Microsoft haalt Android-launcher Arrow uit bèta

Microsoft heeft het bèta-stempel van zijn Android-launcher Arrow gehaald en de app voor iedereen beschikbaar gemaakt via de Google Play Store. De launcher moet onder andere snellere toegang tot veelgebruikte apps bieden, niet alleen die van Microsoft.

Afgelopen zomer begon Microsoft met een testprogramma voor de Arrow Launcher en woensdag bracht het bedrijf de app publiekelijk uit. De launcher legt een extra laag over Android en toont verschillende pagina's, elk met een eigen functie.

Zo is er een pagina met de apps die veel op de smartphone gebruikt worden, is er een contacten-pagina die op messaging gericht is, toont een ander venster de recent gebruikte apps en zijn er optionele pagina's voor widgets en notities. Gebruikers kunnen de vensters naar eigen inzicht indelen, weglaten en als standaardscherm instellen. Onderaan is een dock op te roepen met toggles en shortcuts.

Microsoft lijkt zijn eigen apps geen voorrang te geven bij Arrow, maar wel is er Bing-integratie waarbij optioneel dagelijks een wallpaper via de dienst ingesteld wordt. De app is gratis maar voorlopig alleen in het Engels en Chinees beschikbaar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-10-2015 • 22:05

64 Linkedin

Submitter: Amorandron

Reacties (64)

64
62
47
1
0
0
Wijzig sortering
Hmm serieus alternatief voor Nova Launcher als ik het zo bekijk, dit vraagt om nader onderzoek.

Edit: Net als bij Nokia's Z Launcher en zoals jimmy_dg al aangeeft zijn er een paar dingen die ik persoonlijk mis t.o.v. van Nova Launcher.

Ik mis
 • Geen apps kunnen verbergen in de App Drawer
 • Scherm indeling (3×5, 4×6 of 5×7 kolommen en rijen)
 • Widgets moeten op een apart scherm
Wat ik wel handig vind
 • Swipe van onder naar boven menu met o.a.:
  • Vliegtuigmodus, wifi, bluetooth, scherm helderheid en kantelen (heb ik boven al?)
  • Zaklamp
  • Snelle toegang tot o.a. Calculator, Google Maps, Camera, Chrome, Contacten etc. apps
Voorlopige conclusie
Het is een leuk begin maar ik mis de bovenstaande missende features toch net iets te veel om over te gaan. Voor mensen die deze features niet zullen missen is het verder wel een fijn werkende en fris ogende launcher.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 29 oktober 2015 08:59]

Qua customization is dit juist een (grote) stap achteruit vergeleken met Nova Launcher. Dit voegt alleen wat leuke gimmicks toe, maar je verliest meer dan dat je er bij krijgt. Even kleine lijst van wat ik nu gebruikt wat niet in deze launcher zit:
- Gestures (double tap homescreen acties, bijvoorbeeld);
- Hide apps from drawer;
- Desktop grid aanpassingen;
- App drawer aanpassingen;
- Ze noemen icon support, maar werken alle bestaande icon packs er op?

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Nova Launcher blijft gewoon heer en meester op dit gebied.
Eens.

Then again, dit is ook pas de eerste versie. Wie weet wat ze in de toekomst nog toe gaan voegen. Vooralsnog hoor ik overwegend zeer positieve reacties.
Als customization je enige argument is, dan is er blijkbaar een hele grote groep die deze launcher zal kunnen waarderen. Een hele grote groep die niet zo van customizen houdt.
Maar daar moet je wel voor betalen.
het verbergen van apps in de drawer is idd een must. Ik groeper mijn meest gebruikte apps in folder op mijn single desktop pagina en de minder vaak gebruikte apps staan in de drawer, dan is het wel handig als al die andere apps die al op de desktop staan daar NIET zichtbaar zijn.
Neem dit in combinatie met Mircosofts Next Lock Screen, dan is het een hele mooie combinatie.
Ik vind dit prettig werken omdat ik alle apps die ik voor mijn werk gebruik gelijk klaar heb staan.

Dit is lekker basic, en vooral gericht op productiviteit.
Dank voor het delen van je ervaring. Waarom denk je dat MS deze launcher maakt?
Ik vraag mij bij zulke launchers altijd af of dit invloed heeft op je batterij. Toch weer een extra laag eroverheen.
Een launcher zit tegenwoordig vrij diep in het Android eco systeem (je kan bijvoorbeeld in native Android kiezen welke launcher je wilt gebruiken) genesteld. Dus ik zal zeker niet veel, if any, batterij drain verwachten als je een launcher gebruikt als Nova Launcher.

Als er extra's op zitten, zoals widgets, kan het batterij vebruikt uiteraard enigzins omhoog schieten, maar dit is totaal afhankelijk van de manier hoe dit is geimplementeerd (als een widget elke nanoseconde een "phone home" doet heb je natuurlijk wat battery drain).
Diep in het android systeem? Het is gewoon een app die de permissie heeft om zich op de homepage weer te laten geven. Het is maar 1 'activity' die je ziet waar je alles in moet doen...
Hij bedoeld ws dat launchers tegenwoordig daadwerkelijk je originele startscherm vervangen, en dus in plaats van dat startscherm draaien. Dan heb je dus geen extra batterijverbruik doordat er twee startschermen tegelijk draaien.
Hangt er vanaf. Als de nieuwe 'launcher' minder zuinig met resources om gaat dan de originele die je ervoor had, dan zal het wel degelijk invloed op je accu hebben. Elke 'launcher' is verschillend.
Dat is niet wat nast3zz bedoeld aangezien hij het heeft over een 'extra laag'
Het is geen extra laag: je gebruikt altijd een launcher en deze vervangt dus je standaard launcher i.p.v. dat deze extra draait.

Uiteraard zit er verschil in accuverbruik per launcher maar dat is geen extra verbruik; het is alleen een variabele die je mee moet wegen bij het kiezen van een launcher.
Alleen als je het gebruikt, dus in het startscherm bent zou het kunnen. En als je gebruik maakt van dingen die op de achtergrond werken, zoals bijvoorbeeld icoontjes met tellers die aangeven hoeveel berichten ongelezen zijn. Maar ik denk dat de impact minimaal is en de schil die er door de fabrikant op geplakt is vaak meer kwaad kan. Maar je plakt ermee niet een schil op een schil. Dus geen laag erbovenop. Bovendien kan het misschien meer ram geheugen bezet houden.
Het is een alternatief voor je normale startscherm, als dit is wat ik denk dat is en dus een volwaardig startscherm zal je gevraagd worden als je op de homeknop drukt of je het met je "gewone" launcher wilt openen of met Arrow.

Arrow is op deze manier geen extra laag maar een alternatieve laag. Of staandaard homescreen, of Arrow. Niet Arrow bovenop standaard homescreen.
Wellicht voor Tweakers interessant om aan te geven dat het gaat om een project door Microsoft Garage en niet Microsoft zelf?
Volgens mij is Microsoft dan nog steeds eigenaar?

Microsoft Garage geeft de werknemer de optie om "onder werktijd" aan iets ander te werken.
Google heeft/had ook zoiets waarbij een werknemer een deel van zijn werktijd aan iets anders mag werken met dezelfde middelen.

Het klinkt attractief,
als je echter een beetje ondernemend bent en je wilt voor jezelf beginnen heb je een serieus probleem. Ideeën die je hebt gedocumenteerd ben je in principe (deels) kwijt.
Microsoft is inderdaad eigenaar, maar wat de Garage doet zegt weinig over wat Microsoft precies wil bereiken met de launcher.
Terecht toch als de baas zijn resources en tools mag gebruiken en bovendien zijn tijd? Daarnaast hoe heftig is de non-compete clausule in de arbeidscontracten daar? Zou mij verbazen als je zomaar binnen een paar jaar voor jezelf of concurrent mag beginnen. Zelfs bij KPN was dat in mijn tijd verboden en we hebben het hier over een Amerikaans bedrijf.
Anoniem: 470811
@Alxndr29 oktober 2015 07:29
Een relatie-beding houdt beter dan stand dan een concurrentie-beding tegenwoordig (naar ik begreep). De rechtbank vindt over het algemeen het laatste veel te beperkend.

Maar het is iets om rekening mee te houden (ik heb het niet gelukkig :) ). Gevoelsmatig zou ik zeggen dat het juist in Amerika minder relevant is, omdat ze daar veel meer concurrentie en competitie gewend zijn dan hier. Puur gevoel, weten doe ik het niet.
mijn broertje heeft voor DuPont gewerkt waar het contractueel verboden was om met je collega's over je salaris te praten. Daarnaast hoor je verhalen dat werkgevers daar zelfs de login gegevens van je social media opeisen.. Puur ter illustratie van de verschillen in arbeidscultuur
Anoniem: 470811
@Alxndr29 oktober 2015 12:11
Klinkt als twee keer niet rechtsmatig juist. Er blijven werken is i.i.g. iets wat ik niet zou doen.
+1 voor mijn broertje die ontslag genomen heeft
Anoniem: 470811
@Alxndr30 oktober 2015 13:06
Inderdaad dan!
+1 voor hem, dat heeft hij (uiteindelijk) gedaan
Dat was inderdaad wel handig geweest, ik begon me al af te vragen of dit de manier is waarop Microsoft Cortana gaat integreren in Android...
Meteen gedownload en ben super tevreden. Zou me zomaar kunnen voorstellen dat Google voor 7.0 iets gelijkaardigs gaat doen, maakte mijn android ervaring toch wel sneller en gemakkelijker.
ben even te lui en gsm volledig plat om te testen, maar kan je het aantal iconen per rij aanpassen? Dan ziet het er idd wel nice uit! 4 iconen op een S6 vind ik te weinig. Met Nova heb ik er 5 op een rij.
Nope, ik zie niet dat dat kan :)
Misschien is het scherm-afhankelijk? Dat tablets bv meer iconen hebben?
Op (mijn) Samsung SM-T230 is de launcher niet eens compatibel....
Als dat de enige reden is voor nova, de stock launcher kan dat ook gewoon. Niet zo uitgebreid als nova maar toevallig wel een 5x5 grid :)
Enige wat ik mis is de integratie van de notes/tasks met bijv Keep of andere
Zonder dat is die tab inderdaad vrij nutteloos voor mij. De rest werkt heerlijk.
Ja precies, gebruik hem al een tijdje en ben er heel blij mee
is er maar een widget scherm?

en ik kan geen folders maken.

ik heb meteen de neiging het in te richten zoals ik hem altijd heb (apex launcher) dus dan heeft het natuurlijk geen voordeel. Tot nu een beetje kaal, dwz weinig instel mogelijkheden, maar moet het nog goed bekijken. Het idee om contacts en recents met een veeg te kunnen zien is wel sterk.
Widget pagina kun je scrollen. Verticale pagina is het
okay nu zie ik het
jammer dat de app pagina niet te scrollen is en er geen folders kunnen. Ik kan zo het scnerm niet genoeg indelen.
ook de pagina titels vind ik niet zo handig. neemt maar scherm ruimte in en heeft geen funtie

maar de setup is slim vind ik. Even feedback geven aan microsoft wellicht helpt dat

edit: als je de FAQ leest zit er een filosofie achter van meest gebruikte apps eerst (automatisch) dus dat zullen ze niet loslaten.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 29 oktober 2015 06:59]

Ik heb het vijf minuten op mijn android gehad en het is niets voor mij. De Windows launcher op mijn windows phone vind ik onovertroffen maar dit lijkt in niets hierop helaas. Geen tiles, geen widgets, gewoon drie drukke ruk schermen met icoontjes - ik snap de ophef niet.
Komt er een windows phone like launcher, dan hou ik mij aanbevolen.
Dit is dan ook geen Windows Launcher of imitatie actie. Dit is een Microsoft product voor Android en hoe zij een goede launcher voor Android zien.
Dit is een Micrsoft Garage product en dat lijkt me nog geen indicatie over hoe Microsoft echt denkt dat een goed launcher voor android er uit zou moeten zien.
Ik gebruik nu een jaar Yahoo Aviate launcher op de HTC One M7. Super tevreden mee echt een aanrader!
Toch in de verleiding om deze eens te proberen. Altijd weer leuk om je telefoon weer iets 'nieuwer' te laten aanvoelen :)
Wel geteld 5 minuten geprobeerd en weer terug gegaan naar Aviate! Ik vind Aviate logischer en intuitiever werken dan Arrow. Het ziet er wel gelikt uit, maar dat was het dan ook wel!
Hier hetzelfde! Miste al gauw de vertrouwde indeling van Aviate.
Het ziet er verder zeker mooi uit.
Mee eens, aangenaam verrast. Voelt heel smooth en smoelt lekker. Ik maak al eeuwig gebruik van Nova Launcher en dit voelt als een frisse wind :-)
Snelle en eenvoudige launcher. Ziet er goed uit en het werkt fijn. Het is echter niet mijn cup of tea en ben terug gegaan naar Google now launcher.
Same here. Ik hou meer van minimalistisch, smart launcher is mijn ding :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee