WhatsApp brengt functie uit om groepsuitnodigingen te kunnen weigeren

WhatsApp brengt de functie om uitnodigingen voor groepsgesprekken te kunnen weigeren gefaseerd wereldwijd uit. De stapsgewijze uitgave begint op 3 april en duurt 'enkele weken'. Om de functie te kunnen gebruiken, moet de nieuwste versie van WhatsApp geïnstalleerd zijn.

Zodra de functie actief is, krijgen gebruikers in het Privacy-instellingenmenu een extra optie te zien. Dat schrijft WhatsApp in een blogbericht. Onder het kopje Groups kunnen gebruikers kiezen tussen Nobody, My Contacts en Everyone. Die optie bepaalt wanneer gebruikers een uitnodiging krijgen om aan een nieuw groepsgesprek te worden toegevoegd.

Met de eerste optie krijgt de gebruiker altijd een uitnodiging als die aan een nieuw groepsgesprek wordt toegevoegd. De tweede optie betekent dat uitnodigingen van mensen die een contactpersoon van de gebruiker zijn, automatisch worden geaccepteerd. De laatste optie betekent dat alle uitnodigingen automatisch worden geaccepteerd en is vergelijkbaar met hoe WhatsApp zonder de nieuwe functie omgaat met groepsuitnodigingen. Een uitnodiging wordt via een privéchat verstuurd. Gebruikers hebben 72 uur om op de uitnodiging te reageren; daarna vervalt de uitnodiging en moet er een nieuwe worden gestuurd.

De WhatsApp-functie werd al eerder in de code van de app ontdekt. WhatsApp schrijft nu dat de functie klaar is voor het brede publiek. De eerste gebruikers krijgen de functie op 3 april; de wereldwijde verspreiding volgt daarna en duurt enkele weken.

Volgens India Times wordt de functie geïntroduceerd naar aanleiding van vragen van de Indiase overheid. Volgens de krant is het de verwachting dat veel politieke partijen gebruik gaan maken van onder meer WhatsApp om hun politieke boodschappen te verspreiden in aanloop naar de komende verkiezingen. Daarvoor zouden ze misbruik maken van de groepsgesprekken om in één klap verscheidene mensen te kunnen bereiken. WhatsApp wil dat met de nieuwe functie tegengaan, schrijft de krant. Om de verspreiding van desinformatie in het land tegen te gaan, kwam het bedrijf onlangs met een factcheckdienst.

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-04-2019 • 11:03

46 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (46)

Wijzig sortering
Mensen doen net of dit zo geweldig is, maar dit had er al in moeten zitten vanaf dag 1.. Het is slechts een Messagebox en 1 extra setting in het opties menu. Veel simpeler is niet mogelijk. Ongelofelijk dat zo'n gigantische groot bedrijf zo extreem sloom is met het implementeren van absolute basis functionaliteit.
Maar goed verder fijn dat het nu eindelijk wordt geïmplementeerd...

[Reactie gewijzigd door broodplank op 3 april 2019 12:05]

Lijkt mij dat voorheen een gebruiker op server niveau direct werd toegevoegd, en het nu dus eerst langs de cliënt moet inclusief een pending queue en de verwerking daarvan. Dat op de schaal waarop Whatsapp gebruikt wordt is niet "het meest simpele mogelijk".
Helemaal mee eens. Dit soort zaken heb ik ook altijd gek gevonden en ben daarom ook een eigen bedrijf begonnen om te laten zien hoe het wel moet.

Altijd kritiek van anderen over hoe het tegen zou vallen en hoe ik er te makkelijk over denk... "Als iets zoveel gebruikers heeft doe je zoiets niet meer zomaar" etc. etc.

Ondertussen heb ik ontdekt dat dit deels waar is. Er is echter toch wel een duidelijk verschil te vinden in hoe dingen aan worden gepakt. Nu kan ik wel zeggen dat bij een grootschalig product het inderdaad wat langer duurt, maar alsnog hebben we het dan over 3-7 dagen i.p.v. 1 dag. Niet over maanden, laat staan jaren.
Netflix hetzelfde echt tergend hoe bar weinig basisfunctionaliteit in die app aanwezig is. Als betalende klant mag je meer verwachten vind ik.
Mee eens! En dan nog: het zou me niet verbazen als dit 'alleen maar' onder druk van de AVG of zo is...

[Reactie gewijzigd door Krulliebol op 3 april 2019 18:50]

@Hayte

Ik heb het even nagevraagd, maar opnieuw zijn er weer sites die zich baseren op niet-betrouwbare bronnen. Ik heb het even gevraagd aan de developer van WA Tweaker en hij zegt dat het nog niet wordt uitgerold. Zie hier:@Hayte Je hebt gelijk! Kijk eens wat er zojuist verschenen is: https://blog.whatsapp.com...ivacy-Settings-for-Groups. De server accepteert het op het moment van schrijven nog niet though.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 3 april 2019 15:06]

Hm, dat is wel enigszins opvallend. De beschreven bronnen hebben het over 'WhatsApp heeft gezegd', daaruit begrijp ik dat ze het zelf van WhatsApp hebben gehoord. Maar dat kan achteraf gezien ook anders worden geïnterpreteerd. Wel zou ik als mogelijke verklaring kunnen bedenken dat het simpelweg nog uitgebracht moet worden. Het verhaal is immers dat het vandaag gaat gebeuren. Als ze het dus om 23:59 nog beschikbaar maken, is dat nog steeds vandaag.

Dit is uiteraard geen bevredigend antwoord, ik vraag het dan ook voor de zekerheid even na bij Facebook/WhatsApp.

Edit: Wel verhip, inderdaad. Bedankt voor het melden, heb het artikel aangepast :)

[Reactie gewijzigd door Hayte op 3 april 2019 15:18]

Dat is wat ik inderdaad ook vermoed. Dat WhatsApp het bedoelt als "het komt zeer binnenkort" en het dus maar zeggen om het makkelijk te houden. Wat ook opvallend is, is dat het nummer op de screenshots een Amerikaans nummer is. Ik ben dus nu aan het navragen of er mensen zijn met een US nummer + WA Tweaker waarbij het wel werkt, want in India werkt het niet (zelfs niet met WA Tweaker).
Mooi, werd tijd! Nu geen gezeur meer wanneer ik ongevraagd word toegevoegd aan een groep waar meteen weer uit ga. :p
Nee, nu krijg je het gezeur waarom je die uitnodiging niet geaccepteerd hebt ;)
Ga ik mij echt niet druk over maken. Gewoon eerlijk zeggen waarom niet, op een normale toon. Dan is er niks aan de hand en hebben beiden partijen geen ruzie/gezeik.
Het is ook een klein stukje prive gegevens, immers ziet de hele groep wie er in komt. telefoonnummer erbij. Mocht je jou telefoonnummer niet aan een groep mensen willen geven dan ben je al te laat :)
Helemaal mee eens, het was ook maar een grapje :) Ik heb er zelf ook nooit problemen mee om gewoon weer een groep te verlaten. Zijn wel belangrijkere dingen om druk over te maken zou ik zeggen.
Ach, een uitnodiging niet accepteren komt toch net wat anders over dan naar binnen worden gesleurd en zonder iets te zeggen meteen de deur kiezen :D
Nee vindt het on gevraagd naar binnen sleuren van iemand asocialer dan meteen weer naar buiten lopen.

Waarbij er figuren zijn die je dan ook weer gelijk naar binnen sleuren zonder dat je dit kan/kon weigeren. Dit kan zelf tot groeps pesten overgaan. Stel een leerling die 24/7 door een klas de groeps chat in wordt getrokken en hier niets tegen kan doen.
In dat geval de groep muten en verder negeren :+
(modern problems require modern solutions)
Inderdaad. Ik heb hier ook mee te maken gehad. Ik heb uiteindelijk de personen die me toevoegden aan de groep, moeten toevoegen aan mijn contacten en daarna ze in WhatsApp geblokkeerd. Alleen op die manier kon ik voorkomen dat ze me bleven toevoegen.

Ik ben dan ook erg blij met de toevoeging van deze functie.
Iemand een idee wanneer de vacation mode komt die ook al een tijd in beta is? Daar zit ik meer op te wachten.
Daar zijn ze op het moment nog mee bezig. Er is niets nieuws meer over gekomen en WABetaInfo zal er meer bekend over maken zodra er nieuws is. Sterker nog, en dat is soort van 'insider-information'. Er zijn momenteel 10 nieuwe functies waar ze aan werken.
Ook ik ben daar erg benieuwd naar! Heb een Google Alert er voor aan staan, maar het blijft angstvallig stil.

De Vacation Modus maakt het mogelijk chats tijdelijk niet zichtbaar te maken. Zo kan je groepsapps dus voor een bepaalde periode 100% negeren, zodat je op geen enkele manier meldingen krijgt bij nieuwe berichten. Negeren is op dit moment maar beperkt mogelijk. Op vakantie hoef je immers niet te weten dat de sportles verplaatst is. .
Een goede zaak. Groepschats worden ook zeer vaak gebruikt voor digitaal pesten. Slachtoffers konden gemakkelijk en automatisch steeds worden toegevoegd. Goed dat er dus een mogelijkheid komt om dit uit te schakelen.

Off-topic: ondanks toevoeging van dit soort positieve verbeteringen hoop ik dat steeds meer mensen (in mijn contacten) ook een alternatief als Signal installeren. De hegemonie van WhatsApp is ongezond en zou doorbroken moeten worden.
Wat is daar nu ongezond aan? Het is net handig dat de meeste mensen dezelfde app gebruiken.
Dat is inderdaad ontzettend handig. Alleen jammer dat de eigenaar van WhatsApp (Facebook) het niet zo nauw neemt met zaken als privacy. Het ene schandaal wordt bovenop het andere schandaal gestapeld. Dat is ongezond.

Hegemonie/monopolie van een bepaalde dienst/applicatie betekent in de praktijk altijd dat de grenzen van wat aanvaardbaar is worden opgezocht en overschreden. Facebook doet niet anders. Daarom zou het goed zijn als iedereen die WhatsApp gebruikt ook een alternatief als Signal zou installeren, zodat iedereen twee messaging Apps heeft. Daarom zei ik "ook een alternatief als Signal installeren"...
Whatsapp wordt van begin tot einde versleuteld, hoe wordt dat dan misbruikt?
Het is vrij uitgebreid in het nieuws geweest dat WhatsApp informatie deelt met Facebook. Wellicht heb je dat gemist? Ook de nadelen van deze informatiedeling zijn vrij uitgebreid aan de orde geweest.

Zo deelt Facebook gegevens van gebruikers met adverteerders. Via WhatsApp (die immers toegang heeft tot contactpersonen) kunnen ze aan deze gegevens onder meer telefoonnummers en adresgegevens toevoegen, ook al heb jij zelf geen WhatsApp en/of Facebook, maar sta jij toevallig in de lijst met contactpersonen van een ander die dat wel heeft (en die kans is best groot).

Overigens zijn zelfs met betrekking tot de versleuteling ook al kanttekeningen geplaatst:

https://medium.com/@gzano...atsapp-chats-d7c6508731b2

Kijk ik gebruik ook WhatsApp; je kunt er eigenlijk niet (meer) omheen tegenwoordig, al is het alleen maar omdat het ook door klanten wordt gebruikt die verwachten dat jij er ook gebruik van maakt. Echter, juist vanwege de reputatie die Facebook heeft verworven op het vlak van integriteit en respect voor privacy zou ik het een goed idee vinden als de macht van Facebook op het vlak van messaging flink zou worden ingeperkt. En dat kan als veel mensen een alternatief installeren.
Whatsapp wordt van begin tot einde versleuteld, hoe wordt dat dan misbruikt?
En bedrijven buiten FB zouden geen data krijgen behalve de zelf aangegeven info.
Cambridge analytics nu al vergeten ?

Prima dat de consensus nu is, dat WA veilig is dmv encryptie, maar om heel eerlijk te zijn, lijkt het me dat WA/FB zichzelf nog steeds als man in the middle kan plaatsen.
Wist niet dat Telegram zo veel op de zaken vooruit liep. Telegram doet het vaak eerst waarna Whatsapp het een jaar later overneemt. Lekker innovatief bedrijf daar bij Facebook....
Ook een belangrijk voordeel van Telegram is dat het verder niet allerlei zaken met facebook deelt.
Nee, maar je deelt wel heeeeeeel erg veel data met Telegram. ;) Zoveel meer dat het een nadeel is.
Switch dan naar Signal als je om privacyredenen ergens anders naartoe wilt overstappen! :)
Als gebruiker van Signal hoef ik niet meer over te stappen. :) M.b.t. (heel erg veel) datadeling Telegram dat wist ik overigens niet. Dacht dat dit van de baan was sinds dat Telegram nogal slecht in het nieuws kwam m.b.t. beschuldigingen over het delen van data met veiligheidsdiensten (m.n. dan Russische.)
nou nou, wat een data deel ik met Telegram. Ben je niet negatief over encriptie dan is het wel over de data.
Terwijl bij facebook alles wordt verkocht of op straat ligt terwijl zij daar miljoenen boetes voor krijgen loop je altijd te klagen over Telegram. Bij WA staan alle achterdeuren wijd open voor de overheden.

Voorlopig deel je bij Telegram niet je telefoonnummer met anderen en kan je prive bericihten van jezelf en je chatpartner voledig weer verwijderen. Whatsapp staat nog in 2017 vergeleken met Telegram.
Telegram is multi platform, zonder smartphone te gebruiken, meerdere accounts, meerdere apps , tabbladen, groepen tot 200K, kanalen, instantview, bots en je kan 1,5 Gb per keer versturen.

Als je echt voor veilig gaat gebruik je de secret chat E2EE en je kan het hele gesprek direct weer verwijderen.

ps. als Telegram Russischies was was het daar niet verboden.

Maar je kan natuurlijk gewoon WA blijven gebruiken en je data aan FB toevertrouwen want die heeft bewezen dat die er goed mee om gaat. :z :z :z :z :z
Eindelijk, ongevraagd in WA groepen gezet worden is één van mijn grootste irritatiepunten. Vooral in groepen waarbij veel "vreemden" worden toegevoegd vind ik het vervelend, je nummer wordt met iedereen gedeeld in de groep en je weet maar nooit.
Wat weet je maar nooit? Wat denk je dat er kan gebeuren?
Er lopen genoeg mafketels rond en ik vind het nogal vervelend als mijn privénummer of die van mijn vrouw bij alles en iedereen bekend is.
Mensen de keuze geven is natuurlijk altijd belangrijk.
Ongewenst toevoegen aan een groep is word door veel mensen als onwenselijk gezien.
Dit is zeker een fijne ontwikkeling. Soms als je uit een groep ging, werd je er direct weer ingezet ook. Daar kon je helemaal niets aan doen. Goed dat dit binnenkort wel kan.
Mooie en handige functie! Het lijkt er op of mijn Whatsapp alleen nog uit groepen bestaat tegenwoordig :)
Dit is pas ontwikkeling! Eindelijk. Al die groepen die mensen weer aanmaken, je wordt er gek van. Dit is voor mij en velen in mijn omgeving een functie die het leven weer wat makkelijker maakt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee