YouTube Premium en Music hebben samen 20 miljoen abonnees

YouTube Premium en YouTube Music hebben samen meer dan twintig miljoen abonnees. Dat heeft moederbedrijf Alphabet gezegd in de presentatie van de kwartaalcijfers. Ook deelde Alphabet voor het eerst cijfers over hoeveel advertenties op YouTube opleveren.

YouTube Premium en Music, die Google vooral aan de man brengt via advertenties bij het openen van de YouTube-app zelf, hebben met het aantal van twintig miljoen abonnees tien keer zoveel klanten als YouTube TV. Dat zit op twee miljoen abonnees, zegt Sundar Pichai, directeur van Google en Alphabet.

Pichai noemt specifiek dat de inkomsten uit die abonnementen groeien, maar zegt niet met hoeveel. Uit het kwartaalverslag blijkt dat de inkomsten uit advertenties op YouTube als geheel wel fors zijn gegroeid afgelopen jaren. Inmiddels verdient het bedrijf 15 miljard dollar per jaar aan advertenties op YouTube, bijna 10 procent van zijn totale omzet. Dat was in 2017 ongeveer 7 procent.

Alphabet als concern haalde in 2019 een omzet van bijna 162 miljard dollar, met een operationeel inkomen van ongeveer 34,2 miljard. Dat is een marge van rond 20 procent. In alleen het vierde kwartaal van vorig jaar was dat 46 miljard dollar omzet en 9,3 miljard dollar aan operationaal inkomen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-02-2020 • 06:44

70 Linkedin

Reacties (70)

70
69
26
5
1
40
Wijzig sortering
Mooi om de reacties terug te lezen van onderstaand bericht wanneer Google YouTube kocht voor 1,65 miljard dollar.
nieuws: Google koopt YouTube

"Dot Com Bubble 2.0 is in de maak."
"Youtube is iets overgewaarderd "
De omzet stijgt, maar ben wel benieuwd hoeveel winst ze hebben gemaakt met YT tot nu toe, of dat al opweegt tegen de investeringen sinds 14 jaar. Vooral in de beginjaren zal het flink verlies hebben gemaakt.
die Google vooral aan de man brengt via advertenties bij het openen van de YouTube-app zelf

Inderdaad, redelijk irritant. Zo kom je wel aan wat abonnementen.
Nog nooit gezien, hoe ziet het er uit?

Misschien omdat ik Google Music en later Youtube Premium vandaag dag 1 heb door de nieuws berichten op tweakers.
Zo bijvoorbeeld: https://tweakers.net/ext/f/fDff099vz7Qz3w1fFaKKfhDs/full.jpg

Het komt scherm vullend in beeld als ik YouTube opstart. Als ik het scherm uitzet tijdens een video dan zeurt hij de volgende keer dat ik op de achtergrond kan door luisteren met premium. En zo nu en dan komt er een banner tevoorschijn tijdens het zoeken/scrollen met de vraag of ik echter zeker weten geen premium wil hebben.

Google is aardig opdringerig met premium als je het nog niet hebt.
Ik heb nog geen enkel ander bedrijf gezien die zó opdringerig is met adverteren voor een premium functie. Zelfs als je de app sluit en weer start tijdens het afspelen van een video krijg ik de vraag of ik premium wil zodat ik ook video’s op de achtergrond kan afspelen. Voor mij een reden om steeds meer de YouTube app niet te gebruiken en voor de webapp te gaan.
Newpipe kan een goed alternatief zijn.

https://newpipe.schabi.org/

Te krijgen op F-Droid. Het is een alternatieve youtube client. Je kan er ook andere clips mee afspelen. Hier en daar wel wat vervelende effectjes en bugs, maar over het algemeen werkt die wel redelijk goed.
Ben je dan niet veel beter af met YouTube vanced?
Google update die bij mij om de haverklap naar de normale YouTube app. Super hinderlijk.
Als je de non-root versie installeert is dat een sideloaded app apart van de normale YouTube app.
Ik heb dus op die manier ook geen last van updates aan de normale app.
Auto-updates uitzetten werkt hiervoor prima. Enige nadeel(tje) is dat je voor alle apps die je wel wilt updaten expliciet moet aantikken in de Play store app.
Je kan gewoon voor 1 app de automatische updates uitzetten en voor de rest niet.
Inderdaad. Je kan auto updates per app uitzetten door in de playstore naar de app te gaan > optiemenu bovenaan rechts > vink enable auto-update uit.
Beetje dubbel gevoel ermee..
Je wil wel gebruik maken van de faciliteiten maar er niet voor betalen in de vorm van ads. Houden we tracking e.d even buiten beschouwing.
Van mij mag Google die app heel snel de nek omdraaien.. wat ze wss uiteindelijk ook doen.

Heb zelf gewoon de youtube premium genomen en voor die 14 euro p/m is het geen slechte deal als ik zie hoeveel ik gebruik maak van Youtube. En laatst nog een Google Mini gratis gekregen als cadeau :)
Protip:
1. YouTube app van de telefoon halen
2. Firefox op de telefoon zetten
3. Je favo addblock extentie installeren
4. Firefox bookmark naar YouTube op je homescreen
5. ???
6. Profit!

Als het even kan gebruik ik nergens meer een app voor tegenwoordig. De meeste rommel facebook, instagram, YouTube en Twitter werken prima in een browser. En met een paar extensies zijn de nag-screens om de app met spyware te installeren allemaal zo erg.

Reddit is trouwens het meest hardnekkig met zeuren om de app te installeren terwijl die het minst toevoegd...

Bijkomend voordeel, minder tracking, geen toegang tot bestanden camera of mic op de telefoon. Mogelijkheid tracking cookies te weren en het belangrijkste geen ads.

En YouTube blijft hier doorspelen als Firefox geen focus heeft. Tegenwoordig heeft Firefox zelfs een soort pip functie waarmee de video over een andere tab speelt.

[Reactie gewijzigd door switchboy op 4 februari 2020 08:28]

Het fijne van Reddit (ik geloof dat Twitter dit ook doet maar dat gebruik ik zelf niet) is wel dat er erg veel third-party apps zijn die wel daadwerkelijk wat toevoegen (fijnere UI, want die van Reddit zelf is echt crap).
Bij mij stopt de video zodra firefox naar de achtergrond verdwijnd. Ik ben ook benieuwd naar die pip functie. Op de pc heb ik dat inderdaad, maar in de mobiele versie kan ik dat nergens terugvinden?
Spotify Premium is in mijn ervaring even opdringerig wat betreft het pushen richting betaalde services.

Over het algemeen ben ik blij met de apps, dus als er voor een redelijke prijs een advertentievrije ervaring geboden kan worden is dat in elk geval een prettige keus die ze bieden. (Nee, YouTube Vanced is GEEN echt alternatief, pure piraterij)
Das wel apart dan. Ik kan me niet herinneren dat ik een dergelijke reclame ooit heb gezien..

Terwijl Spotify dit juist wél doet bij mij. Ik krijg gewoon elke keer eerst de Vlaamse reclame van Spotify Premium en direct daarna de Nederlandse versie. Exact dezelfde woorden, maar andere stem 8)7

De dag dat Youtube Music dezelfde muzieksuggesties kan doen als Spotify, ben ik om trouwens. Geen youtube reclame en geen muziek reclame.
Goh vreemd, die krijg ik nooit... Bij Google music krijg ik zo af en toe een klein dingetje in beeld of ik unlimited wil voor 10 euro, makkelijk weg te klikken maar zat om te beginnen al niet echt in de weg.
Ik vraag me af wat het verschil dan maakt...
Ja inderdaad zwaar iritant, dit is waarom ik alles via de browser doe met adblock op mobiel en tablet, dan heb je er gelukkig geen last van.

Is alleen wat anders dan de app natuurlijk.
Als je het al hebt zal de app het uiteraard niet opdringen. Als je het niet hebt blijft de app er om zeuren, ik sta op het punt om de app te verwijderen en alleen nog maar via de browser te kijken (met adblock), met als nadeel de kwaliteit die niet zo hoog is in browsers in iOS en Android.
Ik heb YouTube Music nu alweer een halfjaar of zo, maar voor die tijd heb ook ik nooit één advertentie gezien in de YouTube-app.
Ik vroeg mij ook al af of dit inclusief of exclusief mensen is die een proefabonnement van 1 maand nemen om eens een maand geen opdringerige advertentie te kringen

[Reactie gewijzigd door n9iels op 4 februari 2020 06:52]

Waarschijnlijk inclusief, maar dat zou wel heel knap zijn als dat dit kwartaal ineens massaal gedaan werd en eerdere kwartalen niet.

Zonder reclame op gratis diensten zou het ook helemaal geen toevoeging hebben om te betalen net als bij andere 'gratis' streamingdiensten...
Niet alleen irritant, maar ook onwenselijke marketing in mijn ogen. Ik begrijp het commerciële punt uiteraard wel, maar volgens mij heeft Youtube een dusdanig aandeel in online video content (door gebruikers gemaakt) dat het gek is dat ze hier telkens een eigen reclame op mogen afspelen. En dan ook nog eens in de regelmaat...
Je mag eigen reclame afspelen, ook bij een monopolie, je moet wel netjes betalen (aan jezelf) net als de rest zodat het niet oneerlijk is.
Gebruikers moeten gewoon gaan betalen voor het uploaden naar YouTube. Dan is het opgelost.
Klopt, dan houd je enkel wat grote kanalen over, de rest upload niet meer en zoekt een concurrent. En dan kan Youtube wel opdoeken :+

Ik betaal graag voor Youtube Premium. Aangezien ik meer Youtube kijk dan normale TV.
Het werd de laatste tijd echt te erg. Probeer dit, gratis dat. En als je dat dan weg klikte moest je ook nog door veel te veel ads om bij je video uit te komen.
Het is jammer dat Google het nodig vind om dingen te bundelen. Ik heb wel geld over voor advertentie vrij maar hoef geen premiums of muziek. Gelukkig is er nog een omweg via India :) Technisch ben ik dus ook betalend abonnee.

[Reactie gewijzigd door iAR op 4 februari 2020 08:55]

Is het daar goedkoper?
tnx en hoe heb je dat geregeld? moet je je account eventjes van land veranderen? en dan pas abbo nemen? of via proxy?
VPN op Ukraine. Koop abo, switch terug naar NL
Kom je op 2,91€/maand
vs
India 5.89€ / maand
Ik heb het goedkoper in India.
Wel belangrijk om een account te maken tijdens je VPN sessie. Bestaande accounts is mij niet gelukt. Je kunt wel bestaande accounts in de family zetten van het nieuwe account.
Ik heb YouTube Premium maar waar ik me aan begin te storen, is video's met reclame er ingebakken zoals Linus, reviewtechusa en nog veel meer. Betaalde kijkers zouden een afgesloten video zonder reclame moeten krijgen.
Contentmakers zullen wel te weinig terugzien sinds Youtube Premium.
Daar lijkt het inderdaad wel op? ik stel de vraag ook geregeld aan de content makers... of ze iets terugzien van Premium gebruikers.... maar niemand schijnt het te weten of wil er open over zijn.

Is überhaupt een heikel punt... openheid over wat een content maker nu allemaal verdiend aan ads/sponsering/patreon etc etc.
Wat bedoel je met of ze iets terugzien? Als je je revenue bekijkt in youtube dashboard zie je gewoon een aparte categorie met inkomsten van YT premium kijkers. Maar dat zijn relatief zo weinig mensen dat t niet echt uitkan om daar apart filmpjes voor te maken.
Die willen gewoon extra graaien hoor.
Het rechter pijltje op je toetsenbord is je beste vriend. Spoelt het filmpje 10 sec vooruit. Double tap werkt op mobiel. Linus krijgt zn geld en jij skipt de reclame.
Jammer dat ze de abo om advertenties te skippen niet meer apart verkopen. Dat zou ik er graag voor betalen. Ik kijk veel Youtube en heb al meer Raid Shadow Legends commercials gezien dan een gezond persoon kan verdragen de voorbije maanden. Youtube Music daarentegen mogen ze houden. Dat staat gewoon niet op punt
Als je android (telefoon) gebruikt, moet je even kijken naar Youtube Vanced. Geen ads, en geen root nodig.
Heb het op mijn S8 gehad. toch vond ik zelf dat de app niet altijd even lekker werkte, liep vaak vast en moest heel de app daarna weer sluiten om hem werkend te krijgen. maar dat is mijn ervaring er mee misschien dat het nu beter werkt.
Apart, ik gebruik het persoonlijk al 3 jaar (s8 en s10+) en heb gelukkig zelf nooit problemen mee gehad. Maar ervaringen kunnen verschillen.
Met adblock heb je geen advertenties meer in Youtube. Dus ook op je telefoon, gewoon via Firefox kijken i.p.v. de Youtube app.

Geen apparte apps voor nodig, op een redelijk standaard browser na dan. En wellicht dat het in meer browsers werkt i.c.m. een adblocker.
Het nadeel is dan wel dat de kwaliteit niet zo hoog kan (in verschillende browsers die ik heb getest in Android en iOS, inclusief Firefox).
Ik heb nu sinds een aantal maanden Youtube Premium, en ik kan niet anders zeggen dan dat het mijn geld zeker waard is. Ik kijk zelf enorm veel Youtube filmpjes, daar heb ik nu geen last meer van advertenties. En ik gebruik Youtube Music ook dagelijks, in mijn opzicht een stuk fijner en even groot (misschien zelfs groter) aanbod dan Spotify.

Tuurlijk ben ik het met iedereen eens dat Youtube wel heel erg opdringerig is om Premium te nemen, maar ik ben er zeker wel tevreden mee.
Je kan ook gebruik maken van Google Play Music. Ik gebruik YT music vaak als ik niet van playlist wil wisselen op GPM.
Precies dat doe ik ook, en om muziek te ontdekken werken beide ook echt heel goed, dus als je eenmaal een lekker 'radio' hebt wil ik die niet kwijt...
Helemaal mee eens :) Zeker als je een dubbele radio hebt, ook is YT music fijner voor lange mix videos.
Yep same here en als je dan ook nog ziet dat je een google home mini kreeg (krijgt?) als je een premium account hebt dan is het zeker waar voor je geld.

Zag laatst weer een YouTube filmpje op een ander account en zou niet meer kunnen wennen aan de advertenties nu.
Ik heb sinds kort een familieabbonement met wat vrienden genomen sinds kort! Kom je uit op 3 euro per persoon per maand, een geintje dus.

Ik gebruik het dagelijks en had het al een keer 4 maand gratis kunnen uitproberen. 3 euro kan je niks van zeggen :*)
Je kunt ook gewoon advertentievrij kijken zonder premium abonnement..
Yup, meerdere mogelijkheden via bijv. Vanced en pi-hole :)
"Dat heeft moederbedrijf Google gezegd in de presentatie van de kwartaalcijfers van Alphabet."

Ik denk dat dat andersom moet. Moederbedrijf is Alphabet niet Google.
Nee hoor, er mist alleen een woordje. ;)
Ik kijk veel content op Youtube. Ook allerlei gezinsleden kijken meer Youtube dan reguliere tv tegenwoordig. Daarom heb ik nu al een klein jaartje Youtube premium.... als je het omrekent is het eigenlijk spot goedkoop... De content die ik graag kijk, reclame vrij ...(nouja tenzij content makers zelf producten/sponsors aanhalen in een filmpje)

Youtube music gebruik ik ook, maar die speler is redelijk spartaans... en de zogenoemde shuffle is werkelijk om te janken... maar ok

Dan zijn er vast mensen die zeggen "spot goedkoop?" jazeker als je je even verdiept in welke landen bruto geen inkomen hebben :+ ah internet en grenzen :+
Als je betaalt in Turkse lire wil je zeggen ;-)
ja of Ukrainian hryvnia
Zijn de slechte kwartaalcijfers nu echt verborgen onder een goed nieuws show over YouTube? Ik vind het altijd bizar hoe de manier waarop kwartaalcijfers worden bericht verschillen van bedrijf tot bedrijf.
Google is veels te aggressief met die premium service door je strot boren. Al die pop-ups zijn ver voorbij een acceptabele user experience. Ook hebben ze de frequentie van ads tijdens video's verhoogt en de plaatsing hiervan nog irritanter gemaak.

Daarnaast is hun abbonnement veels te duur. Ik zou best wel tot max 5 euro willen betalen om geen ads meer te zien, maar de rest heb ik geen behoefte aan. 16 euro per maand is 4x te veel.

[Reactie gewijzigd door sebasmeer op 4 februari 2020 08:14]

Probeer een familie account te maken en die te delen. Dan kan je veel goedkoper uit zijn.
Grappig, wist niet dat ze er voor adverteren. Mijn YouTube app is blijkbaar gebuggd, ik heb namelijk geen premium en er ook nog nooit een reclame voor gezien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee