De Duitse mededingingswaakhond is van mening dat Facebook onrechtmatig handelt door data uit 'derde bronnen' zoals WhatsApp en Instagram te verzamelen. Door gebruik van zijn dienst hiervan afhankelijk te maken, maakt Facebook misbruik van zijn machtspositie.
De voorzitter van het Duitse Bundeskartellamt, Andreas Mundt, schrijft: "We zien vooral de dataverzameling buiten het sociale netwerk en het combineren van die gegevens met het Facebook-account als problematisch." Zulke 'derde bronnen' omschrijft de waakhond als Facebooks eigen diensten WhatsApp en Instagram, maar ook als andere sites waarop Facebook gegevens kan verzamelen. Dat zou gebeuren door de aanwezigheid van de 'like'-knop, die ook zonder dat deze wordt gebruikt voor dit doel ingezet kan worden. De waakhond vindt dat gebruikers hier meer controle nodig hebben.
Ook zou Facebook voor de dataverzameling geen toestemming van zijn gebruikers vragen, waarmee het bedrijf Europese privacyregels schendt, aldus de toezichthouder. Als groot sociaal netwerk met een bijbehorend groot marktaandeel moet Facebook zich ervan bewust zijn dat gebruikers niet zomaar naar een andere dienst kunnen uitwijken. Gebruikers zouden zo gedwongen worden het 'totaalpakket' inclusief de voorwaarden te accepteren of helemaal niet van de dienst gebruik te maken.
Dat een mededingingsautoriteit iets over privacy zegt, beargumenteert Mundt door te stellen: "Privacy, consumentenbescherming en mededinging komen op die plek samen waar data, zoals bij Facebook, een belangrijke factor is voor de economische dominantie van een onderneming. Aan de ene kant is het sociale netwerk gratis te gebruiken, maar aan de andere kant is het een aantrekkelijke plek voor adverteerders waarvan de waarde juist zo hoog is omdat Facebook over een enorme hoeveelheid gepersonaliseerde gegevens beschikt." Facebook zou zich bovendien aan de regels moeten houden en mag zijn dominante marktpositie niet misbruiken.
De conclusie van de toezichthouder is een voorlopige vaststelling in een lopend onderzoek. Dat betekent dat Facebook nog tegenargumenten kan formuleren en oplossingen kan aandragen. Daarna kan de toezichthouder het onderzoek stopzetten of verplichtingen dan wel een verbod opleggen. De resultaten worden aan het begin van de zomer van 2018 verwacht, aldus de waakhond. Die startte zijn onderzoek in maart van vorig jaar. Maandag stelde de Franse privacyautoriteit ook al een deadline van een maand aan Facebook om zijn datadoorgifte aan WhatsApp in lijn met de wet te brengen.
Facebook heeft tegen Reuters gereageerd en vindt dat het Duitse Bundeskartellamt een onjuist beeld schetst van Facebook. Volgens het sociaal netwerk is Facebook populair in Duitsland, maar is het niet dominant.