Google brengt Assistant in 2018 uit in Nederland en België

Google brengt digitale assistent Assistant in 2018 uit in België en Nederland. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt tijdens een presentatie op de DNI Summit. Een exacte releasedatum van de officiële ondersteuning van de Nederlandse taal is nog onbekend.

Journalist en programmamaker Elger van der Wel heeft op Twitter een foto van een presentatieslide van Google getoond, waarop een wereldkaart is te zien waarop bepaalde landen zijn gemarkeerd. Die markeringen geven aan waar Google Assistant in 2018 beschikbaar zal zijn. Het grootste deel van West-Europa hoort daarbij, inclusief België en Nederland. Die slide zat in een presentatie van Google op de DNI Summit, een conferentie over journalistiek waarvan de organisatie in handen is van de zoekgigant.

Ook grote delen van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Rusland, Saoedi-Arabië en India hebben of krijgen de beschikking over Google Assistant. Het aantal talen dat wordt ondersteund, stijgt daarmee van acht naar ongeveer het drievoudige. In november werden nog Spaans en Italiaans toegevoegd, al kwam die ondersteuning voor het Spaans alleen beschikbaar in de VS, Mexico en Spanje.

Er waren al langer geruchten dat Google Assistant officieel in Nederland en België zou worden uitgebracht. Zo bleek bijvoorbeeld in september 2017 op basis van een vacature dat Google op zoek was naar een Nederlandse schrijver voor de spraakassistent. De auteur moest werken aan de persoonlijkheid van de spraakassistent. Tweakers vernam tijdens de IFA-beurs dat Google Assistant de Nederlandse taal in de eerste helft van begin 2018 zou willen toevoegen.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-02-2018 • 14:43

94 Linkedin

Submitter: 349686

Reacties (94)

94
92
43
1
0
36
Wijzig sortering
Mooi! Ik hoop dat de Google Home dan ook beschikbaar word in Nederland. Wil er graag eentje hebben maar heb geen zin om er een uit de VS te kopen.
Ik denk het wel, aangezien ze bij Coolblue aangegeven staan als binnenkort leverbaar. Nu hopen dat ze een beetje een degelijke prijs krjigen :)
Dat staat al op Coolblue voor de aankondiging. Staat er dus Los van. Enkele maanden geleden wou ik import kopen toen ik het opmerkte op Coolblue.
Ik denk het wel, aangezien ze bij Coolblue aangegeven staan als binnenkort leverbaar. Nu hopen dat ze een beetje een degelijke prijs krjigen :)
Hij is al sinds jaar en dag leverbaar via fnac.be
https://www.nl.fnac.be/GOOGLE-HOME/a10879406?omnsearchpos=1

Waarschijnlijk omdat Fnac uit Frankrijk komt en daar is Google home altijd al verkrijgbaar geweest. Ze verkopen hem wel niet in hun winkels.

Ik vraag me af Google Max dan ook naar hier komt en of de Pixelbook leverbaar wordt. Die laatste is twijfelachtig wegens niet verkrijgbaar in Frankrijk en Duitsland.
In Duitsland en op iBood zijn ze goed te krijgen :)
maar dan wel tegen vaal 2x de prijs helaas, in duitsland kost ie 59,- (naast verzending/reizen) wat neerkomt op 74 dollar ivm de 29 dollar [ex-btw natuurlijk] dat ie in amerika doorgaans kost. Hoop dat de prijs in NL iets realistischer is (of in ieder geval de verzendkosten er niet nog eens boven op komt)
Dan heb je 't over de Mini.. Maar ook die is vaak genoeg voor minder te krijgen hoor. Ik heb er een viertal. Nooit meer dan 20 euro per stuk voor betaald, inclusief verzenden. Kijk bijvoorbeeld even hier.
Als je doorkikt zie je alleen maar prijzen boven de 50 euro. Spam?
Nee geen spam, Pepper is een aanbiedingen community. Meeste aanbiedingen zijn tijdelijk. Maar je zou het even in de gaten kunnen houden of je abonneren op 't keyword 'Google Home' om ze niet meer te missen.
mydealz.de goeie site krijg je vaak voor goede prijzen te zien. Is de Duitse Pepper.com
Gaaf! Mocht je er nog 1 hebben liggen voor iets meer dan 20,- per stuk let me know :P (en inderdaad had het over de mini)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 15 februari 2018 19:47]

