AMD genereert hoogste kwartaalomzet sinds 2005

Uit de kwartaalcijfers van AMD blijkt dat het bedrijf de hoogste kwartaalomzet sinds 2005 heeft behaald. Volgens AMD-ceo Lisa Su is dit vooral te danken aan de release van 7nm-producten als de Ryzen 3000-serie, Epyc Rome en Navi-gpu's.

Het bedrijf genereerde in het afgelopen fiscale kwartaal 1,8 miljard dollar aan omzet, wat omgerekend neerkomt op 1,62 miljard euro. Dit is de hoogste kwartaalomzet voor AMD sinds het derde kwartaal van 2005. In het vierde kwartaal van 2005 genereerde AMD bijvoorbeeld zo'n 1,78 miljard dollar aan omzet, wat met inflatie meegerekend overigens zou neerkomen op ongeveer 2,3 miljard dollar in 2019.

Toch zijn de kwartaalopbrengsten in vergelijking met vorig jaar met zo'n 9 procent gestegen. In het tweede kwartaal van 2019 genereerde het bedrijf 1,53 miljard dollar aan opbrengsten. In totaal bedroegen de netto-inkomsten dit kwartaal 120 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 108 miljoen euro. Dit staat gelijk aan een nettomarge van 6,6 procent.

Volgens Lisa Su werd de omzetstijging gedreven door de toegenomen verkoop van 7nm-producten, zoals de Ryzen 3000-serie, de nieuwe Epyc-processors en Navi-gpu's. Wel valt de omzet uit de verkoop van semicustomchips tegen. Dergelijke chips worden bijvoorbeeld gebruikt in gameconsoles. Volgens AMD is dit volgens verwachting, aangezien de markt wacht op next-gen-consoles. Ook de enterprise- en embedded-opbrengsten daalden, maar dit werd enigszins gecompenseerd door de verkoopcijfers van Epyc-cpu's; de verkoop van AMD-cpu's aan datacenters is gestegen met 50 procent sinds de release van Epyc Rome.

In een conference call met aandeelhouders vertelt Su dat AMD verwacht in het komende kwartaal 2,1 miljard dollar om te zetten. Dit zou een toename van 48 procent zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018. De ceo geeft verder aan dat het bedrijf verdere verkooptoenames van 7nm-processors en -gpu's verwacht. De release van nieuwe Threadripper-cpu's en die van de Ryzen 9 3950X worden hierbij aangehaald.

Over verwachtingen voor 2020 wil AMD nog niets loslaten. Devinder Kumar, vicepresident van AMD, vertelt wel dat bijvoorbeeld de markt voor semicustomchips zich momenteel in een transitiefase bevindt, waardoor opbrengsten in dit marktsegment op dit moment laag liggen. Eind 2020 komen de PlayStation 5 en Xbox Scarlett uit, die allebei hardware van AMD zullen bevatten.

Intel presenteerde onlangs ook zijn kwartaalcijfers en meldt een recordomzet van 19,2 miljard. Hierbij geeft het bedrijf aan dat de omzet die wordt gegenereerd in het desktop- en laptop-segment, wel met 5 procent is gedaald. De omzetgroei komt volgens Intel van zijn Data Center Group. Onder dit bedrijfsonderdeel valt onder andere de verkoop van producten aan datacenters, maar ook de verkoop van iot-apparaten, producten van Mobileye en programmable solutions. Vergeleken met vorig jaar is de omzet van dit onderdeel met 6 procent gestegen.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

30-10-2019 • 12:07

148

Submitter: Jermak

Reacties (148)

148
141
61
13
1
59
Wijzig sortering
Ben blij voor amd en zij verdienen eigenlijk nog veel meer verkopen dat is alleen naar gunstiger voor ons consumenten. Zij zijn diegenen die echt innoveren op het gebied van cpu voor consument en bedrijven voor wel zeer schappelijke prijzen. Ben benieuwd wat de high end navi kaarten gaan doen.
Laat je niet blind maken door de prestaties van AMD op dit moment.
In een conference call met aandeelhouders vertelt Su dat AMD verwacht in het komende kwartaal 2,1 miljard dollar om te zetten.
Hier gaat het om: aandeelhouders en geld. Aandeelhouders willen groei zien, winsten, waar voor hun geld. Op welke manier maakt niet eens zoveel uit. Dat AMD grote stappen moet maken om bij te komen met Intel (en hopelijk er voorbij) is nodig om dat doel te bereiken... momenteel. Want als Intel hun nieuwe productielijn niet op gang krijgt en AMD er met kop en schouders bovenuit steekt hebben we de omgekeerde situatie; waarom zou AMD dan nog blijven innoveren?

Ze hebben immers het beste product en (bijna) geen concurrentie. Dan zul je zien dat de innovatie weer afremt en prijzen omhoog gaat. Natuurlijk verdient AMD wel credit voor het feit dat ze het voor elkaar hebben gekregen om de markt op te schudden. Ook hun Linux drivers voor de Radeon kaarten zijn zeer goed en inzet voor open source waardeer ik zeer. Dat zien we wel eens anders, helaas...

Het maakt mij persoonlijk nog niet eens uit welk bedrijf innoveert en anderen motiveert hetzelfde te doen, als het maar gebeurt. Het klinkt wellicht gek, maar ik hoop dat Intel de achterstand op een gegeven moment toch in kan halen en een echte concurrentieslag ontketent. Heck, wat mij betreft neemt ARM(v9) een vlucht en gaan andere bedrijven / architecturen aan de stoelpoten van beiden zagen. Alleen bij constante innovatie en meerdere aanbieders krijg je situaties die goed zijn voor de markt en de consument. X86 is immers ook niet heilig.

We zien toch zelf wel wat er gebeurt als een bedrijf (AMD) ineens met een beter aanbod (Zen) op de proppen komt? Ineens kan de concurrent wel de prijzen door de helft doen en is de Wet van Moore ineens toch niet zo'n beperking meer...

We leven in interessante tijden, als het om computerhardware gaat. En wie weet wat Intel's Xe GPU's gaan bieden...
AMD, moet voorlopig nog wel wat meer laten zien. Het gemiddelde bedrijf of consument, durft zich nog niet aan AMD te wagen zowel voor CPU's als videokaarten. Pas als AMD de komende 3 tot 5 jaar zowel op CPU gebied als GPU gebied koploper is met ruime marge, zal AMD het willicht anders gaan spelen. Tot die tijd zal AMD blijven (moeten) vechten.

Nu al AMD een arrogante Intel of Nvidia noemen terwijl ze zich nog nooit zo erg hebben gedragen, lijkt me zoziezo niet correct. Ik zou eerst eens afwachten totdat je ze er op betrappen kunt.
Hier op kantoor worden nieuwe 'workstations' voorzien van een AMD Ryzen 3000 CPU. Meer cores voor minder geld 🤷‍♂️

0 problemen en ik was altijd een Intel fan.

De Ryzen 3000 series was een mokerslag op Intel en ze laten al genoeg zien dit jaar.

Enterprise:
AMD Epyc met 64 cores? 3k goedkoper dan het 28 core model van Intel. 8)7

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 22 juli 2024 14:31]

Hier op kantoor nog steeds Intel want NUC's.

We hebben een dergelijk iets nodig met AMD APU's.
Ik ben het toch niet met jou eens.
Het gaat namelijk wel om dit moment. Op dit moment innoveren zij en bieden zij een goede concurrentie.

"wat als" zien we dan wel weer.
Niemand kan in de toekomst kijken. As we speak is dit een prettige situatie.
Het maakt mij persoonlijk nog niet eens uit welk bedrijf innoveert en anderen motiveert hetzelfde te doen, als het maar gebeurt.
Persoonlijk heb ik liever AMD in de positie die Intel nu heeft dan andersom. Of ze dan dezelfde beslissingen maken is vraag 2, maar ik heb het idee dat het management van AMD op dit moment een iets meer ethische bedrijfsvoering inzet dan de concurrentie.
De uitdaging die ik AMD zie hebben is de Enterprise markt. Ze doen goede zaken in de consumenten markt en beginnen zichzelf weer te bewijzen over meerdere generaties waardoor ze in een roadmap van een leverancier gezet kunnen worden. Als ze dit volhouden gaat dat wel goedkomen. Om een echte concurrent te worden voor Intel als geheel is het een iets ander verhaal. Daar moeten ze nog 1 of 2 generaties voordat de virtualisatie vendors voldoende support bieden en dus nog wel 3 of 4 generaties voordat de grotere klanten AMD echt zullen gaan overwegen.

Daar gaat de vergelijking met ARM nogal mank. ARM wordt vooral gebruikt bij greenfield oplossingen terwijl het overgrote gedeelte van x86 in mixed omgevingen gebruikt worden

Maar idd. Heel interessante tijden.
Ik zie nog een uitdaging, de laptop markt. Tenslotte werken ze daar nog met processors uit de Zen+ serie ipv de Zen2. Oftewel, processoren van de vorige generatie gebakken op het oudere 12nm process.
Alleen in naam zijn dat dus Ryzen 3000 series.

Er worden meer laptops verkocht dan desktops en juist in het mobiele segment is performance per Watt enorm belangrijk. Iets waar de Ryzen3000 mobile series niet bepaald fantastisch in is.
Wat ik in het hele verhaal mis is dat ze hun omzet vergroot hebben maar wat blijft en netto onder de streep nu over ?
$1,53 miljard dus als ik het goed zie. Er wordt over inkomsten gerept, dus niet slechts over omzet.

EDIT: $120 miljoen zoals @Isniedood hieronder aangeeft.

[Reactie gewijzigd door fugalism op 22 juli 2024 14:31]

inkomsten is gewoon synoniem voor omzet hoor. Inkomsten - uitgaven = winst en uiteindelijk draait het allemaal om winst.

De winst volgens de bron: $120 million
De netto winst kan je als bedrijf voor een heel groot deel zelf bepalen.

AMD schrijft nu 120 miljoen bij, Maar hun lange termijn schuld is met ~250 miljoen gedaald en de R&D uitgave zijn met 33 miljoen gestegen, en ze hebben 200 miljoen aan extra inventaris.

Dat hadden ze ook niet kunnen doen en dan over de 400 miljoen aan winst kunnen beschrijven.

Waar het echt om draait is omzet en marge. Hoge marge betekend dat je meer geld over houdt aan de verkoop van je producten, waarmee je investeringen kan doen zoals R&D en marketing.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 14:31]

Daarvoor gebruiken we een andere term: de "operationele winst". In sé is dat de winst uit de normale bedrijfsactiviteit (dus excl. zaken als afschrijvingen, terugbetalingen van leningen, ...).
Niet helemaal, jij hebt het nu over het gebruiken van je geld, ofwel uitgaven.

Investeringen in bijvoorbeeld inventaris behouden op de balans hun waarde, die worden alleen over minimaal 5 jaar (deels) afgeschreven. Dit gebeurt vaak ook met R&D, weet alleen niet of AMD dat ook doet.

Tot slot zijn aflossingen geen kosten, maar dus uitgaven en hebben geen invloed op het resultaat.

[Reactie gewijzigd door hichelay op 22 juli 2024 14:31]

inventaris opbouwen en aflossen zijn gewoon kosten en gaan van de netto winst af.

ze gaan niet van de bruto winst af, maar dat is een heel ander getal: 777 miljoen in AMD's geval afgelopen kwartaal. (~150 miljoen hoger als vorig kwartaal.)
Wat bedoel je met inventaris opbouwen en aflossen?

Inventaris is dat wat in je bedrijf staat, van meubilair tot elektronica tot productiemachines tot de planten op het kantoor.

Aflossingen zijn zeker weten géén kosten. Je hebt namelijk op een eerder moment waarde in je bedrijf gebracht (dat kan geld zijn, maar ook machines etc.), waar een schuld tegenover staat. Die schuld los je vervolgens af met geld (liquide middelen) en is dus alleen een verschuiving op je balans.

Aangaan van lening die afgelost moet worden:
Debet: ingebrachte waarde (geld/machines/...)
Credit: lening

Aflossen van die lening:
Debet: lening
Credit: liquide middelen

Nemen van kosten van de ingebrachte waarde, over minimaal 5 jaar:
Debet: afschrijvingen
Credit: ingebrachte waarde (geld/machines/...)

Onderste "journaalpost" heeft pas invloed op je resultaat, of je dit nu in je bruto resultaat (operationele winst oftewel omzet - directe kosten) of netto resultaat (operationele winst - indirecte kosten oftewel omzet - directe - indirecte kosten) neemt.

Mocht je met inventaris de voorraad grondstoffen en/of halffabricaten bedoelen, gaat dit anders:

Aankoop grondstoffen/halffabricaten
Debet: voorraad grondstoffen/halffabricaten
Credit: crediteuren (of liquide middelen, bij direct betalen)

Productie eindproduct:
Debet: voorraad eindproduct
Credit: voorraad grondstoffen/halffabricaten

Verkoop eindproduct:
Debet: kostprijs eindproduct
Credit: voorraad eindproduct
+
Debet: debiteuren (of liquide middelen, bij direct betalen)
Credit: omzet

Ook hier wordt pas bij de laatste journaalpost resultaat geteld, bij kostprijs eindproduct en omzet.

(en dan laat ik eventuele details, waaronder BTW/VAT of interne toegevoegde waarde om per afdeling een resultaat te zien nog buiten beschouwing.)
inventaris is idd niet niet het goede woord. Dat had moeten zijn voorraad, wat klaar ligt voor de verkoop.

foutje met vertalen van het woord Inventories.
Ah, oke!

Zelfs dan is het nog belangrijk wat er precies bedoeld wordt én hoe ze e.e.a. in de boekhouding nemen.

Eindproducten kunnen namelijk tegen kostprijs of verkoopprijs gewaardeerd worden, wat vanzelfsprekend enorm veel invloed heeft op het resultaat. Daarnaast is het ook van belang of er per afdeling een marge wordt gerekend, zoals ik zei in het afsluiten van mijn vorige post.
En ook voorraden gaan niet van de winst af. Dus je moet echt even terug naar school voor een lesjes boekhouden.
Je probeert het nu goed te praten maar het klopt gewoon niet. Als het op de balans staat als actief dan is het dus niet als kosten genomen... dat kan niet.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 22 juli 2024 14:31]

Extra voorraad aanleggen brengt kosten met zich mee.
Ja en die gaan niet in het resultaat maar op de balans.
Serieus verdiep je even in boekhouden of beweer geen zaken waar je geen verstand van hebt.
Je herhaalt gewoon 3x dezelfde fout...

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 22 juli 2024 14:31]

Hoe zit dat eigenlijk als voorraad vervolgens in waarde afneemt? Dan gaat het wel van de winst af toch?

PS Ik ben een echte noob als het om boekhouding gaat, gewoon nieuwsgierig.
Nee, inkomsten - uitgaven is je cashflow, oftewel: welk bedrag is er van de rekening afgeschreven, hoeveel is er bijgeschreven.

Opbrengsten - kosten = winst/resultaat.

Zaken die ik bijvoorbeeld nog in 2019 inkoop en weer verkoop, maar het geld ontvang ik in 2020, tellen in het resultaat mee voor 2019. De ontvangst van de betaling wordt afgeboekt op openstaande debiteuren en telt weer wel mee in de cashflow 2020.
(zeikmode:aan)
Niet helemaal, want niet elke inkomst is een opbrengst (bv BTW krijg je binnen via de omzet maar is geen opbrengst want je moet het weer afdragen aan de overheid) en niet elke uitgave is een kostenpost (diezelfde BTW bijvoorbeeld weer). Het is dus eigenlijk: opbrengst - kosten = winst.

(ik weet het: zuiver bedrijfseconomisch gezien nóg steeds niet helemaal correct)
Excuus, ik zag niet dat jij al eerder min of meer hetzelfde had gepost als ik. Je hebt gelijk.
Ha, jouw voorbeeld van de late onvangst van een belalling vind ik wel een goeie!
Er wordt over revenue gesproken en dat betreft omzet en geen winst.
Nee dat was de omzet in Q2. Nettowinst in afgelopen kwartaal was $120 miljoen.
Inkomsten is omzet in deze context denk ik.
Volgens de bron $120 miljoen
AMD 120 miljoen op 1.8 miljard is 6,6% netto marge.
Intel 6 miljard op 19.2 miljard omzet is 31,25% netto marge.

AMD moet nog heel wat verkopen en betere marge maken wille ze echt een gevaar worden voor intel.
AMD moet relatief meer investeren in R&D dit is nog steeds maar een fractie van wat intel of nVidia uitgeven maar het moet omhoog om bij te kunnen blijven.

Daarnaast hebben zo ook nog wat schulden die ze aan het aflossen zijn met iets van 200 miljoen per jaar. Dat is iets wat intel ook niet heeft.

Het gaat goed met AMD gezien het verleden maar ze moeten nog veel verder groeien willen de echt kunnen concurreren.
Nu kan intel de schatkist open trekken en de CPU's gewoon 2 jaar lang bijna gratis weg gaan geven en hebben ze nog geen probleem. En AMD verkoopt dan niets meer.
Dit is wel een extreem voorbeeld en dat zal niet gebeuren. Maar Intel schijnt wel weer van plan te zijn met Incentives te gaan komen voor klanten om ze intel te laten kopen ipv AMD.

