Het is niet enkel medisch, maar uw insinuatie dat we de criminele factor niet kunnen behandelen wanneer deze middelen legaal zijn is onjuist. Bovendien zijn de gevolgen op crimineel gebied erger wanneer we kiezen om niet te legaliseren.
Dat is te algemeen gesteld. Waar ik voor waarschuw is dat er uitwassen kunnen ontstaan die heel moeilijk te bestrijden zijn, zoals bijv. de mensenhandel in de prostitutie. Daarbij is het beter een stok achter de deur te houden, dan alles in regeltjes te vatten. Dat laatste leidt er juist toe dat criminelen die gaan omzeilen of nog steeds ontduiken.
Dat gevolgen minder erger zijn als we volledig legaliseren is slechts een bewering van u die u niet hard kan maken, en ik ook niet erg geloofwaardig vind. Ik geloof niet in die simpele wondermiddelen voor een problematiek die zo complex en vertakt is.
Laat andere landen maar het voortouw nemen in volledige liberaliseren en laten we eerst kijken hoe dit op lange termijn uitpakt, want korte termijn effecten zijn vaak anders dan lange termijneffecten. Laten we daarbij kijken naar landen die vergelijkbaar zijn met de onze. Dat lijkt me een verstandigere aanpak.
Door legalisering installeer je net barrières, jongeren geraken gemakkelijker aan illegale drugs dan alcohol, een straatdealer zal tenslotte niet om je legitimatie vragen.
Met dat soort redeneringen moet je erg oppassen. Maar als ik het goed begrijp wilt u legaliseren om de gebruiker meer beperkingen op te leggen? Dat pikken ze dan ineens wel? Dan is u vast niet bekend dat er een gigantische zwarte markt is in illegale cigaretten, terwijl cigaretten toch gewoon legaal zijn.
Ook is dit tegenstrijdig, want wanneer ik suggereer om cannabis te legaliseren met beperkingen (Alleen natuurlijke canabis (TCP <5%) reageert u als een adder gestoken. Geen beperkingen, zegt u dan.
We hebben ondertussen bijna een eeuw ervaring met die zogezegde barrières die de ordehandhaving moet brengen, maar daar is tot nu toe nul komma nul positief effect van. De lijst met negatieve effecten is eindeloos, sterker nog, elk negatief effect van drugs op de maatschappij is ofwel een direct gevolg van de illegaliteit, of wordt er erger van.
Of de effecten negatief zijn weet u helemaal niet, we kennen namelijk de effecten niet bij afwezigheid van dit beleid. Kan best zijn dat het een positief matigende invloed heeft gehad. U laat zich te veel verleiden door wensdenken.
Critici van legalisering baseren al hun argumenten op het idee dat het gebruik gaat stijgen. Toch tonen alle voorbeelden uit de echte wereld aan dat dit niet zo is. Dat is een beetje blind zijn voor de huidige problemen, en er dan imaginaire problemen bij halen om toch maar te blijven vasthouden aan een gefaalde methode.
Het idee dat je aan één knopje kan draaien en dat dan de oplossing geeft, is echt simplistisch. U zegt wel dat de echte wereld aantoont dat legalisering helpt, maar bewijs daarvoor bestaat niet. Het doet me erg denken aan de idioterie om alles maar te privatiseren omdat de markt alles veel beter efficienter doet. De wens is hier de vader van de gedachte.
Ik zal het feit dat je THC in dezelfde zin gebruikt als "meer verslavende stof", waarbij het product in kwestie net de verslavende stof ontbreekt, maar door de vingers zien.
Dit argument komt weer neer op een drogreden, namelijk de gedachte dat mensen zitten te wachten tot coke of heroine legaal is vooraleer ze het gaan gebruiken. Dit soort fantasierijk denken zou niet mogen bestaan in een discussie, want niet alleen spreekt de realiteit je tegen, het is net een werking van de illegale markt om steeds nieuwe, sterkere producten te produceren om de wetgeving te kunnen ontwijken en om efficiënter te kunnen smokkelen. En niet alleen is de verslechtering van de markt een gevolg van de illegaliteit, het zorgt ook voor de zogenaamde "stepping stone" theorie, tenslotte moet iemand die zijn wiet wil bij iemand aankloppen die er bij gebaat is andere middelen te adverteren en te pushen.
Volgens mij bent u het zelf die van alles in mijn woorden hinein loopt te interpreteren, en dat dan als stroman gebruikt, grappig ook dat u mij dat verwijt.
U doet net alsof gedogen hetzelfde is als verbieden. Gedogen is oogluikend toestaan wanneer het binnen grenzen blijft, waarbij de wethandhaver flexibel kan optreden wanneer de situatie verandert. Omdat dit geen statisch probleem is, en ook regionaal verschillend, is een dynamische, flexibele oplossing beter dan simpelweg vrijgeven en vervolgens allerlei restrectieve regels maken. We komen in Nederland al om in de regelgeving.
Als je alles legaliseert kan dat ook reden zijn om nieuwe middelen te gaan ontwikkelen die nog veel verslavender zijn, dat doen de legale aanbieders immers ook.
Doemdenken zonder enig voorbeeld uit de echte wereld. Het is frustrerend dat je hier steeds op terugvalt want het is namelijk steevast dit soort argumenten die aan de oorsprong lagen van de miserie van de afgelopen eeuw. Natte vingerwerk en bangmakerij zijn niet meer van deze tijd.
Bovendien lijkt dit soort argumenten wel uit een vacuum te komen, waar er geen sprake is van de onoverzienbare schade die de illegaliteit van drugs heeft veroorzaakt. We hebben op die manier triljoenen in de richting van cartels en mafia verzonden, dat lijkt mij een "heel gevaarlijk spel dat moeilijk omkeerbaar is", in sommige landen zijn de problemen van die aard dat de politieke werking in gedrang komt. Puur een gevolg van de illegaliteit.
Voorzichtigheid kun je niet afserveren als doemdenken.
Zeer frappante opmerking die je op geen enkele manier onderbouwt.
Dat geldt ook voor het meerendeel van uw eigen opmerkingen. Of beschouwt u een eindeloze herhaling van uw conclusie dat legalisering beter is als een onderbouwing? Zit de kracht van uw betoog in de herhaling?
De overheid heeft helemaal geen affaire met wat wij als roesmiddel gebruiken, iemand die een biertje wil of een halve fles whiskey moet dat zelf weten en daar de gevolgen van dragen. Uw "oplossing" zal tot de vanzelfsprekende situatie leiden dat het illegaal milieu wiet produceert die wel aan de vraag van de mensen voldoet.
Precies, u pleit voor legalisering en betoogt dat de overheid dan juist beter restricties kan handhaven, en wanneer ik dan restricties voorstel bij eventueel vrijgeven cannabis, dan wil u er niets van weten. Dan heeft de overheid er ineens niets mee te maken.
U praat over zelf de gevolgen dragen, maar de gevolgen dragen ook de omgeving, en wij hebben juist de overheid om mensen daar tegen te beschermen, en de rol van het slachtoffer over te nemen bij het teruggeven van de gevolgen aan de dader.
Je gebruikt het woordje "kan" zo vaak in je argumenten dat je het hier al Freudiaans vergeten bent, waarschijnlijk omdat je onbewust beseft dat het volledig bij de haren getrokken is. Natuurlijk zullen sommige criminelen crimineel blijven, maar zelfs al blijven ALLE criminelen crimineel, dan is het nog steeds een goede zet hun belangrijkste bron van inkomsten te ontnemen. Uw oproep om een ergere situatie in te beelden is geen argument, en als je een realistische hypothese had, dan had je ze wel toegevoegd.
De oplettende lezer zal het woord "onwaarschijnlijk" zijn opgevallen. U zegt alles met stelligheid, maar zelfovertuigd zijn, is toch iets anders dan overtuigend zijn. Een detail wellicht.