Ik heb de mijne gekocht tijdens de feestdagen in Duitsland kwam neer op 30 of 35 EUR spotgoedkoop. Ik spreek dan wel over de home mini.
Laatst ook uit Duitsland. 127 euro voor 1 Home en 1 mini. Incl. verzending
Google Home is gewoon beschikbaar bij onze Oosterburen, heb er met kerst eentje gekocht bij MM voor 89 euro
Hmm, was dat een actie of iets? Voor zo goedkoop kan ik hem online niet vinden.
Rond de kerst waren ze voor 34 en 88 euro te koop, maar dat was inderdaad een actie en ondertussen zijn ze spijtig genoeg weer duurder.
Precies, daar is hij 132 euro, ipv 90...
Ja, was met de kerstdagen, je had toen ook de Google Home Mini inclusief Chromecast voor €34,-
Nevermind was al 100x aangegeven dat je het ook in DE kan kopen

[Reactie gewijzigd door B0MBACI op 15 februari 2018 17:33]

Wat @B0MBACI zegt.
Al vaak aangegeven dat het in DE beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door patatman12 op 16 februari 2018 09:05]

Heb 'm al thuis staan, besteld via TI-84 shop.
Ben ik benieuwd of dan Android Auto ook officieel beschikbaar wordt in Nederland en Belgie
Android Auto werkt prima voor mij; ook met Nederlandse commando's. Wat werkt er precies niet voor jou? :-)
Android Auto is niet te downloaden via de Playstore als je land op Nederland ingesteld staat. Je kan hem wel sideloaden via bv APK Mirror (zoals ik gedaan heb). En basis commando's werken maar uitgebreidere commando's niet,tenminste dat dacht ik dus (net even getest). En blijkbaar kan je in het Nederlands toch al meer dan ik dacht (bv Speel muziek van Adele).
Wat ik nog wel mis (maar dat staat los van de Nederlandse ondersteuning in AA) is automatische taal herkenning. Leuk dat mn berichten in bv whatsapp of Hangouts kunnen worden voorgelezen, maar heb Nederlandse en Engelse berichten door elkaar en afhankelijk van taal instelling wordt 1 van de 2 belabberd voorgelezen

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 15 februari 2018 15:16]

Wellicht domme vraag, maar welk bestand pak je precies op APK Mirror? Ik zie diverse architecturen staan, welke is geschikt voor Android 8 (HTC10)?
Je moet de versie nemen waar arm64 Android 5.0+ nodpi achter staat. Dus 2-9-574924 :)
Bij mij werkt het ook, met beperkte commando's. Ik kan wel navigeren, maar ik kan hem niet vertellen welk album ik wil luisteren. Bij de Engelse Google Assistant kan ik dat wel :) Voor mij is de Nederlandse variant echt nog beperkt tot "Google Now", waar de Engelse variant al "Google Assistant" is.
Let op het woord "officieel" van RebelwaClue. Op dit moment is AA enkel nog als losse APK te installeren. Het zou fijn zijn als dit als applicatie te vinden is in de PlayStore zodat updates niet handmatig hoeven.
Automatisch updaten via de store ;)
Waarschijnlijk niet, onze wetgever vind het namelijk nog steeds niet ok. Het is namelijk bedienen van je telefoon - en dat mag niet... Dat het op hetzelfde schermpje is als je radio/reguliere navigatie begrijpen ze blijkbaar niet... Vreemd genoeg is het bij Apple Carplay minder een probleem schijnbaar... ?? Ons overheid loopt nog een jaartje of 10 achter als het gaat om digitalisering.
Ik denk dat het ook wel uitmaakt hoe je Android Auto bedient. Android Auto heeft namelijk een optie die Carplay niet heeft. Zonder head unit schakelt Android Auto over op foon weergave. Dit zou volgens de Nederlandse wet niet mogen. Maar heb je wel een head unit die Android Auto ondersteunt, werkt het in principe hetzelfde als Carplay en dit kunnen ze niet verbieden.
De wet maakt hier geen onderscheid in. Fysieke bediening van de telefoon tijdens het rijden is verboden - ongeacht op welke manier: http://www.gsmhelpdesk.nl...auto-nu-volledig-verboden

