De Duitse mededingingswaakhond, het Bundeskartellamt, heeft bij monde van voorzitter Andreas Mundt gezegd dat een verbod op het verzamelen van gebruikersdata uit 'derde bronnen' een van de mogelijke uitkomsten is van een vorig jaar gestart onderzoek.
Het gaat hierbij om data over het internetverkeer van gebruikers als ze bijvoorbeeld andere websites bezoeken en van de likeknop gebruikmaken. Deze vorm van dataverzameling is voor Facebook een belangrijke manier om gerichte advertenties op zijn platform te kunnen verkopen, maar hier zou in Duitsland een einde aan kunnen komen.
Mundt zegt dat deze vorm van dataverzameling eventueel wordt verboden, omdat het volgens hem concurrentiebeperkend kan werken, zo zei hij tegen de Financial Times. In plaats van een verbod kan het Bundeskartellamt ook andere, minder zware maatregelen nemen. Zo kan Facebook bijvoorbeeld ook wijzigingen voorstellen, aldus de krant.
De voorzitter heeft gezegd dat goed gekeken wordt naar de relatie tussen datacollectie en Facebooks marktdominantie, en naar de relatie tussen marktmacht en de vergaarde data. Volgens het Bundeskartellamt maakt Facebook daarbij misschien misbruik van de datacollectie.
Vorig jaar december gaf de waakhond op basis van een lopend onderzoek in een voorlopige conclusie aan dat Facebook onrechtmatig handelt door data uit 'derde bronnen' zoals WhatsApp en Instagram te verzamelen. Ook via de likeknop is Facebook in staat op andere sites data te verzamelen. Doordat Facebook zijn dienst hiervan afhankelijk heeft gemaakt, maakt het volgens Mundt misschien misbruik van zijn machtspositie.
Het is niet duidelijk wanneer de Duitse autoriteit definitief een knoop doorhakt over het wel of niet instellen van een verbod; een beslissing wordt niet voor de zomer van 2018 verwacht. Dan is waarschijnlijk het in maart vorig jaar gestarte onderzoek afgerond en worden de resultaten verwacht. Dit onderzoek richt zich op de vraag of Facebook mededingings- en privacyregels heeft geschonden. Facebook heeft in december vorig jaar al gereageerd op de voorlopige conclusie; het bedrijf zei dat er een onjuist beeld wordt geschetst en dat het sociale netwerk weliswaar populair is in Duitsland, maar niet dominant.