'Tesla haalt productieaantal van 1000 Model 3's per dag'

Elon Musk heeft in een e-mail gericht aan Tesla-medewerkers laten weten dat het gestelde doel van 1000 Model 3's per dag inmiddels is gehaald. De productie van de Model 3 was vooral tot een half jaar geleden een zorgenkindje voor Tesla.

De e-mail van Elon Musk is in handen van de website Electrek. Uit de e-mail valt op te maken dat het aantal van 1000 geproduceerde Model 3-auto's in een dag is gehaald. Musk zegt dat het nu de hoogste prioriteit is om dit aantal van 1000 per dag stabiel te maken en roept alle medewerkers op dit ook als hun persoonlijke topprioriteit te beschouwen.

Deze uitlatingen van Musk betekenen dat het behaalde productieaantal van 1000 modellen per dag waarschijnlijk nu nog niet elke dag een feit zal zijn. Dat komt overeen met hoe het ging bij het halen van eerdere gestelde productieaantallen; als die werden gehaald, bleek het daarna vaak lastig om die aantallen consequent vast te houden.

Het recente aantal van 1000 modellen per dag betekent dat in theorie 7000 Model 3's per week kunnen worden geproduceerd. Dat zou weer een stap zijn ten opzichte van de 5000 die in een week in juli zijn gehaald. Dat aantal bleek ook niet stabiel; tijdens de presentatie van de recente, relatief gunstige kwartaalcijfers bleek dat in het derde kwartaal een gemiddelde van 4300 Model 3's werd gehaald en een piek van 5300.

De productieproblemen van de Model 3, die nog altijd mede de huidige cijfers bepalen, speelden vooral een half jaar geleden en de tijd daarvoor. Musk gaf eerder toe dat in de fabriek in Fremont te veel automatisering en te veel robots bij de productie zijn ingezet. Daarbij speelt naar verluidt mee dat de Model 3 in tegenstelling tot de Model S en X uit relatief veel staal bestaat, waardoor meer laswerk nodig is. De productie werd in april zelfs tijdelijk stilgelegd om de problemen met de automatisering te verhelpen.

Tesla Model 3

Door Joris Jansen

Redacteur

30-11-2018 • 20:52

327

Reacties (327)

327
304
145
19
0
108
Wijzig sortering
Knap dat ze de productie op de rit lijken te hebben, maar om eerlijk te zijn zegt het me helemaal niets.
Hoeveel auto’s stampt Ford of Volkswagen eruit van een model in even week? Ik kan het nu nergens mee vergelijken.

Begrijpelijk dat de model 3 in de gaten wordt gehouden aangezien het om Tesla gaat, maar als de productie bij Volkswagen even wat minder loopt hoor je er niets van.

Ik ben wel benieuwd wanneer dit model in NL beschikbaar gaat komen en vooral wat de eindprijs gaat zijn als onze regering er hun ‘belastingtrucen’ overheen heeft gehaald.

[Reactie gewijzigd door Kraz op 25 juli 2024 05:13]

Een tijdje terug tweette Elon over de productie cijfers. Niet lang daarna een reactie van Ford. Link
Hele flauwe reactie van Ford trouwens. Leuk dat ze 7000 benzineauto's in 4 uur kunnen bouwen, maar afgelopen 115 jaar heeft Ford minder dan 5000 elektrische auto's gebouwd. Wat vooral indrukwekkend is aan de tweet van de Ford topman is de grootte van het bord wat hij voor zijn hoofd heeft haha.
Tja voor Ford en andere fabrikanten is EV njer belangrijk. En begrijp ze ook wel waarom. Dus het is leuk inderdaad dat Ford zo hard terug komt op Tesla.
Ford F-Series komt op 19 a 20K per week in de VS, gebaseerd op deze cijfers.

1K per week per dag is indrukwekkend. Vraag me wel af hoe de balans is tussen snelheid en kwaliteit van productie.

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 25 juli 2024 05:13]

De reguliere autos zoals de F seri zijn idioot simpel om te maken jn vergelijking met een hypermoderne tesla. De techniek die word gebruikt in bijvoorbeeld een F150 is letterlijk decennia oud. Af en toe proppen ze een nieuw dash erin met een mp3 speler en wat ledjes in de koplampen en klaar. Onderhuids is het nog steeds 1970.
Dat is dan wel in tegenspraak met wat regulier verondersteld wordt. Namelijk dat elektrische auto’s veel eenvoudiger zijn te bouwen en te onderhouden.
Alleen als je modern verward met ingewikkeld dan wel ja.
Ligt aan hoe ver je kijkt in de details. Een motorblok, tank en uitlaat is mogelijk een 100 onderdeeltjes van simpele en vooral hele goedkope materialen, een tesla accu is 8500 cellen met veel edelmetalen en dan moet er nog electronica, bedrading en behuizing omheen. Das fysiek meer werk en nieuw dus duur. Dezelfde onderdelen hergebruiken die sinds de maanlanding niet veel veranderd zijn is magistraal veel goedkoper in verhouding. Een tesla heeft achteraf wel extreem weinig onderhoud nodig in vergelijking met een fossiele motor.

[Reactie gewijzigd door flippy op 25 juli 2024 05:13]

Overigens mensen roepen wel altijd dat electrische auto's minder onderhoud nodig hebben, maar ik vraag me dan altijd af hoe onderhoud gedefinieerd wordt.

Bij een diesel/benzine heb je in feite 3 subgroepen van onderdelen die niet bestaan in een electrische. Allereerste de vergankelijke zaken als olie, bougies en een bepaalde filters. Ten tweede het aandrijfsysteem (differentieel en 'automaat'/pookje) omdat de huidige generatie electrische voertuigen in feite maar één versnelling hebben. Ten slotte het lucht inlaat en uitlaat systeem voor de motor. Maar het onderhoud van het eerste is vrij goedkoop en het onderhoud van het tweede en derde is doorgaans slechts om de 100.000km of zo.

Andersom hebben electrische auto's weer unieke aspecten qua onderhoud zoals koelsysteem accu, uiteindelijk accu's zelf.

En de rest stuursysteem, airco/verwarming en de hele computer-winkel van de rest is gelijk. Daarnaast hebben beide technieken onderdelen zoals aandrijfkettingen bij diesel/benzine vs bepaalde electromotor onderdelen die geacht worden een leven lang mee te gaan, maar dat vaak toch niet doen bij een bepaald % van de auto's en de ongelukkige 3e of 4e hands eigenaar dan op grote kosten zadelen.

De realiteit is dat we nog geen betrouwbare data hebben of een Tesla S over 20 jaar gezien, echt wel zo veel goedkoper is. Misschien is dat wel zo, want we hebben ook geen data die andersom suggereert, maar de claims lijken me nu toch wel een beetje een wc-eend gehalte te hebben.
Bij een nieuwe auto wordt je geacht elk jaar of elke x km (bijvoorbeeld 15.000) naar de garage te komen. Dan krijg je de eerst keer een kleine beurt en de keer erop een grote beurt. Daarbovenop krijg je dan inderdaad bij x jaar of y km extra onderdelen als remvloeistof (denk aan 4 jaar 50k km). Volg je dit schema niet dan vervalt je garantie.

Die grote en kleine beurtjes zijn mooi werk voor de garagist. Die zou een EV niet of minder nodig moeten hebben.
Die zou een EV niet of minder nodig moeten hebben.

Dat is inderdaad de stelling, doch waarom niet vraag ik dan. Ik heb nog nooit een overtuigende reden gevonden waarom een EV minder - ipv anders - onderhoud nodig zou hebben. Het merendeel van mijn garagebezoeken was overigens reparaties en (prreventieve) vervanging van onderdelen ivm slijtage. EV zal dat ook hebben, enkel andere onderdelen.

Bovendien juist omdat die grote en kleine beurtjes zijn mooi werk voor de garagist zijn, is dat al een reden om aan te nemen dat EV die ook 'nodig' zou hebben. O-)
Nja motor olie staat altijd op R vervangen/verversen. De rest van de kleine beurt zijn controles. Die motor olie zit niet op die manier in een EV. Dus die kleine beurt zou kunnen vervallen.

Grote beurt zal verder wel blijven inderdaad. Toch hebben ze bij mij op initiatief van de garage in jaar 2 het vervangen van de remvloeistof overgeslagen, kon nog wel 2 jaar langer mee. Wat dat betreft kan ik mij de angst van de garagist dat je straks 1x per 3 jaar langs komt wel voorstellen. Stiekem is het volgens mij nu al niet zo nodig...

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 25 juli 2024 05:13]

Dat is inderdaad waar ik op doelde.

Op de Amerikaanse markt zie je dat nu al gebeuren waar fabrikanten adverteren met laag-onderhoud, en onderhoudsintervallen steeds langer worden. Het enige waar ik met mijn jonge Amerikaanse Ford nog eens per jaar voor langs moet komen is een olie-verversing. Maar dat kost in principe bijna-niks, en zou ik toch al doen ivm inspectie van zaken als remmen etc. en zaken die de computer pas kan uitlezen als het 'te laat' is. Ik denk aan een lekkend differentieel. Een goede monteur ziet dat aan vlekken etc, maar een computer pas als de druk te ver gedaald is en/of temperatuur te hoog wordt.

Plus dat na een bepaalde leeftijd ivm APK je toch al minstens eenmaal per jaar binnen moet komen. En tenslotte doet men die olie- etc beurt toch al vaak samen met de winterbanden-verwiselactie. Zeker indien de auto lease is.

Vandaar dat ik (nog) niet overtuigd ben dat EV minder onderhoud nodig zou hebben.
Er zijn wel al Model S'en die vele jaren rijden en over de 300.000 km zitten. Accucapaciteit lijkt dan nog steeds best wel prima te zijn. Zijn artikelen over geschreven op één van de EV-websites in de VS, inclusief grafiekjes en vergelijkingen met andere fabrikanten (die komen er véél minder goed vanaf qua accucapaciteit na een aantal jaar).
Nou, de accu’s worden ook gewoon elders gemaakt en aangeleverd. Waarschijnlijk wordt de draadboom en veel electronica ook gewoon ingekocht.
Zoals ook al aangegeven hebben ze moeite met het traditioneel laswerk en spuiten. Dat is ook sinds de stoomtrein niet meer veranderd.

[Reactie gewijzigd door blissard op 25 juli 2024 05:13]

Tesla maakt accu's zelf in hun eigen Gigafactory. Lees jezelf even in, ze lopen echt voorop hierin!
Tesla maakt accu's zelf in hun eigen Gigafactory. Lees jezelf even in, ze lopen echt voorop hierin!
Waarmee het nog steeds geen factor vorm voor de moeilijkheden die tesla ondervind met het opschalen van de productie. In de fabriek zijn onderdelen als de accu kant en klaar aanwezig, het liefst JIT (Just in time).
Wellicht kun je leestekens gebruiken? Kan er geen wijs uit worden wat je bedoelt.
Is dat ook op 1 locatie zoals bij Tesla, of zijn het meerdere fabrieken?
Misschien omdat VW en Ford al een ietsiepietsie langer autootjes in mekaar schroeven? ;)
Ook al vind ik Elon Musk echt een geweldige man, dit soort nieuws komt omdat hij liep te stoefen over het productie aantal.
Dit soort nieuws komt omdat de gehele houdbaarheid van het bedrijf hangt op de aantallen model 3's dat gemaakt kan worden per week. Als Tesla niet de 5k per week haalt is Tesla niet winstgevend en was er een extreem grote kans dat Tesla kopje onder gegaan zou zijn.

Dus ja het is nogal groot nieuws (voor Tesla) dat er zulke aantallen geproduceerd worden.
Interessant. Als je bedrijf hangt of staat op het feit hoeveel producten je maakt, dan heb ik zo mijn vraagtekens of de prioriteit bij kwaliteit of kwantiteit zal zijn. Ik wacht nog wel even voordat de eerste lading(en) een eventuele reparatieronde hebben gehad ;).
Hoe denk jij dat bedrijven winst maken dan?
Tegenwoordig bij de massa productie bedrijven (zo'n beetje ieder bedrijf) zit in de massa productie en die valt en staat bij productie aantallen.
Hoe denk jij dat bedrijven winst maken dan?
Door te investeren op lange termijn, misschien? Hoe verging het de Note 7 onder de outputdruk?
En hoe sluit dit elkaar uit?
Massa productie geeft ruimte om investering op lange termijn te doen.
Om tesla er weer even bij te halen ALLES is letterlijke van start tot nu een lange termijn investering geweest. Ze hebben eerst "luxe" performance auto's gemaakt (op een lotus basis) om genoeg geld te kunnen verdienen om een luxe sedan te kunnen maken (de S). De S had as functie voldoende geld generen om een tweede luxe auto te produceren om daarna genoeg geld en reputatie op te bouwen om een massa auto te kunnen maken. En die massa auto is nodig om zelfstandig te kunnen bestaan zonder investeerders. Hoe denk je dat Tesla het anders had kunnen doen?
Google eens op Tesla betrouwbaarheid en je ziet verschillende berichten, uit verschillende hoeken, dat Tesla niet bepaald betrouwbaar is. Vreemd, want een elektrische motor is in de basis veel minder complex dan een verbrandingsmotor.
Als je op kwaloteit steken laat vallen, dan zal de consument dat onthouden. Daarom hoor je al zo'n 20 jaar dat Frans en betrouwbaar geen goede combinatie is.
Als ik Google dan vind ik alleen maar berichten dat ze erg betrouwbaar zijn ...
Vreemd, ik zou haast zeggen dat je een virus hebt.
Als ik google op "Tesla betrouwbaarheid":
1e resultaat: veel negatieve ervaringen
2e resultaat: "Tesla en Peugeot afgemaakt in betrouwbaarheidsonderzoek"
3e resultaat: positief, maar ik weet niet of de bron onafhankelijk is.
4e resultaat: "Aanhoudende problemen Tesla ..."
5e resultaat: Tesla is hekkensluiter bij betrouwbaarheidsonderzoek ...
Ik denk eerder dat jij een virus hebt. Maar goed: laten we er maar over op houden ...
Geld verdienen is dan vreselijk mislukt. Als er iets verliesgevend is in de autoindustrie dan ud het Tesla wel. Helaas.
Anoniem: 998261 @Nas T1 december 2018 10:42
Voor investeringen op de lange termijn moet je nu geld binnenhalen.

Welke succesvol bedrijf heb jij trouwens opgericht?
De enige manier om goedkoop auto's te maken op grote schaal is door te focussen op (massive) output tegen zo laag mogelijke kosten. Dat is toch niet zo moeilijk? Waarom denk je dat je Renaultje zo goedkoop is en toch 20 jaar mee kan? ...en dan kom je met een telefoon als voorbeeld hieronder.. heb je wel enig idee? Telefoontjes maken is peanuts vergeleken met auto's bouwen. Totaal niet vergelijkbaar.
Ik héb bij Renault aan tafel gezeten, dus ik denk wel dat ik daar iets zinnigs over kan zeggen: laagste kosten waren zeker niet de beslissende factor. Toeleveranciers moesten vooral een hoge kwaliteit leveren. Dat is nodig om het hoge tempo van productie vol te kunnen houden. Elk defect onderdeel zorgt ervoor dat de lopende-band productie hapert. De kwaliteit van leveranciers werd dus ook gemeten in PPM (Parts Per Million) defect.

Tesla lijkt nu achter hetzelfde probleem te komen. Goedkope onderdelen en grootschalige productie is niet de ideale combinatie, dan stokt het soms.
Of het nu Renault is of niet maakt niks uit. Dit speelt overal. Die hele supplychain opzetten is gewoon het moeilijkste dat er is. En of je die nu de afgelopen 60 / 80 jaar steeds hebt bijgeschaafd of je moet hem in 5 jaar opzetten, dat maakt nogal uit. Dat Tesla überhaupt autos maakt op grote schaal is een godswonder. De kans op falen is enorm.
De enige manier om goedkoop auto's te maken op grote schaal is door te focussen op (massive) output tegen zo laag mogelijke kosten. Dat is toch niet zo moeilijk? Waarom denk je dat je Renaultje zo goedkoop is en toch 20 jaar mee kan? ...en dan kom je met een telefoon als voorbeeld hieronder.. heb je wel enig idee? Telefoontjes maken is peanuts vergeleken met auto's bouwen. Totaal niet vergelijkbaar.
Ik vergelijk telefoons niet in zijn geheel, ik haal het voorbeeld aan met de Samsung Note vanwege de druk om output te leveren en de directe impact op kwaliteit.
Wat de Renault betreft: zoek eens op de ervaringen op elektrisch gebied van de Laguna, 2e generatie. En met prijs kun je ook concurreren door afwerking en rijeigenschappen.
En waarom zouden bedrijven zich puur moeten focussen op output? Volgens mij doet Toyota dat ook niet en die doet het ook niet slecht. Niet in verkoopaantallen, niet in betrouwbaarheidsonderzoeken (ervaren betrouwbaarheid en gemeten betrouwbaarheid) en de waardevastheid is relatief goed van een Toyota.
Anoniem: 5897 @Nas T2 december 2018 23:01
Ok, nog steeds niet begrepen dus. En het woordje "Renault" kun je vervangen door elk ander auto merk muv de exclusieve auto's.
Die e-tron schijnt nu pas eind 2020 uit te komen en is heel duidelijk high-end. Terwijl Tesla nu aan het middensegment is begonnen.

Ik zie het zo snel nog niet gaan dus. Audi is verder ook maar één merk. En het schijnt dat Tesla zwaar voorloopt op de accutechniek (zowel capaciteit als kosten). En straks zul je zien dat Autopilot ook zo goed wordt dat het echt grote delen van een route of zelfs begin-tot-einde helemaal zelfstandig kan rijden, daar mag de rest dan weer gaan inhalen.

Dus ja, er komt meer concurrentie, maar er komen ook meer kansen voor Tesla. Vergeet ook niet dat Tesla een flink goede laadinfrastructuur heeft in de westerse wereld, echt indrukwekkend. Denk dat er nog wel wat meer voor nodig is om Tesla uit de markt te knikkeren ;)
Is dat werkelijk zo, of is dat een aanname? Want als ze nu 7000 per week kunnen doen, dan is het zeer aannemelijk dat 5000 geen probleem zal zijn.
https://www.bloomberg.com/graphics/2018-tesla-tracker/

En als men de mail gewoon even had gelezen van Musk. Sommige delen van de productie zitten op 1000+ per dag. Er is absoluut geen sprake van een throughput van 1000 per dag.
En niemand zegt dat, maar ze werken 7 dagen per week en ze zaten eerder al gemiddeld op 4300 per week. Als de productie weer omhoog is, dan is de verwachting dat het inmiddels op 5k zit.

Verder is die link compleet niets zeggend over de productie nu. Heb jezelf wel de cijfers bekeken?
Dan kijk je naar de maandelijkse leveringen en straks kwartaalcijfers. Ze produceren geen 65000 Model 3 per kwartaal.

Ze hebben nog nooit paar weken achter elkaar 5000 per week gedaan. Nietszeggende site? Het klopt aardig met uiteindelijk kwartaalcijfers. Tesla zelf is gestopt met maandelijks rapporteren van leveringen. Wonder why
verschil is dat ford en andere toko's tientallen fabrieken hebben staan en alleen bij een nieuw model een malletje moeten vervangen. tesla moet alles nog bouwen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 25 juli 2024 05:13]

Ja, dat is het probleem bij anderen. Overcapaciteit met dit soort gevolgen.

https://automotive-manage...rieken-in-de-vs-en-canada
Autoverkoop in de USA is ook compleet anders als in Europa. In Europa wordt nog heel wat 'custom' besteld. Met de opties die je wil.

In de USA loop je naar de dealer, je kiest eentje die op de parking staat, je tekent en je rijdt er mee weg (~kost je 2 uur als je gezien hebt wat ze in stock hebben). Dus hun stock is een pak groter als in de EU.

[Reactie gewijzigd door Snake op 25 juli 2024 05:13]

Als de fabrikanten zouden stoppen met hun 101 opties en zich beperken tot 2 of 3 uitvoeringen per model... zout het dan niet zowel voor de fabrikant als voor de klant wat goedkoper en sneller worden?
Vast wel, maar aan die opties wordt goed geld verdient! Dus dat zie ik zo snel niet gebeuren.
oh, als tesla nou met een mooie deal met gm die fabrieken kan overnemen.... dan is het win-win lijkt me...
Tesla heeft toch een fabriek die nog genoeg kan uitbreiden?
oh, zou kunnen, weet ik niet zeker.
Tesla heeft op dit moment 2 giga factories. Beide in de VS. 1 bouwt wagens, de andere batterijen. Nummer 3 gaat gebouwd worden in China maar wat daar van de productieband rolt zal ook alleen voor de Chinese markt zijn.
Waar dan? Als je hier een Tesla koopt, dan komt hij niet eens uit de Gigafactory, maar uit Fremont. De eerste is nog niet eens 100% in gebruik, ze maken er batterijen (ze = Panasonic) en nog wat spul. De koets + onderstel gaat op een boot daar en komt hierheen en wordt hier in elkaar gezet. Maar reken maar dat alles vanuit de US komt.
Anoniem: 120539 @Kraz30 november 2018 23:58
Hoeveel auto’s stampt Ford of Volkswagen eruit van een model in even week? Ik kan het nu nergens mee vergelijken.
Volkswagen produceerde in 2017 gemiddeld 16.500 auto’s. Per dag.

Daarentegen hebben ze er 10 jaar over gedaan om van 25 naar 30 miljoen geproduceerde Golf’s te gaan. Als er élke dag in die tien jaar productiewas zijn dat ook ‘maar’ een dikke 1600 golfjes per dag, wat ik eigenlijk wel mee vindt vallen.
Knap dat ze de productie op de rit lijken te hebben, maar om eerlijk te zijn zegt het me helemaal niets.
Hoeveel auto’s stampt Ford of Volkswagen eruit van een model in even week? Ik kan het nu nergens mee vergelijken.
De Volkswagenfabriek in Wolfsburg produceert 3800 Golfjes per dag. Tesla heeft nog wat in te halen :)
Rond deze periode zou de configurator open moeten gaan voor de vroege reserveerders. Naar verluid zouden er ongeveer 8000 reserveringshouders kunnen zijn in NL. Maar aangezien niemand cijfers weet, bevestigd dan wel ontkend, moet dit cijfer met een korrel zout genomen worden...cijfer kan lager zijn, of (veel) hoger.

De productie voor EU zal in januari moeten starten. De eerste leveringen worden rond maart verwacht.

Totdat de configurator open gaat, blijft het gissen naar de prijs en naar welke uitvoeringen in welke volgorde worden geleverd. Met de natte vinger in de lucht, gok ik op het volgende:

- Long range AWD met premium interieur: > € 62.000
- Performance AWD met premium interieur en Performance pakket: > € 76.000

In de VS wordt nu ook een "Medium Range RWD met premium interieur" model geleverd. Of deze naar de EU komt, is nog onbekend. Als dit model komt, zal deze ongeveer € 55.000 kosten.

Met gaat er nog steeds vanuit dat de "Standard Range" auto halverwege 2019 leverbaar wordt. Waarschijnlijk eerst in de VS, mogelijk eind komend jaar in de EU. Het is ook nog afwachten of men een "Standard interieur" versie gaat maken, zodat daadwerkelijk het "basis model" op de markt komt. Deze zou in NL dan waarschijnlijk ongeveer € 42.000 moeten kosten.

Alle inschatting inclusief BTW en kosten rijklaarmaken.

Er komen geen belastingtruuks. Er is voorlopig nog 0% BPM en geen MRB. Verder is al bekend dat de zakelijke rijder voor het bedrag tot € 50.000 4% bijtelling moet betalen. Het stuk daarboven is standaard tarief. Las wel dat men nadenkt over een aanschafsubsidie vanaf 2021 van € 6000. Zou leuk zijn voor de particulier (zoals ik). Maar lijkt een beetje laat voor de vroege overstappers te komen.
Knap dat ze de productie op de rit lijken te hebben, maar om eerlijk te zijn zegt het me helemaal niets. Hoeveel auto’s stampt Ford of Volkswagen eruit van een model in even week? Ik kan het nu nergens mee vergelijken.
BMW en Mercedus produceerden in 2016 elk ongeveer 2,5 miljoen auto's ofwel 7000 per dag (elke dag):
https://en.wikipedia.org/...r_vehicle_production#2016
Ford en VW doen natuurlijk veel meer, maar VW heeft ook 50 fabrieken extra tov Tesla. Ik heb het ooit eens heel grof bekeken per fabriek bij VW en dan is het verschil niet groot (ongeveer gelijk). Die vergelijking zal niet accuraat zijn, omdat VW niet in elke fabriek daadwerkelijk hele auto's fabriceert. Ook heb ik het formaat van de fabrieken of aantal werknemers niet bekeken.

Maar heel basic gezien is volgens mij 1000/dag auto's in 1 fabriek een flinke prestatie.
Ik zie graag betaalbare elektrische auto’s. De alsmaar stijgende belastingen op benzine begint absurde vormen aan te nemen. Het rijden van een auto is straks alleen maar voor de mensen met een fors inkomen. Oftewel rijke mensen.

Het is niets voor niets dat je vaak oudere auto’s op de weg ziet rijden, de techniek gaat langer mee maar de auto’s en de brandstof worden steeds duurder. Op een gegeven moment komt er een omslag dat de lonen niet hard genoeg mee stijgen en dat men een auto plus benzine gewoonweg niet meer kan betalen. (Niet te vergeten onderhoud en degelijke).

Persoonlijk frustreert mij het dat door het kabinet allerlei verhogingen worden doorgevoerd voor het “nieuwe economisch rijden” maar dat je het niet makkelijker word gemaakt om bijvoorbeeld een middle class elektrische hybride te kopen omdat de bijtelling weg is gevallen. Men mag van mij nadenken over een gunstigere tegemoetkoming d.m.v. bijvoorbeeld een inruil premie waarvan men een fatsoenlijke hybride auto of een elektrische kan kopen die bij hun woon-werk situatie past. Met een schamele €6000,- geplande tegemoetkoming in 2021 red je het niet. Men zit niet voor de lol om ‘s ochtends 8 uur in de spits met een volle benzine tank.

[Reactie gewijzigd door MoldyInko op 25 juli 2024 05:13]

... dat je het niet makkelijker word gemaakt om bijvoorbeeld een middle class elektrische hybride te kopen omdat de bijtelling weg is gevallen
De bijtelling valt niet weg, maar het bijtellingsvoordeel wordt minder bij EV's boven 50.000 Euro. Ik weet niet wat jouw definitie van een middenklasser is, maar volgens mij kom je met een halve ton nog steeds een heel eind.

Daarnaast is voor EV's nog altijd geen BPM verschuldigd, dus er is wel degelijk belastingvoordeel op EV's. En deze week werd bekend gemaakt dat de subsidiekraan nog verder ooengaat.

Maar dat neemt niet weg dat, zodra EV's gemeengoed zijn geworden en 's lands milieudoelen zijn gehaald, de belastingvoordelen zullen worden afgebouwd. Enerzijds omdat de schoorsteen in Den Haag ook moet blijven roken (pun intended :+ ), anderzijds omdat die milieudoelen ook niet gehaald gaan worden als we vanwege de relatief lage kilometerkosten van een EV veel meer gaan rijden...
Zelfs zonder BMP zijn EV's veel duurder in aanschaf dan ICE. Hyundai Kona is +- 35% duurder als EV met dezelfde opties. Het is voornamelijk interessant voor mensen die veel rijden en op lange termijn het terugverdienen in KM kosten. Of zakelijke rijders die een bijtelling voordeel hebben.

Zou graag een kleinte auto (Formaat VW Polo/Peugeot 208) willen zien als EV met minimaal 300KM bereik, voor maximaal 25.000 euro. Of een PHEV met minimaal 50K elektrisch bereik.

Voorlopig komen ze er niet. Wellicht gaat die 6.000 euro EV subsidie in 2021 gaat helpen om ze betaalbaar te maken.
Een PHEV met 50km+ berijk en 2e hands goed betaalbaar bestaat al. De Chevrolet Volt / Opel Ampera.
Ik heb er een op de zaak gekocht enkele jaren geleden, maar het is nog steeds een fantastische optie. Wij denken eraan onze 2e auto (prive) ook te vervangen voor een 2e handse nu de prijzen zo gunstig geworden zijn.
Met een beetje opletten op rijgedrag en inpluggen waar mogelijk (soms een straatje extra lopen voor je bestemming) lukt het ons 95% van de tijd electrisch te rijden. In de zomer halen we 70km in de winter 50km op een lading (of als je slim laad waardoor de accu’s warm zijn en de standkachel aanzet 10min voor vertrek red je 60km ook nog in de winter. Wel heel netjes rijden dan).
En als je een keer verder moet kan dat gewoon op benzine met de range extender. Daarnaast is het onderhoud qua kosten een lachertje.
Jammer dat de opvolger nooit naar europa is gekomen. En de Bolt is het gewoon net niet (qua looks en afmeting).

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 25 juli 2024 05:13]

Welke PHEV's in het formaat VW Polo/Peugeot 208, met 50km elektrisch bereik zijn er 2de hands te koop?
Komt die maat zo precies dan?
De Ampera/Volt (4deurs) is met 4.16m slechts 20cm langer (en zelfs 2cm smaller) dan de kleinste huidige 208.
Het verschil met de Polo is zelfs kleiner. Misschien dat je denkt dat het een grote auto is omdat hij wat lager/platgeslagen is dan zo’n bolle peugeot of hoge en blokkige polo, dat vertekend wat. Maar in de praktijk zit er weinig verschil in.
Die auto’s hebben deze platte vorm, en liggen zeer laag op de weg ivm aerodynamica. Maar lijken daardoor op het oog ook wat langer dan ze daadwerkelijk zijn. Mijn 2 deurs Saab cabrio (hobby auto) uit 2004 is echter een stuk groter (maar veel minder practisch), en dat is echt geen enorme auto.
Grappig genoeg lijkt hij op een afstand kleiner dan onze volt, maar is een dikke halve meter langer!

Daarnaast, in de praktijk maakt de maat ook weinig uit toch? Als het maar een practische auto is voor waar jij hem voor nodig hebt, met daarnaast comfort. En dat de kosten (aanschaf, onderhoud en kosten per km) meevallen en de aantal km/KwH maar goed zijn toch?
En dan rijd je wel electrisch ipv met allerlei argumenten om het maar niet te doen met je ICE wagentje co2 blijven stoken.

Daarna nog even sparen voor wat PV panelen op het dak van je huis, en inprikken aan die laadpaal. Dan ben je al een eind goed op weg toch?

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 25 juli 2024 05:13]

Ampere is 54 cm langer

Peugeot 208 = 396 x 174 x 146 cm (L B H)

Opel Amere = 450 x 179 x 144 cm (L B H)
Blijkbaar kwam ik op de ampera-e uit toen ik de maat opzocht. Maar wat dan nog. Waarom zou die 54 cm lengte je tegenhouden?
Het rijd alsnog goedkoper, en het is beter voor het milieu (zeker als je ook een paar PV panelen hebt/aanschaft).

Klinkt voor mij meer als een smoes om ICE te blijven rijden. Ik hoor zoveel mensen die zeggen electrisch te willen gaan rijden, Maar velen hebben altijd weer een smoes om het toch niet te doen.
Stiekeme angst of onwetendheid? Ik weet niet wat het is. Maar er zijn al genoeg mooie opties op de markt, ook 2e hands en betaalbaar.
50cm meer is in een drukke stad het verschil tussen wel of niet de mogelijkheid hebben om te kunnen parkeren. Een Smart raak je nu eenmaal makkelijke kwijt dan een grote middenklasser.
En smart is dan ook een slagje kleiner dan de 208 waar het vergelijk mee gemaakt wordt. Een smart parkeer je gewoon over dwars in het parkeervak. Mensen zijn altijd bang in de stad om te parkeren en verwachten 1 meter ruimte voor en achter de auto als dat er niets is is de conclusie nee dat past niet en rijden door. Hoe vaak ik dat niet naast me hoor, daar pas je niet in. Nou echt wel :9
Die parkeer issue is een non argument. Een parkeervak heeft gewoon een bepaalde maat waar en grote auto ook in past. Je moet alleen wat strakker leren parkeren. Ik heb dat probleem echt nog nooit gehad, ook niet toen ik een Saab 9-5 estate en een Saab 9-7x reed. En dat zijn echt flinke wagens.
En ik kom bijna dagelijks in Utrecht en Amsterdam en ook regelmatig andere steden (ivm werk). In Utrecht (en meerdere steden) kun je ook vaak nog gratis parkeren als je ook oplaad. Als de stad een plek is waar je veel komt kan dit een extra argument zijn om een paar concessies te doen en electrisch of phev te rijden.

Daarnaast nog even over die opmerking van je qua parkeren.
Het enige type auto waar dit een argument zou zijn is inderdaad een smart fortwo of een Toyota IQ, omdat er daadwerkelijk 2 in 1 parkeervak passen. Laat er van die eerste nou een prima elektrische versie bestaan.

Verder zijn er nog vele andere opties inclusief kleine electrische wagens die nieuw binnen de door jou genoemde price range zitten. En anders duurdere modellen die 2e hands daaronder te koop zijn.
Modellen als:
Zeo, i3, c-zero, i-miev, e-berlingo, Nissan Leaf of in mindere mate de plugin prius modellen (want die zijn weer wat groter, en rijden niet echt volledig elektrisch). En dan ben ik er vast nog een hoop vergeten.

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 25 juli 2024 05:13]

Laat nou de smart ook vanaf 2019 alleen nog maar elektrisch worden. Al duurt het dan nog een paar jaar voor er echt een 2e hands markt voor ontstaan.
Maar ik ben het wel eens dat het voor een groot deel van de bevolking niet te doen is om te blijven auto rijden. En OV is momenteel echt geen alternatief. Te duur, te traag en te lastig.

[Reactie gewijzigd door NBK op 25 juli 2024 05:13]

Rij graag EV, maar niet een 5 jaar oude auto met 60K op de teller die voor mij te groot is. Ruimte die ik niet gebruik en alleen onhandig is met parkeren. Hyundai Kona zou een optie zijn geweest als het niet 45K zou kosten.

Zodra er een kleine EV is met 300KM of meer range voor rond de 25K, dan sta ik in de rij. Ook als er een kleine PHEV is met 50km EV range voor rond de 25K. Verwacht dat het nog wel paar jaar duurt.
BMW I3rex van 2015 kost rond dit geld
Het issue is dat er nieuw niets is voor 25K. Hoewel het ook goed zoeken is om een i3 rex uit 2015 te vinden met niet al te veel KM's (NAP geverifieerde kilometerstanden) voor 25K inclusief BTW. Op autotrader staan ze er tussen, maar dan ex BTW.
Wellicht is het voor jou persoonlijk nog iets te vroeg voor een EV. Is ook geen ramp, de komende 3-5 jaar komen er tientallen BEV modellen bij, waaronder ook modellen die goedkoper zouden moeten zijn. Zeker als er ook nog een 6k subsidie zou komen.
Anoniem: 120539 @Lisadr30 november 2018 23:41
Zou graag een kleinte auto (Formaat VW Polo/Peugeot 208) willen zien als EV met minimaal 300KM bereik, voor maximaal 25.000 euro. Of een PHEV met minimaal 50K elektrisch bereik.
Ga eens kijken naar een Zoë, en huur de accu.
Valt binnen je norm.
Als je niet te veel rijdt kun je je accuhuur wegstrepen tegen de wegenbelasting die je op een beetje ICE betaalt.
Heb ik naar gekeken. Nieuw met wat opties kost het 36K + 99 euro per maand accuhuur voor 15.000 km pr jaar. Accu huur is 3x hoger dan wegenbelasting.

Een VW Polo of Peugeot 208 met luxere opties (zoals zelfstandig parkeren) kost minder dan 25K. Bij 15.000 km per jaar is het verschil aan benzinekosten 750 euro per jaar. Dat is minder dan de accuhuur minus wegenbelasting.
Anoniem: 120539 @Lisadr1 december 2018 08:01
Ik stel een auto voor die voldoet aan de oorspronkelijke voorwaarden, en ineens ga je er allerlei extra voorwaarden bij halen én hem vergelijken met auto’s die niet aan de primaire voorwaarde “ik wil een EV” voldoet.

Elektrisch rijden is op dit moment zeker als particulier economisch inderdaad nog niet goed uit te leggen. Je moet het dan ook echt alleen maar doen omdat je graag elektrisch wilt rijden, niet omdat het zo goedkoop is. (Want dat is het zeker niet.)
Onzin met zonnepanelen op je (huis)dak rij je voor 1 a 2 cent per km. 10k km is dan zo 1000 euro goedkoper op brandstof alleen.
Die zonnepanelen staan hier natuurlijk helemaal los van.
Ik heb zonnepanelen en een Zoë.
De opbrengst van mijn panelen is ruim voldoende voor het hele jaar rijden.
Als ik echter die 2000kWh die nu in de Zoë gaan aan mijn netbeheerder zou leveren zouden deze ongeveer 20 cent per stuk opleveren. Dat doen ze nu niet, omdat ze door de Zoë verbruikt worden.
De energie voor in de auto blijft zolang we mogen salderen dus net zo duur als dat je geen panelen hebt.
(Al voelt het wel lekker dat we rijden op de zon is dat dus vooral een psychologisch effect; economisch gezien maken zonnepanelen voor het elektrisch rijden niets uit.)

Specifiek voor de Zoë durf ik toch echt wel vol te houden dat deze voor een particulier puur financieel gezien niet te verantwoorden is; Als je een Zoë vergelijkt met een Clio dan voelt de laatste echt niet als een 'mindere' auto. Zowel de uitrusting als de afwerking doet echt niet onder voor die van de Zoë.
Toch kost de basis Clio maar €16.200, en begint de Zoë op €32.890, of zonder batterijpakket op €24.990.
Kies je voor die laatste, en huur je dus de accu dan is deze op basis van 10.000 kilometer €948,- per jaar, ongeveer hetzelfde als wat je aan brandstof uitspaart.

Nogmaals: ik ben vóór, maar puur financieel gezien is het echt nog geen verstandige keus.
Je moet het doen voor het milieu, het gemak, het nooit meer tanken, het lekker rijden, de emotie, de kik, de stilte of verzin het maar, maar niet voor het geld*

*Allemaal nog steeds: als particulier. Zakelijk gezien is een EV (en ook volgend jaar nog als je onder de 50K blijft) ook financieel uitermate interessant door extra aftrekmogelijkheden en een lage bijtelling.
Moet dat natuurlijk wel mogelijk zijn. Hier bij mij in de straat heeft bijvoorbeeld 100% van de bewoners niets aan zonnepanelen, de daken zijn nou net op de meest ongustigste richting gericht...
tja ik ken je dak niet, maar:
je kunt nu panelen krijgen voor onder de 100€ per stuk. (goedkoop dus)

en zelf heb ik geen enkel paneel op zuid, maar alles oost-west liggen.
door oost-west heb ik wel 2x een dak vol te leggen en kan ik er 24 hebben. (ex het schuurtje)
dit lever mij nog een 5500kWh op en dat is meer als ik nodig heb dus verwarm ik mijn huis ook nog met een warmte pomp (dus bijna geen gas meer nodig).
(oost-west doet 75 tot 80% opleveren, dat is nog niet eens slecht.)

noord daken doen nog een wel een leuk op opleveren.
als het niet al te stijl is, dan ga je al snel richting de 50%.

mischien zie je te veel beren op de weg. :P

[Reactie gewijzigd door migjes op 25 juli 2024 05:13]

Nee hoor, er zijn genoeg tools online die het allemaal voor je uitrekenen, wat het kost en wat het opbrengt. Tevens ook tweemaal een bedrijf langs laten komen en geloof mij maar die willen echt wel verkopen maar geven ook eerlijk aan wat je mag verwachten qua opbrengst.
Zoals jij het beschrijft lijkt elk dak geschikt te zijn en dat is simpelweg niet het geval, ik vermoed eerder dat jij veel te positief ingesteld bent
volgens de tools online is mijn dak slecht, en toch ben ik nu bezin mijn 3de set terug te verdienen.
tja hoe kan dat nu?
(die tools rekenen nog met prijzen van 3 jaar geleden, dat is meer als gehalveerd nu.)

installateurs, die heb ik niet nodig die zijn mij te conservatief.
is goed zelf te doen.
vaak snappen ze oost-west niet (laat staan noord), zo heb ik 6430Wp op maar een 4000W omvormer.
dat kan met gemak, doordat oost en west op andere momenten zijn top haalt. ;)

dus wil je het echt weten, dan zul je de juiste gegevens moeten verzamelen en hier een posting doen:
Electriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) deel 7
vast iemand die het voor je uit kan rekenen (als je het lief vraagt). ;)

maar er is ook nog het postcoderoos model (zonnepanelen op andermans dak) of windmolen collectieven.
dus als het echt niet kan, dan zijn er meer oplossingen. ;)
niks zit er in de weg om groen elektrische te rijden, als je maar wil.

[Reactie gewijzigd door migjes op 25 juli 2024 05:13]

Anoniem: 1122765 @TIGER792 december 2018 09:47
Zelfs bij noord is de terugverdientijd 10 jaar. Dus ook die vlieger gaat niet op. Bij zuid is terugverdientijd 5 jaar met installatie. Oost west 6-8 jaar noord 8- 11 jaar. Nog steeds 100 keer beter dan de 0.10% die de bank geeft

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1122765 op 25 juli 2024 05:13]

Voorwaarde was maximaal 25K en dat is de Zoe natuurlijk niet, die begint vanaf 35K. Dat terzijde, je geeft inderdaad mijn punt goed aan

Elektrisch rijden is op dit moment zeker als particulier economisch inderdaad nog niet goed uit te leggen. Je moet het dan ook echt alleen maar doen omdat je graag elektrisch wilt rijden, niet omdat het zo goedkoop is.

Het is inderdaad voor veel particulieren economisch niet interessant en mijn verwachting is dat het de komende jaren gaat veranderen. Dat er medio 2021 wel interessante opties zijn voor particulieren. Wellicht een Zoe opvolger die dankzij een 6K subsidie interessant gaat worden.

Volgende stap is om te zorgen dat alle stroom groen is, anders blijft het milieu vervuilend.
Anoniem: 675720 @Lisadr1 december 2018 11:59
Die 35k voor de zoe is als je de accu koopt. Bij huur gaat de aanschafprijs van de auto naar beneden. (Lees: onder 25k)
Elektrisch rijden is op dit moment zeker als particulier economisch inderdaad nog niet goed uit te leggen. Je moet het dan ook echt alleen maar doen omdat je graag elektrisch wilt rijden, niet omdat het zo goedkoop is.

Het is inderdaad voor veel particulieren economisch niet interessant en mijn verwachting is dat het de komende jaren gaat veranderen. Dat er medio 2021 wel interessante opties zijn voor particulieren. Wellicht een Zoe opvolger die dankzij een 6K subsidie interessant gaat worden.
Ik heb vier jaar in een LEAF gereden via een private lease. Die heb ik vergeleken met de zuinigste diesel van dat moment, de Citroën C4 Cactus Blue HDi. Qua lease maakte het niet veel uit: wat de Citroën aan vaste lasten goedkoper was, maakte de LEAF weer goed met lagere energiekosten.

Als je koopt zal het waarschijnlijk qua 'Total cost of ownership' ook redelijk vergelijkbaar zijn: hogere aanschaf, maar lagere energie- en onderhoudskosten en geen MRB. Met een €6000 aanschafsubsidie komen er echt wel modellen die gewoon de goedkopere keuze zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan de Sion van Sono Motors: €16.000 met batterijhuur, €4.000 meer voor aankoop van de batterij. Reëel bereik 250 km en er kan een aanhanger achter. Maar dan heb je dus na subsidie voor €14.000 een hele ruime auto en super lage gebruikskosten.

Nu is 250 km misschien nog net niet genoeg voor bepaalde ritten, maar het gaat dan al rap de goede kant op. Zeker nu meerdere landen een duidelijke stip op de horizon zetten die het einde van de fossiele auto markeert zullen de fabrikanten een breder aanbod moeten ontwikkelen en gaat concurrentie zorgen voor prijsdruk, terwijl de schaalvoordelen het mogelijk maken om de batterijen ook in kleinere en goedkopere auto's te gebruiken.
Het is voornamelijk interessant voor mensen die veel rijden en op lange termijn het terugverdienen in KM kosten. Of zakelijke rijders die een bijtelling voordeel hebben.

Zou graag een kleinte auto (Formaat VW Polo/Peugeot 208) willen zien als EV met minimaal 300KM bereik, voor maximaal 25.000 euro. Of een PHEV met minimaal 50K elektrisch bereik.
Daar zit je probleem: je wilt te veel. Een elektrische auto met groot bereik heeft een grote accu nodig en een accu is nou juist zo duur. Als je meer bereik wilt moet je meer betalen, zo simpel ligt dat. In de toekomst zal daar nog wel iets aan veranderen, maar voorlopig geldt: km = €

Overigens zeg je zelf dat elektrisch rijden nu voordelig is voor mensen die veel kilometers maken, maar zeg je tegelijkertijd dat ook jij veel kilometers (bereik >300km) wil maken. Dan zou ik zeggen: sla je slag!
Anoniem: 167912 @SpazzII1 december 2018 10:51
Dat is zijn probleem niet, dat is het probleem van elektrische wagens. Momenteel zijn ze gewoon op geen enkel vlak concurrentieel, niet op prijs, niet op gebruiksgemak, niet op bereik. Over het uiterlijk kan men dan nog discussiëren maar ik vind er geen een mooi ( op de Lotus met tesla motor na misschien). Dat zijn allemaal dealbreakers bij een aankoop. Zo lang dat niet veranderd zie ik ze geen succes worden.
Dat is zijn probleem wel, want hij wil er wel een. Overigens zijn die dingen niet aan te slepen; de vraag is hoger dan het aanbod (dat zal ook wel iets met de prijs doen). De industrie vaart er voorlopig wel bij. Het hoeft dus helemaal geen succes te worden, dat is het al. Overigens concurreren elektrische auto's op een gebied dat je niet noemde: duurzaamheid (of het nou waar is of niet, het verkoopt wel).

Voorlopig is het verhaal simpel: als je een elektrische auto wilt, dan moet je daarvoor betalen. Vind je het te duur? Prima, en evengoede vrienden, maar dan rijd je niet elektrisch. Je kan hoog of laag springen, maar voor jou 10 anderen. Overigens is mijn voorkeur dat jullie er geen kopen, want ik denk dat de prijs pas afneemt als de vraag afneemt.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 25 juli 2024 05:13]

kijk eens op sono motors, die zijn bezig met ontwikkelen van de sion, uiteraard is het een start up, dus zien hoe het met de productie gaat (beetje tesla in het klein, aldoende leren ze), maar lijkt binnen je budget te vallen en als dan ook nog per 1.1.2021 de mogelijke 6.000 euro subsidie komt, zou de auto onder de 20.000 euro te krijgen moeten zijn, zijn inmiddels aardig wat filmpjes over de sion te vinden op internet
Het probleem van Sono is hetzelfde probleem als dat van Tesla, alleen dan nog veel groter. Goedkope auto's maak je in massa-productie, waarvoor je eerst grote fabrieken nodig hebt. De kapitaalbenodigdheden zijn immens. Welke investeerder gaat er nu nog een miljard in Sono steken? Tesla heeft het grote voordeel gehad van First Mover.
Kijk, we komen er wel. Geduld is een schone zaak. En vertrouwen in de inventiviteit van de mens helpt daarbij ook. Over een paar jaar gaat de markt voor EV's misschien zomaar op die van conventionele brandstofauto's lijken :)
Je betaalt bij een EV vooral voor de accu en dus het bereik.

Die 300KM bereik is dus wat bij jouw eisen de prijs nogal opdrijft.
Daarmee wordt het gelijk ook een wat grotere auto dan een VW Polo.

De Nissan Leaf komt wel in de buurt van jouw eisen.
Nissan Leaf is voor mij te duur. Met komst van solid state accu's, schaalvergroting van accu's en EV's denk ik dat het met 3 a 5 jaar voor velen betaalbaar gaat worden een om EV te kopen.

Tot die tijd is het een luxe die vaak interessant is voor zakelijke rijders i.v.m. beperkt bijtelling.
solid state accus komen er voorlopig niet. Mede omdat bij dat type accu de schaalvergroting geen impact heeft op de prijs op dit moment.
In 3 a 5 jaar kan het veranderen, hoewel ik al 15 jaar lees dat er binnenkort een doorbraak komt met accu's .
Hou de Sion in de gaten van Sono Motors. Die is ongeveer het formaat van een Golf en belooft c.a. 200-250 Km range. Ook heeft ie zonnepanelen rondom.
Alleen heeft die wagen zijn reputatie ineens een deuk gekregen. Lange tijd werd deze aangekondigd als een wagen van €16000 met dan €4000 erbovenop voor de aankoop van de batterij. Die batterijprijs is nu gestegen naar €9500 voor een pak van 35kWh. En met een totale verwachte prijs op dit moment van €25500 is deze wagen al weer net iets minder interessant geworden.
Kijk eens naar een gebruikte Fiat 500E, afkomstig uit USA. Prijzen zijn vanaf € 15.000,- google of lees hier meer https://www.groen7.nl/dit...-fiat-500e-van-autotrack/
Anoniem: 1122765 @Lisadr1 december 2018 12:51
Tweedehands zat keuze, vw up nissan leaf allemaal onder de 15k te vinden.
Auto's zoals de Tesla zullen nooit gemeengoed worden. De voorziening om miljoenen elektrische auto's op te laden zijn gewoonweg niet toereikend. Ook zal iedereen niet een laadpaaltjes voor zijn deur krijgen. De actieradius van de wagen is gewoon te klein en het opladen duurt te lang.

Persoonlijk zie ik veel meer toekomst in auto's die op waterstof rijden en gebruikmaken van een brandstofcel. De actieradius is veel groter en het vullen van de tank duurt niet veel langer dan dat je met je benzine/dieselauto bij de pomp staat. Een probleem hierbij kan dan wel weer de productie van waterstof zijn.
Neen, neen, neen. Geen idee waar je die FUD vandaan haalt. Er zijn meer dan genoeg voorzieningen om elektrische wagens mogelijk te maken. Ze kunnen zelfs een positieve impact hebben op ons elektriciteitsnet als we eenmaal vehicle-2-grid kunnen doen omdat ze dan kunnen helpen het net te stabiliseren. En 's nachts liggen de meeste centrales stil, het ideale moment om wagens op te laden. Je moet eens opzoeken hoeveel kWh we elke dag oprijden met onze wagens en dan de totale elektriciteitsverbruik in het land per dag. Je zal ervan versteld staan hoe klein die impact is.

Waterstof aan de andere kant heeft niets dan nadelen. Als bijproduct van andere processen heb je inderdaad een hoeveelheid waterstof die je kan gebruiken, maar veel te weinig om heel je wagenpark van energie mee te voorzien. Dus moet je speciaal waterstof gaan maken. Dat kost energie. Je moet dan je waterstof transporteren, dat kost nog heel wat meer energie. Je moet dan die waterstof onder druk zetten om over te pompen. Weer een hoop energie die verloren gaat om dan uiteindelijk die waterstof terug om te zetten in energie. En waar een BEV zowat 80% van de initieel opgewekte energie omzet in beweging is dat bij een waterstof auto nog geen 20%.
Na het woordje waterstof al afgehaakt; iemand die dat roept heeft zich niet verdiept in de materie en roept maar wat. Zo en nu stap ik in mijn B250e op weg van Amsterdam naar Enschede al 5 jaar lang genietend van hetgeen volgens sommigen onmogelijk is; goedkoop en comfortabel rijden met 150 kilometer actieradius.
Prima, maar ik ben het niet met je eens. ;)
Zijn er wel voorzieningen voor miljoenen auto's op waterstof dan? De infrastructuur voor waterstofautos loopt zwaar achter.

Lees het achtergrond artikel van Tweakers begin deze maand eens, het heeft er alle schijn van dat waterstof voor auto's een gepasseerd station is.
Maak je maar geen zorgen om de milieu lobby, de fossiele lobby is makkelijk 10x zo sterk. Die maken mensen bang voor de noodzakelijke maatregelen die we moeten nemen. Heel vaak zijn groene investeringen ook economisch gezien zeer rendabel, juist voor de kleine portemonnee.

Deze maatregel zorgt er hopelijk voor dat zelfs als je een kleinere portemonnee hebt je dit soort auto's kan betalen, al dan niet gefinancierd, de kosten van financieren kan je dan wegstrepen tegen de lagere onderhoud en brandstofkosten.
Ik blijf dat toch bijzonder vinden. Stellig beweren dat:
Auto's zoals de Tesla zullen nooit gemeengoed worden.
(De nadruk op nooit is van mij)
Gebaseerd op een beschrijving van de situatie anno 2018:
De voorziening om miljoenen elektrische auto's op te laden zijn gewoonweg niet toereikend. Ook zal iedereen niet een laadpaaltjes voor zijn deur krijgen. De actieradius van de wagen is gewoon te klein en het opladen duurt te lang.
Dat is net zo onzinnig als tegen je dochter van vijf zeggen: "Dat wordt echt nooit wat met jou, je kunt nog niet eens fatsoenlijk autorijden!"
Ik denk dat hij bedoeld dat de bijtelling van elektrische hybride's nu ook gewoon op 20% zit (net zoals de diesel en de benzine auto's) en dus niet meer gestimuleerd wordt terwijl ze toch echt wel zuiniger zijn dan "standaard" auto's, mits goed gebruikt. (Elektrische hybrides != EV). Alleen op volledig elektrische auto's is een bijtellingsvoordeel (als ze minder dan € 50.000,- kosten) en daarvan zijn er nog te weinig die een fatsoenlijke range hebben. Degene die dat wel hebben (Kia Niro-e, Hyundai Kona-e), hebben belachelijk lange levertijden.
Privé zijn ze al voor Jan modaal al helemaal niet aantrekkelijk om aan te schaffen.
Dat is toch fantastisch als veel minder mensen een auto kunnen betalen. En slim ook. De meesten van ons werken gemiddeld één week per maand om hun auto te kunnen betalen. Iemand rekende ooit uit dat als je je auto weg doet en een week minder gaat werken je (bijna)
al je vervoer lopend kan doen, gezonder leeft en dan nog tijd over houdt.

Ok, ik heb enig eigen belang omdat ik dan misschien minder in de file sta.
Anoniem: 1092407 @Chielllie30 november 2018 21:46
Bovendien is auto bezit een zichzelf toegeschreven recht dat helemaal niet meer van deze tijd zou moeten zijn. Uiteraard zijn er situaties waarin iemand niet zonder kan maar in veel zoniet de meeste gevallen kan iemand volgens mij prima zonder. Ik doe het althans al m'n hele leven zonder. Ik vind autorijden overigens best prettig maar dat komt misschien wel juist omdát ik geen auto heb. Eens in de zoveel tijd huur ik een auto of ik leen er een, voor als het echt nodig is. Ik heb een goed inkomen maar toch vind ik een auto in aanschaf en in gebruik gewoon te duur. En ik zie gewoon niet hoe ik een dergelijke uitgave voor mezelf moet rechtvaardigen als je door simpelweg wat minder te werken de afhankelijkheid van die auto kunt elimineren. Een week werken elke maand puur om een auto te kunnen bezitten met een bedenkelijk doel. Mij niet gezien.
Ik ben na een defect en het wegdoen van mijn auto een aantal maanden autoloos door het leven gegaan. Het werkt voor mij totaal niet. Met de trein naar het werk ging redelijk ok maar het duurde 15 minuten langer (op een reis van 20 minuten) en de trein was soms zo vol dat ik de volgende moest nemen (30min later) maar over het algemeen werkte het ok.

Maar als ik dan naar familie wou, die (bijna) allemaal in het noorden wonen, moest ik een aantal keer overstappen en deed ik dubbel zo lang over de reis. Bovendien moest ik in het weekend iemand bellen om mij op te halen van het station, want er rijden geen bussen in het weekend.

Ik ben er toen wel achter gekomen dat als je in het noorden of oosten van het land woont, en je geen auto hebt, dat je dan behoorlijk inlevert op vrijheid. Ik heb dan ook altijd het idee dat mensen die zeggen nooit een auto nodig te hebben in de randstad wonen, waar het wel fijn werkt.
Anoniem: 1092407 @StarZ30 november 2018 22:22
Uiteraard verwachtte ik dit soort reacties wel. Ik heb er ook begrip voor. Maar er zullen er genoeg zijn die niet reageren omdat de kern van mijn bericht wellicht wel op hen van toepassing is. Om die reden ga ik hier geen ellenlange discussie maken met mensen op wie het niet van toepassing is. Ten eerste heb ik daar al iets over gezegd in mijn oorspronkelijke bericht. Ten tweede krijg je automatisch een beeld van verzet terwijl het daar helemaal niet om te doen is.

Het gaat om het automatisme van mensen dat je nu eenmaal een auto moet hebben. Het hoort er blijkbaar gewoon hij. Terwijl dat dus helemaal niet zo hoeft te zijn en feitelijk onjuist is. Een auto kopen omdat het zonder niet gaat is iets heel anders dan een auto kopen en er nooit echt achterkomen dat het zonder ook best prima is.
Het openbaar vervoer is niet flexibel genoeg. Niet om de nodige boodschappen voor een gezin voor de volgende week in 1x te halen. Niet om dochterlief op te halen op de fuif om 3u 's nachts. Of om wat balkjes, tegels, lijm, schroeven, ... voor het terras project bij elkaar te sprokkelen binnen een paar uurtjes. Ga zo maar door, alledaagse use cases die niet mogelijk of erg frustrerend zijn met het openbaar vervoer.

Probleem: vaste + beperkte dienstregeling en geen cargo tenzij wat je op spierkracht kan verplaatsen.

Om even een brood bij de bakker te gaan halen is die wagen niet gekocht hoor, maar inderdaad er is wel een zekere gemakzucht, of automatisme als je wil, als je die wagen toch hebt staan, hem voor alles te gebruiken.
Ik zie grote potentie in car sharing. Alle gemakken van autovervoer zonder de perikelen van autobezit (parkeren, belasting, onderhoud etc.). Eigenlijk doodzonde als je kijkt naar de hoeveel tijd dat een auto staat te niksen (lees niet autorijden, kostbare parkeerruimten innemen).
Alleen is het zonder dus niet prima.

Misschien voor jou, omdat je weinig reist, een werkgever in de buurt hebt, of een naast een station, of omdat je graag jezelf in bochten wringt.

Zonder auto zul je altijd omwegen moeten zoeken en afhankelijk zijn van anderen. Voor een weekendje weg zit je in de trein met half Nederland. Als student "kon" ik ook zonder auto. Maar wat is alles toch makkelijker (of überhaupt mogelijk) met auto.

Ik vraag me dan ook af wat de kern van je bericht wel is. Want volgens mij komt het erop neer dat je zelf een heel kleine niche hebt gevonden waardoor je geen auto nodig hebt, en die probeert te projecteren op iedereen.
Ik denk dat het "automatisme" wel mee valt. Een auto is duur, mensen kopen niet zomaar een duur ding om het maar te hebben. Zeker niet als ze elke maand weer flinke bedragen van de rekening af zien gaan.
Wat mij vaak frustreerd is dat het OV als een volwaarde oplossing wordt aangedragen maar dit is dus vaak niet zo. In de randstad, met treinen elke 15 minuten misschien wel, maar in grote delen van het land niet.

Maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Er wonen immers veel mensen in de randstad. Maar om het een automatisme of een verwachting te noemen vind ik niet terecht.
Je hebt duidelijk geen gezin, gewoon shoppen is al iets waar ik de wagen voor nodig heb (elke week is de wagen vol)
Laat staan dat ik de kinderen ook nog overal moet brengen of mijn werkgever vraagt om ergens anders te gaan werken
Je doet de aanname dat het voor iedereen 'zonder ook best prima is'. Dít is dus feitelijk niet waar. Ga maar eens van een willekeurig dorp in Groningen naar een willekeurig dorp in Drenthe. Dat is niet te doen.
Wie doet dat en waarom? :p Kijk, een mens past zich aan aan wat mogelijk is. Heb je geen auto dan richt je je leven en verwachtingspatroon anders in dan met. Dan zoek je een werkplek dicht bij huis of te bereizen met het ov. Dan ga je max twee keer per jaar bij tante Sjaan in Poepershoek langs omdat dat een ommelandse reis is, en tegelijk vaker naar ome Joop want dat is wel goed te doen.
Ik kies werkplekken op fietsafstand, heb ik minder keus maar wel in 10-20min thuis. Tis een keuze, het heeft beide voor- en nadelen.
Zou ik wel een auto hebben dan kan ikzelf in Poepershoek gaan wonen en gaan werken in de grote stad, ik creëer extra mogelijkheden met een auto maar ik zet mijzelf ook vast aan die auto en kan niet meer zonder.
Conclusie, voor veel mensen zou het prima zonder auto kunnen maar dan moeten een boel belangrijke keuzes als wonen, werken, school & sport wel gemaakt zijn (of opnieuw gemaakt worden) met in het achterhoofd 'ik heb geen auto'.
Anoniem: 1092407 @TerraGuy1 december 2018 07:06
Exact. Mensen staan er niet bij stil dat ze een heel deel van de maand aan het werk zijn om uberhaupt dat werk te kunnen doen door veel geld te betalen om op de werkplek te kunnen komen. Je kunt dus genoegen nemen met een baan iets dichterbij die misschien wat minder geld oplevert maar waar geen auto voor nodig is en die je door de kortere reistijden meer vrije tijd oplevert. En mogelijk ook minder stress. Ik durf zelfs wel te stellen dat mensen vaak hun financiele situatie niet goed doorrekenen. Ik durf ook m'n hand in het vuur te steken dat voor minstens 10% van de werknemers die elke dag met de auto gaan er prima alternatieven voor handen zijn. En als deze mensen dat inzicht zouden krijgen en de auto zouden laten staan dat dan ook veel files op de Nederlandse snelwegen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Maar alleen de suggestie wekt al zoveel weerstand op dat ik dat bepaald niet snel zie veranderen. Kortzichtig noemen ze je dan. Go figure..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1092407 op 25 juli 2024 05:13]

Jouw denken is heel nobel, maar doe dan eens een schatting hoeveel % van de bevolking jouw manier goed zou passen. Ik ben het zelf namelijk met @Anoniem: 328374 eens, dit is compleet onpraktisch. Ik zit me te bedenken wie ik ken en waar dit voor geschikt zou zijn. Dat is in mijn geval maar 1 persoon, en die heeft inderdaad zijn hele leven nog geen auto gehad. Maar die heeft ook geen vrouw, kinderen of complex sociaal leven.
Zelfde ervaring inderdad... Ik rij geregeld van Maastricht naar een dorpje in Friesland... Met de auto een goede 3 uur. OV? Maak er maar 6 uur van, inclusief 5 keer overstappen en aan het eind een half uur lopen.
naar mijn werk met de auto 50 minuten, openbaar vervoer 2.5 uur..
Allemaal in Noord Holland..

Openbaar vervoer is buiten de randstad helemaal geen optie, iedereen die daar woont of werkt weet dat.
Ik ben wel echt nieuwsgierig van waar naar waar je in Noord Holland 2,5 uur over doet. ik heb stage gelopen in Eindhoven vanuit Hoofddorp waar ik met het OV nog geen 2 uur over deed, deur tot deur.
Dan noem je ook wel 2 grote knooppunten. Hoofddorp heeft de mazzel met Schiphol naast de deur, dat scheelt aanzienlijk met reisopties.
Het verbaast me op zich niet heel veel. In de kop van Noord Holland heb je inderdaad een slechte OV-dekking. Ga maar eens naar De Rijp. Met de auto ben je er zo vanuit Amsterdam.
Ga bijvoorbeeld eens van andijk naar Den Helder (marine).. Met de auto ruim een half uurtje, openbaar vervoer 2.5 uur uur denk ik (eerst met de bus naar hoorn, of de stoomtram vanaf medemblik :-)..), daarna trein naar heerhugowaard, daarna trein naar den helder en dan nog 20 minuten lopen..
Ik kan het nog sterker vertellen. Met het openbaar vervoer van Papendrecht naar Zwijndrecht waar ik destijds gewerkt heb kost je gewoon meer dan een uur, terwijl je er met de auto een kwartier over doet.

Al dat bagatelliseren dat autoloos leven beter is.. Is in heel veel gevallen zeker niet het geval.

Verder heb ik een zeer riant inkomen mijn vriendin ook, auto rijden is leuk, zeker de auto die wij hebben. Waarom moet alles als discussie op "hollands zuinig" terwijl er zat mensen die geld genoeg hebben en auto rijden als een plezier zien.

Ik zie steeds vaker aan reacties dat men bij anderen de meningen willen vormen, zo irritant.
Andijk den helder kan niet in een half uurtje of je overtreed de maximale snelheid. Kijk maar google maps staat toch echt 52min in de regel is het een rit van 1 uur.
2.5 uur red je dan ook weer niet.. punt lijkt me duidelijk..
Wellicht woon je in de Randstad, maar er zijn heel veel plekken in Nederland waar je zonder auto gewoon nergens komt.
|:( ik woon in de randstad, werk vanuit huis momenteel, maar heb ook gewoon mijn auto nodig hoor. Dat het buiten de randstad nog erger is maakt het in de randstad niet direct 'goed'.

Ik werk overigens geen seconde per maand voor mijn auto ten opzichte wat het OV me zou kosten.

In plaats van het OV betaalbaar maken willen ze autorijden onbetaalbaar maken. Slimme keuze.. Ik zou het overwegen een auto te delen als het OV beter en betaalbaarder zou zijn. Dat een maand abbo OV in mijn eigen stad alleen al 280 euro kost is gewoon te belachelijk. Alleen het centrum + aangrenzend ben je al 80 per maand voor kwijt. Als het centrum en de ring eromheen zoals bijvoorbeeld in Wenen 365 euro per jaar zou zijn (je krijgt daar voor die 365 wel meer dan enkel centrumring) dan promoot je pas echt duurzaamheid.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 25 juli 2024 05:13]

Laat staan buitenland, hier komt de bus 1* per dag en enkel door de week. Taxi? Whut?
Anoniem: 1092407 @Richh1 december 2018 07:20
Dat Randstad-argument lees ik vaker. Dat beeld klopt echter totaal niet met de realiteit. De Randstad kent dezelfde problemen als andere gebieden in Nederland als het gaat om mobiliteit, met name met het OV. Ik heb bijvoorbeeld in Schiedam gewoond en in Den Haag gewerkt. Met de fiets plus OV deed ik ruim een uur over een rit die met de auto 20 minuten duurde. Dat was gelukkig een tijdelijke situatie en anders had ik zelf wel voor een andere oplossing gezorgd. Elke dag 2 uur kwijtraken aan reistijd is voor mij simpelweg geen optie. Over een heel leven als werkende is dat zo belachelijk veel verloren tijd dat ik dat mezelf niet kan verkopen. En waar een wil is, is een weg en dus werkte ik altijd dichtbij huis. Inmiddels werk ik thuis en kan ik overal m'n inkomen genereren maar dat is ook zeker niet vanzelf gegaan.

Wat mensen tegenhoudt is het denken in problemen en obstakels in plaats van oplossingen. Issues worden aangedragen om verandering te voorkomen terwijl ik ze juist aangrijp om het anders te doen. En als mensen me dan kortzichtig noemen dan haal ik daar uiteraard m'n schouders bij op. Iedereen moet het vooral zelf weten. Als mensen graag bevestiging zoeken bij elkaar dan voelt dat lekker veilig. Maar veranderen zal het dan in ieder geval nooit.
Afhankelijk van hoe vaak je gaat kan een taxi soms goedkoper zijn dan autobezit trouwens :o
Autobezit een zichzelf toegeschreven recht dat niet meer van deze tijd zou moeten zijn?!? Wat een kortzichtige mening zeg.. Jij bent zeker nog student en/of woont in een stad? Lang niet iedereen woont en leeft in een situatie waar je overal en altijd maar kan lopen, fietsen of met het OV kan gaan.. De auto is voor heel veel mensen nog wel degelijk een belangrijke levensbehoefte..
Ik ben al heel lang geen student meer. En je leest toch zomaar even over de tweede zin van mijn bericht heen. Jammer want ik heb zoals meestal nog zo m'n best gedaan om het evenwichtig op te schrijven.
Ondanks die nuance begin je met te stellen dat autobezit een zichzelf toegeschreven recht is dat eigenlijk niet meer van deze tijd zou moeten zijn.. Dat vind ik dus kortzichtig.. Leuk voor je dat jij zonder kan, maar ik en vele anderen kunnen dat niet en dat is wel degelijk nog steeds van deze tijd en dat zal voorlopig ook zo blijven..

Net zoals het helaas ook van deze tijd is dat dankzij voortdurend idioot fiscaal beleid van onze overheid autobezit (vooral nieuwe auto’s) steeds meer alleen iets wordt voor de welgestelden en mensen die kunnen en willen leasen (zakelijk en private).. Vooral de “illegale” BPM.. Las gisteren toevallig nog een nieuwsartikel op nos.nl over elektrische auto’s waarin gesteld werd dat deze voorlopig vrijgesteld blijven van de ‘aanschafbelasting’ BPM.. Lachwekkend en tenenkrommend, men noemt BPM nu dus doodleuk een aanschafbelasting (net als de 21% BTW) die dus kennelijk mogelijk in de toekomst ook voor 0 emmisie auto’s gaat gelden?!? Alleen in Nederland zoiets..
Anoniem: 1092407 @Inflatable1 december 2018 06:48
Veel autobezitters hier blijkbaar. :D Iets kortzichtig vinden is vaak een teken van koppigheid in mijn ervaring. Maar goed, ik heb volgens mij al zeer duidelijk gemaakt dat het uitgangspunt niet is dat iedereen maar zonder auto door het leven moet. Ik merk overigens steeds vaker dat mensen niet echt goed lezen op deze site maar dat terzijde.

Met een zichzelf toegeschreven recht wordt bedoeld dat autobezit een vanzelfsprekendheid is geworden. Zoals ik elders al schreef, is er een groot verschil tussen een auto kopen en er niet bij nadenken of het ook zonder kan en een auto kopen nadat je hebt geconstateerd dat het zonder niet kan. Daarbij heb ik zelf in het verleden beslissingen gemaakt om werkverkeer te beperken. Om die reden ben ik bijvoorbeeld een paar keer verhuisd (zelfs de grens over) om de dagelijkse ritten niet te lang te laten worden. Die verhuisbereidheid is bij mensen gemiddeld vrij laag. En voordat iemand hier meteen op inspringt, ik weet dat de woningmarkt verhuizen inmiddels bepaald niet makkelijk maakt, maar dat is niet altijd zo geweest. Ik ken in mijn directe omgeving meer mensen die hetzelfde hebben gedaan en dat maakt een groot verschil. Je kunt, mits je die keuze hebt, ook kiezen voor een baan waarin flexwerken makkelijker is of zelfs thuiswerken een optie is. Een vrij hoog percentage werknemers doet geheel of gedeeltelijk kantoorwerk waarbij fysieke aanwezigheid in wezen niet belangrijk is. Overleg met je werkgever of thuiswerken dan wel flexwerken een optie is. Als je bijv niet thuis kunt werken maar wel een uurtje of 2 eerder of later kunt beginnen met werken dan is reizen met het openbaar vervoer bijv een veel prettigere ervaring. Het gros van de automobilisten zit nog steeds alleen in de auto. Is carpoolen dan echt zo lastig of zitten mensen gewoon net iets te graag alleen in de auto? Al zou maar 10% van de mensen carpoolen dan is mogelijk het gros van de files al opgelost. Best een gemiste kans dus.

Jezelf iets toeschrijven als recht betekent dat je niet openstaat voor alternatieven. Het kan niet zo zijn dat al die miljoenen auto's op de Nederlandse wegen daar altijd op elk moment per se _moeten_ rijden. Zo star kan dit probleem niet zijn toch? Er is helemaal niets kortzichtigs aan het zoeken naar oplossingen en dat begint met het uitgangspunt dat dus niets een automatisch recht dan wel een vanzelfsprekendheid is.
Het fileprobleem is wat anders dan autobezit.. Ik sta bijna nooit in de file, omdat ik geen standaard 9 tot 5 baan heb en overdag lopend en met de trein naar mijn werk kan en ga.. Toch kan en wil ik niet zonder auto want er blijven genoeg momenten over dat het niet anders kan tenzij ik mijn leven serieus ga beperken qua activiteiten en mobiliteit.. En ja, dat ben ik dus inderdaad niet bereid te doen als zogenaamd alternatief.. De auto is een vorm van vrijheid en welvaart die ik en vele anderen echt niet zomaar gaan opgeven ondanks dat onze overheid de auto schandalig hoog belast en daardoor relatief duur maakt..
Al heb je wel een 9 tot 5 baan zoals ik. en woon je op (hemelsbreed) 13 km afstand. Het lijstje is als volgt

Auto - 13 min
Fiets - 1 uur 5 min
Trein - onmogelijk
Bus - TWEE UUR!!!

Dus ik zie mijn werk haast liggen, maar kan er amper komen met openbaar vervoer. En dit is niet in het buitengebied... dit is Tilburg Waalwijk.

Ik gooi te veel tijd weg, ben na een reis van 2 uur (19:30 thuis) niet meer gemotiveerd dingen te ondernemen. Ik MOET eerst naar huis voor ik naar de Hornbach kan, of sportschool...
Fiets jij 12 km per uur? :P
Wow ik denk dat je zelfs lopend nog sneller bent dan met de bus. Heeft ook als voordeel dat de sportschool wat minder noodzakelijk is.

Maar inderdaad klinkt zeer bekend.

Ik woon in Steenwijk en werk in Zwolle. Op en neer samen ongeveer 85 km. Is met de auto ongeveer 25 minuten heen en 25 minuten terug.

Openbaar vervoer is niet te doen. Steenwijk heeft dan wel een Intercity station en ik zou dus 2x per uur een trein kunnen nemen. Maar dat wordt nogal lastig omdat ik ploegendiensten draai. En het station in Zwolle is ook nog een aardig eind van mijn werk vandaan.

Met de bus gaan is helemaal een lachertje. 1 bus per uur en onderweg tig keer overstappen. Ben je ook zo 2 uur verder. En dan zit je dus ook weer met mijn werktijden of er überhaupt nog een bus rijdt.

Nee mijn auto is een necessary evil wat dat betreft. Helemaal voor collega's die nog verder in het noorden wonen. Er zijn er bij die bijvoorbeeld dagelijks Roodeschool-Zwolle rijden. En Roodeschool ligt nog een eind boven de stad Groningen. Waarom? Omdat daar in die regio vrijwel geen werk is. Deze mensen rijden ongeveer 300 km per dag...
Hele prestatie van iemand uit een rukbunker. Tenzij de persoon veel stoplichten tegenkomt.
Voor mij is een auto een essentieel zou nooit zonder willen zitten. Ik vind het daarnaast ook leuk. En ik wil geen auto delen met anderen. Het is mijn 2de huiskamer.
Want?? Zolang we genoeg idioten hebben die niet fatsoenlijk om kunnen gaan met andermans spullen ben ik blij met mijn “zichzelf toegeschreven recht” wat het ook moge zijn.

Ik ben groot voorstander van de auto omdat ik van mijn vrijheid houd. Trein is drie keer niets! Als je niet in het centrum moet zijn kan je ook nog met zo’n trage bus/tram. De treinen rijden tot 12 uur max 1... iedereen moet zich stressen voor de laatste trein.
Tuurlijk is er wel vrijheid in praktische zin. Wat jij noemt is vrijheid in filosofische zin. Die is er niet, en hoe deterministischer je kijkt naar het leven hoe minder vrijheid er is. Maar ik zou mijn leven wellicht dan toch instellen op praktische vrijheid, en die geeft een auto je wel daadwerkelijk, binnen de lijntjes van regels/wetten :)
Mooie interessante logica. Echt waar! Ben gelukkig niet jaloers op je denken.
Vroeger verandert niets aan nu. Vroeger was het niet beter, vroeger was het anders. Ook de dinosaurussen hadden zo hun problemen. En daarvoor hadden de planeten zo hun eigenaardigheden. :+
Zoals @Sleurhutje al zegt: vroeger was niet alles beter, vroeger was alles anders. Sterker: ik ben er heilig van overtuigd dat de mens als individu vroeger slechter af was dan tegenwoordig. Kijk alleen maar naar de levensverwachting van de mensen.
Maar goed, ik snap in jouw post niet zo goed wat je nu wil zeggen, net zoals een aantal lezers mijn post kennelijk verkeerd hebben begrepen: ik was sarcastisch, niet richting de regels die we hebben of een overheid die ze instelt, maar richting de mensen (zoals @Bouddieehh ) die in "vrijheid" een eerste levensbehoefte zien, maar niet inzien dat "vrijheid" een zeer beperkt begrip is dat steeds verder ingeperkt is. Het ironische is dat wij, als mopperende burgers die graag de eigen vrijheid en rechten boven die van andere stellen, verantwoordelijk zijn voor een groot deel van die inperking. Van de vrijheid van anderen welteverstaan.
Als je je auto weg doet kan je financieel gezien misschien wel een dag minder werken, maar dan heb je die 40 uur weer nodig om de overige drie weken elke dag heen en weer naar je werk te kunnen lopen. :D

Persoonlijk zou het voor mij 7 uur en 20 minuten lopen enkele reis zijn. Zelfs als ik zou fietsen (2 uur enkele reis) zou ik die overige drie weken bij elkaar nog 60 uur op het zadel moeten.

Waarschijnlijk komt het neer op je auto weg doen en dichter bij huis nog steeds vier weken per maand werken, maar dan tegen een lager loon (want waarom ga je anders zo ver van huis werken dat je met de auto moet?). Staat wel weer tegenover dat je dan na 8 uur op een dag ook zo weer thuis bent, in plaats van nog een uur in de file.
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar wij hebben een nette kilometervergoeding waardoor ik maar weinig eigen kosten maak voor het hebben van een auto, niet te bedenken welke gemakken een eigen auto heeft...
De kilometervergoeding voor woon/werk verkeer geldt voor maximaal 30 km. Als je van huis uit naar verschillende klanten moet geldt dat niet, maar dan krijg je maar 19 cent (daar boven moet je er belasting over betalen). Als je alle kosten meerekent komt dat nooit uit.
Ik neem aan dat dat voor jou geldt? Ik krijg bij mijn weten mijn hele 40 km enkele reis vergoed, voor 19 cent per km idd..
Het is een wettelijke regeling. Alleen bij gebruik van het openbaar vervoer geldt die grens niet. De baas is vrij om meer te betalen, maar alles boven de 30km (enkele reis) geld als inkomen en daar moet je belasting over betalen.
Zelf woon ik dik 200 km van mijn werk, maar ik werk vanuit huis. Als ik dan eens in de twee weken naar kantoor ga mogen gewoon alle kilometers worden vergoed omdat dit voor mij als werkbezoeken naar aan ander locatie geldt.
Die wettelijke regeling van maximaal 30km onbelast kan ik anders nergens terug vinden:

https://www.belastingdien...ervoer_en_reiskosten.html
die max 30 km is ook onzin, die wet bestaat helemaal niet ..
Gefopt door zijn werkgever denk ik :-)
Yep 19 cent is juist onbelast alle centen daarboven moet je belasting over betalen. Heb je een werkgever die bv 25 cent per km betaald, betaal jij over 6 cent per km inkomstenbelasting.
zie: https://www.belastingdien...gifte_invullen/reiskosten.
De grens van ongeveer 30 km is in de tabel verwerkt. Hogere vergoedingen zijn toegestaan, maar daar betaal je wel belasting over.
dit is niet universeel, maar totaal afhankelijk van je contract met je werkgever. Dus je kunt dit niet voor iedereen stellen. Veel werkgevers hebben voor zakelijk verkeer (van kantoor naar klanten etc) ook mog een hogere vergoeding van ~30 of 40 cent/km.
Ze mogen meer betalen, maar de belasting ziet alles meer dan 19 cent per km gewoon als inkomen. Die grens van 19cent en 30 km (enkele reis) woon/werkverkeer is wettelijk vastgelegd en dus universeel.
Anoniem: 197341 @WillySis1 december 2018 01:41
volgens mij klopt die 30km helemaal niet... Zeker niet voor zakelijke kilometers.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 197341 op 25 juli 2024 05:13]

Ik had het over woon/werk verkeer. De grens van 30 km blijkt al 5 jaar geleden vervangen door een tabel die in de belastingaangifte is verwerkt. Dat is een deel wat je van de belasting af mag trekken. Je moet nu ook je reisafstand en het aantal werkdagen per week opgeven. De reiskosten vergoeding wordt gewoon bij de inkomsten opgeteld en dus belast. De regeling is dus wel iets veranderd, maar het resultaat is min of meer gelijk.
Voor zakelijke kilometers mag een belastingvrije vergoeding van 19 cent/km worden gegeven. Als je een hogere vergoeding met je baas hebt afgesproken, is het deel boven de 19 cent belast. Reizen per OV mag wel 100% belastingvrij worden vergoed.
De regeling is te vinden op de site van de belastingdienst.
Wat betreft de 19 cent heb je gelijk, waar je die 30 km vandaan haalt weet ik niet.
Misschien uit je eigen arbeidsvoorwaarden, maar er is zeker geen wet die zegt dat je maar tot max 30km vergoed mag worden.

Als je werkgever dat heeft voorgehouden zou ik maar eens in gesprek gaan en hem vragen waar het staat;)
Ik werk vanuit huis en kantoor is dik 200 km verder op. Bij mijn vorige werkgever had ik zelfs twee werkplekken, allebei ruim 200km van huis, maar in een tegengestelde richting (voor één werkplek zat ik in België). De 30 km was een oude regeling, maar die is vervangen door een tabel die in je belastingaangifte zit verscholen. Daar geef je op hoeveel dagen per week je werkt en wat de afstand tot je vaste werkplek is. De tabel bepaalt de hoogte van de aftrekpost. Bij de belastingaangifte van 2017 kon je het bedrag tot 32 km zien veranderen, daarboven bleef de aftrekpost gelijk. Dat viel bij mijn vrouw op, omdat die van werklocatie was veranderd (eerst 30km later 34 km).
zie:https://www.belastingdien...gifte_invullen/reiskosten
Meer vergoeden is natuurlijk mogelijk. Iedere werkgever is daarin natuurlijk vrij, maar aan het onbelaste deel zit wel een maximum. Voor overige zakelijke kilometers telt de tabel niet, maar de 19 cent belastingvrij wel.
@WillySis Je moet even goed lezen bij je eigen link:
Heb je van je woning naar je werk in loondienst gereisd met het openbaar vervoer? En heb je daarvoor weinig of geen vergoeding ontvangen? Dan mag je voor de reiskosten een bedrag aftrekken van je inkomen. Je mag niet de echte kosten aftrekken, maar vaste bedragen uit de reiskostentabel.

Dus moet je met het ov hebben gereisd EN daarvoor geen of niet een volledige vergoeding ontvangen van je werkgever, dan heb je een extra aftrekpost die men niet heeft als men NIET met het het OV reist.

Als je met het OV reist kan je werkgever je de daadwerkelijke kosten onbelast vergoeden of zelfs 19 cent per kilometer.
Je tabel gaat over reizen met het OV. Bij reizen met de auto of ander vervoermiddel is er geen limiet voor wat betreft de kilometers.
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat @WillySis1 december 2018 08:58
Onzin

https://loonwijzer.nl/arb...ng/#ver-van-je-werk-wonen

Of kom met een bron die dit tegenspreekt
Vergoedingen mogen hoger (dat bestrijd ik niet) alleen de eerste 19 cent is belastingvrij. Voor woon/werk verkeer is een tabel in de aangifte verstopt. Die komt ongeveer neer op een aftrekpost van 19 cent/km (enkle reis) voor een maximum van ongeveer 30 km (enkele reis). De reiskosten vergoeding zelf wordt gewoon bij je loon opgeteld.
Bron:https://www.belastingdien...gifte_invullen/reiskosten
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat @WillySis1 december 2018 14:24
Je komt met een bron die het heeft over de aftrek op je eigen prive aangifte en als je reist met OV. Een werkgever mag jou prima 19 cent netto per kilometer vergoeding geven voor 30, 50 of 100+ kilometer enkele reis als je dit met de auto doet.
Dit is lariekoek. Reiskosten worden uitbetaald van deur tot deur. Heen en terug.
Vorig jaar maakte ik 110km op een dag alleen aan woon werk. Dit gaf een reiskostenvergoeding van ong 400 euro onbelast.
Tenzij je werkgever zelf een beperking oplegt.
Bij je belastingopgave vul je de afstand tussen woon en werk adres in. Een tabel berekent dan hoeveel je mag aftrekken. Dat komt neer op max 30 km (enkele reis) Over de rest betaal je gewoon belasting. https://www.belastingdien...gifte_invullen/reiskosten.
Er zijn wel constructies mogelijk om wat meer belastingvoordeel te krijgen. Daar heb ik ook nog even gebruik van gemaakt, maar dat valt even buiten mijn commentaar.
Dat is de aftrek als de werkgever niet betaalt. Als de werkgever wel betaalt, dan is die betaling boven de 19 ct/km belast.
Onzin. Je leest dit nergens terug op de site. Waarschijnliik is het een CAO regel bij jouw werkgever. Er is alleen een max van 19 cent per km onbelast.
Tevens is het ook geen recht. In jouw geval zit er dus een max van 30 km.
Maar dit is zeker geen regel.
Auto, trein, elektrische fiets over een afstand van 17 km allemaal 1 uur reistijd in de randstad.
Ik ga wel fietsen.
Je realiseert je dat de randstad nogal groot is en dat dit in bijna alle gevallen gewoon niet waar is.
De correspondent heeft daar een tijdje geleden ook een artikel over geschreven, maar dan in vergelijking met de fiets.

https://decorrespondent.n...ger/884917783200-095bef5c
het voordeel van bedrijfswagens :)
Ook hier werk je voor ;)
Bedrijf betaalt voor de auto met het geld dat jij voor ze verdient :)

EDIT: typo

[Reactie gewijzigd door TGlev op 25 juli 2024 05:13]

polthemol Moderator General Chat @maevian30 november 2018 22:17
het voordeel van bedrijfswagens :)
die staan net zo hard in files :P
Het is pas over twee jaar, maar er komt dus wel een subsidie op (https://nos.nl/artikel/22...rd-elektrisch-rijden.html)

Los daarvan is (zoals ook in dat artikel staat) elektrisch rijden tot nu toe goedkoper, en is het alleen de aanschaf die een stuk hoger licht. Hopelijk gaat dat in de toekomst wat omlaag, ook als andere fabrikanten (naast Tesla) er heel serieus mee bezig gaan, en vooral dan auto's die (1) ver kunnen rijden, (2) goedkoop qua aanschaf zijn, en (3) ook fatsoenlijke laadstations hebben, zodat je op vakantie naar bijvoorbeeld Italie kan gaan. Zeker dat nummertje 1 is tot nu toe een probleem geweest, maar ik ben benieuwd waar dit heen gaat
Ver rijden en snellaadstations zijn niet het probleem. Dat zijn valse problemen, omdat men nog electrisch wil rijden alsof het een brandstofwagen is.
Zodra electrisch rijden voordeliger wordt, zal er een gigantische doorbraak zijn. Ver rijden en snelladen zijn daar tegenover onbelangrijk.
Als jij b.v. naar Italië wilt en je stopt bij een snel lader en de palen zijn bezet en er staan nog mensen te wachten dan vergaat je het lachen wel. Laad mogelijkheden zijn heel erg belangrijk, Het argument dat snel laden maar 10 tot 15 minuten duurt klopt gewoon niet.
99,99% van de verplaatsingen zijn minder dan 500km. Snelladen en “lange ritten” zijn marginale problemen.
Tja, ik woon in de Randstad dus auto's zijn sowieso vaak oplossingen voor 'marginale problemen'; (ik weet dat dit anekdotisch is) de meeste mensen die ik ken die een auto gebruiken hebben hem juist ook om op vakantie mee te kunnen gaan en zo, omdat ze voor dagelijkse dingen tot OV gebruiken. Dus een auto is juist een oplossing voor dat soort marginale problemen
Niemand heeft in de eerste plaats een auto om “op vakantie te gaan”. Dat zou absurd zijn, gezien de kosten en de alternatieven, dat snap je toch wel?
Een auto opladen hoeft helemaal niet snel te gaan: tijd zat gezien auto’s meer dan 90% van de tijd stilstaan. En 99% van de ritten zijn minder dan 200km: dus de huidige electrische wagens voldoen ruimschoots. Er zijn maar twee showstoppers meer: de aanschafprijs en de angst voor verandering.
Nou, "er komt een subsidie" is wel erg makkelijk gesteld. Er is een lobby-club die het voorstelt, maar er is nog niet eens een financieringsvoorstel. En dat wordt nog wel lastig. De overheidsfinanciën op korte termijn hebben een overschot, maar met de vergrijzing slaat dat om in een tekort. Als dit plan al ingevoerd zou worden, dan zou daarom het weer zo'n korte-termijn regeling worden. Een structurele subsidie zou ook een structurele belasting vereisen om het te financieren.
Het is natuurlijk een illusie dat electrisch rijden ooit goedkoper gaat worden als op benzine of diesel rijden. De auto is en blijft een eenvoudige melkkoe van de staat. Uiteindelijk moet de schatkist toch gevuld worden. Het enige voordeel dat ik zie op lange termijn is minder milieu verontreiniging, wat natuurlijk niet onbelangrijk is.
Het is natuurlijk een illusie dat electrisch rijden ooit goedkoper gaat worden als op benzine of diesel rijden.
Echt niet, de overheid is prima in staat om diesel en benzine onbetaalbaar te maken voor de gewone gebruiker. Maar elektrische auto's zullen zeker ook extra belast gaan worden als ze echt populair worden.
Nou, overdrijven is ook een vak hoor... Ja de benzine is duurder geworden, maar ik rij zelf bijvoorbeeld een 16 jaar oude Yaris, en als ik naar de andere kant van het land rij (zo'n 300 km) dan ben ik ongeveer evenveel kwijt voor de benzine als dat ik kwijt zou zijn aan de trein... En met die trein ben ik dan pas op het station in de buurt, niet waar ik eigenlijk moet zijn. Op kortere afstanden wint de auto helemaal, laat staan als je nog iemand meeneemt.
Tuurlijk, bij de auto moet je ook onderhoud, verzekering, wegenbelasting en afschrijving meetellen, en als je vaak met het OV gaat kun je nog een kortingskaart nemen, maar ik wil maar aangeven dat het echt niet zo is dat benzine nu zo exorbitant duur is dat mensen het niet meer kunnen betalen. Ik heb zelf ook niet echt een bijzonder hoog inkomen, maar die 40 euro of zo aan vaste lasten en wat benzine kunnen er echt wel van af.
Misschien dat mensen wat minder van die slurpende auto's gaan rijden, en dat lijkt me alleen maar positief.
OV is duur en traag.
Met zo’n Yaris lach je volgens mij om de benzineprijzen?
Mwa, hij rijdt 1 op 18 als ik niet te hard ga... Niet slecht, maar er zijn wel zuinigere auto's (vooral nieuwere).
Maar in vergelijking met sommige van die slagschepen die 1 op 10 of nog meer verbruiken lach ik ja.
Er valt weinig te lachen om de benzineprijzen. Er zit 63% aan belasting en accijnzen op een liter benzine en we staan vooral daardoor in de top 10 van landen met duurste brandstof
Ja soms is het even kut aan de pomp. Zeker als het beestje weer meer dan 50 liter lust. Gelukkig verdienen we genoeg. We staan ook steevast in de top 10 meest welvarende landen, meest gelukkige landen en we staan raar maar in de top 10 met educatie, zorg en pensioenen.

Ga nu naar Venezuela waar de benzine €0,06 per liter is. Alles komt met zijn prijs.
OV is duur en traag.
Gokje: je kijkt enkel naar diesel- of benzinekosten en vergeet verzekeringen, belastingen, afschrijving en onderhoud?

Met de trein naar m'n werk kost me ±300 euro per maand. Met de auto naar m'n werk kost me ±200 euro per maand aan diesel (en ik rij ook zuunig, 1:18 gemiddeld). Maar het bezitten van een auto kost me nog eens 350 euro in de maand, als ik genoemde verzekeringen, belastingen, afschrijving en onderhoud meetel. En 550 euro per maand is een stuk meer dan 300 euro per maand. (deur dicht..)

Qua tijd maakt het niet echt uit. Met de trein moet ik soms een paar minuten tot een kwartier langer dan gepland wachten, met de auto ben ik (veel te vaak) tien tot dertig minuten langer onderweg. Netto ben ik met de trein vaker op tijd dan met de auto, ook al scheelt het 'maar' vijf minuten.

Het grote verschil: In de trein zit ik ontspannen m'n email door te lezen (met een verse cappuccino en een bruine boterham met spinazie, ei, zalm en wasabi), in de file moet ik geen moment m'n concentratie verliezen want er altijd wel een facebookende asociaal die gele hesjes likken belangrijker vindt dan zonder verwondingen aankomen op zijn of haar werk.

Ik ga als 'level 5' de norm is wel weer eens naar auto's kijken.
Jij woont dan wel redelijk gunstig voor het OV denk ik. Het is sterk afhankelijk van je route of OV of auto gunstiger is.

Maar wat betreft de kosten... Sowieso kies je er zelf voor om zo'n dure auto te rijden. Ik zit als mijn auto nu niks meer waard zou zijn (ik rij hem zometeen in de prak of zo) op minder dan 100 euro aan afschrijving en onderhoud per maand. Maar hij gaat waarschijnlijk nog jaren mee dus dat gaat nog flink omlaag. Daarnaast ga je er in je vergelijking vanuit dat je die auto helemaal niet nodig hebt als je met het OV naar je werk gaat. Wellicht is dat zo en kun je privé ook makkelijk alles met het OV doen, of heb je een partner die de privé auto al nodig heeft waardoor je om naar het werk te rijden een tweede auto nodig hebt, maar ook dat is dus weer situatie afhankelijk.

Ik rij zelf regelmatig naar familie in Friesland vanuit Maastricht, met mijn hond achterin. Wil ik dat met het OV doen dan ben ik twee keer zo lang onderweg, met 5 keer overstappen en een half uur wandelen. Bovendien neem ik mijn eigen veldbed en dekbedden mee, iets wat gewoon onmogelijk wordt in het OV. En relaxt kan ik dat niet noemen, al dat overstappen, zorgen dat je nergens een aansluiting mist, hopen dat je nog zitplek hebt en steeds zorgen dat je hond niemand tot last is... Maar ook lokaal, ik ga regelmatig op bezoek bij een vriend van me zo'n 30 km verderop en we gaan vaak samen naar de bios. Zowel naar hem als naar de bios is zo'n 20 minuutjes met de auto. 9292.nl meldt mij dat het met OV zo'n anderhalf uur is....

Ik heb een tijdje geen auto gehad en af en toe een auto gehuurd als ik er echt een nodig had... Er zit een bo-rent vlakbij die goedkoop aan aygo's verhuren dus dat ging best ok. Toch merkte ik dat ik minder op stap ging. Je moet namelijk toch plannen om een auto te hebben en het stond me dan toch tegen omdat je bij elk ritje gelijk met je neus op de feiten gedrukt wordt wat het kost waardoor ik het van toch maar liet. Bovendien zat ik met om de paar maanden een auto huren niet zo ver af van de kosten die ik nu heb (een weekend Friesland was toch al snel 80 euro of zo huurkosten). Geen heel rationele beslissing dus maar voor mij persoonlijk merkte ik dus dat geen auto hebben mij meer in een sociaal isolement bracht.

Alles bij elkaar is geen auto hebben dus gewoon geen optie voor mij en dat zal voor veel mensen zo zijn. Maar een zorgvuldig gekozen goedkoop autootje hoeft ook niet zo duur te zijn in totale kosten.
Ik woon in Amsterdam en werkte 17km verderop in Bussum (naast het station!) met de auto was het 20 minuten en de trein 55 minuten. Dus ja, de trein is traag.

Qua kosten, afhankelijk wat voor auto je rijdt. Als jij een polo hebt van 14-15k valt het allemaal mee qua maandelijkse kosten.

Stel € 15.000 en vervangen na 10 jaar is je jaarlijkse afschrijving € 1.500. Verzekering is ca. €350 per jaar. Wegenbelasting is €500 per jaar. Oh en onderhoud + reparaties ca. € 400 per jaar (voor 10 jaar! Gaat altijd iets stuk!)

Totaal kom je dan op € 2.750 per jaar. Laten we uit gaan van 15.000 km per jaar met een verbruik van 1 op 15 met een gemiddelde prijs van 1,65 per liter dan komt er nog €1.650 per jaar bij. Totaal € 4.400 / 12 = € 365 per maand.

Nou €65 meer betalen om overal sneller te komen, ik weet het wel. Je zou het zelfs nog goedkoper kunnen als je gaat voor een kleine inimini Japanner die 1 op 23 gaat.

Die boterham met spinazie nuttig ik thuis wel en de cappuccino ook. Oh en dat eet je toch niet in de trein? Dat stinkt een uur in de wind...
A fijn, opgepropt als een sardientje zitten is wat mensen graag ziet zitten.

Nee dank u wel. Ik denk dat je het openbaar vervoer rond spitstijden onderschat. Je hebt geen fatsoenlijke korting behalve als je werkgever dit betaald d.m.v. vergoeding of NS Business card, dan loont het als je vergelijkt met gemak dat je ervoor terug krijgt. Dan heb je nog de bereikbaarheid en woon werk afstand waarbij bereikbaarheid nog wel eens een issue wil zijn. De keuze is snel gemaakt als men slechts een half uur onderweg is met de auto dan met de trein of bus waar wel tot twee overstap momenten kunnen zijn. De reistijd loopt al gauw op tot een uur. Dus of je mist de aansluiting of je zit vast in een stuk blik met tien anderen om je heen. Dan is een auto een stuk fijner wat gewoon door de overheid straks onbetaalbaar wordt gemaakt. En niet te vergeten wat voor vrijheid je moet inleveren als je geen auto meer bezit.

Dat jij een Yaris van 17 jaar oud rijdt is fijn maar dat is situatie specifiek en het voordeel wat ik zie is dat jij voorop loopt met kosten/baten waar het gros van de mensen woon-werk hebben van meer dan 30 km á 60 km op een dag met een normale benzine auto. Stel jezelf ook de vraag hoeveel gezinnen jij in een Yaris of een Up ziet rijden.

Het punt is dat het openbaar vervoer naast gemak en geen bijkomende kosten wat een auto wel heeft niet bijzonder veel voordeel oplevert als je voor een rit in het openbaarvervoer betaald waarbij het merendeel in je bus studenten zijn. Ook zij beginnen net als veel mensen om 08:30 uur met school/werk. En ja, zij zitten ook echt niet voor de lol in dezelfde trein of bus.

[Reactie gewijzigd door MoldyInko op 25 juli 2024 05:13]

Eh, wat???
Heb je mijn bericht ook gelezen, of alleen maar even een paar woorden gescand? Ik ben helemaal niet voor het OV aan het pleiten, juist niet! Mijn enige punt is dat de auto niet significant duurder is dan het OV.

Wat betreft rijden in een compacte auto met een gezin... Ja ik weet dat veel mensen het idee in hun hoofd hebben dat ze een station of een MPV nodig hebben omdat ze twee kinderen hebben, maar dat is ook onzin. Een collega van me is met vrouw en twee kinderen zelfs met een Peugeot 107 op vakantie gegaan, dat ding is nog kleiner dan de Yaris.

Mensen praten zichzelf vooral van alles aan... Verreweg de meeste mensen met zo'n grote bak zouden prima met een kleinere auto uit de voeten kunnen. Ze vinden het gewoon makkelijk om een grotere auto te hebben. En dat is prima, moeten ze vooral doen, maar dan moet je niet gaan zeuren dat de mensen met de kleinste beurs straks geen SUV meer kunnen rijden, want dat is nou niet bepaald een primaire levensbehoefte!
Zit zeker wat in: midden jaren '50 (ja, da's heel lang geleden) reden mijn grootouders jaarlijks met mijn moeder, tante en oom (toen alledrie nog tieners, dus met z'n 5'en + bagage) in een Fiatje 500 (de originele he, die waren echt heel klein!) helemaal uit Leiden naar het Gardameer in N-Italië. Kan je 't je voorstellen? Geen airco, geen/amper snelwegen,...

Even terug naar vandaag 2018: ik woon naast Den Haag, ben fotograaf van beroep en zeul minimaal 50-60kg aan apparatuur mee als ik een klus heb, veelal in Amsterdam. No way dat me dat lukt met het OV, ook al staat alles op een steekwagentje. De trein lukt misschien nog wel, maar zie je me al in de bus/tram? Al helemaal tijdens de spits? Onmogelijk, ik ben echt afhankelijk van een auto... En mijn huidige benzineauto kostte in 2014 nieuw €44.000, nu kost exact diezelfde auto €64.000. Dat zijn €20.000 keiharde euro's verschil die rechtstreeks in de staatskas vloeien, en gaat dat geld allemaal naar milieumaatregelen? Ik betwijfel het ten zeerste hoor.
Ik ben het met je eens dat mensen meer hun verstand moeten gebruiken betreft woon-werk afstand en de vervoersmiddelen die beschikbaar zijn. Maat dan moet het kabinet ook wat voor te bieden hebben en niet met slechte subsidie regelingen komen die niet echt bevordelijk zijn.

Een familie in een Peugeot 107 is met alle respect niet echt handig bedacht. Dan wil je toch omwille van de veiligheid minimaal een C segment auto. De auto scoort ook niet bepaald goed op de crash test, maar goed dat staat los van deze discussie. ;)

[Reactie gewijzigd door MoldyInko op 25 juli 2024 05:13]

Geldt niet alleen voor brandstof wat harder in kosten stijgt dan de lonen. Bijna alles stijgt vele malen harder in kosten. Huur, eten, drinken, leven. Dat terwijl de lonen van veruit de meeste mensen de laatste 10 jaar niet of nauwelijks gestegen zijn.

Sterker nog, voor veel mensen zijn de lonen gedaald, vooral voor de hele hordes mensen in de uitzend branche. Toeslagen zijn van 200% gedaald naar op zijn best 33%, minimum loon wat amper een bal gestegen is, wat bepalend is voor de lonen van vele beroepen die daar met een paar euro boven zitten. WW is decoratief en kosten verhogend omdat je rekeningen te laat betaald.

Zonder beetje fatsoenlijk loon, kan je net zo goed in de bijstand blijven hangen. Niet zo vreemd dat we meer dan een miljoen van die mensen in de bijstand hebben. Het loont voor velen gewoon niet om te werken.
Het modale inkomen is in 10 jaar tijd (2007-2017) gestegen van 30.000 euro naar 37.000 euro. Netto per maan ging het van zo'n 1500 euro naar 1900 euro. Nauwelijks gestegen? Dat is ongeveer 25%.

Natuurlijk, er zijn behoorlijk wat laagbetaalde banen bijgekomen. Maar dat betekent dat er mensen van de bijstand naar minimumloon zijn gegaan. Dat soort bewegingen zie je niet terug in de hoogte van de bijstand of de hoogte van het minimumloon, maar wel in de aantallen Nederlanders die in (relatieve) armoede leven.

Overigens: armoede is primair een probleem van (recente) immigranten. Preciezer, het is een integratie-probleem. Het treft recente immigranten harder omdat ze niet de tijd hebben gehad te integreren, en het treft ook groepen die weigeren te integreren.
Rich get richer, poor get poorer. De rijken worden veel rijker dan de armen armer worden. Maar de armen worden wel armer. De middenstand kan hun natje en droogje betalen, en dat is ook een fors deel van de bevolking, dus tja. "Het gaat goed". Men kijkt niet meer om naar anderen. Ik ken er zat die al jarenlang krom liggen van de vicieuze cirkel van armoede. Want een groot probleem is, krijg 1 fikse tegenslag, beland in de armoede… En je komt er nauwelijks nog uit dankzij o.a. de oh zo geweldige incasso industrie. Ik kom vingers en tenen te kort van mensen die meededen in de samenleving die de fucking schuldsanering in gegaan zijn omdat ze geen andere uitweg konden vinden (en de schuldsanering is kut, echt zo super kut, dat gun je je ergste vijand niet)

Het minimumloon is in bijna 10 jaar tijd, net 200 euro gestegen per maand. Men vergeet even dat vele mensen die onder de 2000 euro loon per maand zitten, dit aanvulde met toeslagen zoals ploegentoeslag wat 10 jaar geleden 33% was, werken tussen 18:00 en 23:00 wat 50% bonus was, tussen 23:00 en 06:00 wat een 100% bonus gaf. De zondag nacht die tot wel 250% aan toeslagen ontving. Op die manier verdiende veel mensen een 'fatsoenlijk' inkomen. Reken eens wat je nu krijgt voor zondag nacht? 33 fucking procent.

200 euro stijging, bovenop een verlies van honderden euro's, dat zet zoden aan de dijk! Huur dat ondertussen in diezelfde tijd met 15-20% gestegen is, eten en drinken wat fors duurder is geworden. Reizen dat onbetaalbaar begint te worden, zowel OV als eigen vervoer. Huizenprijzen die blijven stijgen. Waar mijn ouders voor 1/4de van hun loon een grachtenpand konden kopen, is dat ondertussen 1/2de of zelfs 3/4de van iemands gemiddelde loon geworden voor een arbeiderswoning. Een WW die zinloos is geworden als je daadwerkelijk werk probeert te zoeken.

Armoede is echt niet een primair probleem van immigranten/allochtonen/medelanders. Het is een groot probleem onder een groot deel van de autochtone bevolking. Loop eens een arbeiderswijk buiten de randstad in zou ik zeggen.

Het zijn juiste de immigranten/allochtonen/medelanders die alles geregeld krijgen, die hulp krijgen van het UWV, de gemeentes en andere overheids instanties. De autochtone bevolking krijgt te horen "kun je niet geld lenen?".

Er is een gapend gat aan het ontstaan tussen de armen en de rest. En dat in een land als Nederland, ik kan er met mijn kop niet bij! En maar geld blijven pompen in de armen elders in de wereld, we hebben er hier genoeg die hulp nodig hebben.

Let wel dat er VEEL meer mensen in de uitkering zitten dan de statistieken weergeven. Zodra je 1 of 2 dagen werkt, de rest aangevuld wordt met bijstand > uit de werkloosheids statistieken. Zelfs vrijwilligerswerk zorgt er voor dat je uit die werkloosheids statistieken komt.

[Reactie gewijzigd door batjes op 25 juli 2024 05:13]

Toch vraag ik me af wat je met betaalbaar bedoeld. Stel dat iedereen morgen zijn diesel en benzine auto inruilt voor een Model 3. Van welk geld worden dan de wegen onderhouden? Als iedereen elektrisch rijdt kun je er vanuit gaan dat de wegenbelasting hoger wordt dan wat we nu betalen, om de verloren brandstofaccijnsen te compenseren.

Helemaal tof om met z'n allen elektrisch te rijden, maar persoonlijk verwacht ik niet dat de kosten veel lager worden uiteindelijk.
Van al dat geld wat op dit moment al naar de staatskas gaat vanuit de betalende automobilist (>60% brandstofaccijns, BPM, MRB, verkeersboetes) maar niet in de infrastructuur wordt gestopt? Dat geld is vast jaren lang opgepot en kan nu als buffer dienen.

Oh wacht :+

Misschien kunnen we meer belasten op het gebied waar ook de kosten worden gemaakt. Het is juist goed dat de automobilist niet meer als melkkoe gebruikt gaat worden (of: juist wel mits het een grote milieuvervuiler is).
Sjonge wat een gezeur over bijtelling en subsidie. Ik rij 35k per jaar in een hybride die ze bij de dealer aan de straatstenen niet kwijt raken maar intussen wél structureel 1:22 op winterbanden doet. Als ik mn best doe haal ik 1:25 en een grote IKEA kast past er ook nog in.

Per maand kost dat ding zo’n 450 euro aan brandstof, onderhoud, verzekering, afschrijving en belasting en komt er 275 euro terug van de baas. Niks geen lease.

Om een idee te geven, dat is maar 25 euro méér dan het trein abonnement van vrouwlief voor haar ritje van 30 minuten per dag op een vast traject.

Oh ja het rijdt ook nog lekker als je geen 140 wil jakkeren. Dus kom op de keuze is er, ook nu al.

Oh ja, ik werkte 5 min. fietsen van het werk, maar de overheid !!!! vind het fijn om mensen hun vrijheid tot kiezen van werkgever te ontnemen met de wet werk en onzekerheid. Na twee contracten moest ik dus verkassen omdat er alleen project geld was en geen structurele financiering (waar ik geen enkel probleem mee had overigens) over efficiëntie gesproken..,.

[Reactie gewijzigd door divvid op 25 juli 2024 05:13]

Ik woon in België, daar wordt de consument al decennia uitgemolken. In de jaren 90 gaven verschillende sleutelfiguren al aan dat er dringen geïnvesteerd moest worden in oa nieuwe kerncentrales of andere oplossingen. Die mensen werken nu in Duitsland in de kerncentrales daar.
Met die melding dat er dringend geïnvesteerd moest worden heeft de politiek niets gedaan.
Resultaat is dat de afgelopen jaren iedere winter een noodplan in werking treed (afschakelplan) om stroomschaarste op te vangen. Meer nog, de Belgische overheid probeert mensen te sensibiliseren op een kinderlijke manier om de stroomtekort die er is op te vangen, bv;

- Schakel onnodige verlichting uit.
- Zet uw thermostaat lager en draag een extra trui.
- Zet de elektrische apparaten in stand-by volledig uit (dus: de stekker uittrekken).
- Vermijd het gebruik van strijkijzer, wasmachine, droogkast, fornuis, microgolfoven, afwasmachine of stofzuiger. Gebruik die toestellen bij voorkeur na 22u.
- Moedig je vrienden aan hetzelfde te doen.


België is afhankelijk van omringende landen om het stroom tekort op te vangen. Vorige maand kwam naar voren dat de Belgische overheid op zoek is naar stroomschepen om black outs op te vangen. Die dingen worden gebruikt in derde wereld landen om de economie op te starten.

Bij mij is alles op elektriciteit, dat is gewoon niet meer te betalen. Ik laad zo min mogelijk mijn kachels in de winter. (En toch betaal ik 180 EUR per maand aan elektriciteit)
Vorige maand was er een elektricien die mij vertelde dat de accumulatie verwarming op elektriciteit die ik had in nieuwbouw al bijna niet meer toegelaten is omdat men het stroomverbruik wil doen dalen.

Ik lees dan deze artikels over elektrische auto's.
Ook de politiek (groenen) zoveel mogelijk elektrische auto's, alleen nu nog de stroom.

Want die is er niet.

[Reactie gewijzigd door El_Bartholomew op 25 juli 2024 05:13]

Accumulatie-verwarming blijft ook een vorm van resistieve verwarming. Dat is dus nog steeds nog 4x minder rendabel als een warmtepomp. Dat kan je niet meer serieus nemen in de 21ste eeuw.

Evengoed moet ook België haast maken met het vervangen van de kerncentrales. Tijd voor een gestandaardiseerd ontwerp om de kosten laag te houden.
De lachwekkendste van ze allemaal was nog:
- Maak éénpansgerechten (wokken) bij het avondeten ipv. meerdere vuren te gebruiken.
Yeah right overheid...
Binnen 5 tot 10 jaar zullen veel mensen niet eens eigenaar zijn van een auto. Zelfrijdende auto's plus de alsmaar goedkoper wordende accu's zullen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een Uber rit maar een paar euro's kost. En als je ook nog gaat delen is het al niet economisch rendabel meer om een eigen auto aan te schaffen.

Uiteraard zullen er altijd mensen blijven die wel heel erg veel rijden en dus een auto zullen aanschaffen. Maar het meerendeel van de mensen rijdt al vrij weinig. Niet voor niets staan auto's 90% van de tijd geparkeerd.
Het rijden van een auto is straks alleen maar voor de mensen met een fors inkomen. Oftewel rijke mensen.
Mooi. Net als in landen als Singapore, waar ze het OV keihard genailed hebben. Meer OV, minder auto's is alleen maar beter voor de samenleving.

Als je overal elke 5-15 minuten op een metro/tram/trein kan stappen, hebben we geen auto's meer nodig, behalve voor vrachtverkeer/constructie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 25 juli 2024 05:13]

Alsof in elke stad / dorp metro, tram of trein beschikbaar is. Ik heb het gevoel dat veel mensen die in een grote stad wonen denken dat de hele wereld alleen daar is.
In grote delen van Nederland kan je voor een prettig leven echt niet zonder auto. En dat gaat niet veranderen. Wat is er bovendien fout aan auto's? Ze zijn uiterst handig en vaak ook nog leuk om te hebben .
Nee, maar daarom ga je investeren in OV ipv infra voor auto’s. Ik zei ook niet dat het allemaal op bestaande infra moest leunen.

Wat is er mis met auto’s? Als je dat zelf niet kunt beantwoorden moet je de discussie hier niet eens aangaan.
Singapore is een stadstaat. Schatrijk ook nog.

Dat is niet te vergelijken. Zelfs niet met een klein land als Nederland.
Ze kunnen in Amsterdam nog niet eens fatsoenlijk een tunneltje graven..... en Nederland is goddank groter dan alleen de randstad.
Ik zie graag betaalbare elektrische auto’s. De alsmaar stijgende belastingen op benzine begint absurde vormen aan te nemen

Ja, maar laat ik je vast teleurstellen. Die belastingen op benzine komen ook op electrische auto's juist zodra ze betaalbaar zijn. Logisch, want half Nederland stapt dan over en vadertje loopt geld mis.

Je ziet in de VS nu al speciale belastingen etc op electrische auto's voorgesteld worden omdat wegenonderhoud toch betaald moet worden.

De km-heffing komt er dus gegaranderd aan. Overheid is voor, ANWB is voor, BOVAG is voor, milieuclubs zijn voor, dus kwestie van tijd.
Da's inderdaad precies het probleem: de overheid zou zich veel meer moeten richten op zaken als milieu, luchtvervuiling etc., en het financiële verhaal op een tweede plan moeten zetten. Terwijl er wel degelijk zeer positieve langetermijneffecten zitten financieel door verbetering van zowel luchtkwaliteit als milieu.

Maar helaas zijn regeringsperioden maar telkens 4 jaar en kijkt iedereen alleen naar de korte termijn. Dat egoïsme is precies wat ons straks gaat bedreigen, en on a positive note is dat ook het enige probleem dat we écht moeten oplossen waarna de rest vanzelf gaat ;)
Da's inderdaad precies het probleem: de overheid zou zich veel meer moeten richten op zaken als milieu, luchtvervuiling etc., en het financiële verhaal op een tweede plan moeten zetten.

Maar d eoverhedi doet dat niet omdat de burgers die op haar stemmen willen dat de overheid veel doet ergo geld uitgeeft aan onderwerp X en Y. O-)

Als jij wil dat men meer aan milieu doet, ergo emer subsidie geeft, zal men toch elders moeten vangen. En andersom onderwijs investeringen, uitkeringen, sociale zekergeid, etc zal ook weer ergens vandaan moeten komen. Momenteel vangt men tientallze miljarden per jaar ivm autobelastingen en belastingen op autogerelateerde zaken. Dat buig je niet even zomaar om.

Zolang burgers en-en willen, of in ieder geval verschillende burgers genoeg verschillende of-of keuzes maken, zal ook een nog grotere focus op milieu, daar geen verandering in brengen.
Idealiter komt er gewoon belasting op CO2-emissie in alle industrieën. Dan leg je de pijn waar ook echt de vervuiling vandaan komt.

Dan wordt het ook ineens lonender om bijv. zonnepanelen te nemen omdat dat door uitblijven van CO2-belasting ineens gunstiger wordt.

Uiteraard moeten armere gezinnen er wel voor worden gecompenseerd in bijv. belastingtarief dat hun elektriciteit en hun kiloknaller aanzienlijk duurder worden totdat het gedrag zich langzaam heeft kunnen aanpassen.

Maar goed, in Frankrijk wil men nu iets meer richting uitstoot gaan belasten en kijk wat daar nu gebeurt :')
IDD je hebt helemaal gelijk, Maar kan je garanderen dat straks het het flink meer zal gaan kosten, want alles is en wordt een melk koe, en verzekering en wegenbelasting voor elektrische auto's rijden idem
Bovendien kunnen mensen met een Caravan hier helemaal niks mee.....
Nou, vergeet het maar. Misschien dat er een heel klein momentje komt dat elektrisch rijden echt gunstiger is waarna het weer gecompenseerd word met nieuw verzonnen belastigen.
Denk aan rekeningrijden, dat staat toch weer erg hoog op de agenda bij de overheid. Misschien om straks het tekort aan inkomsten op brandstofbelasting te compenseren wanneer een groot gedeelte elektrisch rijd? Links of rechtsom betaal je toch wel.
Ik zie graag betaalbare elektrische auto’s. De alsmaar stijgende belastingen op benzine begint absurde vormen aan te nemen. Het rijden van een auto is straks alleen maar voor de mensen met een fors inkomen. Oftewel rijke mensen.
'De auto' is bij u in Nederland de grootste accijnzen bron voor de overheid. Er zal altijd een soort van middenweg worden gevonden, waarbij aan de ene kant er voldoende belastingbetalers auto's blijven rijden, en aan de andere kant voldoende accijnzen binnenkomen. Dat rijden voor rijke mensen zal er dus nooit komen, simpelweg omdat het niet voldoende oplevert.

Belangrijke opmerking hierbij dat staat los van brandsfot - brandstof (de accijnzen erop) is niets meer dan een accijnsmiddel voor de overheid. Rekeningrijden/tolsystemen, belasting op accu's of een extra milieuheffing (al dan niet op electriciteit) het zullen allemaal maatregelen zijn om de accijnzen bij u op peil te houden.

Daarnaast zal voorlopig een 'betaalbare' electrische auto (met uitzondering van wat kekke startups) alleen nog mogelijk zijn door subsidie, die (voor een groot deel) betaald gaat worden uit accijnzen.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 25 juli 2024 05:13]

Ik zie graag betaalbare elektrische auto’s. De alsmaar stijgende belastingen op benzine begint absurde vormen aan te nemen.
En jij denkt dat die belastinginkomsten niet ergens anders vandaan moeten komen als iedereen elektrisch rijdt?
Het rijden van een auto is straks alleen maar voor de mensen met een fors inkomen. Oftewel rijke mensen.
Mensen klagen al sinds jaar en dag over de stijgende autokosten. Vervolgens wordt er steeds meer gereden en staan de duurste parkeergarages eerder vol dan de goedkoper (want dan moet je 100m verder lopen). En dat zijn echt niet allemaal "rijke" mensen.
Geen ilusies. Als de electrische auto ingeburgerd begint te raken zullen ze die net zo belasten als de benzine auto. Het is alleen een andere belastingknop waar aan gedraaid wordt.
Dat is waarom de gele hesjes in Frankrijk actie voeren.
De alsmaar stijgende belastingen op benzine begint absurde vormen aan te nemen. Het rijden van een auto is straks alleen maar voor de mensen met een fors inkomen. Oftewel rijke mensen.
Ik denk dat de prijs van elektriciteit omhoog gaat als er meer vraag is dan aanbod. Energiemaatschappijen willen ook niet inleveren op omzet en winst. Dus als mensen zelf stroom gaan opwekken zal dat verlies in de prijs verwerkt moeten worden.
Dus heb je een elektrieke auto, koop dan ook maar zonpanelen op dak en een windmolen in je tuin.
Ik zie graag betaalbare elektrische auto’s. De alsmaar stijgende belastingen op benzine begint absurde vormen aan te nemen. Het rijden van een auto is straks alleen maar voor de mensen met een fors inkomen. Oftewel rijke mensen.
En jij denkt dat het belasting voordeel op elektrische auto's blijft als de massa elekrisch rijdt. Laat ik je uit de droom helpen. Het is heel simpel, een overheid heeft geld nodig, en het meeste geld valt te halen uit de wet van de grote getallen. Zodra het gros van de mensen straks een elektrische auto heeft wordt er net zoveel belasting geheven op elektrische auto's dan op benzine auto's.
De toekomst is caresharing/OV/E-bikes/etc. en niet dat elke Nederlander z'n eigen auto aanschaft en hem voor z'n deur parkeert om vervolgens in z'n eentje elke dag 30-60 min naar het werk te karren.
Ik zal wel in een ander land wonen dan. Het hele land is dichtgeslipt met autos, en ze worden steeds groter en luxer. Iedere woonwijk staat tot de nok toe vol met lompe bakken. 600-700km file is tegenwoordig al een "normale" ochtendspits en zelfs in mijn lullige dorpje sta je doordeweeks 's avonds gewoon in de file als je naar de super rijd.

En dan willen we auto rijden goedkoper maken? Maak het alsjeblief nog 5 keer duurder.
Je hebt helemaal gelijk. We zijn als kikkers die in een pan met koud water worden gezet die langzaam aan de kook wordt gebracht. We blijven zitten totdat we gekookt worden. Wij denken dat we slimme kikkers zijn en onze oplossing voor alle problemen is de pan groter te maken en er wat meer koud water bij te doen. Maar we houden het vuur aan en dus blijven we de pan groter maken en er koud water bij doen.
Autorijden duurder maken is niks anders als een belasting op werken. Die mensen staan niet voor hun plezier in de file, denk je dat ze een alternatief hebben?
Kilometerheffing is daarom ook een goed idee. Dan maak je het duurder waar het ook pijn doet. Echter wel ontzettend lullig voor mensen die wel met de auto moeten en niet zo veel verdienen, maar wellicht is daar nog iets op te verzinnen heel specifiek (inkomensafhankelijke km-heffing, en dan met name kortend voor lage inkomens).
Elektrisch autorijden problematiek. Woon in appartementsgebouw,24 gezinnen,30 auto’s,geen garageboxen of laadpalen.30 verlengkabels nachts buitenleggen? En zo zijn er duizenden van voorbeelden ! Niet iedereen heeft een woning met garagebox en laadmogelijkheden! En dan discussie voeren over een elektrisch aangedreven model auto......? Pffft.
Ik vind dat dit probleem steeds maar opnieuw genegeerd wordt terwijl het heel belangrijk is om de EV een succes te laten worden.
Die auto's staan nu ook ergens, wellicht onder een lantaarnpaal. Daar laadpunten maken lost je probleem op. Kwestie van aanleggen.
https://cleartechnology.n...-lantaarnpaal-oplaadpunt/
30 lantaarnpalen op 500m?
Je begint met de lantaarnpalen, op 500 meter heb je dan 5 tot 10, kan je 10 tot 20 autos vanuit opladen, want uit elke lantaarnpaal 2. Als die eenmaal elke avond in gebruik zijn kan je tussen in korte laadpalen toevoegen.

Om te voorkomen dat het wordt overbelasting zal de laadsnelheid daarop moeten worden aangepast of de capaciteit worden uitgebreid op het moment dat er echt elke nacht 8 uur lang EV's staan te laden.
Dit is toch geen tweakers nieuws. VDL haalt elke dag 1000 auto's per dag, zonder problemen. Als je de mail leest van Musk, staat er niet dat er 1000 auto's zijn geproduceerd, maar dat bepaalde afdelingen de capaciteit van 1000 per dag hebben gehaald. Dat kan dus ook de ruitenwisser divisie en de motor divisie zijn. Ook weer typisch om het gelijk te extrapoleren naar een hele week als ze 1 dag hebben overgewerkt. Waarschijnlijk is deze mail gelekt om de aandelen koers weer omhoog te pompen of komt er een slecht nieuws bericht maandag
VDL bestaat sinds de 50's. Tesla sinds 2008. Niet gek dus dat VDL makkelijk een bepaald aantal haalt. Die hebben véél meer ervaring. Wat jij zegt is een beetje hetzelfde als de nieuwe werknemer afzeiken omdat ie niet zo efficiënt en snel werkt als de meer ervaren werknemer.

Overigens vraagt Musk zijn werknemers mee te werken om de 1000 per dag stabiel te houden wat aangeeft dat er daadwerkelijk 1000 wagens op één dag geproduceerd zijn. Als die stabiliteit er is dan heb je er 7.000 per week. Je weet niet of het komt door overwerken en de rest is gewoon onzinnige geblaat.
De vergelijking is relevanter dan je denkt. De mini assemblage lijn van VDL is ook van 2014. Ze produceren dit jaar 200k auto's in 2 ploegendiensten, zonder in het weekend te werken. Tesla werkt met 3 ploegen, 24/7 met veel meer medewerkers per auto en er wordt elke keer gezegd dat een Tesla stuk simpeler in elkaar zit (goedkoper onderhoud en minder bewegende onderdelen, maar assemblage en een Tesla verven schijnt heel moeilijk te zijn, met belabberde kwaliteit). Wat wel moeilijk is de batterij productie, maar dat is een andere fabriek (Gigafactory) en die komen kant en klaar aan in Fremont.
Dus VDL produceert gemiddeld per dag iets meer dan de helft van het aantal auto's wat Tesla produceert. 200.000 per jaar vertaalt naar 548 per dag.
Wel wat meer. Voor automotive mag je 240 productiedagen per jaar aanhouden. Zit je op 916 auto's per dag bij 220k per jaar (https://www.volkskrant.nl...-succesverhaal-~b82cb304/). Hier hebben ze schijnbaar 7000 mensen voor nodig. Volgend jaar wordt trouwens een flinke productiedaling verwacht.
Zonder weekenden, 2 ploegendiensten van 9 uur ipv 12 uur bij Tesla en er werken stuk minder mensen bij VDL Nedcar in de fabriek. Ze zitten op 800 per dag (Tesla zal waarschijnlijk op 250k komen aan het einde van het jaar, 150k model 3 en 100k modelX/S, is ook max aantal in Fremont, dus gemiddeld ook iets van 750 per dag met weekenden erbij en 30 dagen fabriek dicht).
Enige bron (bewijs) dat Tesla dan aan het dubbele zit?
De Tesla NextGen Roadster is volgens spec 620 mijl. Dat is niet het dubbele van de E-Tron, dat is 150% meer. Uiteraard: bewijs volgt in 2020, nu is het alleen nog de specificatie. Maar dat is dus ook nog eens een jaar voor de E-tron GT.
VDL heeft nog nooit 1000 auto's per dag gemaakt. Ze zitten meer in de 500 per dag, in hun recente topjaar. En die bestaan al 50 jaar.

Vroeger ja. Toen een auto nog 4 stoelen en een stuur was, haalde ze er 800 per dag.

Waarbij ze het overgrote deel van componenten ook nog eens aangeleverd krijgen en ze veel assembleren.

Hoeveel fabrikanten maken 1000 electrische auto's per dag van 1 model? Dat is waar je mee moet vergelijken.

[Reactie gewijzigd door PWM op 25 juli 2024 05:13]

VDL werkt met 2 ploegen en niet in weekend, Tesla werkt 24/7 met shifts van 12 uur en veel meer medewerkers. De mini fabriek is ook uit 2014. Wat wel knap is, is de batterij productie, maar dat is andere locatie (Gigafactory) en heeft niks met dit nieuwsbericht te maken. De batterijen komen kant en klaar naar autofabriek in Fremont. Tesla kan niet eens 1000 autos per dag constant maken omdat ze de verf capaciteit niet hebben. Ze hebben een milieu vergunning van 250k per jaar, dus dit getal gaat nergens over. Daarnaast kunnen ze er niet eens 1000 per dag verkopen omdat er niet genoeg vraag naar is. Het is puur een bericht om aandeelprijs omhoog te gooien. 2 weken geleden maakte ze er gemiddeld 500-600 per dag (3500-4300 per week) en ze staan overal al opgestapeld in Amerika, Noorwegen en Nederland. Er zijn nog 1700 model X en model S op voorraad in Nederland, met nog 4 weken te gaan.
Daarnaast kunnen ze er niet eens 1000 per dag verkopen omdat er niet genoeg vraag naar is.
Huh? Dit gaat over de Model 3, waar je op een wachtlijst moet staan om er überhaupt een te mogen bestellen. Vraag zat.
Er is een wachtlijst alleen Europa/China/India (waar Tesla nooit gaat leveren). Niet in Canada en Verenigde Staten. Levertijd in Amerika is 5 dagen en je kunt er gewoon rechtsreeks 1 in Fremont afhalen zonder levertijd. Elke service center in Amerika heeft een grote voorraad. Daarnaast houdt Tesla ook zijn mond over wie er op de wachtlijst staan. Zijn dat mensen die wachten op de beroemde 35k$ short range (die voorlopig nog lang niet komt), zijn dat mensen in Europa of zijn dat een heleboel mensen die al geannuleerd hebben, maar nog steeds wachten op hun geld terug. Ik denk dat de model 3 voorlopig in Europa niet komt, omdat het model niet door de EU testen gaat komen (ik wil er zelf ook 1). Anders had je allang kunnen bestellen. Er is ook nog steeds geen euro prijs bekent.
Model 3 is nog steeds niet beschikbaar bij de dealers.
Tesla heeft geen dealers
Nee, maar wel verkooppunten. Ik was vorige maand in Miami, daar stond er gewoon één te koop in een mall.
De vorige schrijver haalde aan dat de levertijd 5 dagen is. de dealers/verkooppunten zijn van Tesla zelf, dus zijn ze binnen 5 dagen beschikbaar en hebben die dealers/verkooppunten voldoende voorraad. het verkopen van autos door alle merken, in malls of andere druk bezochte evenementen als stand alone of pop ups, is al jaren een standaard verkoop methode die niet alleen door Tesla gebruikt wordt. Wat wel nieuw is dat Tesla verkooppunten in Winkelcentra heeft.
https://www.tesla.com/en_...ted%20Kingdom?redirect=no
Op YouTube zijn wel analyses van de Tesla modellen te vinden. Aan het chassis zit veel te veel werk vanwege matig ontwerp. Sommige delen (wielkasten) zitten 8x meer lasnaden dan andere fabrikanten. Dat zijn typische dingen die een nieuwe fabrikant heeft. Ze proberen op teveel vlakken het wiel opnieuw uit te vinden.
Van de andere kant, hoeveel fabrikanten ken jij die nu razend populair zijn maar tien jaar geleden nog niet bestonden? Natuurlijk gaat dat gepaard met kinderziektes vanwege de flinke groeispurt. Zolang dat geen invloed heeft op de veiligheid van de bestuurder of de integriteit van de wagen is dat ook geen probleem. En dan doet Tesla ook nog eens iets nieuws op vele vlakken wat tot voor kort bijna geen enkel merk deed (volledig elektrisch, autopilot). In dat opzicht is het best bewonderenswaardig dat ze het op kunnen nemen tegen de vele gerenommeerde merken. Niet zonder slag of stoot natuurlijk maar ze doen het wel.

Wie weet waar Tesla over 20 jaar staat :) (waarschijnlijk een van de wagens op Mars :+ )

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 25 juli 2024 05:13]

Dat zeg ik ook min of meer. Ze doen heel veel nieuwe toffe dingen, maar hij die staat op de schouders van reuzen...

Ze hadden die basisdingen niet zelf hoeven uitvinden. Dan waren ze verder geweest en een lagere prijs kunnen vragen.
De Tesla Roadster was gebaseerd op de Lotus Elise maar dat was qua productie blijkbaar rampzalig omdat die wagen eigenlijk niet gemaakt was voor wat Tesla ermee wilde doen. Elektrische wagens zijn behoorlijk nieuw dus je kunt niet zomaar een basis pakken. Het is in veel gevallen niet het wiel opnieuw uitvinden maar meer een nieuw wiel uitvinden omdat het oude wiel niet voldoet aan je eisen.
Elektrische auto's zijn anders al zo'n 150 jaar oud =p
polthemol Moderator General Chat @SomerenV30 november 2018 22:20
hoe groot is de impact eigenlijk op het frame (het beetje kennis wat ik heb van hoe een auto in elkaar zit, is dat zoeen beetje het belangrijkste ding wat de hele bups bij elkaar houdt) van een electrische wagen tov. een klassieke benzine/diesel wagen? Moet daar echt zoveel anders aan zijn?
Kia is zo’n fabrikant.
Die hebben toch onder andere een ex Volkswagen man gehaald voor de kwaliteitscontrole enzo? Iets dat Tesla ook geen kwaad had gedaan :X
Deze lasnaden zijn trouwens een groot probleem voor de veiligheid, lasnaden zorgen voor zwakheden in het ontwerp.
denk gewoon dat ze hun momentum gemist hebben. Welke normale particulier kan er nu een Tesla betalen en als je echt wil uitpakken dan doe je dit al helemaal niet met een model 3.

Ik denk dat de toekomst aan de Chinezen is wat betreft massa-productie van electrische wagens en het exclusieve segment zal toch weer Porsche, Audi, BMW worden, want zeg nu zelf erg klassevol is zo’n Tesla nu echt niet
Zolang ze nog onderaan in het lijstje staan qua betrouwbaarheid zal het "succes" snel gaan afkalven.
Welk lijstje is dat dan?
Het recente aantal van 1000 modellen per dag betekent dat in theorie 7000 Model 3's per week kunnen worden geproduceerd.
Dank jullie wel voor het zware rekenwerk dat jullie ons uit handen hebben genomen. ;)
Dank jullie wel voor het zware rekenwerk dat jullie ons uit handen hebben genomen. ;)
Zelfs dat niet helemaal. Er staat in theorie. In het echt is 7x 1000 gewoon 7000. Niks theorie.
Ik heb een 3 nog steeds in de reservering staan, maar was redelijk underwhelmed toen ik hem eindelijk in het echt zag: nog steeds giga pannel gaps en panelen die niet gealigned zijn.
Nu koopt nu een tweedehands model S met gelijke range voor minder, dus ik denk dat ik daar voor ga.
Lijkt me een goede deal! Meer ruimte voor minder en nu verkrijgbaar.
Over de elektrische auto’s heb ik een droompje
Momenteel rijdt ik met een Peugeot 108 1.0 benzine met de volle 68pk
Ik kan echt alles (wat ik wil doen) met dat bakje. Ik gebruik hem voor:
- woon-werk-verkeer: 53km enkel 106/dag
- winkel en hobby
- sleurhut of aanhangwagen niet nodig.
- voor grote stukken, gebruik ik (vaak kosteloos) de busjes van de zaak waar ik mijn aankoop deed.
Het ding verbruikt 4.3l/100km bij normaal rijgedrag, of 3,8 als ik wat moeite doe of 4,5 bij wat sportievere rijstijl. Het is me al gelukt om 950km uit 35 liter benzine te halen.

Mijn droom:
- een gelijkaardig ding (Tesla 1 😁).
Stel dat je 300 km (zuinig rijden) er kan uithalen met de hopelijk toekomstige droge batterijen, dan kom ik 3 dagen rond voor mijn woon-werk-verkeer.
Zelf met 150km ben ik al tevreden.
Stel je voor. Allemaal kleine autootjes die via een Appje kunnen opgeroepen worden om je even naar het werk te brengen..... DROOM DROOM 😁

Wat mij stoort:
Het huidige Belgische beleid dat ervoor heeft gezorgd dat elke zelfstandige een Volvo xc90 T8 aanschaft of iets dergelijks omdat ze hybride zijn. In de praktijk komt dat vaak neer op: ik mag de auto 120% afschrijven en moet geen wegenbelasting betalen en verbruik met de tankkaart van het bedrijf toch maar vlotjes 12 liter benzine per 100 km. Ik heb de berekening al eens gemaakt. Mijn kleine auto is groener dan de officieel erkende groene auto.

[Reactie gewijzigd door Saintje op 25 juli 2024 05:13]

Dat de overheid niet meteen met een perfecte oplossing komt is begrijpelijk. Ten eerste is het de overheid en ten tweede is het een complex probleem. De technologie (op alle vlakken) staat vandaag niet ver genoeg om iedereen elektrisch te laten rijden.

Een tesla1 met 150km autonomie is niet realistisch voor de meesten. Zelfs een S met 600km autonomie is dat niet. Verder is een hybride (zoals de xc90) op dit moment maar max 100% aftrekbaar (en geen 120%). Dit zal vanaf 2020 ook verminderen. Elektrische wagens zijn op dit moment wél 120% aftrekbaar. Als je gelijkaardige wagens neemt is een brandstof auto fiscaal minder voordelig dan een hybride en een hybride minder voordelig dan een elektrisch wagen. Mij lijkt dit een faire overgangsmaatregel. Trouwens, hybrides verbruiken wel degelijk minder dan een gelijkaardige wagen op brandstof, dus het is een begin. Mensen die een hybride kopen gaan ook al investeren in een oplaadpunt wat later de overgang naar volledig elektrisch alleen maar zal bevorderen.

Je rijd nu een kleine groene auto. Dat is prima. Blijkbaar heb je niet al te veel kinderen of stel je gewoon weinig eisen aan een auto of is er het budget niet voor, helemaal niks mis mee. Alleen is het nogal egocentrisch te denken dat de rest dan ook maar een kleine auto moet gaan rijden omdat het jou nu goed uitkomt. In dat geval kan ik ook een paar zaken opnoemen. Verder is het nog maar te bekijken of zo'n 108 veel groener is (als we het dan over uitstoot hebben). Een xc90 kan met behulp van de batterij perfect 100km aan en zal daarbij misschien iets meer verbruiken als die 108, wel niet vergeten dat deze wagen 3x groter is. Daarbij komt ook nog als je de xc90 op het werk kan opladen (met ~100 km per dag) dan ga je 90% van die rit elektrisch kunnen rijden en is die zekér groener dan jouw 108. Je opmerking slaat dus nergens op tenzij het gebaseerd is op afgunst jegens "de zelfstandigen".

[Reactie gewijzigd door miitjohn op 25 juli 2024 05:13]

- Hybride niet (meer) 120% aftrekbaar. Dat wist ik niet.
- Ik stel weinig eisen aan een auto. En bekijk het (bijna) altijd puur financieel en het meest ecologische op basis van de kennis die ik heb kunnen inwinnen.
- afgunst jegens de zelfstandigen, zeker niet. Ze spelen het spel zoveel mogelijk in hun voordeel en dat mag. De valsspelers zorgen natuurlijk voor een verkeerde indruk van alle zelfstandigen (generalisatie noemt men dat)
- wat ik graag wil weten is: is mijn auto op het einde van de rit (na 200 000km bijvoorbeeld) groener, even groen of zelfs groener dan het grote broertje.
- uit onderzoek (bron heb ik niet meteen bij de hand) blijkt dat een veelheid van mensen dagelijks minder dan 100km rijden.
- de technologie staat inderdaad nog niet op punt en de regeringen moeten nog uitmaken welke richting ze precies uit willen en hoe ze alles gaan aanmoedigen/subsidiëren.

Mijn persoonlijke mening is: de waterstofauto gaat het halen, maar ik heb al wat artikels gelezen waar toch wel grote vraagtekens bij de (sc)haalbaarheid van de techniek en de productie van de nodige (groene) waterstof.

Hopelijk rijden we over enkele jaren toch allemaal met een transportmiddel of systeem dat de natuur spaart en ons met de nodige rust, of werktijd op het werk kan brengen.

Het voorgaande bericht was zeker niet negatief bedoeld en eerder een persoonlijke kijk op de recente ontwikkelingen. 😁

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.