En inderdaad is daarin de bediening via de head unit nu een ietwat grijs gebied. En daarom kan Apple Carplay blijkbaar wel (of het wordt gedoogd?), maar Android Auto niet.... (Google kan natuurlijk heel makkelijk inbouwen dat Android Auto in Nederland enkel op de head unit werkt, en niet op het scherm van de telefoon... Maar ze willen de vingers er blijkbaar niet aan branden!).
Maar dat is denk ik niet de reden dat Android Auto niet beschikbaar is in Nederland. Anders zou het ook niet beschikbaar zijn in andere Europese landen (zoals Frankrijk) waar dezelfde strenge regels gelden en soms zelfs strenger.
Wat dat betreft leeft de Nederlandse overheid nog in de steentijd. De bediening van Android Auto is echt minimaal te noemen, je kan bv echt geen tekst berichten in tikken.
Exact dit... Strenge regelgeving mbt afleiding in het verkeer ben ik helemaal voor! Alleen in Nederland denkt men het lekker makkelijk op te lossen met een algeheel verbod - in plaats van er eens goed naar te kijken en over na te denken...

Zijn ook wel grafieken van hoe innovatie momenteel verloopt.... De techniek gaat razendsnel, de mens gaat maar met ongeveer de helft van die snelheid in mee. De samenleving als geheel daar nog weer grofweg de helft van. En onderaan bungelt overheid die hooguit op 10% van de snelheid van de feitelijke innovatie meegaat en middels wetgeving innovatie dus enorm afremt.... Zonde!

Ik had begrepen dat wetgeving daadwerkelijk de reden is dat Android Auto in Nederland niet beschikbaar is... Dat is althans terug te vinden op vele websites (maar een echt betrouwbare bron heb ik er dan weer niet over kunnen vinden!)

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 16 februari 2018 10:17]

Ik had net ook al even gezocht erop en het lijkt erop dat het echt iets is met de wetgeving. Maar net wat je zegt, geen betrouwbare bron en het is natuurlijk ook mede door dat grijs gebied. En as usual geen officieel antwoord of bericht van Google over te vinden.

En algehele verboden ben ik ook niet van. Heb een hekel aan mensen die in de auto rijden en met hun neus op het scherm zitten. Sowieso algehele verboden (of strengere straffen) werken niet als de pakkans verwaarloosbaar is.
Verbieden werkt per definitie niet best inderdaad. Stimulans bieden is veel beter! Zag bijvoorbeeld in Frankrijk (dacht ik) langs de weg grote billboards met foto's van ernstige ongelukken als gevolg van gebruik mobiele telefoon. Volgens mij in scene gezet voor de foto, maar desondanks tamelijk confronterend... Werkt een stuk beter dan verbieden!
Was dit niet het voornaamste argument dat pixels niet naar Nederland kwamen? Die optie hebben lijkt me best fijn in de toekomst!

Ik vraag me wel af hoe populair het word om Google assistent in je huis te gaan plaatsten hier. Ook bij domotica enthousiastelingen lijkt het me geen fijne idee dat Google alle acties van je huishouden zou kunnen volgen. (Of dit gebeurd weet ik natuurlijk niet ;)).
(Edit)
Heeft iemand enig idee van hoe geaccepteerd dit idee is of welk groot voordeel van zo'n assistent heeft in je smarthome tegenover een gewone controle via je smartphone en computer?

[Reactie gewijzigd door Bastian1 op 15 februari 2018 14:51]

Tja, er word nog steeds raar opgekeken zodra je tegen een digitale assistent praat, merk ik zelf.
Het voordeel is er wel.
Je kan gewoon opdrachten roepen wanneer je wilt, versus naar je telefoon lopen, aan doen en dan de assistent starten.
Hm, een telefoon kun je toch juist gewoon meenemen, terwijl een Assistant op een vaste plek staat waar je eventueel naartoe moet lopen? En je kunt gewoon 'OK Google, [instructie]...' roepen zonder het ding aan te raken, als je 'm daarop instelt.
Natuurlijk, maar dat is de use-case voor een Google Home ook helemaal niet :) In alle andere gevallen kan je inderdaad je telefoon nog gebruiken.
jij denkt dat google niet al lang weet wat jij precies met je telefoon doet!? dus die data hebben ze al lang! er veranderd dus niets!
Daar hoop ik dan inderdaad ook op!
Domotica enthousiasteling present! En in mijn huidige systeem heeft de Google Home Mini nu al een heel prominente plaats ;) En aangezien het systeem zelfbouw is heeft Google geen idee wat ik precies doe (tenzij ze het diepgaand zouden gaan analyseren natuurlijk). En al zouden ze dat wel weten: lekker belangrijk dat Google weet wanneer ik de lampen aan of uitzet of de televisie inschakel, of...? De Google Assistant stuurt enkel API berichten richting mijn domotica - de echte intelligentie zit in dat systeem (Domoticz). Grootste gebrek nu nog is dat ik alles in het Engels moet doen... Hopelijk gaat dat hiermee veranderen!
Fijn! Ik kijk hier echt naar uit, heb al een paar keer geproefd via de Engelse variant en vind het erg prettig werken, maar de Engelse variant is qua taal geen optie icm privé (namen van mensen om te bellen, Nederlandse albums, etc.). Ik ben heel erg benieuwd! Nu Cortana nog in het Nederlands, dan hebben we nog wat keuze ook qua persoonlijke assistenten ;) (Cortana is zowel beschikbaar in Windows als op Android, maar ik geloof ook op iOS. Siri schaar ik daarom niet als alternatief omdat die beperkt is tot iOS devices)

[Reactie gewijzigd door Arjan90 op 15 februari 2018 15:02]

Ik sta er al van te kijken dat het nu eindelijk eens lukt om Cortana (via de Microsoft Android launcher), te kunnen gebruiken (in het Engels weliswaar), terwijl het toestel op de Nederlandse taal staat ingesteld. Dat is met W10 Mobile nog nooit gelukt/toegestaan door Microsoft, dan moet de standaardtaal minimaal Engels zijn met de regio ingesteld op Nederlands.
ik kan momenteel niet eens de OK google training voltooien op mijn Oneplus3T...dus laat maar komen die nieuwe assistent die ik niet kan starten omdat de training niet goed gaat! 8)7 8)7
Raar. Ik heb zelf ook een OP3T. Wat gaat er niet goed aan? Doet de microfoon het wel goed?
mocht 3x Ok google zeggen....toen gaf het systeem aan dat er iets fout is gegaan...en kon ik weer opnieuw beginnen..enzovoort! en nu kan ik het profiel niet eens verwijderen of opnieuw de training starten!
Misschien kun je op een pc je voice instellingen weggooien en opnieuw beginnen?
ik hoop dat ze de stem dan ook verbeteren. Het lijkt nu alsof ik een chagrijnig verongelijkt pubermeisje in m'n auto heb die de weg wijst :+
Daar is Google druk mee bezig, ze gebruiken AI (machine learning) om de spraak natuurlijker te krijgen. Daarbij kan je natuurlijk ook de mannelijke stem kiezen.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 15 februari 2018 15:12]

Weliswaar voor de Engelse Assistant 8)7

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 15 februari 2018 15:35]

Tsja, ik heb idd gezien dat ze dat project hebben, om de stemmen veel natuurlijker te maken.

Maar voor zo ver ik nu kan zien plukken vooral de Amerikanen daar de vruchten van.

Wanneer dat ooit ook voor de Nederlandse zal gaan gebeuren.....

Ben het inderdaad eens in dit subdraadje: De huidige Nederlandse (en volgens mij ook enige) stem is inderdaad echt chagrijnig of op z'n minst kattig. En al helemaaaaaal niet geschikt om bv een lap text te laten TTS'en.
Ja, voor ouderloze mensen een manier op te beleven hoe het is om met een eigenwijze puber rond te rijden :)
Snap ik wel, dat pubermeisje wil het liefst niks zeggen en in d'r telefoon gedoken zitten. Maar néé, ik moet weer gaan vertellen hoe we moeten rijden... :P
Het viel me laatst op dat de GMaps stem anders is dan de Google assistant (ik heb een Pixel) - soms valt tie even terug op een zelfde stem, maar lijkt het wat doffer
Oovurrrr 500 mjeturrrr, volg de twee rechtjurrr rijstroken richting A59N245Rotterdam.
Ik heb mijn Pixel 2 expres op de Engelse taal ingesteld zodat ik de Assistant kan gebruiken. Als 2e taal heb ik wel Nederlands ingesteld. Laatst kreeg ik plots de melding dat de Assistant nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Ik kreeg, toen dat gebeurde, zelf het idee dat er een switch was omgezet om de Assistant in het Nederlands aan te bieden en dat deze daarna weer uitgezet is. Dit bericht bevestigd mijn gevoel dat het wel eens redelijk snel zover zou kunnen zijn...
We zullen het zien, iedere keer beloftes maar ik zie nooit daadwerkelijk iets verschijnen.
Nou LG, in dat geval kan de opvolger van de V30 hier prima uitkomen. En ook de Google Pixel toestellen. En de Home-speakers..

Het niet hebben van een Nederlandse Google Assistent schijnt een van de redenen te zijn geweest om die toestellen hier niet uit te brengen. Laat maar komen in dat geval. 8-)

[Reactie gewijzigd door Luca op 15 februari 2018 15:05]

Het zou fijner zijn als amazon, apple en google gewoon met engels ons op de ondersteunde landen zouden zetten ipv dat we altijd maar moeten wachten tot ze nederlands helemaal klaar hebben. Laatst nog met amazon alexa. Moet je nu half omslachtig een account met locatie UK aanmaken, want zodra je Nederland aanvinkt krijg je enkel de melding dat Alexa niet beschikbaar is. Dan werkt alexa wel, maar loop je weer tegen andere dingen aan omdat dan je locatie niet klopt..
Ik had laatst een Amazon Echo Dot (v.2) gekocht via Amazon.de toen deze officieel in Nederland verkrijgbaar werd. Ik vond het toch erg beperkend dat ie nog geen Nederlandse taal ondersteund. Nederlandse radio zender namen (NPO1) of artiesten (Acda & de Munnik) uitspreken en beluisteren is daarom nauwelijks te doen. Dat wist ik overigens wel. Daarnaast werkte het niet lekker om een radiostation aan de praat te krijgen via TuneIn Radio. Ik heb m op UK, NL en US gehad qua land ook i.v.m. de skills die veelal alleen in de US store te vinden zijn.

Mijn Echo Dot ligt overigens momenteel in de lade, maar dat was ook omdat de kinderen er constant tegen begonnen te schreeuwen waardoor vrouwlief minder blij van werd.

[Reactie gewijzigd door funrider op 16 februari 2018 11:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee