Volgende OnePlus-smartphone krijgt 120Hz-scherm - update

De volgende smartphone van OnePlus krijgt een scherm met een verversingssnelheid van 120Hz. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De huidige 7T en 7T Pro hebben een 90Hz-scherm. Samsung produceert de oledschermen voor OnePlus.

OnePlus voegt bovendien een memc-chip toe aan de komende telefoon, zegt topman Pete Lau in gesprek met The Verge. Memc staat voor motion estimation/motion compensation. De chip moet extra frames toevoegen aan video's om ze ook op 120Hz te kunnen tonen. De telefoon heeft geen variabele verversingssnelheid, al kunnen gebruikers hem wel terugschakelen naar 60Hz. Ook de werking van de memc-chip is uit te schakelen.

Het oledscherm heeft een maximale helderheid van 1000 candela per vierkante meter en ondersteunt hdr. De telefoon verwerkt touchinput op 240Hz. Verdere details van het scherm, waaronder de resolutie, heeft OnePlus niet bekendgemaakt.

Op de afbeelding die OnePlus aan The Verge stuurde, is ook het mechanisme voor een pop-upcamera te zien. Op eerdere renders van de OnePlus 8-telefoons is een scherm met een gat te zien, wat een pop-upcamera overbodig maakt. OnePlus liet eerder ook al een dummy van de vermoedelijke OnePlus 8 Lite met inkeping in het scherm zien.

De fabrikant werkt met Samsung aan de schermen. OnePlus koopt componenten samen in met onder meer Oppo, Realme en Vivo. Het ligt voor de hand dat ook die fabrikanten komende tijd smartphones gaan uitbrengen met ongeveer hetzelfde scherm. OnePlus presenteerde vorige week de Concept One. Die heeft geen 120Hz-scherm. Het is onbekend wanneer de Chinese fabrikant zijn eerste smartphone met 120Hz-scherm wil uitbrengen.

Update, 14:15: OnePlus bevestigt per mail dat de resolutie 1440p is. Inmiddels heeft de fabrikant ook een eigen verhaal over het scherm online gezet.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-01-2020 • 13:48

73 Linkedin

Reacties (73)

73
72
58
3
0
13
Wijzig sortering
"The best you'll pay eyes on".
Met een gat in het scherm? Ik betwijfel het.
Doelde op het feit dat het dan dus zeker niet "het beste display dat je zult zien in 2020" is. Dat er een gat in komt, dat lijkt zeker (enorm zonde na de pop-up oplossing voor de 2019 modellen).
Pop-up vind ik een mindere oplossing, ik zou niet graag zonder face unlock doen.
Mijn OnePlus 7 Pro face unlocked prima met de popup camera hoor
Ja met extra handeling, dan is het voordeel gelijk weg.
Hier ook een OnePlus 7 Pro. Face unlock gebeurt zodra ik de powerbutton indruk, en is razensnel. Heel iets langzamer dan de Oneplus 6 die ik hiervoor had, waarschijnlijk wegens traagheid in het mechaniek, maar het scheelt misschien een kwart seconde of zo, nauwelijks merkbaar.
Welke extra handeling en welk voordeel bedoel je? Ik vind het wel fijn dat er geen notch is én ik zeker weet dat de camera niet stiekum aan het meekijken is.
Notch en gat vind ik echt een minpunt.
Eens. Blijft het een halfgebakken oplossing vinden, het idee is leuk, het werkt vast en zeker prima, maar het idee van een bewegend motorisch onderdeel in een smartphone ligt me niet zo.
Gat in het scherm én een afgerond scherm waardoor je 'm niet meer met één had kan bedienen zonder de randen aan te raken. Ongeacht hoe mooi de beeldkwaliteit wel niet is maakt dit 'm onbruikbaar voor mij...
Pop up vind ik fantastisch, werkt als een trein (ook voor face unlock). En ik ben echt fan van een volledig scherm zonder notch of gaat in het scherm, prachtig series kijken en games spelen.
Hopelijk gaan andere smartphone fabrikanten dit ook doen bij hun eigen vlaggenschip modellen. Het verschil tussen 60hz en 120hz op een telefoon lijkt mij een goede toevoeging aan de gebruikservaring bij mobiele games.
Klopt, ik vind het een fijne toevoeging. Ik heb zelf de iPad Pro en het is een functie die je direct opmerkt en daar zijn er in mijn ogen niet veel meer van.
Dat opmerken valt best wel mee. Android Authority had laatst een blinde test gedaan met 60Hz en 90Hz toestellen en de proefpersonen merkten eigenlijk geen verschil. Het is wat mij betreft meer een hype/marketingpraatje dan daadwerkelijk een nuttige toevoeging (met bovendien extra accuverbruik als gevolg).

[Reactie gewijzigd door Laguna op 13 januari 2020 17:22]

Dat moet dan aan die proefpersonen liggen. verschil merk je wel degelijk. Maar als je niet beter weet dan is 60hz ook meer dan prima.
Maar zie je het verschil tussen 90hz en 120hz op een smartphone, ik betwijfel dat je daar veel gaat van merken behalve dat je batterij sneller leeg gaat. Het is vooral bij scrollen dat je het verschil tussen 60hz en 90hz ziet voor de rest ben ik niet zo zeker of er veel aan is.
Dit is juist een hele aardige test om aan te tonen dat het verschil niet wereldschokkend is. Als je het weet, en je weet waar je op moet letten, zie je bij scrollen heus verschillen, dat geloof ik wel. Maar het verschil is helaas niet dusdanig, dat je onmiddelijk je 60Hz telefoon in de wilgen moet hangen en een nieuwe telefoon moet kopen. Anders hadden de testpersonen wel een voorkeur.

Het is een beetje zoals met Amoled, als je het weet, naast elkaar legt, denk je wow wat een super zwartwaarden. Maar een IPS scherm voldoet ook prima.
Het is een blinde test. Geen verschil te merken of je dat nu wil of niet.
Ik dacht eerst ook: onzin. Maar je merkt het echt in met name de vloeiendheid van scrollen in content. Sterker nog, het is nu gewoon irritant als een app 60hz forceert (voorheen firefox maar die doet sinds kort ook 90hz).
Ik heb het zelf ervaren op de 7T, vergeleken met m'n 3 scrollt de 7T veel vloeiender, maar dat is meer te wijten aan de snellere SoC dan aan het 90Hz scherm.
Dit klinkt als een droge lucht aanname, of heb je de 3 en 7T gebenchmarkt zodat je het verschil kan bewijzen? Er zal een kern van waarheid in zitten dat het aan de SoC ligt, maar het 90Hz scherm maakt zodanig verschil dat het niet alleen de SoC is
We hebben het hier dan ook over 120Hz. Als je dat verschil niet ziet, is een bezoekje aan Hans Anders verstandig.
Hoe zit het eigenlijk dan met de accuduur? Gaat deze met de 120hz optie dan veel sneller leeg of valt dat wel mee?
Het heeft een negatief effect op de accuduur, maar ik gebruik mijn iPad slechts zelden dus ik kan daar niet heel veel zinnigs over zeggen. Volgens mij is de verversingssnelheid bij Apple ook variabel op basis van de dingen die je doet.
Volgens mij is de verversingssnelheid bij Apple ook variabel op basis van de dingen die je doet.
Idem met OnePlus-telefoons trouwens.
Maar het nieuwe toestel niet dus?
"De telefoon heeft geen variabele verversingssnelheid, al kunnen gebruikers hem wel terugschakelen naar 60Hz."
Vind ik alleen maar een plus. Ik heb een 7 Pro met 90hz scherm en standaard schakelt deze op basis van de app die je gebruikt tussen 90 en 60hz. Bij Firefox, de browser die ik gebruik (heb Chrome uitgezet), beslist 'ie dat 60hz prima is, en daar ben ik het niet mee eens. Zo gaat dat ook voor een aantal andere apps.

Ik heb hem dus geforceerd op 90hz staan. Zo veel verschil qua accuduur maakt het niet.
Correct :

"ProMotion intelligently adjusts the display refresh rate to match the movement of onscreen content, alternating the LCD panel’s refresh rate between 24FPS, 30FPS, 48FPS, 60FPS and 120FPS on the fly, depending upon the content you’re interacting with.

When you’re watching a still image or a movie, the refresh rate of the LCD panel may slow down to 24FPS, 30FPS or 48FPS to match the frame rate of most movies and avoid that annoying judder effect observable while watching 24FPS content on a 60FPS display."
https://www.idownloadblog...o-ipad-pro-display-60fps/
gaat veel sneller leeg, want theretisch staat het scherm veel minder '' uit''
Ik heb de ipad pro gehad, maar als ik die naast mijn 60hz telefoon hield dacht ik, goh wat gaat het soepeltjes op mijn ipad. Maar op mijn telefoon gaat alles ook heel soepeltjes. Ik zag het verschil eigenlijk echt niet. Het verschil tussen 60fps en 30fps bijvoorbeeld kan ik dan weer wel zien.
Niet alleen games, ook voor de reiziger. Het bekijken van video's/series is voor velen een dagelijkse bezigheid geworden tijdens het reizen met het openbaar vervoer.

Het mag ook worden geïmplementeerd bij andere fabrikanten. Maar natuurlijk wel met oog voor accuduur. Als mijn mobiel het dan minder dan (~) 12 uur uithoud, lijkt het me niet verstandig om elke keer maar weer te laden of een powerbank mee te nemen. Voor nu, prima ontwikkeling!
Maar vrijwel alle video/series die je kunt streamen worden op (maximaal) 60 hz afgespeeld. Dan helpt een hogere refreshrate van je scherm toch niet?
Op dit moment wel. Youtube / Netflix streamt op 60 HZ.
Dit zou natuurlijk ook een reden kunnen zijn dat een groot deel van de klandizie geen 120hz ondersteunt noch informatie over heeft.

In de toekomst zullen deze getallen steeds hoger worden en hier kunnen (niet alleen streaming dienst maar) alle applicatie ontwikkelaars rekening mee houden. Eveneens, als een groot deel v.d. markt 120/144 HZ ondersteunt zullen er meer diensten komen. :)
Ah, op die manier. Dat is inderdaad een kip/ei-verhaal. Laat de hardware maar gauw komen, opdat de content-providers kunnen volgen :)
Ik volg niet helemaal wat 'Hz' betekent in de context van een streaming dienst. Die levert toch het gewoon x aantal frames dat de content te bieden heeft in blokken data aan de client, die dit vervolgens op ~24, 30 en soms 60, maar vrijwel nooit 120 fps, afspeelt?

Ik dacht dat 120 Hz schermen vooral interessant waren voor games en UIs.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 13 januari 2020 15:05]

