Tesla-garantie vervalt niet zolang onderzoekers zich aan bugbounty-eisen houden

Tesla heeft een nieuwe versie van zijn beleid voor productveiligheid gepubliceerd, waarin het wijzigingen heeft aangebracht ten aanzien van zijn bugbounty-programma. Zo vervalt de garantie van onderzoekers niet en herstelt het firmware, zolang ze zich aan de voorwaarden houden.

Tesla maakte de wijzigingen bekend in een tweet. Daarin verwijst het naar zijn aangepaste voorwaarden, waarin staat dat als vooraf goedgekeurde beveiligingsonderzoekers de Tesla-software bricken, het bedrijf deze zal terugflashen. Daarbij moet het onderzoek wel plaatsvinden aan een auto die geregistreerd staat voor dat soort onderzoek. Verder schrijft het bedrijf dat het dit soort assistentie naar zijn eigen goeddunken kan verstrekken, wat bijvoorbeeld inhoudt dat het slechts een beperkt aantal hulpverzoeken honoreert.

Het belooft verder dat softwarewijzigingen, die het gevolg zijn van 'beveiligingsonderzoek te goeder trouw', niet leiden tot het vervallen van de garantie. Het vergoedt echter geen schade die aan de auto ontstaan is als gevolg van het zoeken naar kwetsbaarheden. Ook belooft het geen rechtszaak tegen onderzoekers aan te spannen onder de DMCA-wet of de Computer Fraud and Abuse Act.

Naast de al genoemde voorwaarden heeft Tesla ook algemene voorwaarden voor het melden van kwetsbaarheden in zijn voertuigen, zoals het vermijden van privacyschendingen, het uitsluitend onderzoeken van eigen voertuigen en de eis dat alleen bepaalde binaries aan onderzoek onderworpen mogen worden.

De ceo van Bugcrowd, het platform dat Tesla gebruikt voor zijn bugbounty-programma, zegt dat de stap een positieve ontwikkeling is voor good-faith security research. Amit Elazari, verbonden aan de Berkeley Law School, zegt tegen TechCrunch dat de wijzigingen de regels rond bugbounty-programma's verduidelijken. Hij noemt voorbeelden van bedrijven die agressief hebben opgetreden tegen onderzoekers die hun producten testen op lekken en hij hoopt dat het nieuwe Tesla-beleid voor verandering zorgt.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

07-09-2018 • 10:03

125 Linkedin

Reacties (125)

125
125
65
7
0
7
Wijzig sortering
En op die manier blijft er beleid over dat enorm beperkend is voor de 'eigenaar' van de auto. Voor mij een belangrijke reden om geen Tesla te overwegen.

Bij vrijwel alle nieuwe auto's is het zo dat deze meer van computercode aan elkaar hangt dan hardware, maar je houdt de vrijheid om zaken aan te passen of te vervangen. Die mogelijkheden worden beperkter/lastiger door de digitalisatie van de auto's, maar je mag het doen.

Bij Tesla ben je gebonden aan een fabrikant met een serviceorganisatie. Als je iets met de auto doet dat Tesla niet aan staat dan hebben ze zichzelf het recht gegeven om je auto onklaar te maken. Bijzonder slechte ontwikkeling wat mij betreft.

Verduidelijking: Het softwaredeel van auto's is inderdaad vrijwel niet/lastig aan te passen. Dat is industriebreed zo, zie ik helaas ook niet snel veranderen. Waar ik vooral op doel is dat bijvoorbeeld een Audi gewoon blijft rijden als jij besluit dat je die ombouwt naar LPG, andere koplampen monteert, de navigatieunit vervangt door iets anders of als je het accupack vervangt van je hybride of elektrische auto. De fabrikant heeft geen kill-switch (of gebruikt deze niet). Ook is het bij alle (?) merken mogelijk om het motormanagement aan te passen, zie alle opties die je hebt in de tuningwereld, dus zelfs in de softwarehoek heb je redelijk wat vrijheid. Zeker niet onbeperkt, al helemaal niet makkelijk, maar je mag het iig proberen met je auto. Tesla heeft dat allemaal dichtgetimmerd in de auto maar vooral ook in de licentieovereenkomst tussen jou als eigenaar en Tesla.

[Reactie gewijzigd door bartvb op 7 september 2018 11:22]

Moet je mij toch eens vertellen welk merk zich wel openstelt.
De bouwer van mijn huidige auto van nog geen 6 jaar oud vindt het nu al te moeilijk om een navigatie systeem te updaten.
Na 5 jaar is de ondersteuning gestopt en zit ik met een geïntegreerd systeem wat niet eens het nieuwe deel van de A4 kent.

Heel lang verhaal wat ik je zal besparen, maar neem van mij aan dat de huidige automerken stukken minder welwillend zijn en nagedacht hebben over software updates / bug bounties dan Tesla hier laat zien.

Want als het nu al te moeilijk is om voor een auto die makkelijk 15 jaar mee zou moeten gaan na 5 jaar updates van geintergreerde systemen te moeten verschaffen dan houd ik mijn hart vast.

We hebben het hier over Peugeot mocht u het zich afvragen.
Een slecht voorbeeld maar helaas wel de waarheid. Echter gaat het er om dat je bij het aanpassen van je tesla gewoon je auto onklaar gemaakt kan worden. Als jij besluit de navi in je Peugeot te vervangen door een ander exemplaar dan kan dat gewoon. Ook als het systeem je om andere redenen niet aan staat kun je die gewoon vervangen.

Bij Tesla is dat dus niet mogelijk. Sterker nog, je zult altijd naar een Tesla service punt moeten gaan als er iets met je auto is.

Deuk in je auto? Naar Tesla! Want anders werkt je auto pilot niet meer.

Aan jou Peugeot kun je vrijwel alles vervangen zonder dat het voertuig door Peugeot (deels) onklaar gemaakt word.
Bij Tesla is dat dus niet mogelijk. Sterker nog, je zult altijd naar een Tesla service punt moeten gaan als er iets met je auto is.

Deuk in je auto? Naar Tesla! Want anders werkt je auto pilot niet meer.
Er zijn een hoop Tesla certified body shops. Die kunnen je Tesla gewoon uitdeuken. Sterker nog, de Tesla service centers doen dat zelf niet meer omdat ze te druk met andere dingen zijn (in ieder geval bij Tesla Amsterdam Oost).
Dat is precies wat ik bedoel, je moet naar een door Tesla aangewezen bedrijf om je auto te laten herstellen.
Dit kun je ook zien als een goede ontwikkeling. Ik heb veel slechte ervaringen met universele autobedrijven die reparaties wel vermeldden maar niet hadden uitgevoerd. Of dat ze een diagnose van ruim €1500,- stelden, terwijl er alleen een zekering stuk was.
Een onafhankelijk autobedrijf hoeft dus niet per se zaligmakend te zijn.
Maar het is jou keuze om daar heen te gaan
Je had net zo goed nu al naar een gecertificeerd bedrijf of eenerk dealer kunnen gaan.

Tesla neemt je gewoon alle keuzes af en levert vrijwel geen onderdelen aan derden.

Iets met right to repair. Als ik zelf mij auto wil uitdeuken of een lamp vervangen dan moet ik dat kunnen zonder onzin van de fabrikant.
Ik weet niet hoor, maar als je bij je verzekering gaat schade claimen verwijzen ze jou ook naar door hun goed gekeurde reparatie service.

Bij tesla is het wel zo dat door hun goed gekeurde partij is ook zelfde partij die door verzekeraar word aangewezen. Ook is de persoon die bij jou deuk uit haalt is getraind in Tesla training centrum in Tilburg.
In dat geval betaalt de verzekeraar de schade, dan is het ook vrij normaal dat zij daar een bedrijf voor aanwijzen. Een verzekeraar heeft geen er geen trek in om een factuur van Beun de Haas BV te betalen, juist om fraude te voorkomen. Nu is het de vrije keuze van de verzekeraar maar nog steeds is die keuze vrij en moet het niet per se bij de fabrikant of diens vriendjes gedaan worden.
Volvo connected touch sense na 1 jaar al geen ondersteuning meer voor!
Mijn vorige auto (Hyundai i40) van 7 jaar oud werd elke keer 'gratis' geüpdate zolang in het onderhoud bij de dealer deed. Het updaten van de navigatie was onderdeel van de service. Zo kan het dus ook! Natuurlijk is het systeem zelf verouderd, maar eigenlijk nog zeer bruikbaar.

Mijn huidige Nissan Qashqai uit 2010 (dus 8 jaar oud) heeft ook gewoon nog navigatieupdates die je kan kopen voor een enigszins redelijk bedrag (ik geloof 130 euro, maar online ook voor 50 te vinden). Ook hier is het systeem wel oud, maar op vakantie naar Zeeland hebben we het systeem de hele tijd gewoon zonder problemen gebruik met de laatste kaart.

Het kan dus in ieder geval wel beter ;)
Maar, en wellicht dat dit een domme vraag is, waarom krijg je kaartupdates op je mobiele apps wel bijna altijd gratis en betalen we hier voor auto-systemen voor bij?
vendor lock-in. Jij hebt een wagen met multimediasysteem gekocht dat ook een GPS aan boord heeft en de enige die kaarten uitbrengt is de producent van je wagen. Dan heeft die ineens niet veel moeite meer om er geld mee te vragen. Daarnaast halen de aanbieders van gratis kaart apps natuurlijk op een andere manier hun geld binnen.
Ik kan kaarten voor mijn mobiele apps ook niet elders halen, toch? Ja, ik kan de illegale route op gaan, maar dit kan met autonavigatie net zo goed.
Ik vermoed dat VDO Dayton 1 of andere vendor lock heeft inderdaad ... (is volgens mij ook iets wat verboden is in Nedereland, een vorm van koppelverkoop) ...

Volgens mij kun je voor navigatie en de huidige data-bundels/tarieven voor mobieltjes, veel beter Waze gebruiken ... erg gebruiks vriendelijk, de kaarten zijn hooguit 1 week oud en de file-meldingen zijn realtime en zorgt dan ook voor een andere route (=file mijden).

[Reactie gewijzigd door TheToolGuy op 9 september 2018 03:40]

Nissan is wel stilaan aan het bijdraaien. Mijn huidige wagen krijgt de updates gratis de eerste 3 jaar en het zou me niet verbazen dat ze dit ook blijven doen na die 3 jaar zolang je hem maar blijft onderhouden bij een erkend dealer.
Ik heb een corsa uit 2011 en die kun je met de juiste sd kaartjes zelf gratis updaten :P. Of anders ook voor 50 euro online. Maar als je een 2017 kaart koopt heb je 2016 map data, dus niet heel toekomst bestendig..
Het is niet moeilijk, het is niet willen. Autofabrikanten maken auto’s voor de eerste eigenaar. Veelal bedrijfsauto’s en leaseklanten. Wat er na de leasetermijn gebeurt zal voor de meeste autofabrikanten een worst wezen. Daarom kan jij na 5 jaar geen kaartenupdates krijgen. Bij twwedehands auto’s is dat ook het laatste waar ik op let het infotainment-systeem. Als het maar Bluetooth heeft en eventueel Carplay.
De auto's die nu 5 jaar oud zijn, zijn in 2013 gebouwd en in 2010 ontworpen. Toen was de verwachting dat de tweedehands koper simpelweg een TomTom op de voorruit zou plakken.
Dat lijkt mij sterk, die navi units kossten als optie al gouw 2000 euro, die zijn soms behoorlijk geïntegreerd in de auto. Neem een audi a3 uit 2006 met een rns-e. Daar zie je zelfs op de boordcomputer je navigatie / naam van nummers.

Dat ga je echt niet vervangen met een tomtom van 150 euro.
Dat navigatiesysteem van Peugeot is ook een drama en daar is veel te veel in gewisseld (qua leverancier etc).
Wat dat betreft vind ik de oplossing van Renault wel goed. Die leveren/leverden TomTom met een SD kaartje, zodat je zelf het SD kaartje uit de auto in je PC kunt doen en daarmee het navigatiesysteem kunt updaten.

[Reactie gewijzigd door walteij op 7 september 2018 10:35]

Ja, echt Renault doet het goed, ik heb een Laguna van 2008 ( 110dkm op de teller ) verkocht tot 2010. Die de laatste navigatie update heeft gehad in begin 2012. En Renaults oplossing is een 150euro tegoed bon voor het ongemak. Ik ga nu naar Volvo, daar is het wel goed geregeld, zelfs auto's van 10 jaar oud kunnen nog updates krijgen.
Dat is ook wel heel erg oud. Walteij heeft het over de TomTom Carminat navigatie, en die had je in 2008 nog niet. Sterker nog, toen was TomTom zelf nog een klein bedrijfje, één van de 268 leveranciers van navigatie op dat moment. D'r is sindsdien een redelijke kaalslag geweest, dus Renault heeft op zich een goede keuze gemaakt voor een leverancier die het wel overleefd heeft.
om te zeggen dat het een klein bedrijfje was in 2007 , ze legden bijna 3 miljard neer voor teleatlas
dat heb er niet veel andere bedrijven zien doen :-)
en inderdaad, dat zal misschien de reden zijn waarom ze het zolang overleefd hebben en kunnen aanpassen met de markt mee
Je kunt voor de geïntegreerde TomTom toch nog steeds gewoon kaartupdates kopen? Of zie ik dat verkeerd. Heb dat in 2015 bij aanschaf van onze (eveneens) Laguna toen nog gedaan. Aanbieding van toen was 4 x per jaar een kaartupdate van 30 euro. En onlangs ook nog een keer (toen wel 69 euro betaald geloof ik).
Dat is het voordeel van een systeem met een SD-kaartje.
Renault is overgestapt naar Tomtom in 2011/2012, en vonden het niet nodig om een onderhoudscontract af te sluiten voor de bestaande modellen. Ben gewaarschuwd, dit zullen ze zo weer doen.
Er rijden dus nu Renaults rond, van 2010/2011, die 1 update van navigatie konden kopen, naar 2012, en daar na niet meer. Dat is ronduit beschamend omdat te doen, zelfs Samsung doet het beter bij hun goed kopen smartphones.
Hm, mijn Renault uit 2010 heeft een systeem van TomTom? Ik weet niet of ik daar nog steeds updates voor kan krijgen, want bij elke update die ik via de SD-kaart installeer lijkt er niks veranderd te zijn. Doorgaande wegen die hier 4 jaar geleden zijn aangelegd (Leidsche Rijn) kent het systeem ook met de laatste updates niet.
Ook bij Volvo is het niet goed geregeld hoor. De laatste navigatie update voor mijn Volvo V70 uit 2010 is van 2013.

Ook het knuppeltje zit helaas op het stuur en niet zoals bij Peugeot (407) op de stuur kolom. Dat betekend dat als ik mij op een klaverblad knooppunt bevind, het voor mij zeer lastig is, omdat op de GPS vooruit te kijken hoe na het knooppunt de rijbanen eruit zien..
Bij de V40 (2012) worden er nog steeds kaartupdates uitgebracht die door de gebruiker zelf kunnen worden geïnstalleerd. Ze doen het dus met de modellen > V70 wel beter lijkt het.
Volvo RTI navigatie DVD set p/n 31489538

Dit is de nieuwste (2016) navigatie update voor het MMM2 systeem.

Geschikt voor:
S80 MY 2006-2011
V70 MY 2007-2011
XC60 MY 2008-2010 (TOT CH 175375)
XC70 MY 2007-2011

https://www.parts4swedes....update-xc60-v70-xc70-s80/

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 7 september 2018 13:26]

En een voorbeeld hoe het ook kan
Volvo RTI navigatie DVD set p-n 31470159
Dit is de nieuwste (2015) navigatie update voor het MMM/P2001 systeem.
Geschikt voor:
C30 MY 2006 - 2007
C70 MY 2005 - 2007
S40 MY 2003 - 2007
S60 MY 2001 - 2009
S80 MY 2001 - 2006
V50 MY 2003 - 2007
V70 MY 2001 - 2007
XC70 MY 2001 - 2007
XC90 MY 2002 - 2006
Renault doet het goed?

Je kan het sd kaartje niet meenemen naar de volgende renault. Ook al is dit hetzelde model, zelfde bouwjaar. Kaartje is gebonden aan de auto waar die in zit.
Het niet kunnen meenemen van kaartmateriaal e.d. is een beperking van TomTom en niet van Renault.
Klopt. Maar wel vervelend.
Ja? Aangenomen dat het weer een Renault is (anders heb je toch al compabiliteitsissues) dan nog lijkt het me zinloos: ook die nieuwe Renault komt met een SD kaart, en je wil vermoedelijk die oude SD kaart met je oude Renault meeverkopen.

Toegegeven, als je al een kaart van heel europa had, en de nieuwe heeft alleen west europa, dan ga je er op achteruit. Maar dat lijkt me zeldzaam.
Nee, ruil van leasebak ivm km op de teller. Dus gewoon ruilen met collega.
Alle media-oplossingen zijn ruk. Het iDrive van BMW en het systeem van Mazda waarbij ze het iDrive idee gejat hebben werken wel aardig (gezien de prijs die je er zeker bij BMW voor betaalt is het daarmee nog steeds ruk), maar zien er beiden ook gedateerd uit. Overigens ook het Tesla-systeem heb ik ervaring mee, net als dat twee-schermen-systeem van Mercedes. Beiden ruk. Zien er mooi uit, maar het praktische gebruik is niet goed over nagedacht en het voelt nog steeds niet zo soepel als dat we van bijv. degelijke tablets kennen. Nu is het uiteraard zo dat de betreffende SoC's moeten voldoen aan zwaardere normen en dat alleen Qualcomm alleen automotive-equivalenten heeft van zwaardere SoC's die aan die normen voldoen, en dat die dus te duur zijn voor je D-segmenter (inclusief die van de premium merken, hij wordt naar mijn weten vooralsnog alleen door Audi gebruikt in een zeer dure versie van de A8, kan inmiddels veranderd zijn). Maar als zelfs over het praktische gebruik niet nagedacht wordt, weet je welke prioriteit dergelijke systemen hebben. Het verkoopt toch wel, of het goed is of niet; het gaat erom dat je het kan noemen in de lijst met opties.

We zien überhaupt pas in de laatste één à twee jaar dat resoluties van schermen wat beter worden en dat er gekeken wordt naar het krijgen van slimmere animaties. En ook dat automedia er kritischer naar kijken. Volgens mij overigens vooral onder invloed van jongere autojournalisten die hier meer waarde aan hechten.
Ik ben overgegaan op een telefoonhoudertje van 75 cent van de Action en daar zet ik mijn telefoon maar in met Google Maps. Het is alleen even lastig als je gebeld wordt en je bent net aan het navigeren naar het eindpunt waar je goed op moet letten.

Heb meteen een paar van die houdertjes gekocht omdat ik dacht dat ze misschien snel stuk zouden gaan, maar de eerste gaat al anderhalf jaar mee.ondertussen :)
Opletten als je naar Frankrijk gaat. Daar mag, sedert enkele maanden, de telefoon zich niet in je gezichtsveld bevinden. Je kan natuurlijk enkel op stem afgaan maar echt handig is dat niet

En er wordt op gecontroleerd, heb ik ondervonden (waarschuwing)
Bedankt voor de tip! :) :)
Echt waar? Dat zuigt behoorlijk, want ik gebruik ook navigatie op mijn telefoon. Ik heb niet eens ingebouwde navigatie. Maar goed dat we dit jaar niet naar Frankrijk met vakantie gegaan zijn...

edit:
Ik lees op diverse sites toch echt iets anders. Je mag je telefoon niet aanraken. Maar het is niet zo dat hij niet in het gezichtsveld mag zijn, als ik het zo lees. Waar haal je die informatie vandaan?

ANWB:
Apparatuur met een scherm
  • Er mag tijdens het rijden geen apparatuur met een scherm, zoals een smartphone, tablet of dvd-speler, aanwezig zijn binnen het gezichtsveld van de bestuurder.
  • Het gebruik van navigatieapparatuur in de auto is wel toegestaan. Ook navigatie via een smartphone is toegestaan, maar de smartphone moet in dat geval in een houder worden geplaatst en het scherm van de smartphone mag tijdens het rijden niet worden aangeraakt of worden gebruikt om berichten te lezen. Bellen met de smartphone mag alleen handsfree via een carkit. Let op: het gebruik van een smartphone om te navigeren wordt afgeraden, tenzij op de smartphone een modus kan worden ingeschakeld waarin de weergave van berichten (mail, sms, whatsapp, etc.) wordt geblokkeerd tijdens het navigeren.
  • Bestuurders mogen geen apparatuur bedienen tijdens het rijden. Ook een navigatieapparaat, of een smartphone die wordt gebruikt om te navigeren, mag door de bestuurder uitsluitend worden aangeraakt en ingesteld wanneer het voertuig op een veilige plek geparkeerd staat.
Mijn telefoon zit in een brodit houder en ik heb een carkit, dus dat zou goed moeten gaan. Alleen niet aanraken tijdens het rijden dus.

[Reactie gewijzigd door ATS op 7 september 2018 11:46]

Ik haalde het hier uit: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/28/praktisch-frankrijk/
Onze zuiderburen zijn ook erg streng als het over het gsm- en gps-gebruik aankomt. Bellen met oortjes is verboden (ook voor fietsers trouwens) en uw telefoon moet zelfs uit uw gezichtsveld zijn wanneer u aan het rijden bent.
Dacht dat het zo'n vaart niet ging lopen maar bij een péage moest ik toch even aan de kant zetten. Natuurlijk "wist ik van niets" en ben er vanaf gekomen met een waarschuwing

Maar het is blijkbaar niet helemaal duidelijk in Frankrijk zelf. In het dorp waar we regelmatig zitten, wordt er gezegd dat we geen boete kregen omdat de agenten het zelf niet weten. Een telefoon (eigenlijk alles met een scherm dat geen gps toestel is) binnen het gezichtsveld zou niet mogen, een gps toestel wel. Een telefoon met navigatie wordt niet vermeld.
Dit is alleen van toepassing als het zichtsveld belemmerd wordt. Er zijn voldoende plekken (rond de spalken) waar je geen belemering maakt van het zichtveld maar hem wel kan 'plakken'.

Midden op het dashboard is uiteraard uit den boze, hoewel sommige mensen hun telefoon/gps zo ophangen dat daarmee hele schoolkassen aan fietsers uit het zicht kunnen worden gehaald.
Haha klopt, verbaas me soms, want het is niet eens fijn rijden :)
Google Maps is wel erg goed in z'n voice directions. Ik navigeer vaak met de motor via Bluetooth, en rijd echt bijna nooit mis als ik Google Maps gebruik, maar bij Calimoto zijn de aanwijzingen niet altijd even correct.

Ik vind 't zelf niet veilig (+ batterij gaat niet lang genoeg mee) om op 't schermpje mee te kijken, da's de reden dat ik mezelf aangewend heb om enkel op voice te rijden.
Misschien kan je beter even stoppen met rijden als je de telefoon wil opnemen.
Ik zit in hetzelfde schuitje Peugeot, waardeloze service dit. Voor mij nooit meer Peugeot.
Ik kan je vertellen dat het bij andere merken niet altijd beter is. Hiervoor had ik een Audi A4 en daar kostte een kaartupdate 270 euro ex btw. Echt ontzettend veel geld voor iets wat je eigenlijk wel jaarlijks wil doen. Ik heb nu een VW Passat met 5 jaar kaart updates na aanschaf van auto. Hoe het echter na deze 5 jaar zal zijn en wat de kosten zijn durf ik niet te zeggen. Maar uiteindelijk betaal je dus bij de aanschaf al voor de 5 jaar updates.
De Outlander PHEV had in 2014 een optie voor navigatie. Wel met kaarten uit 2012, update zou later tegen kosten komen. Heb ik vriendelijk voor bedankt, dan maar de telefoon voor nav gebruiken. Android auto is wat dat betreft een betere oplossing, echter vind ik het ook prima als de fabrikant een goede oplossing heeft die OTA geupdate word over langere termijn.
Android auto even naar gekeken, maar vond het nog een gedrocht en heel onbetrouwbaar. En voor mij ook niet echt een goede optie met de VW implementatie. Ik heb een scherm met navigatie achter mijn stuur en daar zie je dat niet op met Android auto. En als ik android auto koppel dan wordt meteen het hele systeem overgenomen, waardoor ik de ingebouwde navigatie niet kan gebruiken. De standaard software van de Passat werkt dan toch een stuk prettiger nog.
Ik heb zelf ook Android Auto in mijn Polo, maar ik zou Waze nooit meer willen inruilen voor de VW navigatie.
Ik wacht alleen nog op een Update van AA zodat zij ook gebruik kunnen maken van het scherm achter het stuur. Dit kan bij de Maserati wel, waarbij AA volledig geïntegreerd zit zonder gebruik van je telefoon.
Het is alleen de vraag of VW het scherm achter het stuur openstelt voor dit soort zaken. (ik krijg wel een melding dat de navigatie op mijn telefoon actief is)
Ik krijg zelf tomtom file informatie op mijn navigatie van de Passat via internet en dat is echt heel erg accuraat. Daarom heb ik weinig behoefte aan waze persoonlijk.
Waze gaat wel wat verder dan gewoon wat file-informatie.
Ja Waze stimuleert sluipverkeer, iets waar ik geen voorstander van ben. Maar mijn woon / werk verkeer is 10 minuten met meerdere opties over snelwegen. Daar heb ik waze niet voor nodig.
Het mooie is nog dat in mijn geval (Audi A3) er precies hetzelfde systeem in zit s bij VW, Skoda en Seat. Bij bijvoorbeeld Volkswagen kost een kaartupdate 100 euro en bij mijn Audi is dat ineens 200 euro.
Niet negatief bedoeld maar daarom koop je wel een "Premium" Audi.

Een Collega heeft ook een Audi overwogen en kwam in gesprek met een monteur van een VW/Audi Dealer. Deze monteur beelde het volgende heel mooi uit.

Hij nam een oliefilter en ging achter loket van VW staan. Het filter kostte daar 25 euro. Nam vervolgens het filter in de hand en ging bij het Audi loket staan en toen kostte het filter ineens 35 euro.
Met name simpel onderhoud loont het om zelf achtergrond info te zoeken.


Onder VAG vallen 4 grotere automerken waarbij onderdelen worden gedeeld ivm kostenbesparing. Daarbij worden ook veel producten ingekocht bij derde partijen als oa bosch. Daardoor is de transparantie kwa materiaal en gebruik wat transparanter.


Tesla is een langzaamaan een gesloten circuit aan het creëeren waarbij ze alles zelf in de hand proberen te houden. Hardware, software, reperatie, etc wordt zoveel intern gehouden wat problematisch kan en zal worden naar de toekomst toe.
Waar komt me dit toch bekend van voor...? Een ander Amerikaans bedrijf misschien...?
Anoniem: 470811
@resma7 september 2018 15:10
Dat is Apples met Peren vergelijken :Y)
Waar het ook grotendeels om merkwaarde draait en waarom ze er wellicht mee weg kunnen komen.
Het verschil is alleen wel dat dat mensen Tesla wel steeds meer als een gewone autofabrikant gaan zien en Tesla om verschillende tegenvallers te compenseren dit idee volgt (steeds nieuwe auto's aankondigen zoals de Roadster en in het verleden te truck om de aandacht af te leiden van de kwalitatieve problemen die ze hebben en de productieproblemen rondom de Model 3).

Dit terwijl ze qua basis wel iets anders doen dan de andere merken en dus niet kunnen vertrouwen op de infrastructuur van anderen zoals Apple dit kan als het gaat om toeleveranciers, productiefaciliteiten, profiteren van lage loon landen, etc.. Tesla moet daadwerkelijk alles zelf ontwikkelen en loopt op deze manier tegen de moeilijkheden op die komen bij het zijn van een autofabrikant.
Volgens mij is het 'ripperatie'.
En was hij achter de balie bij een willekeurige automaterialenhandel gaan staan, dan kostte dat filter nog maar €7,95.
Maar dan is het niet origineel, voldoet niet aan de specificaties, is 'inferieur' en gebruik ervan kan leiden tot zeer kostbare schade die niet onder de garantie valt. </sarcasme>
Ondanks dat het hetzelfde Bosch onderdeel is...
Of ergens in een ghetto in China langs de kant van een drukke stoffige straat in elkaar geflanst is met gaten erin van 100 um of meer, waarna het in een doos is gestopt met 'made in Japan' erop.
Ik heb eens gehoord dat er om die reden een plaats 'Japan' is genoemd.

[Reactie gewijzigd door ajolla op 7 september 2018 13:45]

Even ter aanvulling. Prijzen zijn fictief. Exacte prijs die genoemd werd is niet zo interessant. Het gaat om het idee.
Uiteraard. Die van mij komt ook uit mijn duim.
mijn 2017 skoda kan ik gratis updaten naar de nieuwste versie, elk half jaar
Ik heb een VW GOLF6 zit een originele RNS500 navigatie in. De kaart-update kost €175,- maar via GTI-update kan ik gratis doen.

Ik denk dat er veel meer van dir sort websites zijn met origjnele kaart-updates voor bepaalde merken.
Maar je moet goed zoeken.

Maar ik koop ook tegenwoordig een aftermarket Android device, waar ik bijvoorbeeld andere navigatie-software op kan installeren. Werkt ook vaak goed.
Bij de Audi A4 moest er in het systeem een update vrijgegeven worden door de dealer. Dit was niet te doen via losse download van kaarten. Geen idee hoe dat nu bij mijn Passat werkt. Ik kan ze gewoon gratis downloaden van de site voor de Discovery Pro set. Er was wel iemand in Arnhem die via marktplaats deze codes voor een vergoeding in het systeem zet, maar omdat het ging om een leaseauto heb ik dat maar niet gedaan.
Op zich is het Discover Pro systeem wat gebruikt wordt in VAG auto's een goed uitgedacht systeem. Kwalitatief echter is het systeem op zijn zachtst gezegd dubieus. Er zijn heel veel problemen met dit systeem; uitvallende onderdelen van allerlei aard. Diverse bedrijfjes zijn inmiddels gespecialiseerd in de reparatie van de Discover Pro en die raparaties zijn erg prijzig.
Het oude SMEG systeem van Peugeot is van een hele andere aard; totaal niet goed uitgedacht maar kwalitatief redelijk probleemloos.
Mijn ervaring met een Renault Megane met geïntegreerde TomTom zijn voornamelijk positief. En de navigatie van TomTom i.c.m. Live Traffic is toch wel een klasse apart. Beheer en updates gewoon via de TomTom App.
Ik heb zelden problemen met het Discover Pro systeem en meer mensen die ik ken eigenlijk. Alles werkt vlekkeloos. Alleen is 2x in 3 jaar iets fout gegaan met het tonen van de navigatie kaart in het ActiveInfo Display achter het stuur. Een restart loste dat gewoon op.

Wellicht dat het gaat om het oude Discover Pro systeem. Mijn auto is van 2015 en daarvoor heb ik nooit een VW gehad.

Ik heb overigens gewoon TomTom Live Traffic binnen de Discover Pro navigatie. Met een internet verbinding haalt hij deze informatie op (te zien in de licentie overeenkomsten dat het gaat om TomTom Live Traffic info). Daardoor is file informatie heel accuraat op het systeem. Verder zit er nog google maps integratie in voor satteliet weergave. Weinig te klagen over dit systeem. Tomtom heb ik in het verleden gehad, maar dit systeem werkt toch wel stukje beter. Kan alleen niet oordelen over laatste TomTom versies.

Edit: ik zie wat issues op internet beschreven met het geluid dat wegvalt. Schijnbaar een bekend probleem wat opgelost kan worden door kastje te vervangen a 350 tot 400 euro. Ik zou daar nooit meer akkoord gaan persoonlijk. Als het een bekend probleem is dan vervangt VW het toch echt maar onder garantie anders krijgen ze rechtsbijstand op hun dak ;)

[Reactie gewijzigd door hiostu op 7 september 2018 13:30]

Google maar eens op 'Discover Pro kapot'. Wegvallende audiokanalen, uitvallende displays, niet werkende touch, enz. Volkswagen doet alsof het een onbekend probleem voor ze is, maar zoals gezegd je hebt een keur aan externe bedrijfjes die reparatie uitvoeren, het lijkt dus niet echt exemplarisch. Sommigen melden deze problemen al bij of vlak na aflevering http://forum.vwpassat.nl/...blemen-met-media-systeem/.

De Golf van mijn schoonvader (een Golf 7) staat momenteel bij Bosch carservice (buiten VW garantie) omdat er alleen geluid uit één speaker kwam; een bekend probleem zei men daar. Kosten 450 euro voor de reparatie van het systeem (wat ze dus uitbesteden) exclusief in en uitbouw van het systeem. Totaal 600 euro. Systeem vervanging kost overigens rond de 2200 euro zei men (en dat zal wel de Volkswagen wijze van reparatie zijn).

[Reactie gewijzigd door resma op 7 september 2018 13:45]

Daar ga je toch niet mee akkoord? Ook al is het geen bekend probleem, dan dient een fabrikant nog steeds mee te betalen als het komt door een niet deuglijk product. Dit betreft niet een slijtage product, dus ook al valt het buiten de garantie dan hoef je als consument zeker niet voor 100% van de kosten op te draaien.

https://www.consumentenbo...ie-buiten-garantietermijn
Ik ben gelukkig zelf geen VAG berijder, maar je hebt een punt. Alleen zul je, om je gelijk te halen, moeten aantonen dat het een ondeugdelijk product betreft en dat kan best lastig worden. Wat is de acceptabele levensduur van een systeem aan boord van een auto? Moet dat gelijk zijn aan de economische levensduur van de auto zelf, of is acceptabel dat je een dergelijk systeem na een jaar of X moet laten repareren/vervangen?

Tegenwoordig worden auto's volgepropt met complexe elektronica, waarvan delen (zoals het multimedia/navi systeem) niet noodzakelijk zijn voor het functioneren van de auto op zich. Op het moment dat de levensduur van deze vaak dure elektronica korter is dan de levensduur van de auto, dan heb je als consument dus eigenlijk gewoon pech. Gaat je TV kapot na 6 jaar, dan schaf je een nieuwe aan. Gaat je multimedia/navi systeem kapot, dan kom je voor hoge kosten te staan.
DLC voor je auto. Volgende auto met premium aanschaffen :+
Bijzonder, ik kan nog steeds updates kopen voor het navigatiesysteem in mijn Peugeot uit 2010... wel flink aan de prijs, dat dan weer wel...
Dat er veel gedoe is rondom navigatieupdates ben ik met je eens. Maar bijna alle automerken zijn afhankelijk van derde partijen die de navigatieunits leveren. Autobouwers zijn deels wel verantwoordelijk voor het maken van goede afspraken met die partijen, maar mogen juridisch gezien misschien niet eens de software updaten. De meeste navigatieunits zullen toch artefacten uit het verleden worden, net zoals oudere luxe auto’s ingebouwde radio’s met cassettebandjes hebben.
Wij hebben in ons huishouden hetzelfde met een Opel Astra , auto is 4 jaar oud en de recente kaarten die wel beschikbaar werden gesteld voor een goede 100 euro konden niet geïnstalleerd worden door de dealer omdat ze geen idee hebben hoe dit moet.

Ergens een onbekende fout , terwijl het simpel zelf zou moeten kunnen worden geïnstalleerd
Onze 5 jaar oude volvo xc70 kreeg laatst nog een gratis kaart update kon je zelf downloaden en installeren dus het ligt wellicht aan het merk. Dit is trouwens iets anders dan als je zelf met de software gaat zitten spelen. Zover ik weet hebben bijna alle merken het beleid dat als je aan de bepaalde delen van de software komt de garantie vervalt.
Tja, ik heb ook een peugeot, en zelfs nog nooit een update gehad ;(
Volgens mij ben je nochtans ook gebonden aan de wet, je mag niet zomaar wijzigingen doorvoeren aan je auto. Lijkt me trouwens ook logisch, het is al gevaarlijk genoeg op de baan met software en configuraties die wel uitgebreid getest zijn.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 7 september 2018 10:43]

Ah, neen. Want het is uitsluitend verboden om je ruiten te tinten, nieuwe koplampen te installeren, een schroefset eronder te leggen, nieuwe banden de kopen en deze te installeren. Daarvoor moet je allemaal naar een dealer toe.

Lampje kapot? Da's dan €35 bij de dealert. Nee, dat €1 lampje van de Action is volledig illegaal, en zelf vervangen is levensgevaarlijk. Toch?

Oh wacht, dat is toch allemaal volledig toegestaan zolang de onderdelen maar binnen de goedkeuring van de wet vallen. Het is dus niet de actie van je auto aanpassen die verboden is, maar sommige onveilige onderdelen.

Als mijn auto binnen de specificaties van APK en RDW valt, kan ik doen wat ik wil. Desnoods laat ik hem herkeuren (kost wat, maar daar ben je dan ook mee bezig).

Het probleem is wanneer mensen ofwel onveilige onderdelen gebruiken op de weg (denk bijvoorbeeld aan slick-banden die in de regen levensgevaarlijk zijn of een gigantische scherpe spoiler die omstanders kan bezeren), en de autofabrikant hier zijn naam niet op wil hebben.
ik heb het over andere aanpassingen, en ik ga ervanuit dat je dat zelf ook weet

egr klep wegschrijven, motormanagement enzoverder. dus idd ik had het zelf vooral over je tweede deel ;-)
Ik denk dat dat ook de "moeilijke" scheiding is die voor Legal Teams minder makkelijk te begrijpen is dan voor techneuten.

Kijk maar eens hoeveel "gemiddelde mensen" weten wat de volgende dingen gaan inhouden voor de auto.

USB wegschrijven? Meh
EGR wegschrijven? Meer performance, slechtere CO2
ABS wegschrijven? .....
Zolang alles binnen de wet gebeurd en je de homologatie niet verliest is er geen probleem. Alleen heeft Tesla al een hoop Tesla's uitgesloten van zijn diensten ondanks dat deze wel wettelijk in orde zijn. En dan verlies je het recht op o.a. de superchargers maar ook Autopilot werkt dan niet meer. De enige manier om het terug te krijgen is je wagen door een inspectie van Tesla laten gaan en daar laten goedkeuren. De kosten van die inspectie lopen al snel op tot 10k en dan krijg je alleen maar een rapport mee met noodzakelijke aanpassingen voordat men je wagen opnieuw wil activeren op hun diensten.
Tesla maakt geen autos onklaar, op dit moment in ieder geval niet. Wat ze wel doen is als ze merken dat je zelf aan de slag geweest bent met het hoog voltage systeem dat de auto niet meer opgeladen kan worden bij superchargers. Hier ben ik persoonlijk geen fan van maar aan de andere kant snap ik dat tesla niet happig is op mensen die zelf aan de HV delen van de auto sleutelen. Op dat moment zijn ze de controle kwijt en ik kan er in komen dat ze niet schade aan een supercharger, en het bijbehorende PR debakel, willen riskeren.

Mensen die hier last van hebben zijn bijvoorbeeld https://www.youtube.com/channel/UCfV0_wbjG8KJADuZT2ct4SA omdat ze twee kapotte teslas samenvoegen tot 1 werkende. Over het algemeen nemen ze een tesla die met een overstroming onder water heeft gestaan waarvan vrijwel alle elektronika stuk is maar die structureel nog in orde is en halen hier alle elektronika uit. Daarna nemen ze een gecrashde tesla met die total loss is maar nog wel werkende elektronika heeft en transplanteren deze naar de andere auto.
Er zitten ongelooflijk veel veiligheidssystemen in zo een Tesla. De high voltage systemen worden niet gestart als ook maar 1 van die systemen denkt dat er iets mis is. Er zijn gevallen bekend van Teslas die tientallen keren herladen hebben zonder problemen maar uitgeschakeld werden na een herstelling onder garantie bij Tesla zelf. Dat is ook pas het moment waarop iemand gaat kijken wat de status van die wagen eigenlijk hoort te zijn. En dan mag je ineens veel geld op tafel gaan leggen gewoon zodat Tesla hem kan nakijken en zeggen dat alles goed is.

Wat mensen zoals Rich doen is net de afvalberg verkleinen. Dat zijn Tesla's die anders mogelijks gewoon verschroot gaan worden. Tesla zou dit moeten aanmoedigen. Dit valt onder de visie die Musk initieel had uitgezet. Maar natuurlijk, dan verkopen ze minder nieuwe autos.
Als jij je auto laat tunen en dus de software van de motor aanpast vervalt je garantie.
Als je bij een beurt een verse update krijgt overschijft deze je getunde versie.
Als je bij het tunen de zaak om zeep helpt ben je volledg op jezelf aangewezen en zijn er aanzienlijke kosten.
Je verhaal klopt dus zeker vwb het motormanagement niet. Aangezien de boordcomputer voortaan grote delen van de auto aanstuurt, loop je met elke zelf aangebrachte wijziging het risico op grote kosten.
Dat heeft Tesla dus voor mensen die zich serieus bezig houden met de software keurig opgelost. Ik ken geen enkele andere fabrikant die dat nu al zo doet.
Dat tuners zelf een aanvullende garantieverzekering aanbieden heeft niets te maken met de fabrieksgarantie van je auto overigens.
Bij wel merk is de software in de auto dan wel open source / vrij aan te passen?
bartvb heeft zeker wel een punt, zonder de servers en service van Tesla is de auto gewoon een heel stuk minder bruikbaar. Dat is bij andere merken (op dit moment) nog niet het geval. Als jij besluit om je Merc zelf te flashen kan je hem nog altijd bij een garage laten onderhouden en updaten. Tesla maakt dat onmogelijk. Zelf bij een lekke band verwachten ze dat je de Tesla service afdeling belt en die komen hem dan maken (geen reserve band of kit in de auto).

Je moet Tesla niet zien als een autobouwer maar als een vervoersbedrijf. Zij leveren het vervoermiddel, de superchargers etc etc. Dat is echt een heel ander concept. Als klant denk je nooit meer na over service of onderhoud etc.

Ik snap best dat sommige mensen daar geen fan van zijn. Ik wel. Paar weken geleden had ik een probleem onderweg maar 45 minuten later kwam er een oplegger met een Telsa. Ik kon doorrijden, mijn auto ging op de oplegger en werd toen ik na een paar dagen weer thuis was (1400 km van de pech locatie(!)) weer naar mijn huis gebracht. Tesla service, geen verzekering etc. Dat is echt een ander concept.
Zo'n beetje alle merken leveren tegenwoordig dit soort service. Als ik met panne kom te staan met mijn auto dan bel ik ook de fabrikant en komen ze netjes met een auto en vervangend vervoer. Zolang ik het onderhoud goed laat uitvoeren bij hun. Ik heb ook geen reserverwiel in mijn auto, maar zelfdichtende banden en mochten ze echt stuk zijn, dan komen ze langs.
Maar stel dat je geen gebruik kan maken van een dergelijke dienst, dan heb je alsnog opties. Dit is in het geval van een Tesla dus niet zo.
dat is geen auto, mogelijks illegaal (van land tot land) en er doen zich dubieuze zaken voor rond de ontwikkelaar.
Dubieus? Als in?
auto die nu op de markt is...?
Hoe is dit dan bij andere merken? Ik kan me moeilijk voorstellen dat BMW, Audi of welk ander merk toestaat dat jij aanpassingen gaat doen aan de software van de auto. Sterker nog, al deze merken zullen moeilijk doen over bv de motor garantie als ze erachter komen dat de software is aangepast. Niet voor niets dat de betere chiptuning bedrijven die de ECU herprogrammeren vaak zelf de motorgarantie overnemen voor de eerste 2 jaar. De fabrikant zal in zo'n geval gewoon geen garantie meer geven. En datzelfde zal het zijn voor het aanpassen van de software op de andere systemen. Even buiten beschouwing gelaten de configuratie instellingen die je soms aan kunt passen via de OBD2 poort. Maar dat is niet echt de software aanpassen, maar beschikbare switches omzetten.

We hebben het hier niet over het vervangen van onderdelen, maar om het aanpassen van de firmware in de auto.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 7 september 2018 10:15]

Overigens is chiptuning ook niet veel meer dan switches omzetten, oftwel de kenfelden veranderen in het motormanagement. Nogal wiedes dat daarmee de fabrieksagarantie vervalt, immers de extra prestaties worden gehaald uit de duurzaamheid marges die de fabrikant bewust heeft ongebouwd. Als je besluit bij een bepaald toerental meer brandstof in te spuiten om meer vermogen te leveren dan wordt boel warmer en draait de turbo sneller en slijt die dus ook sneller.
Gaat niet alleen om fabrieksgarantie, je verzekeraar kan ook moeilijk gaan doen.
Zoals gezegd in Duitsland moet je het wil je je verzekering behouden door tüv laten testen waarbij het ook in je papieren komt.
In België betaal je bijv naar vermogen van je auto en chip tune je ontduik je dus de belasting.

Daarnaast bij meer vermogen is het de vraag is je remsysteem voldoende.
Weet bijv bmw heb je ook te maken hoeveel koppel nm kan je versnellingsbak aan bij automaat maar ook schakelbak de koppeling. De spelen dus veel meer zaken naast alleen garantie ook die van andere componenten, belasting, verzekering enz.
En in Nederland is de belasting naar CO2 uitstoot, die ook omhoog gaat door chiptuning. Als de overheid nog eens een zak geld nodig heeft, dan valt er veel te halen met naheffingen op gechipte auto's.
Ja maar dat wil niet zeggen dat je van die extra slijtage ooit veel van zal merken. Bijvoorbeeld een 2011 bmw 114i heeft exact zelfde motor als een 118i. Buiten de uitlaat en remmen zijn het dezelfde auto's en de motor, versnellingsbak etc zijn sowieso voorzien om 168pk en bijhorend koppel aan te kunnen. Je kan een 114i van 102pk naar 200pk laten remappen. Of dit verstandig is zonder aangepast remmen is wel een andere zaak.
114i heeft exact zelfde motor als een 118i.
Daar geloof ik geen bal van. BWM is heel erg goed in logistiek en kostenbesparingen. Als je ziet hoeveel verschillende stuurwielen ze al wel niet leveren, dan moet je er rekening mee houden dat ze dat ook onder de motorkap doen. Dus andere slangen, een lagere kwaliteit zuigerveren etc. etc. Ik zeg niet dat ze het doen, maar ze kunnen het doen en het zit in hun natuur om het te doen.
Ik denk inderdaad dat je, zodra je via de OBD2 dingen gaat aanpassen in je auto, de leverancier dit niet op prijs zal stellen. Ook een verzekeraar zou zomaar moeilijk kunnen gaan doen er wijzigingen in de instellingen doorgevoerd worden door iemand anders dan de leverancier/erkende onderhoudsmonteur.
Veel van de instellingen via de OBD2 poort vallen nog wel mee. In sommige auto's kun je dingen als een needle swipe aanzetten, je achterlichten permanent laten branden bij dagrij verlichting, dippende rechterspiegel bij inparkeren, etc. Dat zijn geen instellingen die het rijgedrag veranderen of veiligheid.
Je teller of spiegel opeens niet kunnen gebruiken is anders behoorlijk vervelend tijdens het rijden ;)
En waarom zou je die niet meer kunnen gebruiken? Dit is gewoon al standaard functionaliteit in het systeem alleen staat het niet overal aan. Je zet alleen een functie aan, je programmeert geen nieuwe functionaliteit.
Zolang je die niet permanent aan kan zetten klopt dat wel ja.
neen, maar er zijn natuurlijk ook de powerboxes, wijzigingen aan het motormanagement, remmen, foutmeldingen uitschakelen, verbruik en uitstoot, wegschrijven van egr klep...

Dus ook best wel instellingen die niet horen aangepast te worden en waar de fabrikant en verzekeraar netjes van zeggen dat dat niet onder hun verantwoordelijkheid valt.
Dat schrijf ik toch ook in mijn eerste post ;)
overgelezen :p. vrijdaggevoel.... :D
Het is nog anders in Duitsland met je chip tuning doen maar moet dat door de tüv laten testen of emissie waarden nog binnen de goedkeuring vallen.
Alles wat je verder aan de auto veranderd, andere velgen deze moeten gekeurd zijn voor gebruik onder jou auto.

Idem dus met software, als dat eigenschappen van de auto kan veranderen moet het gekeurd zijn.
Niet gekeurd kan betekenen niet verzekerd bij een ongeluk, c.q verzekering verhaalt op jou persoonlijk de schade.
Volgens mij moeten auto's per de wet in oorspronkelijke staat worden gehouden, ook in NL.
Dat dat vaak niet word gehandhaafd is iets anders.
Het is niet onmogelijk om een Tesla van het hun netwerk te krijgen en dat hij wel nog functioneerd. Maar dan kan je dus ook niks meer verwachten van hun kant. Rich rebuilds youtube kanaal is een voorbeeld.
Dat is een terechte opmerking. Tesla heeft het regelmatig over hun "fleet". Ze doen dus alsof zij nog eigenaar zijn. Ze lezen zonder te vragen je auto op afstand uit als zij daar zin in hebben.

Helaas is het aanbod van alternatieven niet zo groot. Ik ken geen vergelijkbaar merk dat niet privacygevoelige gegevens logt en uitleest (locatie/snelheid/tijd etc.). Het wordt nog wat als blijkt dat geen van deze auto's voldoet aan de AVG.
Dat zal dan ook wel een hooge boete worden voor tesla
Dat bugcrowd werkt wel goed. Ik had zelf een bug gevonden in de security van de Valet modus van de Tesla zodat je deze simpel zonder pincode weer kon uitzetten. Issue was dat de switch van normale modus naar valet modus enkel in memmory gedaan werd dus een reboot van de auto was voldoende om de valet modus uit te zetten. Heel simpel, toch gerapporteerd en toch 500 USD voor gehad. Ik ken geen enkel ander merk wat een dergelijke actie doet.
Ik vermoed dat Tesla's over een aantal jaar totaal geen waarde hebben op de 2e hands markt. Te veel electronica, dat kapot kan en zal gaan. De accu die op den duur gewoon op is. Dan nog dit soort zaken dat onderhoud potentieel duurder maakt. Hoewel dit natuurlijk op meerdere automerken van toepassing is.
Waar heb je het over? Accu's blijken langer goed te blijven dan gedacht. Electrische auto's zijn simpeler dan verbrandingswagens, ondervinden minder slijtage. En electronica gaat helemaal niet zo vaak kapot.
Elektronica niet vaak kapot? Ha, wat een grap. Heb zelf 14 jaar meegedraaid op een hersteldienst waar zowel laag- als hoogspanningselektroncia systemen worden hersteld. En ik kan je zeggen, die moderne elektronica die faalt een heel stuk sneller dan de systemen die we uit de jaren 70 en 80 hadden.
En iemand die op de eerste hulp werkt zal zeggen dat mensen heel vaak verongelukken. ;)
Wij maken auto electronica. Moeten die ook erg lang ondersteunen en ook nog kunnen produceren. Maar oude spullen worden gewoon niet meer besteld.
Aan de andere gaat Mercedes juist met de EQC juist Tesla achterna. EQC gaat ook OTA updates krijgen en ook krijgt deze een home-phone functie. Eerder deze week las ik dat 112 van de 115 gestolen Tesla's weer binnen een week terug waren gevonden. Juist dankzij die online tech zijn de voertuigen goed te tracken..

Enige maanden las ik ergens dat de Tesla accu's pas 10% capaciteit waren verloren na 160.000 mijl. Omdat een Tesla weinig mechanische onderdelen heeft, is juist onderhoud relatief goedkoop..

edit: bronnen toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Niemand_Anders op 7 september 2018 12:00]

kijk eens even hier om je verhaal te weerleggen. Een van de vele trouwens dus niet anecdotisch.
https://www.youtube.com/watch?v=u5lAnOJqUJ4
https://www.youtube.com/watch?v=e5dZQq9HNeE

[Reactie gewijzigd door SED op 7 september 2018 15:05]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee