Sterker nog, wat de ESRB hier doet zou per direct afgeschoten moeten worden, want hier zit een hele nare adder onder 't gras:
Er wordt een psychologisch spelletje gespeeld met MTX en dan vooral RNG/Lootbox achtige zooi, en met deze labels maakt de ESRB dat gelijk aan alle andere vormen van MTX, ook degenen die wél een heel goed businessmodel kennen. Het is ongelooflijk hypocriet dat de ESRB niet zegt dat het gokken is, maar wel labels plakt terwijl er een leeftijdscategorie naast zit waar wél een advies aan hangt. Met andere woorden: hoe jong je ook bent, ook Alle Leeftijden games mogen gewoon een gokkast zijn. En nog erger: we mogen het 'normaal' gaan vinden, want die labels zitten overal op. De kracht van herhaling en wederom de groepsdruk die je ook bij MTX constructies tegenkomt. Iedereen doet het, dus het zal wel goed zijn.
Lekker verantwoordelijk! Maar goed je mag niet meer verwachten van de club die de business-belangen behartigt. Het gevaarlijke is echter dat de meeste ouders dat helemaal niet weten.
Bottom line: RNG-based MTX content volledig bannen van overheidswege. En snel graag. De branche zelf gaat het in elk geval niet doen, eerder tegenovergesteld, dát is de impliciete kern van dit ESRB label.
Ik vind het ESRB-label dermate zorgelijk dat ik een briefje heb geschreven aan Kijkwijzer.nl:
Hallo,
de reden dat ik contact opneem houdt verband met het bericht vandaag over de ESRB. Zij neemt een nieuwe richtlijn in gebruik dat bestaat uit het labellen van games waarin Microtransacties verwerkt zitten.
De reden dat ik schrijf is vanuit een grote zorg om toekomstige, mogelijke richtlijnen van PEGI in navolging hiervan. Wat de ESRB met deze labels namelijk klaarspeelt is een voortzetting én versterking van het gebruik van 'de Lootbox' of 'random number generated'-content achter een betaalmuur. Dit terwijl dergelijke content nu in onderzoek is bij diverse Europese instanties met de vraag of dit 'gokken' genoemd moet worden.
Laat ik voorop stellen: ja, een lootbox-principe is ordinair gokken; de Belgische waakhond heeft dat al min of meer uitgesproken omdat het voldoet aan de criteria die bij gokken horen. Het advies van de ESRB zie ik daarom als zéér gevaarlijk en onverantwoordelijk. De situatie wordt nu namelijk als volgt: vrijwel alle games krijgen binnen afzienbare tijd hetzelfde 'label' opgeplakt, met daarnaast een leeftijdsrichtlijn. Echter kent het nieuwe microtransactie-label geen enkele richtlijn, het is puur informatief. Zo wordt dus vanuit de ESRB impliciet aangegeven dat een Alle Leeftijden-game mét gok-elementen een prima combinatie is. Of eentje voor 3,7 of 12 jarigen. Dit gaat buiten alle perken en elk gezond verstand te boven.
De vraag die ik u wil stellen: in hoeverre is Kijkwijzer/PEGI op de hoogte van het spel dat hier gespeeld wordt (toepasselijk...) en zijn mijn overwegingen bij u ook in beeld? Ik ben erg benieuwd, en hoop tenslotte op een gezonder, meer verantwoordelijk advies binnen onze eigen landsgrenzen en de EU.
Wat mij betreft wordt het Lootbox-principe per direct van overheidswege aan banden gelegd. De discussie die hierover nu gaande is, is namelijk al veel en veel te laat gekomen.
Dergelijke praktijken zijn al vele jaren aan de gang, het is slechts de EA-game Star Wars Battlefront II die nu de bal aan het rollen heeft gebracht, omdat het een bekend product is. Dat geeft te denken over hoe goed instanties als de uwe deze problematiek zien en erover nadenken. Dit wil ik u dan ook meegeven als een alarmsignaal en als advies om deze branche veel zorgvuldiger te onderzoeken. Het wordt te groot om te negeren.
Bedankt voor uw tijd en reactie.
Met vriendelijke groet,
[Reactie gewijzigd door Vayra op 28 februari 2018 16:23]