Elon Musk stapt in het kader van een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC op als bestuursvoorzitter van Tesla. Wel blijft hij aan als chief executive officer. Reden voor de problemen met de SEC is Musk's tweet in augustus, over Tesla van de aandelenmarkt halen.
Naast het opstappen als bestuursvoorzitter moeten zowel Musk als Tesla 20 miljoen dollar betalen aan de SEC, wat weer doorgaat naar de aandeelhouders die benadeeld zijn door Musk's tweet in augustus. Hij schreef toen "Ik overweeg om Tesla van de beurs te halen voor 420 dollar per aandeel. Financiering is al rond". Het gevolg van de uitspraak was een run op aandelen van de automaker. Zeventien dagen later gaf Tesla toch aan dat het niet van de beurs gaat. De SEC, of securities and exchange commission, bestempelt de uitspraak als 'onwaar en misleidend'.
Het is Musk drie jaar lang verboden om voorzitter te zijn van de raad van bestuur, maar zijn plek in de raad houdt hij wel. Tesla moet verder twee nieuwe, onafhankelijke bestuursleden aanstellen, maar wie dat worden, is nog niet bekend. Ook is er nog geen nieuwe bestuursvoorzitter bekend. Tot slot behelst de schikking dat Tesla 'verplichte procedures en controles instelt om alle communicatie van Musk over Tesla in de gaten te houden, in wat voor vorm dan ook'. Dat is dus inclusief Twitter, schrijft onder andere Wired op basis van rechtbankstukken.
Ondanks de maatregelen heeft Musk nog steeds zeer veel invloed op het bekende autobedrijf, maar hiermee wordt dit alsnog enigszins ingedamd. Hij kan na het opstappen geen raadsvergaderingen meer inplannen en ook niet bepalen wat daarin op de agenda komt te staan.
Volgens Wired wordt Tesla ook nog onderzocht door de Amerikaanse justitie op verdenking van fraude, wegens dezelfde tweet. Daarnaast zijn er nog de class-action-rechtszaken die aandeelhouders tegen Tesla hebben aangespannen. De verwachting is dat die gewoon doorgaan ondanks de 40 miljoen dollar aan compensatie.