Of dat een goede zet is, is maar de vraag om rederen die ik al uiteen heb gezet. Ook tegenstrijdig. U argumenteert dat drugsgebruikers zich hun drugs niet laten ontnemen, maar criminelen laten zich wel hun inkomsten afpakken? Volgens mij zit achter beide hetzelfde gebrek aan controle over begeerte.
Ik negeer helemaal niks en ik zou het appreciëren als je stopt met dat te herhalen. Niemand beweert dat de problemen plotsklaps zouden verdwijnen, de essentie van de discussie is echter hoe we de situatie kunnen verbeteren, niet oplossen. En als je in een aantal landen er voor kiest om een gefaalde methode de rug toe te keren en criminele netwerken 100'en miljoen euro's per jaar ontneemt, dan moet je toch wel van slechte wil zijn om te stellen dat dit geen stap vooruit is.
Eindelijk, enige relativering. Maar dat wordt in het vervolg weer weggenomen. Uw conclusie is dat u gelijk heeft. Hoe verbazingwekkend.
Mijn bezwaren tegen uw zienswijze:
U neemt maar aan dat de huidge toestand het gevolg is van falend beleid, terwijl daar heel goed andere maatschappelijk/sociologische factoren een rol in kunnen spelen. Dat is zoiets als stellen dat als het aantal huizen dat afbrandt toeneemt de methode van brandweerbestrijding niet deugt.
Ook is het erg moeilijk om inzicht te krijgen hoe groot het probleem is en of het groeit. Je wil ook realiseren dat instanties die zich er mee bezig houden er zowel belang bij hebben om het dalend (succes!) als stijgend voor te stellen (meer geld los weken) en nieuwe manieren van meten leiden tot weer andere cijfers.
Wat u ook niet lijkt te beseffen is dat het probleem dat de criminaliteit meer geld verdient, een bijkomend probleem is, dat is ook niet iets waar het drugsbeleid primair op stuurt. Omdat dit nu tot een groter probleem is geworden, hoeven we in een paniekreactie het kind niet met het badwater weg te gooien, door alles maar te legaliseren.
Er zijn ook andere manieren. Het vrij geven van natuurlijke cannabis, kan ook een hap wegnemen uit de inkomsten van criminelen, want er zijn veel recreatieve gebruikers. Voor veel van die gebruikers is dit genoeg, en ik vind dat cannabis ook beschikbaar moet zijn voor de natuurgeneeskunde. Het is een nuttige plant. Ik ben niet zo sterk tegen zelfmedicatie als anderen. Ik zie juist grote gevaren in legale industrie die steeds maar sterkere middelen maakt. Niet toevallig zijn zij ook de uitvinders van al die sythetische drugs. We moeten juist niet de opgefokte cannabis gaan legaliseren, want juist dat geknoei met voedings en genotsmiddelen om ze nog verslavender te maken willen we niet honoreren. Dat verslaafden het dan toch onder de toonbank kopen wil je accepteren.
Eigenlijk zijn pijnstillers ook een bewijs dat legalisering niet heilzaam is als je het maar reguleert. Medicijnen zijn gereguleerd en alleen op recept verkrijgbaar, toch zijn in de VS nu meer mensen veslaafd aan opiaten door middel van medicijnen dan door illegale middelen. Wanneer je grote corporaties eenmaal toestaat om drugs te gaan uitbaten, zullen ze het met hun lobbies heel moeilijk maken om dit nog terug te draaien.
Ook is het niet zo dat gedogen repressief is. Het is alleen repressief waar dat nodig/heilzaam is. Juist legalisering in combinatie met strenge regulering is al gauw veel repressiever dan gedogen. Neem bijvoorbeeld euthanasie, dat was een stuk gemakkelijker toen het nog niet gelegaliseerd was. Als vroeger een arts euthanisie toepastte dan belde hij daarna het OM, de officier van justitie stelde een kort onderzoek in en seponeerde dan meestal de zaak. Tegenwoordig is het voor de dokter een hachelijk zaak geworden om iemand in groot lijden even te helpen.
Er zijn twee extremen: volledig verbieden + vervolgen en volledig vrijgeven. Daartussen zitten regulering of gedogen. Dat laatste is het meest flexibele instrument, verbieden maar alleen vervolgen als daar aanleiding toe is. Dan hoef je ook niet steeds nieuwe wet en regelgeving te maken als de situatie weer verandert, wat juist tot grotere bureaucratisering en onvermogen leidt.
U maakt een grote claim. Hetzelfde soort praat zie je ook bij reorganizaties in bedrijven waar bedrijfsadviseurs voorstellen om het over een andere boeg te gooien. Dan wordt alles beter. In praktijk mislukken 80% van alle reorganizaties en bij de overige 20% kan je afvragen of het succes dankzij of ondanks de reorganisatie of door andere omstandigheden is bereikt.
Wat mensen als u niet willen zien is dat systemen ook een hoop interne wijsheid opbouwen in hun aanpak en eigenlijk het meest gebaat zijn als ze niet aan grote of voortdurende koersveranderingen worden blootgesteld. Geef ze liever de armslag om flexibel te kunnen aanpassen aan de voortdurend veranderende omstandigheden in de samenleving. Gedoogbeleid is zo een flexibel middel.
En laten we altublieft niet het onzinverhaal geloven dat mensen drugs gebruiken omdat het verboden in de zin van gedoogd is. Het enige wat je kan stellen is dat het aanbod beperken leidt tot hogere prijzen en winstgevendheid. Daar doen drugsorganizaties zelf ook ijverig aan mee, door de competitie uit te moorden. En aangezien de Nederlandse drugsindustrie sterk op export gericht is, zal het ook weinig effect hebben als hier de productie gelegaliseerd wordt en daardoor de binnenlandse prijzen dalen. Eerder zal daardoor hun kostprijs dalen en hun winstgevendheid toenemen. De legale Nederlandse markt doen ze er dan gewoon bij en geeft ze een legaal frontje, waardoor ze de winsten gemakkelijker wit kunnen wassen.
De overheid moet niet de hoeveelheid aanbod bestrijden maar wel de beschikbaarheid beperken/sturen, dat doet ze uitstekend door koffieshops. Aan de aanbod kant wil de overheid vooral optreden tegen de grote organisaties om kartelvorming te voorkomen die de prijzen opdrijft.
Verder wil je realiseren dat zwaarverslaafden ook het lagere kader vormen van de drugshandel. Deze mensen mag de overheid wat mij betreft gratis drugs laten consumeren in daarvoor bestemde plaatsen. Hun echte drugs, niet vervangers. Op deze wijze neem je een stuk uitvoerend kader weg en een flink stuk van de markt en dat vermindert de criminaliteit. Ik denk niet dat dit een aanzuigende werking heeft omdat mensen echt niet tussen die losers een portie gaan nuttigen, eerder werkt het afstotend, waarmee het aanzien van drugsgebruik kan worden verlaagd.
Na een periode kan je ze een deel van de drugs op basis van gedogen mee geven om thuis te gebruiken. Dat is vermoed ik niet bezwaarlijk (moet je uittesten). Ook als ze wat illegaal doorverkopen, verlaagt het eerder de prijs en winstgevendheid van de grote dealers. Het is niet de kleine handel die het grote gevaar is voor maatschappelijke orde. Het voordeel van gedogen is dat je het weer gemakkelijker individueel kan afstemmen en ook meer kan experimenteren om de beste werkwijze te vinden.
Het idee dat het een medisch probleem is, staat hierbij eerder in de weg. Veruit de meeste mensen stoppen zonder enige hulp. Verslavingszorg is dan boven alles "care" geen "cure". Je geneest niet maar verbetert de omstandigheden voor de verslaafde en de omgeving. We moeten echt eens ophouden te denken dat drugsverstrekking het afkicken in de weg staat of immoreel is.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 06:22]