Google geeft apps in Play Store 'met advertenties'-label

Google geeft apps in de Play Store vanaf januari een label als de app advertenties bevat. Dat blijkt uit een e-mail die ontwikkelaars hebben gekregen. Ontwikkelaars moeten uiterlijk 11 januari hebben doorgegeven of de app advertenties bevat.

Het label moet aan gebruikers duidelijk maken welke content een app bevat. Ontwikkelaars moeten in de sectie Pricing and Distribution van de Play Developers Console duidelijk maken of hun app advertenties bevat, schrijft Google. Het label 'bevat advertenties' is er al voor apps in de Familie-sectie van de Play Store en wordt nu uitgebreid, blijkt uit de e-mail die een ontwikkelaar op Google+ heeft gezet.

Omdat ontwikkelaars de informatie uiterlijk op 11 januari moeten geven, lijkt het erop dat Google het label begin volgend jaar wil gaan gebruiken in de downloadwinkel voor Android-apparaten. Al langer staat er bij een app of die een mogelijkheid biedt voor in-app aankopen.

Google Play - bevat advertenties

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-11-2015 • 06:45

65

Reacties (65)

65
65
53
1
0
0
Wijzig sortering
Ontwikkelaars moeten uiterlijk 11 januari hebben doorgegeven of de app advertenties bevat.
Als als ze dat niet doen? er lijkt mij genoeg nutteloze vage sh*t apps tussen te staan van ontwikkelaars die hier niet de moeite voor willen doen.
In de mail meldt Google twee acties: Als eerste zal de ontwikkelaar geen updates meer kunnen publiceren voor de app/beschrijving.
Google geeft echter ook aan dat ze het recht hebben om zelf dit label toe te voegen, of zelfs de app te verwijderen.
dan kunnen ze je verwijderen uit de Play Store (staat in de mail die je krijgt)
Uiteraard, maar wordt het actief gecontroleerd door Google?
Ik vermoed dat gebruikers dit ook kunnen rapporteren.
Sterker nog: ik vermoed dat je dan standaard op "bevat advertenties" komt te staan.
Waarschijnlijk kan Google de apps scannen en controleren of er een bekend framework van een advertentienetwerk gebruikt wordt.
.Dan wordt de app store misschien eens opgeruimd.
Ik ben Android ontwikkelaar en kreeg zojuist ook deze mail binnen. Ik heb 1 app met advertenties en ga het gelijk even aangeven.
Advertenties zijn belangrijk, ze houden je content 'gratis' voor gebruikers terwijl je zelf toch een beetje vergoeding krijgt voor je werk.
Maar als je advertenties echt verafschuwt, dan kan je nu dus filteren hierop (of je koopt de advertentievrij versie :p )

Een adblock vind ik principieel eigenlijk niet netjes...als je het niet eens bent met de advertenties / hoeveelheid / hoe ze eruit zien, moet je de app / website niet gebruiken. Zo zullen de makers gedwongen worden om hier een oplossing voor te geven.

(edit: hmm, ben nu wel aan het zoeken waar ik het kan aangeven :p )

(edit2: iemand al gevonden waar je het aan geeft in je Play Store Console?)

[Reactie gewijzigd door Boy op 23 juli 2024 15:38]

kijk een kleine ad onderaan het scherm , liefst niet flikkeren om aandacht smekend geeft mij niet.
als er dan ineens fullscreen ads en vervelend flikkerende adds gebruikt worden, of facebook rommel.
dan gaat de app er af of de addblock er voor.

nu weet ik niet in hoever een ontwikkelaar kan aangeven welke advertenties hij wil laten zien.

Een Addblock kan er ook voor kunnen zorgen dat ontwikkelaars zich aanpassen.
ik ben feitelijk wel voor het vergruisde, shit hoe heeft het nu ook alweer ?, nice-add- initiative van addblock.
die zorgt ervoor dat ik wel reclames te zien krijg, maar dat ik me er niet aan stoor.

Voor mij is dat winst voor de ontwikkelaar, ALS ze aanvaardbare niet irritante reclames voorschotelen.
Mijn reclames zijn gewoon een smalle balk op dit moment...ik wil idd gebruikers niet irriteren / wegjagen...dus daar zorg ik wel voor..

je kan zelf precies bepalen welke ads hoe worden getoond...
ik heb er geen verstand van, maar ik dacht dat je zelf niet kon kiezen welke ads er getoond worden of bepaalde ads blokkeren, dat is het alleenrecht van google als ik mij niet vergis.
Je kan in ieder geval als ontwikkelaar die AdMob (is van Google) gebruikt aangeven welke advertenties (of categorieën) je niet wil tonen. Zo heb ik in mijn app een blokkade op advertenties die het keyword "virus" of "slow" (als in "YOUR PHONE SLOW?!") matchen. Vervelende knipperadvertenties zijn dat meestal. Wel mailen ze regelmatig dat ik inkomsten mis door die blokkade.
kijk als Dev's dit doen zoals Jacob & Boy, dan worden hun ads veel minder geblokkeerd. _/-\o_
Het grootste nadeel is dat een adblock voor smartphones niet per-app kan blokkeren. Omdat ik enkele apps heb die fullscreen ads tonen heb ik een adblocker geinstalleerd. Hierdoor blokkeer ik ook de "nette" advertenties in andere apps, apps welke ik op zich wel zou willen supporten.
Ga bij elke app die je hebt naar de pagina prijzen en distributie. Onder de landentabel vind je de nieuwe setting om aan te geven of je app ads bevat, twee radio buttons.
Bedankt! Aangepast!
Op de pagina waar je prijzen/distributie kan instellen, onder de tabel met alle landen, staat een optie om het label in te schakelen.
Het mooiste vind ik het wanneer je voor een klein bedrag de app advertentie vrij kunt krijgen. Ik doe dit met alle apps waar dit mee kan en die ik na een korte test ben blijven gebruiken.

Het veel gebruikte ~ EUR 1,= voor de advertentievrije versie vind ik meer dan ok. Voor de complexere betaal ik ook zonder te morren wel meer zelfs.

Als grote Open Source fan snap ik ook wel dat de kachel ergens van moet branden. Dan is de direkte relatie door het kopen van de app (zonder ads) altijd mooier dan die met ads in een gratis versie.

Ik ben dus ook blij met deze actie van Google, maar ik ga altijd bij een gratis app of ik die ook ad vrij kan krijgen middels betaling.
Je kan het aangeven bij Pricing and Distribution. (staat ook in het artikel) Het was wel fijn geweest als google dat ook even in hun mail had aangegeven.
Gaat Google dit ook met eigen apps doen?
Er zitten geen advertenties in Google apps..

EDIT: Er zitten wel advertenties in Google apps, alleen totaal niet vergelijkbaar met veel apps in de Play Store. YouTube video ads zijn wel ads, maar Google ads hebben nooit de enigzins irritante banner ads onderin, maar veelal subtielere advertenties

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 23 juli 2024 15:38]

YouTube zelf speelt ook ads voor de filmpjes
Daar heb je helemaal gelijk in! Ik zat zelf in de richting van ads onderin de app (banner) en grote full-screen ads te denken, maar video ads zijn natuurlijk gewoon ads.

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 23 juli 2024 15:38]

Vind ik toch anders.

Bij apps met reclame krijg je meestal meldingen van reclame ook al gebruik je de app niet. Of je krijgt plotseling een ander scherm met reclame tijdens gebruik van de app. Een kleine banner onderin is meestal minder erg.

Dat er reclame tijdens het filmpje komt vind ik ook irritant maar niet zo irritant als bij de gratis apps.
Er zitten advertenties in YouTube ;) .
In de Youtube filmpjes, niet in de player.
Als je de youtube app niet kan gebruiken zonder ads te zien (tenzij je ervoor zou betalen met youtube red), dan is deze niet ad-free. Ik krijg soms ook promotional video's (voor een nieuwe film/spel) te zien bovenaan mijn lijst met suggesties, en die tellen volgen mij ook wel als advertenties.
Maar je krijgt hetzelfde te zien in bvb. Firefox in Windows, en deze browser en het OS zijn niet door Google gemaakt.
Het is technisch wel verschillend, maar het eindresultaat is hetzelfde.
Inderdaad, maar het gaat hier niet om het eindresultaat, het gaat over de apps zelf. Het onderwerp en/of de inhoud van een bepaald filmpje is ook niet afhankelijk van de Youtube player app, en ook hier is het eindresultaat hetzelfde.
Dan zet je het hele systeem gewoon open voor misbruik: een app die dan als webview gebruikt wordt, kan ads tonen zonder de 'contains ads' warning.

Als ze dat toelaten, kunnen we een pronostiekje houden hoeveel miliseconden het duurt voor iemand dat zou misbruiken.
Dan zet je het hele systeem gewoon open voor misbruik: een app die dan als webview gebruikt wordt, kan ads tonen zonder de 'contains ads' warning.

Als ze dat toelaten, kunnen we een pronostiekje houden hoeveel miliseconden het duurt voor iemand dat zou misbruiken.
Dat is het verschil tussen app en content...
Als jij een gesproken reclameboodschap in een mp3 steekt, dan zal elke mp3 speler die ook afspelen. (ik weet het, technisch gezien is dat niet hetzelfde als hoe youtube reclame toevoegt aan filmpjes)
In dit geval wel, want diegene die de advertenties plaatst en diegene die de app maakt zijn beide dezelfde (rechts)persoon, i.e. google.

Het gaat hier eigenlijk om het verschil tussen de wet naar de letter volgen of naar de geest.

Google heeft natuurlijk wel het voordeel van 'Judge, jury & executioner' te zijn, maar als ze het zelf doen moeten ze consistent zijn en het voor anderen ook toelaten.

Als ze gewoon op ad frameworks letten (i.e. directe integratie van ads in de app), kun je als developer gewoon een webview openen om je ads te tonen. Dat is eigenlijk wat google doet in de youtube app.

[Reactie gewijzigd door graverobber2 op 23 juli 2024 15:38]

Natuurlijk kan dat. Maar het punt is net dat jouw voorbeeld een voorbeeld is van een app "met advertenties". De vraag "bevat je app advertenties" is gewoon een duidelijke vraag, zonder nuancering, waarop je ja of neen kan antwoorden. Dat je wel advertenties zal zien, maar dat de app die technisch gezien niet bevat, is helemaal geen keuzeoptie.
Die worden nog steeds toegevoegd door google en horen niet specifiek bij het desbetreffende filmpje. Valt wat mij betreft gewoon onder de noemer.
Dat ze niet specifiek bij het filmpje horen wil niet zeggen dat ze ingebouwd zitten in de Youtube app. (+zie hieronder)
Zeker wel in de app. Er verschijnen af en toe gewoon advertentie berichten boven aan de inbox etc.
Serieus? Dat heb ik hier nog nooit gezien, terwijl ik vanaf dag nul al Inbox gebruik (en geen adblocker oid op mijn telefoon heb).
We hebben het over de gmail app, en diens inbox, niet dé Inbox app :)
Zeker weten van wel.
In de groep reclames staan er bovenaan advertenties
Zal dan enkel met de nieuwe inbox zijn. Gebruik zelf de oude en heb nog nooit een advertentie gezien in de app.
Inbox juist niet. De oude Gmail heb ik het :)
Verschillende functies in Google maps. Bijvoorbeeld als je op hotels zoekt. Zit er hier en daar in verstopt. En Google Search lijkt me logisch.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 23 juli 2024 15:38]

Lijkt me wel. Waarom niet?
Hier ben ik erg blij mee. Ik wil geen advertenties in mijn apps. Ik betaal er voor of helemaal niet installeren. Nu is dat vooraf duidelijk.
Wifi Analyzer, bv zou er graag voor willen betalen om voorgoed van de banner af te zijn, echter kun je die maar een paar dagen verbergen en dien je hem opnieuw te verbergen.
Nu zou je ook een router kunnen kopen die zelf de mogelijke verbindingsopties analyseert en indien nodig automatisch overschakelt. Thuis vind ik dat echt geweldig handig!
Even ad block installeren is een apk van aanwezig ;-)
Ik vraag me af wat Google's verdienmodel zal worden. Advertenties zijn ten dode opgeschreven maar wel verantwoordelijk voor >90% van hun inkomsten.
Voorlopig is het nog steeds een stijgende lijn aan inkomsten, en zoals je merkt (alle andere diensten/gadgets die ze maken) is Google druk bezig andere dingen te zoeken die dat gat op termijn kunnen vullen...

De inkomsten per persoon zullen afnemen, maar zolang internet nog niet voor iedereen beschikbaar is is die daling weer af te vangen door te zorgen dat meer mensen het internet op kunnen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 15:38]

Nu nog een check om te kijken of de app ads zoals "Pas op! U bent onbeschermd!" "U heeft een virus!!!" "U bent besmet met malware. Gratis Scan hier!" tonen.

Hoe vaak ik wel door ongeruste familie en vrienden niet benaderd wordt door die rommel. Aan de hoogste boom met een strop van prikkeldraad scheermesdraad mogen die adverteerders hangen.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 15:38]

100% mee eens. En zeker als ik zulke ads zie, dan ben ik blij met mijn adblocker. Je maakt mij niet wijs dat achter zulke ads 'een betrouwbaar adnetwork hangt'. En als dat wel zo is, dan is er een ander definitie van betrouwbaar dan in mijn woordenboek.

Persoonlijk support ik de dev viel liever door een in app purchase. Mijn telefoon staat vol met betaalde apps. Wel een voorwaarde, maak een degelijke trial versie (bij voorkeur ook adfree). Als ik een app fijn vind, betaal ik ervoor. Zelfs als er geen toevoegingen komen bij de paid app. Een fijne app wil ik houden, dus wil ik de dev supporten.

Ga echter in mijn ogen ook geen belachlijke prijzen vragen. Vind tot max euro 3 (voor normale apps) een mooie prijs, daarboven moet het echt (echt) van toevoegde waarde zijn. De meeste apps die ik heb waren denk ik 1,99
Goede zet van Google. Samen met de nieuwe permissiecontrole in Android 6 Marshmallow wordt er weer wat meer gedacht aan de gebruiker in plaats van de ontwikkelaar.
Goeie zet!
Een gebruiker wil je een app rechten geven om advertenties te tonen. Nu wordt dat verstopt in rechten tot foto's/media, agenda etc. Daar kan je veel meer narigheid mee uitspoken als kwaadwillende app-bouwer
Een kleine stap maar een groot verschil!
Ik hoop dat apple dit overneemt.
Nu nog de mogelijkheid om er op te filteren..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.