'Accu en trackpad MacBook Air zijn makkelijker te vervangen dan bij voorganger'

De accu en het trackpad van de nieuwe MacBook Air van Apple zijn makkelijker te vervangen dan bij zijn voorganger uit 2018. Dat meldt iFixit op basis van een eigen teardown. De kabels die de accu en het trackpad verbinden zitten niet langer onder het pcb, maar er bovenop.

Daardoor is het mogelijk om de accu en het trackpad direct te vervangen als de achterkant van MacBook Air eraf is, meldt iFixit. Bij de vorige versie moesten gebruikers of reparateurs het hele pcb loshalen om bij die kabels te kunnen, maar dat is nu niet langer nodig. Ook goed voor de repareerbaarheid is dat de speakers nu vastgeschroefd zitten, naast dat er een beetje lijm onder zit. Die lijm is makkelijk verwijderbaar.

Wel merkt iFixit op dat het toetsenbord nog steeds niet makkelijk los vervangbaar is, ondanks dat het gaat om een traditioneel scissor-toetsenbord in plaats van het Butterfly-toetsenbord van de vorige versie. Dat toetsenbord leverde gebruikers veel problemen op, iets waarvoor Apple excuses aanbood. Ook zitten geheugen en opslag vastgesoldeerd op het pcb en die zijn dus niet makkelijk te vervangen of te upgraden.

Apple kondigde de nieuwe MacBook Air vorige week aan. Nieuw zijn onder meer Intel Core-processors van de tiende generatie, een ssd met dubbel zoveel opslag als de vorige versie en het inbouwen van een systeem met drie microfoons voor betere audio-opnames.

MacBook Air 2020 teardown. Bron: iFixitMacBook Air 2020 teardown. Bron: iFixitMacBook Air 2020 teardown. Bron: iFixit

MacBook Air 2020-teardown. Bron: iFixit

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-03-2020 • 20:46

80

Reacties (80)

80
79
36
2
0
33
Wijzig sortering
Stupido dat geheugen en opslag vastgesoldeerd zijn. De twee meest voorkomende laptop upgrades worden zo min of meer onmogelijk gemaakt.
Ik heb nog nooit een computer upgrade gedaan en ik ken niemand die dat ooit gedaan heeft. Een beetje overrated denk ik.
Bij MacBooks heb je overigens een levendige tweedehandmarkt waardoor je gemakkelijk een “ruimer” exemplaar kunt vinden aan redelijke prijzen als dat nodig is.
Het heeft best zin om oudere Macbook Pro's en iMacs met een gewone harddisk een tweede leven te schenken door de harddisk te vervangen door een SSD. Een tweaker draait daar zijn hand niet voor om. Mijn dochter (11) is zielsgelukkig met haar geupgrade macbook pro 2010. Haar vader ook, want aanschaf van zo'n macbook + ssd kost erg weinig.

Bij macbook pro's met custom of gesoldeerde SSDs is de performance niet meer de issue maar wel de opslagruimte: al bij aanschaf moet je beslissen hoeveel ruimte je nodig hebt. Mijn oude MBP 2015 heb ik met opzet gekocht met de kleinst mogelijke harddisk maar er wel meteen een flinke Samsung T3 bij gekocht. Dat werkte prima.
Zo hebben we een iMac uit 2009 en een uit 2010 ook nieuw leven ingeblazen. Evenals 2 MacBook Pro's uit 2011. Ook 2 Windows-laptops en 1 Windows-pc. Zowel de Macs als de Windows-machines zijn nog prima bruikbaar.

[Reactie gewijzigd door syltheboy op 22 juli 2024 13:57]

Same here MacBook Pro 2010 met SSD enige nadeel is dat tot 2010 je maar SATA3 aansluiting heb met mag 3.0 GB/s en later Sata 6gb/s
Ook tot 2011 zijn de modellen niet meer te updaten naar Mojave of Catalina maar je zou een Catalina patcher kunnen gebruiken (wat goed werkt! ;))
Inmiddels kan je middels een conversieplug (gymstick) gewoon en goedkoop je SSD vervangen voor een modernere en ruimere bemeten nvme SSD in de meeste 13-15 inch modellen van 2013->2015.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:57]

Nou ja, ik had het even niet over harddisks, die dingen zijn compleet irrelevant geworden in een Mac, en hopelijk heb je die idd vervangen.
Je zit hier wel op de tweakers site. Bovengemiddeld veel mensen hier zullen juist wel zelf handmatig kunnen en willen upgraden of iemand kennen die dat gedaan heeft.
Tweaken is way of living ;-)

Het begint met een laptop en eindigt met tesla of Prius met comma.ai
N=1 maar ik heb vrijwel elke computer die ik de laatste 30 jaar gehad heb wel op één of andere manier uitgebreid, zelfs de home computers. Meer RAM, harde schijven, schijf vervangen door SSD, CD-ROM-speler door Bluray-brander, grafische kaart, voeding vervangen, WiFi/Bluetooth-dochterboordje upgraden…

Alleen de MBP 2013 heb ik nooit wat aan gedaan, maar die heeft al 16 GB en verder valt er weinig aan te upgraden.
Net mijn oude 2014 macbook pro(core i7 dual core 16 GB) van een nieuwe SSD en batterij voorzien. Ik verkies hem heel makkelijk boven de werk Dell (core i5 quad core, 16GB, maar toch minder comfortabel)
Ik heb extra werkgeheugen en een ssd in mijn laptop gezet.
Mijn broertje heeft dit gedaan, evenals mijn beste vriend.
Ik heb een ssd in de laptop van mijn vriendin gezet.
Mijn zwager heeft een ssd in zijn laptop gezet.
Mijn vader heeft een ssd in zijn laptop gezet.
Mijn vader heeft een ssd in de laptop van mijn moeder gezet, echt afgelopen zaterdag.
Mijn schoonvader heeft een ssd in zijn macbook pro gezet, hij gebruikt met veel plezier het laatste model waar dit kon (ik meen 2010).

Er is grote handel in ssd's in laptop form factor, ben je daar van op de hoogte?

Oja en die 2ehandsmarkt, volkomen verpest door de extreem slechte en extreem duur om te repareren toetsenborden van de laatste jaren. Ik raad iedereen af om een 2ehands macbook met zo'n ruktoetsenbord te kopen. Grote kans dat ie kapot gaat, en dan...

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 13:57]

MAar het gaat hier allemaal om HDD -> SSD upgrades. Voor deze generatie Macbook Airs dus kompleet overbodig aangezien daar al een behoorlijk snelle SSD in ligt. Tis nie alsof je dr nog een 5400RPM 1.8" hdd tje in hebt liggen.

Haal je de Hdd - ssd vergelijking weg dan hou je alleen de RAM upgrade over op jouw laptop, die van jje vriend en van je broertje.
Je hebt zeker een punt. Toch zou ik graag de optie hebben om een snellere / grotere SSD te plaatsen als ik dit nodig vind jaren na de aankoop, zelfde met RAM, maar je hebt gelijk dat dit minder snel zou gebeuren als vroeger toen trage HDD's de norm waren.

Dat gezegd hebbende, ik vind deze Air een mooi ding, enkel naar de specs kijkend, heb nog geen reviews gelezen. Eindelijk een goed scherm (had je vorig jaar ook, maar daarvoor absoluut niet), en eindelijk geen toetsenbord dat een vele te hoge foutmarge heeft. Ik zou deze aanraden aan mensen die een macbook willen (en niet extreem zwaar werk doen), eerder zei ik altijd, spaar door voor de pro. Behalve de laatste jaren, toen zei ik doe het niet of koop een ouder model, want toetsenbord.

De pro 2017 van mijn broer bijvoorbeeld mist nu een toets op zijn 2e toetsenbord. Gelukkig voor hem is het een werklaptop, dus inleveren voor een vakantie, en na de vakantie een gerepareerde laptop terug.
tsja. missende toetsen gebeurt idd. Heb zelf op mijn werklaptop ook missende toets. Dat wordt inderdaad vervangen. Ben alleen bang dat het hele toetsenbord eruit mag.
In het basismodel van de nieuwe air steekt 8Gb geheugen en 256Gb ssd.

Nu is dit voldoende voor een lichtgewicht portable. Over 5 a 6 jaar zou het best kunnen dat dit niet meer het geval is en kan je deze geen tweede leven geven. Dat is jammer...

Ook als het mobo faalt, is het niet eenvoudig om nog gegevens van de ssd af te halen of als de interne ssd faalt, kan je ineens alles vervangen.

Er zijn tal van redenen die aantonen dat het niet milieuvriendelijk en klantvriendelijk is om dit vast te solderen. Apple is zeker niet de enige die dit doet maar het zou goed zijn mochten ze deze trend keren. Hun "groene imago is één wassen neus. Ze maken leuke producten,boukwaliteit is in het algemeen goed maar op dit gebied zou het een stuk beter kunnen...

[Reactie gewijzigd door FragileM64 op 22 juli 2024 13:57]

Nee die discussie heb ik al veel te vaak gevoerd of het groener is of niet. Bij dit soort productie processen verliest modulair het altijd op de energieschaal en milieu. De oplage van apparaten tov uitval kan dat niet verantwoorden. Op deze schaal is er maar een handjevol apparaten die de geest geeft en Apple kan op alle fronten energie besparen door niet de de ssd op en apart pcb te zetten. Dat betekent namelijk dat er een volledige fabriek neergezet moet worden om die ssd te produceren terwijl je nu de chips gewoon meesoldeert met de rest van de componenten. Je hebt hier aan materiaalkosten voor ram en ssd aan 50% extra pcb materiaal, extra connectoren en meer koper. Op miljoenen schaal is dat heel veel. Iedereen die anders beweert kijkt alleen naar enkele apparaten. Je moet kijken naar het grotere plaatje. En op die schaal is een losse SSD belastender voor het milieu dan af en toe een volledig moederbord vervangen.

Ik ben met je eens dat het niet per se handiger is, maar beter voor het milieu is het zeker niet.

Daarnaast heet Apple met Timemachine een zeer goed backup systeem ingebouwd zitten dus dataloss kan zeer minimaal blijven.
Natuurlijk houdt het dan niet in dat anderen dit nooit doen of nodig hebben. :) Kijk maar naar de reacties van je mede-tweakers. Btw; tweakers als naam zegt toch ook al genoeg.
De mogelijkheid tot uitbreiding is heel redelijk, zeker als de hardware extra slots heeft die anders ongebruikt blijven.
Ik heb het voor meerdere mensen om me heen gedaan. De Macbook Air 2017 is nu heel goedkoop, en daar kun je nog eenvoudig een nieuwe SSD in plaatsen (met een adapter van 4 euro). Daardoor heb je voor minder dan 1000 euro een mac waar de meeste mensen de komende jaren nog prima mee uit de voeten kunnen, met een fijn toetsenbord.
Nou, ik denk toch dat voor een Mac gebruiker een batterij vervanging veel vaker voorkomt. Overigens wil dat op een MacBook Pro ook gewoon prima, je moet wel beetje handig zijn maar het is eigenlijk verder geen enkel probleem (al meerdere keren gedaan in verschillende modellen).
Het punt is vooral dat als de SSD kapot gaat, je macbook de prullenbak in kan. Normaal gesproken is dit binnen een paar minuten opgelost, maar nu het onmogelijk om deze te vervangen (zelfs voor reparatiebedrijven omdat deze ssd's gelinkt zitten aan het moederbord).
Maar hoe vaak gebeurt dat? Ik kom problemen met defecte SSD's vrijwel nooit tegen op de gebruikelijke Apple forums. Iemand hier cijfers over?
harde cijfers zijn onmogelijk. maar als je alleen al bekijkt hoeveel er bij louis rossman binnenkomen met rotte moederborden is het prullenbak-gehalte erg hoog. immers krijgen apple gebruikers allemaal te horen dat ze hem weg moeten gooien en een nieuwe uit moeten zoeken, repareren is niet iets wat apple doet.
Bij Louis komen enkel defecte apparaten. Ja, dan lijkt het veel. Maar hoeveel MacBooks zijn er? Ik denk dat 1 Repareer locatie niet echt een maatstaaf is voor hoe hoog het prullenbak gehalte is.
voor een aparaat die zonder provlemen meer dan 3000 euroknallers kan kosten is 1 al teveel.
Wat een onzin. Alsof duurzaamheid van producten rechtlijnig is met de prijs...
Ferrari's gaan ook nooit kapot?
Maybachs ook niet?
als jij een laptop van 300 euro vergelijkt met eentje van 3000 dan neem ik aan dat jij meer mag verwachten van die 2700 euro extra die je betaalt. waarom zou je anders 2700 meer betalen?
Je stelt dat het prullenbakgehalte erg hoog is, gebaseerd op het aantal kapotte producten dat 1 youtuber ontvangt. Ten eerste is dat geen goede manier van meten of iets snel kapot gaat of niet.
Ten tweede; ik vergelijk nergens een laptop van 300 euro met eentje van 3000. En ja, van een laptop van 3000 mag je meer verwachten en dat krijg je ook. Alleen heb je nooit de garantie dat een techproduct niet kapot gaat. In een MacBook zitten ook gewoon componten die ook in andere laptops zitten en ook daar kapot kunnen gaan.
mijn werkgever heeft enkele duizenden laptops van diverse merken (ongeveer 40% is mac) en de mandaat is inmiddels dat macs alleen nog maar worden vervangen voor reguliere thinkpads. meer dan 30% in 2 jaar is minstens 1x bij de IT jongens geweest voor problemen. de macs gaan lettelijk in europallets naar de recyxling omdat reparatir gewoon niet mogelijk is in 90% van de gevallen. lenovo, hp of dell kan je gewoon van verschillende laptops 1 goede maken. dat maakt het een stuk economischer in gebruik. ook pracrischer want je pakt de ssd eruit en drukt die in een andere en 5 min later ben je klaar. dat kan gewoon niet met een mac en al je data is weg.

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 13:57]

Zeg dat maar niet tegen McLaren.

Anderszijds, misschien geven ze ze dan gratis weg.
Juist omdat er veel Macbooks zijn (Apple verkoopt goed, lees ik) is het zeer wenselijk dat je die devices ook kan repareren, ja zelfs buiten Apple om (die alles doen behalve repareren).
Vergeet ook niet dat Louis Rossman video's maakt voor de clicks, en dat hij buiten een zeer goede hardware kennis en expertise op het gebied van reparatie vooral goed weet hoe hij mensen boos over zaken kan maken. Dat is zijn business model nou eenmaal (en daar is niets mis mee).
wat heeft dat te maken met zijn bedrijf die bijna 20 man in dienst heeft die de hele dag apple meuk aan het fixen zijn en laat zien HOE je het zelf kan doen?
probeer eens wat beter dan de man aan te vallen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 13:57]

Helaas hebben we mensen zoals Louis nodig, om ons scherp te houden. We gaan te makkelijk mee in de wegwerp/vervang cultuur van firma's zoals Apple. Als je er even goed over nadenkt is het gewoon ridicuul dat je je duur betaalde apparaat vaak niet "normaal" (lees voor een redelijke prijs, wat vaak afdoende is) kan laten repareren (dat woord past naar mijn smaak niet Apple, die vervangen hele pcb's e.d., solderen is te min blijkbaar) maar je een simpel euvel alleen kan laten herstellen bij de Geniusbar door complete units te vervangen.
Helaas wel.....wat een milieu en kapitaal vernietiging, crimineel gewoon
Ik ben apple technieker
Het gebeurt inderdaad niet veel
Maar moederborden worden wel regelmatig vervangen voor allerhande problemen
Power , videooutput , crashes etc
Als je dan een niet vervangbare harddisk / ssd hebt dan mag je alles weer restoren
Dat is vooral het probleem.
Waarom zou een batterij vervanging vaker voorkomen bij een MacBook???
Relatief gaan MacBooks lang mee en batterijen niet...
Ok. Mijn 2013 MacBook Pro heeft bvb nog ongeveer 80% van zijn originele capaciteit. Dat maakt een batterij vervanging nog niet echt noodzakelijk.
gelukkig is jouw situatie ook 100% vergelijkbaar met die van anderen. |:(
Netjes. Ik heb hier achter me een 2012 13" open liggen met een accu die 3 keer zo groot is geworden. Dus ja t gebeurd.
Dat blijft inderdaad erg jammer bij Macbooks. Je moet ze direct juist geconfigureerd kopen en dan betaal je Apple prijzen voor een beetje extra geheugen of grotere SSD.
Het voordeel van een Macbook is in mijn optiek wel dat je er erg lang mee kan doen. Als ik zie hoe lang de Macbooks het op mijn werk volhouden t.o.v. (met name) de HP's en (in mindere mate) Dells... Uiteraard is dit mijn persoonlijke mening en zullen er ook voorbeelden zijn van het tegenovergestelde.
Ik ervaar dat met HP ook wel zo. Wat een trammelant kan je ermee hebben. Maar met Dells heb ik dan wel een goede ervaring. Die laptops gaan ook makkelijk meer dan 6 jaar mee.
MacBook van 2013 gaat al ruim 7 jaar mee. En loopt nog als een zonnetje.
Mijn vrouw gebruikt haar MacBook Pro uit 2009 nog dagelijks. Wel heb ik er enkele jaren geleden een SSD in gezet, de batterij is een keer vervangen (third party en deze was al snel weer 'op') en de lader twee keer vervangen (slechte kabels) maar hij loopt eigenlijk nog wel prima.

Toch deze week de nieuwe MacBook Air besteld voor haar besteld. Wel met upgrade naar i5 maar ik ga er vanuit dat deze weer minimaal 10 jaar meegaat.
Dat is nog eens een mooie upgrade vanaf die MacBook Pro! Zo maakt de aanschafprijs niet zoveel uit, als hij weer 10 jaar of langer meegaat.

[Reactie gewijzigd door syltheboy op 22 juli 2024 13:57]

Is dit gek? Ik vind van niet. Waarom zou een laptop uit 2013 niet meer moeten werken. Ik heb een acer uit 2015, werkt nog perfect. Mijn asus uit 2010 heeft een ssd gekregen en is naar mijn vriendin gegaan, werkt nog perfect. De asus van mijn pa komt uit 2009, 5 jaar geleden ook een ssd ingezet, werkt nog perfect. Je kan altijd pech hebben, maar als je normaal met een laptop om gaat, waarom zou ie het na 20 jaar niet meer doen?

Deze nieuwe macbook air is trouwens de 1e macbook air die ik mensen aan zou raden. Eerder had ie altijd zo'n verschrikkelijk low resolution dof TN scherm, om te janken. En last gen was het het toetsenbord waar niemand meer een woord vuil aan hoeft te maken. Maar 2020, het heeft even geduurd, maar in het jaar 2020, is er een macbook air die zijn geld waard lijkt.
Juist omdat ik m'n laptop vooral voor browsen en YouTube gebruik (voor gaming heb ik een PC) gaat een laptop vrij lang mee bij mij.

Mijn vorige heb ik na 10 jaar eigenlijk alleen vervangen omdat Windows 10 issues erop heeft en de accu door was anders kon hij nog prima gebruikt worden.
Nou Linus heeft dus een vergelijking gedaan laatst met die 2017 macbook air en wat nieuwere ultrabooks. Hij snapte dat men de MBA kocht. Puur alleen al kijkend naar de bouwkwaliteit van het chassis en het trackpad was hij aangenaamd verrast.


https://www.youtube.com/watch?v=_VotJ1IZPSw

Voor mensen die van goedkope windows machines komen is dit helemaal niet zo'n slechte machine hoor. Vriendin van me heeft er laatst ook eentje gekocht in een aanbieding. Was enorm verbaasd over de bouwkwaliteit van dat apparaat.
Ik maak dit op het werk ook min-of-meer mee. De HP laptops: 80% is gewoon goed, 20% is pure shit. De Dell machines (van voornameljik leerlingen) is erg lastig om daar over te oordelen, we zien alleen de slechte op de afdeling.

Zelf heb ik in de 4 jaar dat ik er werk 1 HP laptop (Probook 4730S), 1 Dell (Latitude 3189), 1 ThinkPad (model onbekend) 'versleten'. Ik heb nu een macbook pro (2019 model), en dat ding draait als een zonnetje. Daarvoor gebruikte ik een System76 laptop van mezelf ernaast, dat ding is nu bijna 10 en draait ook nog als een trein.

Punt is: hardware is lastig een curve overheen te gooien
Wow, 3 laptops erdoorheen gesleten in 4 jaar tijd? Wat heb je ermee gedaan??
M'n werk. Ik werk als ICT medewerker op een vrij drukke middelbare school. Ik sleep dat ding van lokaal naar lokaal tussen hordes leerlingen en docenten van boven naar beneden van links naar rechts en naar huis.. Dat vergt wat van je hardware
Van je hardware? Dat vergt niks van je hardware maar van je behuizing hoogstens. Zelfs in de situatie hierboven geen idee wat je met je laptop doet. Ik neem mijn laptop van de ene naar de andere klant mee, Buiten wat schrammetjes is er niks aan de hand.
Klopt. Het punt is dat je budgetten op een school zeer krap zijn, dus we vaak met tweedehands of de mindere series lopen. Dat was met de Dell. De Thinkpad was een tweedehands en de HP had door m'n collega's schsde
Ik weet niet wat voor ICT medewerker jij bent. Maar drukte van leerlingen etc heeft totaal geen impact op het hardware eerder op je behuizing dat fef te voorduren heeft.
Genoeg tikken op de behuizing en je gaat schade krijgen hoor, geloof me. Alles heeft een faalpunt, vooral als je veel in stof en ijzer vijlsels (pie en bwi en o&o lessen) rondloopt ook
euhm Ik weet niet of je ooit een klap met een laptop heb gehad, maar zo'n behuizing is een hard waar dan hoor.
Als je het spul er zo hard doorheen slijt zou ik toch gaan kijken naar een Panasonic Toughbook.
Ik kan het wel willen, maar daar is geen budget voor. School, remember?
Heb je al gehoord van de nieuwe uitvinding laptop tas of rugzak?
Ik sleep dagelijks met minimaal 2 laptops rond... verschillende opdrachtgevers en ook een werkgever die wil dat ik door de dag heen iets anders voor hem doe....

Al 6 jaar lang, geen enkele beschadiging die de functionaliteit aantast.
3 laptops in 4 jaar? Wen dan maar aan pen en papier.
Een laptoptas werkt niet binnen een gebouw, als je van lokaal naar lokaal gaat. Als hij meer naar huis gaat gebeurt dat natuurljik wel.

Jullie onderschatten écht een school omgeving (middelbare).
Dat niet alleen, maar ssd’s willen nog wel eens stuk gaan (ook al willen sommigen anders beweren)
Wmb een onderdeel dat je écht makkelijk moet kunnen vervangen. Ook graag gewone industrie standaarden volgen.
Ik heb 45 Dell E6400 laptops tien jaar mee zien gaan.
Ik heb er eentje gratis mee gekregen naar huis.
Hij is niet zo snel meer (Core 2 Duo), maar voelt nog steeds oerdegelijk aan.

Een vriend van mij heeft een Macbook Pro gehad en daar moest hij na 8 jaar afscheid van nemen nadat hij al eerder gezeur had gehad met een teveel aan koelpasta en de GPU die veel te warm werd.

Ik zweer voorlopig bij mijn Lenovo Thinkpad T-serie laptop qua duurzaamheid en snelheid.

Ik heb nu dus twee laptops, zeg maar the bucket (Dell) en the beast (Lenovo) ;)

Op het werk beheer ik nu tientallen HP Probooks. Ik vind er eerlijk gezegd weinig pro aan, gezien de hoeveelheid uitval tot nu toe.
Ik zie hetzelfde. Ik heb mijn oude werklaptop gratis mogen overnemen, een MBP uit mid 2012. Loopt nog als een trein voor de alledaagse dingen. Alleen de batterij is slecht te noemen.
Dat kan ik van mijn laatste niet-Mac niet zeggen...
Daarnaast: Ook de enclosure zit, imo, beter in elkaar en toont minder 'wear' dan bij laptops met een plastic buitenkant.
Ja idd. Daar baal ik ook van. Wel positief is dat de Mac mini weer upgradeable ram heeft. Dus wie weet komt t langzaam weer terug. Gebruik al jaren een MacBook, maar wacht op een verbetering op dit vlak voordat ik een nieuwe koop.
Ik zou niet weten waarom, de nieuwste Pro's kun je gewoon 1Tb SSD en 32Gb kiezen, ik doe het al jaren met 512Gb en 16Gb RAM (wel vereist als je soms Windows in Parallels moet draaien), dat werkt eigenlijk tot nog toe prima ook met Xcode etc, maar nu 32Gb mogelijk is en 1Tb niet super duur meer is lijkt me dat een voor de hand liggende keuze voor me.
Je kan het kiezen, maar kan je het ook betalen dat is veelal de vraag...

Ik zit nu jij het zegt net even te kijken, maar als ik een macbook pro 16" van 2699 euro bestel dan krijg ik er 16 GB en 512 GB bij.

Wil ik door naar 32 GB dan is dat even 500+
Wil ik door naar 64 GB dan is dat even 1000+

Wil ik van 512 GB naar 1TB dan is dat even 250+

Dat is ergens anders zeg maar iets goedkoper te krijgen...

Plus dat ik het voor mijn eigen budget ook iets vriendelijker vindt om vandaag 2699 uit te geven en dan wellicht over 5 jaar als ik het nodig heb nog eens 500 om naar 32GB of 64GB te gaan dan nu ineens 3199 of 3699 neer te moeten leggen voor iets wat ik nu nog niet intensief zou gebruiken.
Sommige mensen hebben graag de mogelijkheid om later een keuze aan te passen, maar dat is niet de filosofie van Apple, die de keuze liever voor haar klanten maakt. Of dit nu goed of slecht is is een volledig andere discussie die ik hier niet ga voeren, maar het feit is dat Apple de gebruiker liever minder keuze geeft dan meer.
Ja Apple heeft natuurlijk liever dat iemand een nieuwe macbook koopt in plaats van dat die zijn oude kan repareren, expres eigen schroefjes gebruiken waarvoor speciaal gereedschap voor nodig is doen ze ook bijvoorbeeld.
Die schroefjes hebben anders gewoon standaard drives hoor. Dat jij ze nog nooit van je leven gezien hebt is een ander verhaal.

Overigens is iedere macbook open te krijgen met een schroevendraaier van 10 cent. Zo "speciaal" is dat gereedschap niet hoor.
Tja als consumenten niet steeds dunnere, lichtere laptops zouden kopen maar juist die modellen met makkelijk vervangbare onderdelen zou dit gauw opgelost zijn.

Aangezien heel veel mensen blijkbaar juist heel dunne lichte laptops willen is dit de consequentie. Apple zou juist stupido zijn om niet te leveren waar om gevraagd wordt.

Gelukkig zijn er voor jou en mij de zakelijke lijnen van dell en ho en lenovo waar je nog wel modellen hebt die makkelijk zelf te upgraden zijn.
Stupido dat geheugen en opslag vastgesoldeerd zijn. De twee meest voorkomende laptop upgrades worden zo min of meer onmogelijk gemaakt.
Eens. Uiteraard heeft @Myaimistrue ook gelijk dat de meeste gebruikers nooit geen upgrade doen. Voor een Mac is dat overigens zinvoller dan voor een Windows-bak omdat die waarschijnlijk gemiddeld iets langer meegaan (en in ieder geval langer hun waarde behouden) maar juist daar zie je dat Apple veel dingen vastsoldeert.

Andere fabrikanten solderen veel minder vast, en voornamelijk in goedkopere apparaten zoals netbooks, nettops, Arduino's, Raspberri Pi's, of apparaten de daarmee behaalde ruimtebesparing heel zwaar telt.

Ook jammer dat het toetsenbord moeilijk vervangbaar is. Ik weet niet welke reparaties het meest uitgevoerd zijn, maar het lijkt me niet onlogisch als dat het toetsenbord en het scherm zijn. Kapotte poorten denk ik dat op 3 staat.
Dan ook nog als ze vervangbaar geheugen of opslag hebben wordt dit vaak ook bij nieuwe modellen vastgezet in de T2 chip. waardoor upgraden alsnog niet mogelijk is
Mwah die begrijp ik nog wel. Het is kinderlijk eenvoudig om Macs zonder FileVault te kraken. Het toevoegen van een EFI wachtwoord maakt daarbij niet uit. Ik kan derhalve dus vrij makkelijk een macbook pro weer iCloud disabelen of doen alsof en er iemand anders bijnaaien (die de mac wel kan gebruiken overigens).
Ik blijf het toch een apart verhaal vinden dat Apple de fan niet aan de heatsink vastmaakt. Is dat iets wat vaker voor komt? Ik weet dat dit bij de vorige MacBook Air ook het geval was. Bij de MacBook Pro heeft Apple dit overigens wel gedaan.
Het schijnt ook al gevolgen te hebben. Er schijnen al aardig wat van deze MacBook Air's te zijn, waarbij de CPU frituurt. Ik zag het toevallig bij een filmpje van Louis Rossmann:
https://www.youtube.com/watch?v=iiCBYAP_Sgg
Precies, ik ben benieuwd hoe dit nu met de nieuwe MacBook Air is. Hoop dat Louis dat apparaat binnenkort in z'n handen krijgt.
Ook zitten geheugen en opslag vastgesoldeerd op het pcb en die zijn dus niet makkelijk te vervangen of te upgraden.
Laat dat "makkelijk" maar weg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.