Microsoft test landscapeweergave en donkere modus voor Launcher op Android

Microsoft heeft een Preview-variant van zijn Launcher voor Android vrijgegeven waarmee het bedrijf vast een blik geeft op nieuwe functies en ontwerpen voor de software. Onder andere heeft de versie ondersteuning voor landscapeweergave en Androids donkere modus.

De Launcher Preview-app is volgens Microsoft een alfa-versie van de reguliere launcher die gebruikers in staat stelt functies in een vroeg stadium uit te proberen. De testversie heeft een ander uiterlijk en is volgens de maker gebaseerd op een nieuwe codebase om andere functies te kunnen integreren.

Naast de donkere modus en de landscapeweergave noemt Microsoft prestatieverbeteringen zoals kortere laadtijden, lager geheugengebruik, accu-optimalisaties en vloeiendere animaties. Tegelijkertijd waarschuwt het bedrijf dat veel functies van de standaardversie ontbreken bij de previewvariant. Microsoft belooft de Launcher Preview wel regelmatig te updaten.

Microsoft introduceerde de eerste versie van zijn Launcher in 2015, toen nog onder de naam Arrow. Gebruikers kunnen er het uiterlijk van Android mee aanpassen, hun smartphone verbinden met hun pc en Microsoft-diensten zoals OneDrive, To Do, Calendar en Edge benaderen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-01-2020 • 14:03

55 Linkedin

Reacties (55)

55
52
44
4
0
5
Wijzig sortering
kan iemand mij die 'hype' van darkmodus toelichten? dat is toch niets nieuws? maar laatst jaar schijnt het ineens een ding te zijn :? volgens mij had ik dat in 1992 op mirc ook al :+
Het heeft er misschien ook mee te maken dat er redelijk wat OLED schermen in gebruik zijn? (en OLED verbruikt voor zwart-weergave minder/geen stroom)

@AquaL1te hieronder: OLED is inderdaad niets nieuws, maar het (Android) marktaandeel stijgt wel jaar over jaar volgens mij (vroeger enkel relatief high-end en nu meer en meer voor mid-range en misschien zelfs budget toestellen). Dus is het ook logisch dat Google/Android er nu (meer) aandacht aan gaat besteden.
Apple heeft nog maar relatief recent iOS toestellen met OLED, dus ook logisch dat ze er nu pas echt mee beginnen.

[Reactie gewijzigd door Whatts op 13 januari 2020 15:39]

Mijn HTC Desire uit 2010 had ook een OLED, mijn Galaxy Nexus uit 2012 ook. Wel veel meer toestellen eigenlijk. Zo nieuw is het niet. Custom Android ROMs hadden in die tijd ook al een dark mode en konden apps ook omzetten naar een dark mode (niet altijd even fluent). Omdat nu pas (upstream) Android en iOS ineens het "licht" zien is het een hype geworden.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 13 januari 2020 15:23]

In die tijd was OLED ook niet echt mainstream. De resolutie was nog redelijk brak waardoor je de nadelen van de pentile indeling erg zag. Bovendien waren ze moeilijk verkrijgbaar. De HTC Desire is zelfs later geleverd met LCD omdat de OLEDs niet genoeg te krijgen waren.
Wat is er gek aan? Mensen zitten 's avonds en 's nachts nog op hun telefoons/computers en dat felle witte licht gaat na een tijd irriteren en het is vermoeiend voor de ogen in een donkere kamer of met weinig achtergrondlicht. De automatische warme kleurtemperatuur helpt wel, maar het is niet genoeg.

Dat gezegd hebbende: Wanneer gaat Tweakers eens een nachtmodus implementeren?

[Reactie gewijzigd door Username3457829 op 13 januari 2020 15:22]

Dat gezegd hebbende: Wanneer gaat Tweakers eens een nachtmodus implementeren?
Je kan met custom css een redelijke donkere modus voor elkaar krijgen:

@import url("https://cssgenerator.anneheijink.com/stylesheet?darkMode=1");

[Reactie gewijzigd door Bacchus op 13 januari 2020 15:45]

Deze browser plugin genaamd dark reader werkt behoorlijk goed, ook met de nieuwe Edge.
Dit is een welkome aanvulling. Dankjewel.
Graag hier ook je voorkeur kenbaar maken O-) Hoe meer stemmen hoe beter (denk ik)

Er zijn inderdaad wel custom CSS dingetjes maar je blijft altijd achter de feiten aanlopen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 13 januari 2020 23:19]

Het is een logisch vervolg op de witte achtergronden hype. Wit was modern en een helder uniform design. Nu moet alles weer terug naar dark omdat wit veel meer accu vreet en donker rustiger is voor de ogen van de gebruiker
Het is langzaamaan de 'massa' ingetrokken. Dat donkere modus onder technisch onderlegde mensen al tijdenlang een begrip is is een feit, alleen in de massamedia was dat nog nooit helemaal doorgekomen. Maar na enkele experimenten, willen veel consumenten opeens graag een donkere modus. De 'verboden vrucht' is gegeten, en we komen er niet meer vanaf.
Ik heb altijd veel commentaar gehad omdat mijn IDE en dev tools altijd een zwarte achtergrond hadden ... En nu is het bijna standaard ... Maar juist het is een hype en iedereen doet net of dit het 10de wereldwonder is, die zwarte achtergrond
Met de toename van toepassing van OLED en AMOLED is het interessant omdat het de batterijduur verbetert. Donkere modussen zijn 's avonds beter voor je nachtrust en het kunnen slapen, ook daar is meer aandacht voor. Beide waren wat ondergeschoven kindjes de afgelopen jaren :)
Om een of andere manier hadden veel grote softwareboeren besloten dat alle interfaces wit moesten zijn, zonder optie om dit te veranderen. Android had in het begin veel zwarte menu's, maar sinds Material (+/- Android 5.0) waren alle achtegronden ineens wit. Nog een paar jaar verder en zelfs de paar kleuren die overbleven zijn weg!

iOS was aardig kleurrijk, maar in iOS 7 werd ineens alles wit op wit. Hoewel iOS6 en eerder wel erg ver gingen in Skeuormorfisme (digitale dingen laten lijken op hun analoge voorgangers), vond ik het wel goed dat titelbalken en knoppen een eigen kleurtje kregen, maar dat was ineens ook allemaal weg.

Ook voor sites, in de tijd van Hyves en Geocities had alles een achtergrondkleurtje, van oranje/geel voor Marktplaats en lichtgeel en later lichtblauw voor Ilse, tot zwart voor veel Geocities sites.

Dus ja gedurende de jaren is zo'n beetje elke app en site overgeschakeld van gekleurde achtergronden of gekleurde knoppen naar alles wit. Met dark mode kunnen we hier eindelijk weer een beetje vanaf :)

Let op: Ik zeg niet dat sites vroeger mooier waren, verre van. We zijn ver gekomen in digitale design. Maar de keuze om nagenoeg alles maar wit te maken vind ik, hoewel begrijpelijk, wel jammer. Ik ben dus blij met dark theme, het combineert het betere design van 2020 met de mogelijkheid om een minder felle kleur zoals wit als achtergrond te hebben.
Volgens mij had mijn IBM XT ook al dark modus, het scherm was hoofdzakelijk zwart.

Ik denk dat het vooral aangenamer is bij lang gebruik. Bij Autocad is bijvoorbeeld het plotview met een witte achtergrond (blad papier), maar het tekenen doe je standaard op een zwarte of grijze achtergrond (afhankelijk van de versie).
Simpel: Google e.d. (die de Smartphone markt domineert) zijn heel lang geleden al tot de conclusie gekomen dat witte achtergronden beter werken voor hun marketing doeleinden / manipulatie. Google is een marketing bedrijf.

Punt.


Het is echt niet voor niets dat Google er meer dan 10 jaar over gedaan heeft om dark mode te introduceren in Android (en het nog steeds weigert te introduceren in hun meeste andere producten). Dat is echt niet, omdat ze niet weten hoe dat moet of, omdat het technologisch lastig zou zijn. Het is immers f*cking dark mode. De reden is dus, meer verkopen / makkelijker manipuleren. Ik heb er ooit een artikel over gelezen (Hackernews), maar kan het nu niet meer terug vinden.

Ik HAAT witte achtergronden en ik durf te wedden dat de bevolking als geheel significante schade aan de ogen (en slaapritmes) heeft opgelopen door 's nachts in bed bezig te zijn op schermpjes met witte achtergrond volle bak aan. In Android had je immers de afgelopen 10 jaar geen keus. Zelfs de 3rd party blauw licht filter apps werkten amper tot helemaal niet zonder rooten.

Mijn Blackberry Q10 uit 2013 had ook dark mode (en tevens een OLED scherm).

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 13 januari 2020 19:34]

Het menselijke oog is goed in het zien van een miniem lichtpuntje op een donkere achtergrond, maar slecht in het onderscheiden van de vorm daarvan. Een kleine donkere letter die iets onscherp is (korrelig qua pixels), is op een lichte achtergrond nog duidelijk waarneembaar, maar een kleine lichte letter op een donkere achtergrond wordt vaak een lichte vlek. Pas nu er standaard kleine schermen met hoge resolutie zijn, zit je je niet scheel te turen naar witte vlekjes in een darkmode.
Zijn er ergens cijfers over het gebruik van deze launcher?
Volgens Playstore ongeveer 10 miljoen keer geïnstalleerd: https://play.google.com/s...id=com.microsoft.launcher
Dat is ongeveer net zoveel als Nova Launcher en 5x zo veel als Evie Launcher.
Ik gebruik hem zelf ook. Hij gebuikt weinig CPU/RAM en de integratie met Windows is goed.
Ik gebruik hem zelf ook
Ik zit na jaren Windows phone/mobile nu ook een aantal jaar op Android, maar heb me nooit echt in andere launchers verdiept. Wat is de toegevoegde waarde van de MS launcher tov de default launcher? Ik heb zelf een Galaxy S10 overigens.
Als oud Windows Phone gebruiker ben ik uiteindelijk bij Launcher10 blijven hangen. Gewoon zoals Windows met tegels en Live Tiles. Die van Microsoft zelf vind ik niet veel bijzonders al heb ik hem er nog wel opstaan om af en toe te kijken wat ze aan het doen zijn.
Werkt fijner dan de standaard launchers die met telefoons komen. Fijne UI, rustgevend, minimalistisch maar veel customization mogelijk. De MS Launcher is een allrounder die zaken gewoon heel goed doet en ook nog eens goed uitziet. Vooral als je gebruik maakt van MS diensten. De integratie is stukken beter.

Samsung zelf heeft natuurlijk een hele goede launcher waar veel tijd en moeite in wordt gestoken maar dit is voor vele andere fabrikanten helaas niet zo. Dan is de MS Launcher vaak de beste alternatief.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 13 januari 2020 16:42]

Ik heb weinig toe te voegen aan de reactie van @Relief2009 . Ik kom zelf ook van WP en ben vooral blij met de synchronisatie van 'sticky notes', taken en de weergave van schermtijd. Ook de ingebouwde qr-lezer gebruik ik vaak. Overige functies (agenda, contacten, foto's, veelgebruikte apps) zijn goed uitgevoerd, maar hebben geen meerwaarde tov andere apps/launchers.
Anoniem: 120539
@Echron13 januari 2020 14:15
Bedoel je gebruik als in het aantal gebruikers, of het energiegebruik van deze launcher (in relatie tot andere launchers?
De niet-preview versie is in ieder geval meer dan een miljoen keer gedownload: Store.
Ik bedoel het aantal gebruikers, ik heb hem zelf ooit ook wel eens gedownload maar gebruik nu de standaard launcher, vermoed dat er zo wel nog een heleboel installaties zijn
Anoniem: 176636
@Echron13 januari 2020 14:51
Vanwaar je vraag? Ga je het zelf weer gebruiken als blijkt dat er X aantal users deze launcher gebruiken?
Op internet is zo gauw niets te vinden, behalve dat hij in de Google Play store meer dan 10 miljoen keer is gedownload.

Je zou het hier kunnen vragen:
https://techcommunity.microsoft.com/t5/microsoft-launcher/ct-p/MicrosoftLauncher
Mooie launcher wel. Ik kan nog niet ontdekken of je hem ook kan gebruiken zonder Microsoft account of, liever nog, met een Google account. Als dat zou kunnen dan overweeg ik over te stappen van mijn huidige launcher.
Ander klein nadeel is nog dat je het raster/grootte van de apps in de 'applicatielade' niet kan wijzigen. Ik vind het fijn om veel iconen in één oogopslag te zien zonder te hoeven scrollen, dat kan met mijn huidige launcher (Nova) wel.


Inmiddels ontdekt dat je hem zonder account kan gebruiken, prima. Met Google account lijkt niet te kunnen, leek me interessant om te zien hoe de Feed werkte met een Google account.

Ook ben ik er achter gekomen hoe je de grootte en het aantal iconen die worden weergeven in de App-lade kan aanpassen. Dit kan via de instellingen hiervoor voor Beginscherm, waar je dan kan aangeven dat deze instellingen ook in de App-lade overgenomen moeten worden. Ik denk dat ik deze launcher wel een serieuze kans ga geven.

[Reactie gewijzigd door Visca op 13 januari 2020 15:02]

Backup functie is ook erg nice. Als je dan van toestel verhuis, launcher dlden, backup terugzetten, en je instellingen staan allemaal meteen goed.

Gezien de grote hoeveelheid aanpassingen die je kunt doen, zeker belangrijk! Moet ook handmatig, dus goed bijhouden.

Ik was sceptisch over ms launcher. Deze S8 is m'n eerste Android phone. Altijd Windows toestellen gehad. Heb wel eens met Android op hd2 gespeeld kende nova..

Mijn verbazing was groot toen ik ontdekte hoe goed de launcher van Microsoft was. Je zou bijna zeggen dat ze ervaring hebben met een super user customizable gui omgevingen.. Ik vind het voor mijzelf de beste Android launcher die in de store te vinden is.

EDIT:
Overigens, toevoeging van dark theme is nice. Echter ik heb alles trabsparsnt in de launcher. Lineageos systeem staat wel op dark theme. Vond ik zelf de mooiste balans. Maar eens kijken of dark theme iets kan toevoegen :9

[Reactie gewijzigd door ExtendedCaesar op 13 januari 2020 17:59]

Ik heb al een hele tijd de betaalde versie van Nova Launcher. Ben ik ook erg tevreden mee en heeft voor zover ik weet ook back-up functies en heel veel aanpassingsmogelijkheden.

Echter is deze Launcher echt verrassend compleet inderdaad, en nog gratis ook!
RE: backup functie: wel jammer dat hij de backup uit de vorige versie niet aanvaardt. Die staat helemaal mooi naar m'n zin, moet ik nu helemaal opnieuw doen :P
Geeft dat een verschil naar privacy toe als ik de microsoft launcher gebruik ipv deze van google. Ik werk nog steeds met een Windows phone en deze begint EOL te raken. Ik zoek een nieuwe telefoon, maar meer dan Android of IOS is er precies niet meer.

Een Iphone wil ik niet en iets Android-achtigs eigenlijk ook niet. Iemand een idee wat een goed alternatief kan zijn?
KaiOS. Ik heb laatst een Nokia Flip aangeschaft voor werk. Je kan er mee bellen, SMS-en en whatsapp. Veel meer moet je er niet van verwachten, maar dat was precies wat ik nodig heb.
Bedankt, iemand had eens iets verteld over Kaios. Ik ga het zeker eens bekijken.
Ik zou deze launcher zelf niet installeren. De laatste keer dat ik hem geïnstalleerd had (een paar maanden terug) stuurde hij analytics terug naar Microsoft voor letterlijk iedere klik die ik deed. Dat ding logt zoveel informatie dat het een kleine databundel vol kan krijgen volgens mij.

Ik weet niet of Microsoft dit sindsdien uit heeft gezet maar Microsoft kennende is telemetry uitzetten geen prioriteit voor ze. Ik raad mensen aan dit in het achterhoofd te houden als ze hem nog willen proberen.
Mijn Microsoft Launcher heeft 10MB aan data verstuurd via 4G en 66MB via Wifi (per maand dus). Nu weet ik niet hoe klein een kleine bundel tegenwoordig is, maar het zou wel knap zijn als je dat niet met een kleine bundel kunt behappen.

Ik heb deze launcher al een tijdje (had hem al op m'n Galaxy Note 8.0 tablet...) en nog nooit problemen gehad met data.
Het was misschien een klein beetje een overdrijving, maar 76MB aan data vind ik enorm veel voor een launcher. Ik zou kilobytes verwachten, tot hooguit een megabyte, als de launcher per se analytics moet sturen. Om even om te rekenen: in een maand heeft je launcher meer dan 19 Bijbels (1 Bijbel = 4MB) aan data verstuurd over hoe jij je telefoon gebruikt...
Naa, ding heeft een feed dat nieuws etc download. Zoekopdrachten verstuur je ook vanuit de launcher, die opent daar niet je browser voor.

Ms launcher heeft een aantal legitieme redenen om data binnen te halen. Ding heeft bij mij de eerste 13 dagen maar liefst 10MB aan data gebruikt. Valt reuze mee dus.

Edit:
Als ik mijn launcher wil backuppen, neemt dat ook 11MB. De backup gaat naar onedrive. Dus als je vaak een backup maakt, zit je ook zo op 80 MB.

[Reactie gewijzigd door ExtendedCaesar op 13 januari 2020 18:04]

Klopt heb hier destijds melding van gemaakt en de app gedeistalleerd.
App stuurde per maand 80 MB(!) aan analytische data naar de servers van MS. Bij het blokkeren hiervan, bleef de app proberen om verbinding met Analytics servers te maken.

Gebruik nu een open source launcher (lawnchair), alle andere grote namen sturen van alles door.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 13 januari 2020 15:44]

Dit is de enige launcher die ik op m'n Chromebook kan gebruiken waar de achtergrond zichtbaar is en niet volledig zwart word. Een top launcher voor chrome os waardoor je een desktop krijgt waar je shortcuts en widgets op kunt zetten.

[Reactie gewijzigd door m.noijens op 13 januari 2020 14:32]

Gebruik heb ook met veel plezier op mijn Nokia 7.2 (hiervoor op mijn Nokia 8)
Zelf kom ik van Windows Phone (en daarna Windows 10 Mobile) en ben ik ongeveer een jaar over op Android i.c.m. een Nokia 9 toestel. Ik heb gelijk de Microsoft Launcher geïnstalleerd, samen met de Edge browser. Ik ben erg tevreden over de launcher; er is veel in te stellen en de dagelijkse Bing afbeelding is een mooie toevoeging. Daarnaast prima integratie met Windows 10.

[Reactie gewijzigd door witterholt op 13 januari 2020 14:53]

Landscapeweergave zou standaard moeten erin zitten. Mijn Huawei P8 Max had dit al standaard en dat vond ik heel fijn. Helaas is dit de enigste telefoon dat standaard landscapeweergave heeft zonder iets te moeten installeren :/ Al die andere apps dat voor landscape zou moeten zorgen werken voor geen meter. Of de pictogrammen verdwijnen uit beeld, of bepaalde interfaces is screwed up of beide.
Beide features zeer welkom.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee