Meer dan een miljard mensen gebruiken Facebook dagelijks op hun smartphone

Facebook wordt door meer dan een miljard mensen dagelijks op smartphone of tablet gebruikt. Aan het einde van het afgelopen kwartaal waren er 1,03 miljard gebruikers dagelijks actief via hun mobiele apparaat. Facebook maakte ook flink meer winst.

Volgens Facebook waren er in juni 1,13 miljard gebruikers dagelijks actief op het sociale netwerk. Dat is 17 procent meer dan een jaar geleden. Daarvan zijn er 1,03 miljard mobiele gebruikers, een stijging van 22 procent. Het aantal maandelijks actieve Facebook-gebruikers is gestegen naar 1,71 miljard. 15 procent meer dan vorig jaar. Er zijn 1,57 miljard gebruikers maandelijks actief via een mobiel apparaat, een toename van 20 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015.

Facebook noteerde een kwartaalomzet van 6,4 miljard dollar en een winst van ruim 2 miljard. Dat is bijna een verdriedubbeling van de winst in hetzelfde kwartaal vorig jaar, die 719 miljoen dollar bedroeg. 84 procent van de advertentie-inkomsten van Facebook zijn afkomstig uit advertenties die op mobiele apparaten worden weergegeven. Vorig jaar was dat nog 76 procent.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-07-2016 • 08:15

109 Linkedin

Reacties (109)

109
108
87
0
0
10
Wijzig sortering
Facebook heeft het perfecte marketing model, omdat al je vrienden er ook op zitten, zit je er zelf ook op, en weggaan zullen mensen minder snel doen.
Nu is het wel zo dat als mensen weggaan, je als platform ook niks meer hebt, maar facebook bestaat al zo lang dat het wel een redelijke basis heeft. Zou ook niet weten of er ooit een moment zal komen dat facebook niet meer bestaat, wat zou dat kunnen veroorzaken...?

Wat ik wel een beetje scarry vind, dat er 1 commercieel bedrijf is waar een groot deel van de wereld bevolking instaat. Volgens mij is er nergens een grote database met "iedereen"... Volgens mij weet Facebook echt een heleboel en kunnen zij erg mooie analyses maken op groepen.

Wereldbevolking: 7,39 miljard
Maandelijkse facebook gebruikers: 1,71 miljard

[Reactie gewijzigd door ido_nl op 28 juli 2016 08:28]

Zou ook niet weten of er ooit een moment zal komen dat facebook niet meer bestaat, wat zou dat kunnen veroorzaken...?
Het enige dat je nodig hebt is mode/trend. Iets dat niet te voorspellen is maar zeker een keer zal komen. Een mooi boek daarover is: Extraordinary Popular Delusions & the Madness of Crowds

Vele ooit zeer populaire platforms gingen Facebook al voor:
-- Myspace
-- hier in Nederland: hyves
-- MSN messenger/Skype: wordt steeds meer Whatsapp en zal uitsterven denk ik
-- ICQ/AIM: ICQ was ooit wereldwijd de meest populaire chat-app. Nu kennen mensen het niet eens meer.

Het hoeft maar even populair/stoer te worden om "facebook is stom ik heb geen facebook meer" te zeggen en er kan zo een kettingreactie plaatsvinden. Bij sommige van mijn hardcore nerd-vrienden (early adopters) is dit al aan de gang, maar het is moeilijk te voorspellen wanneer het massale *facebook opzeggen* echt los zal gaan.

Eerlijk gezegd had ik verwacht dat dit al jaren geleden zou gebeuren.

Iets dat zou kunnen helpen is dat Facebook steeds meer gebruiksonvriendelijke apps als hun gigantische logge messenger probeert te pushen. Er komt een moment dat er een beter alternatief bestaat of mensen het gewoon zat zijn.
goeie punten en leuke voorbeelden.

Dat is inderdaad ook het risico van een dergelijk platform, je hebt wel mensen nodig, of eigenlijk groepen (groepsgedrag).

De voorbeelden die je noemt zijn minder ingeburgerd dan facebook, je ziet ook al in films/tv series de naam facebook veelvuldig voorbij komen.

