Grappig dat u het gebruik van fossielenbrandstof niet veel egoïstischer vindt, aangezien hier jaarlijkse miljoen mensen last van hebben. De fijnstof die kolen centrales uitstoten verminder de levensverwachting.
De gevolgen daarvan zijn van veel kortere termijn. Als we nu stoppen met fossiele brandstof dan is over een paar honderd jaar de natuur weer helemaal hersteld. De tijdspanne van dit vergeleken met hoe lang radio actief afval een probleem lijkt is gewoon geen vergelijk.
Het tegendeel is waar, men probeert nu schone energie op te wekken, zodat de toekomstige generaties in een gunstiger en schoner klimaat kan leven. U moet maar eens kijken naar de ravage die olie lekkages nu aan hebben gericht, onderschat niet hoe lang het duurt om dat schoon te maken.
Prima, wat ik aan wil geven is dat kernenergie verre van schone energie is. Geen luchtvervuiling (zolang de rommel niet vrij komt) en schoon zolang je het nucleare afval goed op blijft staan. Alleen is dat onbetaalbaar en dus komt het vroeg of laat in het millieu. Want niemand kan dat miljarden jaren opgeborgen houden.
De "rommel" komt uit de natuur, wij gebruiken het net zoals fossielenbrandstof tijdelijk om wat energie vrij te maken.
Hu? Radioactief uranium uit de natuur? Nee gewoon uranium komt uit de natuur, wij bombarderen het met neutronen zodat de atomen zich opsplitsen waarbij energie vrij komt. Maar waarbij ook onstabiele neven producten ontstaan die radioactieve straling blijven uitzenden voor een paar miljard jaar. Dat is helemaal geen rommel die in de natuur voorkomt, niet in die hoeveelheden.
Komen? Het is er al lang er zijn enorm veel kern centrales in Europa en de rest van de wereld, zelf in Nederland hebben we er 1 die al 40 jaar lang voor 4% van onze stroom zorgt.
En je denkt niet dat Borsele straks een blok aan het been wordt als die eenmaal uit bedrijf is. Aan de Waal staat nog steeds centrale Dodewaard. Doet al 30 jaar niets meer maar dat gebouw moet nog steeds bewaakt en onderhouden worden en gesloopt. Allemaal doorlopende kosten waar niets tegenover staat. En eenmaal gesloopt moet je de restanten van het reactorvat nog honderden jaren opbergen. En de opgebruikte brandstofstaven liggen in een bunker ik Borsele. Ook tot in lengte van jaren. Allemaal kosten en niets anders dan kosten want Dodewaard gaat geen cent meer opleveren. En Borsele straks ook niet. En onze Belgische vrienden weten dat ook van de centrales in Doel en Tihange die nu al een probleem zijn omdat ze end of live zijn. Die gaan straks als ze uit bedrijf zijn alleen nog kosten geven waar geen opbrengsten meer tegenover staan.
Zolang ze werken geen probleem (behave de veiligheid die vaak door tegenstanders worden aangehaald). Maar mijn bewering is dat van wieg tot graf een kerncentrale onmogelijk rendabel kan zijn omdat na een relatief korte periode van in bedrijf zijn er vele honderden eeuwen volgen waarbij de nasleep geld kost en alleen maar kost of, als men het geld er niet voor over heeft, de opslagplaatsen in verval raken en het spul alsnog in de natuur komt. 100.000 jaar is een verschikkelijk lange tijd en na 100.000 jaar is het nauwlijks minder gevaarlijk geworden.
Wat betreft het afval, we gooien dit gewoon een een diepe mijngang, boorgat of leeg olieveld, aangezien er relatief vrij weinig materiaal vrij komt in een paar 100 jaar, zal dat geen probleem zijn. We hoeven ons ook niet druk te maken over bewaking, want dat gat kan gewoon afgesloten worden.
Weet je wel hoe lang 100.000 jaar is en wat er allemaal veranderd? Denk je echt dat een diepe mijngang, boorgat of olieveld er na 100.000 jaar nog is? Wat staat er nu nog overeind dat 100.000 jaar oud is?
Overigens denk ik dat het break-even point, waarbij de kosten net zo hoog zijn als de opbrengst, al veel eerder bereikt wordt, denk alleen aan de kosten van ontmanteling. Kijk naar Dodewaard, een gebouw dat daar staat te staan, onderhouden en bewaakt moet worden en waarvan men nog geen idee heeft hoe die af te breken en op te bergen. Ik zou wel eens willen zien wat die centrale tot vandaag heeft opgebracht en tot vandaag heeft gekost. En het gaat maar 1 kant op, het kost alleen nog maar en er komt nooit meer een cent opbrengst uit. Je hoeft geen 100.000 jaar te wachten tot je in de rode cijfers komt voor de hele exploitatie.
En het is niet voor niets dat men de sluiting van Borsele maar vooruit blijf schuiven, eenmaal gesloten is het een blok aan het been. Ik denk dat de eigenaar van de centrale dat ook weet en ik verwacht ook dat die binnen de kortste keren failliet is zodra Borsele sluit. EPZ gaat echt de kosten van ontmanteling en opbergen van de centrale niet dragen, als Borsele sluit gaat EPZ failliet, dat is mijn voorspelling. In 2033 zullen we het weten, hoewel het denk ik nog wel een keer zal opschuiven. Daarom rekende ik op op 100 jaar, wat denk ik aardig optimistisch is. Dodewaard heeft maar 28 jaar gedraaid en kost nu al 26 jaar geld met stilstaan. In 2045 moet met ontmandeling begonnen zijn. En zoals je kan verwachten zijn er nu al problemen met de financiering daarvan (
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerncentrale_Dodewaard). Logisch, dit is een hete aardappel, kost alleen maar geld, dat wil niemand hebben. Ik heb geen illusie dat Borsele straks beter gaat. En dit is alleen nog maar zeer korte termijn na de sluiting. Opslag bij COVRA is ook niet gratis.