Oud-voetballer Ronaldo investeert in grote Braziliaanse e-sportsorganisatie

De Braziliaanse oud-topvoetballer Ronaldo heeft samen met een bevriende professionele pokerspeler en een directeur uit de pokerwereld vijftig procent van de aandelen gekocht van de Braziliaanse e-sportsorganisatie CNB e-Sports Club.

Het is onbekend voor welk bedrag Ronaldo Luis Nazário de Lima en zijn twee mede-investeerders de aandelen van CNB e-Sports Club hebben verworven. De oorspronkelijke oprichters van CNB behouden de overige vijftig procent van de aandelen.

CNB is een van de grootste e-sportsorganisaties in Zuid-Amerika. De organisatie heeft teams die uitkomen in Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Heroes of the Storm en Dota 2. In 2001 werd CNB opgericht als een Counter-Strike-team. Vorig jaar eindigde het League of Legends-team van CNB tweede in de CBLoL Stage 2 finales.

Ronaldo is niet de eerste bekende oud-topsporter die investeert in e-sports. De Canadese voormalige NBA-basketballer Rick Fox richtte eind 2015 de Noord-Amerikaanse e-sportsorganisatie Echo Fox op. Hij betaalde ongeveer een miljoen dollar voor de overname van het team Gravity Gaming, waarmee Fox een plek bemachtigde om uit te komen in de Noord-Amerikaanse LCS-competitie van League of Legends.

De 40-jarige Ronaldo is een grote naam in de voetbalwereld. De oud-voetballer had een grootse carrière en voetbalde onder meer bij PSV, FC Barcelona, Real Madrid en Inter Milan. Hij is door de FIFA drie keer uitgeroepen als Wereldvoetballer van het jaar.

Door Joris Jansen

Redacteur

23-01-2017 • 11:49

142

Reacties (142)

142
127
52
7
0
53
Wijzig sortering
In mijn 10 jaar e-sports heb ik oneindig veel discussies gehouden of e-sports een sport is. De mooiste uitleg van wanneer iets een sport is kreeg ik van iemand van TNO. Die hebben namelijk al jaren lang het hetzelfde probleem als ze onderzoek doen naar 'sport & beweging' van mensen. Wanneer is het een sport, een spel of entertainment. Sommige mensen vinden yoga/schaken/dansen/jongleren/footgolf/red-bull air-race nu eenmaal een sport, en andere niet.

Hun oplossing vond ik geniaal. Een sport is een sport als mensen het een sport vinden. That's it. Geen criteria of het fysiek moet zijn etc. Als mensen vinden dat ze gesport hebben, of dat ze kijken naar een sport, dan is het een sport. En dit is een tijdsbeeld wat continu veranderd.

Dus als je een TNO-onderzoek krijgt en ze stellen de vraag hoeveel uur jij gesport hebt deze week? Dan kan je antwoorden 14 uur Call-of-duty. En daarmee maak je het voor TNO in ieder geval een sport.
Ontzettend makkelijk en voorbij het functionele natuurlijk wanneer het gaat om oordelen over zaken die echt ergens om gaan. Dezelfde soort discussies worden over bijv. mode en kunst gevoerd. Wanneer je ergens een uitspraak over wil doen, moet immers wel duidelijk zijn waar het over gaat en kun je niet doodleuk bepalen dat je zelf bepaalt waar het over gaat.

Ik snap sowieso niet waarom er zo negatief op gereageerd wordt wanneer iets niet als sport gezien wordt. Het is gewoon ontzettend knap wat iemand als Van Gerwen doet in het darts. Niet perse minder knap dan wat iemand in een sport doet (wat darten niet m.i. niet is). Waarom is het labeltje (in dit geval 'sport') zo belangrijk?

Per onderzoek moet gewoon apart gedefinieerd worden wat onder sport verstaan wordt als deze term relevant is voor het onderzoek. En ja, in de meeste gevallen zullen zaken als eSports dan buiten de boot vallen.

Maar het is dus gewoon een definitiediscussie die veel te zwaar valt omdat de achterban van die niet-sporten zich gedwongen voelen om zich te verdedigen.

Maar wanneer je een groet professionele darters, e-sports spelers, voetballers en MMA-vechters naast elkaar zet, denk je werkelijk dat er ook maar iemand is die de groepen esports-spelers en darters er niet uit kan halen?

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 24 juli 2024 16:44]

Anoniem: 663905 @RaJitsu23 januari 2017 17:45
Wellicht een tandje te veel off-topic, maar vind je een Olympische sport zoals boogschieten wel een sport? Als je deze vraag antwoordt met ja, dan zou ik graag een uitleg zien waarom boogschieten volgens jou wel een sport is en darts niet. Ik ben daar oprecht nieuwsgierig naar.

Ik krijg de indruk dat men de term sporten teveel correleert met het fysieke. Hoezo zou worstelen een sport zijn als het als spelen voor volwassenen gezien kan worden? Ik denk dat je iets een sport mag noemen als je met duidelijke regels en eigen inbreng er een competitie mee kan houden (jureren en dus mening toepassen zijn een zeer grijs gebied). Dus ja, bier drinken kan je zien als een sport volgens die definitie, net zoals eten...
Ik vind sport een sport wanneer er sprake is van (een) competitie en een wedstrijdelement.

In die zin heb je dan: fysieke sporten, denksporten en e-sport. Darten is dan een vreemde eend in de bijt het is niet fysiek ook niet echt denken (al valt het rekenwerk met uitgooien daar weer wel onder).

Final Fantasy / Fall out en WoW zijn games. FIFA/DotA/CS zijn sporten indien gespeeld wordt in competitieverband. Casual potjes is entertainment.
Zet wel ff de "e-" ervoor, als iemand zegt dat ie lekker gesport heeft, het over voetbal heeft en vervolgens over fifa17 begint dan lach ik hem keihard uit. Sporten heeft geen zak met gamen te maken. Na een potje schaak zeg je ook niet dat je gesport hebt. Fifa doe je op de bank met de maten en een pot bier, een vriendschappelijk potje zaalvoetballen met de maten doe ik niet met een halve liter in mijn kraag.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 24 juli 2024 16:44]

Lach jij maar lekker dan, lach ik wel lekker met je kortzichtige mening.

Definitie "Sport": Een sport is een fysiek spel (bijvoorbeeld basketbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat volgens regels in competitieverband of recreatief kan gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer, hetzij dmv lichamelijke bewegingen en-of denkoefeningen.
Nee, zoals ik al zei er zit verschil in het fysieke, een beetje gamen is geen sporten, hoe graag jij en nu ook Ronaldo (om de zakken nog wat bij te vullen nu hij met pensioen is) dat ook zouden willen. Als we het over sporten hebben dan denken veruit de meeste mensen aan fysieke arbeid en zweet. Gamen en schaken is dus geen sporten.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 24 juli 2024 16:44]

Wat ik wil doet er niet toe, de definitie van sport is redelijk duidelijk en als jij daar liever anders over denkt doe je maar.

Am I feeding the troll? :?
Daar gaat het nou juist om, de definitie is niet duidelijk. E-"sports" heeft niks met sporten te maken.
Nooit de derde helft gespeeld op je club?? Het meerendeel van de voetbalelftallen komen voor dezelfde gezelligheid een potje spelen zoals menig vriendengroepje FIFA speelt.

Voor zover ik weet, spelen alleen het eerste en tweede op het hoogste niveau om de knikkers. De rest voor de derde helft.
Waarom moet je perse denksporten en e-sport als sport erkennen? Verder heb je zoveel competities. Denk aan kunst-competities. Er is zelfs een kampioenschap draaien (op een draaimachine werkstukken maken). Ook een sport?

Dat iets geen sport is, betekent niet dat het geen respect verdient. Maar op de een of andere manier is dit het gevoel dat mensen ervan krijgen wanneer je zegt dat je iets niet als sport erkent.
Ik vind boogschieten geen sport.

Overigens is het fysieke ook geen voorwaarde om iets een sport te noemen. Ik ga hiermee wel een stap verder met de discussie, maar goed. Ik vind kunstschaatsen ook geen sport. Ondanks dat ik erken dat het fysiek enorm zwaar is, en het ontzettend veel skill vergt om dit goed te kunnen doen. De reden dat ik het geen sport vind, net als iets ritmische gymnastiek, is omdat het artistieke element te belangrijk is. Ballet of ritmische gymnastiek (dat ook olympisch is) vind ik daarmee ook geen sport.

Paardrijden ook niet. Kan ook fysiek zwaar zijn, maar je bestuurt het paard en dat beest doet al het werk. Iets als dressuur is daarmee m.i. al helemaal geen sport.

Autosport vind ik wel een sport, omdat het fysieke element, gecombineerd met de benodigde hard-oog coördinatie en lef dit gewoon een fysieke ervaring maakt die ik wel tot sport reken.
Inderdaad. Bij elk onderzoek zal er naar een andere eigenschap van sport gekeken worden. Veel onderzoeken zullen geïnteresseerd zijn in het bewegings aspect van sport, dan moet daar naar gevraagd worden. Als ze echter geïnteresseerd zijn in het teamsverband aspect moet de vraag anders gesteld worden.
Waarom is het labeltje (in dit geval 'sport') zo belangrijk?
Als iemand het over sporten heeft dan denken we aan fysieke inspanning. Niet aan schaken en aan gamen. Haal die voorvoegsels vooral niet weg want vooral gamen heeft geen bal met sporten te maken, competitie of niet.
Spreek eens even voor jezelf, het is niet omdat jij de definitie van sport niet begrijpt dat 'wij' dat ook niet kunnen hé.
Spreek eens even voor jezelf, het is niet omdat jij de definitie van sport niet begrijpt dat 'wij' dat ook niet kunnen hé.
Oei, daar ga je al, dat maak ik zelf wel uit. Blijkbaar snap jij er geen ruk van.
Denksport is geen sport. Dit is het punt. Denksport kan nog steeds zeer uitdagend zijn, leuk om naar te kijken, knap wanneer je erin excelleert. Dat het dat labeltje ('sport') niet draagt, betekent niet dat het al deze dingen niet meer is. Daarom stelde ik deze vraag, aangezien veel mensen dat labeltje vereenzelvigen met een bepaalde erkenning.
Absoluut, precies mijn punt.
Op zich een logische beredenering, maar wat ik me dan af vraag is of dit soort onderzoeken dan wel als "juist" en "gefundeerd" gezien mogen worden, aangezien de mening van iemand zwaarder weegt dan een feit. Stel ik spendeer inderdaad 30 uur per week aan gamen en ik doe daarnaast 4 uur aan hardlopen. Als ik de vraag gesteld zou krijgen zou ik als antwoord "4" geven, als ik gamen niet als een sport zou zien. Hierdoor verlies je 30 uur aan sporturen, die bij andere deelnemers weer wél ingevuld worden. Krijg je dan niet een gigantische scheefgroei van data?
Dat werkt bij andere sporten toch precies hetzelfde. Als ik met vrienden op een pleintje in de buurt een balletje ga trappen, valt het wat mij betreft niet onder sport. Ik vind dat ik sport als ik een training of wedstrijd voetbal.
Zo geldt hetzelfde voor games. Als je gewoon een spelletje gaat doen valt het onder vermaak, maar als je specifiek iets gaat trainen of aan een wedstrijd mee doet kun je het als sport zien.
Daarom is het bij het schrijven van degelijke onderzoeken gebruikelijk om relevante termen eerst te definiëren zodat er geen dubbelzinnigheden over kunnen bestaan.

Onderzoeksvragen en overige doelen worden dan conform dat kader (plus alle overige kaders die deel uitmaken van het onderzoeksontwerp) onderzocht en ingevuld.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 24 juli 2024 16:44]

Dat ligt dan natuurlijk aan de vraagstelling. Een betere vraagstelling zou dan zijn, hoeveel uur per week spendeer je aan actieve lichaamsbeweging? of iets dergelijks
Ik ben van mening dat e-sports geen sport is, en schaken ook niet. Maar ik ben ook van mening dat dat maar een woord is en totaal niets afdoet van het feit dat e-sports wel duidelijk een leuke, interessante competitie kan zijn.

Gaat het nou om het woord "sport" of gaat het erom dat het een spannende, leuke competitie is waar je naar kan kijken? Al die labels en semantiek word ik soms echt gek van. We weten allemaal wat we bedoelen. Welke label we het geven maakt dan niets meer uit.

Het is een competitie. Dat is alles wat uitmaakt. Laten we ophouden met doen alsof het woord "sport" opeens een competitie meer waarde geeft.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 24 juli 2024 16:44]

Helemaal mee eens. Maak 't nou gewoon 's simpel.
Schaken en e-sports is een denksport ... dus je gebruikt wel energie, alleen op een andere manier. Veel duidelijker is om het een spel te noemen en een spel/strijdt met fysieke beweging een sport. Schijnbaar is er een soort ding ontstaan dat een spel minderwaardig zou klinken ofzo tov een sport. Maar dat is omdat het verkeerd gebruikt wordt.
Volgens mij veel simpeler als die vage compleet nutteloze definitie van TNO.
Precies. Veel gamers willen dat e-sports als een sport gezien wordt als een vorm van erkenning. En dat snap ik ook wel, maar waarom betekend dat woord dan zo veel?

Mee eens dat "spel" beter zou zijn.
Ik zat altijd een beetje met het idee dat e-sports geen sport is maar daar ben ik nu wel (half) vanaf. Ik dacht er over na en bedacht me dat dingen zoals schaken ook sporten zijn en de term sport dus allang niet meer alleen slaat op fysieke sporten. League of Legends is dan wel een sport maar dan in de categorie electronische sport, zoals dat schaken een denksport is, Formule 1 een motorsport en voetbal een fysieke sport. Persoonlijk vind ik het geen sport maar dat vind ik van al die andere niet-fysieke sporten ook niet. Alleen volgens de huidige definitie kan het er inderdaad wel bij.

Een andere reden dat ik het nog steeds niet helemaal een sport vind, is omdat ik het dan nog niet duidelijk vind wanneer je nou gewoon een potje FIFA aan het spelen bent en wanneer je aan het sporten bent. Is het als het intensief wordt? Voetbal is altijd hoe dan ook een sport maar bij games is dat niet zo.

Het vervelende van dit vind ik alleen dat mensen het nu wel beschouwen als iets als voetbal en rugby in plaats van dat het volledig verschillende categorieën zijn. Mensen die hun gebrek aan fysieke beweging goedpraten door te zeggen dat ze hebben gesport (AKA gegamed). Ik heb nu al meerdere keren gehoord over dat mensen e-Sports bij de Olympische Spelen willen zien bijvoorbeeld.
Leuke oplossing inderdaad. Ik kan me echter voorstellen dat ze hier wel rekening mee moeten houden in de vraagstelling. Persoonlijk vind ik namelijk niet dat ik heb gesport als ik een avondje heb zitten gamen. Als ik vervolgens 's weekends naar de LCS kijk, vind ik wel dat ik naar een sport aan het kijken ben...
Anoniem: 876181 @quakerix23 januari 2017 17:22
Hahah 14 uur call of duty geweldig
Anoniem: 669783 @quakerix23 januari 2017 22:15
Ik zie gamen als een denksport, zoals schaak. E-sport is een leuke benaming. Het is intensief, maar op een andere manier. Sommige potjes CS GO zijn bijvoorbeeld best slopend zonder echt veel beweging te krijgen.
E-sport is geen sport, e-sport is e-sport. (Professioneel) gamen in competitie verband, niks meer, niks minder. Bij sporten denken we aan lichamelijke inspanning. Bij schaken hebben we het ook over denksport en niet over sport. Kortom, e-sport heeft geen zak met echte sporten zoals bv. de Olympische spelen te maken.
En curling wel zeker?
Fysiek bezig zijn he, ja dat is een sport.
Dus als je 300 apm's doet tijdens het starcraften ben je niet fysiek bezig maar bij curling wel?
Tenzij je bij starcraft even uit de luie houding komt en 20 burpees doet bij het veroveren/verliezen van bv een objective. Een muis bewegen is geen sporten.
Is misschien een idee.
Zou E-sports nu eindelijk echt wat gaan worden? Nederlandse clubs tegenwoordig ook al. Wordt tijd, we lopen achter op landen als Zuid-Korea en US terwijl we technologisch vergelijkbaar zijn.
Nee, want hier wordt eSports niet geassocieerd met sport maar met gaming of gokken.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 24 juli 2024 16:44]

De gamers (om het maar plat te zeggen) hebben anders wel een behoorlijke dosis concentratie vermogen nodig. Beetje lam in je stoel hangen ga je het niet meer mee redden. Net als gewone "sporters" doen die gasten ook wel aan krachttraining, voeding en natuurlijk trainen door veel te gamen.

Strategieen worden besproken, getest en beproefd. Lijkt net voetbal. Waar ook een trainer het team begeleidt. Of is dat ook geen sport volgens jouw vage definitie? Voetbal vind ik namenlijk ook meer entertainment dan sport op die manier ;)
Iedereen mag zijn eigen mening hebben, maar ik ben van mening dat er bij sport geen computer aan te pas mag komen. Jij moet in control zijn en niet een digitaal personage besturen, die vooraf geprogrammeerd is. Daarom noem ik het entertainment en geen echte sport. Ze zullen vast veel trainen en over snelle reflexen beschikken, maar voor mij, met de nadruk op mij, is het geen sport.
Ik begrijp absoluut "waar je vandaan komt" met je mening. Een potje voetballen op echt gras is natuurlijk wel even wat anders dan FIFA op de Playstation. Vanuit dat perspectief is het geen sporten. Maar e-sports vereisen wel degelijk skills en (mentale) uithoudingsvermogen, net zoals een "analoge" sport.

Probeer het misschien eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

Sowieso is gaming meer een denksport dan een fysieke sport, waar daarnaast vooral oog-handcoördinatie van groot belang is. Dan zou je schaken of darts ook geen sport kunnen noemen.
Maar onderschat niet hoe heftig het fysiek is, want de "mental-drain" van echt intensief en geconcentreerd gamen is niet mals. Je kunt uitgeput zijn, zonder dat je een marathon gelopen hebt.

Het karakter (of object zoals een raceauto) dat je in een game bestuurt, wordt ook enkel door de speler bestuurd. Het is een tool om iets visueel te maken, geen hulpstuk dat je fysiek beter maakt zoals een cyborg arm of zoiets.

Als je voorbeelden wilt:
Het voetballertje dat je bestuurd in FIFA is hetzelfde als een schaakstuk op een schaakbord. Jij bepaalt waar je voetballertje / schaakstuk zich naartoe beweegt.
In CS:GO is je karakter vergelijkbaar met de dartpijlen die je met darts gebruikt. Je kunt immers niet jezelf tegen het dartbord gooien of zelf als een kogel tegen een vijand aanvliegen.
Maar misschien veel concreter: in een racegame heb je een digitale auto, dat gewoon een virtuele variant van een normale auto is. Zonder auto kan je ook geen real life race rijden.

Net zoals bij darts is e-gaming een wedstrijd die bepaald wordt door oog-hand-coördinatie of door strategie net zoals bij schaken. En het racen komt voor een groot deel overeen, al mis je natuurlijk de echte G-krachten, maar force-feedback kennen we natuurlijk wel.

Als er bij sport nooit een computer aan te pas mag komen, dan zeg je eigenlijk het volgende:
Als twee schaakmeesters op een echt bord tegen elkaar spelen is het een sport. Spelen ze op een tablet tegen elkaar, dan is het opeens geen sport meer. Dat zou natuurlijk raar zijn.

Ik denk dat voor jou vooral het punt is: is een denksport of een behendigheidssport zoals darten een "echte" sport?
, waar daarnaast vooral oog-handcoördinatie van groot belang is
Dit geldt voor shooters en fighters misschien, maar niet voor RTS-games of RPG-games.

Waarom kunnen eSports, denksport en sport niet gewoon drie aparte dingen zijn? Daar is toch niets mis mee? En voor iets als darten zou je dan kunnen zeggen dat het gewoon een spel is. Daarmee is het niet inferieur oid. Je kan ook wereldkampioen frezen zijn, is ook zeer knap.

Maar het lijkt wel alsof er geëist wordt dat ze het respect van een sporter krijgen zoals voetballers dit bijv. krijgen. Geen idee waarom.
Een e-sport, een denksport of een "echte" sport (a la voetbal), verschillende dingen noemen, klopt ook. Maar er staat het woordje "sport" achter. Zo heb je ook vechtsport. Het blijft een type sport.

Maar je raakt de kern van de discussie. Jij maakt hier het statement: Een e-sporter verdient niet het respect van een "echte" sporter, zoals een voetballer. Of in ieder geval vind je het vreemd dat er mensen hier vinden dat ze dit respect verdienen.

Misschien is niet eens de vraag: "Is zware fysieke inspanning cruciaal om iets een sport te noemen?" het meest belangrijk.
(Overigens, kun jij je arm 2 uur omhoog houden en nog strak dat pijltje in dat kleine vakje gooien?)

Misschien moet je de situatie anders zien:
Hoe wordt een voetballer een topvoetballer? Hoe wordt een darter een topdarter? Hoe wordt een coureur een topracecoureur? Hoe wordt een schaker een topschaker?
Dit heeft alles met inzet, doorzettingsvermogen en opoffering te maken. Als je echt aan de top wil staan, moet je daar vol overgave voor gaan en daar keihard voor werken. Iedere dag weer.

Dus ja, ook e-sporter verdienen dit respect. Ook zij zitten dagelijks uren achter die computer om hun skills te verbeteren, ook zij hebben discipline en maken offers. Ook al is het misschien "maar" een spelletje.

Maar mag ik dan als laatste nog het punt maken:
Ook voetbal is maar een spelletje. Een spelletje van 22 poppetjes die achter een bal aan rennen en tegen een bal aan schoppen. Het vraag is wie het beste tegen dat balletje aan kan trappen. Alleen zijn we daar zover doorgeslagen dat we zelfs mensen in elkaar meppen als we ze voor een ander team zijn.
Alle sporten zijn als spelletje begonnen!
Ik begrijp je volkomen en ben het ook wel met je eens..
Maar het probleem ligt er denk ik aan, dat mensen het woord sporten ook vaak gebruikt voor fysieke beweging.
Als we naar de fitness gaan zeggen we vaak "ik ga even sporten", en zo linken we sport aan beweging.
En als iemand dan zegt ik doe aan sport en hij staat met een bier in zijn hand te darten dan klopt het niet helemaal.
Eindelijk een argument, kost wat reacties maar dan heb je ook wat.

Dus als ik het goed begrijp mag er bij een sport nooit iets digitaals van te pas komen om het een top sport te noemen? Mag ik dan aannemen dat zoiets als Formule 1 dan ook geen top sport is? In feite doet een auto, wat een machine / computer is, veel dingen voor de bestuurder.
Als je de vergelijking had gemaakt met darten had ik je misschien nog kunnen begrijpen.
Maar als je een e-sport vergelijkt met F1 dan laat je duidelijk zien dat je er geen verstand van hebt.
F1 is niet gewoon zitten in een auto en daarna lekker bier drinken. Je moet fit zijn en er komt een bak vol kracht training bij kijken er komen zelfs trainingen bij kijken die je in andere "top sporten" niet tegenkomt. vergelijk het met een straaljager piloot.

ik vind dat als je e-sports kan vergelijken met darten niet zo heel veel lichamelijke inspanning maar het blijft een kunst.

ik begrijp het punt eigenlijk niet zolang niet sporten en e-sports niet door elkaar haalt is er toch geen probleem, we hebben er al een andere naam voor.
Dat zeg ik niet, maar een F1-auto vereist laat zich natuurlijk niet bedienen als een digitaal personage. Het is spelen met het gaspedaal, terwijl je bij het indrukken van de w-knop gewoon altijd op dezelfde manier loopt. Daarmee haal je een bepaald aspect weg wat voor mij belangrijk is, moeilijk onder woorden te brengen maar ik hoop dat je er een inbeelding bij kan maken. In de F1 heb je nou eenmaal te maken met veel met variabelen, geen enkel rondje voelt de auto hetzelfde aan.
Ik denk dat het aantal variabelen bij een game als League of Legends vele malen groter is dan bij F1.

Ik denk dat de controle, snelheid en precisie waarmee pro-gamers hun muis bewegen, en de momenten waarop ze bepaalde keys indrukken een stuk complexer is dan het indrukken van een gaspedaal.
Jij bent niet heel bekend met de formule 1 merk ik... Hoe kun je nou denken dat racen alleen maar het indrukken van een gaspedaal is.

Formule 1 is fysiek zeer zwaar en vereist een enorme coördinatie en inschattingsvermogen. Als het werkelijk zo makkelijk zou zijn zouden we allemaal wel even een bolide naar nummer 1 kunnen helpen. Ik snap ook niet helemaal waarom je aan de ene kant probeert e sports te verdedigen om aan de andere kant met non argumenten (het is maar een gas pedaal) een hele andere tak van sport met de grond gelijk maakt.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 24 juli 2024 16:44]

Alhoewel ik een groot voorstander ben van e-sports, heb ik ook naar andere sporten geen bord voor mijn kop. Ik vind dan ook niet dat je deze vergelijking kan maken

Formule 1 is (inderdaad net als e-sports) vele malen ingewikkelder dan op het eerste gezicht lijkt. Banden/Benzine/Rem-management is vele malen ingewikkelder dan je ooit voor mogelijk houdt.

Hetzelfde geldt voor een gecoördineerde aanval in Counter Strike met flashbangs en smoke-grenades die tot op de milimeter zijn uitgekiend en perfect gegooid/getimed moeten worden.

Een van de weinige sporten die relatief (!!!!) weinig verborgen skills nodig hebben is bijvoorbeeld Voetbal en/of American Football.
Niet mee eens, alhoewel ik denk dat e-sports ook een sport is (net zoals schaken etc)

Is het bedienen van een f1 auto vele malen ingewikkelder dan LoL, er zijn maar 26 coureurs die zichzelf een f1 coureur mogen noemen (op test coureurs na), er zijn 100en top spelers in LoL, ik denk dat je e sports moet vergelijken met denk sporten.

Kijk eens naar de gran tourismo player academy, waar spelers kans hebben om van een virtuele nissan racewagen naar een echte nissan racewagen te gaan op silverstone.
je vergeet een essentieel punt in de vergelijking: een formule 1 auto besturen kan je alleen als je een uitstekende conditie hebt. Die mannen doen hele dagen aan kracht- en uithoudingstraining omdat het fysiek enorm zwaar is. Daar ligt het verschil met een "e-sport"
Volgens mij ga jij aan mijn punt juist voorbij. Ik heb mijn argument alleen gebaseerd op de criteria die notsosteady aangeeft in zijn post. Daarom staat het ook in deze reactie lijst.
Dus zodra ik digitaal ga pokeren of schaken is het geen sport meer. Een mening is prima, maar zorg dan ook voor een goede motivatie.
als je e-sports niet als sport ziet mag dat natuurlijk. maar bedenk dat er net zo veel energie word gestoken in zo'n dingen als in voetbal.
geloof me, het is meer dan klikken en hopen dat je goed speelt in sommige spellen.
Wat bedoel je precies met vooraf geprogrammeerd personage?
Ik bestuur dat personage toch? Het is actie -> reactie. En wie dat het beste / slimste kan wint over het algemeen. Daar is niks geprogrammeerd aan.
Even uit je originele reactie:
'Jij moet in control zijn en niet een digitaal personage besturen, die vooraf geprogrammeerd is.'

Vooraf geprogrammeerd wil voor mij zeggen dat je letterlijk niks hoeft te doen. Dat het vooraf al vastgesteld is wat er gaat gebeuren. Maar dat is uiteraard niet zo. Dan kan je net zo goed een film gaan kijken.

Zoals je nu reageert wil toch zeggen dat een eSporter toch wel iets moet doen. Je bent wel in control (zoals je dat zelf zo prachtig zegt) Zo moeilijk lijkt me dat toch niet te begrijpen?

Maar zoals @ItsNotRudy al aangaf: 'Maar wees dan wel eerlijk; het is ergens tegenaan schoppen puur om er tegenaan te schoppen.'

Op het moment ben je jezelf onderuit aan het halen met je reacties.
Je schopt tegen een bal en het beweegt. Zo ken ik er nog wel een paar..
Anoniem: 167912 @cavey23 januari 2017 12:54
uit vandale:
sport (de; v(m); meervoud: sporten) 1allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden: aan sport doen
esports is per definitie geen sport, als het dat wel was had men er geen aparte term voor moeten verzinnen.
Dus als ik op de wii of met kinect game is het ineens wel een sport? 8)7
Een top SC:BW speler voert gemiddeld 300+ acties per seconde uit. Dat verdeeld over meerdere wedstrijden achter elkaar (bo5, bo7). Dat is echt wel topsport. De enige sporten die daarbij in de buurt komen qua focus over zulke lange periodes is de motorsport. Elke andere sport heb je maar kort de focus nodig, of heb je lange delen zonder focus.

Het trainibgsregime is trouwens net zo brutal.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 24 juli 2024 16:44]

Ik denk dat je APM (actions per minute) bedoelt...
Ik twijfel er niet aan dat dat mentaal uitputtend is, maar sport is het niet
Wat is dat voor onzin...? Het is geen sport omdat er een letter voor het woord sport staat?

Volgens diezelfde logica zijn hippische sporten dus ook geen sport?
En balsporten? Paralympische sporten? Krachtsporten? Behendigheidssporten? Oriëntatiesport? Vechtsport? Wintersport?

Wat een armoedige argumentatie...
Anoniem: 167912 @Rabelais23 januari 2017 14:29
lezen is ook een kunst. De definitie uit vandale zegt dat het geen sport is
Dat zegt Van Dale helemaal niet.
Waar zie jij staan "e-sports is geen sport"...? Of betreft het jouw interpretatie van de Dikke Van Dale?

In dat geval is het handig, zeker wanneer het een semantische discussie betreft, je eigen citaat eens goed te lezen. Zowel vaardigheid als kracht en inzicht zijn namelijk onontbeerlijke competenties voor deze groeiende tak van sport.

Misschien kan je eens een wedstrijd kijken voordat je jouw rigide en overduidelijk op aannames gebaseerde opinie te berde brengt.
Ze doen toch lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij ze al hun vaardigheden, (mentale) krachten en inzichten inzetten om het doel te bereiken: een finale plaats en bij voorkeur ook nog winnen?

De chips etende lamzak die 20 jaar geleden voluit Quake speelde is allang niet meer.
Als je nou de rest van m'n zin ook leest, en niet alleen gaat cherry picken op "lichamelijke oefeningen" dan komen we misschien nog ergens.

Een denksporter is dus voor jou ook geen sporter omdat deze geen ogenschijnlijke fysieke inspanning levert?
Anoniem: 167912 @cavey23 januari 2017 13:45
Als je nou de rest van m'n zin ook leest, en niet alleen gaat cherry picken op "lichamelijke oefeningen" dan komen we misschien nog ergens.
ik zie het verschil niet hoor...
Een denksporter is dus voor jou ook geen sporter omdat deze geen ogenschijnlijke fysieke inspanning levert?
inderdaad.
Als je dokter zegt dat je moet gaan sporten, denk je werkelijk dat hij schaken of esports bedoelt?
Tegenwoordig wel. Als je ziet hoe schakers tegenwoordig hun sport benaderen door goed op de voeding te letten, de sportschool in te gaan etc. Alles om hun grootste lichamelijke troef optimaal te houden: de hersenpan.

Daar waar de ene sporter z'n benen en behendigheid traint (een voetballer bijv), doen denksporters en esporters dat voornamenlijk voor hun hersenpan. Voorts hebben ze een hele fijne motoriek (die moet ook getrained worden). Hand-oog coordinatie (handboogschieter bijv) hebben dat ook.

Ik zie genoeg parallelen. Dat ze nou niet achter een balletje aanrennen of een gewicht de lucht in gooien om 500kg op te tillen. Tja, dat maakt het nog niet dat ze geen sporters zijn.
inderdaad.
Als je dokter zegt dat je moet gaan sporten, denk je werkelijk dat hij schaken of esports bedoelt?
Wordfeud, tetris en mahjong mag van mijn arts.
Schaken wordt officieel erkend als sport, dus ik denk niet dat de definitie die toevallig in het woordenboek staat hierin bepalend moet zijn.

Aparte term is ook geen steekhoudend argument, denk aan dingen als: denksport, zwemsport, balsport. Het feit dat het een subcategorie is wil niet zeggen dat het buiten de hoofdcategorie valt.

Als je het echt op de letter van die definitie wil gaan volgen. Het bewegen van een muis, het indrukken van keys, het verplaatsen van een schaakstuk zou je als lichamelijke oefening kunnen beschouwen.
Misschien niet algemeen bekend maar de top teams in CSGO hebben vaak bootcamps. Onderdeel van die bootcamps is ook met z'n allen sporten.

Daarnaast worden er ook activiteiten georganiseerd die niks met gamen te maken hebben (musea bezoeken in de stad, samen naar de bioscoop, potje golfen)
Onderdeel van die bootcamps is ook met z'n allen sporten.
Fijn dat ze met zijn allen soms gaan sporten, maar dat betekent uiteraard niet dat esports plots ook sport zou zijn.
De definitie van sport laten we dan even in het midden.

Iedereen mag voor zichzelf beslissen of eSports ook daadwerkelijk sport is.

Naar mijn mening is sport niet alleen iets fysieks maar ook iets mentaals (doorzettingsvermogen etc.)

Tijdens mijn korte maar krachtige Pro eSports carrière (maandje of 7) had ik op een gegeven moment de behoefte om buiten een rondje te lopen om wat frisse lucht te happen. Dat is natuurlijk voor iedereen anders.

Op het mentale vlak had ik het een stuk moeilijker (minder contact met mijn vriendin, dag in dag uit oefenen, feestjes / verjaardagen skippen, noem het maar op). Alle topsporters hebben die dilemma's.

Noem het een hobby, noem het een sport, noem het whatever. Het blijft verdomd lastig om er geld mee te verdienen en om in het wereldje te overleven.
Ik zeg niet dat de topspelers geen opofferingen moeten maken en ik zeg ook niet dat ze iets kunnen wat iedereen zou kunnen.
Maar dat maakt het geen sport. Anders was elke topkunstenaar, -programmeur, -verkoper, -loodgieter een sporter
Ja en hier in Nederland wel. Precies waarom het geen zin heeft om te discussiëren over wat iemand opschrijft in een woordenboek.

ik denk bij sporten überhaupt niet aan een specifieke sport. Als iemand zegt ik ga sporten heb ik geen idee of hij voetbal, handbal, schaak, paardrijden, competitief autorijden, zwemmen, rugby, gamen of schaatsen bedoeld.

heb jij ooit een muis bewogen zonder een lichaamsdeel te bewegen? ben je telepathisch begaafd?
ik denk bij sporten überhaupt niet aan een specifieke sport
maar ik durf te stellen dat je wel denkt dat er fysieke activiteit aan te pas komt
heb jij ooit een muis bewogen zonder een lichaamsdeel te bewegen? ben je telepathisch begaafd?
nee hoor, maar ik ben ook nooit fysiek moe geworden van een muis te bewegen.
Ik was wel degelijk fysiek en mentaal uitgeput na langere / meerdere potjes (denk aan bijna 4 / 5 uur non stop spelen op toernooidagen).

Dan lijkt me het wel makkelijk als fysiek wat fitter bent.

En ik hield er rekening mee als er een belangrijke wedstrijd aan zat te komen. Even niet dat ene biertje of een rondje hardlopen van tevoren.

Het lichamelijke aspect in de Pro Scene wordt overigens het laatste jaar (naar mijn idee) pas echt serieus genomen. Je ziet ook wat meer reclames over goede voeding en dergelijke.
Potverdeurie... dan vallen er ineens aardig wat sporten af.
Wat een smalle en beperkte definitie van sport houd je er dan op na zeg...
Autoracen, handboogschieten, discuswerpen, paardspringen... allemaal te weinig beweging om een sport te kunnen noemen?
En de 500 acties per minuut (apm) die soms tijdens het spelen van bijvoorbeeld Starcraft 2 worden behaald door topspelers? (het strategisch inzicht, de hand-oog coördinatie en het schakelen laat ik maar even achterwege). In de weken voorafgaand aan een toernooi trainen professionele spelers makkelijk 14 uur per dag. Dat zie ik een Daphne Schippers nog niet doen.
Waarom is concentratie de doorslaggevende factor om het label 'sport' te verdienen? Wanneer je bijv. studeert moet je ook geconcentreerd zijn. Hetzelfde geldt voor koken op een beetje niveau. Is dat dan opeens ook een sport? Wanneer je aan het kaarten bent en duidelijk wil houden welke kaarten nog in het spel zitten, moet je je ook concentreren, is dat hiermee dan ook sport? Strategie? Sure, aangezien je rekening moet houden met wat eerder klaar is en je uiteindelijk alles op dezelfde tijd gereed wil hebben of juist net na elkaar zodat het in de juiste volgorde geserveerd kan worden.

Is het leiden van een leger ook sport? Een legercommandant ook een sporter? Een strategische besluitvormer van een corporate organisatie?

Of zou het misschien zo kunnen zijn dat je ook zaken als concentratie en strategie ook voor kunnen komen bij zaken geen sport zijn?
Het is alleen handig om het als sport te definiëren, zodat deelnemers aan toernooien daarvoor een atletenvisum aan kunnen vragen. Verder wel met je eens, maar als schaken en darten al sport genoemd word dan kan gaming daar net zo goed bij ;)
Er zit ook nog een verschil tussen sport en topsport. Officieel zijn Schaken, Darten, etc. inderdaad sporten, en dan kun je e-sports daar ook wel onder scharen. Echter kun je zoiets mijns inziens geen topsport noemen. Zo heb ik tegenwoordig totaal geen respect meer voor Raymond "Barney" van Barneveld, aangezien hij zichzelf, na Johan Cruijff en Marco van Basten, de beste topsporter van Nederland aller tijden vindt... Iets dat je stilstaand met 150kg kunt doen kun je geen topsport noemen, maar het voeldoet wel prima aan de definitie van sport:
Een sport is een fysiek spel (bijvoorbeeld basketbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat volgens regels in competitieverband of recreatief kan gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer, hetzij dmv lichamelijke bewegingen en/of denkoefeningen.
http://www.encyclopex.com/sport/

Daar voldoet e-Sports ook prima aan, dus is het een sport.
Noem het entertainment, want met sport heeft het echt helemaal niets te maken.
Het ligt aan de definitie van sport. Schaken wordt ook breed erkend als sport terwijl het in de basis nog steeds een bordspel is. Voetbal begon ook ooit als een spelletje. Mogelijk kan je beter denken in categorieën sport: fysiek intensief (voetbal), denksport (schaken), e-sports (naam van een spel).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 16:44]

Noemen we schaken dan tegenwoordig ook "entertainment"?
Zeker! Maar dan moet je zèlf natuurlijk kunnen schaken. Anders leeft het niet voor je.
Het hangt er natuurlijk ook van af hoe je "sport" definieert. Als je iets in competitie-verband doet en je een bepaalde vaardigheid moet hebben dan is schaken een sport, ongeacht er ook oude, rokende mannetjes aan mee kunnen doen :)
Het gaat namelijk in dit geval om denksport, iets wat op hoog niveau veel mentale kwaliteiten vergt, nog afgezien hoeveel lichamelijke conditie meesters en grootmeesters moeten hebben om uren lang geconcentreerd te kunnen denken...
Dus ja, schaken is zeker een sport en ook zeker entertainment!
Daar doelde ik in zekere zin ook op. Schaken is net als voetbal sport. Zo is professioneel gamen ook gewoon een sport. Dus bedankt voor het bevestigen van mijn punt :)
Hmmm.. ja, maar de manier waarop je dat onder woorden bracht klonk een beetje sarcastisch...
Net zoals schaken, darten of Formule 1? Het is een lange discussie waar we waarschijnlijk nooit uit zullen komen. Iedereen hanteert een andere definitie, dus het uitsluiten van een daarvan is een beetje raar...
Een sport hoeft niet perse uitgeoefend te worden door atleten. Ik zie hieronder iemand de term 'e-sports atleet' gebruiken en dat slaat kant noch wal natuurlijk.

Atleet zegt namelijk iets over de fysieke inspanning. Sport daarentegen:

Mooie anekdote uit de dartwereld: gokken en kansspelen in openbare gelegenheden zoals café's is verboden in Engeland. Er werd in een kroeg gedart, en deze kroegeigenaar die zelf graag een pijltje gooide moest voor de rechter verschijnen vanwege het uitoefenen en faciliteren van een kansspel.

Om te bewijzen dat dit geen kansspel was, werd de rechter uitgedaagd 3 pijlen in de 'roos' te gooien. Uiteraard mislukte dit. De kroegeigenaar deed dit echter wel en bewees daarmee dat het geen kansspel is, omdat door oefening betere resultaten bereikt worden. Dat is het moment geweest dat de rechter het spel 'darten' officieel tot sport benoemd heeft (in Engeland).

Voetbal is sport, en tegelijk entertainment (behalve als je zoals ik voor Willem II bent :) ) Bovenstaande anekdote laat zien dat die twee best samen kunnen. Ik zou niet weten waarom dat niet voor E-sports gelden zou.
Ik snap niet waarom dit -1 heeft. Waarschijnlijk omdat mensen het niet met je eens zijn, wat een erg slechte reden is om een -1 te geven.

In ieder geval: Ik geef je gelijk. Een sport is met fysieke inspanning, niet mentale inspanning. Het is wel entertainment, en daar is niets mis mee. Het woord "sport" is uiteindelijk ook maar een label die we er aan geven. Het probleem zit hem niet bij dat woord, maar bij de mensen die doen alsof een competitie meer waard is zodra het de label "sport" heeft.

Ik vind zelf dat e-sports net zo veel entertainment waarde heeft als voetbal. Ik hoef het daarvoor echt niet de label "sport" te geven.
E-sports is al wat. Paar dagen terug was een CS:GO tournament met een prize pool van 1.5 miljoen dollar. Er is nu een zgn. CS:GO Major tournament aan de gang met een prize pool van 1 miljoen dollar. Deze word ook uitgezonden op een amerikaanse tv-zender.

Daarnaast was er in augustus 2016 een Dota2 tournament met een prize pool van 20 miljoen dollar.
De generatie gamers begint langzamerhand de oudere generatie van de 'troon' te stoten. Dus met een jaar of 5 á 10 zal er een hoop veranderd zijn denk ik.
E-sport an sich is al behoorlijk groot, het probleem is de commerciële kant welke nu gaandeweg de boventoon gaat voeren. Grote investeringen, rechten, topclubs, het begint z'n doel langzaam voorbij te schieten, zeker die aanfluiting van FIFA 'eredivisie' onzin.
Aangezien het aantal teams aan het toenemen is, scholen ook al teams beginnen op te richten en er steeds meer media aandacht aan wordt gegeven, denk en hoop ik het wel :)

Desondanks zien de oudere generatie en de media het vaak nog niet als 'echte sport', hier een voorbeeldje. Persoonlijk zie ik het wel degelijk als sport, maar dan inderdaad niet op gebied van 'fysieke inspanning' zoals voetbal, rugby, hockey etc.

Persoonlijk vind ik het een stuk leuker om te kijken en volg dan ook regelmatig CS:GO matches. De circulatie van teams, de strategieën en de executies daarvan blijf ik altijd interessant vinden. Mix dit met enthousiast commentaar, podium met alle toeters en bellen, analisten en enthousiast publiek en het begint steeds meer op een 'echte sport' te lijken.

[Reactie gewijzigd door MisterChaoSs op 24 juli 2024 16:44]

We hebben(of hadden) al een paar E-Sport teams
Of Ronaldo zelf het initiatief heeft genomen bij deze investering of zijn financiële adviseurs, is natuurlijk een andere vraag. Hij heeft natuurlijk wel het geld. Hij lijkt me vooral gebruikt te worden als gezicht van het bedrijf.
Hij is er iig mee akkoord gegaan en op een bepaalde manier is het toch een interessante link en een soort erkenning van dat het iig iets is waar niet op neergekeken hoeft te worden vanuit het èchte voetbal.
ESports zijn veel breder dan de bekende games CS:GO en LoL, hetgeen wel wat aandacht verdient in mijn ogen. Niet alleen kan de markt dan meer divers worden, maar trekt het ook meer kijkers en deelnemers. Naast de eSport competities op de computer en/of console, zijn ook RC races enorm aan het toenemen in populariteit, die qua opkomst en rivaliteit zeker zijn te vergelijken met de eSport-events.

Met name de drone (eigenlijk quadcopter) racing competities worden steeds groter, en vallen zeker onder de nieuwe opkomende sportsoorten. Waar en of je deze nieuwe categorieën onder de reguliere sporten kunt huisvesten, ligt aan de definitie die wordt gegeven aan 'sport'. Schaken, darten en formule 1 worden door fans als sport gezien, door niet-fans vaak niet. Zo zal het waarschijnlijk ook verlopen met de ontwikkelingen omtrent de eSports, de Drone Nationals en allicht VR-gaming-competities in de toekomst.
e-sports heeft gewoon tijd nodig om te groeien, De huidige (oudere) generatie is nog wat afwachtend, En zien e-sport nog te veel als, een spelletje. Nu wordt er nog met name door de wat oudere generatie argwanend tegen e-sports aangekeken. Die zelfde oudere generatie die moeite schijnt met de computer. Maar bij de nieuwe jonge(re) generatie, die nu opkomt, en die in vergelijking met de oudere generatie, makkelijker zijn weg weet te vinden op de digitale snelweg, en (beter) weet om te gaan met, (game) computers is er wel degelijk interesse.
Het ligt er aan waar je kijkt. In India is cricket DE sport. Voetbal stelt daar niets voor. In zuid Korea is e-sports groter dan elke andere sport en wordt al jaren uitgezonden op TV als prime content.

Je zal je verbazen hoe groot e-sports nu al is. De grote evenementen hebben tientallen miljoenen kijkers en er gaan miljarden euro's in om. Het heeft sporten zoals schaatsen en hockey al lang gepasseerd.

Het is belangrijk om te realiseren dat e-sports zich verspreidt via nieuwe media zoals Twitch en YouTube. Conventionele media zoals tweakers hebben een veel bredere demografie en topic selectie.
dit is wel interessant want veel mensen die sport kijken vinden E-sport niet een echte sport maar dan komt er een voetballer is investeert in E-sport het is best grappig
Zeker in combinatie met het volgende :

CSGO team tekent sponsordeal met audi

Lijkt dit jaar de doorbraak van E-sport bij het grote publiek te gaan plaats vinden.
Toch blijf Nederland helaas al jaren achter op gebied van e-sports.
De meeste Nederlanders die iets in de scene (welke game dan ook) betekenen, kiezen vaak toch eieren voor hun geld en gaan naar een buitenlands team. De enige club die noemenswaardig is LowLandLions, wie al meer dan een decennia de Nederlandse top-esporters onder hun hoede nemen.

Zweden, Duitsland, Frankrijk lopen lichtjaren voor op hoe de scene is (van onze naaste buren; Polen, Rusland, Zuid-Korea etc nog niet eens over te spreken) in Nederland.

Ter vergelijking :
Grootste LAN-party Nederland 2015 : ~1200 man, ~maximaal 40 vrouwen (ben ik nog gul), ~vrijwel alle toeschouwers zijn de aanwezige gamers zelf.
Grootste LAN-party Zweden 2015 : ~17000 man, ~zeker 40% vrouw, ~volle zalen met publiek, lange wachtrijen, uitzending op nationale omroep, meerdere kroegen gevuld met game-schermen, iedereen is op de hoogte van het evenement. Van douanier tot aan oma.

ESPN was bijvoorbeeld ook fel tegenstander van e-sports, echter zijn zelfs zij de afgelopen jaren gezwicht.

Ik zie hier op Tweakers ook geregeld meningen van mensen die e-sports als een slecht iets beschouwen. e-sports zijn net als schaken en andere denksporten top-sport. Voor elk genre heb je een verschillende skillset nodig, echter er is 1 ding voor ALLE top-sporters hetzelfde.

Mentaliteit. Winnaarsmentaliteit. Als je geen winnaarsmentaliteit hebt met bijvoorbeeld Gym of Voetbal, dan kan ik je verzekeren dat je ook nooit een top-Esporter zal kunnen worden.

De meeste toppers hebben vroeger ook op hoog niveau gevoetbald of andere sporten gedaan. Het gaat om de motivatie om te winnen en dat heeft niks te maken met of je nu wel of niet kan rennen.

S/N; ikzelf heb bijvoorbeeld hoog niveau gevoetbald(hoofdklasse B ZH, hoog niveau CS gespeeld in 2006, hoog niveau Starcraft 2010-2012 en hoog niveau oudere RTS games 2002-2012 (red alert 2, c&c3 o.a.).
Ik vind de benaming e-sport ook wat ongelukkig. Waarom niet gewoon gaming (amateurs) en pro gaming (professionals).
Mijn oudste heeft zijn opa (mijn pa) zo een keer de waarheid gezegd.
Hij kreeg een flauwe opmerking, hoe dom het was om naar iemand te kijken die 'spelletjes' speelde.

"Maar opa, U kijkt toch ook voetbal ?"

Ik had eigenlijk ook de *drops mike* beweging verwacht :+
Er zijn ook genoeg filmpjes online te vinden van die ex Basketballer Rick Fox die in interviews aan niet-wetende probeert uit te leggen dat eSport wel degelijk gewoon een sport is en er heel veel vergelijkbare factoren zijn.

Zo veel mensen die het niet begrijpen.
Met Rick Fox vind ik het vooral mooi zijn passie te zien. Hij geeft echt om de game en het team. Duidelijk niet zomaar een willekeurige investeerder.
ik volg me eigen mening ook en ik vind het topsport. als je ziet hoe veel je moet trainen om op top niveau mee te kunnen doen etc is het gewoon als een fulltime baan en misschien meer. het vraagt erg veel van jezelf om je zo lang te moeten kunnen concentreren.

Je ziet ook bijna niemand van 30+ in de e-sport omdat de reflexen en reactie vermogen etc dan al weer zo erg aan het afnemen is dat je niet op kan tegen jonkies van 16-24 jaar.

Jou mening komt denk ik voort door puur vanaf de zijkant het te bekijken maar geen idee heb wat er allemaal bij komt kijken.

[Reactie gewijzigd door Ricmaniac op 24 juli 2024 16:44]

Volgens die redenering zouden baard trimmen, programmeren, fotograferen of koken ook top-sporten (kunnen) zijn. Feitelijk alles dat toewijding, vaardigheid en doorontwikkeling van je skill set vereist...
Ik snap dat het idee 'top-sport = fysieke activiteit' tegenwoordig achterhaald is, maar ik heb er eerlijk gezegd ook moeite mee een potje gamen (om het oneerbiedig te stellen) als een sport te zien (idem dito voor bijvoorbeeld darts, schaken of dammen) - persoonlijk zie ik het als inflatie van het begrip 'sport'. Dat betekent echter niet dat ik geen respect kan opbrengen voor de skills en toewijding die erbij komen kijken (een nuance die aan sommigen hier voorbij lijkt te gaan: eSports geen sport noemen is niet gelijk aan eSports affakkelen).

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 24 juli 2024 16:44]

Als jij vind dat E-sports geen sport is vind ik het prima maar dan vind je Schaken ook geen sport hoogstwaarschijnlijk of vissen terwijl het echte sporten zijn. Dat het niet bij de olympische spelen komt betekent niet dat het geen sport is ;)
Dat is dan toch meer jouw probleem/definitie? Daar hoeft de rest van de wereld niet in mee te gaan.
Maar wees dan wel eerlijk; het is ergens tegenaan schoppen puur om er tegenaan te schoppen. Dit is hetzelfde als dat ik roep "nee een BMW is geen auto, want dat is mijn mening", het heet nu eenmaal e-sports, en meningen over of iets wel of niet als sport moet worden gezien veranderen dat niet. Het woordenboek definieert ook niet wat eronder moet vallen, behalve dat het een fysieke activiteit is, en noemt vissen zelfs expliciet als voorbeeld.
Dat is het pas als je ook wat vangt hé!
Langs het water zitten met een stengel in je hand, is voor mij simpelweg geen sport.
Voor jou, maar het heet 'sportvissen'.
Heb niet de volledige discussie gelezen maar wilde toevoegen dat duizend jaar gelden (bij wijze van spreken) de term "denksport" is uitgevonden. ik denk dat e-sports daar ook prima onder kan vallen.
Altijd leuk die reacties. Zonder inhoud en argumenten... -1

In ieder geval, goed om te zien dat eSports wat groter begint te worden. Voor mij persoonlijk was het niet rendabel om door te gaan als Pro Gamer (Rainbow Six Siege voor team PENTA - Season 1)

Het blijft ook nog een grijs gebied. De belastingdienst weet eigenlijk niet wat er met het gewonnen geld moet gebeuren (na een paar telefoontjes) en er is weinig steun vanuit de omgeving.

Hopelijk verandert dit in de toekomst zodat ook jonge mensen (met talent) naast school, of juist een tussenjaar kunnen pakken (zoals topsporters), om hun eSports carrière een boost te geven.

Hier begint het hopelijk allemaal mee dat er een algemene waardering voor komt. Niet gasten / dames die 'alleen maar hele dagen achter hun computer zitten om een spelletje te spelen'. Serious dedication is nodig om er aan te beginnen (wederom, zoals elke topsport).
Het gewonnen geld is toch gewoon hetzelfde te behandelen als voor een tennisser?

Desnoods gooi je het in een BV, dan is het gewoon omzet voor je BV, waaruit je dan alle sociale lasten betaalt en je eigen salaris :P (ben geen econoom, maar dit lijkt me een vrij gangbare manier om winstgelden niet al te zwaar te laten belasten en jezelf toch van een leuk inkomen te voorzien).
Economisch ben ik niet zo handig. Uiteindelijk heb ik een manier gevonden om het niet zo zwaar te laten belasten.

Het frappante vind ik dat de belastingdienst in eerste instantie niet wisten wat ze hier mee aan moesten. Ik snap dat ze die telefoontjes niet elke dag krijgen maar hopelijk worden dat er wel meer!
ja zonder talent? ik zie ieder kind van 6 jaar voetballen. ik zie geen kinderen van 6 jaar rocket league spelen (tenminste een beetje fatsoendelijk...) je moet veel meer trainen voor e-sports dan normale sporten
Anoniem: 856143 @Loev23 januari 2017 11:58
Leuk joh, grappen maken over een medische aandoening (schildklierproblemen) :|

ON: eSports beginnen langzaam steeds serieuzer te worden. Leuk om te zien :)
Ik wist niet dat hij een schildklierprobleem heeft, mijn excuses was niet zo bedoeld.
Geen probleem, was pas 10+ jaar bekend.
medische aandoening (schildklierproblemen) :|
Net zo'n hype als adhd,
Een niet correct werkende schildklier is geen kleinigheid en uit zich in meetbare gezondheidsklachten. Het een hype noemen vind ik een beetje lullig naar de mensen toe die er last van hebben.
Een niet correct werkende schildklier is geen kleinigheid
Als het echt de oorzaak is is het vervelend.
Maar te veel dikke mensen ontkennen dat het aan hun gedrag ligt dat ze te vet zijn. en dan is een kwaal ineens een handige -doch ongeloofwaardige- smoes.
En dat verprutst het voor de zieke.
In het geval van Ronaldo; die begon al op te blazen toen hij nog bij RM speelde, was nog wel goed in vorm, sterker nog, een van de beste spitzen ter wereld op dat moment.

Los van Ronaldo vind ik persoonlijk ook je laatste opmerking over "dikke mensen" toch wel misplaatst.
Synchroon met z'n bankrekening ;)
Ga eens heel snel terug naar dumpert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.