Daarnaast zie je ook al pricecuts in de nieuwe lineup van HEDT cpu's.
Het werkt heel eenvoudig zoals je al aangeeft, intel kan bijna weggeven.

Maar als amd te succesvol gaat worden kan intel gewoon prijzen verlagen, ze maken dan nog steeds winst maar kopen zo marktaandeel terug.

Intel heeft AMD ook nodig om nier als monopolist gezien te wordne in de x86 markt. Zonder amd zouden ze problemen kunnen krijgen als monopolist. Ze zullen amd dus vooral kunnen laten leven en worden ze te groot hup prijzen intel naar beneden en amd wordt weer kleiner.

Maar wie weet kan amd dit doorbreken, kans is klein maar wie weet. MS kijkt al naar arm voor windows en als een paar grote oems amd ook een kans geven zouden ze wel im omzet kunnen stijgen ten kosten van intel.
Intel was zo goed als monopolist in de Bulldozer tijd. En zo goed als AMD het nu doet wil Intel echt niet.
Dus die gaan er nu ook zeker proberen een stokje voor te steken want die willen AMD weer terug hebben naar 1-4% marktaandeel ipv 10+ waar het nu heen gaat.
Ze willen dat AMD blijft bestaan maar zo goed als niets verkoopt en zij de rest krijgen. Kunnen ze toch doen alsof er geen monopolie is.

Dus ik hoop echt dat AMD groter kan groeien maar ik verwacht niet dat ze het gaan halen. Golden Cove ziet er echt goed uit. En dan hebben we het geen nog waar Jim Keller aan werkt. Voor die chip ben ik echt bang. er is nog niets over bekend. Maar zie wat Keller met beperkte budgetten heeft kunnen doen namelijk Zen. Kun je nagaan wat hij kan doen met R&D budgetten van Intel waar the Sky the limit is.

Ik ben echt benieuwd wat de toekomst gaat brengen maar ik vrees wel het ergste. AMD moet weer richting de +20% IPC per jaar willen ze het tegen de Golden Cove en de Intel chips van de generatie er na op kunnen nemen.

Ik gun het AMD van harte begrijp me niet verkeerd. Ik heb nu ook een Ryzen 3000 gekocht en ga mijn 8600K verkopen. Maar ik vraag me af of Zen 4 en 5 snel genoeg zijn. Intel is wakker maar het duurt even voordat je die producten gaat zien. Sunny cove is een voorbode komt waarschijnlijk niet naar desktop. Maar de IPC boost is duidelijk. Golden Cove is nog twee generaties nieuwer en heeft nog veel meer verbeteringen.
Ik denk dat je deels gelijk hebt. Echter was AMD al goed bezig met de orginele Zen.

Intel was lange tijd ook zonder AMD erg goed bezig en zijn waarschijnlijk door een vekeerde keuze achter gebleven.

Nu is het echt wel alle hands aan dek want als ze iets op de plank hadden liggen dan waren ze daar wel mee verder gegaan.
Ze zijn ook verder gegaan dat zijn Sunny, Willow en Golden Cove.
Echter waren die gepland op 10nm en dat bleef achter. Rumor has it dat ze voor Golden Cove ook een optie achter de hand hebben om hem op 14nm++++ te kunnen maken mocht 10nm dan nog issues geven.

Toekomstige architecturen worden zo ontwikkeld dat ze op 14,10 of 7nm gemaakt kunnen worden. Mocht het nieuwe productieproces dan falen zoals bij 10nm dat ze dan gewoon op een ouder proces wel de architectuur in de markt kunnen zetten om de schade te beperken.

Dus nee ze hebben niets op de plank liggen die kaarten hebben ze al gespeeld (ik denk dat die 6 core Coffey lake op de plank lag.) Maar de 8 en 10 core Skylake chips die we nu hebben en gaan krijgen hebben ze even snel gemaakt omdat 10nm tegen viel en Sunny Cove voor 10nm gemaakt was.
Niks op de plank liggen? Player 3 entered the server, ik kijk uit naar de Xe gpu, larrabee was revolutionair en afgemaakt door intel zelf (en mismanagement). Intel is niet gebonden aan een bestaande architectuur (zoals nV en AMD) heeft een zo goed als onbeperkt budget, heeft een schatkamer aan ip's en mensen, heeft dmv van zijn marktaandeel en naam de macht om een markt te vormen naar zijn wens (en distributeur afspraken). En heel veel goodwill bij investeerders.

Daast heeft elk groot, goed verdienend, innovatief bedrijf tientallen projecten lopen en backupplan B, c, en X, desnoods kopen ze AMD (wat ik ze niet zie doen). Ik hoop dat intel schade lijdt, niet omdat ik een AMD fanboy ben, maar omdat dit intel weer tot innovatie drijft. Stacked chiplets (Foveros), Project Athena etc. (Weer de keuze uit chips zonder igp, xeon op consumenten platform -wat ze een paar jaar geleden afgemaakt hebben-)
In dit respect volgt Intel Microsoft, die op dit moment ook uitstekend doet en een mooie hardware lineup naast hun traditionele software heeft staan.

Op desktop gebied zullen ze wat schade leiden, maar die schade is beperkt aangezien intel nog steeds goed verkoopt sinds zen (-5% FQ3 2019 vs zelfde q2018 = nog steeds heel veel).
We hebben het ook niet over IP's we hebben het over concrete producten op de plank hebben liggen maar die niet uitgebracht zijn omdat het niet nodig was. En dat is nu niet het geval. Alles wat intel heeft hebben ze in de markt gezet om te kunnen concurreren met AMD. Ze hebben zelfs high end server chips tov Thread Ripper moeten zetten omdat ze anders niet hadden.
Intel dat AMD koopt zal voor hele lange tijd niet op gaan. Dan zouden ze in de huidige markt een monopolist zijn op gebied van server-, desktop- en laptopprocessoren en dat mag niet. Alleen als er een grote andere partij op staat en die ook op de westerse markt gaat opereren heb je een kans dat een toezichthouder akkoord geeft. Bijvoorbeeld Zhaoxin, maar die richt zich voorlopig alleen op de eigen chinese markt.
Overigens zie ik die toestemming voor een fusie/overname ook niet komen als Zhaoxin een behoorlijk aandeel krijgt op de wereldmarkt. Dan zou de VS zijn lot te veel aan een speler verbinden, wat grote risico's met zich mee brengt.
De markt is zoveel veranderd dat je kan stellen dat ze geen monopolie meer kunnen hebben, gezien de markt voor arm based processoren, in servers, laptops en desktops, alleen op het gebied van x86 zullen ze dan monopolist worden maar de vraag is hoe relevant x86 gaat zijn in de toekomst, nu er ook weer een resurgence is van RISC (RISC-V, met grote namen in dit consortium).
Qua toekomst ben ik het met je eens, maar zo ver zijn we zeker nog niet.
Als ik als consument een desktop of laptop koop, zit daar (nog) geen ARM processor in. Op heel Coolblue staan er twee chromebooks te koop met een ARM processor, that's it.
Idem voor als ik hier op kantoor apparatuur voor 't bedrijf aanschaf. Te veel legacy in gebruik dat niet draait op ARM, dus de komende ... jaar gaan wij niet over. Zo draait ook de volledige versie van office heel slecht op ARM. Dat gaat waarschijnlijk ooit veranderen, maar nog niet.

Als je het over andere markten hebt, mobiele devices, kleine electronica, etc, dan is het natuurlijk weer een ander verhaal, daar domineert arm echt volledig.
Nee dat klopt, maar de vraag is in hoeverre tablets en telefoons dit hebben overgenomen en hoeveel producten er komend jaar komt. Een interessant verhaal voor de juristen om te overwegen bij een overname. Laten wij eerlijk zijn AMD leeft bij de gratie van intel, als deze monopolie wetgeving er niet was had AMD niet meer bestaan en nu doet AMD het goed, maar intel doet het consistent goed (waarbij AMD afgelopen 18 jaar 14 jaar verlies heeft geleden (waarvan 1 jaar net boven verlies). En de winsten marginaal waren, en niet opwegen tegen de enorme verliezen in de jaren 2007/2008.
Vergeet niet dat AMD ook bezig is met de laptop en smartphone markt te benaderen. Bij laptops heeft Intel het rijk alleen gehad, dus daar valt veel winst te halen. De smartphone markt is iets meer gesplitst, maar behalve Apple is daar ook nog genoeg winst te halen. En dan hebben we nog het hele server imperium waar Intel nu op inzet. Ik denk dat het aandeel winst uit desktop processoren alleen kleiner wordt, dus de meer AMD inzet op de rest de beter algemeen.
Dat vergeet ik ook niet. Vooral die deal met Samsung is interessant.
Qua laptop chips kan het nog moeilijk gaan worden want daar werkt Intel's 10nm wel goed genoeg voor en daar hebben ze al chips met Sunny Cove uitgebracht.
Ryzen 3000 is redelijk efficient alleen de IO die niet echt. Ik verwacht voor een laptop chip toch eerder een single chip op 7nm waar de CPU/IO en GPU weer tegen elkaar aan zitten. Alleen moeten ze nu eigenlijk wel een keer met een 8 core gaan komen.

Met Zen3 gaat dat makkelijker worden omdat de CCX'en lijken te verdwijnen en het een 8 core chiplet gaat worden tov de 4+4 opstelling nu. Echter duurt een Zen3 APU nog wel even.

Maar ik ben heel benieuwd naar de toekomst in die segmenten. Daar liggen zeker kansen voor AMD. Al vind ik de Zen 2 architectuur in zijn huidige vorm wat meer geschikt voor high end Desktop en Server. Idle power is nog een stukje hoger als ik mijn 8600K systeem vergelijk met mijn Ryzen 3000 systeem. Load is een ander verhaal. Maar idle power is voor laptops erg belangrijk. Wellicht komen ze met een mooie oplossing om dit lager te maken voor de Zen2 laptop chips (en ik gok ook voor de next gen Game Consoles)
"x86 markt" is een term van vroeger. En daar komt ook meteen de aap uit de mouw: Intel heeft nergens anders een melkkoe. Sterker nog, ze hebben gefaald voet aan de grond te krijgen in bepaalde markten. GPUs? Nope. Efficiente volume voor embedded toepassingen? Nope.

Alleen maar de desktop, server, en high-end. En op dat segment krijgen ze nu eindelijk serieuze concurrentie van een kleinere speler, AMD. Dat zal de winst drukken maar het probleem is het bestaansrecht (dominante positie desktop/server/high-end) voor de langere termijn. Hopelijk worden ze nu 'ns wakker, dan kan de maatschappij daar profijt van plukken.
Anoniem: 310408 @Astennu30 oktober 2019 13:04
AMD moet relatief meer investeren in R&D dit is nog steeds maar een fractie van wat intel of nVidia uitgeven.
Wat noem jij een fractie? Voor zover ik de jaarverslagen kan bezien zitten ze op ongeveer 50% van nVidia en 20% van Intel. Een fractie is op zijn minst tientallen malen lager dan dat. Lijkt me dus een een onjuist statement.
Dus 1/5e van Intel dat is toch een fractie? En dat is voor CPU en GPU samen in het geval van AMD. Dus voor alleen CPU kan het makkelijk richting de 10x gaan?

En het budget is nu al een stuk hoger dan 2 jaar terug. AMD verhoogd het ieder jaar weer (en dat is ook heel goed).

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:31]

Dus voor alleen CPU kan het makkelijk richting de 10x gaan?
Maar intel's R&D budget gaat echter ook niet alleen naar CPU's. Verre van zelfs.

Nieuwe nodes zal een aardige kostenpost zijn bij intel, en AMD heeft dat volledig uitbesteed. En tot voor kort ook uitgave aan mobile modems en IoT. En ze zeggen ook 10.000 software developers in dienst te hebben, ook dat gaat niet rechtstreeks naar betere CPU ontwerpen.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 14:31]

Zit dat bij intel allemaal onder datzelfde bedrag? want 5x meer zou ik erg weinig hebben gezien de omzet van intel. Waar gaat dat geld dan heen? ze hebben ook quantum computing en FPGA ontwikkeling. Tot voor kort ook modems. Dus lijkt mij dat het dan veel meer moet zijn dan 5x maar dat dat onder andere onderdelen valt?
ik weet niet precies waar falconhunter zijn cijfers vandaan heeft gedaald, maar ik zie in het afgelopen kwartaal 406 miljoen voor AMD en 3.208 miljoen voor intel. beide zijn de totale R&D uitgaven, dus over alle bedrijfstakken.

Dus AMD's budget is 1/8ste van intel's. maar daar valt bij intel zoals gezegd dus alles onder.
(En tegenwoordig is intel ook weer serious aan het investeren in GPU's)

Waarom het verschil niet groter is, ik denk dat je op een gegeven moment gewoon niet meer mensen aan het zelfde CPU ontwerp kan laten werken.
Dat klinkt al een stuk beter.
Ik denk dat de modem tak ook relatief klein is geweest vergeleken met de CPU en GPU tak.

GPU zal nu ook wel groot zijn. In het verleden hadden ze ook die Itanium tak nog maar die is nu weg.
Daarnaast hebben zo ook nog wat schulden die ze aan het aflossen zijn met iets van 200 miljoen per jaar. Dat is iets wat intel ook niet heeft.
Dat klopt trouwens niet, Intel heeft ook "gewoon" schulden en voor zover ik kan zien een stuk meer dan AMD (wat ook niet onlogisch is, daar ze een stuk groter zijn dan AMD).
Ik zit niet zo goed in de financiën van grote bedrijven maar hoe kan je dan veel schulden hebben als je 6 miljard winst maakt? kunnen ze dan niet meer aflossen? Ik snap dat je een deel van het geld meteen beschikbaar wil hebben voor nieuwe projecten. Maar schulden hebben drukt ook weer op de winst omdat je er rente over moet betalen.
Dat kan van alles zijn, maar ook bedrijven met veel winst hebben in de regel gewoon kort en langlopende verplichtingen (Schulden).

https://www.intc.com/inve...r-2019-Financial-Results/

Zoek maar eens op "debt"

En hier die van AMD

http://ir.amd.com/news-re...er-2019-financial-results
Als ik het goed lees zie ik daar 5,1 miljard in 2019 vs 1,26 miljard in 2018. Dus hebben ze afgelopen jaar heel veel geld geleend. Is wel een gigantisch verschil?
Ik zit niet zo goed in de financiën van grote bedrijven maar hoe kan je dan veel schulden hebben als je 6 miljard winst maakt? kunnen ze dan niet meer aflossen? Ik snap dat je een deel van het geld meteen beschikbaar wil hebben voor nieuwe projecten. Maar schulden hebben drukt ook weer op de winst omdat je er rente over moet betalen.
Tja apple had in 20189 66 miljard cash op de bank staan en 93 miljard 'long term debt'. Ondertussen hebben die het wel afgelost. Maar het is voor een winstgevend bedrijf heel normaal om vreemd vermogen te gebruiken.
Die marge van Intel is wellicht ook wel wat aan de hoge kant, juist omdat er nu weer echte concurrentie is voor hun op de CPU markt.
Ze hebben ook nog schulden afgelost. Dat zou 40 miljoen hebben gekost.
Willen ze een gevaar worden voor Intel zullen ze minstens 11x dezelfde omzet moeten genereren en een impact moeten hebben op de omzet van Intel. Winst is bonus in dat opzicht.
Marge had veel groter kunnen wezen, maar ze hebben 250 miljoen uitgegeven aan aflossing van schulden. Staat nog een dikke miljard open aan schuld. En 33 miljoen extra geïnvesteerd in R&D.
Intel is nu nog marktleider, maar zit met een gigantische slecht product en is nog verwikkeld in div rechtzaken. Ze zijn eindelijk uit geprocedeerd en moeten nu eindelijk de boete van een miljard betalen aan de EU... Voor machts misbruik ... Dat oude verhaal van vorige keer dat ze klanten extra korting gaven als ze geen AMD verkocht, Zo iets als Nvidia tegenwoordig doet... Let maar eens op AMD free sync wat nu ineens gsync compatible heet of adabtic sysnc heet bij alle monitoren die door nvidia zijn goed gekeurd als zijn de gsync compatible...
In het in het artikel gelinkte financiële overzicht staat het vermeld. Voor Q3 2019, op basis GAAP is het een netto inkomen van $120M en op basis van non-GAAP zelfs $219M.
Net income was $120 million compared to $102 million a year ago and $35 million in the prior quarter. Non-GAAP net income was $219 million compared to $150 million a year ago and $92 million in the prior quarter.
En als je niet bekend bent met de tem 'net income' in deze context:
Gross profit equals the total sales less the cost of goods sold.
Operating income uses the amount calculated for gross profit and subtracts any operating expenses incurred by the company.
Net income considers everything included in the operating income. In addition, net income also considers income earned and expenses incurred outside the realm of the primary business.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @bbob30 oktober 2019 12:37
Ik heb het er alsnog bijgezet. Dank! :)
SANTA CLARA, Calif., Oct. 29, 2019 (GLOBE NEWSWIRE) -- AMD (NASDAQ:AMD) today announced revenue for the third quarter of 2019 of $1.80 billion, operating income of $186 million, net income of $120 million and diluted earnings per share of $0.11. On a non-GAAP(*) basis, operating income was $240 million, net income was $219 million and diluted earnings per share was $0.18.
maak je borst maar.nat Intel. Wat ik heb nog steeds geen antwoord gezien van ze. Intel wist de 64bit innovatie van AMD te pareren door wat valse spelletjes en daarna kwamen ze met de core series CPU's die de AMD's destijds weer op achterstand zette.
Nu zie ik ze niet met nieuwe innovaties komen en de smerige spelletjes is ook niet meer zo makkelijk.
ondertussen bouwt AMD stevig door. EPYC verpulverd werkelijk Intel equivalenten en je ziet steeds meer OEM's Ryzens in hun machines stoppen.
Die EPYC processors zijn inderdaad erg goed, maar vergis je niet in hoeveel bedrijven principieel bij Intel blijven. Daarnaast blijft Windows per-core licensing ook een probleem, waardoor het financieel niet altijd interessant is om de EPYC's te kopen.

[Reactie gewijzigd door fugalism op 22 juli 2024 14:31]

Bedrijven die zaken doen puur uit principe kunnen daar aan onderdoor gaan.
Nee, het is geen principe, het is omdat ze vertrouwen op Intel. Don't fix it if it's not broken.

Maar als AMD zo door gaat en ze meerdere generaties CPU's op Intel blijven voorlopen dan gaan ook deze bedrijven over. Want het is simpelweg the bottom line. Goedkoper en sneller. Dat is voor bedrijven met een paar pizza dozen niet heel erg significant misschien. Maar heb je complete racks vol staan heb je het over heel veel knaken.
Anoniem: 310408 @fugalism30 oktober 2019 13:08
maar vergis je niet in hoeveel bedrijven principieel bij Intel blijven
Weet niet of dat zo is. Zeker firma's die behoorlijk gebeten zijn door de veiligheids problemen met intel CPU's zullen best om zich heen kijken. Meestal zijn bedrijven behoorlijk pragmatisch en dan zijn er niet veel argumenten om voor Intel te moeten kiezen.
"per-core licensing"
Ik neem aan dat dit alleen voor Windows geld ?
Linux heeft daar geen last van.
Betreft Windows inderdaad, excuses voor de verwarring.
Linux in business heeft vaak Enterprise licensing van bv. Red Hat, welke weer van IBM is. Dat EH momenteel niet per core rekent betekend niet dat dit niet zal gebeuren in de toekomst. VMware heeft daar bv. een handje van om opeens de licensing kosten/model aan te passen.

@Bjorn89 Het is puur een verdienmodel. Waarbij vroeger een server 2-4 CPUs had kan elke CPU nu 64 cores hebben, veel leveranciers zien vervolgens 80% van hun inkomsten verdampen omdat klant een hele berg servers inwisselen voor een handjevol grote servers. Met zoiets kom je natuurlijk makkelijk weg als je marktleider bent in je branche zoals VMware en Microsoft.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 22 juli 2024 14:31]

Ik snap het ergens wel maar toch weer niet.

Betekend dat ik bijvorbeeld bij Multicore software ineens 8 licentiekosten als klant ga kopen? Of komt het door specialistische software die moeilijker te schrijven is.

M.a.w wat is het verschil hier qua CPU op zakelijke en consumenten markt? Beiden hebben toch gewoon X cores? Ik vind het een beetje krom vanuit mijn oogpunt.
Niet zo zeer principieel maar denk ook aan vmware omgevingen die willen live-migraten.
Dat gaat niet online tussen Intel en AMD zo ver ik weet.
KVM kan ook problemen geven tussen verschillende CPU's, dus ook de bv E5-2699 v3 en E5-2699 v2 en mogelijk ook in de zelfde range: E5-2699 v3 naar E5-2697 v3. Kortom voor een cluster pool is het sowieso beter om alles het zelfde te hebben.

Maar wij kopen dan ook clusters pools in een keer in en schrijven die dus ook gezamenlijk af, dus we hebben we hier geen last van. Je wilt gewoonweg voor stabiele live migratie geen vergaarbak van verschillen. Kan wel werken, maar het risico wil je gewoon niet lopen, in elk geval wij niet ;)
Gezien de singlecore performance van Rome is dat geen probleem meer. Bij de vorige generatie inderdaad wel. Aangezien Rome er nog maar een paar maanden is, moeten we afwachten hoe dat gaat lopen.

Daarnaast is Rome veel efficiënter dat is zeker een dingetje in de datacenter wereld. En dat werkt verder door in de noodstroomvoorziening en koeling.
Hun marktaandeel is maar betrekkelijk klein. Omzet van AMD is 10% dan die van Intel. Dat staat natuurlijk verder los van het feit ze een goed product maken.
Intel heeft 19 miljard winst. Die hoeven zich echt nergens druk om te maken.
Ja qua prestaties winnen ze het niet altijd meer. Maar die paar % marktaandeel die ze kwijt zijn is geen ramp voor het bedrijf.

Golden Cove ziet er qua architectuur super goed uit. Dus daar kunnen ze in een klap terug komen en wellicht Zen3 overtreffen. AMD zit niet stil maar heeft maar een fractie van de R&D funds. Voor CPU en GPU samen hebben ze maar een fractie te besteden van wat Intel alleen aan CPU of alleen aan GPU uit geeft.

AMD is zeker goed bezig maar ze moeten hun omzet eigenlijk nog zien te verviervoudigen zodat er meer naar R&D kan. Maar dit zijn mooie stappen in de goede richting. Hopelijk kunnen ze dit de komende jaren vol houden. Want 2021/2022 gaat Intel los met Golden Cove en dan kan het landschap snel veranderen.
Denk dat je gelijk hebt maar zolang de winst marges zo laag blijven moet er nog flink wat werk gebeuren.

Intel zou ze bijna kunnen weg vagen door gewoon de prijzen te verlagen
Vertel, bedoel je het boost clock debacle? Want dat valt allemaal reuze mee.
Is al gefixt in de 1.0.0.3ABBA Bios. En er zijn indicaties dat het in de 1.0.0.4b biossen nog verder verbeterd wordt.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:31]

Ik zal me er eens beter in gaan verdiepen. Mijn 3800X boost wel netjes naar 4500MHz. Wat de voltages dan horen te zijn weet ik zo niet. AMD had wel aangegeven dat het normaal is dat deze hoog worden. Zodra je 2 Thead loads hebt haal je die max boost ook al niet meer. Dus het is sowieso maar beperkt.
Dan heb jij geluk :)
Ik had begrepen dat het met die ABBA biossen over het algemeen wel goed gaat. In enkele gevallen komt hij nog 25 te kort.

Early results met de 1.0.0.4 biossen lieten zelfs 4550 noteren voor een 3800X. Zou mooi zijn als dat in praktijk straks ook zo goed gaat.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:31]

Ik kom zelf ook 0,25 tot 0,5 ghz te kort.
Dat is wel veel. Wat voor een cpu, bord, voeding en cooling heb je?
En hoe heb je het getest dat je zo veel te kort komt?

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:31]

3600x
ASUS X470-F
Thermaltake Smart 750W voeding
240MM watercooling

en ik gebruikte cinebench
dat lijkt me prima.
En dan HWI64 er naast en dan zie ik de max boost clock wel voorbij komen. Niet continu maar 2 van de cores halen hem netjes (de best cores die je in Ryzen Master ook kan zien).
Als je 1T vol belast en er is maar een andere app die wat gaat doen zit je al op een 2T workload en gaat hij even iets omlaag.
ik weet nog dat ik voorheen altijd de cpu volts had op 1.4 max als die under load was. Nu met de nieuwe bios zie ik dat die daar wel verder boven uit komt. Natuurlijk wel onder de 1.45 :) Maar toch...
Dat is gewoon out of the box stock?
vanavond eens kijken hoe hoog die van mij gaat. Met PBO heb ik volgens mij wel eens hoger dan 1.45 gezien. (richting 1.51) maar goed dat is ook niet stock meer.
nee van mij is ook geen stock. Ik heb ook de laatste bios updates.

1.51 is best hoog hoor. Daar gaat je temp ook wel wat hoger van oplopen als dat langer aanhoud :)

Maar jij hebt ook een 3800x meer cores enzo dus dat die dan iets meer volts wilt hebben vergeleken met mij is opzich logisch
Zou kunnen dat die volts hoger zijn omdat ze 4,5GHz willen halen. Het aantal cores maakt niet uit voor de spanning wel voor het aantal Ampere wat de chip dan vraagt als die cores belast zijn.

Met stock bedoel ik stock bios settings en geen PBO ingeschakeld of Manual v-core. Alleen andere dram clocks/timings en voltages alle andere zaken heb ik dan stock staan.

Ik draai nu met een 102 bclk maar dan haal ik max 4580 MHz zonder PBO maar wel met de standaard PB.
Dat is zeer netjes.

Ik heb ook alles stock en dan alleen de DDR4 geclocked op 3.2ghz
Ik draai inmiddels wel zwaar tweaked mijn 3400 B-Die latjes draaien nu op 3800 MHz CL16 met strakke subtimings. 63/64ns mem latency en dus ook de maximale fclock van 1900MHz. Ik draai op de 3733 memory strap maar door de 102bclk kom ik op 1903 MHz en dus 3806 MHz uit.

Heeft wel een weekje tweaken een spelen gekost om er achter te komen welke timings de boel laten crashen en hoe je hoger kan komen dan 3533/3600 zonder bsods maar het is gelukt :P

Nu eens kijken hoe ver ik het Dual Rank geheugen kan krijgen. Eerste resultaten liggen toch zo'n 200 MHz lager maar qua prestaties evenaar je wel 3666/3733 geheugen.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:31]

Gaat het werkelijk alleen maar om "out of the box"? Ik neem aan dat je het moment van release bedoelt trouwens, aangezien BIOS-fixes het probleem hebben verholpen. Dus alles wat nu out of the box komt, zelfs gekocht in juli, heeft het probleem niet meer. Als je vanuit een wat realistischer oogpunt (namelijk, nu) kijkt zie je dat AMD hun probleem heeft verholpen en nu alles werkt as advertised, terwijl de afgelopen tijd Intel juist hun chips langzamer en langzamer heeft gemaakt vanwege workarounds voor verschillende bugs. Als je het over principe-kwesties hebt...
Ja zo kan je bezig blijven. Jij kon ook niet praten, lopen of überhaupt voor jezelf zorgen, out of the "box". Dan moet je dat wel eerst nog leren. Dus daar ga je al fout. :?

Het is niet abnormaal dat de eerste versie van een product niet helemaal 100% is, en/of er later nieuwe inzichten komen die prestaties verbeteren. Er zit behoorlijk wat onterechte mystiek omheen, maar BIOS-updates zijn net zo normaal als normale Windows- en driverupdates. Bijvoorbeeld een update van je smartphone flasht vaak ook de baseband, bootloader, nieuwe kernel en alles, en dat doen mensen massaal zonder problemen. Ik heb echt al meerdere honderden BIOSsen geflasht, misschien zelfs meer dan duizend, zonder ook maar een enkel probleem. Er is minimaal 1 OEM die BIOS-updates verspreidt en toepast via zijn driver-updater, dus er zullen er wel meer zijn en het risico op fouten wordt laag ingeschat. Anyway, van die Windows-/driverupdates heb je er ook redelijk wat nodig op nieuwe platforms voordat alles lekker werkt simpelweg omdat de hardware nieuw is en/of op een subtiel andere manier werkt dan andere hardware, waardoor je naieve (of te gericht geoptimaliseerde) code niet lekker samenwerkt. Firefox of Chrome kunnen ook niet "out of the box" (versie 1) tweakers.net weergeven, daarvoor moet je ze echt upgraden naar een recente versie. Ook driverupdates voor bijv. je videokaart komen zeer vaak met performance-verbeteringen voor specifieke games of overall, simpelweg omdat er meer informatie is binnengekomen uit de praktijk. Blijf je dan een stuk hardware wat als een beest performt afbranden, maanden na de release en bijbehorende updates en performancewinst, omdat de eerste driverversie niet helemaal lekker was?

Bottom line: wat ze adverteren halen ze nu wel. Mijn 3900X haalt zelfs 4625 MHz met momenteel de stock-koeler en stock settings, dat is 25MHz *meer* dan geadverteerd. Er zat gewoon een bug in een oude AGESA-versie en die hebben ze opgelost. Daar kan je heel moeilijk over blijven doen maar dan klink je als een koppige fanboy van een ander kamp die alleen maar wil trollen.
Wat weer niks met de CPU te maken heeft die AMD verkoopt, en alles met het bord dat jij gekocht hebt, of al hebt.

De CPU kan gewoon aan wat er op de doos staat.
Ik vind dit echt muggenzifterij geworden. Als het moederbord dat ik koop de laatste BIOS heeft, dan haal ik standaard die snelheden. Anders haal ik het niet, maar net als met alles in een PC, moet je de drivers (en daar schaar ik even ook het BIOS onder) up to date houden. Dus een paar minuten nadat je alles werkend hebt, is dat probleem ook weer opgelost.
Als je nu een nieuw bord zou kopen dan kan het goed zijn dat de laatste bios er al op staat en dan is jouw 'out of the box' ervaring dat het gewoon werkt zoals op de doos staat.

Opnieuw, de CPU kan gewoon halen wat er op de doos staat. Daar is helemaal niks misleidende aan. nooit geweest ook.
*zucht* succes met voor Intel ook maar een snelheid halen out of the box … want sommige moeten geflasht worden voor ze de CPU uberhaupt herkennen. Of je frituurt je CPU want out of the box zit er bij Intel domweg geen koeler bij. Zo kan ik nog wel even doorgaan -_-
Je hebt 't hier over een moederbord van de vorige generatie dat een nieuwe generatie cpu moet ondersteunen hè. Als jij niet begrijpt dat in dergelijke gevallen het lang niet altijd vanaf dag 1 out-of-the-box perfect werkt. Dan vraag ik me af wat je überhaupt op Tweakers doet. En dat je het dan nog steeds als 'false advertising' bestempeld....
Kun je dit verder toelichten voor de mensen die dit niet weten?
Waarschijnlijk wil hij de Boost snelheden aanhalen en dat niet elke cpu in een bepaalde reeks exact dezelfde performance haalt. (Geadverteerde boost snelheid is ook maar op 1 core, niet alle)

Met de laatste bios beta zou performance alweer 3% stijgen dus uiteindelijk lijkt me de discussie niet zo relevant.
AMD is er altijd open en eerlijk over geweest wat de architectuur van Bulldozer was. Het is ook geen Quad core dus wat is het dan wel? Ik snap dat de Marketing er dan een 8 core van gemaakt heeft. Dat die cores niet zo heel krachtig waren is een totaal ander verhaal. Dus persoonlijk vind ik het geen false marketing. Ze hadden misschien nog duidelijkere footnotes moeten plaatsen. Maar goed ik ben van mening dat mensen ook gewoon een review online kunnen opzoeken om te zien hoe een product presteert tov de concurrentie.

Als we de rede gaan gebruiken dat er geen dedicated FPU in zit mag je de 386 dus ook geen single core noemen. Want die had alleen maar een Int core. En je moest een 387 FPU installeren om FP te kunnen doen. Vanaf de 486 zat hij wel on chip.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 14:31]

Waarom heeft AMD dan besloten toe te geven?
Als we de rede gaan gebruiken dat er geen dedicated FPU in zit mag je de 386 dus ook geen single core noemen.
In die tijd was het heel normaal dat een CPU geen FPU had, dus de situatie is totaal niet vergelijkbaar...
Het hele concept van cores per cpu bestond niet eens voor desktop pc's.
Dat kan ik niet voor je beantwoorden. Maar ik gok omdat het anders nog meer tijd en geld kost. Dus ik gok een gevalletje cut your losses en focus on the future. Want Bulldozer is history.

Ja dus de definitie van een core is zo ver ik weet niet veranderd. Ik vraag me af of die ooit wel officieel en zo gedetailleerd vastgelegd is.
Waarom heeft AMD dan besloten toe te geven?
Omdat een settlement goedkoper was waarschijnlijk, En ze in zagen dat de rechter in deze zaak echt 0 technische kennis had.
Valt in het niet met wat voor smerige spelletjes intel allemaal heeft gespeeld. ;-)
Ik geef alleen aan dat Intel niet de enige is :)
Ochjah, beetje als met politici toch. Is altijd wel wat te vinden :+
Nee, sorry, help me even.
Erg vals ja. 8 core bulldozers in de markt zetten als 8 cores. Dat 2 int cores een float delen, doet er niet zo veel toe. De eerste x86 processors hadden niet eens een float unit, die moest je er apart bij kopen. De 8086 was dus een 0-core CPU?

Voor de meeste desktop taken had je ook gewoon 8 cores tot je beschikking.

AMD deed er verder niet geheimzinnig over, ik wist wat ik kocht met de FX 4100 en later de FX8350. AMD had misschien beter kunnen adverteren met 4cores + 4 bonus INT cores voor simpelere taken oid op die 8350. Maar valse marketing was het zeker niet.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 14:31]

Volgens mij reageer je op de verkeerde :P

Ik had 't alleen maar over de clocksnelheid :D
daar lijkt het wel op, oeps 8)7
Welke valse marketing doel je op? Dat boostclocks niet gehaald werden? Dat is sinds de laatste Agesa versie al niet meer het geval..

Brakke bios software =! valse marketing voor de chip zelf.
Is in samenwerking met AMD toch?. En alle moederborden hadden dit toch? Zie Der8auer @ youtube :D
Ja maar dat heeft met slechte/overhaaste software te maken, de chips zijn wel degelijk in staat de geadverteerde clock te halen mits de software dit toelaat. Het lijkt me logisch dat alle moederborden dit probleem hadden gezien ze allemaal dezelfde brakke AGESA tot hun beschikking kregen. Het is immers geen hardware beperking.

Tot 1.0.0.3 ABBA was het een ramp, nu behaalt mijn 3600X netjes de geadverteerde clock en 1.0.0.4 beloofd nog eens met performance verbeteringen te komen.
Erg prettig nieuws.

Ik lees in de comments dat zij 120 miljoen winst hebben gemaakt.

Hoe staat dat nu in verhouding bij zo'n bedrijf als AMD?
Is dat een dikke pot winst of is dat magertjes?

Is maar ongeveer een 10e van de omzet zeg maar.
Een 10% is zeker netjes, een moederbedrijf Alphabet zit dacht ook op iets van 15%, het is orde van grootte dat de impact maakt (als jij 10k omzet draait is 1000 weinig, maar als jij 10 miljard draait, is 1 miljard opeens heel ander verhaal).
Ik begrijp wat je zegt, maar zij moeten natuurlijk ook veel investeren.

Vandaar dat ik het moeilijk kan plaatsen. Heb overigens geen idee hoe AMD ervoor staat financieel.

Linksom of rechtsom is 120 miljoen winst beter dan 10 dollar verlies!

Dit is top voor ons allen. Of je nu Intel of AMD gebruikt.
Wat betalen ze aan misgelopen winst aan leningen dat vraag ik mij af zelf.

Valt de winst 'veel' hoger uit dan, kan me voorstellen dat de Fabs die AMD bouwde en investeringen die het deed niet allemaal uit eigen broekzak kwamen?
Ze betalen 24 miljoen aan rente op leningen dit kwartaal. al flink lager dan de 30 miljoen van een jaar geleden.
Zou de 5% desktopproc. Vermindering van Intel zijn opgevuld met Amd?
AMD genereert hoogste kwartaalinkomsten sinds 2005
Ik weet niet of het nu in het belang van AMD is om de boel steeds te blijven hypen.

Volgens de bron is er nu sprake van 120 miljoen netto winst, daar waar dat vorig jaar 102 miljoen was in hetzelfde kwartaal. Dat is niet echt iets om enthousiast van te worden, niet met hoe goed Ryzen presteert.

Even wat dieper in de bron duikende:
Revenue was $1.80 billion, up 9 percent year-over-year and 18 percent quarter-over-quarter due to higher revenue in the Computing and Graphics segment, partially offset by lower revenue in the Enterprise, Embedded and Semi-Custom segment.
Die omzet is dus 9% gestegen ten op zichtte van vorig jaar en 18% ten op zichtte van vorig kwartraal. Laten we echter niet vergeten dat in Q1 en Q2 de omzet met 22% en 12% is gedaald.

Interessanter zijn de marges en dan kun je wat mij betreft beter naar het zogenaamde operationele winst kijken (dat is zonder belastingen enzo):
Q3 2019 = 1800 omzet met 186 operationele winst = 10,3% marge
Q3 2018 = 1650 omzet met 150 operationele winst = 9,1% marge

Ter vergelijking
Nvidia : 2579 omzet met 571 operationele winst = 22,2% marge
Intel : 19200 omzet met 6400 operationele winst = 33,3% marge

Dit is niet echt iets om enthousiast van te worden. Er is zeker groei, maar hij is laag en ook de marges zijn laag. Verder is dit één kwartaal. Als ik even kort de 'trailing 12 month', de laatste 4 kwartalen uitreken: 1800 + 1531 + 1272 + 1419 = 6022 Het laatste record stamt uit 2008 met 6404 (dat kwam door de toevoeging van de omzet van Ati Radeon). Ze zitten er wel dicht bij. Maar dat mag ook wel... Nvidia deed toen 4.1 miljard omzet en die doen nu 10.1 miljard omzet (x2.46). Intel deed toen 40.07 miljard omzet en nu 70.41 (x1.75). Voorlopig zit AMD dus nog op x0.94.

Wat je natuurlijk hoopt als AMD zijnde is dat wanneer je een design win hebt en je producten zo voordelig mogelijk op de markt zet dat je dan marktaandeel wint en dus ook meer volume krijgt. Met dat volume krijg je schaalgrootte wat in deze markt belangrijk is. Dan krijg je namelijk kosten voordelen, meer budget voor R&D, mindshare bij de consument en is er meer geld voor zaken als drivers en samenwerking (zoals Nvidia doet met gameworks) en reclame.

Wat mij betreft is een realistischere titel: AMD omzet en winst stijging is beperkt ondanks succes Ryzen
In een conference call met aandeelhouders vertelt Su dat AMD verwacht in het komende kwartaal 2,1 miljard dollar om te zetten. Dit zou een toename van 48 procent zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018. De ceo geeft verder aan dat het bedrijf verdere verkooptoenames van 7nm-processors en -gpu's verwacht. De release van nieuwe Threadripper-cpu's en die van de Ryzen 9 3950X worden hierbij aangehaald.
Dit is natuurlijk wel heel goed nieuws. In dat geval wordt het 2400 + 1800 + 1531 + 1272 = 7003. Dat zou dan wel een record opleveren waar je wat mee kunt.

Voor de toekomst vind ik het het R&D budget belangrijk. Dat is tussen 2008 en 2016 afgebouwd van 1836 miljoen per jaar naar 955 miljoen per jaar. Het resultaat daarvan hebben we allemaal mogen mee maken. Ondertussen is AMD sinds 2017 weer aan het investeren en zitten we weer op 1480 miljoen per 12 maanden. In Q1 en Q2 kwam AMD met 373 miljoen aan R&d kosten, Q3 stijgt naar 406 miljoen. Dus ook daar zit weer bijna 9% bij (!).

Wellicht is dat ook nog een mooie titel: AMD investeert succes van Ryzen in R&D ;)

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 14:31]

Als je alleen kijkt naar computing and graphics (waar Ryzen en Radeon onder vallen) zie je dat dat daar de omzet is gestegen van 940 naar 1276 miljoen. een stijging van ~35%. In 1 kwartaal is zonder meer flink te noemen. en de marges zijn ook veel beter, 80% meer operationele winst met 35% meer omzet ivm q3 2018.

De Enterprise, Embedded and Semi-Custom heeft gewoon flink te leiden onder de ineenstorting van de console markt. Daar is de omzet ten opzichte van vorig jaar bijna 1/3 lager, ondanks de flink hogere verkoop van Epyc CPU's.

De totale omzet geeft dus een vertekend beeld van het success van ryzen en Epyc. dat is ook deels expres omdat AMD via zijn kwartaal cijfers niet wil prijsgeven wat Sony en Microsoft aan orders hebben geplaatst en wat ze betalen.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 14:31]

Ik wil daar best naar kijken:

Computing & Graphics heeft een omzet van 1276 gedraaid met 179 operationele winst; 14%
Enterprise, Embedded and Semi-Custom deed 525 miljoen met 61 operationele winst; 11,6%

Dan kun je wel zeggen dat er een 80% toename van de operationele winst is (is overigens 813%) maar je moet weten wanneer je wel en geen relatieve cijfers moet gebruiken. Op het moment dat je 1 cent winst maakt en je gaat naar 10 euro dan hebben percentages geen nut. Zo ook hier.

Pijnlijk punt is dat dit segment op zijn beurt weert Computing én Graphics bevat. Dus daar zit zowel de omzet van GPU tak (tegenhanger van Nvidia) en de cpu tak (tegenhanger van Intel) in. Dat is jammer want het begint er wel op te lijken dat de gpu tak momenteel de cijfers omlaag trekt. Maar goed, links of rechts om is zowel de omzet als de marge nog veel te laag. Als de 2.4 miljard voor volgend kwartaal uit komt dan gaat het de goede kant op.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 14:31]

Dat is jammer want het begint er wel op te lijken dat de gpu tak momenteel de cijfers omlaag trekt.
nope

AMD conference call q3 2019 results.
https://seekingalpha.com/...gs-call-transcript?page=2
In graphics, revenue increased year-over-year, driven largely by higher channel GPU sales. Shipments of our Radeon 5000 GPU family featuring our RDNA architecture increased sequentially, and we are seeing solid demand for the new products based on their competitive performance and features.
En de marges zijn op zich prima, de marges bij intel en nvidia zijn gewoon veel te hoog.
[...]

nope

AMD conference call q3 2019 results.
https://seekingalpha.com/...gs-call-transcript?page=2


[...]


En de marges zijn op zich prima, de marges bij intel en nvidia zijn gewoon veel te hoog.
Dat zegt helaas helemaal niets. Als je vorig jaar 1 gpu had verkocht en nu 2 dan is het al een year of year increase. Iets verderop wordt over de gpu's niet gerept:
Computing and Graphics segment operating income was $179 million, compared to $100 million a year ago, driven by higher Ryzen processor sales.
Vervolgens verderop:
David Wong

Okay, great. And within your Computing and Graphics segment, is that 36% sequential growth? So could you give us some idea of how – what client CPU sales grew sequentially? And separately, what the PC GPU sales sequential growth was?

Lisa Su

Yes. So, if you look at the CG segment from a sequential standpoint, we saw the client CPUs increase the most, and those were certainly the driver being both desktop and mobile. Desktop was higher than mobile, but both grew very nicely.

If you look at GPUs overall, they actually declined a bit sequentially, and that decline was primarily driven by data center GPUs, which declined just due to some of the buying cycles in the cloud. Overall, gaming did well, and we continue to expect that. As we go into the fourth quarter, you’ll see that the data center GPUs will increase, as well as I mentioned in the prepared remarks that client and graphics would also increase.
Verder is met name de marge op die producten interessant. Er zijn aanwijzingen dat Vega en de VII met verlies zijn verkocht.

AMD geeft daar echter geen antwoord op:
Stacy Rasgon

Hi, guys. Thanks for taking my questions. First, I wanted to ask about gross margins. I mean, I guess, I’m glad to see them up. But given what’s going on with the mix, I mean, I think you said GPUs were down sequentially. We’ve got data center up more than 50%, Ryzen is growing, you have the Samsung IP in there. I guess, I’m just surprised not to see them up more, both in the quarter, as well as into Q4. I was wondering if you could give us a little bit of more color about what’s driving that margin evolution, given the positive drivers of mix that I think should be there?

Devinder Kumar

I think if you look at it from a quarter-to-quarter standpoint, you were talking about Q2 to Q3, you’re right about the mix of the product, in particular, with the ramp of the 7-nanometer products and the margins are up. Last quarter, we had, call it, 41% and this time is slightly above 43%. And that is fundamentally due to the new product that are ramping and, obviously, some benefit from the Semi Custom business has been down slightly in Q3 compared to Q2. So that’s that.

And then as you get into the Q4 timeframe with the guide at 44% is driven by the new leadership products. Demand for the high-end of the product – of our products pack is driving a richer mix. And obviously, there’s a little bit of benefit, as Lisa said earlier, with the soft Semi Custom revenue. So I think, overall, it’s interesting.

Stacy Rasgon

I thought those new products were supposed to have gross margins in aggregate of over 50%, and they’re driving like a massive mix shift and even we’ve got gross margins up a couple of points?

Devinder Kumar

I think that…

Stacy Rasgon

…which seem like what am I getting wrong?

Devinder Kumar

I think the numbers are coming out to be a couple of hundred basis points up on a quarterly basis, with the ramp of the 7-nanometer product. I don’t think there’s anything wrong. You have to look at the mix of the product relative to the total revenue of the company at the $1.8 billion. And I think that that’s how it comes up, Stacy.

Lisa Su

I think, Stacy, maybe if this will help. In each of the product lines, we are certainly mixing up, and that’s why you see some of the ASP goodness. But you also have some legacy product, right, and we continue to sell some legacy product as well. And so that’s the – that’s perhaps the other piece.

But I think, as Devinder said, look, we’re very happy with the way the gross margin has progressed. I think, if you look at our long-term model, we had said 40 to 44 points and we’ll be exiting the year at 44. And I think very well positions us well as we go into 2020 and turnover more of the product portfolio to the new products.

Stacy Rasgon

Okay. Thank you. For my follow-up, I wanted to ask about the EPYC server ramp into next quarter. So you’re up, you said more than 50% this quarter, so that might be what $80 million to $100 million maybe sequentially, which is, I guess, good. Your competitor added almost a $1.5 billion sequentially in data center this quarter.

So when you say next quarter that you’re, I mean, I guess you did gain share, you got 50%, your units were up 20%, but even so. So when you’re saying next quarter, you’re going to grow by strong double digits on EPYC. Do you think that that’s like better than the trend that we saw in Q3, it’s more stuff around? So I mean, if we were up 50% sequential in Q3, do you think we could be better than that in Q4? Is that what strong double-digit means, or do you have a different meeting in mind?

Lisa Su

Well, I think, we have in mind strong double digits. So I would say – no, and Stacy, I’m not being facetious. But, again, they’re all kinds of puts and takes. What I will say, though, is put in context, that the product has basically been in market since early August.
Als ik een reden moet bedenken waarom AMD de cijfers van computing met graphics combineert én weigert details te geven over de 'mix' van de marge dan is de meest simpele verklaring dat één van de twee het heel slecht doet.
Als ik een reden moet bedenken waarom AMD de cijfers van computing met graphics combineert én weigert details te geven over de 'mix' van de marge dan is de meest simpele verklaring dat één van de twee het heel slecht doet.
Of dat is gewoon informatie die je niet wil dat je concurrent heeft want dan kan hij bijvoorbeeld zijn prijs beleid daar op aanpassen. Het samenvoegen van CPU en GPU is iets wat AMD al JAREN doet. Zelfde reden waarom de console chips samen in een unit zitten met data center CPU's en GPU's.

En je highlight een deel maar het belangrijkste negeer je.
and that decline was primarily driven by data center GPUs
En ondertussen gaat Nvidia weer 2070 GPU's leveren omdat de 2060s niet lekker verkoopt en het af legt tegenover de 5700 in performance en prijs.
sterker nog, hij is bijna 1 op 1 in verkoop bij mindfactory, ondanks de nvidia marketingmachine.
En de 5700xt verkoopt nog veel beter als de 5700, bijna 4 keer zo veel als de 5700, en daar zijn er ~1000 meer van verkocht als van de 2070 super.

mindfactory laat ook zien dat zo'n 40% van AMD's CPU verkoop in de retail markt nog 1000 en 2000 series ryzen zijn, en dat dat samen met de goedkope 3600, zo'n 70% van hun markt is.

Marges schieten dus niet zomaar ineens omhoog.
Ik vermoed dat Q4 een nog veel grotere bom wordt.
  • De Ryzen 3000-series en RX 5700 komen in mainstream pre-buildsystemen na goede reviews en daarmee gecreëerde vraag
  • De high-end Ryzen 3950X en Threadripper CPUs komen op de markt
  • Navi 14 (in de vorm van RX 5500 en 5500M) komt op de markt
  • Er komen steeds meer laptops met AMD processoren op de markt: MSI Alpha 15, Microsoft Laptop 3, HP Envy x360, Asus ZenBook Flip, etc.
  • De feestdagen geven een flinke boost aan consumentenverkopen (incl. Black Friday)
  • Epyc is geïntegreerd in servers van de grote HPC bedrijven
En voor volgend jaar komen er meerdere supercomputers aan, de nieuwe generatie PlayStation en Xbox, en AMD's Renoir APU (7nm Zen2 + Vega) die een flinke deuk in de laptopmarkt zal slaan.
Cyberpunk 2077 komt eraan :+

(Ben ik persoonlijk voor aan het sparen, en wordt waarschijnlijk met onderdelen van de nieuwe lineup van AMD)
Dus ff aandelen kopen dan!
Nice. Het word wel de vraag wanneer intel ook met chiplets gaat werken.
AMD blijft ondanks dat het goed gaat ivm. Intel een dwerg. En dat heeft zo zijn voordelen. Intel geeft ons een stortvloed aan opties en ze doen dat met opzet. Ze maken de markt groter dan nodig om de vervanging of herstel te bemoeilijken. Zodat de omzet hoger en groter blijft.
Plus die lucratieve deals met Apple - wat als dat ooit opdroogt?
Zelf blijf ik trouw AMD kopen - vroeger kocht ik beide systemen - maar Intel heeft me beet gehad met een CPU waarvan men de microcode ging fixen - en die fix is nooit uitgekomen. Eigenlijk had intel ons hiervoor moeten vergoeden! Gevolg:Intel is met alles buitengevlogen - en ik laat geen enkele gelegenheid onbenut om de onbetrouwbaarheid van deze leverancier aan de kaak te stellen.
Erger nog - we citeren daar waar het nieuws ongunstig is. Zoals dat van de linux-kerneltoppers die verwachten dat de intel-beveiligingsproblemen nog lang gaan blijven aanhouden.
https://www.zdnet.com/art...ms-theyre-not-going-away/

smakelijk.
Dan ben ik wel benieuwd welke Intel cpu een microcode fix nodig had en waarvoor :X .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.