Het volledig bugfree maken van software is best moeilijk, het blijft wel mensenwerk (naja, meestal dan). Maar veel code wordt al automatisch gecontroleerd en de grote partijen dichten lekken en fixen bugs over het algemeen binnen een paar dagen.
Citrix is in deze even een slecht voorbeeld. Kwaliteit van software gaat niet alleen maar over veiligheid maar ook over netheid in het coden, optimalisatie en meer.
Dan zijn we het eens, het schrijven van foutloze code is bijzonder moeilijk. We hebben tools om kleine foutjes te vinden, maar ontwerpfouten (bv geen encryptie gebruiken waar dat wel nodig is) vinden dat soort tools niet. Dat soort tools vind ik een 'brute-force' oplossing. In plaats van problemen te voorkomen proberen we ze achteraf op te sporen.
Als we een brug bouwen dan rekenen we van te voren uit of de brug sterk genoeg is en hoeveel veiligheidsmarges er nodig zijn om te compenseren voor te verwachten foutjes. In de IT rekenen we eigenlijk nooit uit of software veilig is of niet, we weten nauwelijks hoe dat moet. Het is heel normaal dat een programmeur meer tijd bezig is met debuggen dan met ontwerpen.
BIj de meeste commerciele partijen zullen ze sowieso glimlachen als je toegang tot de broncode vraagt. De kans dat je dat krijgt is kleiner dan nul.
Dat klopt en dat is precies mijn probleem. Ik kan zelf eigenlijk niet controleren of ze kwaliteit en veiligheid leveren. Als ik niks kan controleren, waarom zou ik dan meer betalen voor product A dan voor product B?
Ik ben het met je eens dat je een fatsoenlijke IT achtergrond nodig hebt om een IT omgeving fatsoenlijk te beveiligen. Dat wil niet zeggen dat je dat zelf moet hebben. Daar zijn externe dienstverleners voor.
Dat klopt maar dat is het probleem verplaatsen. Hoe beoordeel je externe dienstverleners. Ze beloven allemaal dat ze perfect zijn, maar er is geen controle of toezicht, je moet ze dus maar op hun woord geloven. Als ik twee aanbieders heb die hetzelfde beloven dan kies ik de goedkoopste. Dus moeten alle aanbieders concurreren op prijs en is er weinig ruimte voor kwaliteit en veiligheid.
Ik zou niet weten waar je aan refereert maar het huidig kwaliteitsniveau van software is aardig hoog, zeker als je het vergelijkt met een tiental jaar geleden.
Het gaat beter, maar we gebruiken ook veel meer software dan 10 jaar geleden en zijn er meer van afhankelijk, dus ik weet niet of we netto beter af zijn.
Het is dus hoog tijd dat IT dan ook als kernfunctie benaderd wordt, als dat al niet zo is.
Daar leg je de vinger op de zere plek. Niemand kan nog zonder IT, maar dat betekent niet dat iedereen er ook oog voor heeft. Zelfs de lokale fietsenmaker heeft tegenwoordig een website nodig en een computersysteem voor de boekhouding. Ga die maar vertellen dat IT een kernfunctie van z'n bedrijf is en dat hij beter een nieuw SSL-certificaat kan kopen dan een nieuw uithangbord voor z'n winkel. De meeste organisaties willen geen IT-organisatie zijn, ook al zijn ze dat defacto wel.
En IT hoort in de kern al veilig te zijn, dus moet je veiligheid van meet af aan meenemen.
En boeven horen in de gevangenis te zitten, maar hoe krijgen we dat voor elkaar?
Firewalls, antivirus, fatsoenlijk patch management, fatsoenlijk device management. Er zijn standaard werkwijzen genoeg die je kunt adopteren als je niet weet waar je moet beginnen. Er is geen excuus meer voor brakke IT.
Dat kan, maar het kost allemaal geld.
Opmerkelijke visie. Ik zou toch willen dat mijn bedrijfsdata en financiele gegevens veilig zijn. Daar heb ik de overheid of een verzekeraar niet voor nodig. Ik zou niet willen dat mijn klanten met hun data door mijn toedoen op straat liggen, of dat mijn computers met mijn financiele data gelockt zijn door ransomware.
Natuurlijk wil niemand dat. Dat betekent niet dat ze de kennis of het geld hebben om een goede keuze te maken. Je bent fietsenmaker, je kan kiezen tussen twee firewalls. Eentje kost 1 euro per maand, eentje kost 10.000 euro per maand. Allebei beloven ze 100% kwaliteit. Je zaak heeft 1000 euro per maand te besteden. Die van 1 euro per maand is een luie prutser, zo goedkoop kan helemaal niet, maar dat weet jij niet want je bent geen IT'er en je hebt geen inzage in de broncode. Welke kies je?
Natuurlijk kies je die van 1 euro per maand. Als je die van 1.000 euro per maand kiest gaat je bedrijf failliet. Beide producten zijn, voor zover jij dat kan beoordelen, echter even goed. Het bedrijf dat 1.000 euro per maand vraagt zal z'n prijs moeten verlagen tot ze ook 1 euro per maand kosten. Dan weet je dat er ook bezuinigd wordt op de kwaliteit. Via de wet (of verzekering) kunnen we basis-eisen leggen zodat je niet hoeft te concurreren met een oplichter die een onrealistisch lage prijs vraagt.
Je gaat toch ook niet de weg op met een auto waar de deuren vanaf vallen of de banden glad zijn?
Ik niet, maar je doet nu net alsof je nog nooit een auto met vale banden hebt gezien. Het is stom, maar ze rijden wel degelijk zo rond.
Waarom ga je dan wel met een brakke PC het internet op? Daarbij komt dat bij de meeste bedrijven hun volledige kapitaal alleen nog bestaat uit data. Of dat nu klanten, ontwerpen of productie procedures zijn, uiteindelijk is het allemaal data.
Dat weet jij en dat weet ik, maar overal is er altijd een gebrek aan geld, middelen en mensen. Overal worden compromissen gesloten. Daarbij trekt IT(beveiliging) vaak aan het kortste eind omdat beveiliging het grootste deel van de tijd onzichtbaar is en omdat IT al snel een bodemloze put is. De duurste oplossingen zijn eigenlijk nog niet goed genoeg.
Samengevat: Onwetendheid is geen excuus. Als je een bedrijf hebt, moet je investeren in IT en veiligheid. Je kunt gelukkig tegenwoordig veel software als dienst afnemen zodat je je daar niet echt meer mee bezig hoeft te houden. Toch moet je altijd je systemen updaten, je firewall scherp instellen en je beschermen tegen spam, phishing, virussen en andere rommel. Dat is al jaren zo en dat zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden.
Het is geen excuus, het is een observatie. De wereld zou anders moeten zijn, maar dat is niet zo.
Wat je gelukkig tegenwoordig steeds meer ziet is de introductie van Known Good versus op zoek gaan naar het slechte. Ook met behulp van Artificial Intelligence en Machine Learning wordt het 'normale' IT gebruik vastgelegd en als goed bevonden. Zodra de systemen een afwijking zien, wordt alarm geslagen. Dit maakt dat het bewaken van de veiligheid iets makkelijker. Desalniettemin ben en blijf je zelf verantwoordelijk.
Allemaal lapmiddelen voor slechte IT.