Ubisoft heeft in het afgelopen kwartaal 96 procent meer omzet uit microtransacties gehaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Microtransacties vormden vorig jaar 18 procent van de omzet, dat is nog wel flink minder dan bij andere grote uitgevers.
Ubisoft behaalde in het laatste kwartaal van het vorige kalenderjaar een omzet van 725 miljoen euro, 37 procent meer dan een jaar eerder. Daarvan was 145 miljoen euro afkomstig uit 'terugkerende uitgaven', een stijging van 96 procent ten opzichte van vorig jaar.
In een presentatie die bedoeld is voor investeerders, vergelijkt Ubisoft zichzelf met Activision Blizzard, EA en Take-Two. Dat zijn de drie andere grote uitgevers van games die de markt domineren. Hieruit blijkt dat bij Ubisoft 18 procent van de omzet in 2017 voortkwam uit microtransacties, dlc en verkoop van lootboxes. Bij Activision Blizzard was dat 38 procent en bij EA was dat 37 procent.
Ubisoft is bezig met een inhaalslag op de andere uitgevers en wil ook meer omzet uit microtransacties halen. In de presentatie laat Ubisoft als voorbeeld een skin voor een paard in Assassin's Creed: Origins zien. Spelers moeten daar 1500 helix voor betalen, wat 14,99 euro kost. Dergelijke uitbreidingen vergen volgens Ubisoft weinig r&d en marketingkosten en zorgen voor een grote boost in winstgevendheid.
Alain Martinez, de cfo van Ubisoft, ging volgens Gamespot tijdens de presentatie ook in op de controverse rondom lootboxes. Hij stelt dat lootboxes 'de juiste kwaliteit' moeten bieden en dat het kopen van items voor spelers niet als noodzakelijk moet worden ervaren, maar als optioneel. Verder stelt hij dat de controverse 'mogelijk overgewaaid' is, hij zegt dat de discussie inmiddels 'veel rustiger' is dan voorheen. Volgens hem ziet Ubisoft lootboxes niet als iets waar regelgeving op toegepast zou moeten worden.
De discussie rondom lootboxes laaide vorig jaar op, onder meer naar aanleiding van Star Wars: Battlefront II. Tweakers schreef eind vorig jaar een achtergrondartikel over alle perikelen daaromheen. Hoewel veel gamers klagen over dlc, lootboxes en microtransacties, blijkt dit verdienmodel voor uitgevers zeer succesvol. Alle grote uitgevers halen steeds meer omzet uit 'terugkerende uitgaven'.