 GB. Daarna is het met voldoende koeling goed genoeg voor alle gecombineerde kantoortaken, inclusief surfen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 maart 2020 12:56]

Ik heb ook een Jetson Nano met 4 Cortex A57 cores en 4 GB geheugen en had er een stroomadapter voor besteld, die helaas nooit is aangekomen. Binnenkort ga ik een andere bestellen en hoop ik dat ik dit bord alsnog kan gebruiken.

Volgend jaar komt er hopelijk iets uit met 4 Cortex A76+ cores en 8 GB geheugen en ondersteuning voor SD Express en/of M.2 NVMe en dan wordt het echt serieus.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 12 maart 2020 14:46]

M.2 NVMe zou niet veel moeite moeten zijn, want steeds meer goedkope SoC's (waaronder die van de Pi 4) hebben een PCI-Express bus. Nu is het nog maar een lane of twee, maar dat wordt vanzelf meer. Iemand met volledige toegang tot de software van de SOC zou gewoon NVMe bootondersteuning toe kunnen voegen. Anders kan je vanaf andere opslag naar NVMe doorstarten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 maart 2020 14:26]

Er zijn als aardig wat single board computers met een m.2-slot. Voorbeelden: Khadas VIM3 (de snelste van allemaal momenteel), RockPi 4, Rock Pi N10, Nano Pi m4, NanoPi M4. 4GB RAM is inmiddels gebruikelijk en de Rock Pi N10 gaat al tot 8GB.

Eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen we sbc's verwachten met de RockChip RK3588, die vier A55 en vier A76 cores aan boord heeft.
Maar juist al die Cortex en Neoverse cores zullen vermoedelijk niet in Apple laptops zitten (ze maken hun eigen kern).

Dus het zal wel misschien de cyclone core zijn die voor doorbraak van ARM op de laptop zal zorgen?

Tenzij Qualcomm ism Microsoft eerder esucces boekt, die gebruiken wel Cortex /Neoverse.
Voor Apple zal dat inderdaad de Cyclone core kunnen zijn, als ze de softwarekant in orde hebben. Dat laatste verwacht ik wel, omdat Apple het voordeel heeft van alle iOS en iPadOS applicaties die moeiteloos zouden moeten kunnen draaien op een ARM Macbook. Eigenlijk zitten er alleen maar voordelen aan de overgang op eigen ARM cores met als grootste verlies het kunnen draaien van Windows, maar daar koop je primair geen apparaten van Apple voor.

De Cortex cores zullen voor de doorbraak op Chromebooks (en Linux laptops) zorgen en de Neoverse cores zullen dat doen voor Linux op de server, waar Windows (Server) buiten Azure geen rol van betekenis zal kunnen spelen.
Superinteressant wat de performance gaat zijn. Bij geekbench lagen de macbook pro 2018 en ipad pro al heel dicht bij elkaar https://appleinsider.com/...-2018-15-inch-macbook-pro. (ik weet dat benchmarks indicatief zijn maar ze zijn een redelijke indicator voor real-life performance).

Als je dan nagaat dat de ipad pro 6mm dik is en en geen fan heeft. Wat kunnen ze met arm als ie wel een fan krijgt.
Veel verwacht ik, meer cores en hogere klok.serieuze concurrentie voor AMD en Intel in consumenten land
Die man, Kuo, is één grote levende Spoiler Alert :P

Maar serieus, ik wil wel weer eens écht verrast worden bij een Apple presentatie zónder dat alles vantevoren al breed uitgemeten is.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 12 maart 2020 09:18]

Laat ik je verrassen/spoilen: Gezien de berichten rond het koppelen van muizen en dergelijke pointer hardware aan iOS, ga ik er van uit dat de nieuwe laptops van Apple nu of in de toekomst iOS gaan draaien in plaats van (of naast) MacOS. En daarmee dus ook de apps uit de iOS winkel kunnen gaan draaien.

Een andere route zou kunnen zijn dat de huidige ipad hardware naar boven toe wordt uitgebreid met meer potentie, een toetsenboard en 'pointer devices' (muizen, touchpads) zodat het meer op een laptop gaat lijken. In eerste instantie als losse onderdelen, maar later mogelijk meer gekoppeld.

En apple heeft ons in het verleden al meer verbaasd. Met MacOS zijn ze al vaker van cup-architectuur gewisseld. Ooit zaten ze in het motorola-kamp met bijvoorbeeld de 68000. Daarna zijn ze via de ibm power-pc-cpu een aantal jaar geleden op het intel platform uit gekomen. (persoonlijke noot: helaas niet op het itanium platform).
Denk dat er op termijn een hybride vorm komt. macOS voor ARM-devices, of verregaande emulatie van iOS/iPadOS in macOS. Dat laatste zie je nu al gebeuren; Apple probeert developers te pushen naar interoperabiliteit tussen de portable OS'en en macOS.

macOS op zich zal niet gauw verdwijnen. Maar dat er functionaliteit gedeeld zal worden moge duidelijk zijn. Andersom zie je óók al gebeuren: de volledige Photoshop komt naar de iPad, Lightroom, videoproductie en camera's zijn er al een poosje en worden ook steeds geavanceerder.. muisondersteuning inderdaad en draadloze toetsenborden voor iPads zin er sowieso al een tijdje.
Ik denk eerder dat ze macOS en iOS uiteindelijk gaan samenvoegen tot één OS.
Hoe zie jij het dan?
Ik denk dat iPads eerder naar macOS gaat dan andersom, waarom zou je een OS gebouwd op touchscreen telefoons op laptops zetten?
Ik zie met de iOS splitsing met iPadOS juist de laatste steeds meer richting MacOS gaan. Daarnaast doet MacOS zelf zeer weining aan ontwikkeling behalve aan de hardware kant. Ik denk toch echt dat iPadOS op den duur MacOS zal vervangen. Met iPadOs wordt de iPad steeds meer een laptop omgeving, die op sommige punten meer Apple is dan MacOs kan worden. En die twee parallel onderhouden is vele malen goedkoper en makkelijker dan MacOS en iOS met als extra voordeel dat ze nog beter op elkaar aansluiten.
Ik denk dat iPadOS en macOS apart van elkaar blijven bestaan, maar straks dezelfde software kunnen draaien. Een Mac blijft bij macOS. Een iPad blijft bij iPadOS.
Maar de iPad krijgt steeds meer mogelijkheden en zal op den duur de Macbook en Macbook Air qua gebruik vervangen. Daardoor wordt het aantal apparaten dat macOS draait steeds minder.
Toch vraag ik me af waarom je als Apple, waarbij consumentenelektronica je core business is, besluit om ook te gaan 'concurreren' met Intel en AMD die processors als core business hebben. Gaan ze straks ook eigen OLED's maken, eigen 5g modems, eigen cameramodules?

Schoenmaker blijf bij je leest denk ik dan. Ook weer een hoop gekloot voor dev's en legacy support etc. etc.
Toch vraag ik me af waarom je als Apple, waarbij consumentenelektronica je core business is, besluit om ook te gaan 'concurreren' met Intel en AMD die processors als core business hebben.
Waarom niet? Met de Ax-processoren doen ze het ook goed. Als het je een edge geeft boven concurrenten, waarom zou je er niet in stappen? Het kan beter performen, of energiezuiniger zijn, of goedkoper om zelf te maken dan in te kopen... Maar het gaat wel een uphill battle worden tegen de gevestigde namen.
Gaan ze straks ook eigen OLED's maken, eigen 5g modems, eigen cameramodules?
Ze hebben alvast de modem-divisie van Intel overgenomen, dus 5g-modems gaat zeker wel gebeuren ja.
Schoenmaker blijf bij je leest denk ik dan. Ook weer een hoop gekloot voor dev's en legacy support etc. etc.
Eens, maar ze hebben al 2x eerder van architectuur gewisseld (68000 > PowerPC, PowerPC > Intel) dus het is niet nieuw voor ze.

Maar als elke schoenmaker bij z'n leest was gebleven, hadden we geen iPhone of iPad gehad, geen Xbox, geen PlayStation, was Nintendo bij kaartspelen gebleven en had Opel nog steeds naaimachines gemaakt.
En dan zou Samsung een groentenboer zijn die ook gedroogde vis en fruit verkocht.
Anoniem: 288526
@Saven12 maart 2020 10:03
Heel simpel.... onafhankelijkheid. Nu dat Intel al een tijdje aan het kloten is moet Apple concessies doen bij de update/upgrade cycle van hun Mac's. Als ze eigen CPU's gebruiken hebben ze dat probleem niet en kunnen ze vaker en/of grotere stappen maken met hun updates/upgrades. En de diverse lekken in de CPU's van Intel helpen ook niet mee.
Maar ik vraag me dus af waarom Apple denkt met Intel gelijk op te kunnen gaan. Intel is ook een miljardenbedrijf, maar dan met alleen maar de focus op processors. Apple doet het als 'side job' zoals ik het zie.

Misschien zit ik er naast hoor :) Vind het gewoon apart. Maar goed, Tim zal daar wel over na hebben gedacht :P
Als je ziet dat de meeste software tegenwoordig "mobile first" wordt geschreven, dan geldt de redenering juist andersom. Waarom zou je vasthouden aan een architectuur die niet overal gebruikt wordt, terwijl je met ARM een enkele instructieset hebt voor toepassingen variërend van IoT tot supercomputers.

Ik begrijp dat er veel legacy is op x86, maar als je kijkt naar de ontwikkelingen op ARM bij Linux, BSD en iOS, dan lijken ze allemaal klaar voor het echte werk. Windows is de grote dissonant, maar dat is meer een probleem van Microsoft dan een probleem van de hardware.

Ik zie Windows in deze nieuwe hardwarewereld ook gemarginaliseerd worden in de loop van de tijd, omdat het altijd het best zal draaien op x86 en applicatiebouwers er niet op zitten te wachten om hun software voor ARM geschikt te maken. Dat is bij Itanium namelijk ook niet gebeurd, terwijl Linux (nog steeds) op de architectuur kan draaien, hoewel het niet meer commercieel ondersteund wordt.

Apple heeft deze situatie altijd vermeden door wisselingen van instructieset te forceren. Nu is dat bij deze transitie vrij geruisloos gegaan, omdat alle software voor iOS en iPadOS geschikt wordt gemaakt en dan "plotseling" ook op macOS werkt. Hetzelfde zie je bij Chromebooks die inmiddels ook Android en Linux applicaties kunnen draaien.

Apple concurreert dus niet met Intel, maar doet gewoon zijn eigen ding. Een tijd lang zijn daarvoor Intel processoren gebruikt, maar Apple heeft nooit zijn lot verbonden aan Intel en de x86 architectuur. Het zou niet verstandig zijn om dat nu opeens wel te doen.

Ik heb zelf alleen maar Powermacs en zag als Linuxgebruiker nooit een reden om een Intel Mac aan te schaffen en te gebruiken. Wellicht koop ik er nog wel een, als Apple overgeschakeld is op de eigen ARM chips.
Anoniem: 288526
@psychicist12 maart 2020 19:03
"Apple concurreert dus niet met Intel, maar doet gewoon zijn eigen ding" <-- Precies dat!!!
Dat je "focust " betekent niet dat je er beter in bent.

Intel is ook dom om zich niet meer tr diversificeren.

Daarnaast ontwikkelt Apple nu al zolang processors dat je ze gerust een CPU fabrikant kunt noemem.

Bovendien maakt het feit dat ze het OS ook ontwikkelen het alleen maar beter omdat Apple dan het hele apparaat kan optimaliseren.
Apple's processors worden door TSMC gemaakt. Dat heeft als focus, 'chip-maakprocéde's"; waar Intel daarnaast ook nog chip-ontwerpen moet maken, en marketing moet doen.

TSMC is meer waard op de beurs dan Intel; en heeft veel meer focus op wat ze _realistisch_ kunnen leveren dan Intel; dat meer in luchtfietserij investeerde. Door de luchtfietserij van Intel en het falen van 10nm, waardoor Intel nu achterloopt op EUV gebied, loopt Apple weg.
Waarom niet? Ze doen het ook met de soc's in hun iPhones, iPods en iPads, alleen Mac blijft nog over.
Bij apple hoort het gericht en selectief omgaan met de hardware al jaren bij de leest. Apple is al jaren hardware leverancier en selecteert al jaren de hardware die ze wilt ondersteunen en ook welke hardware ze niet ondersteunt.

Er zijn op deze wereld al jaren 'hardware' leveranciers die alleen hun hardware ontwerp leveren waarbij je zelf nog een fabrikant kan zoeken. Vergelijk het met de bouw waarbij je naar een architect gaat voor het ontwerp, je zoekt zelf een constructeur om de details te berekenen en je zoekt zelf een bouwer die het wil bouwen. En apple doet dat dus voor de hardware die ze zelf leveren.
Apple doet dat, omdat ze niet tevreden zijn met de roadmap van Intel (en slechte leveringen) en wellicht AMD ook.
Dit was eerder ook de reden dat Apple afgestapt was van de PowerPC om naar Intel te gaan.

Tevens zijn de door Apple ontworpen ARM processors niet gebaseerd op alleen maar de standaard instructieset van ARM, maar hebben deze tevens uitgebreid met eigen instructies.
Dit is ook waar Apple handig gebruik van maakt met de optimalisaties aan de software zijde.
En volledige eigen kennis van het chipontwerp helpt bijvoorbeeld ook veel bij bijvoorbeeld Metal.
Anderzijds: Apple investeert al veel in ontwikkeling van SoC's voor de iPhone, iPad en Apple TV, en heeft de ambitie om van de 13" iPad Pro een apparaat te maken dat serieus is in te zetten voor productiviteit en content creation. Daar is een SoC voor nodig die presteert. De prestaties zitten nu op het niveau van een instap desktop processor. Voor toepassing in een laptop kan Apple zich een grotere power envelope veroorloven, dus een hogere kloksnelheid en meer cores. Er zijn dus synergievoordelen om ARM ook in te zetten in Macs. Vanuit softwareperspectief zal het voor Apple alleen maar voordelig zijn als het op den duur terug kan naar één architectuur in plaats van ARM en x64 beide te moeten ondersteunen.

De review van de Amazon Graviton2 op AnandTech laat ook zien dat ARM inmiddels heel goed kan concurreren met AMD en Intel.
Ik denk dat het om een IPAD(Pro) met vast toetsenbord zal gaan. Die draaien al op een ARM achtige (A12)processor en met de komst van het nieuwe IpadOS zijn ze in feite al een beetje een laptop. Alleen is daar het toetsenbord minder van dan van een MacBook, al heeft al heeft apple met de butterfly keys een aardige poging ondernomen om een laptop even slecht te maken.....

Nu maar hopen dat het net als de Surface laptops een afneembaar scherm krijgt.
De Mac Pro en Macbook Pro 16 zijn beide een paar maanden uit en zijn best prijzig te configureren.
Best vervelend als jouw computer over 1 of 2 jaar het alleen nog doet vanwege backwards compatibility, omdat er dan ARM Mac's en MacBook's uitkomen die betere performance hebben omdat ze first class citizen op het nieuwe ARM Mac OS zijn. Apple zal beginnen in het lagere segment met ARM, bijvoorbeeld de Air, maar ze willen echt niet heel lang ARM en Intel tegelijkertijd ondersteunen.
Apple zal dan ook komen met nieuwe tools om apps te maken voor al hun ARM devices: telefoons, tablets en computers.
Volgens mij heeft Apple die machines dan ook uitgebracht als een soort laatste apparaat voor de huidige gebruikers, zodat die de komende 5 jaar vooruit kunnen. Dan kan de overgang ingezet worden zonder alle "legacy gebruikers" tegen zichzelf in het harnas te jagen.

En tegen de tijd dat deze "legacy gebruikers" dan voor de keuze staan om een nieuwe machine aan te schaffen, zal alle software die er toe doet, inmiddels al lang en breed draaien op de eigen ARM hardware. De enige reden waarom dit een probleem lijkt, is dat het Microsoft niet lijkt te lukken.

Maar Apple is geen Microsoft en iOS, iPadOS en MacOS zijn geen Windows. Ik heb Windows nog nooit succesvol op een niet-x86 architectuur zien draaien met volledige functionaliteit en applicaties. Eigenlijk kun je op dit moment wel stellen dat x86 hardware voornamelijk nog bestaat vanwege Windows en niet vanwege Linux, BSD en de besturingssystemen van Apple.
Of ze bedoelen een nieuwe ipad pro 12inch, 8 i.p.v. 6GB RAM, met het vast toetsenbord met touch pad en iPadOS 14. Alle ingrediënten voor een Macbook met ARM processor :)

Het wordt een macbook, geen macbook pro, geen Mac, geen Mac Pro. Laten we wel wezen dat wordt dan geen laptop waarop je het zware werkt kunt doen. Gewoon een test dingetje om te kijken of MacOS op een ARM succesvol kan zijn (want dat weten ze zelf ook niet), en een beeld geeft hoe en wanneer je een transitie inzet voor de zwaardere modellen.

Je kunt toch ook Windows on ARM laptops kopen. Ondanks lange batterij duur niet echt succesvol in verkopen. Ze concurreren door beperkte applicatieaanbod (al is het soms perceptie) eerder met Chromebooks dan met Windows op intel laptops.

[Reactie gewijzigd door xavalon op 12 maart 2020 19:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee