'Facebook-alternatief' Diaspora wordt communityproject

De oprichters van de sociale-netwerksite Diaspora hebben aangekondigd dat zij de ontwikkeling van het platform zullen overdragen aan de community. Op die wijze moet Diaspora verder groeien als een breed gedragen opensourceproject.

DiasporaDiaspora is, mede door het openstellen van zijn deuren voor nieuwe gebruikers, in de afgelopen jaren flink gegroeid. De initiatiefnemers hebben de broncode van het opensourcealternatief voor commerciële sites als Facebook, waarbij gebruikers controle blijven houden over hun privégegevens, al op GitHub geplaatst. Ook worden er steeds meer 'hubs', losse servers binnen het Diaspora-netwerk, geïnstalleerd.

Om Diaspora verder te laten groeien hebben de vier initiatiefnemers op hun blog aangekondigd dat zij het hele Diaspora-project en de onderliggende broncode zullen overdragen aan een nog op te richten community. Hierdoor moet de broncode voor iedere ontwikkelaar beschikbaar komen.

De overstap naar een community driven project zal volgens Diaspora enige tijd kosten, maar de oprichters beloven nauw betrokken te blijven bij het project. Om de ontwikkeling voor derden te vereenvoudigen, is onder andere een bugtracker geopend en biedt de cloudapplicatie Heroku de mogelijkheid om Diaspora als cloudapplicatie te installeren.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

28-08-2012 • 13:35

41

Submitter: 2_05

Reacties (41)

41
39
32
4
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 244685 28 augustus 2012 14:13
Mooi initiatief, alleen jammer dat het niets gaat worden omdat privacy niet meer leeft, in ieder geval niet onder mijn vrienden, en omdat men nogal schouderophalend reageert op berichten dat Facebook via prive-berichten mensen bespioneert en de politie-agent uithangt, foto's van zoenende homo's censureert, oud-Hollandse verkiezingsposters censureert, cannabisreclame verbiedt, etc.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 244685 op 13 augustus 2024 14:32]

...oud-Hollandse verkiezingsposters censureert, cannabisreclame verbiedt, etc.
Laat ik voorop stellen dat ik (ondanks m'n account daar) geen fan ben van de praktijken van Facebook. De twee bovenstaande acties zijn dan misschien vanuit ons oogpunt vreemd, maar als die afbeeldingen tegen de gebruikspolicy van Facebook ingaan, dan staan ze toch gewoon in hun recht om die te verwijderen?

Natuurlijk kun je altijd de discussie aangaan, maar toen je een account aanmaakte ging je wel met regels akkoord. Je wilt graag hun platform gebruiken om spullen te delen met de wereld... als die spullen niet binnen de regels passen, is dat jammer.
of bepaalde av wenselijke zijn, en maatschappelijk geaccepteerd kan natuurlijk prima ter discussie zijn, het 'het is mijn huis dus mijn regels gaat bijv ook niet op voor die mevrouw uit belgië ... my home is my castle gaat maar to ZO ver... ook op digitaal vlak...


het lijkt me alleen maar goed dat er nu een alternatief is, zodat mensen ook echt bij facebook weg kunnen zonder met een onvoldane verslaving achter te blijven...
tja en als dan strax alle moslims het land uit getrapt zijn, de gulden weer is ingevoerd tegen een waarde van ongeveer 0.01$ en de politie je zelfs in het openbaar rectaal mag visiteren (je weet maar nooit met al die buitelandse (belgische) wiet smokkelaars...)

zijn het vast ook jouw vrienden die het hardste schreeuwen dat ze onderdrukt worden..


natuurlijk erg gemakkelijk ik weet het, - maar het is wel eng, hoe gemakkelijk mensen alles maar online zetten, elke vraag gedachteloos beantwoorden en duidelijke taal begrijpbare taal kiezen boven inhoud, want acht, zo extreem zal hij het vast niet bedoelen... ik vind nederland een ENG landje worden

gelukkig heb ik niet de behoefte om alle blottebillen foto's in lasvega's online te posten (zelfs niet via diaspora
Als je een beetje oplet met wat je op Facebook neer plempt valt het ook wel mee met privacy-problemen. Ik ken iemand die iedere keer als hun jonge zoontje naar het ziekenhuis moet (het ventje heeft nogal wat problemen) er foto's en beschrijvingen van plaatsen op FB. Dan ben je natuurlijk niet slim bezig.

Maar als het gewoon oppervlakkige dingen zijn (zoals het meerendeel van de rommel op FB is het probleem niet zo groot natuurlijk.
Hoe mooi ik het initiatief van Diaspora ook vind, ik verwacht dat het weinig kans van slagen heeft. Anders dan de gemiddelde tweaker, zien veel mensen het belang niet in van privacy op het internet. Ook is er een zekere drempel om over te stappen. Alle content staat al op de servers van Facebook, Twitter en Google, waarom zou men overstappen naar een relatief 'leeg' netwerk? Het privacyargument legt niet genoeg gewicht in de schaal voor de meeste mensen.

Al zie ik wel enige toekomst in dit sociale netwerk als het aankomt voor bijvoorbeeld toepassingen op universiteiten en grote bedrijven. Je wil geen communicatie laten verlopen via de servers van o.a. Facebook of Google, maar je wil wel een intern communicatienetwerk hebben wat iets extra's bied boven de standaardfunctionaliteiten van o.a. e-mailverkeer.
Tuurlijk want alleen de gemiddelde tweaker geeft om privacy |:(

Wat is dat toch met tweakers en privacy dat ze denken erboven te staan...
Ik ben het eens dat het erop lijkt dat het veel mensen niet interesseert hoe er met hun privacy omgegaan word. En ja natuurlijk staat er al veel op de verschillende Social media site's. Maar dit was ook zo met bijvoorbeeld Hyves maar dat heeft weinig mensen tegen gehouden om over te stappen of om het ook te gebruiken.

En het voordeel van dit initiatief lijkt mij dat het (gedeeltelijk) mogelijk moet zijn dat iemand een module schrijft waarmee je je data kan overhevelen.

Blijft wel een feit dat meerdere netwerken de kracht van elk netwerk verminderd. Het zou leuk zijn als je ze kan koppelen op een of andere manier (in iedergaval zoals tweetdeck zowel twitter als facebook aankan).

--update
Zojuist een account aangemaakt en ik zie dat je je diaspora kan koppelen aan facebook en Twitter en crossposting kan activeren.

[Reactie gewijzigd door atacama op 13 augustus 2024 14:32]

Diaspora kan de content van facebook ook weergeven zodat je je "friends" op facebook ook kan volgen via diaspora. Dit gaat echter ook in beide richtingen, facebook ontvangt al die info opdat je facebookvrienden die ook zouden zien. Je data wordt toch doorgegeven naar fb als je je account daaraan koppelt.

En zelfs al gebruik JIJ enkel Diaspora, heb je geen fb account en laat je alleen maar vrienden toe op diaspora, dan nog kan je vriend X zijn diaspora account koppelen aan fb waardoor fb toch weer de data verzamelt welke jij vrijgeeft aan X.

Wat je ook doet, de info welke jij vrijgeeft heb je niet meer in de hand.
Anoniem: 463321 @-Tom28 augustus 2012 16:33
Hoe mooi ik het initiatief van Diaspora ook vind, ik verwacht dat het weinig kans van slagen heeft. Anders dan de gemiddelde tweaker, zien veel mensen het belang niet in van privacy op het internet.
Het mooie van Dispora (vreselijke naam) is dat je inderdaad baas blijft over alle data die je plaatst. Dat wil niet zeggen dat je dan ook beter af bent dan FB als het gaat om de privacy. Iedereen kan een server maken maar wie weet waar al mijn gegevens belanden en wie er toegang toe heeft.
Als je zelf een hubje in het netwerk hangt heb je het helemaal in eigen hand, anders is het wel een stukje vertrouwen op de hub eigenaar.
Het idee van een Facebook waarbij je eigenaar blijft van je eigen data spreekt me erg aan. Voor het gros van de mensen zal het echter geen reden zijn om over te stappen, zoals eerder genoemd is het een erg leeg netwerk.

Zelf ga ik het in ieder geval proberen, liefst met een eigen hub... maar ja, wie durft z'n persoonlijke data bij mij op een server te zetten? En kan m'n server dat wel aan? Denk dat je toch snel weer naar een centrale grote server gaat.
Maar als je keuze hebt tussen meerdere servers van grote bedrijven (denk maar aan e-mail) geeft dat al meer vrijheid.
Idealiter zal iedere ISP een "pod" voor zijn klanten neerzetten. Net als iedere ISP een email server voor zijn klanten heeft.

Het grote probleem van Facebook is, naar mijn mening, dat het niet gedistribueerd is. Het hele idee van het Internet is altijd geweest dat het compleet gedistribueerd is. Nergens is functionaliteit op een enkele plaats te vinden. Nergens is een iemand of een bedrijf de baas over iets. Zelfs de DNS root servers worden (werden) door verschillende bedrijven gerund.

Tegenwoordig is dat hele idee van gedistribueerdheid naar de haaien.

Alle apps worden gekocht van Apple. Apple is de baas van alle applicaties. Nou ja, voor mac en iphone/ipad gebruikers dan. En MS probeert het enkele verkooppunt voor software op Windows te worden.
Alle communicatie gaat via Twitter. Nieuwe MMOs communiceren niet meer via hun eigen fora. Niet meer via hun eigen website. Maar voornamelijk via Twitter.
Alle sociale dingen worden gedaan via Facebook. Alsof Facebook net zoiets is als email. Facebook is de baas van al je fotos en sociale data.

De reden dat het Internet goed werkt is zijn gedistribueerde architectuur. Dat zorgde er voor dat het kon groeien. Maar ook dat de politieke/financiele ruzies wel meevielen. Niemand is de baas. Ideaal.

Het wordt tijd dat "de community" alternatieven gaat aanbieden voor deze monopolie diensten. Diaspora zou er een van kunnen zijn.
Nergens is een iemand of een bedrijf de baas over iets.
Natuurlijk wel. Maak een site en jij bent daar de baas over. Dan mag jij regels opstellen voor de site. Dan plaats je artikelen dat torrents niet illegaal zijn, maar zet je in je FAQ dat mensen niet mogen linken naar torrents. Dat mag. Want jij bent de baas.
Dat is niet wat ik bedoel.
Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen stekkie op het net.

Wat ik bedoelde is dat de core technologie niet eigendom van iemand was. Niemand is de baas over de specificaties van de protocollen. Die werden gemaakt dmv samenwerking (in de IETF). Niemand is de baas van het DNS systeem. DNS is gedistribueerd. Er zijn root-servers, maar daar zijn er meerdere van. En geen enkel bedrijf heeft daar allemaal zeggenschap over. Niemand vertelt een ander welke IP addressen hij moet filteren. Niemand bepaalt voor heel de wereld wat obsceen is, of ongewenst. Niemand is de baas over BGP (de routing tabellen). Niemand is de baas over email. Niemand is de baas over http of het web. Niemand is de baas over VoIP.

Maar Facebook, Twitter, Microsoft (MSN, Skype, Win8 store), Apple en andere bedrijven proberen dat te veranderen. Terug naar het model van de jaren zeventig en jaren tachtig. Toen hadden individuele bedrijven de macht om technologie te sturen. Als IBM iets niet wilde, dan gebeurde het niet. Als IBM ergens geld voor wilde, dan had je maar te betalen. Terug naar af.
Zonet geregistreerd. Op stap 2 lees ik:
Who are you?
We can speed things up a bit by hooking up your Facebook account to Diaspora.

8)7

Ik heb ook de indruk dat het vrij traag is, of is elke tweaker nu aan het proberen?
Ik neem aan dat die connectie maar eenmalig is bij wijze van import?
Zo raar is dat dan niet, emailprogramma's kunnen toch ook importeren vanuit programma's van concurrenten?
Sterker nog: vanaf OS X 10.7 wordt je al gevraagd of je je e-mailaccouts van Gmail in Mail wilt instellen op het moment dat je met Safari inlogt op Gmail.com. Dus inderdaad, zo vreemd is dat niet.

LinkedIn doet exact hetzelfde wanneer je je mailadres geeft met het wachtwoord. Zo kun je al je contacten snel zien en toevoegen aan je netwerk. Heel handig als je meteen al die mensen buiten je mail in je netwerk wilt hebben.
Was het vanaf vanochtend al, kreeg een mail met daarin de uitleg dat het nu een community project was geworden. Om eerlijk te zijn moest ik even goed lezen om te kijken of het geen spam was maar toen kwam die naam mij vaag bekend voor.

Vanochtend al even geprobeerd op te komen maar wou niet lukken, immens populair schijnt het ;) Ik kan er nu wel op zie ik dus ik ga het eens even proberen!

Ik vind het een leuk concept dat distributed idee, ik kijk het even aan maar ga denk ik wel op zoek naar mogelijkheden om zelf ook zo'n pod te hosten (100/100 liggen doen hebben :+) ;)

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 13 augustus 2024 14:32]

Zonet geregistreerd. Op stap 2 lees ik:
Who are you?
We can speed things up a bit by hooking up your Facebook account to Diaspora.

8)7

Ik heb ook de indruk dat het vrij traag is, of is elke tweaker nu aan het proberen?
LOL?
Dat is wel heel weird...of kopieert/synched ie gwn met je fb?
geweldig, zeker dat het open-source gaat. zit hier serieus op te wachten. Waarom zul je afvragen.

binnen (bijna) iedere organisatie is er op gebied van communiceren en informeren nog eea te winnen. Daarbij kan een facebook tool ideaal zijn. Men mailt nu naar jantje, en cc't de leidinggevende om kracht bij te zetten. Maar informeert niet andere belanghebbende.

Met zo'n facebook achtige tool, kan men een bericht online slingeren. collega's kunnen daarna zelf beoordelen of dat bericht/informatie ook voor hun relevant is. daardoor worden veel meer mensen geinformeerd.

zou daar graag een pilot van draaien of daarvoor geschikt is. want mail is niet toerijkend, twitter is te publiekelijk. mogelijk dat dit een brugje kan bouwen
kijk eens naar yammer.com zoiets als twitter/facebook maar dan voor bedrijven / gesloten kringen.

Overigens ben ik het niet met je eens, berichten die niet direct naar mij worden verstuurd zijn per definitie niet relevant voor mij... als ik ze toevallig wel lees betekent dat ik me zit te vervelen en door hele waslijsten met niet relevante dingen zit te scrollen om te kijken of er toevallig wel iets relevants tussen zit. No thanks.
kijk eens naar yammer.com zoiets als twitter/facebook maar dan voor bedrijven / gesloten kringen.
Maar dan ben jij nog altijd niet de baas over wat daar over de lijn gaat, maar yammer / microsoft. En dat is nou juist wat veel mensen/bedrijven willen voorkomen. Ik weiger dan ook Yammer te gebruiken. Ik vind het een nuteloze bezigheid, en en bedrijfsrisico bovendien.
Hangt er een beetje vanaf.
Op m'n werk wordt het amper gebruikt en zitten vooral onze Indische collega's erop (met de nodige jibber-jabber als gevolg).

Op m'n huidige project is het echter een enorm effectief communicatiemiddel en wordt het eigenlijk ook zowat 'gepushed' naar de mensen toe.
Algemene mededelingen verschijnen eerst op Yammer, vragen worden effectief snel beantwoord, samenwerking wordt enorm bevorderd en interesses worden gedeeld. Akkoord, niet alle communicatie is leerrijk/informatief/... maar dat heb je met mails ook niet.

Verder lijkt Yammer me sterk beveiligd, meer info op:
https://www.yammer.com/wp...ecurity_One_Pager_PDF.pdf

Het bedrijfsrisico beperk je door je policies, niet door het intern opslaan van data (in dit geval!). Het is nu eenmaal een samenwerkingsplatform en geen platform om gevoelige documenten uit te wisselen.
Verder kan je het perfect integreren in de bestaande infrastructuur (SSO, password policies, ...)
ehhh.. irc server?
irc server draait en ook jabber is beschikbaar

maar daarmee bereik je enkel mensen die op dat moment aanwezig zijn. ik denk dat diaspora een mooie en vooral gebruiksvriendelijke aanvulling kan zijn op de huidige communicatie tools.

met yammer/twitter/facebook dat zijn 3th parties, die dan over jouw data gaan. dat staat hier haaks op onze richtlijnen en uitgangspunten. leuke diensten voor jou als consument. maar in beetje professionele omgeving wil je dat eigenlijk niet.
uhm, als je het PRO wilt doen dan heb je Sharepoint dat speciaal hiervoor is ontworpen?
Zojuist aangemeld en ga het eens even serieus proberen.
Ok aangemeld, het is niet zo snel als FB maar daar kunnen we als community wat aan doen toch? Heeft al iemand een server opgezet hier?
Ik heb bij Diaspora altijd het idee dat ze vooral goed zijn in marketing en spin en niet altijd zozeer geinteresseerd zijn in de inhoud. Met dit bericht zeggen ze dus eigenlijk dat ze het product niet meer verder ontwikkelen, aangezien ze zich op Makr.io gaan richten (iets nieuws wat integreert met Facebook, oh ironie). Met andere woorden; de kans is groot dat het dood bloed. Zonde, maar eigenlijk hebben ze nooit echt waargemaakt wat ze beloofden. Diaspora is niet heel gemakkelijk in gebruik (zeker als je je eigen hub wilt onderhouden) en heeft maar weinig gedaan om samen met andere open source social networks tegen Facebook in te gaan.

Een ander initiatief wat imho meer potentie heeft/had was friendica. Dit was vollediger en werkte voor mij beter in de integratie met facebook. De auteur hiervan heeft het project ook 'gegeven' aan de community, maar was wat 'eerlijker' over de reden waarom (hij start een nieuw soortgelijk project, wat beter te schalen is maar minder compatible met facebook). Mocht iemand een ander open sociaal network willen uitproberen, dan zou ik deze eerder aanraden. Maar goed, probeer ze beiden uit is het beste advies natuurlijk.
facebook was ook eerst een "community" projectje (voor zuckerberg zijn vrienden in zijn studententijd heb ik ergens vernomen)
Wat ik mis in dit verhaal is het feit dat Ilya Zhitomirskiy, de mede-oprichter die bij Diaspora op ideologisch gebied de kar trok, november vorig jaar zelfmoord gepleegd heeft. Dit is volgens mij de echte reden dat de overige oprichters geen zin hebben het project voort te zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.