Roadmap Intel toont hexacore-cpu's voor laptops in 2018 - update

Intel is waarschijnlijk van plan om in het tweede kwartaal van 2018 laptopprocessors met zes cores uit te brengen. Het gaat om processors van de komende Coffee Lake-generatie met een tdp van 45 watt. Ook komen er quadcore-varianten met een tdp van 15 tot 28 watt.

De komst van de hexacores blijkt uit een slide die is gepubliceerd op het forum van Anandtech. Net als de meeste Skylake- en Kaby Lake-processors met een tdp van 45 watt, zullen de Coffee Lake-varianten een GT2-gpu krijgen. Er verschijnen wel Coffee Lake-laptopprocessors met de snellere GT3e, maar dat betreft quadcorevarianten met een tdp van 15 of 28 watt in de U-serie.

Volgens eerdere geruchten worden de Coffee Lake-processors gemaakt op 14nm. Het zou daarmee na Broadwell, Skylake en Kaby Lake de vierde generatie zijn op dat procedé. Eind 2017 komen er al 10nm-processors van de Cannon Lake-generatie, maar die worden volgens de roadmap in laptops enkel ingezet voor zuinige cpu's in de Y- en U-series.

Over de kloksnelheden van de laptopprocessors van de Coffee Lake-generatie is nog niets bekend. Het ligt wel voor de hand dat het gaat om cpu's met hyperthreading, net als de huidige processors. De hexacore beschikt daardoor over twaalf threads.

Volgens de roadmap komen er nog voor het eind van het jaar Kaby Lake-processors met vier cores uit. Die chips zullen de huidige processors zoals de Core i7-6700HQ opvolgen. Intel heeft officieel nog geen Kaby Lake-cpu's in de H-serie aangekondigd, maar maakte eind augustus wel details bekend over de processors in de U- en Y-serie.

Update 13.51 uur: The Motley Fool geeft uitleg over de Coffee Lake-architectuur. Het gaat om chips die gebaseerd zijn op de Cannon Lake-architectuur, maar geproduceerd worden op het huidige 14nm-procedé en daarom een iets andere naam krijgen. Cannon Lake wordt gemaakt op 10nm, maar Intel zal het kleinere procedé aanvankelijk alleen gebruiken om de meest zuinige chips in de U- en Y-series te maken.

Intel roadmap

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-09-2016 • 07:48

67

Submitter: Anoniem: 193142

Reacties (67)

67
67
40
1
0
18
Wijzig sortering
Volgens mij zijn de Haswell processors niet gebakken op 14nm procedé, maar 22nm.
Nope, Ivy bridge was de laatste op 22nm.
Nope, Haswell is wel degelijk gebakken op 22nm. Haswell is een Tock, dus een nieuwe architectuur op eenzelfde procédé gebakken als de vorige generatie.

Ivy Bridge: 22nm Tick (doorontwikkeling)
Haswell: 22nm Tock (nieuwe architectuur)
Broadwell: 14nm Tick (doorontwikkeling)
Skylake: 14 nm Tock (nieuwe architectuur)

Vanaf Kaby Lake spreekt men niet meer van "Tick-Tock", maar van "process-architecture-optimization", waarbij Kaby Lake een optimization is van de skylake architectuur.
https://en.wikipedia.org/wiki/Haswell_(microarchitecture)

Haswell werd gebakken op 22nm

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 23 juli 2024 01:28]

Je hebt gelijk, Ivy was de eerste op 22nm. 8)7
http://ark.intel.com/nl/p...r-6M-Cache-up-to-3_40-GHz

Intel is het niet met je eens.

Skylake is de eerste op 14 nm.
Je bedoelt Broadwell hoop ik ;)
Ach, inderdaad.

Wat is er eigenlijk van Broadwell geworden? Bijna iedereen heeft het er nooit echt over gehad, en is direct naar Skylake overgegaan.
Dat komt omdat er van Broadwell nauwelijks processors voor de desktop zijn verschenen. Een De i5 5675C, de i7 5775C en onlangs een paar chips voor LGA2011-3. Verder zijn er wel aardig wat laptops verschenen met Broadwell chips, maar daar praten de enthousiastelingen natuurlijk wat minder over :P

Skylake was al gewoon zo goed als klaar toen Intel eindelijk eens het 14nm-proces gereed had, dus Broadwell werd maar zo'n beetje overgeslagen.
Bijna alle server cpu's E5, xeon D zijn broadwell. Alleen van E3 serie is nog maar skylake.
Je hebt gelijk ja, daar had Broadwell moeten staan. Gefikst :)
Intel voelt weer druk van AMD?
De groei van het aantal cores is al langer bezig, de Atom en i7 desktop reeks hebben er al meer gekregen, de laptop cpu's zijn nu blijkbaar aan de buurt. Druk van AMD is er helaas nog niet, de huidige lijn AMD cpu's is niet zo bijster spannend, en met betrekking tot Zen is er alleen markting en speculaties.
AMD was de eerste met een echte dualcore en ook nu denk ik dat intel naar hex gaat onder druk van AMD
als we de plaatjes moeten geloven komt AMD immers binnenkort met een betaalbare (?) octacore waar intel mogelijks niet direct een antwoord op heeft

maar we kunnen het uiteraard enkel maar toejuichen dat het misschien eindelijk weer wat vooruit gaat (de vooruitgang van 2600K naar 6700K vind ik niet echt fantastisch)

[Reactie gewijzigd door catfish op 23 juli 2024 01:28]

Intel heeft al jaren een octacore, als AMD inderdaad succes boekt met hun 8-core Zen dan verlagen ze de prijzen daarvan gewoon.
Die kans bestaat wel, indien de prestaties in de buurt komen tenminste.

Ik ben wel benieuwd naar ZEN. Het is altijd leuk een alternatief te hebben op de markt, maar ik ben vooral benieuwd naar de prestaties in spellen en rekenwerk, voor het maken van video's bv..
Ik denk dat je niet naar een Hexacore of octacore moet kijken als je prestatie winst in spellen wilt. Games beginnen net pas gebruik te maken 4 cores. En het zijn er nog niet bijster veel.
Vrijwel alle recente games die ik gekocht heb gebruiken vrij aardig >4 cores. Battlefield 1 Beta, The Division als een paar voorbeelden. diverse game engines maken nu echt gebruik van >4 en zelfs regelmatig >8 threads. dit is ook niet zo gek. De Xbox One en PS4 hebben beide 7-8 cores beschikbaar voor games. Laag geklokt maar juist daarom is men in console land de multithreading aan het verbeteren. Je ziet dat nu steeds meer impact hebben aan de PC kant.

[Reactie gewijzigd door Max|Burn op 23 juli 2024 01:28]

Aangezien er vroeger alleen 2 of 4 core consumenten processors waren, lijkt het me inderdaad niet vreemd dat de oudere spellen alleen 2 of 4 cores ondersteunen.

Tegenwoordig worden cores belangrijker en dus beginnen ze met schalen voor multi-threads, om gebruik te maken van alle cores. Hardware is niet de enige die vooruitgaat, engines ook (tenminste dat zou ik hopen, zou een slechte zaak zijn als ze niet mee gingen)
Intel heeft een 8-kerner op socket2011, waar zowel moederborden als processoren stukken duurder zijn. Intel kan daar de prijzen van verlagen, maar ui t het feit dat ze een 6-kerner op socket 1151 zetten, kun je concluderen dat dat hooguit deels gaat gebeuren en het goedkope socket 1151 een flink deel van de concurrentie moet gaan afdekken.

AMD komt overigens met een 32-kerner voor server/high-end.
AMD was de eerste met een echte dualcore
Dat was tien jaar geleden, en niet meer van invloed op de strategie van nu.
als we de plaatjes moeten geloven komt AMD immers binnenkort met een betaalbare (?) octacore waar intel mogelijks niet direct een antwoord op heeft
Waar heb ik dat eerder gehoord.... Bulldozer anyone?
maar we kunnen het uiteraard enkel maar toejuichen dat het misschien eindelijk weer wat vooruit gaat (de vooruitgang van 2600K naar 6700K vind ik niet echt fantastisch)
Inderdaad, dan kan Intel de tech die ze achter de hand hebben los laten en zien we hopelijk weer eens een flinke stap in CPU performance
Ook in de server lijn groeit de core count:
Westmere: 10 cores
Ivy Bridge: 15 cores
Haswell: 18 cores
Broadwell: 22 cores
Nog niet denk ik. AMD loopt op dit moment (nog) achter omdat de CPU's nog niet zijn gereleased. Zie trouwens ook niet waarom Intel dit zou laten zien door alleen AMD's druk. Waarschijnlijk doen ze het voor het publiek zodat men Intel weer "de sterkste" kan noemen (Na de release van AMD)? Ook doen ze het om men na te laten denken en AMD alsnog als tweede optie te laten vallen
Anoniem: 789025 15 september 2016 08:01
Misschien dan toch eindelijk een Quad in de 13" Macbook Pro!
Misschien toch maar gewoon een laptop kopen die géén macbook is?
Apple loopt echt letterlijk JAREN achter met hun hardware en het argument van 'dun en licht' gaat ook al lang niet meer op want dat doen andere fabrikanten vandaag de dag beter dan Apple zelf.
Alleen heb ik nog geen laptop gevonden die een langere accutijd heeft dan een gloednieuwe Macbook 8)7 Ik ben geen Mac user, maar daar heb ik toch Apple altijd mee geprezen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 01:28]

Misschien de vandaag aangekondigde Dell xps 13?
da's een ultraboek, dus te vergelijken met de MacBook Air, en op elk vlak beter want de MacBook Air's zijn gewoon zwaar outdated... Al een paar jaar ;-)

De MacBook Pro's en de gewone (super kleine) MacBooks daarintegen hebben niet echt super goede concurrenten daar de meeste alternatieven zich OF richten op lagere prijs OF op gaming en dikker en zwaarder zijn.
En waar richt een macbook pro zich volgens jou dan op?

Het argument van accuduur vind ik altijd zo'n flutargument.
Oké het is een 'laptop' maar hoe vaak maak jij daadwerkelijk gebruik van een laptop op een locatie waar je langdurig niet beschikt over een stopcontact...

Om even een goed alternatief te noemen voor een macbook pro:
De Razer Blade series zijn heel solide en krachtig maar niet overdreven zwaar of groot.
Een Macbook Pro gaat heerlijk lang mee ondanks de solide hardware. Maar daar zit dan ook een gigantische accu in van 99.5 Watt uur! Standby werkt ook geniaal. Een beetje student zou er gemakkelijk 2 dagen kunnen doen (2 hoorcolleges en een werkcollege). De Macbook Pro gaat zelfs zo lang mee dat het langer mee gaat dan de meeste ultrabooks. En dat noem ik dus puik!
da's een ultraboek, dus te vergelijken met de MacBook Air,
Wat is dan het grote verschil in de hardware van de XPS 13 en de MacBook Pro 13?
Beide hebben U-series CPU's, SSD's, hoge resolutie schermen en een goede accu duur. Zelfs de afmetingen ontlopen elkaar niet veel.
Het OS, er is niets mis met een Dell XPS laptop :)

Daarnaast is een apple laptop blijkbaar trendy voor studenten, terwijl ik voor zakelijk gebruik toch echt voor de Dell zou kiezen juist omdat deze geen MacOS heeft.
Macbook pro is veel zwaarder... ruim 2 kg vs 1.2. Logisch dat sie langer mee gaat, je draagt hem ook niet zo makkelijk mee.

Dat is wat een ultrabook een ultrabooks maakt...
De 13" Macbook Pro weegt 1,58kg, niet ruim 2, de Dell met UHD scherm 1,29kg. Het scheelt dus slechts 300 gram.
Ik google "13" macbook pro weight" en krijg te lezen dat ie 2.08 kg is, maar als het 1.58 is is dat nog steeds veel meer, ongeveer een kwart meer dan de XPS 13. Er is een reden dat Apple een Macbook Air heeft, he...

Ik vind het gewicht nog steeds teveel, trouwens, onder een kg zou beter zijn. Mijn huidige laptop is 1.15 kg en als ik de XPS 13 van een collega vast houd vind ik hem duidelijk zwaarder. Maar met meer dan 22 uur batterij duur met de nieuwe XPS 13 (fullHD model natuurlijk, geen reden om UHD te kopen op een 13" scherm) is het toch wel interessant...

Jammer dat ze geen Full HD model met 16gb ram hebben. Maar goed, ik wacht nog wel een jaartje voor ik wat koop...
Er is een reden dat Apple een Macbook Air heeft, he...
Ja, een goedkoop instap model hebben..
De Air is dan ook van voor de Macbook Pro Retina lijn, die juist heel veel eigenschappen van de Air meegekregen heeft.
Ik vind het gewicht nog steeds teveel, trouwens, onder een kg zou beter zijn
Ja, 1 hele kilo, pas vooral op dat je niks verrekt :P
Als je er thuis mee op de bank zit maakt het niet uit, maar als je veel reist en vooral op beurzen staat maakt het wel uit, ja. De Air was indertijd ontwikkeld als dunne en lichte PC, nu is het vooral een low-cost model terwijl de MacBook de rol van dunne en lichte Mac heeft overgenomen. Als er geen markt voor was zou ie er niet zijn...

Ik zit echt te wachten op een MacBook concurrent. Er is er 1, de Samsung die zelfs een kwartaal voor de MacBook op de markt kwam, maar die is nergens te krijgen :(
Ik heb een macbook air 11" 2Ghz dualcore i7 uit 2012. Hij gaat evensnel als de macbook pro 13" 2015.
Apple is alle specs aan het downgraden.
De snelste mini uit 2012 is 2x zo snel als de snelste mini van 2016.
Klopt, omdat de HW achter loopt en dus minder energie gebruikt misschien? :+
niet helemaal waar eerlijkheidshalve, want mijn MBA met windows via bootcamp en accuduur wordt gehalveerd! :(
Mac OS X heeft gewoon betere hardware management, zodat ze ondanks goede prestaties in de hardware toch nog een goede battery life hebben. Net zoals hun bijzonder laag geklokte cpu's voor de iPhones. Die doen het al snel met een derde minder rekenkracht dan niet-Apple toestellen voor de simpele reden dat ze de software voor specifieke hardware kunnen schrijven en zo een goed evenwicht vinden.

Je kan van Apple niet verwachten dat ze Windows gaan uitpluizen en herschrijven om dat te fixen op een Macbook? Ze brengen al drivers uit zodat de hard- en software compatibel zijn. Da's al heel wat, denk ik dan. :)
Ik heb zelf een lenovo p50 workstation laptop, met i7 6700hq en quadro m1000m, 90Wh accu. - gisteren had ik een werkcollege in de ochtend (1u,45m). Nergens stopcontacten en mijn laptop nog 20% accu. Accubesparing aangezet en aan t eind van het werkcollege had ik nog 7% batterij over.
Off Topic, maar is ook duidelijk waarom Apple zo achter loopt? Het is zo onlogisch dat het voor mij onbegrijpelijk is. Grote 'fabrikant', veel geld, goede ontwerpafdelingen, veel vraag :?
Geen idee. Koop zelf geen Apple producten dus kan daar niet echt over oordelen.

Als ik zou moeten speculeren kan ik het vanuit drie kanten bekijken:
1. ze focussen meer op hun mobiele tak want deze is veel winstgevender (Apple is een luxe merk en het draait om de centjes, ze zullen nooit producten verkopen met lage marges)
2. ze vinden hun huidige line-up 'goed genoeg' (in de trend van: een Apple consument koopt geen Apple PC/laptop omdat het de krachtigste/snelste is, maar omdat het goed in elkaar zit, er strak en stijlvol uitziet, goed werkt en goed genoeg is voor zijn/haar doeleinden. De gemiddelde Apple consument heeft geen behoefte aan een dikke krachtige gamebak want er zijn toch maar heel weinig mensen die op OSX 'serieus' gamen).
3. Apple gelooft niet echt in het nut van laptops/desktops voor consumenten, een mobiel apparaat zoals een iPhone of iPad volstaat voor content consumptie en sociale interactie. (Apple heeft altijd een vrij stevige houding aan durven nemen als het gaat om beslissingen en bedrijfsdoelen; niet voor niks dat zij de eerste zijn die wegdoen met de 3,5 inch audio-jack. Apple gelooft denk ik niet dat laptops of desktops nog echt van deze tijd zijn voor de gemiddelde gebruiker, zeker niet als iets waar ze veel geld mee kunnen verdienen. Een gemiddelde consument is zo veel meer tijd bezig met sociale interactie en digitale consumptie dan met het daadwerkelijk typen van een verslag of intensief gamen dat het logisch is om de grootste doelgroep te willen bedienen. Voor die mensen die per se hun productiviteit ook op een apple product willen doen kunnen ze prima eens per 3-5 jaar wat nieuwe hardware uitbrengen.. het is niet alsof het typen van een document of verslag minder goed gaat op verouderde hardware)

Dit is overigens allemaal speculatie vanuit mijn perspectief als iemand die geen enkele Apple product bezit noch ever zal bezitten dus neem het voor wat het is. ;)
Is dat zo?

Wat ik zie is dat over de gehele breedte creatief wordt omgegaan met aantal cores en benummeringen en de oorzaak ligt toch echt bij Intel.

Je hebt i7 die langzamer zijn want die zijn bedoeld voor de laptops, je hebt I5 die sneller presteren dan I7, je hebt batches die speciaal zijn bedoeld voor fabrikanten als Apple, Dell en HP die niet normaal te verkrijgen zijn en weer net een beetje overal tussen in zitten en zich weer niet goed laten vergelijken.

Apple is toch echt de enigste fabrikant waar enigszins consistentie in de productlijn zit. Mensen zijn bereid zijn om er meer voor te betalen omdat je door de bomen het bos niet meer ziet, zelfs kenners steken veel tijd om een evenwicht besluit te kunnen nemen omdat verschillende merken zich zeer moeilijk laten vergelijken.


Als Intel een 8-core gaat uitbrengen dan neem ik daar kennis van. Ik verwacht namelijk niet dat die relatief hoog geklokt zal worden met als gevolg dat die op reguliere taken maar matig zal presteren. De lagere klok zal er ook aan bijdragen dat bij software die er wel gebruik van maakt, het verschil niet extreem oploopt.

Al met al, een CPU die net wat beter presteert waar flink meer voor wordt gevraagd omdat je 'twee keer zoveel krijgt'. Diegene die hem het eerst opneemt die zal ik dus als eerste mijden, toegevoegde waarde is nog te klein.
Je hebt i7 die langzamer zijn want die zijn bedoeld voor de laptops, je hebt I5 die sneller presteren dan I7, je hebt batches die speciaal zijn bedoeld voor fabrikanten als Apple, Dell en HP die niet normaal te verkrijgen zijn en weer net een beetje overal tussen in zitten en zich weer niet goed laten vergelijken.
Ik ben toch benieuwd naar meer achtergrond informatie hierover. Ik heb het nog nooit van gehoord. De cpu's types die ik zie van fabrikanten zijn exact hetzelfde als degene die ook los verkrijgbaar zijn.
Hoezo? De 13" mbp heeft gewoon een 5000 series CPU, supersnelle PCIe storage en een supergoed scherm. Daarnaast lopen ze nog steeds vooraan met trackpads en de enige die daar in meeconcureert is Dell.

Hoezo jaren achterlopen?
Zucht. Video is gepubliceerd op 4 januari 2014.
Das punt 1. Het is 2016

Vervolgens vergelijk je een mac pro met een custom, zelfbouw pc en dan ook nog alleen op specs en prijs. Dan komen punt 2 en 3 om de hoek kijken.

Punt 2 is: je hebt 0 support.
Punt 3 is: natuurlijk is zelfbouw goedkoper.

Ja ik ben met je eens dat de mac pro echt de hardware uit 2013 heeft (letterlijk), maar in hoeverre loopt een bedrijf als Dell voor als je kijkt naar hardware en formfactor? Ik heb op mij stage geen beschikking tot een M pr, maar collega's hebben er wel 4 staan. Je ziet en hoort ze nagenoeg niet in tegenstelling tot de linux bakken (met nagenoeg dezelfde hardware) die bij andere collega's staan (Define R4 cases dus huge, maar redelijk ok voor stevige hardware). Ware het niet dat de mac pro's 1/4 van deze cases aan ruimte innemen en daarnaast ook nog eens lekker stil zijn.

Pakken we de macbook pro's erbij, dan is er sowieso al vrijwel 0 concurrentie (behalve Dell) door het trackpad alleen.
Prima, wijs mij maar een laptop aan die niet van Apple is maar wel legaal OS X draait. Dan stap ik meteen over.
Waarom moet het per se OSX zijn?
Omdat ik daar het prettigst mee werk. Mijn hele workflow is ook aangepast op het werken met OS X en de integratie daarvan met iOS.
Wordt dit dan weer enorm high-end? De hexacore i7's vereisen een andere socket en zijn relatief veel duurder. Vind ik toch jammer tov AMD die al jaren hexa en octacores heeft die niet extreem duur zijn. Voor sommige toepassingen zijn meer (tragere) cores prettiger dan minder snellere cores. Daar blijft Intel wat achter tot nu toe.
Wat nu "high end" is willen ze over 2 jaar waarschijnlijk als mainstream hebben.
Ik vermoed dan ook dat ze geen "andere socket" gebruiken.
En ook al zou het een "andere socket" gebruiken, op de mobiele markt wordt meestal gebruik gemaakt van BGA type chips die toch geen mogelijkheden geeft voor upgrades.
(edit: zoals in de afbeelding in het artikel te zien is zijn het allemaal idd BGA type chips)
Enkel de prijs hoef je dan druk om te maken.

Dat AMD niet duur is komt omdat de prestaties ruim achterblijven ten opzichte van Intel.
Ik snap dan ook je opmerking dat Intel wat achter loopt niet, want Intel loopt juist voor op AMD.
Ook zijn de huidige CPU's van AMD geen volwaardige cores (2 logische units per core).
Daar gaan ze eindelijk met de komende Zen verandering in brengen.

[Reactie gewijzigd door Cerebro op 23 juli 2024 01:28]

Vanwaar de quotes om "andere socket"? 2011 is echt wat anders dan 1151 etc.

En de prestaties per core zijn van Intel beter. Aangezien multithreading complex is hebben de meeste programma's en software meer baat bij snellere cores dan bij meer cores. In de meeste gevallen presteert Intel dus beter (in prijs/prestatie-verhouding is het iets minder uitgesproken). Dat gaat niet voor alles op. Sommige software schaalt goed over vele cores en in die situatie heeft AMD een streepje voor.

Er zijn al heel wat jaartjes hexacores van Intel maar het blijft aan de high-end zijde van het spectrum hangen. Misschien dat dat nu anders gaat lopen omdat ze ze nu ook voor laptops gaan uitbrengen. Ik hoop het in ieder geval.
De quotes zijn omdat BGA type chips direct op de PCB's worden gesoldeerd en er dus eigenlijk geen sprake is van een socket.
We hebben het hier ook niet over 2011-3 en 1151 sockets maar over de mobiele markt.

Ook bij multithreading loopt Intel voor op AMD.
Je betaalt welliswaar een flink stuk meer.
Dus het enige waar AMD een streepje voor zou hebben is de prijs, niet de prestaties.

Ja het is high-end en je betaalt er dus flink voor.
Maar idd komt wat nu high-end is waarschijnlijk langzaam naar mainstream.
En wordt het ook wat betaalbaarder, zeker als AMD met Zen dichterbij komt.

[Reactie gewijzigd door Cerebro op 23 juli 2024 01:28]

Wat zijn de HUYN Processoren?
'Coffee Lake', haha. Dat worden laptops voor programmeurs! :)
Voor coffee script programmeurs. Java en javascript mogen ook nog, maar C-hashtag...

Edit: guys, i'm kidding.
Daarom heb ik ook een bril nodig, I don't C#.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 23 juli 2024 01:28]

C-hashtag...
:X

Wat dacht je van C#? :Y)
Een hashtag is de combinatie van een hash met een tag, een hekje met een steekwoord. C-hashtag is dus niets. C-Hash zou je nog kunnen zeggen maar ze gaan daar voor een andere betekenis van # uit de muziek, waarbij je een halve noot omhoog gaat. Dat heet dan weer 'sharp' waardoor het C-sharp wordt.
Voor iedereen die denkt dat "Coffee Lake" een Ubuntu-achtige fabelnaam is: https://www.openstreetmap...map=18/32.43844/-96.36353
Onder het screenshot staat "intel confidental NDA", mag dat dan hier wel gepost worden?

[Reactie gewijzigd door jimbo123 op 23 juli 2024 01:28]

Ja, want Tweakers heeft geen Non Disclosure Agreement getekend.
Leuk en aardig 6 cores, maar is de software die je draait op een pc/mac überhaupt in staat daar voordeel uit te halen? Sommige dingen zoals gpu render taken (zoals 3d modeling) hebben natuurlijk een duidelijk voordeel hier van. Maar zal wat meer algemeen gebruik hier voordeel uit gaan halen?
Anoniem: 813021 29 september 2016 22:20
Ik moet eerlijk zijn over apple, ik heb m puur gekocht omdat t in 2009 een solide, robuste, goedwerkende laptop is die geen internet nodig had om goed te functioneren. Toendertijd 4 windows laptops van 3 merken gehad en geef eerlijk toe. Altijd problemen met die dingen. En helaas meestal de software. Owee geen internet voor 2 mnd en ding in de stress. Vandaar dat ik zelf bij apple blijf wegens deze ervaringen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 813021 op 23 juli 2024 01:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.