De messenger is ruk, jammer dat ze deze verplichten, gelukkig kan je wel op je telefoon de desktop versie van facebook openen, dan kan je ook bij je berichten zonder extra app.

wellicht kan de facebook populariteit afnemen als mensen weinig meer posten. Ik merk nu al dat merendeel reclame plaatjes zijn dan echte posts van mensen
De voorbeelden die je noemt zijn minder ingeburgerd dan facebook, je ziet ook al in films/tv series de naam facebook veelvuldig voorbij komen.
Dat was in de tijd van ICQ, MSN, Myspace, AOL ("you've got mail" in Austin Powers o.a.) niet anders hoor?
Messenger is niet verplicht. Die mag je ook niet gebruiken. Je hebt genoeg andere communicatie middelen. Is jou keuze.
Dat laatste ben ik het compleet mee eens, heb wel iets handigs gevonden voor de webversie van FB (Ik gebruik de app uit principe niet, veul te veul permissies wat gevraagd wordt)

Betreft de messenger app, in de meeste browsers (getest in Chrome Android) kan je de desktopversie van een pagina opvragen. Doe je dit bij de FB messenger in de browser opent hij waarschijnlijk eerst Google Play naar de FB Messenger app. Deze klik je gewoon weg en eenmaal terug in de browser vraag je de desktopversie op. Voilà, het werkt zonder weer zo'n app te downloaden :)

Edit: Oh hé, zie dat de andere comment dit ook al aangaf :p Excuses.

[Reactie gewijzigd door NullZer0 op 28 juli 2016 09:46]

Face Slim is ook een fijne website-wrapper-app, die net iets meer biedt.
Er zijn er nog meer, zoals Tinfoil for Facebook, e.d..
Anoniem: 135018
@NullZer028 juli 2016 12:15
Web versie op Opera voor Android werkt prima...
Mooie reactie, ik heb al jaren geleden Facebook verwijderd omdat ik gek werd van het gedoe eromheen, er zit echt soort niet uit te leggen verslaving bij iedereen die dat verschrikkelijk Facebook gebruikt. Ik zie vele mensen hun totale leven op Facebook zetten, echt tenenkrommend. De trend om Facebook te verwijderen is nog niet in zicht, ik word op verjaardagen feestjes nog steeds als "raar" bestempeld omdat ik als 25 jarige geen Facebook heb.
Het wordt niet voor niks wel eens blauw heroïne genoemd, mensen spenderen er uren en uren aan: tussendoor in de winkel, op de bank, op het werk etc. Nu snap ik best dat je soms wel eens afleiding wilt, maar af en toe lijkt het er op alsof mensen Facebooken en als ze dat ff zat zijn nog gaan werken/hun leven gaan leiden ofzo :P

Heb het ook niet en ga er ook zeker niet aan beginnen, maar krijg uit de vriendenkring 0,0 gezeik of gezeur. En zo wel, no my problem :+
Je kunt ook prima op Facebook zitten en er minder dan 1 uurtje per week aan besteden.
Je hoeft niet alles te lezen en al helemaal niet alles wat je doet te posten.
En notificaties van Facebook heb ik vrijwel allemaal uitgezet dus lat heb je er verder ook niet van.
Als ik wil kan ik zien wat mijn vrienden en familie bezighhoudt en als ik daar geen zin in heb dan kijken ik er gewoon niet naar.
Dat kan, maar ee zijn maar weinig die het doen. Mensen worden er ip aangesproken: "heb je dat niet gezien op Facebook?" En dat soort dingen.
Het beste is gewoon niet op Facebook zitten.
Dan zeg je toch gewoon dat je niet gekeken hebt.
We zijn toch geen kleuters.

Ik verwacht van niemand op Facebook dat ze mijn berichten lezen en ik voel me ook totaal niet verplicht om de berichten van wie dan ook te lezen.
Ik wel, maar over het algemeen zijn mensen nieuwsgierig en willen alles weten wat de ander ook weet, vooral als het om personen gaat. Nog meer info om over iemand te praten/roddelen want dan doen mensen ook graag.
En ja, mensen zijn vaak best net kleuters. Ik verbaas me er soms over. Ik doe er in ieder geval niet aan mee.
Anoniem: 382732
@gjmi29 juli 2016 14:36
Wat een rare conclusie. Dat is net zo iets als dat je in de supermarkt zo ver mogelijk om het bierschap zou moeten lopen omdat je anders wel eens in de verleiding zou kunnen komen om verslaafd te raken aan alcohol.
Alleen moet je bij Facebook niet langs de kassa. Facebook is vele malen laagdrempeliger. Maar het is inderdaad een verslaving voor vele mensen. Ik ken ze, mensen die niet zonde Facebook kunnen (en dat is dus verslaving)
Jij hebt dat misschien niet, maar de beel mensen zwichten onder sociale druk omdat ze denken dat ze er anders niet bij horen. En anderen willen gewoon alles weten.
Facebook is een poppenkast en kost tijd om onzin te lezen. Account verwijderen zit ook goed verstopt, en dan nog geven ze je een week de tijd om weer terug te komen mocht je je bedenken. Dat laatste natuurlijk om de drang voor 'heb ik iets gemist van de laatste roddels en elkaar de ogen uitsteken onzin' die sommigen hebben uit te buiten om weer terug te komen bij het theater des facade.

Om van al die onzin af te komen en je weer bezig te houden met leukere en zinnigere dingen: https://www.facebook.com/help/delete_account
;)
Anoniem: 291692
@Rinzwind28 juli 2016 16:41
Hoezo onzin, onzin krijg je alleen te zien als jij onzin pagina's volgt en vrienden hebt die onzin posten. Dat jij het onzin platform vindt betekent niet dat het een onzin platform is.
Hij zegt nergens dat het een onzin platform is, maar dat er een hoop onzin op staat.
Anoniem: 382732
@gjmi29 juli 2016 14:37
Dat ligt toch echt aan je "vrienden" op Facebook als er veel onzin langs komt. Als je normale mensen om je heen hebt staat er ook weinig onzin.
Dat klopt. Maar overschat de gemiddelde mens niet. Mijn echte vrienden had ik geen last van, maar een bende bekenden werd ik gek van. Dus gewoon weggedaan. Echte vrienden zie ik buiten Facebook om ook wel.
Anoniem: 706671
@GeoBeo28 juli 2016 17:05
Mijn vrienden hangen vast aan facebook.

Het probleem is dat er geen deftig alternatief is op facebook, ofwel ben ik blind. De reden dat ik windows messenger heb verlaten is door facebook, maar nu zie ik nergens een vervanger.
Anoniem: 382732
@GeoBeo29 juli 2016 14:39
[...]
Vele ooit zeer populaire platforms gingen Facebook al voor:
-- Myspace
-- hier in Nederland: hyves
-- MSN messenger/Skype: wordt steeds meer Whatsapp en zal uitsterven denk ik
-- ICQ/AIM: ICQ was ooit wereldwijd de meest populaire chat-app. Nu kennen mensen het niet eens meer.
Dat is niet helemaal vergelijkbaar. De schaalgrootte van die social media was van een totaal andere orde. Nu gebruik de meeste bedrijven (inclusief mediabedrijven) FB als communicatiekanaal. De impact van FB is veel en veel groter dan die van de voorgangers.
[...]


Dat is niet helemaal vergelijkbaar. De schaalgrootte van die social media was van een totaal andere orde. Nu gebruik de meeste bedrijven (inclusief mediabedrijven) FB als communicatiekanaal. De impact van FB is veel en veel groter dan die van de voorgangers.
Mwoa, dat was bij MySpace (in Amerika) niet anders.
Facebook heeft het perfecte marketing model, omdat al je vrienden er ook op zitten, zit je er zelf ook op, en weggaan zullen mensen minder snel doen.

Ik denk dat ik een van de weinige ben binnen mijn vrienden en kennissen die geen Facebook gebruikt. Ik ben er nooit aan begonnen, heb het tot op heden ook nog nooit gemist, en zal het dus waarschijnlijk ook nooit missen. Het kan prima zonder! Dat geldt trouwens niet alleen voor Facebook in mijn geval, maar ook voor alle andere sociale platformen zoals Twitter, Instagram etc.
Ik was een van de eersten in mijn vriendengroep die een account had. De rest zat toen op hyves, wat ik eigenlijk altijd voor kinderen en pubers heb gevonden. Ik heb langzaam aan iedereen over zien stappen.

Begin 2014 had ik het gehad met FB en hun tracking en profiling en was toen de eerste die er weer vanaf was. Maar ondanks groeiende onvrede lijkt de rest gewoon door te willen met persoonlijke data doorgeven. De enige die ik ken die ook geen account heeft is m'n broer.

Ik beschouw m'n account opzeggen als het beste internet-gerelateerde wat ik ooit gedaan heb. M'n hoofd is een stuk rustiger nu ik niet meer zo'n afleider heb die me de hele dag lastig valt voor onzin, en er staat niks op wat ik mis. Voor mij geen social media meer. Ik hoop dat m'n vrouw er ook een keer genoeg van heeft, dan kan dat hele domein in de blocklist op de router, zodat er niet achter m'n rug om alsnog data naar FB gaat.
Ik zit al heel lang te overwegen om mijn Facebook-account te verwijderen, want het niveau op Facebook is dusdanig laag dat ik er eigenlijk niks meer mee te maken wil hebben (even alle issues m.b.t. de privacy buiten beschouwing gelaten). Echter, zo heel af en toe kom ik nog wel eens een oud-collega of oud-klasgenootje tegen en dat gebeurt zonder Facebook helemaal niet meer. Op de een of andere manier is dat dan nog wel weer leuk, maar die romslomp eromheen hoeft voor mij niet meer. En als je Facebook een paar dagen niet gebruikt, dan begint ie bizar veel te mailen.