Lijkt me sterk. Ik heb nog nooit van iemand gehoord die opneemt op 120FPS tenzij het voor slowmotion is. Menigeen is tevreden met 24 of 30fps. 60 is eigenlijk al zeer hoog. 120 zie ik niet gebeuren, misschien voor game streaming dingen maar dat is het dan wel.
Zeker wel! Dan kun je dezelfde film kijken in de helft van de tijd 8)7
Het heeft helemaal geen nut voor video's en series |:(
Anoniem: 1174190
@MarcRvB13 januari 2020 13:54
Ik denk dan meteen aan de accuduur. Ik heb altijd een 60Hz telefoonscherm gehad. Er is echt een verschil met 90Hz en 120Hz. Echter, krijg ik het wel benauwd van het idee dat je een hele grote accu nodig hebt om de dag door te komen.
Naja je kunt het altijd gewoon op 60Hz zetten.
Ik denk dat de meerderheid van gebruikers geen games speelt op zijn telefoon. En dan zijn er nog genoeg games waar de refresh snelheid geen, of een ondergeschikte, rol speelt. Het zorgt natuurlijk wel voor een unique selling point. Dus ik denk niet dat er zoveel mensen zullen zijn die dit zien als een must-have voor hun volgende telefoon.
Hopelijk gaan andere smartphone fabrikanten dit ook doen bij hun eigen vlaggenschip modellen. Het verschil tussen 60hz en 120hz op een telefoon lijkt mij een goede toevoeging aan de gebruikservaring bij mobiele games.
Vind het zo een onzin 120Hz scherm op je smartphone, is alleen leuk als je snelle spellen speel op je smartphone, anders is er geen enkele rede om het te hebben, zelfde voor een PC, als je spellen maar op gemiddeld 60fps draaien, omdat veel mensen niet een dure of helemaal geen grafische kaart hebben, is 120Hz scherm zo goed als nutteloos, en laat nou video makers nog steeds het meeste te werken met 60fps video's en niet met 120Hz op YouTube en zo, is voor de meeste mensen 120Hz of meer onzin, ik ben een gamer en wil altijd rond de 100fps zitten omdat ik een 100Hz 3440x1440 (21:9) monitor heb, en een aardige snelle grafische kaart heb (Geforce GTX 1080), en ja voor gamers met een redelijke grafische kaart is 120Hz en hoger zeker handig en mooier.
Zelf een 6t gebruiker, zit er echt zoveel verschil tussen de ervaringen met 60 versus 90 en 120? Word dit geen batterij vreeter, want dat is eigenlijk wat ik bij mijn laatste upgrade het belangrijkste vond.
Ikzelf zou niet meer terug willen naar 60Hz. Heel veel merk je er niet van, maar wel genoeg naar mijn mening. 120Hz zou dus nog beter zijn.
Dan ben ik toch benieuwd wat je juist wel/niet merkt?
Wat je mag verwachten: het scrollen gaat een stuk vloeiender. Bij 60Hz ziet het er nu uit alsof het foto's zijn die 'snel' afgespeeld worden. Is het in feite ook, maar ziet er dus gewoon een stuk trager uit.
OP 7 Pro gebruiker.
En daarvoor de OP 7.

Het batterij verbruik verschil is duidelijk merkbaar.
En dat is pas bij een 90hz scherm.
OP 7 Pro gebruiker.
En daarvoor de OP 7.

Het batterij verbruik verschil is duidelijk merkbaar.
En dat is pas bij een 90hz scherm.
Gebruik zelf ook een 7 Pro, maar ik kan de dag prima doorkomen met de batterij (en das meer dan voldoende, aangezien ik hem bijna overal kan opladen). Ik vind de 90Hz wel dat klein beetje minder batterij wel waard, de ervaring op het scherm is zoveel malen beter (en dan game ik niet eens). Ik twijfel wel of batterij(capaciteit) klaar zijn voor 120hz...
Ik heb wat review bekeken, en ze zeggen dat de batterij van de Op7 en OP7 pro het ongeveer even lang uithoud.
Maar in mijn ervaring kon ik met de OP7 2 dagen en met de OP7-pro maar 1 dag.
Misschien was mijn gebruik anders
Daar is al zo veel over geschreven, zoek eens wat rond zou ik zeggen. Telkens komt het er weer op neer dat de ene persoon er gevoeliger is voor dan de andere en dat je het gewoon moet proberen in het echt.

Ja, er zit verschil in batterijgebruik, maar dat verschilt per gebruikersdoel. Ik heb zelf geen last van een grote afname in batterijduur op mijn 7T (voornamelijk webbrowsen en social media), ik moet moeite doen om überhaupt mijn batterij leeg te krijgen aan het eind van de dag...

[Reactie gewijzigd door TheTinusNL op 13 januari 2020 14:10]

Zelf heb ik de 7 Pro, ik merk wel verschil tussen 60Hz en 90Hz maar vind het verschil persoonlijk niet groot genoeg tegenover het verbruik van de batterij. Ik speel zelden games op mijn telefoon dus heb het daar ook niet voor nodig. Merk wel dat het scrollen in apps zoals Instagram & Facebook etc. een stuk vloeiender gaat.
120hz is wel mooi, maar wat doet het met de batterij. Ik had de Oneplus 7 Pro geprobeerd, en ook via Belsimpel snel weer terug geretourneerd omdat mijn batterij wel erg hard ging... Ik vind het toch belangrijker om zonder tussendoor op te laden een volledige dag door te kunnen komen zoals bij de Samsung Galaxy Note en iPhone 11 pro Max series :)
Ik dacht dat je bij de oneplus 7 pro dit ook gewoon op 60 kon zetten?
Correct, dat had ik ook gedaan. Zelfs dan is de battery life niet geweldig, en de telefoon voelde eigenlijk (gevoelsmatig?) zelfs trager aan dan de geselecteerde 60fps...
Is het softwarematig houden op 60hz ook echt van invloed op de hardware?
Kunnen terugschakelen naar 90hz zou ook handig zijn.
Misschien kan de hoge refresh rate worden gekoppeld aan Android Game Mode?

Buiten games heb je waarschijnlijk voldoende aan 60hz. Een YouTube filmpje bekijken op 90/120Hz zal weinig toegevoegde waarde hebben en kan de telefoon dus gemakkelijk terug schakelen naar een lagere refresh rate..
Ik herken James Strieb van Linus Tech Tips bij 2:30 - https://youtu.be/QN3Z0SQQ9aU?t=150.
Hey guys, this is Austin.

[Reactie gewijzigd door MazzaG op 13 januari 2020 14:32]

Heeft Apple niet ook al 120Hz ondersteuning toegevoegd in hun iPhones?
Nee, totaal niet. De iPad Pro heeft een 120Hz scherm, maar die is dan ook flink aan de prijs.
Misschien een domme vraag maar, waarom heeft een display van zo een telefoon een touchinput van 240Hz en een refreshrate van 120Hz? Zou het merkbaar zijn als het allebei 120Hz zou zijn?
Ja. Net als dat een game op 240fps spelen op een 120hz scherm qua input lag merkbaar is (Door mij iig wel ;-)
Laten we hopen dat de enige achilleshiel, namelijk de camera's ook worden aangepakt. Die is echt nog beneden niveau voor dit 'nieuwe' prijssegment voor OnePlus.
Dat valt best wel mee na de updates die oneplus uitgerold heeft.
valt best mee is niet genoeg om bij de grote jongens te mogen horen.
Ik bestempel mezelf wel als pietje-precies, en de 90Hz is in ieder geval voor mij niet echt merkbaar op de Oneplus 7T. Het is volgens mij de OxygenOS+SD855+ combi met de animation scale op 0,5x die de boel zo vloeiend maakt.
Het verschil tussen 60->144Hz op mijn gaming monitor zag ik wél. Dus ik geloof best wel dat 120Hz wél een merkbaar verschil gaat maken. Tot die tijd beschouw ik 90Hz niet als een eis voor een volgende smartphone. Laat die 120Hz maar komen.
Ze zeggen in hun artikel overigens dit:
By professionally tuning the color display, OnePlus was able to achieve an industry-leading JNCD ratio of less than 0.8 for every single 120 Hz Fluid Display. With a near-perfect display performance rating, users and creators will be able to edit and render images with absolute confidence.

Tja, zolang ze dit issue maar niet meer hebben, want dan kun je nog zo opscheppen met een accuraat scherm. Een kleurechtheid van een JNCD (Just Noticeable Color Difference) van <1 klinkt dan wel bewonderenswaardig, maar als je dan met een vervelende groentint in specifieke omstandigheden zit, dan heb je er niet veel aan....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee