Oracle claimt data van Europese gebruikers niet naar gebieden buiten de EU te zenden en in datacenters binnen de Europese Unie, waaronder Nederland, op te slaan. Daarmee voldoet Oracle aan regels zoals die gelden sinds het Safe Harbor-oordeel van het Europees Hof van Justitie.
"We zijn erg comfortabel met waar we zijn met ons cloudaanbod en het nieuwe regelgevende raamwerk rondom datagovernance", zei Thomas Kurian, president van de afdeling productontwikkeling bij Oracle, tijdens het OpenWorld-evenement volgens The Irish Times. "Al onze datacenters in Europa hebben Europese beheerders. Ze hebben lokale productie en, binnen dezelfde Europese wettelijke regio, disaster recovery. Er wordt geen data verzonden tussen de geografische grenzen over een andere wettelijke grenslijn", zei de topman.
Oracle heeft al meerdere rekencentra in Europa, waaronder in Nederland en Duitsland. Bij het uitbreiden van het aantal datacenters in de EU noemde het concern al privacyoverwegingen. Andere ict-concerns als Googles moederbedrijf Alphabet, Microsoft en Amazon zouden ook al aan uitbreiding van Europese rekencentra werken, schreef The Wall Street Journal eerder deze maand. Zo opent Google in het eerste kwartaal van 2016 een nieuw datacenter in Nederland.
Nog geen internationaal techbedrijf heeft echter al aangegeven aan de dataoverdrachtsregels sinds de beslissing van het Europees Hof van Justitie te voldoen. Overigens zullen Oracle en andere Amerikaanse bedrijven alsnog aan dataopvragingen van opsporingsdiensten moeten voldoen, op basis van de Patriot Act. De bedrijven vallen namelijk onder Amerikaanse jurisdictie, ongeacht de locatie van rekencentra.
Veel techbedrijven slaan gebruikersdata op in rekencentra in de VS, maar sinds het Europees Hof van Justitie begin deze maand de Safe Harbour-overeenkomst ongeldig verklaarde, mogen gegevens niet meer zomaar naar de VS verzonden worden.
Veel techbedrijven riepen de politiek al op haast te maken met een nieuwe regeling. Er zou al een nieuw principe-akkoord tussen de VS en de EU liggen, maar niet duidelijk is in hoeverre die stand zou houden bij toetsing door het Europees Hof van Justitie. Tot die tijd kunnen privacywaakhonden in lidstaten na klachten voorkomen dat data naar de VS overgedragen wordt. Tegen RTLZ geeft het College Bescherming Persoonsgegevens aan tegen eind januari smartphones best 'op zwart' te willen zetten om de datastromen te stoppen, maar dat het aan regeringen is om het probleem op te lossen.