Kamer van Koophandel wint Big Brother Awards Publieksprijs

De Kamer van Koophandel is wat de publieksprijs van de Big Brother Awards betreft uitgeroepen tot grootste privacyschender van 2018. Het bestuursorgaan verzamelt gegevens van zzp'ers in het openbare Handelsregister en verkoopt data door.

Bits of Freedom reikte de publieksprijs dinsdagavond uit tijdens het Big Brother Awards-evenement in de Rode Hoed in Amsterdam. Vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel namen de prijs persoonlijk in ontvangst. "Ze zijn niet trots, maar wel zo sportief om de prijs op te halen en de dilemma's te schetsen waarmee ze worstelen", aldus de organisatie van het evenement.

De Kamer van Koophandel was samen met de Belastingdienst en Facebook door het grote publiek genomineerd voor de award. Er is al langer kritiek op de handelwijze van de KvK, met name de commerciële activiteiten. De taak van het bestuursorgaan ligt met name bij het beheer van het Nederlands Handelsregister, waar alle ondernemingen en rechtspersonen met hun actuele gegevens geregistreerd moeten staan.

Het is een openbaar register, waardoor zzp'ers met hun contactgegevens doelwit kunnen worden van marketingbedrijven. Daarnaast schaadt de Kamer van Koophandel volgens Bits of Freedom de privacy van zzp’ers ook door hun persoonsgegevens door te verkopen voor marketingdoeleinden.

De winnaar van de Big Brother Awards Expertprijs 2018 is minister Hugo de Jonge, vanwege het wetsvoorstel om zorgfraude aan te pakken. Volgens de jury bedreigt dat wetsvoorstel het medisch beroepsgeheim. De Jonge kwam zijn prijs niet ophalen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-01-2019 • 21:24

180 Linkedin

Reacties (180)

180
165
76
14
0
77
Wijzig sortering
Belastingdienst geeft elke zzp'er met eenmanszaak rechtsvorm BSN nummer als BTW nummer...

Lijkt me ernstiger.
Dat is ook veel ernstiger. De belastingdienst moet daar per 1 januari 2020 mee stoppen. Zelf wil ik graag mijn BSN-nummer behouden als BTW-nummer want dat ligt toch allang op straat, in bv. de WayBack-Machine maar ook in de systemen van klanten en leveranciers. En ik wil dan een nieuw BSN-nummer krijgen. Lijkt me de enige juiste oplossing.
Nee, de enige juiste oplossing is een BSN-nummer voortaan als "gebruikersnaam" aan te merken. Kennis ervan mag niet langer genoeg zijn om iets wezenlijks voor elkaar te krijgen.
Dat is inderdaad denk ik nog beter.
Correct, en omdat het 'gebruikersnaam'-deel nog niet lekker werkt (lang duurt) moet je BSN gewoon even wijzigen. En dan ook graag (gratis) even een nieuw paspoort/rijbewijs doorsturen :)
Wees maar blij dat er geen biometrie aan hangt. Dan was je nog verder van huis. (Tenzij de overheid tzt een manier levert om je vingerafdrukken, etc. te vervangen door nieuwe |:( )
Nu is het nog maar een nummertje, en kijk eens hoe moeilijk en langzaam de overheid daar al over doet bij het BTW-nummer voor ZZP-ers.
Even offtopic.

Biometrie zou ik aan BSN hangen en niet aan NAW + geboorteplaats + geboortedatum + ouders.

Immers geboorte uittreksels zijn te vervalsen zeker in het buitenland dus, aan de hand van naam en geboortedatum en plaats kun je niet iemand objectief identificeren.

Biometrie + BSN wel.
Ach joh, in Nederland is men zo beschermend over de BSN. Hier in Spanje geeft de pakketbezorger je jouw pakketje niet zonder dat je je sociaal nummer geef...
Valt erg tegen, bij pakketpunten van PostNL wordt het documentnummer genoteerd vanaf je ID / paspoort / rijbewijs.
Het valt mij op dat erg veel medewerkers het raar vinden als ik mijn BSN wil afschermen bij het noteren van het documentnummer. Er is helaas erg weinig bewustheid over de schadelijke mogelijkheden bij het uitlekken van je BSN.
Het lijkt er op dat je er bewuster van bent dan ik, kun je misschien schetsen wat voor schadelijke situaties je op het oog hebt? Ik heb nog altijd het idee dat je met alleen bsn + standaard gegevens niet zo heel ver komt.
Volgens mij is dit vooral het gevolg van oneigenlijk gebruik van dat BSN: er zijn enorm veel bedrijven en instellingen die dat BSN van je opvragen om je te legitimeren bij registratie, aanvraag van diensten, als je ergens wilt werken etc., veel te veel, vaak ook onterecht maar het is wel zo. Anderen kunnen met jouw BSN dus pretenderen jou te zijn en zo allerlei dingen op jouw naam uitvoeren. Voor jou is het vervolgens bijzonder lastig om te bewijzen dat jij het niet zelf bent geweest. Google op 'BSN misbruik' voor meer info.
...als je ergens wilt werken...
Een bedrijf waar je wilt werken heeft dan ook het BSN-nummer nodig, ivm de salarisadministratie zijn bedrijven dat wettelijk verplicht. Je mag dan bij het kopie het niet doorstrepen.
Een werkgever is verplicht het BSN van zijn werknemers op te nemen in de salarisadministratie voor de loonbelasting, maar mag dit BSN niet buiten dat doel gebruiken, bijvoorbeeld als uniek nummer om personeelsadministraties te koppelen.
Bron

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 januari 2019 09:39]

Meest simpele geval zijn dingen aanvragen op jouw gegevens. Denk bijv. aan Credit Cards. Vervolgens trekken ze die dingen leeg met een maximale schuld en komt de verstrekker vanzeld het geld bij jou halen.

Vaak is het prima op te lossen maar je hebt er gewoon enorm veel gezeik mee. In bovenstaande geval zal je onterecht een negatieve BKR registratie krijgen wat tal van financiële zaken lastiger gaat maken.
Ik heb alleen nog nooit voor zoiets m'n BSN hoeven geven zonder ook een kopie van m'n legitimatiebewijs te sturen. Vooral als het gaat om iets waar ik een schuld kan opbouwen zoals een creditcard of lening.
Bsn + standaardgegevens = bij belastingtelefoon persoonlijke en inkomens gegevens opvragen. Met een enkel telefoongesprek kun je behoorlijk wat info achterhalen. Bijv. identiteitsfraude ligt dan op de loer. Op termijn kan het negatieve gevolgen hebben op je persoonlijke levenssfeer, afhankelijk van je persoonlijke situatie.
https://www.npo3.nl/ramba...12-01-2019/WO_BV_15078330
https://www.npo3.nl/rambam/10-01-2019/BV_101391617

Zegt genoeg wat ze met paar simpele gegevens voor elkaar krijgen. Is ook nog zo'n Tegenlicht reportage over hacken en social engineering van aantal jaar terug wat laat zien hoe veel je eenvoudig boven tafel krijgt als je begint met een BSN.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 23 januari 2019 10:38]

Je kunt in Spanje een willekeurig BSN nummer opgeven voor je pakje, en dat deed ik dus ook 24/7 aangezien ik niet - zoals spanjaarden - m'n BSN uit m'n hoofd kon ratelen.

Alleen op de Canarische Eilanden en Ceuta/Melilla is een accurate BSN belangrijker(Want importeren want uitzonderlijke status in de EU).
Inderdaad. Een nieuw BSN zou de enige logische oplossing zijn om fraude te voorkomen.
Precies ik wil een nieuwe BSN.
Ik ben bekend met de materie en de systemen die het registreren, het bsn nummer is een belangrijke sleutel in de registratie en communicatie. Het wordt verdomd lastig om dat aan te passen binnen een bijna oneindig aantal applicaties, koppelingen, queries, whatever. Ik zou er niet op wachten.

[Reactie gewijzigd door oef! op 22 januari 2019 23:38]

In België kan je aan de hand van je rijksregisternummer (equivalent van BSN) iemands geslacht afleiden vermits het derde laatste cijfer even is bij vrouwen en oneven bij mannen. Als gevolg daarvan krijgen transgender personen die officieel hun geslacht willen laten wijzigen een nieuw rijksregisternummer.
't Is een kleine hassle maar het is dus zeker niet onoverkomelijk om dit aan te passen ;)
Koppelen ze het toch intern aan de oude BSN?
De oplossing is niet zozeer het probleem maar de hoeveelheid werk om het aan te passen wel.
Als iemand komt te overlijden kunnen ze het BSN en dus de persoon met alle gegevens verwijderen.
Als iemand geboren wordt kunnen ze een BSN toekennen met alle bijbehorende gegevens.
Dan moet het toekennen van een nieuw BSN in die context ook mogelijk zijn.
Als iemand komt te overlijden kunnen ze het BSN en dus de persoon met alle gegevens verwijderen.
Wel eens een informatiesysteem gebouwd? Dan weet je, hoeveel fouten dit gaat opleveren. "Record not found".
In dit geval dus niet verwijderen, maar status aanpassen (en dat is ook precies wat gebeurt).

Verwijderen zou betekenen, dat de persoon er nooit is geweest. Hoe graag je dat ook zou willen, bij sommigen }>
Maar hoe gaan ze het dan fixen?
Niet. Pech voor de mensen waarvan het tot nu toe op straat ligt. Geluk voor de mensen 1 dag na de verandering.
Het gaat om miljoenen mensen die dan pech hebben ?
Ja ik gok van wel. Ik zeg niet dat het goed is hoor! Maar het zou me echt verbazen als de overheid dit gaat oplossen door alle zzp-ers een ander bsn nummer te geven.
Je vergeet voor het gemak even dat je BSN-nummer is geboren als SOFI-nummer, uitgegeven door de belastingdienst? De overheid is dit daarnaa gaan "gebruiken" voor allerlei doeleinden...
SOFI -> Sociaal Fiscaal nummer. Een nummer dat is bedoeld voor sociale zaken (eg uitkeringen) en voor belastingen, particuliere zaken dus.
Het probleem is nu dat de belastingdienst dit voor ZZP'ers ook gebruikt als zakelijk registratienummer. Hoewel de belastingen voor ZZP'ers erg lijken op die van mensen in loondienst, is dat dus ook niet waar het ooit voor is bedoeld.
Nee. Maar als je niet begint met een klein protest-sneeuwballetje te maken, dan kun je er ook nooit een enorme sneeuwbal van maken. Elk idee, elke suggestie begint klein. En heel veel mensen hebben mogelijkheden deze ideeën en gedachten in andere netwerken te delen, mondeling, via een blog of via een forum. En misschien dat er iemand bv. een petitie wil starten - is niet mijn ding maar ik teken ze af en toe wel. Zelf zal ik het idee mogelijk delen met politici en beleidsmakers bij de belastingdienst in mijn netwerk.
Dat lijkt me nog veel ingewikkelder en is de omgekeerde wereld, want bij de zorgverzekeraar, bank, belastingdienst, UWV, ziekenhuis, huisarts, rechtbank, politie, school, e.d. ligt je BSN geregistreerd. Dat is een echt persoonlijk nummer. De enige juiste manier is toch echt een uniek KvK-nummer.
De enige juiste manier is het belang van het BSN verminderen zodat het niet meer uit maakt wie je BSN allemaal weet..... Teveel bedrijven vinden BSN voldoende als identificatie terwijl, zoals je al zegt, iedereen dat al van je weet.
Het is dan wel een uniek nummer, maar deze dient wel voor gebruik eerst geverifieerd te worden aan de hand van je paspoort.
Lekker judgende reactie waar @totaalgeenhard niets mee kan.

Moet wel toegeven dat ik niet begrijp waarom hij ambtenaren hier bij betrekt aangezien zij het systeem niet kunnen veranderen.
Als je wekelijks 5x gebeld wordt op een nummer dat bij de kvk geregistreerd staat, omdat er qua energietarieven iets veranderd is, dan is dat een stuk irritanter dan dat je bsn nummer op je facturen staat.
(En ja, ik sta in het bel me niet register)
Bel me niet is volgens mij voor particulieren. Technisch gezien ben je dat niet meer met een KvK inschrijving.
https://www.acm.nl/nl/ond...ster-ook-voor-ondernemers
Ook voor eenmanszaak en vof. Ze houden zich er alleen niet aan.

[Reactie gewijzigd door TotallyJorden op 23 januari 2019 11:10]

Bel me niet register is dan ook niet van toepassing op bedrijven/zelfstandigen.

Alsof je klanten wint via de KVK, waarom niet een prepaid kaartje kopen en dat nummer bij de kvk registreren?
https://www.acm.nl/nl/ond...ster-ook-voor-ondernemers
Ook voor eenmanszaak en vof. Ze houden zich er alleen niet aan.
https://www.bel-me-niet.n...kkeren-voor-telemarketing
Een rechtspersoon kan zich niet laten registeren in het Bel-me-niet Register en kan zijn telefoonnnummer dus niet laten blokkeren voor ongevraagde telemarketinggesprekken
Wassen neus dat het zogenaamd wel voor bedrijven/zzpers zou gelden.
Rechtspersoon betreft alleen BV / NV. Voor eenmanszaken en VOF zou het wel moeten gelden zodoende.
Zelfde hier.
Zowel bel me niet voor zakelijk als prive geregistreerd.
Mr. Number is mijn vriend.
Ik neem geen enkel onbekend nummer op, traceer het eerst via een nummer search.
Het punt is echter dat je er door gestoord wordt.
Ze bellen soms als anoniem maar weigeren op te nemen is voor mij geen mogelijkheid. Belastingdienst belt ook als anoniem (erg lastig als je niet kan terugbellen als je het mist). En gezien mijn bedrijf (aangiften en boekhouding) moet ik ze wel te woord staan.

Maar buiten bellen, krijg ik ook vaak e-mails. Soms gewoon spam maar net reclame voor camera's. Alleen werk ik vanuit huis wat een appartement is. Ik kan er dus niets mee.
En dat mag nog 2 jaar doorgaan...
En dan wil ik een nieuw BSN, want omgekeerd is zinloos.
Ben benieuwd hoe ze dat gaan organiseren.
zeker. Gelukkig mag je vanaf nu wel je BSN nummer (BTW Nummer) van je web site af halen.
Als je zakelijk een web site host, zijn deze verplicht.

https://blog.iusmentis.co...je-bsn-van-je-site-halen/

*disclaimer: de inschatting van ICT-jurist Arnoud Engelfriet
-weg-

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 23 januari 2019 08:46]

Dat is misschien ernstiger maar de activiteiten (via) door de KvK zijn merkbaarder.
Onder andere energiebedrijven hebben meerdere malen het hele bestand aangeschreven en zelfs aan de deur bezocht.
Ik weet niet hoe het bij andere rechtsvormen zit maar je moet als zzp'er toch wel echt je BSN doorgeven bij de KvK.
Link is inmiddels door de KvK verwijdert maar google cache vindt nog

edit: Google cache verdwijnt al, dit is nog vindbaar

Jouw burgerservicenummer (BSN) wordt opgeslagen in het Handelsregister wanneer jij jouw onderneming inschrijft. Het BSN is niet openbaar voor derden.
Het btw-nummer wordt na inschrijving in het Handelsregister verstrekt door de Belastingdienst
.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 januari 2019 22:05]

Alleen is het btw nummer je BNS nummer plus een voorvoegsel, en je bent wettelijk verplicht om je btw-nummer op je website en facturen te zetten. Hierdoor wordt door het dus wel met 3e gedeeld en loop je dus verplicht te koop met je bsn-nummer. @sidohoi heeft gelijk.

@totaalgeenhard
Je bent verplicht om je met deze gevens in schijven bij de kvk. Er is weinig eigen keus aan. Ook halen ze je vestingplaats uit het gemeente register je mag en kan namelijk geen ander opgeven dan je inschrijf adress. Tenzij je meerde vestigen heb. (Ik ken weinig starters die dat vanaf dag 1 hebben)
Voor alle inschrijving behalve stichting, BV, en NV komt er geen notaris aan te pas. 95% procent van de bedrijven beginnen echt niet als een van deze rechts vormen.
Maar gewoon als eenmanszaak of Vof, os belasting technische ook de meest gunstige vorm.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 januari 2019 08:27]

... je bent weterlijk verplicht om je btw nummer op je website en op facturen te zetten. ...
Het vermelden van je BTW-nummer is alleen verplicht wanneer je verkoopt via het internet. Voor facturen geldt het overigens ook niet altijd. Er is bijvoorbeeld een vrijstelling voor de gezondheidszorg.
Ja er zijn altijd uitzonderingen maar in de regel moet het toch.
Meeste bedrijven werken niet als zorg verleners

Dat zorg verleners btw vrijstelling hebben (betekend dat deze. Ier mogen facturen) is niet Iedere zorg verlener blij mee.
Ze kunnen dus ook bedrijfskosten niet verrekenen met met de btw) hierdoor zijn gebruikt middelen dus 21 procent duurder dan voor niet zorgverleende zzp’r
Alleen is het btw nummer je BNS nummer plus een voorvoegsel en je bent weterlijk verplicht om je btw nummer op je website en op facturen te zetten. En dat wordt door de kvk dus wel met 3e gedeeld.
Hierdoor loop je dus verplicht te koop met je bsn nummer. @sidohoi heeft gelijk.
Alleen is dat dus de fout van de belastingdienst, en kan de kvk daar weinig aan veranderen.
Mannen, ga eens wat aan je Nederlands doen; dit is toch niet te harden...
Laatste keer dat ik mijn bedrijf inschreef (2008 ) deed de Kamer van Koophandel de aanmelding bij de belastingdienst en kreeg ik enkele weken later een brief met mijn BTW Nummer. De Kamer van Koophandel heeft nooit (na navraag tot inzage van mijn gegevens), mijn BTW Nummer gehad.
De belastingsdienst gebruikt het BSN nummer als BTW nummer bij een eenmanszaak. De KvK niet.
En bij een notaris wordt een kopie van je legitimatie gemaakt, of je wordt verzocht een (gemaskeerde) kopie aan te leveren. Dat je geen BTW nummer hebt klopt natuurlijk, want de rechtspersoon bestaat (nog) niet. Ten ALLE tijde ben je verplicht bij zowel KvK als belastingdienst een geldig legitimatiebewijs te overleggen. Of de notaris dit nu voor je doet, omdat jij die gemachtigd hebt maakt natuurlijk niet uit ;)
Je weet niet waar je over praat. Hier verder gesproken over eenmanszaken. En het is niet hun regelen, maar zij regelen.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 22 januari 2019 23:14]

Wat wil je anders beginnen als beginnende ondernemer? een NV zou leuk zijn doe mij er maar eentje
Leuke tips, maar wel omgekeerde wereld.
Email adres kun je bij de KvK ook faken trouwens, net als telefoonnummer. ;)

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 januari 2019 21:46]

Rechtsvorm kies je zelf op basis van wat praktisch is. Ik ga voor mijn werkzaamheden geen B.V. oprichten, dus heb een eenmanszaak. Je kan idd een prepaid, postbus en hotmail adres regelen, maar dan moet je die ook checken indien ze daar wel relevante informatie naartoe sturen.

Ik word bijvoorbeeld ook wel eens gebeld door mensen die daadwerkelijk interesse hebben in mijn diensten. Helaas nog tien keer zoveel door een bedrijf dat zogenaamd goedkope energie kan regelen, maar bekend staat om de oplichterspraktijken.

Het feit dat je voor een paar cent per bedrijf de gegevens kan opkopen maakt het financieel aantrekkelijk. Je hoeft tenslotte maar een paar slachtoffers te hebben om je geld terug te verdienen. Gelukkig wordt dat bedrag binnenkort een paar euro per opvraag.

Het is me te makkelijk om alles maar bij de ondernemer neer te leggen. Als het systeem meer foolproof is, hoeven ondernemers geen extra maatregelen te nemen. Zo hoort het te zijn.
Neen mijnheer. Als jij een bedrijfsvorm kiest waarbij de belastingdienst je een BTW-nummer toekent waar je BSN in zit en de KvK dwingt je het te publiceren, dan doen belastingdienst en/of KvK iets verkeerd, niet jij.
Je moet de boel niet op z'n kop zetten.
Onder een bepaalde omzet is een B.V. gewoon minder gunstig. Dan kan je zeggen dat het een keuze is, maar als een van de opties gewoonweg niet juist is voor de situatie, is er eigenlijk geen keuze. En ik vind mijn klanten niet via de KvK, maar ik geef aan dat mensen mij wel eens via de KvK vinden. Die opmerking van je daarover is overigens een drogreden.

Je selecteert sowieso maar wat stukken tekst van me en gaat daar kort door de bocht op in, terwijl je mijn boodschap negeert. Mijn reactie gaat om hoe de gegevens van ondernemers beter moeten worden beschermd door o.a. de overheid ipv dat ze te grabbel worden gegooid en ondernemers dat zelf dan moeten oplossen.
1. Je weet dat er minimale criteria zijn om als ondernemer te worden beschouwd door belastingdienst?

2. Dat er niet opgetreden is tegen schijn ondernemerschap is een door in o.a. mijn oog.

Maar de kans dat postnl gaan aanpakken is nihil.

3. Maar mensen dien onder de 50.000 per jaar doen en maar paar klanten hebben dien je niet als ondernemer te zien.
Ik zie wederom drogredenen. Maar ik wil best even op je reageren:

1. Klopt, de belastingdienst heeft criteria. Die zijn een beetje vaag, maar als je genoeg tijd in je onderneming steekt en er genoeg mee verdient om er van te kunnen leven, voldoe je daar aan. Dan heb je vaak ook voldoende opdrachtgevers, kapitaal, uren, winst en investeer je in je onderneming. Het grappige is dat een van de criteria is dat je aansprakelijk moet zijn voor de schulden van je onderneming. En volgens mij is het bij een B.V. het geval dat de persoon achter de B.V. niet aansprakelijk is voor schulden. Beetje krom van de Belastingdienst.

2. Schijnzelfstandigheid is ook een slechte ontwikkeling. Maar dan met name omdat de bezorgers zwaar worden overwerkt voor een hongerloontje. Als je ziet wat voor dagen die maken en hoe weinig PostNL betaalt. Dat gun je niemand.

3. Dat is jouw mening. Er zijn genoeg ondernemers die aan de criteria voldoen (uren, winst, investeren, klanten, kapitaal, etc) die niet aan de €50.000 komen. En ik ken iemand die met 3 opdrachten per jaar daar ruim boven zit.
Zo zeg, wat schrijf jij ineens een boel kleine middenstanders af. Middenstanders die de dorpen en steden leefbaar houden. Je wilt niet weten hoeveel verborgen armoe er is onder kleine winkeliers.
Och of met andere woorden, een totaal overbodige organisatie, de m.i. geen bestaansrecht meer heeft.

Ik denk zelfs dat het tegenwoordig een hinder is bij het starten van een bedrijf.
Dat is een persoonlijke mening uiteraard. Even realistisch gezien is dit pas een hot issue geworden sinds de GDPR. De praktijken die de KvK doet zijn al zo lang een doorn in het oog.
Ik wil zeker niet je ompraten maar wat ik wel wil aangeven is dat het niet zo erg is dat de KvK heeft "gewonnen".

De KvK profileert zich als de hulp voor ondernemers. Stiekem is het alleen een grote partij die geld verdient over de ondernemers. Een grote databak die iedereen mag kopen om de ondernemers te bereiken, heel specifiek op diverse 'meta data' die jij wilt.

Door de KvK worden ondernemers gephised, opgelicht, lastig gevallen en constant gestoord.
Zeker in het begin wordt je constant gebeld, daarna krijg je zelfs phising pogingen, fraude pogingen. Bijvoorbeeld facturen die je MOET betalen, waar onder in font 4 staat dat je het alleen moet betalen als je gebruik wilt maken van de dienst. Zeker met een gezond verstand lukt het om zelf "clean" te blijven en hier niet voor te vallen.

Met alle respect heeft de belastingdienst gewoon een domme fout gemaakt waar ze gewoon mee aan de slag gaan. Wellicht te laat en niet snel genoeg maar het gaat mij om de intentie. Sowieso de intentie wat een bedrijf doet. Naar mijn inziens wilt de KvK alleen kneiter hard geld verdienen over jouw data. De belastingdienst probeert zijn werk te doen voor jou en heeft een knullige fout. Derhalve vind ik de KvK een prima winnaar.
Belastingdienst geeft elke zzp'er met eenmanszaak rechtsvorm BSN nummer als BTW nummer...

Lijkt me ernstiger.
De KvK registreerd vervolgens dat BSN/BTW nummer, naam van de eigenaar van de eenmanszaak en het adres van de eenmanszaak (meestal hetzelfde als prive-adres van de eigenaar) + telefoonnummer en verkoopt dat pakket schaamteloos door aan iedereen die ervoor wil betalen (o.a. callcenters, maar ook kwaadwillenden kunnen die gegevens gewoon legaal opkopen). Ze verkopen dat door in de vorm van de (complete) database; dus niet alleen de gegevens per eenmanszaak, maar gewoon de hele rits.

Dan vind ik de KvK nog steeds erger. Al zijn ze natuurlijk allebei niet echt fris bezig.

Geef nooit je eigen telefoonnummer door bij een registratie bij de KvK. Geef dit nummer door: +31853033033 (afschepen as a service). Geen enkele daadwerkelijke klant zal je ooit bellen via de gegevens die in de KvK te vinden zijn. Ik spreek uit ervaring.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 januari 2019 15:50]

Als ZZP'er sinds maart 2018 aan de slag. Ik word sindsdien bijna wekelijks gebeld door telemarketingbureaus die voornamelijk energiecontracten willen verkopen (tegen belachelijke prijzen). Met dank aan de KvK.
Volgens mij is het beleid nu veranderd bij de KvK, maar raad iedereen aan die zich inschrijft bij de KvK een prepaid kaartje aan te schaffen en dat nummer op te geven bij inschrijving of gewoon zijn telefoonnummer niet te geven.

En zoals hierboven genoemd aangegeven gegevens niet openbaar te willen maken. 1 dag later sta je in de online telefoongids.

[Reactie gewijzigd door Akeboshi op 22 januari 2019 21:39]

werkt Bel-Me-Niet-Register niet ?!
haha. nee, dat is voor particulieren, en wordt daar ook gerust genegeerd
Voor eenmanszaak, maatschap en VOF werkt het bel me niet register ook, zelf ingeschreven en wordt ook vrijwel niet meer gebeld:
https://www.acm.nl/nl/ond...ster-ook-voor-ondernemers
Hier al jaren ingeschreven en log geregeld in om het te controleren. Desondanks word ik wekelijks een keer of 5 gebeld voor energie contracten.
Je kan je wel inschrijven als ZZP-er, maar de malafide bedrijven houden zich er niet aan.
Er zou een mogelijkheid moeten zijn deze telefoontjes door te lussen naar een autoriteit die direct boetes uitdeelt.
Ah, goed om te weten. Bedrijven houden zich daar dus helemaal niet aan :Y) Mijn 06 wordt lekker rondgepompt en wekelijks wel telefoontjes, voornamelijk energie contracten.
ik snap niet dat KvK nog niet is aangepakt tav GDPR
Helemaal eens!

Het lijkt me dat ze het doel van de dataverzameling voorbij schieten met het verkopen van hele datasets voor een prikkie. Het register is er om te kunnen controleren met wie je zaken doet ook de juiste zijn om namens een organisatie te mogen handelen en om de gegevens van een organisatie te controleren.
Het verkopen van de datasets tbv marketing- / verkoopactiviteiten ligt dus buiten het doel waarvoor de gegevens verzameld worden... of zie ik hier iets over het hoofd?
Omdat de KvK uitgezonderd is omdat het een ‘openbaar register’ is.
Dan moet dat maar eens veranderen, toch?

Ik zie niet in waarom mijn gegevens (ZZP) zo openbaar moeten zijn in dat register. Alleen bedrijven waar ik zaken mee doe hebben mijn gegevens nodig.

Het is licht crimineel om ondernemers verplichten zich in te schrijven en daardoor afstand moet doen van allerlei privacy regels die hier in Nederland gelden? Het is gewoon enorm krom en tijd dat dat aangepakt gaat worden.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 23 januari 2019 08:21]

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat bedrijven verantwoordelijk gehouden moeten kunnen worden, dus dat je registratie verplicht en openbaar is. Er had alleen wel een scheiding aangebracht moeten worden tussen vindbaar zijn en direct benaderbaar zijn. Die contactgegevens zouden alleen met een goede reden verstrekt moeten worden (en dan ook alleen voor die reden gebruikt mogen worden), en nooit voor marketing. En je BSN nummer had er natuurlijk ook nooit aan gekoppeld moeten zijn.
Ik zie niet in waarom mijn gegevens (ZZP) zo openbaar moeten zijn in dat register. Alleen bedrijven waar ik zaken mee doe hebben mijn gegevens nodig.
Ik zie niet in waarom je als eenmanszaak niet in een publiek register zou moeten staan waar alle ondernemingen in staan.
Dat is de taak van de autoriteit persoonsgegevens. Sinds de AVG ingegaan is zijn ze overspoeld door aanvragen. Het duurt gemiddeld 2 maanden voor ze überhaupt de eerste keer contact opnemen om te beginnen met je klacht afhandelen.

Ik kan me niet voorstellen dat ze er niet al mee bezig zijn, maar er valt natuurlijk een hoop in kaart te brengen bij zo'n grote administratie als die van de kvk. Zo'n traject duurt maanden.

Ik kan alleen maar aanraden dat iedereen die vind dat er iets aan gedaan moet worden een klacht indient bij de autoriteit persoonsgegevens, dan hebben ze des te meer punten om aan te kaarten.
Ik heb mijn telnnr afgelopen week gewijzigd (naar niet aangesloten vaste lijn), werd er gek van!

[Reactie gewijzigd door fezzz op 22 januari 2019 21:40]

Hoe doe je dit?, wel een goed idee namelijk :D.
Bij KVK aanpassen is zinloos.

Ik krijg nog spam op gegevens die al 20 jaar niet meer ingebruik zijn.
Er zijn ongetwijfeld al talloze datasets verkocht en in de omloop waar je oude nummer gewoon in zal staan, je geeft ze nu enkel nog een nummer om je op te spammen ... dit zal helaas weinig nut hebben hoor (vooral als ze weten dat je nummer gewijzigd is, maar je wel opneemt op je oude nummer, dan verdwijnt hij echt niet zo maar uit de lijsten).

[Reactie gewijzigd door Zoop op 23 januari 2019 10:38]

Ik ook: mijn echte telefoonnummer verwijderd en een niet bestaand 06-nummer toegevoegd. Kostte me wel 2 cent. (heel omslachtig én iDeal én digid. Kunnen ze niet eenvoudiger idin gebruiken?).
Maand geleden gedaan, toch werd ik toevallig vandaag op mn echte nummer gebeld door een energieleverancier... Dus deze oplossing werkt niet meteen.
Nee daar ben/was ik ook al bang voor, maar na verloop van tijd zal het minder worden.
Dus deze oplossing werkt niet meteen.
Gegevens gaan ook rond in batches. Die worden gewoon op een X datum van de KvK getrokken en daarna rondgepompt. Niets meer aan te doen.
Ik heb mijn telefoonnummer veranderd en dit simpelweg nooit doorgegeven.
Ook mijn verhuizing nooit doorgegeven, maar die halen ze helaas vrij vlot uit het GBA.

De emails worden door google iig. vrij goed onderschept.
Als ZZP'er/eenmanszaak/VOF mag je je inschrijven in het bel-me-niet-register, als NV/BV mag dit niet. Het duurt dan maximaal 6 weken voordat alle telemarketingbestanden zijn geupdate met deze informatie.

Mocht je gebeld worden door telemarketers, dan kun je aangeven dat je in het bel-me-niet-register staat, en dan zijn ze verplicht het gesprek af te breken. Doen ze dit niet, dan riskeren ze een boete voor het schenden van de telemarketing regelgeving. Als ze beginnen te twijfelen, het staat letterlijk op de homepage van het register rechtsboven in het oranje blok: "Dat zijn consumenten en bepaalde bedrijven zoals vennootschap onder firma’s, maatschappen en eenmanszaken." (https://www.bel-me-niet.nl/).

Als je al een contract hebt lopen of hebt gehad bij een bedrijf, bijv. Ziggo belt je voor een aanbieding, schrijf je dan in bij het Recht van Verzet. Dit is namelijk warme verkoop, omdat je daar klant bent (geweest) en staat los van koude verkoop.
Er lijkt wetgeving in de maak om naar een opt-in systeem bij bellen te gaan. Een soort bel-me-wel-register. Dat is een hele grote stap in de goede richting.

Daarbij lijkt weer het zelfde te gebeuren als bij de vorige situatie. Dat het alleen voor consumenten zou moeten gelden. Dan is een logische vraag waar die scheiding voor bestaat en hoe breed draagvlak dat heeft. Dat het belangrijk is om de legitimiteit van een bedrijf te kunnen controleren is duidelijk. Je wil bijvoorbeeld geen zaken doen met een bedrijf dat al failliet is of afspraken maken met iemand die niet bevoegd is of een bedrijf dat niet is ingeschreven. Maar er lijkt geen onderzoek te bestaan rond de vraag of en waarom die bedrijfsgegevens dan als handelsmiddel ingezet mogen worden door derden. Zoals bijvoorbeeld de KvK, klanten van de KvK of scrapers die gegevens gebruiken.
Die is al ingegaan. De AVG maakt duidelijk dat je voor elk type gebruik van persoonsgegevens apart toestemming moet vragen via opt-in.
Als ZZP'er/eenmanszaak/VOF mag je je inschrijven in het bel-me-niet-register, als NV/BV mag dit niet. Het duurt dan maximaal 6 weken voordat alle telemarketingbestanden zijn geupdate met deze informatie.
Klopt, maar dat register werkt dus niet. Ook dat updaten niet. Ik sta al sinds het begin van dat register ingeschreven, maar afgelopen jaar was wel de top van belletjes voor energie contracten.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 23 januari 2019 08:30]

Ik sta ook al sinds jaar en dag ingeschreven, echter na het opzetten van mijn eenmanszaak werd ik toch gebeld. De inschrijving bij bel-me-niet leek verdwenen, opnieuw geregistreerd, en na 6/7 weken waren alle telefoontjes gestopt.
Rare is dat mijn inschrijving er nooit uit is geweest. Staat er gewoon nog netjes.
Vond het ook wel erg vreemd. Dat een organisatie met een wettelijke taak gegevens mag doorverkopen. Het is alsof je bij de gemeente een pas geboren kind komt inschrijven en ze je gegevens aan alle luier fabrikanten verkopen.. Maar je bent verplicht je in te schrijven.
Terechte prijs. Ik heb bij de inschrijving bij de KVK aangegeven dat mn gegevens niet gebruikt mocht worden voor commerciele doeleinden.

En wat gebeurt er? Wordt plat gebeld voor zogenaamde zakelijke abonnementen. Ook de belmenietregister werkt niet goed.

Contact met KVK en ze zeggen niets te kunnen doen aan het doorverkopen van mn gegevens, want zij kunnen niets doen aan de acties van bedrijven die gegevens bij hun kopen. Ook al weten ze dat de gegevens misbruikt worden. Wat dacht je van niet meer verkopen aan die partij? Ik betaal zelfs de KVK voor een verplichte registratie!
Er is geen wetgeving om bestaan van personen openbaar te maken en in sommige gevallen dan kosten door te rekenen. Dat openbaar zijn en massaal mogen opvragen van bedrijfsgegevens ligt wel wettelijk vast. De vraag is hoe dat openbaar maken en aanbieden alleen gebruikt kan worden voor de doelen waarom ze inzichtelijk moeten zijn. Er is nu geen controle en misbruik heeft blijkbaar geen gevolgen.
Dat openbaar zijn en massaal mogen opvragen van bedrijfsgegevens ligt wel wettelijk vast.
AVG/GDPR ligt ook wettelijk vast. Hoezo is dat voor de KvK dan niet van toepassing?
De avg is van toepassing, maar botst met de wetgeving waarom het handelsregister bestaat. Die wetgeving stelt bijvoorbeeld dat iedereen die een bedrijf heeft de bedrijfsgegevens in het openbare register moet opnemen. Dus als een persoon kiest om te gaan handelen in de vorm van een zzp'er, dan kiest die voor de voordelen om dat behoorlijk goedkoop en makkelijk te kunnen opzetten. Maar dus ook voor wat dus de handelsgegevens zijn die wettelijk openbaar moeten zijn. Het is niet zo makkelijk om de schuld alleen maar bijnde KvK te leggen. Dan zouden we namelijk vergeten dat al die zzp'ers een keuze maken hoe ze hun bedrijf opzetten.
dan kiest die voor de voordelen om dat behoorlijk goedkoop en makkelijk te kunnen opzetten
Nee, dat is niet correct. Je kiest daar helemaal niet voor, het is iets wat gedaan moet worden. De keuze is helemaal niet vrij.

Het worden van een ZZP'er is natuurlijk wel vrij, maar er is helemaal geen keuze om wel of niet gebruik te maken van de KvK als je een bedrijfsvorm opricht. Dat moet gewoon. Kortom; je moet een stukje van je prive gegevens afstaan voor marketing doeleinden, in dit geval mijn 06.
Dan zouden we namelijk vergeten dat al die zzp'ers een keuze maken hoe ze hun bedrijf opzetten.
Wat is het alternatief dan? Waar kan ik een bedrijf in Nederland registreren zonder de KvK?

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 23 januari 2019 09:23]

Als je kiest om wel of geen bedrijf te zijn kies je er voor om wel of niet in het handelsregister te staan en met welke gegevens. Dat is de keuze.

Of je een stukje van je prive af wil staan hangt af van de keuze van de bedrijfsvorm en hoe je die inricht.

Als de vraag is wat het alternatief is terwijl er wel al een mening is dat het aan de KvK ligt en er geen keuze zou zijn dan is dat verbazend. Dan is er blijkbaar niet eerst verdiept in de achtergrond van de handelswetgeving of definities van persoonsgegevens en wanneer die veranderen. Dan lijkt het verdacht veel op kwestie van eerst naar een ander wijzen om er makkelijk vanaf te zijn.
Dat de KvK er voor kiest om gegevens door te verkopen, is toch echt hun keuze. Dat staat niet in de wet vastgelegd. Dat is waar dit allemaal om gaat. Je bent je verplicht in te schrijven, waarna datzelfde bedrijf lekker je gegevens mag rondpompen voor geld, terwijl je hun al betaald voor die inschrijving.

Het internet staat vol met klachten over deze werkwijze. Juist van ZZP'ers, omdat daar niet een echte scheiding is tussen bedrijfs/persoons gegevens.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 24 januari 2019 07:19]

Is het mogelijk bij de KvK op te vragen wie er betaald heeft voor je eigen bedrijfsgegevens? Dit met tot doel inzichtelijk te krijgen bij welke bedrijven je ook compleet in de database staat (zzp'er, GPDR). Dat enkele gegevens ook 'gratis' online te vinden zijn prima, maar het lijkt mij dat ze toch wel inzichtelijk moeten hebben aan wie ze jou gegevens bulk hebben doorverkocht of wie specifiek van jou een uittreksel heeft opgevraagd?
Dat enkele gegevens "gratis" te vinden zijn is denk ik mede omdat een hoop vindallebedrijvenonline.nl achtige pagina's (ooit) wel degelijk een KvK dump aan gegevens hebben gekocht en online gezet, en dat is gaan rondzingen. Zeker bij 1-manszaken waarbij mensen ook hun volledige eigen naam mee registreren als handelsnaam (dat raden ze aan bij de KvK) zie je talloze bedrijven die die gegvens (incl website, email en telefoonnummer) inzichtelijk maken. Die hebben ze iig niet van de telefoongids gekocht.

Als wat jij voorstelt al mogelijk zou worden is het vast niet met terugwerkende kracht, dus in dat opzicht zit je in een kalf/put situatie...

Edit: tip als aanvulling: ALS je je inschrijft bij de KvK heb je de optie om meerdere handelsnamen vast te leggen. De KvK-data opkopers krijgen (denk ik) alleen de eerste handelsnaam. Zet daar iig iets neer waarvan het belang dat je erop gevonden wordt nihil is (dus zeker niet je eigen naam en mogelijk niet eens je handelsnaam. Mensen die bij de KvK zelf zoeken kunnen je nl wel degelijk vinden, maar je voorkomt die 100-en crap sites).

[Reactie gewijzigd door DonLexos op 23 januari 2019 10:48]

In principe moet de verstrekker van persoonsgegevens duidelijk kunnen maken aan wie ze de persoonsgegevens verstrekt hebben. Dus zou de KvK ook aan een dergelijk verzoek moeten kunnen voldoen. Als ze de gevraagde gegevens beschouwen als persoonsgegevens en als het verstrekken gaat om een situatie waarbij de opvragen bekend is. Dat zal bij verkoop dus een situatie kunnen zijn. Maar dan waarschijnlijk wel beperkt tot bedrijven.

Maar als het personen zijn of anonieme scrapers, dan gaat het waarschijnlijk een heel ander verhaal worden. Je kan immers niet zomaar stellen dat personen die gebruik maken van een publiek handelsregister hun anonimiteit verliezen als een handelsbedrijf dat wil.
En terecht. Zodra je je inschrijft bij de KVK gaan alle privacy regels overboord. Je kunt nog zo erg aangeven dat je je gegevens niet openbaar wilt hebben, de volgende dag word je al gebelt door telemarketeers. Waarom kun je niet een bedrijf starten in complete anonimiteit?

Ik zie de toegevoegde waarde niet van het hele ‘KVK’ gebeuren.
Waarom kun je niet een bedrijf starten in complete anonimiteit?
Om oplichting, fraude en witwassen te voorkomen. Criminelen zouden zeer gebaad zijn als zij in anonimiteit bedrijven kunnen starten en het lijkt mij wenselijk om dat te voorkomen.
Dat is toch controleerbaar als je zelf kiest je KvK-nummer te delen? Dan de gegevens opvragen. Niet automatisch het complete register openbaar maken voor ZZPers zou wel toegevoegde waarde hebben. BV’s publiek lijkt me wel goed om zo te houden.
De controleerbaarheid is vrijwillig, de openbaarheid is verplicht. Als je dat wil omdraaien verleg je het probleem naar de potentiele slachtoffers. Dat lijkt niet het doel van de wetgever.
Ik bedoelde het in de zin van dat het wel openbaar is, maar enkel op KVK-nummer gezocht kan worden. Dan kan men je wel vinden, maar niet meer zo bizar makkelijk als het nu kan.
Dan keer je het probleem alsnog om naar de potentiele slachtoffers EN doe je aan security by obscurity (wat me geen houdbare oplossing lijkt als de gegevens geld waard zijn).
Dat is inderdaad wenselijk. Voor Zzpers heb ik liever dat ze niet in een publiekelijke database terecht komen, maar wel verplicht zijn om via eigen communicatie het nummer te verspreiden. Dit maakt het in ieder geval al moeilijker voor telemarketeers.
Daarmee maak je het dus voor iedereen moeilijker om te kunnen controleren of een bedrijf wel bestaat, welke status die heeft en wie verantwoordelijk is.

Als telemarketeers het probleem zijn dan is het logisch om daar het probleem te leggen. Die hebben de vrijheid om bedrijven te bellen en als ZZPer ben je nu eenmaal een bedrijf. Dus vraag jezelfs af waarom wetgevers niet worden bewogen om bedrijven te beschermen tegen ongewenste telemarketeers. Maar net zo belangrijk, waarom een ZZPer geen verantwoordelijkheid zou hebben om een scheiding te maken tussen prive en bedrijf en waarom dat een probleem van een ander zou moeten zijn.
Helemaal mee eens, ik heb een eigen beheer bv (complex verhaal, doet er verder ook niet toe). Bestond nog geen week of ik werd al gebeld of ik interesse had in een zakelijk energie contract 8)7.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 22 januari 2019 21:41]

Hier 2 dagen. Inschrijving 1 jan. 3 januari hing Eneco aan de lijn :+
Die gasten zijn irritant. Stond vorige week een student voor NUON voor mijn deur thuis met tablet met mijn privé gegevens.

Begreep "geen intresse" niet.

Als DGA ben ik daar een hekel.aan.

Waarom.zou ik.energie bij een partij afnemen die voor.miljarden is opgekocht?

https://decorrespondent.n...werd/43974272672-f7e5ad30

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 januari 2019 22:09]

Volgens mij mag dat ook helemaal niet... Maar energiebedrijven doen nog meer wat niet mag, zoals jouw gebruik opvragen aan de concurrent en dan zelf een zogenaamde deal aanbieden die op basis van je gebruik hebben verzonnen.
Er zit een shady bedrijf op een industrieterrein vlakbij waar ik woon die de hele dag mensen schijnen te bellen en die praktijken doen. Het schijnt ook goed te lopen door commissies...
Verbruik en meterstand is bekend bij netbeheerder vernam ik vorig jaar. Energie bedrijven kunnen die opvragen.
Ltd. en andere vormen waar eigenaar certificaat heeft waarmee je eigendom kunt aantonen.

Maar een boom van werkmaatschappij en buitenlandse holding werkt ook.

En anders kun je altijd vanuit Panana beginnen.
Misschien een terechte prijs maar, laten we niet vergeten dat de KvK ook heel veel goede dingen doet!
Hoor graag een samenvatting. :)

Aan KvK heb ik nooit echt iets gehad, tevens moest ik perse erna toe om mij in te schrijven (is niet echt bij mij in de buurt), waarom kan dit niet (gratis) online?!

Kijk ook voor de grap naar de aflevering van Zondag met Lubach over de KvK, waarvan ik zeker dingen herken:
- Ongevraagde mensen die voor mijn (huis)deur staan voor een energie contract, omdat mijn adresgegevens in de KvK handelsregister staan!
- Op mijn vorig werk werd er ook continue gebeld door mensen die vroegen naar de verantwoordelijke, uiteindelijk bleek dit in 75% van de gevallen om verkopers te gaan. Heerlijk om zo lastig gevallen te worden, al deed gelukkig de baas er niet zo moeilijk over.
- Posts van bedrijven over visitekaartjes en kantoorspul (echt iets wat ik nodig heb binnen de IT), ongeveer één week nadat ik was ingeschreven.

De beste oplossing hier tegen is dan ook met een ander nummer inschrijven bij KvK, maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat je daar rekening mee moet houden en je dit niet kan/mag afschermen. Steker nog, de KvK verkoopt die gegevens gewoon door!

Een dure DB/API dus, wat niet meer echt van deze tijd is. Tevens is de vraag waarom deze organisatie nog moet bestaan, de overheid/gemeente kan dit prima zelf regelen achter een digid.
Die seminars zijn in mijn ogen ook verspilling in tijd en geld, geeft dat liever uit aan (goede) opleidingen, begeleiding en cursussen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 januari 2019 21:55]

Lubach:

https://youtu.be/05hvsCiN6Dw

Kvk site zie elke avond en in het weekend niet te gebruiken was }>
Ik denk dat het lastig is voor de gemeente. Hoeveel taken wil je de gemeente nog geven? Zorg en welzijn is voor veel gemeente al lastig genoeg. Laagstaande alle gegevens van bedrijven ook nig eens bij houden!!

Daarnaast houd de kvk natuurlijk veel meer bij die belangrijk zijn voor jouw zaken partners.

Wat ik wel vind is dat kvk niet moet verdienen aan de inschrijvingen en de ondernemer zelf. Maar aan de opgevraagde data die legitiem worden opgevraagd ook zouden ze de bedrijven moeten informeren als iemand een uittreksel van hun zouden opvragen.
Dat komt niet (altijd) doordat de gemeentes hun zaken onvoldoende op orde hebben, maar door de lage vergoeding(en) die de gemeente krijgen van onze overheid. Tevens wordt er van de gemeente verwacht dat ze de hand op de knip houden, zeker als het niet zo goed gaat met deze.

Het KvK hoeft echt niet moeilijk te zijn, sterker nog, je gegevens zijn al (min of meer) automatisch bekend bij de belastingdienst. De gemeente zou dan enkel het in/uitschrijven voor zijn rekening kunnen houden, iets dat ook met een simpel formulier kan, indien nodig, ook op het gemeentehuis. Waarom hebben we daar meerdere gebouwen (nog) voor nodig?

Tja, wat heb je precies aan het uittreksel? Leuk dat je dingen kan inzien, en ze zullen vast interessant zijn, maar ik heb liever dat ik die gegevens zelf (wel gecontroleerd) uitdeel. Indien ik dit niet afgeef, is het aan de andere partij om wel/niet zaken met mij te doen.
Heb je tevens de prijzen hiervan gezien? Dit gaat neem ik aan via een generator, kan mij niet voorstellen dat die gegevens de prijs rechtvaardigen. Ja, een DB onderhouden kost geld, maar daarvoor draag je ook al kosten af aan de KvK (ook de overheid draagt bij).

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 januari 2019 22:08]

Het is letterlijk een database met wat bedrijfsnamen en eigenaren, het enige dat nodig zou zijn is een aanvraag met naam van bedrijf en bericht terug of dit een bestaand bedrijf is of niet. Ze controleren toch niets meer bij de KVK. Geen enkele reden dat het geld moet kosten of dat het door een externe partij beheert moet worden.

Gemeentes hoeven het niet te doen, maar zo iets simpels zou zelfs door onze centrale overheid makkelijk op te zetten moeten zijn.
De beste oplossing hier tegen is dan ook met een ander nummer inschrijven bij KvK, maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat je daar rekening mee moet houden en je dit niet kan/mag afschermen. Steker nog, de KvK verkoopt die gegevens gewoon door!
Ja en als ze het niet doen, dan zijn er nog talloze andere manieren om aan je gegevens te komen. Je telefoonnummer en adresgegevens moeten tenslotte op je website vermeld worden.

Het zal mij niets verbazen dat er applicaties zijn die gewoonweg websites crawlen of zoekmachines raadplegen om op die wijze adres- / contactgegevens te verzamelen. Stellen dat de Kamer van Koophandel gegevens niet langer doorverkoopt en niet langer inzage geeft via haar website, in de inschrijvingen, is enorm kort door de bocht.
Klopt, zowel als bestuurslid van vereniging als ZZP-er ervaring met de KvK.
Voor beide rechtsvormen is de KvK een waardeloze organisatie waar je meer last dan voordeel van hebt.
Verenigingen moesten in het verleden een jaarlijks bedrag af tikken voor zero service (een suf pamfletje bij de rekening), dit is gelukkig en terecht afgeschaft.

De KvK is een jaren 50 organisatie waar een paar keer de stofdoek overheen is gehaald een een steekje verf heeft gehad. Van binnen is het nog steeds hetzelfde.
Er moet een parlementaire onderzoekscommissie komen om de KvK en belastingdienst en de interactie tussen beiden door te lichten en in lijn te brengen met de privacy wetgeving. Daarnaast moet onderzocht worden of er behoefte is aan een wettelijk kader voor nieuwe ondernemingsvormen. (Zijn er nieuwe vormen noodzakelijk en welke? Denk aan boorbeeld het e-residency programma in Estland. )
Het handelsregister beheren

Mocht je twijfelen of een bedrijf waarmee je zaken doet legitiem is, hoe de cijfers zijn, en of je contactpersoon wel degelijk bevoegd is om te tekenen voor dat contract, dan kan je daar de gegevens vinden.
Exact! Dat vergeten veel mensen, en uit ervaring kan ik vertellen dat heel veel bedrijven dagelijks bij de KvK onderzoek doen voordat ze zaken doen met een bedrijf. Het voorkomt veel ellende!

Oooooh u hebt een webshop waar u autoonderdelen verkoopt maar ik kan u niet vinden in het handelsregister. Sorry, ik ga elders anders kijken.
Boekhouders / accountants verstrekken die gegevens. Deze zijn gedateerd en oppervlakkig. Een beetje boekhoud/accountantskantoor vraag voor alle zakelijke klanten (en vaak ook voor prive aangiftes) uitstel bij de belastingdienst zodat ze het werk over grote periode kunnen verstrekken.

Of ze verstrekken geen gegevens of hebben geen publicatie plicht zoals eenmanszaken.
Wat wil je met je opmerking nou aantonen? Dat Adje123 geen gelijk heeft?
Boekhouders / accountants verstrekken die gegevens. Deze zijn gedateerd en oppervlakkig. Een beetje boekhoud/accountantskantoor vraag voor alle zakelijke klanten (en vaak ook voor prive aangiftes) uitstel bij de belastingdienst zodat ze het werk over grote periode kunnen verstrekken.
Hier toon je aan dat je niet weet waar je het over hebt. Het deponeren van jaarstukken is niet uit te stellen. Zie https://www.kvk.nl/inschr...t-is-de-uiterste-termijn/. Het doen van belastingaangifte kan wel worden uitgesteld.

Afhankelijk van de bedrijfsgrootte zijn de gegevens beperkt (micro) tot zeer uitgebreid (beursgenoteerde ondernemingen).
Het handelsregister beheren
eigenschappen die door 1 website+database kunnen worden beheerd. Daar heb je geen 200MILJOEN kostende organisatie voor nodig !
https://youtu.be/05hvsCiN6Dw?t=158

[Reactie gewijzigd door Tetraquark op 22 januari 2019 23:14]

Daar oordeel ik verder niet over. Ik weet alleen dat het HR een officieel basisregister is, en zodoende de KvK wettelijk aansprakelijk is voor de correctheid van die gegevens, dus dat zal kwa complexiteit en kosten wel iets verder gaan dan het simplistische "1 databaseje" wat voor tweakers hier nu roepen. Zonder (diepgaande) kennis van welke taken er bij een organisatie liggen roepen dat het teveel geld kost is nogal kort door de bocht.

Dat ligt overigens bij de centrale organisatie, wat de verschillende kamers in de provincies doen heb ik minder een beeld bij, vooral voorlichting voor startende ondernemers dacht ik.
dus dat zal kwa complexiteit en kosten wel iets verder gaan dan het simplistische "1 databaseje" wat voor tweakers hier nu roepen.
een 200Miljoen kostende organisatie met Miljoenen kostende panden in HEEL NEDERLAND !?? LOL
noem mij EEN ding wat "complex" is aan KvK en wat wij Simplistische tweakers zouden onderschatten
Ja, zoals telemarketeers weer extra voer geven.
Goed voor de werkgelegenheid.. En ook voor de ontwikkeling van spamfilters, deze krijgen tenslotte zoveel extra data te verwerken.
Echt .. wat voor redenering is dat?
Misschien een terechte prijs maar, laten we niet vergeten dat de KvK ook heel veel goede dingen doet!
Ook wel leuk om te noemen; als zzp'er krijg je een BTW-nummer waar je BSN letterlijk in zit. https://www.nu.nl/interne...in-btw-nummer-zzpers.html
edit: zie dat ik net te laat ben.

[Reactie gewijzigd door sidohoi op 22 januari 2019 21:30]

Toevallig sprak ik afgelopen week een vriendin die zich moest inschrijven bij de kvk en er enorm tegen op zag ivm spam oplichtingspraktijken. Toch best erg dat vrij veel mensen dit denken.
Ze zijn niet trots, maar wel zo sportief om de prijs op te halen en de dilemma's te schetsen waarmee ze worstelen
Nou, met wat voor dilemma's worstelen ze dan? Wat was de andere optie dan "privegegevens verkopen" dan?
De sites die de KvK handelsregister scrapen en online gooien zijn ook reuze irritant. Ik heb dan een kvktje aangevraagd puur om wat simpele affiliate inkomsten te verantwoorden. Dus een onzinnige bedrijfsnaam genomen, echter als je op mn adres google dan kom dat omhoog. Daar irriteer ik mij behoorlijk aan want niemand hoeft te weten dat ik een bedrijfje heb en wat voor. Vragen om het te laten verwijderen geven ze geen gehoor aan. Laat gewoon lekker die gegevens op kvk site staan zonder dat google scraper daar langs kan

[Reactie gewijzigd door AOC op 22 januari 2019 22:01]

Je kan op Google aangeven dat het bedrijf permanent gesloten is, dan komt die als het goed is niet meer voor in de zoek resultaten. Overigens worden bedrijven volgensmij handmatig toegevoegd aan Google maps, maar dat weet ik niet zeker
Het is meer dat het dan alsnog geïndexeerd wordt op een pruts site als een openkvk.nl waardoor het nog zichtbaar is in de Google zoekresultaten. En zij hebben weer een verdienmodel waarmee je met api calls het kvk register door kan rossen overheid.io/abonnementen

[Reactie gewijzigd door AOC op 22 januari 2019 23:51]

Vraag me af of je dan iets kan met de API die zij gebruiken, en de privacy statement daarvan: https://overheid.io/privacy-statement
>Intrekken toestemming
Heb al eens contact opgenomen en ze geven aan dat de AVG niet geld voor eenmanszaken. Dus ze willen het niet verwijderen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee