CD Projekt Red opent derde studio voor ontwikkeling Cyberpunk 2077

De Poolse ontwikkelaar CD Projekt Red, bekend van de The Witcher-games, heeft een derde studio geopend. De nieuwe afdeling in Wrocław gaat samenwerken met de studio's in Warschau en Krakau en zal de ontwikkeling van Cyberpunk 2077 ondersteunen.

Uit de bewoording van de aankondiging is op te maken dat de nieuwe CD Projekt Red-studio wordt opgebouwd rondom het team van Strange New Things. Dat is een studio die uit achttien veteranen uit de game-industrie bestaat. Zij werkten onder anderen aan games zoals Dying Light, Hitman (2016) en de Call of Juarez-serie. De studio lijkt op te gaan in de nieuwe divisie van CD Projekt Red. Het bedrijf zoekt nog nieuwe werknemers.

De nieuwe divisie van CD Projekt Red zal ook gaan werken aan Cyberpunk 2077. Dat is de volgende grote rpg van de studio, waar al jaren aan wordt gewerkt. Die game werd al in 2012 aangekondigd, maar er is nog geen releasedatum van bekend.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-03-2018 • 20:45

35 Linkedin

Lees meer

Reacties (35)

Wijzig sortering
CD Projekt is echt valve 2.0, stilletjes jaren lang aan je game werken en ondertussen geld binnen harken met je populaire game winkel (GOG). Ik heb er dan ook vertrouwen in dat Cyberpunk 2077 ook echt af is als het uitkomt en geen gerushde game. Het zou me ook niets verbazen als slechte dele van de game worden vervangen ook al kost het een jaar extra. Want vanuit Witcher hebben ze gezien dat als een meesterwerk uit komt je echt de jackpot aan inkomsten binnen krijgt ook als je geen DRM gebruikt.
Ik bezit alle witcher games, heb de witcher 3 grijs gespeeld en kan dus zeggen dat ik een mening kan vormen. Dat spel verveelt gewoon nooit. Het is zo netjes in elkaar gezet en het is uitdagend maar niet irritant. Je keuzes hebben betekenis.

Ik durf de stelling aan dat ik nog nooit een spel heb gespeeld dat zo goed was uitgedacht en mijn steam library is aanzienlijk (mijn hdd's zijn niet groot genoeg om ze allemaal te installeren). En voor cyberpunk ga ik dit vast zeggen: Het is niet mijn type game en niet mijn favourite setting met al die futuristische dingen maar dat spel wordt een spektakel. Hoe een relatief kleine speler de benchmark voor de game industrie heeft gezet.

CD project red is eigenlijk de enige studio waar je zonder zorgen bij kan pre orderen. alles wat EA en UBI uitbraakt tegenwoordig is zo generiek dat je de interesse snel verliest. maar zeker the witcher is echt een kunstwerk.

Dus als je dat spel nog niet hebt. kopen. dat spel is meer waard dan dat ze er ooit voor gevraagd hebben. En dat komt van iemand die snel kritisch is wat betreft games.
En voor cyberpunk ga ik dit vast zeggen: Het is niet mijn type game en niet mijn favourite setting met al die futuristische dingen maar dat spel wordt een spektakel.
Bij mij is het precies andersom :D Alles wat maar een beetje met sci-fi te maken heeft vind ik geweldig, Horizon Zero Dawn, Xenoblade Chronicles, etc. en straks ook deze... terwijl het hele medieval/fantasy genre me minder boeit. Maakt niet uit, tijd om ze allemaal te spelen heb ik toch niet met een full time baan en een huishouden :P
Ik had dat met the witcher. Volle map voor betaald en het is het beste geld dat ik ooit aan een game heb uitgegeven. Om die reden vond ik skyrim ook een goed spel. scifi zoals in zero dawn heeft ook wel wat. maar bijvoorbeeld star wars en dat soort dingen heb ik totaal niets mee. (heb gewoon een eigenaardige smaak denk ik)
Witcher 3 heeft de enige DLC die ik de laatste jaren heb gekocht, meestal speel ik al lang wat anders.

zeker geen spijt van, schoolvoorbeeld van een goede uitbreiding.

Torenhoge verwachtingen van 2077, maar pre-orderen doe ik niet. waarom zou ik? kan best even wachten tot het op twitch te zien is en/of er reviews uitkomen.
2077 zou ik eigenlijk wel blind in willen gaan, zonder eerst reviews of gameplay beelden gezien te hebben, net als vroeger voor het internet tijdperk dat je op goed geluk een game kocht op basis van de achterkant van het doosje :D

Op basis van de reputatie van de studio durf ik die gok wel te nemen.
in die zin is CDPR niet anders, het is uiteindelijk ook gewoon een bedrijf.

ben het eens dat je kansen bij een gok beter zijn als je inzet op 2077 dan op far cry 6235326 ofzo maar neemt niet weg dat het mensen blijven en 2077 ook best een afgang kan worden.

Zo was bioware bijvoorbeeld altijd hoge kwaliteit maar werd de plank bij DA2, TOR en andromeda opeens de plank compleet mis geslagen.

je track record kan nog zo goed zijn, niet alle eieren hoeven van goud te zijn.
Al gaat het bij UBI de laatste tijd wel stukke beter. Goede en lange ondersteuning voor zowel Siege als The Division, een prima Assassins Creed en ook Far Cry 5 lijkt er best tof en over de top uit te zien is de stukjes die ik gezien heb. Daarnaast nog een leuke en prima switch game. Laten ze deze stijgende lijn vasthouden s.v.p.
Je doet cdpr geen recht om het te vergelijken met dat online casino.
Grappig, dit lijkt qua bedrijfsvoering verdacht veel op wat in dit filmpje aangekaart wordt - en op het ontwikkelproces van The Witcher 3.

https://www.youtube.com/watch?v=AynvqY4cN8M

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 maart 2018 21:04]

Hoe staat het openen van een nieuwe studio in verband met die problemen in de bedrijfsvoering? Het kan toch gewoon zijn dat ze meer mensen nodig hebben of specifiek graag het talent van Strange New Things wilden inlijven?

Hoe dan ook is het verhaal rond CD Project heel tweeledig: voor gamers zijn ze zowat de beste studio die er is (sterke games zonder in-game monetization, veel content, eerlijke prijzen en nog echt waardevolle DLC / uitbreidingen), maar voor ontwikkelaars is het een zootje. Ik hoop enorm dat de studio de bedrijfsprocessen op orde krijgt, want zulk goed werk leveren op zo'n problematische manier laat toch een vieze smaak achter.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 20 maart 2018 22:07]

Dat zou inderdaad kunnen, werkomstandigheden bij bepaalde game ontwikkelaars is nou niet om naar huis te schrijven. Kijk eens naar Rockstar tijdens de ontwikkeling van Red Dead Redemption. En zo zijn er nog wel tal van voorbeelden te noemen.

Toch moet je je afvragen of dit alleen in de game-industrie het geval is. Bij grote bedrijven is bedrijfsvoering en goed management vaak een probleem. Vooral als er veel geld gemoeid is met projecten. De Filmindustrie is bijvoorbeeld niets anders, behalve voor de grote namen (acteurs) misschien, maar niet voor de mensen er om heen.

Is het project een hit, dan wordt er niet meer teruggekeken of geëvalueerd wat er tijdens het project wel en niet goed is gegaan. De managers en grote mannen wrijven al in de handen voor al hun bonussen en de kleine man mag blij zijn als die zijn overuren al betaald krijgt. En naar de bedrijfsvoering wordt niet gekeken.

Gelukkig zijn er ook genoeg gameontwikkelaars die het wel goed doen. The Witcher 3 was naar mijn mening een van de beste games die ik heb gespeeld, maar als je dit soort verhalen hoort en ziet wat voor werkomstandigheden er zijn, dan twijfel ik wel eens of ik zulke studio's nog wel moet ondersteunen met het kopen van de game.
Klopt, het was vooral iets dat mij meteen te binnen schoot bij het lezen van dit nieuws. Misschien, heel misschien is dit soort chaos binnen een project ook wel een onderdeel van het succes. Als alles strak geregeld is en mensen constant op tijd en productjes worden beoordeeld en geevalueerd worden ze ook voorzichtiger en misschien wel minder creatief.
Welk snel groeiend bedrijf kent zulke problemen niet. zulke problemen zijn meestal historisch gegroeid en zeker als er een enorme tijdsdruk is binnen de organisatie dan is dit niet makkelijk op te lossen.
Dat kan zo zijn, maar dit bedrijf had zelfs moeite om personeel te vinden (en veel belangrijker, te houden! - als je gemiddeld meer dan 60% aan verloop hebt, jaar op jaar, gaat er iets niet helemaal lekker) tijdens de crisis.
Nog even en heel game-dev Polen werkt aan Cyberpunk 2077 ^_^

Maar zonder grappen, ik hoop dat men het succes van The Witcher 3 weet te overtreffen. Mijn persoonlijke 'game of the generation', met twee fantastische uitbreidingen.
Ik ook. Aan de andere kant, als ze het niveau van The Witcher 3 net niet halen is het alsnog ver bovengemiddeld kijkend wat veel andere studios tegenwoordig maken. :+
Ik ben niet verbaasd als cyberpunk 2077 pas in 2020 uit komt. Laats dook er een aanduiding op in financiele gegevens dat de game cross gen zou worden.

Verder bijzonder om te zien dat cd project red aan het uitgroeien is tot één van de symbolen van de poolse economie.
Pas in 2077, zit hem in de titel :+

Heb er veel vertrouwen in. Wordt immers door mensen gemaakt die gewoon een goede game willen maken en niet bezig zijn met andere manieren van winstmaximalisatie (zoals drm, microtransacties, inleveren van gameplay om extra aankopen te stimuleren etc). :)
Op zich zou het nog niet zo slecht getimed zijn om in 2020 uit te komen. Het is dan ook gebaseerd op Cyberpunk 2020.

[Reactie gewijzigd door Mortis__Rigor op 21 maart 2018 10:37]

Hier de legendarische tweet waarin werd aangegeven dat Cyberpunk 2077 niet dood was.
Dacht men dat ooit dan?
Anoniem: 24417
@g0tanks20 maart 2018 22:59
Jep
Hype om Cyberpunk is zo immens en iedereen denkt dat het "the next great thing" wordt. Het mafste is dat we alleen een CG trailer hebben uit 2012 geloof ik. Erg benieuwd wat het gaat worden en hoe het eruit gaat zien. Ik gun het ze!
Zo raar is het niet. In tegenstelling tot andere grote triple-A studios waar het een gok is of de game niet weer een slappe cashgrab is. Heeft cd-project bewezen dat het veel geeft om de community en zet kwaliteit voorop zodat ze een perfect product leveren.
Jij gaat hier lichtjes in verdediging voor iets wat ik niet bedoel. Een 5 jarige hype hebben om een spel waar we niks van af weten alleen dat het Cyberpunk heet mag ik "maf" noemen. Het maakt me verder niks uit om welke studio en uitgever het gaat. Verder ben ik ook redelijk gehyped hoor ;)
Dit lijkt de geruchten te weerleggen dat de game uitkomt in 2018.
Ik verwacht wel nog steeds een grootste reveal op e3 2018.
Een 2018 release zou wel in lijn zijn met Witcher 2 op Witcher 3 tijdframe (~3 jaar) misschien komen daar die geruchten weg, voor een gehele nieuwe IP kan ik me voorstellen dat dat gewoon meer tijd kost.
Ook de ambities die ze met deze titel hebben zijn niet mals.

Daarin tegen weten we ook al een jaar of 6 dat deze game in aantocht is. We zullen het wel zien. Ik verwacht in ieder geval IETS op E3 en kijk er reikhalzend naar uit.
Die hele sci-fi stijl van cyberpunk past heel goed in mijn straatje.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 21 maart 2018 10:55]

Ik verheug me er op, heb ook erg genoten van Dying Light
CD Projekt's grootste handicap is diens reputatie. Wellicht verwachten we veel te veel. Vergeet niet, ze hebben tot nu toe alleen aan de Witcher gewerkt qua full fledged game. Veel ervaring opgedaan. En continu deze serie verfijnd. Nu moeten ze het tonen met een eigen verhaal en eigen presentatie.
Het lijkt zo maar de witcher games spelen allemaal af na de boeken dus ze hebben alleen gewerkt met de lore die er al was. En zo is cyberpunk ook al een bestaand universum dus kunnen de hier ook op uitbouwen.
Cyberpunk2077 speelt zich af in een universum die al is geschapen door Mike Pondsmith. Hij heeft een bordspel (role play) gemaakt en er zijn boeken van deze serie uitgebracht. Mike Pondsmith werkt ook met CDPR samen om deze game goede directie in te sturen.

Ik ben het verder volkomen met jou eens. CDPR heeft met The Witcher serie iets goeds gedaan en dat schept enorme verwachtingen naar de volgende game. Al ben ik iemand die deel twee boven deel drie verkiest en dat is voor mij een van de best gemaakte games ooit. Deels heb ik al ervaren hoe het is om "teleurgesteld" te worden door CDPR.

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 21 maart 2018 13:37]

Ik hoop echt dat ze de verwachtingen omtrent deze game gaan waarmaken, ik heb er wel alle vertrouwen in. Zeker gezien wat ze ons met The Witcher 3 hebben voorgeschoteld. Al word het maar half zo goed als TW3, dan nog is het beter dan 90% van de games die vandaag de dag gereleased word :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee