Een link naar een artikel dat linkt naar een artikel dat linkt naar een artikel dat verwijst naar een rapport dat je niet in kan zien. Daarbij valt mij uit de omschrijving op dat er nogal wat factoren worden meegewogen die zijdelings met autonoom rijden te maken hebben zoals marketing enz. Dat werkt in het voordeel van de grote fabrikanten.
Dat is ook een stuk mediaoorlog. Het idee is om het beeld te ondermijnen dat Tesla voor loopt. Begrijpelijk want de competitie tussen de autofabrikanten draait sterk om beeldvorming en Musk is daar zeker een meester in. Hij lijkt daarin veel op Steve Jobs.
Ik denk dat aanvallen op uitdagers als Tesla niet werken bij het grote publiek. Vergelijkbare aanvallen van Microsoft op Apple en Google hebben ook eerder een tegengesteld effect gehad. Zo verkochten de Chromebooks alleen maar beter door de filmpjes waarin ze onvolwaardige laptops werden genoemd. Je geeft toch gratis publiciteit en Musk en Tesla zijn een dermate sterk merk dat je die niet kapot krijgt met aanvallen, juist omdat ze tegen de gevestigde orde schoppen. Musk zoekt de publiciteit graag. Zoals Henri Ford in de begindagen wel zei: "I don't care what they talk about me, as long as the talk about me". Aanvallen op het feit dat zijn auto's alleen maar in het zwart kwamen, pareerde hij met: "They can have any color they want, as long as it is black". Een andere lijfspreuk die Musk zeker zal kennen is: "Be good, and tell it" (Vertel iedereen hoe goed je bent).
In plaats van Musk in de kaart spelen, moeten de Europese fabrikanten de aandacht naar hun eigen vooruitgang en producten richten, want die komen nauwelijks in het nieuws buiten de vakbladen. Musk schildert steeds vergezichten maar laat ze daardoor dichtbij lijken. Daardoor lijkt het in ieder geval dat Tesla niet alleen in het centrum van de aandacht maar ook in het centrum van de ontwikkeling staat. Zo heeft Tesla elke week wel weer iets te melden, maar de andere autofabrikanten niet. Het lijkt zo net dat er bij de andere fabrikanten niets spannends gebeurd en ze amechtig achter Tesla aanlopen. Hieraan zie je dat bestaande bedrijven ook moeite hebben met het omschakelen van hun marketing.
Wie technisch het verst is, is volgens mij koffiedik kijken. Ik betwijfel of men in elkaars keuken mag kijken. Ook lijkt mij dat Tesla een iets andere route volgt dan de andere fabrikanten die Intel/Mobileye gebruiken. Het kan blijken dat een van die routes minder gelukkig is en uiteindelijk geen betaalbare praktische oplossing oplevert, omdat er allerlei lastige obstakels optreden.
Als ik gewoon kijk naar de uitrusting van de auto's, lijkt mij dat Tesla verder is. Google is waarschijnlijk dichter bij volledig autonoom rijden, maar niet voor alledaagse auto's. Die hele installatie op het dak maakt het meer iets voor taxi's dan gewone personen auto's. Tesla heeft al hun auto's al tijden uitgerust met apparatuur voor autonoom rijden, en hebben daardoor meer gegevens kunnen verzamelen en brengen steeds nieuwe generaties van hun apparatuur uit. Dat de grote stap naar volledig autonoom rijden op zich laat wachten, zie ik niet als stilstand. Want deze stap is gewoon de moeilijkste en grootste.
Waar de andere autofabrikanten in de ontwikkeling mogelijk (gaan) voorlopen is mapping. Intel gelooft niet dat je autonoom kan rijden zonder dat je eerst alle markeringspunten in kaart hebt gebracht bij daglicht, zodat je bij slecht zicht toch alle wegmarkeringen, regels en obstakels kent. Dat betekent dat je eerst alles in kaart moet brengen.
Je kan je wel afvragen of zo een systeem wel 100% autonoom is, omdat het in feite afhankelijk is van een constante stroom van gegevens uit de cloud. En wat als de wegsituatie net veranderd is? Alle auto's die rondrijden gaan voortdurend de laatste wegsituatie uploaden om de kaarten up to date te houden. Hier werkt samenwerking wel in het voordeel van de grote autofabrikanten die meer auto's op de weg zullen kunnen brengen en zo de kaarten actueler kunnen houden. Nadeel is mogelijk dat je eerst een dekkend 5G netwerk moet hebben om grootschalig informatie te kunnen verwerken.
Ik vraag me af of Tesla's systeem op vergelijkbare manier werkt. We moeten daarbij onderscheid maken tussen auto's die volledig autonoom zijn en ook geen stuur meer hebben, en auto's waarbij dit een optie is. Ik kan mij voorstellen dat je autonoom rijden kan intoduceren zonder dat het 100% dekkend is. Bijvoorbeeld volledig autonome taxi's die in een stad rijden, hoeven maar een beperkte hoeveelheid kaarten te hebben en kunnen die zelf up to date houden.
Bij auto's met autonome optie die vrij rondrijden kun je terugvallen op handmatige besturing als het zicht slecht wordt en de kaarten ontbreken. Deze auto's zouden overdag overal autonoom kunnen rondrijden en 's nachts en bij mist bijvoorbeeld op de grote wegen en bekende routes. Want je zou de auto's vaste routes kunnen laten aanleren waardoor je hem praktisch gezien toch vrijwel altijd autonoom kan laten rijden.
Ik denk dat dit voor de meeste mensen voldoende is. En ik zie dit Tesla wel realiseren, ook zonder het alomvattende systeem dat Intel/Mobileye nu aan het maken is. Daarbij willen we ook realiseren dat hier met name om de software gaat. Iets waar in Silicon Valley meer kennis aanwezig is dan bij grote autofabrikanten. En ook Intel is daar niet erg sterk in, ze hebben niet voor niets Mobileye ingelijfd. Maar of die combinatie nu zo krachtig is zal moeten blijken.
Overigens is dit bericht ook weer slimme PR van Tesla. Het gaat waarschijnlijk gewoon om het nakomen van licentieverplichingen, maar ze weten er een spin aan te geven als dat Tesla voorop loopt en fabrikanten een cadeautje geeft om tot veilige standaard te komen. Als jullie ook zo ver zijn, doe dan als ons. Dit zijn het soort van marketingtechnieken die ook veel door Google zijn gebruikt. Technologie die in eigen voordeel is of toch al open source is, biedt je aan anderen aan en bevestigt daarmee het beeld van zelfverzekerde marktleider en oogst gelijk ook nog goodwill bij het publiek.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 13 augustus 2018 20:13]