Verenigd Koninkrijk steekt 20 miljoen euro in OneWeb-internetsatellietnetwerk

De Britse ruimtevaartorganisatie heeft via de ESA omgerekend ruim 20 miljoen euro geïnvesteerd in het OneWeb-project. Dit behelst een project om uiteindelijk meer dan 900 satellieten in een baan om de aarde te brengen die wereldwijd voor snel internet moeten zorgen.

Volgens de UK Space Agency is dit satellietnetwerk door de investering weer een stap dichterbij gekomen. De investering is specifiek bedoeld voor OneWeb Sunrise, een project dat valt onder het Satellite for 5G-programma van de ESA, waarmee de OneWeb-satellieten worden voorbereid om wereldwijd 5g-dekking te leveren. In eerste instantie moeten er 650 satellieten worden gelanceerd, wat op termijn moet oplopen naar ruim 900 exemplaren. De eerste zes satellieten van het OneWeb-netwerk worden op 26 februari gelanceerd vanaf Frans-Guyana.

Een belangrijk doel van het satellietnetwerk is om tegen 2027 snel internet te leveren op plekken op de wereld waar dat niet vanzelfsprekend is. Volgens OneWeb kan het netwerk tegen 2022 elke school ter wereld van internet voorzien. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld het leveren van internet in vliegtuigen.

De ongeveer 150 kilogram wegende satellieten worden gebouwd door Airbus Defence and Space en komen in een lage baan om de aarde. Deze satellieten zijn zo ontworpen dat ze relatief snel en goedkoop kunnen worden geproduceerd, als ware het een massaproductie. Daartoe zijn er onder andere minder elektrische verbindingen aangebracht tussen de subsystemen dan gebruikelijk is bij hedendaagse satellieten. De OneWeb-satellieten zijn uitgerust met systemen om botsingen met eventueel ruimtepuin te voorkomen en als een satelliet uit dienst wordt genomen, gaat hij automatisch uit de baan om de aarde zodat hij niet achterblijft als ruimtepuin.

OneWeb is een Brits bedrijf dat is gevestigd in Londen en heeft ongeveer tweehonderd medewerkers. Aan het project doen naast het Verenigd Koninkrijk vijf andere ESA-lidstaten en Canada mee. Het VK is het eerste land dat nu financiering ter beschikking heeft gesteld. Richard Branson, de directeur en oprichter van de Virgin Group, is ook een belangrijke investeerder voor het OneWeb-project, net als de SoftBank Group, Airbus en Qualcomm.

Door Joris Jansen

Redacteur

19-02-2019 • 11:54

18 Linkedin

Reacties (18)

18
17
8
2
0
5
Wijzig sortering
Een concurrent voor het StarLink netwerk dat SpaceX (van Elon Musk) aan het bouwen is.

Het wordt druk om de aarde ineens.
Valt op zich mee. De aarde heeft een straal van +/- 6371 km, er van uitgaande van dat de satellieten tussen de 100 en 150 km hoog zitten heb je een bol met een diameter van 6500 km om 900 satellieten over te verdelen. De oppervlakte van de bol is 531 miljoen vierkante kilometer, dit delen door 900 kom je uit op één satelliet per 590.000 vierkante kilometer (uitgaande van een gelijkmatige verdeling). Ter vergelijking, Nederland is 41.543 vierkante kilometer groot (waarvan 18% water).

[Reactie gewijzigd door AWitteveen op 19 februari 2019 12:15]

Behalve die 900 satelieten draait er nog heel wat meer rond de aarde:
Total mass of all space objects in Earth orbit:
More than 8400 tonnes

Number of debris objects estimated by statistical models to be in orbit:
34 000 objects >10 cm
900 000 objects from 1 cm to 10 cm
128 million objects from 1 mm to 1 cm

Zie http://www.esa.int/Our_Ac...ace_debris_by_the_numbers
Dit is ook visueel te zien op http://stuffin.space/. Als we satellieten de lucht in blijven schieten, hebben we zo meteen geen ruimte meer, wat een werkelijk probleem kan worden voor de mensheid in de toekomst. Kurzgesagt heeft hier ook een goed filmpje over online gezet met eventuele oplossingen: https://www.youtube.com/watch?v=yS1ibDImAYU
Omdat de aantrekking veel objecten per orbit toch nog wat afremt komt een aanzienlijk deel toch weer in de dampkring. Pas het spul verder weg is link, al hebben ze niet voor niets een graveyard orbit bedacht.

Maar deze satellieten hebben sowieso een mechanisme hiervoor:
als een satelliet uit dienst wordt genomen, gaat hij automatisch uit de baan om de aarde zodat het niet achterblijft als ruimtepuin.
Leuk. Maar in bepaalde orbits begint de vervuiling wel een serieus probleem te vormen. LEO zit met een enorme vervuiling waarbij satellieten constant elkaar en puin mogen ontwijken, het ISS mag ook met regelmaat de baan wijzigen om botsingen te voorkomen.

In de geostationaire orbits begin je ook al langzaam last te krijgen van de vervuiling.

Heel leuk dat er zo ontzettend veel ruimte is boven het aardoppervlakte, het probleem is alleen dat de meeste satellieten in vergelijkbare orbits geparkeerd worden.
De vraag is wat zit daat nu achter. Inderdraad SpaceX, Google en Facebook zijn daar ook mee bezig. Wat is hun belang? Het verhaal is: Het is de diepste wens van asociale belastingonduikende multinationals om volkeren als de Inuit op het noord-pool ijs, nomaden in de Sahara etc. ook van Internet te voorzien. Ze presenteren zich als schapen in wolfsvacht. Ze doen wel slechte dingen, maar daaronder zit een hart van goud. Zij willen het Internet brengen naar de nooddruftigen der Aarde.

Ik denk dat het toch wat anders in elkaar zit en er een aantal belangen een rol speelt:
Multinationals als Google en Facebook zijn bang dat landen hun aanwezigheid gaan beknotten. Dat is nu nog mogelijk omdat ze gebruik moeten maken van de lokale infrastuctuur. Maar stel nu dat je een infrasctructuur kan maken waarbij je internet net zo gemakkelijk is als een radioprogamma uit de ether oppikken? Welke overheid kan daar dan nog controle uitoefenen? Als die slaagt zullen ze het goedkoop introduceren om mensen er op over te laten stappen. Dan wordt het erg moeilijk om te voorkomen dat landen Google en Facebook blokkeren.

Dat past ook weer in de Amerikaanse strategie om de dominante wereldmacht op Aarde te worden. Beheers je de communicatie dan ben je feitelijk de baas. Daarom is Europa ook in een krachteloze bijwagen veranderd. De VS weten alles van ons.Je kunt deze initiatieven een beetje vergelijken met de radiozenders die Amerikanen opzetten in Europa om de mensen in het Oostblok met hun propaganda te beinvloeden (Radio Free Europe, etc). Het is voor mij dan ook ironisch voor hoe Amerikanen russisch advertenties op Facebook voorstellen als beinvloeding terwijl zij dagelijks hun propaganda over ons uitstorten.

Nu zijn er verschillende belangengroepen. Zo lijkt Elon Musk zich erg zorgen te maken om Google en alternatieven te willen creeren voor de overmacht van Google (zoals open AI). Het kan best zijn dat hij wil voorkomen dat een bedrijf als Google ook een monopolie krijgt over de Internet infrastructuur. Onderschat de gevolgen niet. Wanneer Google heel goedkoop Internet gaat verzorgen neemt hun greep over het hele Internet nog verder toe.

Dan iets waar eigenlijk nooit iemand vraagtekens bij stelt. Hoe weldadig is die verspreiding van het Internet eigenlijk voor andere volkeren die nog niet in onze consumtiemaatschappij zitten? Doet het hen eigenlijk wel goed? Intereressant is de uit de uitzending van Waes op Groenland. Daar konden de Inuit niet langer hun traditionele leefwijze volhouden aan de kusten en leven nu in de hoofdstad in flats. De meesten zijn alcoholist geworden en ze hebben het hoogste zelfmoordpercentage ter wereld. Overigens een veel voorkomend verschijnsel waar wij de westerse beschaving uitrollen over mensen en hen dwingen hun traditionele leefwijze te verlaten. Wat wordt in die uitzending als hoofdoorzaken aangegeven? Nou naast de klimaatverandering, Internet en mobiele telefonie, de mensen zijn er aan verslaafd geraakt. Daarvoor moeten ze dure abonnementen afsluiten. Daarvoor verdienen ze eenvoudigweg niet genoeg op het ijs. Vroeger hoefden ze alleen wat brandstof in te kopen maar nu zitten ze op veel hogere kosten die ze niet meer kunnen dekken met de jacht, die voorziet alleen nog maar in hun eigen levensbehoeften.

Zijn we echt bezig de volkeren op Aarde een Utopia te bezorgen? Of zijn we bezig met een genadeloze afbraak van culturen in navolging van de genadeloze afbraak van de Natuur, alles opofferend voor meer geld en meer macht. En dat geldt niet alleen voor de Inuit, ook wij Europeanen worden aangemoedigd om onze eigen cultuur te vervangen door een mondiale consumptie cultuur die veel mensen in verslavingen gevangen houdt. Wat mij betreft wordt het hoog tijd om het roer om te gooien.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 19 februari 2019 19:42]

20 miljoen lijkt mij een schijntje. Zeker als je bedenkt dat het 10 jaar geleden nog 16 miljoen moest kosten om internet alleen in de intercity's te krijgen.
Dat is wat de VK heeft geïnvesteerd. Niet het totaalbedag.
Dat vroeg ik me ook af inderdaad. 20 miljoen is een leuk bedrag maar hoeveel satellieten zijn daar voor te kopen en hoeveel geld zit er al in de pot dan heb je tenmiste ook een idee hoe dichtbij de doelen van dit concept zijn .
"gaat hij automatisch uit de baan om de aarde zodat het niet achterblijft als ruimtepuin."

Woohoo! Gelukkig! :)

Schrok al van de 900 satellieten
Waar gaat ie dan heen? Terug omlaag om te verbranden?

Vanochtend nog op BNR iemand erover horen praten. Lijkt me niet wenselijk dat we op den duur al het ruimtepuin maar laten verbranden. Kost al genoeg om die zooi in de ruimte te krijgen, gooi het dan op een hoop op de maan. Kunnen we in de toekomst weer hergebruiken voor een mooie maanbasis oid.
Weet je hoeveel energie het kost om iets van een lage LEO naar de maan te krijgen?
als het verbrand in de atmosfeer dan komt het materiaal gewoon mooi weer terug op aarde... om het naar de maan te sturen kost ten eerste belachelijk veel energie en ten tweede ben je de maan ook nog eens aan het vervuilen met troep die daar heel lastig te hergebruiken is..
Ik snap niet dat Tweakers die marketing overneemt. Elke satelliet die omhoog gaat is al jaren verplicht om genoeg brandstof aan boord te hebben om gecontroleerd in de dampkring op te branden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee