Chinese fabrikant Maxsun toont GeForce RTX 4080 en 4070 Ti-gpu's met vijf fans

Chinese videokaartmaker Maxsun introduceert zijn GeForce RTX 4080- en 4070 Ti-modellen in de 'Mega Gamer GPU'-serie. De videokaarten krijgen in totaal vijf fans, waarvan drie grote en twee kleinere. De gpu's hebben ook een afneembare rgb-ledstrip.

De GeForce RTX 4080 en 4070 Ti MGG OC zijn de eerste videokaarten in Maxsuns Mega Gamer GPU-serie, schrijft techwebsite Tom's Hardware. De RTX 40-videokaarten beschikken over drie fans aan de voorkant, net als veel videokaarten van andere Nvidia-boardpartners. Aan de bovenkant zitten echter twee kleinere fans, die volgens rekenwerk van Tom's Hardware een diameter van ongeveer 50mm lijken te hebben. De twee kleine fans blazen extra lucht op de heatsink, in de richting van het moederbord.

Verder beschikt de MGG-serie van Maxsun over een rgb-ledstrip, die wordt geflankeerd door de twee kleine extra fans. Die leds lijken vast te zitten met magneten en zijn daarmee afneembaar, blijkt uit een video van het bedrijf. De ledstrip beschikt daarnaast over een opdruk met de tekst 'Mega Gamer'. De gpu's maken gebruik van een 12Vhpwr-aansluiting voor de stroomvoorziening.

De fabrikant deelt verder weinig details over de videokaarten. Zo is het onduidelijk wat de kloksnelheden van de gpu's worden, hoewel deze gezien het 'OC'-achtervoegsel in de modelnamen vermoedelijk hoger zullen liggen dan de standaardsnelheden die Nvidia aanhoudt. Maxsun, die vooral gericht is op de Aziatische markt, zegt volgende week meer details over de gpu's te delen.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

17-03-2023 • 20:39

49 Linkedin

Reacties (49)

49
48
19
2
0
18
Wijzig sortering
50mm fans. Kleine fans moeten flink veel toeren draaien willen ze genoeg lucht verplaatsen om nuttig te zijn en dat maakt eigenlijk altijd een hoop herrie. We zijn gelukkig van kleine fans naar steeds grotere fans gegaan in PC's wat enorm veel herrie scheelt en toch voldoende kan koelen. Zo zijn 80mm casefans verleden tijd. Geen idee waarom we ze terug zouden willen brengen.
Kleine fans moeten flink veel toeren draaien willen ze genoeg lucht verplaatsen om nuttig te zijn en dat maakt eigenlijk altijd een hoop herrie. We zijn gelukkig van kleine fans naar steeds grotere fans gegaan in PC's wat enorm veel herrie scheelt en toch voldoende kan koelen.
Lawaai door fans wordt grotendeels veroorzaakt door turbulentie die ontstaat aan de uiteindes van de fan blades.

Klieven door lucht aan hogere snelheid veroorzaakt meer turbulentie en dus lawaai. Grotere fans resulteren in hogere snelheid aan de uiteindes dan kleinere fans, voor hetzelfde aantal toeren per minuut.

Je kan dit zelf ook testen door met een korte stok en met een lange stok horizontaal door de lucht te klieven. De lange stok zal aan het uiteinde (door de grotere omtrek van de rotatiecirkel) een hogere snelheid hebben, meer turbulentie veroorzaken en dus meer snerp of fluitlawaai maken, dan de korte stok.

Met fans kan je dit ook waarnemen: een klassieke 92mm fan maakt aan 1000rpm ongeveer even weinig lawaai als een klassieke 120mm fan aan ongeveer 700rpm, variaties in verschillende modellen daargelaten.

Daarnaast resulteert een hogere rotatiesnelheid in een hogere statische druk, wat beter werkt dan pure ongehinderde luchtstroom voor het koelen van compacte koelvinnen met weinig vrije ruimte en veel luchtweerstand.

TL;DR: wat je zegt klopt ongeveer, maar het is genuanceerder dan "meer rpm is meer lawaai" en "grotere fans zijn altijd beter".

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 18 maart 2023 09:08]

Eigenlijk klopt t wel. Want ook grotere fans kunnen gewoon hoog rpm draaien en genoeg statische druk creeeren. Maar die kleintjes beginnen eigenlijk zonder uitzondering hoog te janken tegenover een lager geluid voor de grote fans. Toonhoogte is namelijk een erg grote factor voor de irritatie.

Dus ja, in mijn beleving klopt de stelling gewoon, grotere fans zijn gewoon beter.
Je zit alleen met de ruimte die je hebt dus ze zal wat consessies moeten doen.

Lang verhaal kort, een kast met goede airflow en grote fans is altijd prettig. Kun je ook gewoon wat grotere stille fans op je graka hebben.
Leuk theoretisch verhaal, maar het staat in de quote die je hebt gequotet: voor noemenswaardige luchtverplaatsing heb je bij kleinere fans veel hoger RPM nodig waardoor ze effectief veel luider zijn. De motor neemt bij kleinere fans ook nog eens een proportioneel groter oppervlak in. Daardoor doet je stille 1000rpm op een 40-50mm fan helemaal niet zoveel met de lucht, weinig wat effect heeft, het is een beetje zoals ademen, terwijl dat op een 120+mm fan toch flinke luchtverplaatsing als gevolg heeft. Dus met grotere fans kan het toerental flink omlaag voor dezelfde luchtverplaatsing, waardoor ze effectief stiller zijn.

Vrijwel niemand gaat fans van verschillende diameter vergelijken op basis van enkel RPM, deze vergelijking maak je op basis van luchtverplaatsing en/of druk en dat zet je dan af tegen het geluidsniveau.
Grote fan klieven door lucht aan hogere snelheid veroorzaakt meer turbulentie en dus lawaai. Grotere fans resulteren in hogere snelheid aan de uiteindes dan kleinere fans, voor hetzelfde aantal toeren per minuut.
Uw redenering klopt niet omdat een fan van 100mm op 500 toeren 2x meer lucht verplaatst (en stiller is) dan een 50mm fan op 1000 toeren.

Als je de fan verdubbeld in diameter vergoot je het oppervlak met x4. Dat wil zeggen 4x meer luchtverplaatsing aan 2x lagere snelheid.

De kleine fan kan de grote fan enkel bijbenen door zijn snelheid 4x te verhogen wat dan resulteert in net meer lawaai en hogere (tip)snelheden.

Conclusie: Bij een gelijke luchtverplaatsing zal een grote fan altijd stiller zijn dan een kleine fan.

Edit: hieronder meer info maar mijn statement blijft overeind als de luchtflow gelijkt blijft.

Zodra je extra fans bijzet (kleine) kan je op gelijkaardige prestaties komen. (Mits hogere frequentie, dus gelijke dBa maar wel hoorbaarder)

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 19 maart 2023 16:08]

Je bent correct, maar je kan ook stellen dat bij een gelijk nuttig oppervlak aan fans van kleinere of grotere afmeting de opbrengst van luchtverplaatsing even veel lawaai zal kosten.

Bijvoorbeeld:

Noctua NF-A9 PWM: Het oppervlak is 92×92=84,64cm²
Zonder LNA haalt die 2000rpm, 2,28mm H₂O, 78,9m³/u en 22,8dB(A).
Mét LNA haalt die 1550rpm, 1,53 mm H₂O, 62,6m³/u en 16,3dB(A).

Noctua NF-A14 PWM: Het oppervlak is 196cm².
Zonder LNA haalt die 1500rpm, 2,08mm H₂O, 140,2m³/u en maar liefst 24,6dB(A)!
Met LNA haalt die 1200rpm, 1,51mm H₂O, 115,5m³/u en 19,2dB(A).

Als je rpms gelijk stelt, dan zie je dat de 92mm fan 16,3dB(A) haalt en de 140mm fan 24,6dB(A), een gigantisch verschil. Akkoord, 140,2 m³/u tegen 62,6, ook een gigantisch verschil.

Als we geluidsdruk gelijk stellen, ervan uitgaande dat een verdubbeling gelijkstaat aan +3dB(A), twéé NF-A9's tegenover één NF-A14 stellen (allebei met LNA): 2×62,6m³/u vs 115,5m³/u. Toevallig (of niet) hebben deze configuraties ongeveer dezelfde nuttige oppervlakte: 2×84,64cm² vs 196cm² én dezelfde statische druk.

Je ziet dus dat het eigenlijk een kwestie is van voorkeur eerder dan overduidelijke superioriteit van grotere fans. Wat ook interessant is dat de kleinere fan voor minder dB(A) toch wel méér statische druk kan leveren, maar als je gaat compenseren met meerdere kleine fans ipv één grote fan, dan zit je ongeveer aan hetzelfde geluidsvolume. Akkoord, als je twee kleinere fans gaat gebruiken aan maximaal toerental, dan is dat volgens de specificaties iets luider dan één grote fan aan maximaal toerental, maar je kan compenseren door de kleinere fans iets trager te laten draaien dmv PWM-controle om zo iets stiller te worden zonder dat de statische druk daalt onder die van de grote fan.

Aangezien GPU-heatsinks (behalve de laatste twee generaties, toegegeven) vaak minder breed zijn dan 120mm, lijkt het nuttiger om twee of drie 92mm fans te gebruiken dan om één 140mm fan te gebruiken. Natuurlijk, 2×NF-A12x25 is nóg veel beter omdat die fans hun uniek ontwerp hebben en bewezen beter zijn dan alle andere klassieke fans, enkele nieuwe ontwerpen buiten beschouwing gelaten.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 19 maart 2023 10:37]

Ok, leuk dat je met cijfers komt. Zover was ik nog niet geraakt. Ik moet het nog eens narekenen hoe dat juist komt. Want het zijn natuurlijk verschillen de toerentallen bij verschillende diameters. Al lijkt dat ze wel een sweet spot in rmp gevonden hebben waarbij het niet zozeer uitmaakt of je 1 grote maar trage fan gebruikt ipv 1 snelle maar kleine fan.

Mogelijk liggen de kaarten wel anders als stevig moet doorblazen tot een bepaalde koelcapaciteit. kleinere fans draaien op hogere tonen en het menselijke oor is daar gevoeliger voor.

Zoals je zegt, uiteindelijk zal er op aankopen om zo efficient mogelijk de beschikbare ruimte op de kaart te benutten. Dat zal een grotere impact hebben dan een 'verkeerd' fan.
Klopt allemaal!
kleinere fans draaien op hogere tonen en het menselijke oor is daar gevoeliger voor.
De hogere frequentie komt blijkbaar niet enkel door de hogere toerentallen, maar ook door het hoger aantal fan blades.

Eén voorbeeld dat gemakkelijk te gebruiken is wegens heel weinig verschil bij andere parameters: de Noctua NF-A12x25 vs de Phanteks T30: allebei een zeer gelijkaardig design, zeer gelijkaardige prestaties bij gelijke toerentallen (de T30 is iets beter wegens iets dikker), maar het grote verschil is de frequentie in het geluid omdat de Noctua negen fanblades heeft terwijl de Phanteks er maar zeven heeft: https://youtu.be/DTsmwKKQuL0?t=227 Hier hoor je dat het gezoem van de T30 een lagere frequentie heeft dan de Noctua, ondanks gelijke toerentallen.

Maar inderdaad ligt bij hogere toerentallen de frequentie evenredig hoger, wat inderdaad de hogere frequentie van geluid verklaart bij kleinere fans die hogere toeren halen.

De NF-A9 en NF-A14 hebben allebei zeven fanblades, dus aan het aantal fanblades zal het niet liggen in die vergelijking.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 19 maart 2023 12:01]

Ik vermoed voor de ide stand of erg laag vermogen , dus lucht verplaatsing effect is relatief.

Nu is ruimte beperkt dus ik vermoed dat de twee extra kleinere fans een lucht flow van effectief de warmte in ide produceren , kan mij de indruk niet onttrekken dat die 2 kleinere worden ingezet voor thermische cooling voor vol vermogen ( zie de 4070ti van dat merk ) trouwens worden ze in de video ook niet getoond.

Kan het zo maar mis hebben hoor maar dit is wat ik persoonlijk denk.
Helaas heeft Noctua geen 50mm fans, maar hun 40mm en 60mm fans werken wel op een geluidsniveau dat als stil aangemerkt kan worden en nog redelijk wat lucht kunnen verplaatsen. Voor 50mm kwa luchtverplaatsing vs dBA om niet luid te worden zou denk ik de GELID SILENT 5 nog wel een goede keuze kunnen zijn, met een Air Flow (CFM/CMH) van 12.9/21.94 en 23 dBA.

Afhankelijk van het ontwerp van deze kaart en gebruikte fans kan ik me best voorstellen dat dit wel bij kan dragen als extra koeling op bepaalde componenten van de kaart, zoals de VRM of geheugen modules, maar voor de GPU zal het denk ik weinig uitmaken.
Ik heb zo'n noctua 40mm fan. Ding draait op volle toeren en zelfs dan hoor je hem amper terwijl je hem in je hand hebt.

Bijna magie wat noctua met hun fans doet.
Nou ik heb een hoop geprobeerd maar wil je weinig tot geen geluid, 2x 12cm erop schroeven op elke willekeurige kaart probleem opgelost. Goeie temps nauwelijks geluid.

Vind het wel leuk dat bedrijven eens wat anders proberen houd het spannend.

Ik zeg in de toekomst goedkopere gpus uitbrengen zonder poes pas alleen het koelblok erop en de gebruiker zelf 12cm fans erop laten zetten.
Heb jij dan gaten geboord in je heatsink ? of rubberen plugs ofzo ?
Heb deze frames gebruikt https://noctua.at/en/na-is1-12-chromax-black-sx2 en daar de fans op gemount met tyraps.

Ik wilde namelijk niet de fan clips van de koeler afhalen i.v.m. mogelijk RMA (je weet maar nooit). Dus heb die Noctua frames aangepast en daar wat openingen in gemaakt zodat deze over de clips heen gaan.

Wat de tyraps betreft moet je een beetje creatief zijn, het was een heel gedoe om het netjes te krijgen.
Breng "ze" nou niet op een idee. :+
Moet er niet aan denken. Grafische kaarten gemaakt op goedkopere procedés met een chiplet design (dus goedkoper te produceren, niet te koop voor ons), een mega-koelblok waardoor je grotere (=duurdere) kast nodig hebt en dan ook nog eens incompleet geleverd, zonder fans.
Ik zou het niet kopen in ieder geval.
Dat hoeft ook niet want er is dan nog een keus voor een complete kaart ;) ik hoef alle poes pas niet en de waardeloze fans ;)

De RGB Schroud en de fans weg 100,- korting op de complete kaart.

Als je er over nadenkt is het ook raar dat dit niet gewoon een ding is. Waarom blijven GPU bedrijven zich maar vast houden op "kleine" triple fan designs terwijl 2x12 zoveel beter is? Zelfs als je dunne 12cm fans zou gaan gebruiken om het formaat in de hand te houden.

Heb nog geen GPU gehad (en dat zijn er veel) waar de fans niet of teveel lawaai maken of een vervelend bij geluid hebben op bepaalde toeren. Standaard fans zijn gewoon rommel. En je zou verwachten voor de prijzen die ze er voor vragen dat toch op zijn minst een upgrade kan krijgen.

Mijn droom GPU is de Asus Noctua maar die dingen zijn voor geen meter te krijgen dus dan kom je uit op zelf bouw wat zeker niet slechter is maar er net even minder nice uit ziet. Of ik zou een 3d printer moeten hebben om een schroud te kunnen maken....
Ja alsjeblieft zeg idd. Gewoon 2 120mm clipjes of schroefgaten erop. Liefst ook voor zowel 25mm als slim fans zoals bij de morpheus van rajintek
Ik zou graag een gpu willen kopen als bare pcb. Die heatsinks gaan er bij mij toch af voor een waterblok dus is het voor mij niks anders dan onnodige kosten
Dit doet mij een beetje denken aan de GTX 1080 Ti van Inno3D uitvoering: Inno3D iChill GeForce GTX 1080 TI

Dat scheen toen 1 van de beste kaarten te zijn van de GTX 1080 Ti serie

[Reactie gewijzigd door kami124 op 17 maart 2023 22:22]

Ik ben er geen fan van. En dat is maar goed ook want anders hadden ze zes fans in die gpu moeten proppen.
Ik dacht ook, maar 5 fans *van* deze video kaart? :+
Ik snap het verhaal van de idle fans niet helemaal. Op idle draaien de fans van mijn Gigabyte 4080 Gaming OC helemaal niet. Stabiel op +8 ambient zonder fans
Dat betekent vaak dat de fans goedkoper zijn een lager toerental niet aankunnen.

Is met voedingen ook zo, een goede be quiet gaat ontzettend laag in de toeren. Zij leveren dans die onder de 300 rpm gaan zonder problemen. Iets wat voor de meeste fans best wel een dingetje is.

Dat is de reden dat je van die hybride oplossingen krijgt. Het is niet vanwege “silent” design, maar gewoon omdat de fans niet lager gaan ;).


Niet dat het erg is hoor, maar het is een beetje een verkapte marketing truc.
Als fans draaien, ook al is het heel zachtjes, gaan ze wel door met slijten. Als ze helemaal stilstaan niet. Op het moment dat het verbruik laag genoeg is dat convectie genoeg warmteafvoer biedt is het simpelweg niet nodig om de fans te laten draaien. Wanneer dat dat niet voldoende is merkt de kaart dat vanzelf wel door stijgende temperaturen en zal dan de fans inschakelen. Het lijkt mij helemaal niet nuttig om het product duurder te maken zodat er fans op gemonteerd kunnen worden die enorm langzaam kunnen draaien terwijl het geheel even goed presteert als wanneer de fans helemaal niet draaiden bij een schamele 8 graden boven ambient.
Ja oke, maar weet jij waar een beetje bearing een rating voor heeft?

Een beetje fan heeft een lifetime van 300.000 (bequiet dark wing 4 120mil PWM) uur en met 24/7 gebruik is dat 34 jaar. Zelfs met 100.000 uur is dat nog dik 10 jaar

Slijtage van een fan is absoluut geen issue waar je je als consument druk over hoeft te maken. Juist continue gebruik zorgt ervoor dat de boel langer blijft werken.
In een server gaat dat continugebruik misschien op maar in de meeste usecases staat zo'n kaart maar enkele uren per dag aan en wordt dus regelmatig uitgeschakeld. Maar het ging me dus vooral om het nodeloos monteren van duurdere fans als daar verder geen aanleiding voor is. Zolang de kaart ruim onder de ontwerptemperaturen valt is er geen (extra) koeling nodig. Komt de kaart richting die temperaturen (nog ruim voor throttling) zullen de fans gewoon gaan draaien. Ik zou niet weten waarom je ze per se wilt laten draaien als de kaart zonder ook koud genoeg is.
In een server gaat dat continugebruik misschien op maar in de meeste usecases staat zo'n kaart maar enkele uren per dag aan en wordt dus regelmatig uitgeschakeld.
In een server heb je hele andere type fans ;). Maar voor een normale GPU met goede fans is de kans vrij groot dat ze aanstaan als de PC aanstaat. Die van mij draaien eigenlijk continu.
Maar het ging me dus vooral om het nodeloos monteren van duurdere fans als daar verder geen aanleiding voor is.
Op dit soort kaarten en oplages is het centen werk, wat wel degelijk zoden aan de dijk zet in terms of performance en geluid. Wat je vaak ziet bij zulke setups is dat de temperatuur gaat pieken en dan de fans ff aangaan. En dan weer uit. En dan weer aan. Omdat ze rond een equilibrium hangen wat net op het randje van kunnen zit van de fans. En dat gedrag is juist heel slecht voor ventilatoren.
Nee ik denk dat het aan mij custom fancurves ligt haha
Yep, de meeste GPU fans kunnen met handmatige besturing niet onder de 900 RPM.

Aangezien ik geen fan ben (no pun intended) van fan-stop, en de fans niet onder de 950 RPM kunnen heb ik mijn PNY 4070 Ti gedeshroud

https://imgur.com/a/xtp57GQ

Idle draaien ze 200 RPM.
Hoe heb je ze gemount? Heb je schroefgaatjes aan je heatsink toegevoegd ofzo? Ziet er mooi uit
Heb deze frames gebruikt https://noctua.at/en/na-is1-12-chromax-black-sx2 en daar de fans op gemount met tyraps.

Ik wilde namelijk niet de fan clips van de koeler afhalen i.v.m. mogelijk RMA (je weet maar nooit). Dus heb die Noctua frames aangepast en daar wat openingen in gemaakt zodat deze over de clips heen gaan.

De schroeven in de fans doen niets, die heb ik erin zitten voor de looks, aangezien één van de fans al getapte draad had :)
Zelfde op mijn Eagle OC 4080, zelfs bij gebruik sommige games zoals days gone blijven ze uit met goeie temps.
Wat een domme naam. Wanneer begrijpen ze nou eens dat tribal logos (MSI) en dit soort domme namen nou alles behalve aantrekkelijk zijn in een slick build?
Er zijn zat mensen die net zoals ik niets geven om een slick build. Mijn computer heeft geen zijpanel van glas en dus maakt het absoluut niets uit hoe een intern onderdeel eruit ziet, zolang het maar werkt.
Idem.

Vandaar dat ik ook geen probleem met de poep bruine noctua fans heb.

Maar voor ieder wat wils.
Hoezo, ben jij soms geen Mega Gamer, burger in de Republic of Gamers?
Denk dat je in Azië niet lang in de bestuursvergadering gaat zitten als je dingen durft zeggen als "wat dan met de slick builds?"
Deze hoeven niet op volle toeren te draaien. Het blaast extra lucht.
Een open kast of een grotere kast lijkt mij dan functioneler.
ASUS watercooled AIO ..
Chips komen niet uit China.

Zover ik weet zijn 4080's op 5nm node gemaakt.

En dat kun je alleen met EUV's.
Tja, als je airflow gaat blokkeren met een plastic omhulsel krijg dit soort geneuzel. En niemand zit in 2023 te wachten op 40mm ventilators op zijn/haar GPU.

Succes met de verkoop!

Ik heb het zelf op deze manier gedaan :*) https://imgur.com/a/xtp57GQ


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee