Tesla: eerste exemplaren Model 3 in maart in handen van Europese klanten

Tesla heeft vrijdag de online samensteller voor de Model 3 in Europa en China opengesteld zonder dat klanten daarvoor 1000 euro aan reserveringsgeld moeten inleggen. Iedereen daar kan nu aan de slag met de configurator. Tesla meldt dat de eerste auto's in maart 2019 geleverd worden.

Tesla maakt bekend dat de configurator openstaat voor iedereen middels een e-mail aan klanten. Daarin staat tevens dat klanten die 'vandaag bestellen' de auto in maart kunnen ontvangen. Ook geïnteresseerden in België, en twaalf andere Europese landen kunnen kosteloos aan de slag met de online samensteller van de Amerikaanse automaker. Om een daadwerkelijke bestelling te plaatsen, vraagt Tesla nog wel een aanbetaling van 2000 euro.

Niet alle varianten van de Model 3 zijn echter beschikbaar. Klanten kunnen kiezen uit een Long Range-variant, die iets meer bereik heeft, en een Performance-variant, die wat sneller optrekt en een hogere topsnelheid heeft. Beide hebben vierwielaandrijving; de variant van de Model 3 met achterwielaandrijving, die minder bereik heeft maar ook goedkoper is, ontbreekt vooralsnog. Dit model is 7.000 dollar goedkoper in de VS dan de goedkoopste vierwielaangedreven variant.

Ook is er een Standard-model dat ontbreekt, maar die is nog helemaal niet in productie en dus zelfs nog niet in de VS te koop. Dit wordt de goedkoopste Model 3 met een vanafprijs van 35.000 dollar. Dat moet ergens dit jaar gebeuren, maar het is niet bekend wanneer precies.

Tesla merkte het derde kwartaal van 2018 aan als 'historisch', wat te danken is aan de omzet die de Model 3 genereerde. De Model 3 was volgens Tesla in het afgelopen derde kwartaal voor het eerst de bestverkochte auto op gebied van omzet in de Verenigde Staten, mits SUV's en pick-up trucks niet worden meegerekend. Op het gebied van absolute verkopen kwam de Model 3 uit op plek vijf. Het bedrijf boekte toen voor het eerst in twee jaar geen verlies, maar juist een nettowinst van 312 miljoen dollar.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

05-01-2019 • 10:34

339 Linkedin

Submitter: Cas8

Reacties (339)

339
322
214
16
0
67
Wijzig sortering
Even op een rijtje:
Performance, All-wheel drive, luxe interieur, 75kWh accu 69.000 euro (nu bestelbaar)
Long Range, All-wheel drive, luxe interieur, 75kWh accu 58.800 euro (nu bestelbaar)
Mid Range, All-wheel drive, luxe interieur, 62kWh accu 9.000 dollar goedkoper dan LR (in VS bestelbaar), dus iets meer dan € 50.000, voor 13kWh minder.
Schrap luxe interieur ~ € 5.000
Schrap all-wheel drive ~ € 5.000
Dan nog de laatste stap naar kleinere accu (meen 50kWh, dus 12kWh minder):
Standard Range, rear wheel drive, goedkoop interieur, 50kWh accu 35.000 dollar, moet dicht op die € 35.000 uit kunnen komen.

[Reactie gewijzigd door Peetke op 5 januari 2019 17:11]

Je vergeet dat Tesla bijna al geen winst maakt op de Medium Range. Premium interieur voor Tesla is misschien maar 300 euro aan kost prijs. De achter motor is 700 euro materiaalkosten. 75 kw batterij kost op dit moment 10000 dollar ongeveer.
Heeft de medium range een software lock op de batterij? Want dan kunnen ze inzetten op dat kopers nu - of later, bij 2e hands verkoop - nog eens een x bedrag oversluizen voor de grotere range. Zelfde met autopilot (wat ik hierboven nog lees).

Slim businessmodel van Tesla IMO. Soort DLC voor auto's.
Nee, de medium en standaard range zijn niet softwarematig groter te maken. Het aantal cellen is daadwerkelijk minder.
Software lock doen ze al 2 jaar niet meer. Het was ook maar voor 3 modellen van toepassing en die modellen waren voor een beperkte tijd verkrijgbaar.

Het idee was inderdaad dat ze goedkopere modellen in de markt wilde zetten welke later te upgraden zijn. De upgrade koste 10.000 dollar/euro. De 40kWh versie van de Model S was de originele budget auto.

Achteraf was het niet echt slim want het heeft ze best veel geld gekost, maar goed was het proberen waard. De beperkende factor was dat ze 10k vroegen voor een upgrade en dat is niet iets wat iemand zomaar heeft liggen dus werd er geen gebruik van gemaakt. Mensen die dat geld wel hebben kochten direct de duurdere versies.

Wat er in de praktijk gebeurde is dat mensen of direct voor het 75kWh model gingen of de upgrade nooit kochten, dus het was redelijk zinloos. Ik denk dat als ze financieringsopties boden voor die upgrade dat ze misschien een kansje hadden. Ik zie niet in hoe iemand die een budget versie koopt ineens 10k op kan hoesten.
Je vergeet de €5.300 voor Autopilot. Wat mij betreft een must voor de Tesla ;) kan niet wachten tot hij komt!
Dit is gewoon een software aanpassing. Als je de autopilot koopt na levering is het duurder €7.500 (ipv 5.300) uit mijn hoofd.

[Reactie gewijzigd door kr4t0s op 5 januari 2019 21:16]

capaciteit is ook gewoon een software-aanpassing. Tijdens het noordweer vorig jaar hebben ze dat gewoon OTA opgezet

nieuws: Tesla geeft auto-eigenaren in orkaangebied gratis upgrade voor groter...
Dat is alleen mogelijk wanneer daadwerkelijk de accucapaciteit door software gelimiteerd wordt. Dat is voor zover bekend, NIET het geval bij de Model3 auto's.
Al lang niet meer. Ze hebben een korte tijd een aantal accu's softwarematig gelimiteerd. Er is al jaren geen enkele nieuwe Tesla meer te koop die dit heeft.
AWD is een vereiste op de versies die op dit moment te bestellen zijn. RWD wordt niet meer gemaakt in de LR versie.
De mid range is rwd. Deze zal hier waarschijnlijk tegen de €50k aan lopen en de basismodel ($35k) net over de €40k.
Sterk staaltje "man math". 35.000 euro voor de basis model 3? Dat gaat nooit gebeuren!

De USA prijs van 35.000$ voor het basis model. In USA zijn prijzen typisch zonder sales tax (5%-9%), destination charge, (in sommige staten) environmental tax. Zelfs in USA gaat de uiteindelijke prijs incl btw / taksen meer dan 35.000$ zijn.

Denk dat je een correcter cijfer krijgt als je de huidige beschikbare EU modellen met de USA prijzen vergelijkt en het verschil in percentage uitdrukt.
Als ik goed kan rekenen is 42.950$ naar 58.800 Euro + 37%. Doe dat met de 35.000$ wagen en je komt op 48.000 Euro uit. Dat lijkt me een correctere inschatting van prijs voor het basis model.
Je vergeet de 15 euro DHL verzendkosten nog
Ja en voor gemak even dollar vs btw even tegen elkaar weggestreept.
Je haalt hem zelf in Tilburg op he ;-)
Hij moet nog wel even per boot hierheen komen he...lol
Mensen die wel een reservering hadden konden al een maandje eerder bestellen. Daar zouden de eerste exemplaren halverwege februari al geleverd moeten worden.

Volgens inschattingen op basis van factuurnummers zijn er in Europa zo’n 14.000 besteld die eerste maand en zo’n 1.000 in Nederland.
Het feit dat er slechts een maand verschil zit tussen mensen met reservering en mensen zonder geeft mij vooral het gevoel dat de interesse in het LR model bij reserveringshouders enorm laag is in Europa en vraag me af hoe analysten en de aandeelhouders daarop gaan reageren.
Mee eens, ik had een reservering maar heb het geld/reservering teruggevraagd afgelopen zomer. Na een maand de bestellingen van iedereen accepteren lag toen al in de verwachting gezien hoe ze dat deden in Amerika. Ik wacht op de basisuitvoering met longrange, dat kan nog wel weer een jaar duren waarschijnlijk. Ben nu ook aan het kijken naar de kona, en komend jaar komen er nog meer merken met een 70-80 kwh accu en snelladen (100kw+) (mijn minimale eisen...) Als Tesla de goedkopere versies niet gaat verkopen binnenkort wacht ik wel op die van komende merken. Dat zal Tesla's verkopen uiteraard niet helpen, ik ben vast niet enige die zo denkt...

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 5 januari 2019 13:59]

En jij denkt dat Tesla tot volgend jaar stilstaat?

Volgend jaar komt Tesla met nog goedkopere Model 3's.
Dat zegt hij toch ook? Hij heeft een set specifieke eisen waar Tesla niet aan kan voldoen. Hij ziet dat er ook andere opties op komst zijn en gaat te zijnentijd een beslissing nemen afhankelijk van hoe de markt dan is. Nergens wordt Tesla uitgesloten, als de Tesla de beste optie blijkt te zijn kan dat altijd nog. Het enige wat hij zegt is dat het laten staan van een reservering (wat neerkomt op een gratis lening op dit moment) geen nut heeft. Is toch niks mis mee?

Daarnaast wordt er gezegd dat het belastingstelsel in Europa radicaal anders is als dat van de VS en dat er in Europa ook flink meer belasting wordt betaalt. Dat maakt het dat de duurdere modellen niet interessant zijn voor de Europese koper puur vanuit het financiële plaatje.

Van daaruit wordt de conclusie getrokken dat dat de reden is waarom er maar een maandje tussen zit in Europa. Persoonlijk weet ik niet of dat wel de juiste conclusie is. maar goed hij klinkt aannemelijk.

Persoonlijk denk ik dat het komt omdat de wijze waarop de markt in Europa werkt gewoon anders is. Bedrijven en leasemaatschappijen gaan geen aanbetalingen doen, maar zijn over het algemeen wel de grootste afnemers van nieuwe auto's. Het kan goed zijn dat ze daarom ervoor kiezen om de vrije verkoop ze snel te laten beginnen, puur vanuit de markt dynamiek van Europa.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 6 januari 2019 06:47]

Als je schade rijd met je nieuwe tesla dan zou dat zo maar eens kunnen , want reparaties en onderdelen hebben maanden levertijd.
Kona heeft een levertijd van 14 tot 18 maanden. Succes
De Hyundai garage in Antwerpen claimt dat die een eerste levering krijgen van 21 exemplaren van de full option 64kwh versie eind januari. De helft al zou verkocht zijn aan leasing maatschappijen, en de helft onmiddellijk beschikbaar voor de verkoop.
Zelfde tactiek als Tesla, eerst beginnen met de modellen met de meeste marge.
Blijkbaar is de levertijd in Nederland en Belgie compleet anders, hier kan je nu bestellen en dan krijg je een lever datum in 2020.
Let wel op dat je meestal aan de straat zal laden, dat hij daar dus ook geschikt voor moet zijn.
Tesla heeft in alle modellen een goede 3 fase lader, maar bijvoorbeeld de Jaguar i-Pace heeft maar een 1 fase lader en dan sta je dus 24h+ te laden na een flinke rit. Opladen tijdens werk of slapen is imho veel intreressanter dan hem in 40 minuten wachten vol te kunnen gooien.
Klopt, die I-pace is een prachtige wagen maar met die lader zijn ze toch flink de mist in gegaan.

Geen idee hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Het is eerste wat elke auto-journalist opmerkt bij review is de lader die niet echt snel kan laden bij ons. Je zou toch denken dat hierover meer wordt nagedacht?
In veel andere Europese landen kan je flink sneller met 1-fase laden dan in Nederland.
Als je bijvoorbeeld tot 40A laadt kan je wel 9kW laden.
Niet om op te scheppen maar oudere Tesla's doen 3x 32A dus 22kW, de mijne doet 3x 24A dus 16.5kW.
De meeste publieke palen doen 3x16A dus 11kW.
De i-Pace heeft een 90kWh batterij dus 1x40A is gewoon nog steeds erg weinig laadsneleid t.o.v. een Tesla en de capaciteit van de batterij die erin zit. Kan niet vinden dat de i-Pace met de interne lader meer kan dan 7,4kW op 1 fase.
Kona leveringstermijn is ook meer dan een jaar toch? Dus ben benieuwd wat bijvoorbeeld VW kan doen?
Ik verwacht eigenlijk dat lease bedrijven veel Model 3 auto's willen kopen. Maar of die al aan de beurt komen is maar de vraag. En ook of die geïnteresseerd zijn in de modellen boven de 50.000 euroaangezien in diverse EU landen de belasting/subsidie voordelen beperkt worden tot 50.000 euro.
met de bijtelling van 22%? Neuh ik verwacht niet dat bedrijven het gaan doen, wellicht alleen directieleden.
Het is geen 22% bijtelling over het hele bedrag, het is: (catalogus prijs - 50.000) * 22% + 50.000 * 4%
Nu nog wel ja maar in 2021 niet meer.
Precies, je komt zo rond de 7 procent uit geloof ik.
Aan de andere kant; 14.000 echte bestellingen van ruim 55.000 euro per stuk terwijl vrijwel niemand in Europa nog een proefritje gemaakt heeft in de Model 3.

Maar ik denk ook inderdaad dat veel mensen gereserveerd hebben voor een verwachte aanschafprijs van circa 35.000 euro. Als het dan 40k wordt oke, maar de intresse voor een auto van 60k zal een stuk lager zijn.

Mijn bestelling zit overigens wel tussen die 14k bestellingen. ;)
Dat is niks i.v.m. wat andere merken halen aan aanbetalingen tijdens of na shows en beurzen. Tesla en zijn fans hebben wel vaker de gewoonte om bepaalde cijfers op te blazen of significanter te laten lijken dan ze eigenlijk zijn. Ik kan best begrijpen dat voor een leek de cijfers en bedragen absurd groot lijken, maar bedenk je dat het hier gaat om de grootste industrie van de wereld en dat deze industrie wereldwijd jaarlijkse tientallen miljoenen aan eenheden produceert en verkoopt.

Dat Tesla onder een vergrootglas ligt omdat ze nieuw zijn op de markt en dat Tesla mensen weet te mobiliseren door flink te hypen (en daarmee ook een aanhang creëert welke zelf ook een handje heeft in dat hypen), betekent dat de leek cijfers (zei het geschat of gemeld) krijgt te zien waar andere toch echt wel voorzichtig mee om gaan.

Het probleem is dat de leek geen enkele manier heeft om de cijfers te kwantificeren.

Nou kan jij het hele relaas over significante cijfers omdraaien en zeggen dat Tesla die 14.000 bestellingen haalt op de 200.000 eenheden toch echt wel indrukwekkend is. Ja, maar goed, het is op dit moment ook niet mogelijk om de wagen op een andere manier aan te schaffen en als we kijken naar de verhoudingen dan zijn ze gelijk aan andere merken. Dus zo bijzonder is het niet.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 6 januari 2019 07:10]

In maart 2018 verkocht BMW 13.371 3-serie modellen in Europa. Dat was de topmaand voor BMW het afgelopen jaar. En dat is inclusief de goedkopere varianten. De Model 3 is een directe concurrent van deze BMW serie en ik durf deze cijfers dus zeker wel significant te noemen. Zeker voor zo’n relatief klein en jong bedrijf als Tesla.

Wat het daarbij bijzonder maakt is dat het om elektrische auto’s gaat en dat deze cijfers laten zien dat er veel meer interesse voor is dan andere fabrikanten voor mogelijk hadden gehouden. Andere merken verwachten in 2019 vaak niet meer dan 20.000 elektrische auto’s te gaan produceren. Tesla bouwt en verkoopt die per maand.
Waarom kies je voor de specifieke vergelijking met BMW en niet met andere fabrikanten of met de markt in zijn geheel? De 3 serie heeft maar een marktaandeel van 0,77%.

Ik verwijs je naar de laatste paragraaf overigens. Als je 2 jaar lang pre-orders gaat opsparen en die in eens gaat uitleveren dan is het nogal lastig te vergelijken met de verkoop van 1 maand.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 6 januari 2019 08:18]

Specifieke vergelijking met de BMW omdat deze qua prijs en specificaties elkaars directe concurrenten zijn.

We gaan zien hoe de verkoop verder zal verlopen. Het zou kunnen dat het tegen gaat vallen, maar ik heb het idee dat de Model 3 het heel goed gaat doen in Europa. Tesla lijkt ook in te zetten op 3.000 Model 3’s per week naar Europa.
Service van BMW is een factor 1000 keer beter dan bij een tesla. Daar merk je niets van , tot dat je schade of panne hebt. Een tesla kan zo maanden uit bedrijf zijn , door het wachten op onderdelen voor een BMW kunnen ze zo onderdelen opsturen. Dat is het risico wat je loopt met tesla. Het internet en YouTube staat daar vol mee mensen die klagen over de service van tesla .
Ik wil ook helemaal niet zeggen dat Tesla op alle niveau’s andere fabrikanten overtreft. Het is een relatief jong bedrijf en er valt nog genoeg te verbeteren. Volgens mij zijn ze echter wel goed en vernieuwend bezig.

Het ging mij in vergelijking met de BMW 3 serie om het segment. Qua prijs en prestaties zijn ze ongeveer gelijkwaardig en trekken ze dezelfde kopers aan.

Voor dit segment weten ze volgens mij de markt al behoorlijk op te schudden.
Dus wat je nu zegt is dat Tesla uit is op een marktaandeel van 0,77%? Maar zouden er geen andere auto's op de markt zijn die ook concurrent zijn, of blijft het bij BMW?
Met dit verschil dat Tesla de Model 3 al jaren heeft lopen verkopen. BMW verkoopt elke maand opnieuw die aantallen. Ik wil de Model 3 aantallen nog eens zien wanneer ze het moeten hebben van maand tot maand verkopen.

Trouwens als je correct wilt vergelijken moet je ook de BMW 4 reeks bij de verkopen tellen. 13.371 + 7.878
FYI, Inmiddels staan er 8 Tesla Model 3 voertuigen op kenteken in Nederland.
XD-466-L (grijs), datum eerste toelating: 07-12-2018
XD-174-L (wit), datum eerste toelating: 07-12-2018
XD-654-N (blauw), datum eerste toelating: 08-12-2018
PS-572-H (zwart), datum eerste toelating: 31-08-2017
XG-152-B (zwart), datum eerste toelating: 22-12-2018
TN-270-G (wit), datum eerste toelating: 28-02-2017
TZ-907-H (rood), datum eerste toelating: 14-11-2018
XD-074-G (wit), datum eerste toelating: 30-11-2018

Bron: RDW
Mooie auto's die electrische dingen, zeker die Tesla's zien er chique uit. Het is duidelijk is dat we tzt over moeten. Fosiel heeft ook niet het eeuwige leven. Maar toch vraag ik me wel wat af. Kost het eniet en enorme bak stroom om al die auto's in de toekomst op te laden? En hoe verhoudt zich nu een 'tankbuurt' van een electrische auto ten op zich van al ons energieverbruik? Toch zaken om rekening mee te houden en als de electra opgewekt wordt door fosiele energie dan zou het een verlegd probleem zijn. Misschien zouden we ook minder elettra moeten gebruiken, ons huishouden zit er vol mee.
En hoe verhoudt zich nu een 'tankbuurt' van een electrische auto ten op zich van al ons energieverbruik?
Gemiddelde gezinnen gebruiken ongeveer 3500 kWh per jaar rechtstreeks aan elektriciteit en daarnaas 1800 m3 aan gas.
1800 kuub gas bevat ongeveer 17500 kWh aan energie maar verwerkt tot elektriteit is dat ongeveer 10.000 kWh.

Gemiddelde autobezitters rijden daarnaast nog iets minder dan 14000 km per jaar. Met gemiddeld 5 km per kWh zou dat om 2800 kWh uitkomen.
Rij je gemiddeld 1 op 14 dan is het 1000 liter benzine. 1000 liter benzine bevat 9700 kWh aan energie. Verbrand je dat in een elektriciteitscentrale krijg je ongeveer 5400 kwh aan elektriciteit. (daar kun je dus 2 EV's voor laten rijden)
Dank voor de uitleg, het is me helderder geworden. Dus als ik het goed begrijp, wordt er bij de combi van fosiele brandstof in de centrale en de electrische auto 'efficienter' met de beschikbare energie omgegaan dan bij het rijden met een auto op fosiele brandstof. Dat is een argument voor een electrieke auto.
Ik heb er een héél hard hoofd in dat in de Model 3 in maart zou ontvangen als ik hem vandaag zou bestellen. Die veel te optimistische levertijden vind ik toch niet netjes van Tesla. Het is nu januari en de Model 3 is nog niet eens te proefrijden bij de dealer...

[Reactie gewijzigd door mrwiggs op 5 januari 2019 10:48]

Volgens mij is maart de eerste levering dus voor Europeanen die 2 jaar geleden 1000€ hebben ingelegd krijgen dan in maart hun tesla 3
Nee, mensen die hem hebben gereserveerd, krijgen hem vanaf februari uitgeleverd.
Het ontvangstcentrum van ICO bij de haven van Zeebrugge heeft al bevestigd dat ze alles in het gareel brengen om begin februari de eerste ladingen van 3000 Model 3's per week te ontvangen voor Europa.

Vergeet niet dat alleen de luxe AWD uitvoeringen van de Tesla Model 3 nu beschikbaar zijn, terwijl veel reserveringshouders wachten op de goedkopere uitvoeringen (de RWD long range en de standard range).

Pas als de poule van geïnteresseerden voor het meest luxe model helemaal is opgedroogd (in de zin dat ze niet meer de volle productiecapaciteit van 5000-7000 Model 3's per week direct aan klanten kunnen afleveren), gaat Tesla de goedkopere series op de markt brengen.

M.a.w., als je wel interesse hebt in een van de AWD uitvoeringen, kan je erop rekenen dat je hem wel in maart hebt. Ja, er zijn nog 1000den reserveringshouders die je dan passeert, maar die hebben niet de portemonnee voor de dure uitvoeringen.
In de VS is al maandenlang de M3 configurator open voor iedereen en ook de praktijk wijst uit dat levertijden (dus zonder reservering) vaak minder dan een paar week zijn, soms maar een paar dagen omdat er hier en daar wel wat auto's bij servicepoints staan. Voor Europa komt alleen de shipping tijd eroverheen, maar als je nu zou bestellen, is dat nog ruim op tijd voor 't schip.

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 5 januari 2019 13:26]

Daar aan toevoegend.

3/4de van alle leveringen in de USA van Q4 was een levering van de M3 aan klanten die niet eerder geregistreerd stonden voor de Model 3 te kopen.

Ook wat veel mensen zich niet realiseren is dat elke fabrikant eerst de duurste auto's eerst levert zolang er nig steeds meer vraag naar de duurste modellen is dan dat ze kunnen produceren. Dit is niet Tesla eigen en het gebeurt nu bv ook met de Jaguar I-Pace.

Ben benieuwd hoe de verkoop zal verlopen. In Amerika was er ook een duidelijke groeicurve van eerst de mensen die de Model 3 gereserveerd hadden en naarmate er meer op de weg kwamen werden steeds meer mensen er in geïnteresseerd
Ook wat veel mensen zich niet realiseren is dat elke fabrikant eerst de duurste auto's eerst levert zolang er nig steeds meer vraag naar de duurste modellen is dan dat ze kunnen produceren.
Waar haal jij dit vandaan? Het is namelijk onzin lijkt mij. De productielijnen (iig de productielijnen die ik heb gezien) zijn ultra lean en ultra modulair. Dat wil zeggen dat productie begint op het moment dat er is besteld. In theorie is er geen enkele schroef op voorraad voor niet bestelde eenheden. Toeleveranciers van onderdelen gaan ook echt niet een bepaalde lijn tijdelijk stilleggen alleen omdat de fabrikant ze op een volgorde van duur naar goedkoop wil, dat is niet rendabel voor ze. Elke keer als een fabrikant een nieuwe lijn introduceert zouden ze bij Bosch in Tilburg en Helmond een jaar lang mensen moeten ontslaan, dat gaat niet gebeuren.

Daarnaast worden door importeurs grote voorraden vooraf besteld. Die voorraden zijn een mix van modellen die zij denken te kunnen verkopen. Als je bij PON een voorraadmodel bestelt dan kan je hem meestal binnen een week ophalen, als je een speciaal uitvoering bestelt (dus een uitvoering die jezelf configureert) dan moet je tot 3 maanden wachten.

Als je kijkt naar voorraad modellen dan zie je dat dat een hele range is. Importeurs en dealers gaan ook echt niet wachten. Afhankelijk per land hebben importeurs en dealers een bepaalde marketing strategie. Als ze de goedkopere klanten niet kunnen accommoderen dan raken ze die klanten kwijt aan de concurrentie die wel een auto op voorraad heeft welke past in zijn budget. Puur uit dat gegeven kan je afleiden dat de productie gewoon een mix is van FIFO en niet duurste eerst.

Wat zou daar het nut van zijn overigens? Je bereikt er absoluut niks mee, behalve afkeer van klanten die langer moeten wachten omdat iemand met meer poen voorrang krijgt. Geen enkele klant zou een dergelijke behandeling accepteren. De productie van een modellijn is over 7 tot 10 jaar uitgesmeerd, dus de terug verdien tijd is tussen 7 tot 10 jaar voor 1 investering. Zolang ze niet in acute geldnood zijn (en als ze dat zijn is er ergens iets goed misgegaan) dan is er geen reden om potentiële klanten te laten wachten. Dat is waar de hele keuze van Tesla vandaan komt, er is een behoefte om nu zsm zoveel mogelijk terug te verdienen om zwarte cijfers te kunnen schrijven. Tevens hopen dat mensen die niet kunnen wachten toch gaan voor het duurdere model. Een korte termijn beslissing, ten kosten van wat?

Kijk als je nou zou zeggen dat Tesla ervoor kiest om het zo te doen vanwege een hoop omstandigheden dan zou ik dat eerder geloven. Niet dat daar iets mis mee is, zolang hun klanten daar content mee zijn is het goed. Hier heb je al 1 persoon die het er niet mee eens is.

barbarbar in 'nieuws: Tesla: eerste exemplaren Model 3 in maart in handen van...

Overigens suggereer je dat er spraken zou zijn van onder productie. Laat ze dat in Duitsland niet horen. Zoals ik al zei, de productie is ultra lean en zo exact mogelijk ingepast voor de gehele levensduur van het model. Om importeurs en dealers zo consistent mogelijk te bevoorraden is het van te voren min of meer eigenlijk al bekend hoeveel ze van welk model moeten produceren.

Je zegt dat Jaguar hetzelfde doet, ik weet niet of dat zo is heb geen inkijk bij de Indiërs. Als dat zo is dan zijn zij eerder een uitzondering als een regel. Het klopt overigens wel dat ze tijdens de introductie een speciaal model hebben welke "first edition" heet, maar dit is gewoon een model welke standaard extra opties heeft. Jaguar zegt nergens dat ze "first edition" modellen als eerste uitleveren of dat ze het standaard model met extra opties als eerste uitleveren. Er is overigens geen duurder model met grotere accu's ofzo, alleen het standaard model met extra in- en exterieur opties. Eigenlijk is een "first edition" een standaard model met bijna alle opties dus je zou kunnen zeggen dat een "first edition" het duurste model is.

Nou dan ga ik kijken en dan kom ik een hoop foto's van leveringen tegen, die niet first edition zijn. Zo op het exterieur hebben ze ook geen extra's erbij besteld.

https://www.reddit.com/r/...rted_in_norway_and_other/

Er wordt gezegd dat dit de eerste is die in Amerika is geleverd en dat is ook geen first edition.

https://electrek.co/2018/...rts-i-pace-deliveries-us/

De versie die Doug heeft gereviewd is een HSE.

https://www.youtube.com/watch?v=mA0PpOxnU7w

Tja, dan vraag ik me af of jou verhaal wel klopt. Maar nogmaals, ik heb geen inkijk bij de Indiërs dus ik heb werkelijk geen idee.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 6 januari 2019 08:12]

het feit dat het u onzin lijkt zegt mij al genoeg. als u niet ziet waarom eerst de duurste modellen worden geleverd (met de hoogste winst marge) en niet tegelijk de lagere (waar vaak in het begin verlies op gedraaid zou worden) dan hoef ik denk ik ook niet verder met u in discussie omdat u toch alles wat ik aangeef aan de kant zal schuiven.

verder. hier een artiekel dat Jaguar ook eerst de duurdere "first edition" levert omdat dit ook een hogere marge voertuig is voor het leveren bij de start van productie. als ze dit niet doen zullen ook hun meer verlies draaien in het begin van de productie. hoe lang dit per model per fabrikant duurt is verschillend verder.
https://insideevs.com/jag...ng-issues-prioritization/
Maar goed, volgens dat electrek worden er wel degelijk niet first edition modellen als eerste geleverd. De eerste die in Amerika is geleverd is een HSE model (volgens Jaguar zelf), niet first edition dus. Een van de eerste die in Noorwegen is geleverd is een SE model. Dus tja, wie moet ik nou geloven?

Dat Tesla het doet ontken ik nergens. Je zegt dat elke fabrikant het doet, dat zie ik niet gebeuren. Blijkbaar zou volgens uit verband gerukte citaat Jaguar het ook doen. Dat is nauwelijks elke fabrikant. Daarnaast is de citaat van Jaguar zwaar uit verband getrokken en worden er dingen in gelezen die niet zijn gezegd. In jou eigen link staat zelfs dat ze het verhaal van Jaguar niet geloven:
While Jaguar may want to spin things around, it doesn’t look like customers are buying it. Call it what you want to call it, but a delay is still a delay – especially if you were promised a vehicle at a certain date.
Wat zou het nut zijn van de duurste modellen eerst leveren overigens? Behalve als er een acute behoefte bestaat om zsm geld te genereren is het een nutteloze aangelegenheid.

En dat beroep op algemene kennis of algemeen verstand snap ik al helemaal niet. Als het daadwerkelijk zo is, dan zou het toch heel makkelijk moeten zijn omdat te bewijzen cq uitleggen. Nou ik geef het je, Jaguar doet het ook. Dus we hebben nu Tesla en Jaguar, 2 is nauwelijks elke.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 6 januari 2019 16:20]

Kunnen we afspreken de Model 3 geen M3 te noemen? Die link naar de BMW M3 verdient de Tesla niet :)
een beetje een aparte reactie.
de Model 3 van Tesla heeft meer performance dan een BMW M3.

ook word de afkorting M3 zeer veel gebruikt internationaal voor de Model 3.

persoonlijk vind ik als het over Tesla gaat en je denkt dan aan een BMW M3 i.p.v. de Tesla Model 3 dat je zelf een beetje apart denkt.
Zo apart is dat niet, hier wordt de Model 3 vergeleken met de BMW M2 Competition en de conclusie is dat het verschil verbazingwekkend klein is.. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=HycUgd6fTWI

Helaas gaat de vergelijking in Nederland compleet mank door de achterlijk crimineel hoge belasting op vooral ICE auto's waardoor een BMW M2 hier bijna het dubbele kost (100.000 euro).. BMW vraagt voor de M2 Competition 53.552,-, daar komt vervolgens 21% BTW overheen a 11.246,- en vervolgens als klapstuk van staatskas donatie 34.098,- aan BPM.. Dat is dus in totaal 45.344,-- euro aan belasting op een auto die 53.552,- kost, oftewel een totaal van (45.344/535,52) 84% aan belasting!!! :X |:( :(

De prijslijst is hier te downloaden en bekijken mocht je me niet geloven: https://www.bmw.nl/conten...f.asset.1543398072776.pdf

En dat is echt nog lang niet het ergste geval, want een KIA Stinger GT b.v. heeft wel 145% belasting..
https://teslamodel.club/2...kTDmi1dNkvoBgr6WnMaOhXQMA

ook wel interessant om te lezen en een veel eerlijkere vergelijking zonder alle hoge belastingen en dergelijke.
Dat Tesla’s extreem snel kunnen optrekken in een rechte lijn weten we nu wel.. Dat is nu eenmaal het sterke punt van een elektromotor, maximaal koppel vanaf nul, terwijl dat bij een verbrandingsmotor precies andersom is, die moet eerst toeren draaien en gaat daarbij steeds meer koppel leveren terwijl dat bij een elektromotor steeds minder wordt bij hogere snelheden.. Dat de Model 3 ook beter zou zijn op alle andere vlakken en situaties dan een BMW M3 geloof ik eerlijk gezegd weinig van..
ongetwijfeld niet op alles. maar het is en blijft een indrukwekkende auto. beide om precies te zijn.

[Reactie gewijzigd door mikee368 op 7 januari 2019 04:26]

De Model 3 performance editie is sneller dan een Ferrari 458 op het bekende test citcuit van Willow Springs.
De performance editie is wel uitgerust met een track mode die bijvoorbeeld anders omgaat met regeneratief remmen.
Deze trackmode is getuned op Willow Springs.
In een eerste drive was de Model 3 langzamer dan de Ferrari maar na aanwijzingen van de coureur (Probst) is de software aangepast en met betere banden gereden en werd de auto fors sneller. De geupdate software voor Track mode is inmiddels uitgerold naar alle Model 3 performance wagens.
Ik blijf het ongeloofwaardig vinden dat een Model 3 net zo goed en dynamisch zou rijden als veel lichtere ICE sportwagens van merken die zulke auto’s al vele deccenia lang bouwen en doorontwikkelt hebben.. De Model 3 Performance weegt 1900kg en gewicht is simpelweg niet te verbloemen, hoe goed je onderstel etc ook is en hoe laag het zwaartepunt ook zou liggen door de accu in de bodem.. Ik denk dat de “winst” die Tesla pakt hoofdzakelijk uit de bizarre acceleratie komt..
Er zijn drie zaken waarin de Model 3 sneller kan zijn.
De wagen hoeft niet te schakelen
De wagen heeft continue volledig koppel
De auto remt harder (regeneratief) op de motor bij het loslaten van het gas

De Ferrari 458 weegt overigens 1565 kilo en is dus ook geen lichtgewicht
Een Ferrari 458 Italia weegt echt geen 1565kg.. Ja, als ik er 2x in zit misschien, haha :Y)
https://en.wikipedia.org/wiki/Ferrari_458

Curb weight 1565 kg. Zo'n grote V8 verbrandingsmotor met versnellingsbak enz enz weegt meer dan je denkt.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 9 januari 2019 11:06]

De geupdate software voor Track mode is inmiddels uitgerold naar alle Model 3 performance wagens.
Dit is een grote kracht van Tesla. Direct kunnen updaten OTA. Geen enkele andere fabrikant krijgt zoveel aandacht voor zulke updates ook.
oke. maar om eerlijk te zijn, die BMW is best wel een een speciale uitvoering met veel extra vermogen. als je naar de performance versie kijkt van de Tesla Model 3 is het echt een beest.

https://youtu.be/3gS7r9RPtvI

er is ook een mooie kijk genomen op hoe die het op het ijs doet en dergelijke in Alaska. gewoon om te zien wat die auto kan zonder te denken of het nou een EV is of een ICE auto. het is echt een beest en het is super vet hoe goed hij handelt op hij ijs en in sneeuw parcours door veel scherpe bochten en dergelijke. gewoon als auto fan die wel houd van sportieve actie is het echt de moeite waard om te kijken.

https://www.cnet.com/roadshow/news/tesla-alaska-exclusive/

ik hoop dat elke lezer die laatste video met heel veel plezier kan kijken. het beste begint d8 ik rond de 4 minuten. maar het eerste deel kwa leren hoe de voertuigen werken is ook zeer interessant
Wat dacht je van de 370Z, vanafprijs van 60k hier, om te huilen gewoon.
60k? Een Nissan 370Z kost vanaf € 109.650,-- in Nederland.. Zie: https://www.nissan.nl/con...slijst_Nissan_370Z_NL.pdf

Zonder BTW en BPM zou dat slechts € 35,022.31 zijn.. 8)7

Je betaalt dus +/- € 74.000,-- belasting op die auto.. Een tarief van ruim boven de 200%!!!!!!!!!! En ik maar denken dat de KIA Stinger GT erg was met 145%.. :( |:(

Werkelijk ongelofelijk! :'(
Dan is het inmiddels een stuk duurder geworden, lol. :(
Lijkt me ook het meest logisch, maar als ik nu de configurator open en een mooie Model 3 samenstel, dan staat er toch echt dat hij in maart 2019 wordt geleverd.
In hun mail wordt aangegeven dat wanneer je de model 3 nu bestelt, je hem in maart in ontvangst kunt nemen. De kopers met een reservering zouden hem al in februari geleverd krijgen.
Nee hoor. Hier een reservering van 2 jaar geleden: dan is levering in februari 2019.

Vrije levering ook via leasemij is maart 2019.
Maar een dealer vriend in Nederland heeft er zelf al wel in kunnen proefrijden. Dus hij gaat al wel rond bij de dealers.
Dat klopt, een paar weken geleden was er één die een tour maakte langs Tesla-dealers in verschillende steden in Nederland. Reserveringshouders werden uitgenodigd om te komen kijken. Ik heb 'm toen ook gezien en er even in gezeten.

Dat was wel een Amerikaanse versie (met een Amerikaanse laadstekker, die anders is dan de stekker die wordt gebruikt in Europa). Er zaten geen nummerborden op, dus dat was waarschijnlijk geen exemplaar wat hier goedgekeurd en geregistreerd was om op de openbare weg te rijden.

Waarschijnlijk moeten er eerst een paar specifiek voor Europa gemaakte modellen hier in NL aankomen voordat het mogelijk is om er echt een proefrit mee te maken.
Ik vind het wel bizar dat zelfs nu er een totaal nieuw standaard en techniek komt ze nog steeds niet 1 stekker voor de hele wereld kunnen maken.
inderdaad zeer apart.

het is het zelfde als 5-10 jaar geleden met mobiele telefoons. elke fabrikanthad zijn eigen stekker zo ongeveer en met laptops is dat ook nog steeds. en een EV is niks anders dan een computer met iets grotere batterijen, elektro motor en een paar wielen grof gezegd.

ook heeft de een weer andere voordelen dan de ander. of lukt het andere gewoon niet om het systeem zo compact te maken als bijvoorbeeld de standaard van Tesla is.

CCS lijkt de standaard laadkabel te worden in Europa maar Amerika kan dat nog een aantal verschillende opties worden. persoonlijk hoop ik dat Tesla de standaard kan gaan hanteren aangezien die het meest compacte en elegante ontwerp hebben en het daardoor ook aantrekkelijker maken dan zo'n grote lompe stekker.
Nou neemt een auto niet zo heel handig mee naar een ander werelddeel, dus dat scheelt ;)
Ik zie op een aantal supercharges al CCS verschijnen als 2e stekker en je krijgt er neem ik aan ook nog een Schuko, rode 3 fase en Type 2 kabel bij dus dan kun je overal toch wel terecht.
ja precies. maar ik hoop wel dat er snel een wereldwijde standaard of iniedergeval een standaard per continent komt
En in de tussentijd heb jij je Model 3 al besteld mike? :)
nee dat helaas niet. wil het wel graag maar verdien onder modaal. nog 2-3 jaar sparen en dan kan ik hem wel kopen :)

daarbij komt dat ik hem voorlopig nog niet nodig heb omdat mijn werk 7,5 km verderop is wat prima op de elektrische fiets gaat en als ik ergens verder heen moet woon ik dicht bij het trein station. spaar liever een aantal jaar door om een duurder model te kopen dan er eerder 1 te kopen en dan de vaste lasten zoals verzekering hebben terwijl ik er nog niet veel in zal rijden.
Ok, vooruit, dat is het enige geldige argument ;)
Zie je een hoop reageren en er zijn veel Nederlanders die er een volle mond van hebben maar er toch niet aan begonnen, terwijl wij hier echt een perfecte infrastructuur hebben voor de elektrische auto en er echt veel voordelen aan zitten.
(rij zelf een S)
haha, ja ik weet het.
ik heb wel aandelen in Tesla verder dus dat telt misschien een klein beetje als Tesla helpen zodat in ieder geval die aandelen niet geshort worden haha.

zelf heb ik nog nooit echt in een Tesla mogen rijden ookal ken ik zat mensen met een S of X. maar heb wel in veel van de concurrentie gereden al zoals de Kona, verschillende versies van de Leaf en de BMW I3. hiervan vond ik persoonlijk de Kona by far het beste alleen is de ruimte die er in zit wel een probleem voor mij omdat ik wel een lange hollandse man ben van 1,93 m haha.

maar ik heb er ook geen haast bij juist omdat ik zowel weinig tijd heb om een keer een testrit te plannen bij Tesla en de mensen die ik ken met een Tesla minimaal 50-80 km van mij vandaan wonen doordat ik hun allemaal heb leren kennen toen we nog studeerde en dergelijke. of zijn het vaak hun ouders met een EV en kunnen ze die niet zomaar mee krijgen (wat ik ook echt niet verwacht dat je zomaar van je ouders mee krijgt haha)

hoe rijd de S voor u verder? rijd u er veel kilometers mee of gaat u wel eens op vakantie naar een "verre" bestemming er mee?
Heb zelf alleen in de vorige Leaf gereden. Dat was meer voor mijn vriendin, voor mij is hij te klein en te kleine radius.
Heb nu sinds augustus 20.000 km gereden dus rij best wel veel.
Maar nog niet naar een verre bestemming, wel gepland op abetterrouteplanner en op de interne navigatie, lijkt me verder geen probleem. Je kan ook overal laden, ook bijvoorbeeld bij Fastned achtige stations in het buitenland alleen dan meestal met maar 50kW. Pastje van newmotion zou ook overal in Europa moeten werken. Het is een 100D dus kan ook wel ver komen.
dat is een hoop kilometers al weer ja.
het Tesla Supercharger netwerk groeit ook snel en heb begrepen dat ze dit jaar het SC netwerk in Europa willen verdubbelen in capaciteit. ben benieuwd hoe dat gaat verlopen.

veel plezier met uw S in ieder geval en altijd leuk om positieve verhalen te horen van mensen met een Tesla :)
Rond kunnen rijden? Dat lijkt me sterk daar Tesla alleen US modellen in Nederland heeft nu en deze GEEN RDW goedkeuring hebben en dus de weg niet op mogen....
Twee weken geleden heb ik al wel in zo'n ding gezeten. In Düsseldorf hadden ze er 1 in de showroom staan. Uiteraard staat ie daar alleen maar als demo wagen dus je kon er niet mee rijden.
In hoogcatharijne in Utrecht staat er sinds kort ook 1 waar je in kan zitten.
Eindhoven, Tilburg, AFAIK staan ze overal op veel plekken sinds een week of 2, 3 hoor ;)

[Reactie gewijzigd door RobIII op 5 januari 2019 14:03]

Anoniem: 310408
@mrwiggs5 januari 2019 11:21
In de US en Canada levert Tesla de model 3 precies op schema. Mijn Tesla werd ook precies volgens afspraak vijf weken na de opdracht geleverd. Kan het zijn dat je de, inderdaad vervelende, verhalen uit 2017 nog in het hoofd hebt?
Dat zou kunnen, vriend van me heeft toen 6 maanden langer op z'n Model S moeten wachten. Laten we hopen dat Tesla het dit keer waar kan maken, dan ben ik ook zeker enthousiast!
In de USA zat verhalen van mensen die er een bestellen en enkele weken levertijd hebben.
Echter allemaal de dure varianten, de goedkope produceren ze gewoonweg niet (en daar zijn nu heel veel pre orders van natuurlijk)
het klopt dat Tesla de goedkoopste modellen nog niet levert. net zoals elke andere fabrikant niet de goedkoopste modellen levert tot het de vraag van de duurste modellen heeft voldaan met de productie capaciteit die er is.

ook is de productie nog niet efficient genoeg om een winstmarge te kunnen draaien op het goedkoopste model waardoor het bedrijf verlies zou gaan draaien als ze die nu zouden gaan produceren plus de mensen die de duurste varianten willen moeten dan gaan wachten terwijl daar juist wel veel winst op behaald kan worden.
Ik heb er een héél hard hoofd in dat in de Model 3 in maart zou ontvangen als ik hem vandaag zou bestellen. Die veel te optimistische levertijden vind ik toch niet netjes van Tesla. Het is nu januari en de Model 3 is nog niet eens te proefrijden bij de dealer...
Hoezo heb je er een hard hoofd in? Inmiddels is het bij tesla redelijk zeker hoeveel auto's er per dag/week/maand geproduceerd kunnen worden, dus kan Tesla met gegarandeerde levertijden komen.
Omdat het verleden heeft aangetoond dat beloofde levertijden vrijwel nooit gehaald worden.

Maar we gaan het zien.
Omdat het verleden heeft aangetoond dat beloofde levertijden vrijwel nooit gehaald worden.

Maar we gaan het zien.
Daarom is verleden het verleden en het heden het heden.

En zoals ik zeg: tegenwoordig weten ze wel redelijk wat ze kunnen produceren dus kunnen ze dit makkelijk beloven.
Er worden binnenkort wekelijks 3000 Tesla's verwacht in Zeebrugge. Daar kun je aardig wat orders mee voldoen.
In 2018 hebben ze er bijna 140.000 van verkocht in de USA.
http://carsalesbase.com/u...data/tesla/tesla-model-3/
Vooral de laatste maanden produceren ze er een stuk meer.
Het marktaandeel is ook gestegen van 0,29% naar 1,11%
(van cars als je de trucks meetelt halveert het)
De reserveringshouders die hem al besteld hebben voor eind december, zoals ik, mogen hem in Februari ontvangen. Er zijn genoeg indicaties dat vanaf Februari 3000 Model 3's per week in Zeebrugge aankomen, dus ik heb er een goed gevoel bij.

Overigens klopt het artikel niet helemaal, de RWD variant van de Model 3 heeft juist meer bereik dan de AWD, in tegenstelling tot de Model S en X. Dit komt door het ander soort elektromotor die voorin zit.
Dat was zo voor de long range deze is echter niet meer te koop als RWD. Als je nu RWD besteld is dat de mid range deze is nu alleen nog in de USA te bestellen. Misschien dat het met een belletje nog wel kan om een long range RWD te bestellen maar denk dat dat tijdelijk was.
de RWD voor de LR is er nu uit omdat de ruime meerderheid van de mensen de LR bestelden met AWD. om de productie op te schroeven was er voor gekozen om daarom de RWD LR uit het assortiment te halen om zo meer productie te draaien.

als de short range (SR) ook uit komt en de markt "verzadigd" raakt doordat de meeste reservering houders hun Model 3 hebben kunnen bestellen. naar verloop van tijd zal daardoor de productie wel de vraag kunnen bij benen en kan je denken aan alle opties per range model weer vrij te geven.
Compleet verkeerde informatie en onterecht een +3. De Model 3 komt juist wél, als enige Tesla, volledig gebouwd uit de VS met de boot aan in Zeebrugge. Tilburg zet enkel de Model S en de Model X in mekaar.
Heb je niet toevallig 10000$ meer betaald zodat die unlocked is nu, zodat je meer range hebt.
Nee dat was door het open van een loot box ;)
Een interessantere vraag vind ik of ze die dingen opgeladen verzenden (met een ernstig verhoogd brandrisico t.o.v. niet opgeladen) of niet, en dan bij aankomst even 3000 Tesla's moeten opladen...
Een ernstig verhoogd brandrisico?

Dat valt reuze mee.
Zonder iets dat best extreem is dat er mee gebeurt zal er niks met due batterijen gebeuren. En als ze deels opgeladen zijn kan ook het powerpack managment system alles reguleren van verhitten. Verkoelen en dergelijke van de accu om hem in optimale staat te houden.

En als ze dat niet doen. 3k×85 kWh per auto (met wat verliezen mee gerekend van het opladen en dergelijke) is dat 255 MWh aan energie. Klinkt extreem maar als ze dat "rustig" over 1 week verdelen is dat gemiddeld ook maar grofweg 1500-3000 kWh aan gemiddelde voeding. Een Tesla supercharger levert 130 kWh. Dus als er een kleine 20-30 Superchargers zijn kunnen ze dat makkelijk aan.

In Amerika zijn er locaties waar er 24-48 superchargers totaal staan.
Let op! Je eenheden gaan mis.
Een kWh is een eenheid van energie, in dit verband prima vergelijkbaar met liters benzine. Een kW is een eenheid van vermogen, in het geval van laden van een auto is dit vergelijkbaar met hoeveel liters benzine je er per tijdseenheid in kan gieten.

Dus: met een supercharger van 130kWh ('130 liter') kan je minder dan 2 auto's opladen, immers 130kWh/85kWh < 2. Met een lader van 130kW kan je echter iets minder dan 2 auto's per uur opladen, want 130kW/85kWh=1.5 h-1 (oftewel 1.5 per uur)

[Reactie gewijzigd door VVVJeroen op 6 januari 2019 09:29]

uhm, volgens mij gaat het niet mis bij mijn berekeningen.
de totale opslag van zo'n pakket is officieel 78 kWh. oftewel in theorie zou het pakket 1 uur lang 78 kWh moeten kunnen leveren echter is dit realistischer om te zeggen dat deze 75 kWh aan bruikbare lading heeft.

met een supercharger kan je 1. 5 of 10 auto's opladen als je wilt omdat deze met vermogen van het net de auto's oplaad. niet omdat deze 130 kWh aan energie bezit of zo.

dus volgens mij zijn mijn berekeningen echt wel goed en heb ik dat toch wel goed geleerd in Delft.
Ik ben het helemaal met je eens dat je met een supercharger 1, 5 of 10 auto's kan opladen omdat hij 130kW vermogen levert. Je stelt alleen zelf letterlijk: "Een Tesla supercharger levert 130 kWh.". Zoals je nu correct opmerkt hebben superchargers niet 130kWh energie, maar een vermogen van 130kW.
Wat er mis was zijn de eenheden.
Ook in je reactie hierboven: een accupakket van 78kWh kan gedurende 1 uur lang continue 78kW leveren, niet gedurende 1 uur lang 78kWh, dan zou het een 78kWhh pakket zijn.

Dit is iets dat ontzettend veel fout gaat bij berichten over elektrische auto's.
ow haha. inderdaad dat was stom om te zeggen inderdaad.
en zelf zit ik daar normaal gesproken ook bovenop om dat te reageren als ik met vrienden er over spreek dus best slecht van mij zelf haha.

haha excuses en dank!
Daar zal een klein beetje stroom inzitten om ze de boot op en af te rijden, net zoals auto's met fossiele brandstoffen niet met een volle tank de fabriek uitrollen.
Vanaf die grote parkeerplaats waar ze aankomen gaan de auto's op een trein of trailer achter een vrachtwagen naar de dealer.
Daar pas worden ze geschikt gemaakt voor aflevering dwz alle beschermfolies er af, kenteken er op, alles nalopen en tanken/volstromen.
Daarom betaal je voor die dealer handelingen de zogenaamde "afleverkosten"
Ik verwacht niet dat dat voor een Tesla erg veel anders zal zijn dan voor ice auto's.
Ik zou hem af bestellen, Tesla is een heel mooi product . Maar stel dat je hem krijgt weet je hoe lang het duurt voor je spare parts kunt krijgen? Maanden dat is ook nog eens een enorm risico wat je loopt..
Fantastische auto, en door z’n omvang beter geschikt voor de Europese wegen dan z’n grote broers. Met de Model S is het soms wel eens peentjes zweten, bijvoorbeeld om een parkeergarage uit te komen :X
Rijd 'ie niet zelf de parkeergarage uit dan?
Nee, zo ver is Tesla nog lang niet
Zover is de wetgeving nog niet bedoel je waarschijnlijk
Als ze zouden willen, dan kunnen ze het wel toepassen op privé parkeer garages, die zijn er genoeg.
Je kunt met de summon-functie wel inparkeren met vrijwel nul ruimte aan de zijkanten. Je stapt uit en hij rijdt na het uitstappen het vak in.

Filmpje gezocht:
https://www.youtube.com/watch?v=CylGBz4Tj94
Helaas (nog?) niet. Maar wellicht wordt het met de nieuwe “Super Summon” functie wel makkelijker; dan kan je via de app de auto besturen als een soort radiografisch bestuurbaar autootje.
Hopelijk met iets meer beperkingen dan wat je nu doet uitschijnen? Anders wordt het wel heel gevaarlijk op de weg :p
Waarschijnlijk zal hij, net als met "summon" modus gewoon heel langzaam rijden (stapvoets).
Elon musk kennende zullen de headlines wel zijn "Tesla bouwt s' werelds eerste speelgoed auto voor vaders"....
Lijkt me ook niet echt een handige optie zolang er ook nog "domme" auto's zijn.
Parkeer jij je Tesla via de App superstrak tussen 2 auto's in, kunnen de bestuurder van de auto rechts van je en de passagier van de auto links van je niet meer instappen. (ervan uitgaande dat ze vooruit ingeparkeerd staan)
En dan is een krasje of een deukje door een pissige "buurman" zo gemaakt.
Of anders kunnen ze ook weer gewoon parkeertorens maken die breed genoeg zijn. Door alle parkeerplaatsen 10-20cm smaller te maken winnen ze theoretisch mss een paar auto's per verdiep, in de praktijk wordt dit meestal een paar auto's verloren door dubbelparkeerders.
Is ie zo groot dan? Ik rijd een grote stationwagen en maak me echt nergens druk over het parkeren.
Vooral breed; bijna 2 meter. En bijna 5 meter lang. En een relatief grote draaicirkel naar mijn idee.

[Reactie gewijzigd door mlowijs op 5 januari 2019 11:01]

Dat is erg breed. Veel auto's zitten tussen 170 en 180 cm. Dat is allemaal exclusief de achteruitkijkspiegels. Als je bij de 196cm van de Tesla S nog spiegels telt, is het een echt slagschip.
Veel 'grote' auto's zijn nauwelijks groter dan de normale modellen. Ze zijn hoger, maar niet breder. Het ontwerp kan er voor zorgen dat hij groter lijkt (meer volume), maar in maximale maten (breedte en lengte) is er niet veel verschil.
Ik denk toch dat mijn benen een stuk blijer zijn in de gemiddelde grote Mercedes dan in de gemiddelde middenklasser. (en ja, dat weet ik uit ervaring)
https://youtu.be/TmD0AkVoYU0?t=44

ik had de zelfde angst als persoon van 1,93 m.
het is mij duidelijk na het zien van dit filmpje dat lange Nederlanders gewoon makkelijk in deze auto past.
Zo heel klein is de Tesla Model 3 ook niet. Zelfs groter dan mijn huidige Mercedes station C350e Estate.
Model 3 -- MB C350e
Lengte: 4694mm -- 4686mm
Breedte: 1850mm -- 1810mm
Hoogte: 1443mm -- 1442mm

Alleen de bagageruimte van de Mercedes, 480 liter tegen 427 liter, is groter.
Is de bagageruimte die je berekent inclusief de frunk? :p
Als dat zo is, dan snap ik niet waarom ik ze regelmatig tegenkom in mijn stad, want alles is hier ontzettend smal (in ieder geval in de voorloorlogse gedeelten dan en dat is een behoorlijk deel van de stad!). Zelfs bussen en vrachtwagens hebben de grootste moeite en komen nog wel eens vast te staan en die zijn ook al vrij log. Dus waarom mensen in deze stad dan in zo'n brede Tesla willen rijden, die ook nog eens heel breed is, terwijl het allemaal maar net aan past...?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 5 januari 2019 12:27]

Als dat zo is, dan snap ik niet waarom ik ze regelmatig tegenkom in mijn stad, want alles is hier ontzettend smal (in ieder geval in de voorloorlogse gedeelten dan en dat is een behoorlijk deel van de stad!). Zelfs bussen en vrachtwagens hebben de grootste moeite en komen nog wel eens vast te staan en die zijn ook al vrij log. Dus waarom mensen in deze stad dan in zo'n brede Tesla willen rijden, die ook nog eens heel breed is, terwijl het allemaal maar net aan past...?
Het is niet dat die mensen de Tesla S of X gekozen hebben omdat ie zo handig is in de stad, maar omdat het jarenlang de enige elektrische auto was met een goede range en een goed (en gratis) snellaadnetwerk onder 0 en later 4% bijtelling (dus 1000den euro's goedkoper per jaar dan een beetje dikke BMW of Merc). Veel zakenlui en andere leaserijders wonen nou eenmaal in de stad of moeten daar zijn voor 't werk, dus dan zie je ze daar. De afmetingen is het nadeel dat je op de koop toe moet nemen. De inhoud is natuurlijk wel prettig voor vervoeren van zaken, maar de auto is vooral veel te breed voor Europese wegen, en zo lang dat ie in de meeste haakse parkeervakken nog met de neus uitsteekt...
Vrachtwagens zijn tot 2,5 meter breed, koelwagens 2,55 dus er is nog wat ruimte over.
Als ik https://www.autozine.nl/tesla/model-3/50d/techniek mag geloven dan is hij niet breder dan een vw passat of een BMW 3serie. Met deze auto's kun je over het algemeen prima parkeren.

Edit: excuus, jullie hadden het over de model S die idd erg breed is

[Reactie gewijzigd door dafallrapper op 5 januari 2019 11:38]

De Model S is nog wel een stukje breder dan de meeste Europese of Japanse stationwagens. Het is serieus lastig in veel parkeergarages. Het parkeren zelf is vaak wel te doen (gewoon een plekje vinden dat ruim is), maar vaak is het lastig met in-/uitrijden, of als je een verdieping omhoog moet en dat in een bocht loopt.

Vooral bij dit soort ingangen is het lastig om je velgen te sparen, door de verhoging die er zit: https://parkerengroningen...rkeergarage-Boterdiep.jpg

Ik heb tot nu toe maar 1 keer m'n velg geraakt in een parkeergarage (in ruim 4 jaar tijd) en om eerlijk te zijn verbaast me dat gigantisch.
De foto die jij plakt valt juist nog mee qua opstaande randen en de vermijdbaarheid ervan. Kan nog veel erger.
Oei, dan vrees ik voor een paar plekken hier in de stad... bij 1 bocht alleen al raken de meeste bussen met de velgen de stoeprand, dus dan lijkt het me met een Tesla ook niet eenvoudig om de stoeprand te ontwijken.
Dit. Ik heb een Model X en die is met zijn 2,08 meter breedte wel écht te breed voor de meeste garages. Inmiddels aan gewend, maar het blijft een ding. Overigens is dat ook wel het enige nadeel aan de verder fantastische auto :)
De X is officieel 1999mm. Dat is nog wat meer dan de S en normaal gesproken de maat zonder zijspiegels. Dat er maar 4 cm voor de spiegels bij komt (aan beide zijden), vind ik verrassend weinig.
Ik zie dat de specs verschillen per site. Op Autowereld staat dat de Model X 2271 mm breed is. Dat lijkt me logischer, als de breedte zonder spiegels idd 1999 mm is. Bovendien is dat ook wel bizar breed en meer in lijn met mijn ervaringen in parkeergarages :'( ;)
Ruim 13 centimeter per spiegel is een normale maat. In oudere parkeergarage niet te doen lijkt me.
Hangt ervanaf wat je verstaat onder 'oudere'. Hier in het centrum is er 1 parkeergarage die van deze eeuw is en waar dat bijna niet past en ook eentje in het noorden van de stad, die momenteel zelfs nog in aanbouw is en dus écht gloedjenieuw is (!), waar dat erg krap wordt.
Niet alleen de meeste garage. Die autos nemen geregeld 2 plekken op een gewone parkeerplek in..

Zijn mooie autos, maar net zoals de meeste US auto's, te groot voor NL..
Gelukkig maar dat de parkeerplaats bij mijn ouderlijk huis vorig jaar gerenoveerd is dan, want vóór de renovatie daar nam een auto met 'reguliere' afmetingen al 2 plekken in beslag omdat de vakken véél te klein waren, dus een Tesla zou dan 3 vakken in beslag genomen hebben...
Laat me raden, je woont in Amsterdam?
Ik had het over de parkeerplaats bij mijn ouders en die wonen in Almere. Ik woon zelf ergens anders (maar zeg omwille van privacy liever niet waar), maar niet in Amsterdam; zou daar nog niet dood gevonden willen worden.
Ok want ik moest denken aan een parkeerplaats die ik een keer in Amsterdam zag dat zo smal was dat je er een scooter nog niet op kon parkeren bij wijze van spreken.

Wat me iedere keer verbaasd als ik in Amsterdam kom omdat de stad soms lijkt op een doolhof en erg chaotisch is.
Tegelijk juist in Europa waar we niet allemaal 3 auto's hebben voor elke mogelijke situatie, lijkt het mij wel echt een gemis dat het een sedan is en geen hatchback.
Hebben we dat niet? Er zijn genoeg plekken in Nederland waar men 2 auto's heeft. Hier in mijn stad alleen al heeft meer dan 70% van de inwoners 2 auto's.
Neem aan dat je 70% van de huishoudens bedoelt?
Maar dat is juist het dingetje. In Amerika is het veel normaler om ook nog een pickup truck te hebben voor je grotere vrachten. En natuurlijk, niet als je in hartje Los Angelos woont, wel als je meer op het platteland of de suburbs woont. In Nedeland/Europa zijn twee auto's per gezin niet vreemd, maar dan is het wel één hoofd auto, en nog een kleiner autotje ernaast. En laten we wel wezen, zo goed als niemand hier koopt een Model 3 als boodschappen autotje ernaast (Ik heb Amerikanen op fora het zien doen). Dus als het je hoofd auto is, en je geen pickup truck ernaast heb, is het feit dat het een sedan is niet ideaal.
Nou, als ik hier in mijn stad kijk, dan staan er 2 grote auto's op de oprit. Toegegeven dat 1 van de 2 vaak wel een goedkoper model is, maar zeker geen boodschappenauto. Dus bijv. een Mercedes E-klasse met daarnaast een Mazda CX-3. Geen van die twee kan ik een boodschappenauto noemen, daar zijn ze te groot en te duur voor. Zal dus wel verschillen per regio.

Pickups worden in Nederland trouwens ook steeds meer verkocht. Ik zie ze regelmatig rijden en vorig jaar of het jaar daarvoor had RTL Nieuws er ook nog uitgebreid aandacht voor omdat de verkoop zo toeneemt.
Eens! Maar toch blijf ik bij mijn S. Rijd erg lekker en de ruimte is wel ideaal.
Zeker! Hoewel de ruimte van de 3 zeker niet tegenvalt. Het enige jammere is de opening van de kofferbak, wat een “sedan”-stijl opening is.
Huh, model S is niet groter dan een doorsnee sedan.
de mazda 6 sedan is een behoorlijk grote sedan en is toch nog een stuk kleiner dan een Model S.

https://nl.automobiledime...azda-auto-afmetingen.html

https://nl.automobiledime...dellen/tesla/model-s-2016

klinkt als een klein verschil, echter is dat best wel veel verschil als je ze naast elkaar zet
Ja want schades zijn niet zo maar gefixt .... moet je maanden op onderdelen wachten ..
Precies andersom.
Ik vind het interieur nog wel erg karig voor een auto van bijna 70.000 euro (na de configurator uiteraard).
Het zal wel een "you love it or hate it" iets zijn, maar ik mis toch een klein scherm achter het stuur met wat basis informatie zoals snelheid, temperatuur, afstand, ...
veel reviews die ik op Youtube heb gezien van de model 3 hadden voor ze de auto hadden gekocht de zelfde insteek maar gaven toe dat na een paar dagen rond rijden in de model 3 het zelfs zeer apart en onnatuurlijk aanvoelde om de meters etc weer achter het stuur te hebben.

het geeft meer rust zoals ik begrijp van deze reviews. zelf moet ik het nog maar zien en ben zeer groot van van de Kona met het HUD systeem. en zou ik persoonlijk dat als special build optie er misschien in laten zetten als dat ooit kan als ik zo'n M3 zou aanschaffen.
Gewoon even wennen, heel kort. Zijn al zat autos die de snelheid in het midden tonen.
Dat is het inderdaad. Persoonlijk ook geen fan van maar versta wel dat andere mensen er wel van houden. Velen missen inderdaad iets achter het stuur en vinden het niet leuk dat ze vaak naar dat scherm aan de zijkant moeten kijken. Een compacte HUD met de basisinformatie had dat probleem kunnen oplossen voor een beperkte meerkost.
Wat een prijzen, zal wel een aantal decennia duren dat e auto's gemeengoed zal worden.
Gelukkig Is de online samensteller kosteloos 8)7
Dat valt wel mee. Met de 4% bijtelling is het goedkoper om zakelijk in een model 3 te rijden dan in een golfje.
En wie gaat de leasekosten betalen? Een tesla is niet goedkoper dan een golfje, dat is alleen de bijtelling 8)7
Een BWM 3 of Audi A4 zit price-wise niet zo ver van die 35K hoor. Lagere taksen, verbruik en onderhoudskosten brengen die Model3 zeker in het bereik van mensen die anders voor een van die populaire Duitsers zouden gaan.
Anoniem: 167912
@Yalopa5 januari 2019 12:52
Ik zie op de configurator toch echt wel een startprijs van 58800.
Als jij nu een nieuwe benzine auto koopt moet je er ook rekening mee houden dat dat over 5 jaar als je het eventueel wilt vervangen als een prehistorisch wagen word gezien.

Waardoor je het dus veel goedkoper moet verkopen terwijl electrische auto's over 5 jaar nog een groter deel van hun waarde zullen behouden.

Dus is je verlies op een benzine auto groter en dus ook de totale aankoopbedrag netto gezien.
Dat valt nog te bezien. De afschrijving van tesla vind ik enorm als je naar de occasions kijkt. Voor 40.000 heb je er al een van 4 a 5 jaar oud
https://insideevs.com/tesla-model-s-x-resale-value-high/

het lijkt enorm. maar veel mensen kijken niet naar wat de afschrijving is van vergelijkbare geprijsde auto's in het luxe segment.
hier een link die het redelijk mooi in een grafiek laat zien.
Dat is toch normaal?

Hoe duurder de auto hoe groter de afschrijving.

En we zitten nu niet meer in een tijd waar je de afschrijvingen van vroeger kunt toepassen, het gaat nu steeds sneller met electrisch rijden en het kan zomaar zo zijn dat benzine auto's binnen 10 jaar al niet meer verkocht worden als alle fabrikanten zich begeven in de markt.
Dit jaar nog komt het standaard range model 3 die in VS een vanafprijs heeft van 35, dus met BTW en shipping kosten in Europa rond 40K.

Maar de Model 3's die nu al verkrijgbaar zijn, zijn al 40.000 goedkoper dan de goedkoopste S of X Tesla's, dus dat is al een heel stuk vooruitgang.
inderdaad. echter verwacht ik die prijs meer richting de 45k dan 40k. het zal er in ieder geval tussen zitten.
De Model 3 AWD in NL in euros is nu factor 1,09 (afgerond naar boven) duurder dan in de VS in dollars (€58.800 vs $54.000, even los van de recente aangekondigde korting van 2000 op alle Amerikaanse Tesla's ivm vermindering van de tax credit). Dat loslatende op 35.000$ zou je op 38.100€ komen. Dat lijkt me wel iets te gunstig dus daarom denk ik richting 40K. Uiteraard heb je dan wel de basis uitvoerig dus zonder premium pack (alle auto's zijn nu met premium pack dus dat is oa het glazen panorama dak , verwarmde stoelen, de 12 speakers etc), zwarte unilak, aero wielen en geen autopilot. En voor al die opties betaal je de hoofdprijs. Maar goed, zo gaat dat bij VW ook, maar dan zit er nog geen eens airco of CC op het basismodel.
ik moet zeggen dat ze die airco stiekem best mooi opnieuw hebben uitgevonden in de Model 3. wist niet dat die zo veel opties had als iemand laatst mijn een filmpje er van liet zien. kan hem niet meer terug vinden helaas
Denk dat dit filmpje wel een eind komt tav het hvac systeem https://youtu.be/jYirdpxJS6I
dank!

echter dat filmpje had diegene zelf gemaakt en liet het door middel van dunne lichte strookjes materiaal het visueel zien wat de luchtstromen deden. maar dit filmpje is ook zeer goed ^^ dank :D
Inclusief btw van ca. € 10.382, dus 48.418,-
We praten hier over zakelijke rijders... Gaat nog de MIA vanaf, geen brandstof, geen onderhoud, geen slijtage aan ongeveer alles behalve de banden, geen wegenbelasting en 4% bijtelling.

Maar wel supersnel...
Ik kan me alleen niet voorstellen dat iemand in de lease voor een model 3 boven een bmw/audi zou kiezen.
Na een 3 serie, een 5 serie en mijn huidige A5 zou ik een model 3 zeker overwegen.
Afhankelijk van t bedrijf kan het zelfs nog goedkoper zijn, voor de Tesla gelden nog wat aftrekmogelijkheden (als je hemt koopt of financial least) daarnaast is de restwaarde vermoedelijk vrij hoog, onderhoud en gebruik laag.

Hier zitten we serieus te kijken om een aantal auto's eind van het jaar te vervangen voor Model 3's en als het idd klopt zouden ze onder de streep goedkoper zijn dan Skoda Octavia / Peugeot 308 sw's.
(geen wegenbelasting, minder "brandstof" kosten, onderhoudskosten lager).

Oke, t werkt zolang je het binnen de aftrek regeling kan doen, maar het lijkt er wel uit te kunnen.
dat is wel de juiste manier van kijken.
aanschaf prijs is maar 1 puntje, gebruiks-kosten in al die jaren is vaak veel groter. ;)

maar hoe reken jij de "brandstof" kosten op dit moment?
lijkt mij een erg lastige, b.v.: 0,23€/kWh particulier tarief of <0,08€/kWh groot gebruik tarief?
en hoe dan weer om te gaan met laden buiten de deur, niet altijd even goedkoop?
(of nog slimmer, zet het bedrijf een eigen windmolen neer of iets anders?
ik weet de wijze woorden: een bedrijf dat anno nu geen energie beleid heeft, is over 10 jaar weg.)
je kan laden bij het Tesla supercharger netwerk buiten de deur voor 0,20€/kWh als ik het goed herinner.

wat je op het bedrijf kan doen is bijvoorbeeld ook het systeem van Tesla aan te schaffen met PV-panelen en hun powerpacks om zowel je bedrijf compleet te voorzien van energie als je voertuigen. op die manier bespaar je op ten duur nog meer geld en word het nog meer aangemoedigd om ook elektrisch te gaan rijden kwa kosten gezien. echter is de terugverdien tijd wel weer richting de 10 jaar van zo'n systeem.
Zulke investeringen moeten natuurlijk wel kunnen (op een eigen pand) wanneer je ergens iets huurt is het al vrijwel zinloos om dat als bedrijf te doen.
je kan het ook aanschaffen onder een lease contract. weet niet hoe dat verder uit werkt dan.
maar inderdaad, ik weet niet of het huur of koop is het pand. bij ons op het bedrijf is het echt ons eigen pand. dus daar ging ik iets te makkelijk van uit misschien.
Ja, echter zijn de investeringen die je doen moet voor de lange termijn, je doet ze voor 10/15/20 jaar.
Als je steeds 5 of 2 jaar huur contracten hebt dan is dat vaak niet super zinvol.
je kan ook andere opties daar voor bedenken zoals mee doen aan een project om ergens bv een zonnepark met bruikbare faciliteiten heeft. en die kan je dan misschien in samenwerking met de gemeente ergens plaatsen. en met de inkomsten daar van kan je dan de elektriciteit van betalen.

het is maar een idee. ik heb er vaker van gehoord dat het kan maar hoe het precies werkt weet ik niet.
De baas in veel gevallen ;)
Uiteraard gaat het dan wel om mensen met een wat hoger leasebudget. Hoewel de goedkoopste versie straks wel richting prijs van een e-Golf gaat :)
Je baas 8-)
In eerste instantie zal het vooral gaan om mensen die nu al een leasebak van rond de 50k rijden.
Die mogen dan kiezen tussen een benzine model met €1000 bruto bijtelling per maand. Of een elektrische met €200 bruto bijtelling.

Daarnaast is een eigen bijdrage aftrekbaar. Dus ook als je leasebudget niet genoeg is voor een tesla, is het nog steeds aantrekkelijker om een paar honderd euro bij te betalen dan in een ICE te gaan rijden.

Daarnaast kan ik mij heel goed voorstellen dat de baas liever een laadpas betaalt dan een tankpas.
Voor mensen die ~40.000 km per jaar rijden is een elektrische auto goedkoper in de lease vanwege de lagere kosten per gereden km.
Anoniem: 30722
@bvdbos5 januari 2019 13:33
Vaak de werkgever en de bereider samen.
Stukje eigen bijdrage is niet ongebruikelijk bij deze auto's, dan rijdt je nog altijd goedkoper dan een golf op diesel ;)
Met leaseprijzen van 900-1200 obv 40k/4j valt dat denk ik wel tegen.
Dat gaat helemaal nergens meer over. Da's 43.000 euro voor 40.000km :o

Private lease is sowieso diefstal van je eigen portemonnee, maar meer dan een euro per kilometer is van de zotten. En da's nog buiten het feit dat 10.000 kilometer per jaar helemaal niks is, 40.000 op jaarbasis komt meer in de buurt. Want als je zo weinig rijdt, waarom wil je dan een nieuwe auto in plaats van een tweedehandsje?
Private lease is anders wel een oplossing voor starters die graag een veiligere auto willen rijden, maar de middelen niet hebben om een nieuwe/tweedehandse te kopen, waarbij ook de mogelijkheid is dat zaken gerepareerd en/of vervangen moet worden.
Maar dan toch niet voor dat soort bedragen? Die 26ct per kilometer van hierboven lijkt me al wat realistischer. Meer dan een euro per kilometer is volstrekt oninteressant. Kun je elk jaar je tweedehandsje compleet voor laten restaureren en oversluiten ongeveer, inclusief een compleet nieuw motorblok. Elk jaar.
En dan heb je na de looptijd nog helemaal niks.
Voor 400-500 in de maand wordt het al een ander verhaal (en wat meer kilometers op jaarbasis), maar voor dit soort bedragen kan je nog beter geld lenen voor een nieuwe auto (waaraan je, vanwege de garantie, ook geen kosten anders dan slijtage (banden,remmen) hoeft te verwachten).
Uiteraard niet voor dit soort bedragen, alhoewel ik niet denk dat starters in aanmerking komen voor auto's met deze bedragen, gezien er altijd wordt gekeken naar inkomen.
Bij onze leasemaatschappij zit de model 3 op 1200 voor 40k (per jaar) met een looptijd van 4 jaar. Dan is het dus 26 cent per gereden km.
Niet als je hem vergelijkt met een E-Golf. Dan is de Model3 toch nog best prijzig.
Anoniem: 30722
@Donstil5 januari 2019 13:36
Met de e-golf moet je er alleen 2 hebben!
Thuis laden gaat op 1 fase, 13km per uur ongeveer... Dus 1 aan de lader en 1 om mee te rijden, anders kom je niet heen en weer.... Tesla doet thuis 3 fase wat een stuk harder gaat ;)
E-golf laadt 3-fase, zoals elke in Europa (op UK na) geproduceerde auto zal doen. Neemt niet weg dat de actieradius om te huilen is.
Ah, inmiddels wel, mocht ook wel eens...
Maar goed, 230km dat schiet niet op inderdaad, meeste dagen maak ik er meer dan dat...
E-golf is ook een heel stuk minder qua actieradius en motor, en dus eigenlijk niet te vergelijken.
Maar een normale golf dan ook niet en daar werd het nu mee gedaan.

Actieradius in NL is ook helemaal niet zo belangrijk als dat het in de vs is overigens. Die golf doet om de praktijk iets meer dan 200 km begreep ik, oftewel s’nachts laden en je doet 50.000 per jaar. Iets wat de gemiddelde lease rijder niet haalt.
een gemiddelde leas rijder zal ook niet zo snel zo veel rijden. maar zodra je voor je werk echt op bezoek moet bij verschillende locaties heb je toch wel liever een auto die 400-500km kan rijden op 1 lading en mogelijkheden heeft om tot 80% op te laden in 30 min. oftewel 800-1000km/uur aan piek laad snelheden.
Ja natuurlijk, voor alles zijn voorbeelden te verzinnen maar het is het gemiddelde wat daadwerkelijk telt.
een gemiddelde leasrijder rijd niet in een mercedes of BMW van 60k of meer. dus is niet met het gemiddelde te vergelijken. het gaat om dat prijs segment nu
Ja en of de leaserijder met een budget van 60k in een (relatief) kleine Amerikaan gaan zitten is nog maar de vraag.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 6 januari 2019 01:12]

de Model 3 is verder alles behalve klein. het heeft meer ruimte dan bv een audi A4 of Mercedes C klasse waar hij eigenlijk tegen strijd kwa luxe model dat het moet zijn.
4% tot 50K he, daarboven 22%... subtiel verschil onderaan de streep, maar toch.
Daarom is de model 3 ook een stuk aantrekkelijker in 2019 dan een s of x.
De LR zit niet ver boven de 50k. En de MR versie later dit jaar valt er waarschijnlijk helemaal binnen.
Niet ver boven? ik kwam uit op 68K met de LR en adv. autopilot :P
Het gaat om de model 3 en niet de model S
ah my bad :)
Blijkbaar lijken ze behoorlijk op elkaar :P
Behalve dat het beetje kort door de bocht is, is dat wel het hele probleem momenteel. Met leasen danwel als zakelijke aankoop is een elektrische auto heel veel interessanter dan wanneer je als gewone consument er één wil kopen.
Behalve dat je dan nog wel een aardige eigen bijdrage zal moeten betalen als je het leasebudget van een golfje hebt.
Geen probleem toch om meer zelf bij te dragen, dat heb je tenslotte ook bespaard aan bijtelling..
Kijk anders even op sites als directlease, verder geen opties aanklikken, alleen het model. Netto bijtelling goedkoopste polo is 110, netto bijtelling goedkoopste 3 is 125. Je bespaart dus niets, rijd alleen een veel duurdere auto.
Ik haal het helemaal niet omlaag. Zelfs met de duurste polo is je eigen bijdrage nog steeds hoger dan je uitspaart aan bijtelling.
Dat gaat veel sneller. Kijk maar eens naar de Sono Sion. DIe komen met een 5 zitter voor €16.000 excl accu.
Alleen is de accu wel hét cruciale onderdeel van een EV en tevens ook het meest kostbare deel van de auto. Enige jaren geleden, toen o.a. Renault en Nissan met de eerste volledig elektrisch aangedreven auto's op de markt kwamen, werden deze ook met lease constructie voor de accu aangeboden. Dat drukte de aanschafprijs flink en zou ook de afschrijving van de auto minder dramatisch moeten maken. Daar stonden uiteraard wel maandelijkse abonnementskosten tegenover, wat een beetje doet denken aan de private lease hype van de laatste tijd. Ik kan mij herinneren dat aan dat huren van een accu ook allerlei voorwaarden zaten, zoals extra kosten bij snelladen, omdat dit de levensduur zou verkorten. Misschien dat je er daarom tegenwoordig niet zoveel meer over hoort. Ik vraag mij af of het überhaupt nog bestaat.
Zit dat ding nou vol met zonnepanelen of zie ik dat niet goed?
Prijs zonder accu zegt verder niet zo veel hè. Bij Tesla is het grootste deel van de prijs juist de accu geloof ik.
Yes, om evt 30km bij te laden op een optimale dag. Accu pakket schatten ze in op € 9.500 op dit moment voor 255km bereik.
Ik weet niet waar jij het over hebt, maar die informatie gaat niet over de Tesla Model 3.

Daar zitten geen zonnepanelen op. En de range is veel groter dan 255 km: 544 km voor het long range model en 530 km voor het performance model.
? Je bent het draadje kwijt denk ik, deze aftakking ging over de Sono Sion :)
Hij had het over de sono sion, en daar zitten toch echt zonnepanelen op.
zag die inderdaad ook voorbij komen. Auto's spuiten is tesla nog geen held in :S Zeker als je een nieuwe auto besteld zou ik hem in die staat gewoon retour hebben gezonden.
Dan heb ik het nog geen eens over het spuitwerk (die beschadigingen kunnen ook deels later zijn toegebracht), maar dat koetswerk, ik zou me zeker dood schamen als autobouwer als je zo'n auto aflevert voor die prijs.
Er staan overigens veel meer filmpjes op YouTube over de bouw "kwaliteit" van meerdere modellen van Tesla.
Extra frustrerend omdat er slechts 1 lakkleur (zwart) inbegrepen in de prijs is: elke andere kleur is een upgrade waar je 1600 tot 2700 euro voor hebt bijbetaald.

Die beschadigde lak van uit de video is hun duurste optie: 'multi-coat' lak van 2700 euro extra.
Maar ja dat is met het gros van de gemiddelde auto’s. Je wilt niet weten hoe lelijk “sinasappelig” een renault de fabriek uit komt bijvoorbeeld.

Meerendeel van de kopers/leasers weet dat echter niet.
Maar bij Renault betaal je geen duizenden euro voor een optionele kleur.
Misschien geen Duizenden maar dat doet niets af aan het feit dat alle andere optie kleuren (€750~€1000) gewoon goed gespoten zouden moeten zijn.
Interessant filmpje. Dat er wat verschillen in de afstanden tussen de panelen te meten zijn is niet zo verrassend, denk ik.
Zijn meetmethode met de schuifmaat is wel wat bedenkelijk, zeker als hij met die manier van meten de maten in tienden van een mm geeft.
De krassen en vooral de soort krassen op een gloednieuwe auto zijn echt zorgelijk. Je moet echt je best doen om zo'n en zoveel krassen te maken.
Maar is ook het verraderlijke van iets dat gloednieuw is: het moet perfect zijn. Bij een occasion vind je wat krassen niet meer zo vreemd.
Dat er wat verschillen in de afstanden tussen de panelen te meten zijn is niet zo verrassend, denk ik.
Niet zo verrassend 8)7
Voor een auto die met de modernste technieken is gebouwd en al je 3de model is :? |:(
Ik vind dit echt beschamend, voor een auto van 70.000 :'(
Misschien dat ik het dan verkeerd zie? Bij een mobiele telefoon wil je niet dat er naden zitten tussen bijvoorbeeld het scherm en de behuizing, maar bij een auto zit dat toch heel anders? Die naden zijn er juist om met een kleinere tolerantie kunnen werken. Bijvoorbeeld om temperatuursinvloeden te kunnen opvangen, maar ook om snel te kunnen werken bij een productielijn.
De productielijn van Tesla schijnt in een hogere mate gerobotiseerd te zijn. Voor sommige carrosseriedelen worden lasersnijder gebruikt. Dat is modern, maar het verklaard niet waarom de foutmarge bij het plaatsen van deuren ineens veel kleiner zou moeten zijn dan bij traditionelere productielijnen. Sterker nog, ik kan me voorstellen dat het fijn afstellen beter gedaan wordt door een mens. Een robot is misschien sneller, kan 24 uur per dag werken en doet elke keer hetzelfde, maar dat zegt niet dat het ook een nauwkeuriger gefabriceerd product is.
Misschien zit de prijs van een dure Tesla wel in een dure productielijn, en niet in een kwalitatief beter product.
Het probleem is niet dat je naden hebt, die heb je nu eenmaal nodig, maar wel dat ze aan beide kanten zo verschillend zijn dat het gewoon opvalt. Ook zie je bij Teslas vaak panelen die niet mooi op elkaar aansluiten waardoor de lijnen van de wagen niet netjes doorlopen maar verspringen. Dat valt enorm hard op (zeker bij kleurverschillen) en dat hoort niet bij wagens uit die prijsklasse. Zelfs een Dacia heeft dat probleem niet.
De prijs van een dure Tesla zit hem vooral in dat het geld continu in nieuwe innovatie wordt gestopt terwijl het bedrijf aan de andere kant ook nog een beetje winst moet maken omdat investeerders anders nerveus worden. Ze zijn minder ver uitontwikkeld dan andere auto's met verbrandingsmotoren, maar ik vind wat ze hebben bereikt toch vrij bijzonder en bewonderenswaardig.
Je kan over elk automerk zulke filmpjes maken.

Verschil is alleen dat dat dus niet word gedaan, Tesla trekt aandacht en dus word er over iedere scheet geschreven en massaal over gediscussieerd.

Daarnaast ga je even voorbij aan het feit dat je te maken hebt met de toppunt van techniek, als je ook nog eens de beste afwerking wilt dan word de auto onbetaalbaar.

Dat is ook exact de reden waarom andere merken Tesla nog steeds niet kunnen evenaren, want die kunnen de techniek niet evenaren en al helemaal niet als ze een goede afwerking met een betaalbare prijs op de markt willen zetten.
Daarnaast ga je even voorbij aan het feit dat je te maken hebt met de toppunt van techniek, als je ook nog eens de beste afwerking wilt dan word de auto onbetaalbaar.
Dit is dan een excuus (dit is jouw mening, en is dat zo?)?
Wat heeft dit met het koetswerk te maken?
Pijnlijk als je een nieuwe wagen in zo’n staat krijgt
Anoniem: 181786
@mongkut5 januari 2019 14:26
Zijn grotere en duurdere broer de Model S is de meest onbetrouwbare nieuwe auto. Dat belooft dus nog heel wat de komende jaren...

https://www.whatcar.com/n...reliability-survey/n18546
https://www.autoblog.nl/n...onbetrouwbare-auto-118613
niet om het 1 of andere. maar toen mijn pa in 2004 de nieuwste Mazda 6 station aanschafte was de kwaliteit nog veel slechter dan wat nu bij de model 3 gebeurt.

in totaal is in de eerste 2 jaar de auto op meerdere locaties totaal 4 of 5 keer opnieuw overgespoten en in de 10 jaar dat we hem hadden is er zelfs 7 keer iets opnieuw gespoten. dit was aan het begin van de productie van dat model en het is geregeld dat dit soort dingen gebeuren bij nieuwe modellen.

hoe verder je komt in de tijd dat ze worden geproduceerd deste beter de kwaliteit word. dat is altijd zo geweest en zal ook zo blijven omdat je complete productie lijn nieuw is. en van Mazda zou je toch wel verwachten dat ze beter kunnen bij een auto van 45.000 euro nieuw.
ik zeg alleen dat elke fabrikant opstart problemen heeft met nieuwe fabrieken en productie lijnen.
en een fabrikant dat pas net om de hoek komt kijken zal daar natuurlijk wat meer problemen mee hebben. echter verbeterd de kwaliteit van Tesla wel zeer snel wat een goed teken is.

edit: waar slaat die laatste zin op. ik ben een fan van elektrische auto's en vooral de technologie die er in zit

[Reactie gewijzigd door mikee368 op 5 januari 2019 20:00]

Dus?
Tesla is niet Elon Musk.
Wat Tesla voor elkaar krijgt allemaal in zo'n korte tijd van bestaan is indrukwekkend. en het bedrijf is op zo veel verschillende manieren nu een tientallen miljarden case voor het bedrijf aan het opzetten. ongeacht wie je bent of wat je doet. dat is een nette prestatie.

Verder heb ik ook Respect voor Elon Musk dat hij dit niet met 1 bedrijf doet. maar met meerdere bedrijven zoals SpaceX met het eerste bedrijf ooit dat het landen van booster's mogelijk heeft gemaakt voor echte missies met hergebruik. en ook wat ze verder allemaal voor elkaar krijgen in relatief een hele korte tijd voor in de ruimtevaart. En wat veel mensen ook niet weten is bv Paypal ook een groot succes geworden mede dankzij het werk en keuzes die Elon heeft gemaakt in het ontstaan van dat bedrijf dat het vandaag de dag is. Musk was de grootste aandeel houder daarbij en heeft daarom het meeste geld daar van gekregen en die 180 miljoen allemaal weer geinvesteerd in de nieuwe bedrijven die er nu staan van vele tientallen miljarden samen.

Edit.
en als je dat van Paypal nog niet kent of geloofd.
https://youtu.be/nvQ4p82-D54

Edit edit,
en nee ik ben geen fanboy. ik vind die complete industrien van auto's en raketten zeer interesant en volg veel van al die bedrijven zoals Blue Origin bijvoorbeeld of Rocket Lab.

[Reactie gewijzigd door mikee368 op 6 januari 2019 00:43]

misschien precies daarom juist om wie Tesla was?
een eerbetoon in de hedendaagse samenleving aan 1 van de belangrijkste uitvinders van onze tijd?
Net ff gekeken voor de volle pond Performance maar die kost me dan 80k. Dan wacht ik liever op de E-tron van Audi 👍
Anoniem: 310408
@Yzord5 januari 2019 11:23
Net ff gekeken voor de volle pond Performance maar die kost me dan 80k. Dan wacht ik liever op de E-tron van Audi 👍
Met dezelfde specificaties zal die eerder tegen 90k gaan lopen naar verwachting (en dan heb je een veel minder geadvanceerde autopiloot (gisteren 220 km gereden waarvan 209 zonder handjes, niet record voor me!)
Maar dan heb je wel een Audi met het interieur van een Audi. De bouw kwaliteit van een Audi, de rij eigenschappen van een Audi.

Ik vind Tesla’s ook gaaf maar je levert op die zaken best wat in.
Ja maar dan loop je kwa techniek dus nog steeds jaren achter op een Tesla.

Ook Audi kan de techniek van Tesla nog steeds niet evenaren, ook al beweren ze van wel.
Ligt eraan op welk vlak natuurlijk. Op gebied van range en Autopilot loopt Tesla idd ver voorop maar een auto is veel meer dan dat, zoals de punten die ik wel aanhaalde.
Ja maar met de komst van de electrische auto is een tijdperk aangebroken waar je heel anders naar een auto kan en moet kijken.

Software en accu word dus wellicht veel belangrijker dan andere zaken, omdat de auto al meer dan 100 jaar bestaat zijn veel zaken eigenlijk al uitontwikkeld en software en accu's nog niet.

Hier loopt Tesla juist voorop en het is nog maar de vraag of de traditionele autofabrikanten kunnen aanhaken.

Het klink misschien cliche maar ik denk dat je het kan vergelijken met hoe de muziek industrie niet kon omgaan internet en hoe de taxi branche moeite heeft met Uber.
Kan kijken ja. Moet kijken niet want de gevestigde orde komt er (nu eindelijk ook) aan.

Je stapt voor het gemak heel makkelijk over de drie punten heen die ik aanhaalde maar dat zijn wel grote minpunten van een Tesla.

Ik ben het er mee eens dat op het gebied van batterij techniek Tesla nog steeds voorop loopt maar gezien software is dat eigenlijk al niet meer zo. In car systemen van de premium concurentie zijn de laatste jaren erg goed geworden.

Laten we maar niet beginnen over de afwerking van Tesla en de gebruikte marialen. Daarin lopen ze net zo ver achter als de gevestigde orde op batterij techniek.
Het is echter toch echt aan de zogenaamde gevestigde orde om zichzelf te bewijzen.

Tesla heeft zich op alle punten bewezen en de afwerking zouden ze ook goed kunnen doen echter zoals eerder gezegd word de auto dan te duur.

Het is niet een kwestie van niet een goede afwerking kunnen maar niet willen, want de techniek is al duur genoeg.

De concurrentie moet eerst nog maar eens zichzelf bewijzen met autonoom rijden, accutechniek, aandrijftechniek en laadnetwerk.

Kans bestaat dat een aantal concurrenten het op 1 van deze punten het laat afweten.

En Tesla heeft ook nog de Roadster en ontwikkelt al een electrische vrachtwagen dat nog maar de vraag is of en welke concurrenten dat gaan ontwikkelen.

Tot nu toe blijft het bij de concurrentie bij beloftes en niks tastbaars.
Grappig dat je de concurrentie al op voorhand afkraakt. Je moet ze wel eerst de kans geven om met een model op de proppen te kopen

Tesla heeft de techniek en de software. Maar dat is dan ook alles hè. Je geeft zelf aan dat je anders moet gaan kijken naar een auto. Maar dat is toch helemaal niet waar.
Tesla had geen ervaring als autobouwer en daardoor krijg je momenteel van dit soort wagens. Die zich moeten onderscheiden door techniek en software. Maar die op andere gebieden de traditionele wagens nog totaal niet kan benaderen. De concurrenten hebben die ervaring wel, maar moeten werken aan de techniek en software.

De hele industrie heeft nog een hele lange weg af te leggen, en ook Tesla heeft nog een lange weg af te leggen. Tesla zal zich ook nog moeten bewijzen als betrouwbare autobouwer. Ben ook eens benieuwd hoe Tesla’s van een jaar of 6-7 zich gaan gedragen kwa problemen, ... .

Want als je straks de gewone man wilt overtuigen als klant, Die zelf zijn wagen moet betalen, dan zal die vooral geïnteresseerd zijn in de levensduur zonder kosten, en niet zo zeer in software en techniek
Tesla heeft zich op alle punten bewezen en de afwerking zouden ze ook goed kunnen doen echter zoals eerder gezegd word de auto dan te duur.

Het is niet een kwestie van niet een goede afwerking kunnen maar niet willen, want de techniek is al duur genoeg.
Nou dat is maar de vraag. De afwerking is geen ding wat alleen bij de Model 3 speelt. De model S en Model X doen daar ook onder voor de “concurrentie”.

Ze hebben zich niet op “alle punten” bewezen, dat haalde ik juist aan. De aandrijving en de AutoPilot techniek is wat ze bewezen hebben.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 5 januari 2019 21:19]

Rij eigenschappen van zo'n beetje alle moderne auto's zijn gewoon goed. Een Audi is niet bijzonder meer. Eigenlijk al niet meer sinds de V8 en Audi 80. Een moderne citroen gebruikt vrijwel dezelfde ophangings technieken als een auto van de vag groep. Een normale gebruiker merkt dat verschil echt niet.
Alleen performance is wellicht waar Audi een streepje voor heeft. Maar nu met de nieuwe electrische auto's is dat ook niet meer.
Droom maar lekker verder... :z

Ik heb tussen 1988 en 2010 afwisselend nieuwe Citroëns en Peugeots gereden (BX, 405, Xantia,406, C5 en 407), en ben afgehaakt vanwege kwaliteit en rij-eigenschappen. Daarna een A4 avant en een A5 cabrio gereden en nu een 5-serie.

Ik kan je zeggen: het verschil is op alle fronten gigantisch!! (En ook niet verrassend, want het is ook wat duurder)

En wat is jouw ervaring? Ben benieuwd...
Ik dacht ook dat de nieuwe e-tron wel echt gaaf zou worden, maar na het zien van de video reviews en de definitieve specs vind ik het toch tegenvallen, had echt een stuk meer verwacht :{
Ik wacht ook op de v2. En op de sportievere versie. Ik heb wel geleerd van de ‘nieuwe’ modellen.
en precies het zelfde kan worden gezegd over de Tesla's.
Maar dat jij Tesla fan bent weet ik. En ik ben Audi fan. Dus wacht ik op Audi 👍
ik ben ook een Audi fan. maar die EV audi's die er aan komen tot nu toe vind ik nog niet echt dat je zegt. wauw dat is echt goede performance voor het geld dat je er aan uit geeft. dan koop ik lieve reen Tesla.

de Porsche Taycan vind ik ook erg mooi en die is goed meetbaar met de Tesla Model S P85D. maar is wel duurder heb ik begrepen dan de S P85D. het is dan ook het top model van Porsche die hem ook zo duur maakt. maar nog steeds een zeer mooie auto.

die van Volvo de Polarster? 2 (als ik het goed onthouden heb. vergeet die naam de hele tijd...) is ook wel vet wat er nu van gezien is.

ik ben vooral een fan van mooie auto's die ook nog eens hoog waardige technieken en technologie bieden voor maximale performance en range

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee