'Japan Display begint later dit jaar met leveren oledschermen voor Apple Watch'

Japan Display zou later dit jaar beginnen met de levering van oledschermen aan Apple. Die zouden bestemd zijn om te worden geïntegreerd in de Apple Watch. Dat meldt Reuters op basis van verschillende bronnen.

Volgens twee bronnen die bekend zouden zijn met de materie, is deze deal met Apple een doorbraak voor Japan Display, meldt Reuters. Japan Display heeft relatief laat de omslag gemaakt van het produceren van lcd's naar de vervaardiging van oledpanelen, wat het de nodige orders van Apple zou hebben gekost.

Japan Display is een van 's werelds grootste leveranciers van lcd-panelen voor iPhones, maar Apple heeft vorig jaar voornamelijk smartphones met oledschermen uitgebracht. De enige vorig jaar uitgebrachte iPhone met een lcd is de iPhone XR en de verkopen van deze smartphone zijn waarschijnlijk onvoldoende om Japan Display in financieel rustig vaarwater te brengen.

Het Japanse bedrijf liet onlangs weten dat het bij externe investeerders financiering zoekt van omgerekend 877 miljoen euro. Het bedrijf heeft niet aangegeven waarvoor het geld precies nodig is, maar waarschijnlijk wordt het ingezet om de productie van oledpanelen op te voeren. Concurrenten als LG Display en Samsung leveren al langer oledpanelen en de verwachting is dat Apple op termijn geheel op oled zal overstappen, zodat naast de smartwatches ook alle iPhones van dergelijke schermen zullen worden voorzien.

Apple Watch Series 4

Door Joris Jansen

Redacteur

03-04-2019 • 10:51

15

Reacties (15)

15
14
9
0
0
5
Wijzig sortering
Moeten ze dan patenten afnemen van LG? Of heeft LG alleen patenten voor groot formaat displays?
LG heeft alleen patent op de manier waarop ze OLED's maken, iets met een witfilter waardoor ze het juist op grote schermen rendabel kunnen maken.

Samsung heeft volgens mij te veel problemen met de pixels met hun techniek om op grote schermen te kunnen toepassen, te veel uitval.

Voor zover ik weet, hebben x % van de geproduceerde schermen bij Samsung's oled defecten en wordt dat voor lief genomen en weggegooid (gerecycled?)

[Reactie gewijzigd door Boy op 23 juli 2024 03:42]

Volgensmij maakt Samsung helemaal geen grote oled schermen, en doet enkel LG dat.

Samsung is helemaal los op QLED om die reden.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 23 juli 2024 03:42]

ja, dat is de reden, ze kunnen het niet momenteel zonder te veel uitval
Je kan zeggen dat de kosten te hoog zijn maar dat komt dan omdat een te hoge percentage niet goed geproduceerd word.

Dat kan je dan vertalen naar te hoge kosten maar als je 50% moet weggooien dan is dat natuurlijk geen goede productiemethode.
Dat zegt Boy toch ook? Kosten (meervoud) zitten hem onder andere in uitval. Bij een klein scherm is dat geen probleem omdat je alsnog weinig materiaalverlies hebt. Bij grotere schermmaten lopen de kosten exponentieel op.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 03:42]

Te hoge kosten door te lage yields, niemand was destijds geinteresseerd in het patent van Kodak, enkel LG en die hebben dat goedkoop op de kop kunnen tikken.

Ze hebben QLED uit hun duim gezogen, dit zijn reguliere LCD schermen. Ze steken geld in marketing om dit aan de man te brengen ipv dat geld in R&D naar microLED te steken. MicroLED is het enige echte antwoord van Samsung op OLED. Maar dat is nog even wachten. Als die ontwikkeling rond is kan Samsung weer grote man spelen op de TV markt. Nu doen ze zich voor als grote man door veel te roepen.
QLED is niet zozeer uit de duim gezogen, als wel een techniek die niet goed van de grond kwam zoals oorspronkelijk bedoeld en waarvan ze de naam nu gebruiken voor een variant op normale LED backlights die dezelfde techniek gebruikt. Een beetje zoals met Sony Trinitron is gebeurd ooit. We zeggen niet dat Trinitron uit de duim gezogen is, zelfs al is het niet de techniek zoals oorspronkelijk bedoeld en zaten daar alleen maar wat losse aspecten van in het definitieve systeem.

Ik verwacht overigens dat de onderzoeksbudgets voor micro-LED ruimschoots in orde zijn. Verder komt het budgettechnisch heel mooi uit dat die techniek zich juist goed leent voor grote schermmaten omdat de LED's nog verder geminiaturiseerd moeten worden. Normaalgesproken is het bij nieuwe technologiën voordeliger om ze in te voeren in het dure marktsegment, en dat is nou net waar je grote schermmaten verkoopt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 03:42]

Witte oleds met kleurenfilter in plaats van rbg oleds.
Heeft iemand meer informatie over de subpixelindeling die Japan Display gaat toepassen in deze OLED displays?

Voor degene die niet heel bekend zijn met OLED displays, de meeste panelen van o.a. Samsung passen de zogenaamde Pentile / Diamond pixel layout toe. Hierbij zitten er twee keer zoveel groene subpixels in het display wat van dichtbij goed zichtbaar is, en soms kan leiden tot een gekleurde waas op het scherm. Zelf vind ik dit behoorlijk storend, met name wanneer er veel witte vlakken op het scherm aanwezig zijn.
je zit te dicht op het scherm als je de subpixels kan zien. ;)
Ze gebruiken de RGBW techniek van LG dus het zijn allemaal witte pixels.
Dit heb ik nog nooit waargenomen. Zie je dit ook op de moderne schermen met 1440p resolutie?
Zeker, iedere keer wanneer ik wissel tussen de iPhone 8+ van werk en mijn privé iPhone 10 valt het behoorlijk op, zeker in de outlook app die voornamelijk wit is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.