Vodafone gaat Huawei-apparatuur uit corenetwerk verwijderen in Europa

Vodafone gaat in Europa Huawei-apparatuur verwijderen uit zijn corenetwerken. Die operatie duurt vijf jaar en kost tweehonderd miljoen euro. In Nederland hoeft er geen apparatuur verwijderd te worden; daar wordt gebruikgemaakt van Ericsson-hardware.

Nick Read, de ceo van Vodafone Group, heeft de beslissing bekendgemaakt. Het bedrijf noemt niet specifiek om welke landen het gaat, maar meldt wel dat de operatie tweehonderd miljoen euro gaat kosten en naar verwachting vijf jaar zal duren.

Hans den Heijer, woordvoerder van VodafoneZiggo, laat desgevraagd aan Tweakers weten dat de beslissing geen invloed heeft op de Nederlandse tak van de provider: "Wij als joint venture VodafoneZiggo zijn een bescheiden gebruiker van Huawei en hebben dit niet in de kern van ons netwerk. Dat komt doordat van oudsher Ericsson onze netwerkpartner en hoofdleverancier is van deze apparatuur."

In het Verenigd Koninkrijk heeft de regering providers verplicht om Huawei-apparatuur uit het corenetwerk te halen en maximaal 35 procent van andere delen mogen uit Huawei-hardware bestaan. Als andere landen dat voorbeeld volgen, kan het opzetten van 5g-netwerken met twee tot vijf jaar worden vertraagd, zegt Read tegen The Guardian. De regels hebben in het VK nu weinig impact zegt de ceo, omdat de provider er al grotendeels aan voldoet.

De Nederlandse regering kan providers verplichten om alleen netwerkapparatuur van vertrouwde leveranciers te gebruiken voor kritieke onderdelen van aan te leggen 5g-netwerken. Min of meer komt die regelgeving erop neer dat providers in Nederland geen Huawei-hardware in kunnen zetten voor het corenetwerk. Die regels zijn in lijn met een streng selectiebeleid voor 5g-apparatuur dat door EU-landen is afgesproken.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-02-2020 • 08:39

162

Reacties (162)

162
141
66
9
1
53
Wijzig sortering
Mooi! Dat ze in Europa maar zoveel mogelijk Ericsson en Nokia gebruiken voor apparatuur :) -- dan duurt het maar wat langer, het voelt wel beter als je het mij vraagt.
Het helpt ook alleen als alle Cisco, Juniper, uit netwerken wordt verwijderd, devices geen harddisks bevatten van Seagate, Western Digital, IBM, Toshiba, Samsung of Maxtor, geen Intel cpu's hebben (van AMD zeggen sommigen het ook, maar is er geen bewijs)

Rusland heeft, de conclusie al getrokken: https://www.theregister.c...p_x86_bake_own_64bit_arm/
China zal volgen.

De vraag is wat Europa zal doen. UK sluit zich aan bij de USA, dat is duidelijk. Nederland wordt waarschijnlijk de mol die de EU-geheimen via de UK aan de USA doorspeelt, al werkt de Duitse inlichtingendienst ook nauw samen met de NSA.
Vodafone core is nu grotendeels Huawei en Cisco volgens mij. Misschien dat de Europese bedrijven nu een grotere kans krijgen, maar op dit moment is dat niet.
Vodafone is een groep, dus welke operator bedoel je? VodafoneZiggo geeft in dit artikel al duidelijk aan dat ze een ericsson core netwerk hebben.
vodafone heeft ook een eigen netwerk, buiten de landelijke operators.

Overigens geloof ik ook niet dat de Nederlandse tak een ericsson core hebben, omdat ericsson geen core apparatuur maakt, maar volgens mij een reseller van Juniper.
Ericsson heeft wel degelijk eigen 3gpp core apperatuur. Juniper maakt routers en firewalls, Ericsson is een reseller, maar IP routing is maar een klein onderdeel van een mobiel network. Ericsson heeft dus wel zijn eigen HSS, HLR, EPG, MSC, IMS die onderdeel zijn van een mobiel core network.
Inderdaad, ik zit hier thuis ook nog met een Cisco router die ik eigenlijk zou moeten vervangen, de NSA kan daar zo bij natuurlijk.
Is 5 jaar niet de normale levensduur van die hardware?
Yep, en daarom is dit ook vooral voor de beeldvorming, zodat iedereen denkt ‘Vodafone is veilig!’

Die kosten maken ze sowieso voor vervanging/upgraden netwerk.
Het is niet helemaal duidelijk uit het artikel, maar het zijn additionele uitgaven ten opzichte van het normale budget. Een deel zou vast, hoe dan ook, uitgegeven zijn aan uitbreiding van het netwerk, dat wel.

Core netwerken gaan vaak een stuk langer mee dan 5 jaar. Core netwerken zijn vaak heel simpel opgezet en zolang er nog bandbreedte beschikbaar is, is er vaak geen noodzaak om apparatuur te vervangen.

Vervangen door een andere leverancier brengt ook een hoop operationele kosten met zich mee. Training van personeel, aanpassen van operations en provisioning, aanpassen workflows, etc. Er worden echt wel extra kosten gemaakt door deze beslissing.
Het blijft een mooi politiek spel waarbij er nog geen enkel bewijs is geleverd dat Huawei niet betrouwbaar is.
Gaat niet om betrouwbaarheid maar om risico's waarbij China in staat is om communicatie plat te leggen als oorlogsmiddel. Dat kan ook over Amerikaanse apparatuur gezegd worden, maar we vertrouwen Amerikanen meer dan Chinezen als het gaat om Nationale belang.

China kiest voor eigen merken om hun lokale economie te versterken, wij in Europa kiezen daar niet voor. Chinese (overheidsbedrijven) kunnen Europese bedrijven opkopen, andersom mag het niet van China.

Regels zijn oneerlijk en in het belang van China. Dat speelt ook een rol. Dit is groter dan alleen Huawei.
Ik zie niet in waarom we de Amerikanen meer moeten vertrouwen dan die Chinezen. Zeker niet met de huidige bewoner van het Witte Huis.
Omdat de een democratisch is en de ander niet.
Choosing the lesser evil.
Welke is democratisch? USA is al lang geen democratie meer
De amerikanen zijn echter wel betrapt op het afluisteren van bevriende staatshoofden...https://www.volkskrant.nl...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Spionage is heel normaal. China onderneemt echter ook bedrijfsspionage* om economisch voordeel te creëren voor Chinese bedrijven.

De VS en EU zijn op veel dingen betrapt, maar niet op die vorm van spionage.

* edit: stelen intellectueel eigendom

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 22 juli 2024 18:51]

De VS is zeker wel betrapt op bedrijfsspionage.
Zoek maar op ECHELON (https://nl.wikipedia.org/wiki/ECHELON), diverse bedrijven zijn contracten misgelopen (ten gunste van Amerikaanse bedrijven) omdat informatie over onderhandelingen waren onderschept en doorgegeven waren aan de Amerikaanse bedrijven.
Anoniem: 470811 @iDEOwen6 februari 2020 10:38
I stand corrected. Hoewel ik doelde op stelen intellectuele eigendom.
Ook hier zijn bronnen voor te vinden (Zowel USA->Europa als andersom). Edward Snowden heeft daar ook wat het 1 en ander over bekend gemaakt.
Zowel China / USA / EU (althans bepaalde landen) hebben zich schuldig gemaakt hieraan.
Anoniem: 143912 @iDEOwen6 februari 2020 23:31
Ook hier zijn bronnen voor te vinden (Zowel USA->Europa als andersom). Edward Snowden heeft daar ook wat het 1 en ander over bekend gemaakt.
Zowel China / USA / EU (althans bepaalde landen) hebben zich schuldig gemaakt hieraan.
hier is een bron:
https://www.computerweekl...al-espionage-says-Snowden
https://www.reuters.com/a...-tv-idUSBREA0P0DE20140126

“If there’s information at Siemens that’s beneficial to U.S. national interests - even if it doesn’t have anything to do with national security - then they’ll take that information nevertheless,”

Typisch geval van pot verwijt de ketel

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 22 juli 2024 18:51]

I stand corrected. Hoewel ik doelde op stelen intellectuele eigendom.
De NSA = USA is betrapt op bedrijfspionage = stelen van intellectuele eigendom op industriele schaal!
https://www.computerweekl...al-espionage-says-Snowden
https://www.reuters.com/a...-tv-idUSBREA0P0DE20140126

“If there’s information at Siemens that’s beneficial to U.S. national interests - even if it doesn’t have anything to do with national security - then they’ll take that information nevertheless,”

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 22 juli 2024 18:51]

Wauw, dat totaal gemist. Dank voor delen info!
Genoeg verhalen van bedrijven die je niet toestaan met laptop met geheimen langs de douane te gaan. Liever kopen ze in US laptops die ze dan via vpn volladen.
Of je neemt gewoon je laptop leeg mee... Veel goedkoper :Y
Een verhaal dat bij de consultants rondging klonk als volgt: iemand die dat deed was vele uren kwijt bij aankomst. Na controle van zijn laptop door de douane werd een specialist bijgeroepen omdat een lege laptop erg verdacht was. Pas na een uitgebreide controle waarbij nog resten van onschuldige bestanden werden gevonden mocht hij door.
Resultaat pakweg 6 uur kwijt.
Inderdaad, een aantal klanten van mij staan niet toe dat je met een laptop vol data richting de VS gaat. Idem voor de bedrijfstelefoon. Eerst wissen, dan VPN aan en je data binnenhalen. Of als alternatief, remote werken op een blanco systeem. Een niet aangekondigde reis naar China of Rusland kan bij een select aantal bedrijven zelfs een reden zijn om je clearance en daarmee je dienstverband in te trekken.

Het algemene publiek heeft geen idee van wat er zich op de achtergrond afspeelt tussen de grootmachten.
Wat is je punt nu eigenlijk?

Waarom zou je het risico lopen dat bedrijfsdata buiten je controle raakt bij een douane post als je dat risico simpel kan uitsluiten?
Helemaal met je eens, mijn punt was dat bovenstaande reactie suggereerde dat we met China veel voorzichtiger moeten doen dan met USA, maar dat dat pragmatisch gezien (gelukkig) niet gebeurt.
Als je denkt dat de amerikaanse veiligheids diensten niet buitenlandse VIPs hacken ben je naïef..
Veiligheids diensten hacken elkaar continue..
Hoe bedoel je? Ken jij Edward Snowden toevallig?
Amerika is wel betrapt op het afluisteren van Angela Merkel :)

[Reactie gewijzigd door TwaalfdeMan op 22 juli 2024 18:51]

ze zullen wel gedacht hebben "wir schaffen das"
Ze zijn betrapt op het bespioneren van zo'n beetje al hun '' bondgenoten''
Het gaat ook om waar de kennis komt te liggen. Op dit onderwerp is het enorm naar China verschoven en dat is een afhankelijkheid die je niet wil voor deze toepassing.

En ja, het westen ligt achter. Ik ben geen tegenstander om zo een inhaalslag te forceren.
Vertrouwen is een groot woord maar ik vermoed dat de Amerikanen meer geïnteresseerd in controle en veiligheid (politiek/terrorisme) zijn dan bedrijfsgeheimen. Intellectueel eigendom wordt in China natuurlijk maar zeer beperkt gerespecteerd. En de Amerikanen zitten (over het algemeen) nog altijd aan onze kant van de tafel bij conflicten.

Dus het lijkt de minst schadelijke keuze.

[Reactie gewijzigd door vennis op 22 juli 2024 18:51]

Omdat Europeanen wel min of meer vrij in de VS kunnen ondernemen en niet in China. Omdat in de VS vrijheid van meningsuiting bestaat en in China niet. Nog meer redenen?
Ik zie niet in waarom we de Amerikanen meer moeten vertrouwen dan die Chinezen. Zeker niet met de huidige bewoner van het Witte Huis.
Trump heeft bevestigd dat de US achter artikel 5 staat (aanval op één in een aanval op allen) binnen de context van de NATO.

Überhaupt zijn wij mega afhankelijk van de US. 'Onze' kernwapens zijn eigendom van USA. Verder is ons leger helaas niet al te sterk. Het in de lucht houden van twee (!) Patriot systemen (anit air/raket) in Turkije bleek al te veel van het goede.
Wat waren de uitdagingen?
Zoals aangegeven door zowel CDS Middendorp als Ltcol. Vredegoor was de grootste uitdaging dat Defensie eigenlijk niet toegerust was om een intensieve operatie zoals Active Fence voor een langere periode te voltooien. Toch is het gelukt, maar wel tegen een bepaalde prijs:

(1) Overbelasting personeel. De regelgeving moest worden aangepast om een kortere rotatieperiode op vrijwillige basis mogelijk te maken. In Turkije zelf waren er 3 teams beschikbaar voor 24 uur, wat inhield dat er diensten van 12 uur werden gedraaid. Omdat het alle hens aan dek was qua personeel, draaiden de instructeurs ook mee in de rotatie waardoor zogeheten readiness training niet kon worden gedaan.

(2) Overbelasting materieel. Alle operationele systemen waren ingezet en de faciliteiten in Turkije waren niet voldoende om het gecompliceerdere, maar niet minder noodzakelijke, onderhoud te plegen. Zoals bijvoorbeeld (software)updates. Er komt uiteraard meer bij kijken dan nu en dan een dotje olie en vervanging van de remblokjes. Ook bepaalde generatoren draaide, net als de missie, 24 uur per dag waardoor zij in twee jaar tijd meer hadden gelopen dan in de voorafgaande 10 jaar bij elkaar. Door de intensiteit waren de reserve-onderdelen dan ook in no time op waardoor er wekelijks transport plaatsvond tussen Nederland en Turkije.
Hier kan het Nederlandse leger zelf overigens weinig aan doen, die krijgen te weinig budget. Iets dat de US binnen NATO verband overigens ruimschoots compenseert.

De strijd tegen het terrorisme heeft overigens ook weinig geholpen. Hierdoor was er minder nut voor klassiek wapentuig als tanks en artillerie en is er vooral heel erg veel logistiek spul aangeschaft.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 18:51]

Cultureel hebben we meer gemeen met de VS dan met China.

Als het er op aan komt gaat China vol voor China, voor de groep, het land en zeker niet het individu. Als buitenlanders zullen we als eerste de pineut zijn.

Puur en alleen op die afweging wil je op noodzakelijke dingen als infrastructuur en telecom niet van China afhankelijk zijn.
Anoniem: 143912 @Ulas6 februari 2020 23:05
Ben je nou serieus Amerika met China aan het vergelijken? Snap je het verschil echt niet?
Ja serieus ja China. China is uit op handel en USA us uit op wereld dominantie en volgens een oud US president 'Most Warlike Nation in History of the World''
https://www.commondreams....like-nation-history-world
In de afgelopen 4 decennia 'China has not wasted a single penny on war'

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 22 juli 2024 18:51]

Vertrouwen? We zitten samen met de VS in de NATO. Dus nogal wiedes dat we de VS vertrouwen. We zijn militaire bondgenoten.
Natuurlijk gaat het om risico's echter alleen degene die toevallig op dat moment goed uitkomen. Jaarlijks gaan honderd duizenden mensen dood aan de gevolgen van iets wat compleet legaal is, alcohol. Redelijk groot risico zou je kunnen zeggen. Daar wordt echter wereldwijd geld aan verdient dus dan is het geen probleem uiteraard. Wat zijn al die mensen levens nou tegenover het risico van iets waar geen hard bewijs van is en waar niemand direct aan dood gaat.
Dat '' we'' de Amerikanen vertrouwen is ook steeds minder waar, steeds meer mensen zien dat America is veranderd en zich egoistisch opstelt, hierdoor is de mening over America toch wel aardig veranderd de afgelopen jaren onder europeanen, en terecht vind ik, omdat ze de grootste economische macht zijn hoeft nog niet te betekenen dat iedereen maar moet buigen voor ze, maar zo gedraagt Trump zich wel, daar krijgen veel mensen een afkeer van.
Daarom moeten we werken aan ons eigen Europa en steeds minder afhankelijk zijn van China en VS
Ik heb 2 weken geleden een presentatie gehad bij NDC Security van de voormalig CISO van KPN (aka hoofd van security afdeling). Iemand stelde daar ook de vraag of ze Huawei zou vertrouwen in een netwerk.

Daar vertelde ze dat het niet perse een bewezen feit hoefde te zijn, maar dat het meer een 'wat als' situatie was. En dat politiek natuurlijk erg meespeelde in deze keuze. Iets wat zo kritiek is als IT infrastructuur moet je bijna wel politieke keuzes bij gaan betrekken, en dan kan je risico's als bedrijven die moeten doen wat hun staat ze zegt het beste vermijden.

Ook gaf ze met een beetje een knipoog aan dat er 2 mogelijkheden waren qua keuze en dat de een wel toe liet staan dat ze hun source code gingen auditen, maar de andere niet. Dit moet je wel met een korreltje zout nemen, want hier deed ze bewust een beetje vaag over.
Nee, je vertrouwd Huawei niet, maar evenzeer vertrouw je Cisco of welke andere leverancier ook niet. Dat is net waar je van uit moet gaan. Je kan niemand meer vertrouwen. Ik had graag het antwoord wel eens willen horen van haar op diezelfde vraag maar dan met Cisco ipv Huawei.

En voor zover ik weet staat Huawei wel degelijk audits van de broncode toe. Daar hebben ze allesinds vaak genoeg over geroepen.
Dat is volgens mij een ander type discussie. Deze discussie gaat over het core netwerk en daar heb je volgens mij 3 grote partijen. Nokia Ericsson en Huawei.

In de datacenters die het meest bekend zijn voor gebruikers ben je ook erg afhankelijk van een aantal partijen maar daar merk ik persoonlijk toch een veel grotere variatie qua merken. Het core netwerk van de partij waar ik nu werk is opgebouwd uit iets van 5 verschillend merken (firewalls, waf, switches, routers, backend netwerk) en hier zie je geen cisco meer.

Vind het daar vooral jammer dat er weinig Europese fabrikanten zijn maar door een goede mix te gebruiken ben je niet voor je hele spulleboel afhankelijk van 1 partij cq. land

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 22 juli 2024 18:51]

KPN heeft flink wat Huawei in hun netwerk. Maar kennelijk niet in de core.

Ziggo heeft (als ik het goed hoorde) tegenwoordig Huawei in de core van hun internet netwerk (in plaats van Juniper). Dit is allemaal pas een probleem wanneer het in de publiciteit komt :+.
Inderdaad,
en het tegendeel is eigenlijk door de onthullingen van Snowden en later door die van wikileaks bewezen: de NSA e.a. spioneren lekker door middel van de Amerikaanse netwerk apparatuur zoals die van Cisco.

Het gaat alleen daarom, dat de VSA, nadat ze zelf zoveeI productie en banen o.a. naar China verplaatst hebben, spijt ervan onder Trump krijgen, zoveel mogelijk banen willen terugkrijgen, en daarvoor een handelsoorlog, vooral tegen China, uitvoeren, en West- Europa weinig vrijheid heeft t.a.v. de politiek uit de VSA...
Mja, of er is gewoon toch iets aan de hand bij Huawei gezien zoveel landen er op tegen zijn en providers ook uit eigen beweging steeds wantrouwiger worden. :+ En ik snap ‘t heel goed, want hoe China werkt en wat China doet is ook gewoon een rotte cocktail van problemen.
Ik kan er niet te diep op ingaan, maar ik heb in het netwerk van een van de drie grote nederlandse providers met Huawei apparatuur gewerkt, waar we toch echt een backdoor hebben dicht gezet. Dit tot grote verbazing van Huawei toen we ze voor een support vraag nodig hadden.
Alle geheime diensten in de hele wereld hebben nog geen bewijs kunnen aanleveren dat er a) backdoors in Huawei core 5G apparatuur zijn en b) dat ze gebruikt worden door de Chinese overheid voor spionage, maar 88Weighed heeft hem gevonden hoor. Hij/Zij kan er alleen niet te diep op ingaan.
Alle geheime diensten in de hele wereld hebben nog geen bewijs kunnen aanleveren dat er a) backdoors in Huawei core 5G apparatuur zijn en b) dat ze gebruikt worden door de Chinese overheid voor spionage, maar 88Weighed heeft hem gevonden hoor. Hij/Zij kan er alleen niet te diep op ingaan.
Waar lees jij in @88Weighed's bericht over 5G-apparatuur?
Ik heb inderdaad nergens 5G apparatuur geschreven. In dit geval was het 3G apparatuur. Waarom zou ik er niet te ver over kunnen uitweiden denk je? Zou dat wellicht te maken kunnen hebben met de gevoeligheid van de informatie?
Als het goed is lees je uberhaupt weinig tot niets over core netwerken. De kans op grote schade met minimale inzet is namelijk enorm. Zo heeft de brandweer in 2012 met een blusactie in Zuid Holland 700 zendmasten uit de lucht gekregen.
Op woensdag 4 april 2012 breekt brand uit in een bedrijfspand aan de Caïrostraat 2—4 in Rotterdam.
Als de eerste brandweereenheìd om 05:12:26 uur ter plaatse komt treft zij een felle uitslaande brand
aan die zich in korte tijd uitbreidt via de dakconstructie van het gebouw. De brandweer schaalt op
naar 'zeer grote brand’ en GRIP 1 wordt afgekondigd. Pas om 14:50 uur kan het sein 'brand meester’
worden gegeven.

Het ging hier niet om zomaar een brand, maar om een brand met gevolgen waar een groot deel van
Nederland mee te maken kreeg. In een aangrenzend deel van het bedrijfspand bleek namelijk een
strategische telefooncentrale van Vodafone te zijn gehuisvest en de branduìtbreìdìng leidde ertoe
dat de stroomvoorzienìng van deze telefooncentrale moest worden afgesloten en dat veel
telefoonapparatuur door rook— en waterschade onbruikbaar is geworden. Dit had tot gevolg dat in de
regio Zuìd—Holland circa 700 zendmasten van Vodafone uitvielen waardoor honderdduizenden
klanten van Vodafone langere tijd zonder GSM en ìnternetverbìndìng kwamen te zitten.

Gelet op de maatschappelijke impact van deze brand in een groot deel van Nederland en zelfs
daarbuiten is door de brandweer diezelfde dag gestart met een uitgebreid onderzoek naar deze
brand.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 18:51]

> backdoor hebben dicht gezet

Een backdoor kun je niet dicht zetten.
Je hebt, default settings en paswoorden moet veranderen die over het hoofd waren gezien bij het installeren van de apparatuur.
Afhankelijk van het type backdoor kan dit gewoon, zoals een firewall ervoor zetten of op een andere manier encapsuleren.
Er zijn geen Backdoors gevonden in Huawei apparatuur, alleen functionaliteit die maar al te graag als backdoor aangemerkt worden, om hun eigen incompetentie te verdoezelen.
Van de professionals die deze apparatuur installeerde mag toch wel verwacht worden dat je alle default paswoorden wijzigt bij installatie, of niet. En dat was niet gebeurd.
Ook dat is niet waar, zo heeft Huawei apparatuur last gehad van exploits die zo om een of andere (bewuste?) reden jarenlang niet aan hebben willen raken.

Een backdoor hoeft niet te betekenen dat er een nette grafische interface met root rechten zit verstopt, ook het bewust aanbrengen of laten slingeren van zwakheden in je code is aan te merken als een backdoor. Het is daarna aan een hacker om een applicatie te bouwen die bijvoorbeeld kan interfacen via een bekende buffer overflow.
Dit tot grote verbazing van Huawei toen we ze voor een support vraag nodig hadden.
Dit suggereert naïviteit, niet per se kwade wil. Wat niet wil zeggen dat een backdoor in core netwerkapparatuur acceptabel is, ook al zou die alleen zijn bedoeld om gemakkelijker support te kunnen verlenen.
Wanneer je wacht totdat er een smoking gun is, ben je per definitie veel te laat.
Dat de AIVD het risico benoemt in het jaarverslag geeft aan dat dit als een reële dreigingsvector wordt gezien. Er gaat gewoon heel veel communicatie via een netwerk en we zijn heel afhankelijk van netwerken geworden. Drie dagen geen internet en grootstedelijk Nederland ligt al op de knieën. Want de supermarkten zijn leeg en bevoorrading loopt niet meer. Bedrijven en instellingen kunnen niet meer bij hun data en salarissen kunnen niet meer worden betaald.
Als dat de gevolgen zijn, dan wil je daar iets tegen doen. In dit geval dus andere partners zoeken. Of dat de beste oplossing is daar kun je over twisten, maar niet over dat er wat moet gebeuren.
"Vodafone said in the report that Huawei would need to remove or inhibit a so-called telnet service—a protocol used to control devices remotely—that the carrier said was a backdoor giving Huawei access to sensitive data."

Zo'n beetje alle merken hebben de optie van telnet, hoewel standaard de voorkeur aan SSH wordt gegeven en telnet dus uit staat. Ik zie telnet als een onveilig verouderd protocol wat simpelweg niet meer gebruikt moet worden, maar om dit dan maar een backdoor te noemen gaat mij wat ver.
Ik vind het ook een beetje een vreemd verhaal. We zijn nu globaal aan het focussen op Huawei en andere Chinese fabrikanten, maar we gebruiken dan wel apparatuur van andere bedrijven die ook in Chinese fabrieken gebouwd wordt en sowieso al van buitenlandse bedrijven die niks minder betrouwbaar zijn.

We weten allemaal dat we China niet kunnen vertrouwen, maar tenzij er bewijs is dat zij direct toegang hebben tot deze apparatuur en er óók bewijs is dat dat niet het geval is met Amerika en apparatuur van Amerikaanse bedrijven is het een beetje vreemd om er op deze manier mee om te gaan.
Zie hier de macht van Amerika. ;)
Verwacht je iets anders van een land waar massaal neppe producten worden gemaakt?
En zelfs seriueze bedrijven die klakkeloos het design overnemen van andere bedrijven zoals Apple en Samsung.
China heeft inderdaad jarenlang qua technologie achter gelopen en zeker veel afgekeken en gekopieerd. Er is echter een forse inhaalslag gemaakt op technologisch vlak.

Je kunt in de toekomst meer van dit soort zaken gaan verwachten:

https://tweakers.net/nieu...n-voor-patentinbreuk.html
zal best maar mij gaat het meer om dit soort dingen:

https://www.scmp.com/news...-cartoon-danish-newspaper

https://www.thelocal.dk/2...apers-cartoon-flag-insult

en verder is het ook zo dat, als je support nodig hebt op je 5G, je niet even iemand van de service desk kan bellen die lokaal zit. Ze moeten bellen/data transferen naar China en dan zal iemand van Huawei het oplossen. Er lopen gewoon veel gasten van Huawei / Chinezen rond en nauwelijks Nederlanders/Engelse etc want die snappen het niet.

[Reactie gewijzigd door freedzed6 op 22 juli 2024 18:51]

En er is ook geen enkel bewijs dat andere partijen zowel uit Amerika als Europa WEL betrouwbaar zijn.
Nee maar er is wel voldoende bewijs dat Cisco en Amerika dat wel zijn...

Waarom is daar geen hetze tegen begonnen?
Politiek. China heeft lang van alles kunnen doen tot ze militair actief begonnen te worden en bijvoorbeeld eilanden in Zuid Chinese zee ging aanleggen om dat te claimen. Dat werd gezien als een bedreiging van de status quo waar de VS de lakens uitdeelt.
Wat snap je niet aan "China"?

We vertrouwen China gewoon niet, in geen enkel geval.
Die hele ontwikkelde landen, Amerika kun je ook niet vertrouwen hoor..

Als wij hier een Amerikaan voor het internationaal gerechtshof slepen kan Amerika direct Nederland binnen vallen. Wetgeving ligt er al.

Je hebt alleen een idioot nodig die het bevel heeft....

En de idioot zit er ook al.....
Kijk maar naar de geschiedenis, Bush, Clinton,zulke mensen zijn lekker te vertrouwen wil je zeggen, die zijn nog erger dan Xi.
Het ene land is onze bondgenoot, het andere onze vijand (waarvan wel is aangetoond dat er op andere manieren aan vormen van 'digitale oorlogsvoering' wordt gedaan).
Vergeet dat er nog meer partijen zijn buiten de US, China en de EU.
1 van de "major non-NATO allies of the United States" = o.a. Israel maakt ook hoogwaardige communicatie apparatuur, waar o.a. EU landen gebruik van maken.
https://www.audiocodes.co...s?page=1&regionGroup=EMEA
Ja dat heet propaganda..
En dat is precies wat dit is.

Amerika roept wat een de media durft geen harde vuist te maken tegen deze onzin. Of werkt mee.....

Complete bullshit dit allemaal, je kunt het internet in NL ook plat leggen door op vijf (strategische) volledig onbeveiligde plekken de spade in de grond te zetten en de glas vezel op te graven en op te blazen met een cobra6.

Of vijf schepen die met een sleep anker de kabels stuk trekken... Dan gaat er nog veel meer plat.

Maar gaan we daarom de verkoop van
Spades verbieden? Gaan we schepen verbieden om te varen.

Je moet heel goed beseffen dat je voor het karretje van Amerika gespannen wordt. En dat de Amerikanen bepalen waar het karretje heen gaat....
Uiteindelijk kan een staat zijn bedrijven nationaliseren. Dat kan de VS doen en ook China. Maar we zitten in de NAVO met de VS en niet met China. Ik laat me voor niemands karretje spannen, nou frame je mijn post alsof ik in de propaganda van de VS geloof. Dat is niet zo. Ik ken allerlei Chinezen en prima mensen, maar China is een totalitaire en communistische staat. Waar we geen bindgenoot mee zijn. Met de Amerikanen kunnen we samenwerken op militair gebied, niet met de Chinezen. Ik ben ook geen fan van die grote Pipo in t Witte Huis en ook niet van de grote Silicon Valley tech bedrijven. Maar laten we niet doen alsof de Chinese technologie te vertrouwen is.
Wat is de verhouding qua democratische landen vs. 1 partij (of dit nou dictators, generaals of communistische partijen zijn of een andere methode)?

Soms heb ik een beetje het gevoel dat westerse markt helemaal niet zo representatief is voor de "wereldmarkt"
In Nederland hoeft er geen apparatuur verwijderd te worden, daar wordt gebruikgemaakt van Ericsson-hardware.

Bijzonder! Bij een aantal vitale infrastructuur faciliteiten weet ik dat Vodafone Huawei apparatuur gebruikt en dat deze vitale infrastructuur faciliteiten voor hun systemen afhankelijk zijn van Huawei apparatuur voor mobiele communicatie.
Misschien gaat het wel alleen om de connecties met de backbone
Mogelijk vind Vodafone dat ondanks dat het vitale infrastructuur is, het geen core netwerk is. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat ze nog wel op plekken bij de antennes Huawei gebruiken, maar dat het verkeer richting de backbone via niet Huawei apparatuur gaat, waardoor ze van mening zijn dat het niet in hun core zit.

Ik heb 0.0 kennis van het Vodafone netwerk

[Reactie gewijzigd door MetalfanBlackness op 22 juli 2024 18:51]

Er is recentelijk ook een deel Huawei al uit het netwerk verwijderd. Die apparatuur heeft wel 7 jaar in het core netwerk gestaan.
Jammer dat de burger geen keus krijgt.

Amerikaanse spionage of Chinese.

Van China zal je als consument geen tot weinig last hebben ongeacht wat ze vergaren, wat willen ze ermee doen dan? Zit geen verdienmodel achter zoals het voor Amerika wel overduidelijk een ding is.

Van Amerika heb je wel last, ze gebruiken het actief om als wapen in te zetten op economisch gebied tegen Europa.
Dat bleek een aantal jaren geleden ook toen ze de afluisterapparatuur terugvonden in allerlei vergaderzalen in Europa en op mobieltjes van allerlei toplui en politici.

Kwam toen niet verder dan een handje schudden en “its okay”.
Bizar eigenlijk.. Amerika een bewezen vijand, China moet zich nog laten zien wat dat betreft.
Ja is dat zo? China is hier niet mee bezig? Wat dacht je ervan dat de Afrikaanse UN jaren lang was afgeluisterd door Huawei.

Het verschil is dat er plekken in de Amerikaanse overheid zijn die corrupt zijn. Daarnaast heeft het meer macht gekregen dan het volgens de grondwet zou moeten hebben. Maar de in de kern gelooft het land in vrijheid, daarom ook bijvoorbeeld kapitalisme waar iedereen vrij zaken mag doen. Het land moet gewoon werken aan het beter realiseren van zijn idealen.

China was een communistisch staat, en dezelfde partij zit er nog. Ze zijn overgestapt naar state controlled kapitalisme. Wat toevallig ook de letterlijke definitie van fascisme is. Deze partij bezit dus en heeft de macht over letterlijk elk bedrijf in het land.
Dit is een land waar gelovige in concentratie kampen worden gestuurd. Waar ze worden heropgevoed.
Dit is een partij die 80 tot misschien wel 100 miljoen doden heeft gemaakt tijdens communisme.
Dit is een partij die mensen die het niet eens zijn met de regering, zoals die studenten op dat ene plein, neerschieten.
Dit is het land waar nieuwe zeer verslavende drugs worden gemaakt (illegaal). Maar waar de grondstoffen van fabrieken komen die belasting voordelen krijgen van de regering (voor stimulatie).
Dit is het land die deze belasting voordelen aan deze fabrieken verhoogde toen met een trade war met Amerika. In Amerika gaan de laatste 5/10 jaar mensen in record aantallen dood door overdosissen van deze drugs.
Dit is het land dat onze vijanden steunt zoals veel landen in het midden oostenen noord korea.

Dus het antwoord dat we liever voor Amerika kiezen is heel duidelijk.
Waar staat dat VF Cisco gaat afnemen? Het kan net zo goed Ericsson zijn bijvoorbeeld, al moet ik zeggen dat veel andere partijen zoals aruba, extreme, juniper, brocade e.d. wel Amerikaans zijn. Volgens mij is er buiten Ericsson / Nokia niet veel mogelijkheid om het met europese vendors te doen.

Maar als je moet kiezen: Doe dan maar de VS, daar heerst nog een vorm van democratie en zijn de relaties vele malen beter dan met China.
Ik begrijp je reactie in zoveel opzichten niet. De burger keuze geven over de leverancier van een commercieel bedrijf, hoe had je dat gedacht dan?
Daarbij beginnen mensen meteen te zeuren over VS tegen China. Ericsson is gewoon een Europese leverancier, net zoals Nokia.
Daarbij gaat dit veel verder dan spionage, het gaat om macht. Welke overheid heeft de macht om onze netwerken te beïnvloeden en zelfs te saboteren. Bij sommige landen weten we dat de overheid die macht heeft, zoals China. Van andere landen weten we dat bedrijven hier nog tegen in zullen gaan of dat deze landen een dusdanige economische relatie met ons hebben, dat ze ons niet meteen gaan saboteren.
Als ik zelf als burger zou moeten kiezen, koos ik dus voor ene Europese leverancier. Zo hebben we zelf nog enigszins controle maar houden we ook de kennis lokaal (werkgelegenheid en minder afhankelijkheid).
En als het dan echt moet, liever een economische en militaire partner zoals de VS dan een land waar we minder mee hebben.
Ik vind dit echt onzin. Wij (incl. Amerika) zeggen dus.. wij willen niet bespioneerd worden door de Chinezen, laten wij Cisco apparatuur plaatsen en laat de Amerikanen ons maar bespioneren. Wij willen gewoon niet bespioneerd worden en dan ga ik niet zeggen "Chinezen zijn slecht en Amerikanen zijn onze bondgenoten dus zij mogen ons wel in de gaten houden".

De Amerikanen maken hier een probleem van omdat zij niet willen dat Chinezen de boel in de gaten houden. Ze willen dat zelf kunnen en blijven doen.
Klopt, maar vooralsnog is er vrij weinig bewijs dat er state-backed APT groepen uit Amerika bezig zijn om Intellectual Property te vergaren van Europese bedrijven, terwijl er meer dan voldoende bewijs is dat dit wel gebeurt vanuit China.

Het is kiezen tussen de minste van de 2 kwaden. Daarnaast is er nog een derde optie, namelijk apparatuur uit Europa (Erricson bv.). Het zou de EU dus sieren om dan verplicht te stellen dat voor core-netwerken alleen Europese hardware gebruikt mag worden. De US doet immers niet anders.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 22 juli 2024 18:51]

In Nederland (KPN) en in Engeland zelfs twee partijen die bezig zijn geweest met Huawei voor minimaal 2 jaar en geen enkel issue gevonden behalve eentje van 3-4 jaar geleden over een leak die overigens niet bekend was en die ook netjes is gedicht.

Als je nagaat dat cisco of ander amerikaanse hardware of zelf software als whatsapp leak hebben die elke maand weer aangepakt moet worden dan maak ik me daar meer zorgen over dan een stukje chinees hardware.
ja leuk maar de meeste personen die er mee werken ZIJN zelf van Huawei die vinden het wel best. De partijen snappen nauwelijks wat er allemaal op werkt, die installeren de hardware slechts en kijken dan of er iets raars gebeurd. Issue's vind je dan natuurlijk niet want echte issue's lost Huawei zelf op en o.a. dat is iets dat we liever niet hebben in de VS / EU / AUS.
Klopt, maar vooralsnog is er vrij weinig bewijs dat er state-backed APT groepen uit Amerika bezig zijn om Intellectual Property te vergaren van Europese bedrijven, terwijl er meer dan voldoende bewijs is dat dit wel gebeurt vanuit China.
Euhm, zijn we vergeten waarom Snowden in Moskou zit? Dat doen ze dus actief.

Verder helemaal mee eens dat Nokia en Ericsson deze apparatuur zouden moeten leveren.
idd keuze zou idd Nokia Ericsson moeten zijn , lekker een eigen netwerk opbouwen binnen heel Europa.
Klopt, maar vooralsnog is er vrij weinig bewijs dat er state-backed APT groepen uit Amerika bezig zijn om Intellectual Property te vergaren van Europese bedrijven, terwijl er meer dan voldoende bewijs is dat dit wel gebeurt vanuit China.
Ligt eraan hoe je er naar kijkt, er is 0,0 bewijs dat Huawei IP vergaart en er zijn veel bewijzen van overheids backdoors in Cisco hardware. In principe Huawei straffen omdat het een Chinees bedrijf is, is gewoon discriminatie.
Cisco speelt nauwelijks een rol. Nokia en Ericsson zijn de hoofdrolspelers. Hardstikke europees dus.
Klopt.. Echter ik werk voor een chinees bedrijf en mijn bedrijf kan mij niet laten opsluiten voor 251 dagen ;).

https://www.bbc.com/news/technology-50658787

Li Hongyuan, who worked for Huawei for 13 years, was arrested over charges of extortion in January, after the company accused him of blackmail.

But prosecutors freed Mr Li in August, after finding insufficient evidence to back Huawei's claim.
Huawei is van de Chinese staat, ook al doen ze het nu niet, ze kunnen het straks wel doen als de relatie verslechterd.
De VS kan bedrijven verplichten om allerlei dingen te doen en dan verbieden er iets over bekend te maken. Dat is exact hetzelfde, alleen wettelijk vastgelegd.

En neem van mij aan dat ook de VS van harte meewerkt aan IP diefstal.

De VS doet het al heel erg lang. Dus gooi ALLE Amerikaanse spullen er uit.
En dat geldt niet voor andere landen waarmee de relatie zou verslechteren? Non argument dus. Als we Trump op zn pik trappen, en dat is niet moeilijk is gebleken, kan ook hij rare sprongen maken. Maar zo zijn er meer leiders natuurlijk, al lijkt het hier een beetje USA / China welles nietes te zijn, vandaar dat ik Trump aanhaal. Waarmee ik niet Trump in zijn rol als president wil afblaffen (wel als persoon...) want onder zijn voorgangers is de NSA opgezet, dus wat dat betreft zijn ze allemaal even goed of slecht, hoe je het maar wil bekijken.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 22 juli 2024 18:51]

En daarom dus EU apparatuur gebruiken. Kleinste kans op gedonder.
Ik zie niet snel een oorlog gebeuren met Amerika en ook niet met China. Maar we zitten op dit moment wel in een handelsoorlog met Amerika en wie zegt dat zij dat niet zullen gebruiken om Technologie uit Europa te stelen voor hun "America First" propaganda.
Guantanamo bay vergeten?
er zijn ook landen waar je wordt vervolgd (of wordt onthoofd) omdat je geen religie hebt, het zou mooi zijn als niemand vrijwillig nog een religie had.
Ik keur het Chinese beleid niet goed maar heb wel een hekel aan religies.
Dat is wat mij betreft irrelevant want die regering is niet door ons gekozen. Als er al iemand mij mag afluisteren, dan is het wat mij betreft alleen de Nederlandse overheid.
Dus als een gekozen regering tegen de mensenrechten in gaat (om maar wat te noemen) is dat niet erg omdat de regering gekozen is? Dit maakt absoluut geen verschil en het probleem is gewoon dat Cisco meerdere malen betrapt is met dit soort zaken Huawei 0x.
Klopt, maar vooralsnog is er vrij weinig bewijs dat er state-backed APT groepen uit Amerika bezig zijn om Intellectual Property te vergaren van Europese bedrijven, terwijl er meer dan voldoende bewijs is dat dit wel gebeurt vanuit China.

Het is kiezen tussen de minste van de 2 kwaden. Daarnaast is er nog een derde optie, namelijk apparatuur uit Europa (Erricson bv.). Het zou de EU dus sieren om dan verplicht te stellen dat voor core-netwerken alleen Europese hardware gebruikt mag worden. De US doet immers niet anders.
Of het misschien gebeurt door Huawei, is afwachten. van Facebook en kornuiten weet je het zeker
Er worden door de AIVD/MIVD een aantal landen in de gaten gehouden mbt spionage te weten Iran, Noord-Korea, Turkije, Rusland en China. Er is dus geen informatie beschikbaar over wat Engeland, Frankrijk en ook Amerika precies uitspookt. Dit vloeit voort uit het feit dat Nederland maar een beperkte capaciteit heeft om dingen in de gaten te houden. Het is niet voor niets dat je maar een aantal landen telkens ziet terugkomen in het nieuws als het over spionage gaat; die worden immers in de gaten gehouden.
Neem van mij aan dat die info er wel is maar krampachtig achter word gehouden
Volgens hardware,info zou dit rond de 200 miljoen euro kosten.

Ik zou zeggen stuur die rekening maar naar de USA, want zij willen dat wij geen HUAWEI gebruiken. dus dan mogen zij toch ook betalen voor dit te verwijderen.
Cisco? haha ik denk eerder Ericsson
Ik vind dit echt onzin. Wij (incl. Amerika) zeggen dus.. wij willen niet bespioneerd worden door de Chinezen, laten wij Cisco apparatuur plaatsen en laat de Amerikanen ons maar bespioneren. Wij willen gewoon niet bespioneerd worden en dan ga ik niet zeggen "Chinezen zijn slecht en Amerikanen zijn onze bondgenoten dus zij mogen ons wel in de gaten houden".

De Amerikanen maken hier een probleem van omdat zij niet willen dat Chinezen de boel in de gaten houden. Ze willen dat zelf kunnen en blijven doen.
Gezien de historie van Vodafone lijkt het mij waarschijnlijker dat er voor Ericsson gekozen wordt.

Los daarvan vind ik je stelling heel erg vreemd. Natuurlijk is het een stuk minder problematisch wanneer een bondgenoot in je core netwerk zit te vissen dan dat een potentiele tegenstander daar grip op heeft en het zelfs op afstand plat zou kunnen leggen. Ik kan mij niet voorstellen dat je dit met mij oneens bent. Ik vermoed dan ook dat jij vooral ter discussie wil stellen of de US wel een bondgenoot van ons is.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 18:51]

De manier waarop het artikel geschreven is verwacht van de lezer te begrijpen wat het 'corenetwerk' is. Als niet ingewijde in deze materie: kan iemand uitleggen wat aan het netwerk van een telco wel en niet core is? In het VK mag blijkbaar maximaal 35% van het niet core netwerk uit Huawei apparatuur bestaan. Wat voor soort onderdelen van hun netwerk betreft dat dan?
I google ook maar wat:

https://www.researchgate....S-in-a-mobile-network.png

Lijkt dat bij een mobiel netwerk, het "core network" de backbone is, dus het netwerk op de grond, tussen de cells onderling en naar het internet (of cloud van een provider).
Op basis van deze plaat zou je zeggen dat de zendmasten dus niet tot de core behoren. Dat beeld kreeg ik ook als je bijv. deze definitie leest.
Misschien logisch hoor, maar als je mij als leek op het onderwerp gevraagd had wat de kern was van een netwerk dan had ik daar zeker de zendmasten bij genoemd :)
De masten horen niet tot een core-netwerk.
Net als dat de wijk-kasten van van het ADSL netwerk, en de eindversterkers van het coax netwerk niet tot de core behoren.

Dit zijn vertakkingen naar de eindgebruiker. Die komen samen op een PoP locatie. Daar staat Core apparatuur die het netwerk met elkaar verbind (andere PoP's) en andere providers.

Edit; in de definitie waar jij naar reffereert staat ook letterlijk:
"A core network is a telecommunication network's core part, which offers numerous services to the customers who are interconnected by the access network."

Masten zijn Access. een RAN (Radio Access Network). Core is wat het met elkaar verbind.

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 22 juli 2024 18:51]

Ben ik fout aan het denken met mijn gebrekkige kennis over hoe het internet werkt, dat vooral de systemen zoals name servers of degene die packets ontvangen/versturen vervangen gaan worden? Oftewel, Layers 3 en 4 uit het OSI model?
De "core" is het interne verbindingsnetwerk van de provider. Een provider kan er ook meerdere hebben als ze het verkeer verder willen scheiden.

Om een netwerk simpel te houden en data afhandeling maar op een paar plaatsen te doen is het handig al het verkeer te concentreren op een paar locaties. Voor redundantie zijn dat vaak 2 tot 4 locaties.

In deze "core" locaties concentreert zich alle verkeer. Als deze uitvallen is er simpelweg geen verkeer meer mogelijk en zijn dus kritiek. Vaak wordt in dit geval ook de "edge" (rand) meegerekend als "core". De hoofdlocaties die de core voeden.

In Nederland kan de core bijvoorbeeld, ''s-Hertogenbosch, Utrecht en Amsterdam zijn, met edge locaties in een groot aantal andere grote steden.

Een typische opbouw is:

basisstation (NC) - 1ste aggregatie wijk/dorp (NC) - 2de aggregatie - regio (NC) - Edge (C) - core (C) - datacenter edge (C) - mobile centrale (C)

NC = niet core
C = core
Dat is nauwelijks duidelijk of gedefinieerd, in de context van de voorgestelde opdeling, is core en niet core vooral een PR uitvinding van de mensen die Huawei spullen wilden verkopen aan de UK.
Wat een onzin. de 5G spec alleen al bevat 45 pagina's geweid aan specificaties van "mobile cores".

Core networks zijn al bijna 25 jaar een begrip in telecom. Er zijn duizenden pagina's beschikbaar over design en specificaties van cores.

Laat me raden je onderschrijft ook dit soort dingen: "global warming is uitgevonden door de chinezen om de amerikaanse industrie onder druk te zetten" -- Het stabiele genie van Amerika
maximaal 35 procent van andere delen
Dit begrijp ik niet, maakt het nog uit of er 1 of 10 apparaten in een netwerk zitten dat lek is? 1 lek is immers voldoende.
Niet in de core en maximaal 35% van verbindingen richting klanten. Het idee is dat als 35% van de basisstations wordt uitgeschakeld een groot deel van de infrastructuur toch behouden kan blijven.
Ik begrijp de discussie over Amerikaanse of Chinese apparatuur niet zo, Ericsson is toch Europees? Verder is Nokia toch ook bezig met 5G? En ik zal vast een andere tak/bedrijf ook vergeten.

Huawei is goedkoop en schijnen beter te zijn, enkel met vrijwel een garantie op backdoors. Hetzelfde voor Amerika, hun apparatuur zoals Cisco word ook actief gebruikt om af te luisteren. Met de verplichte decryptie wet wordt het er ook niet echt beter op.

Ik snap nog steeds niet waarom we alles buiten onze landsgrenzen halen? Wij hebben hier (in de EU) toch ook genoeg goed netwerk spul?
Huawei onbetrouwbaar lekken zijn aangetoond volgens dit artikel https://www.bloomberg.com...doors-in-huawei-equipment

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 22 juli 2024 18:51]

Bloomberg is onbetrouwbaar in deze. Telnet is geen backdoor. Als het echt een backdoor was, dan zou SSH ook niet mogen en daar wordt met geen woord over gerept.

Dat gezegd hebbende: telnet moet gewoon uit staan of gefirewalled worden - liefst allebei. Dit is niet specifiek voor Huawei maar geldt voor -alle- merken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.