Dat het een stuk prettiger en rustiger voor jou geworden is geloof ik meteen en dat is precies wat ik ook graag wil. Zeker als je bedenkt dat je getagged bent door iemand en niet binnen een uur hebt gereageerd, dat je via andere kanalen wordt benaderd of je het bericht wel gelezen hebt. Maar die contacten met kennissen/vrienden uit het verleden wil ik ook niet missen. Dat mis jij niet?
Ik zou het lekker verwijderen, ik heb dat een aantal jaren geleden tijdens mijn studie ineens gedaan en ik moet zeggen dat ik het geen dag gemist heb. Het is leuk om mensen verslaafd te zien aan Facebook. Het mooie van alles is dat de meeste mensen zullen ontkennen dat ze niet zonder kunnen.
Maar die contacten met kennissen/vrienden uit het verleden wil ik ook niet missen. Dat mis jij niet?
Vaak heeft iets een reden, dat het in het verleden ligt.
Ik heb nog steeds 'live' contact met mensen uit 'die' tijd ( voorgezet onderwijs, de camping waar we elke zomer waren, oud collega's )
Allemaal zonder FB ( omdat het contact er al vóór die tijd was )

Ik heb meegedaan met de Hyvesgekte, tot er overal knipperende en wisselende muziek spontaan op het scherm verscheen, en FB ook tot een jaar of 2 geleden.
Van die "oude" gemiste kennissen bleef het contact ook maar beperkt tot hoi, leuk en daarna niets meer.

Nu doe ik geen actieve social media meer, ik heb twitter, instagram, pinterest, maar ben een stille lurker daar, de apps gebruik ik hoogstens als ik wat wil bijhouden ( twitter ) of een idee zoek voor recept of in de tuin ( pinterest ) of mijn nichtje die weer eens een fotoshoot gedaan heeft :|

Ik heb iig niet het idee dat ik iets 'mis'
Mijn familie en vrienden bellen/whatsappen als er een feestje of vraag is, prima zo

* FreshMaker vergeet nu wel vaker verjaardagen van anderen ;)
Nee dat mis ik inderdaad niet. Voordat het internet bestond was het heel normaal om oude kennissen uit het oog te verliezen. Dat was gewoon een natuurlijk verloop van het leven. Daar komen weer nieuwe mensen voor in de plaats, want het leven gaat gewoon door en het sociale contact ook.

Ik had toen ik FB had ook wel wat "oude vrienden" in m'n lijst maar eigenlijk sprak ik die nooit. Ik ergerde me vooral hun onzin op de tijdslijn te zien staan en daarom belanden ze allemaal op de "unfollow" lijst, of hoe dat ook heette. Naar mijn persoonlijke ervaring doen alleen de mensen die je regelmatig in het echt ziet ergens toe. Al die andere "vrienden" zijn gewoon ruis tussen het dagelijks leven. Daar veranderd een social media account echt niks aan.
Gebruik mail of telefoon om contact te houden of spreek gewoon af en toe af. Je weet zelf al dat het beter is om Facebook weg te doen. Veel gezonder!
Het kan zijn dat je contacten verliest als de ander niet via andere kanalen contact wil houden, maar ja, dan weet je ook weer aan wie je echt wat hebt.
M'n hoofd is een stuk rustiger nu ik niet meer zo'n afleider heb die me de hele dag lastig valt voor onzin,
Je kan ook notificaties gewoon uitzetten of alleen de website gebruiken en geen facebook app installeren.
Ik krijg vrijwel nul meldingen van Facebook.
Minder dan 1 per dag in ieder geval en die negeer ik meestal ook nog.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 28 juli 2016 11:35]

Daar komt nog bij dat dat de app een halve GB aan geheugen opslokt op je telefoon, waar is dat goed voor? Wat doet die app allemaal wel niet? Gewoon een shortcut maken met je mobiele chrome is dan idd veel beter.
Mobiele Egde browser in mijn geval dan ...
+1

Computers werden ooit populair omdat ze efficiënter dingen konden doen. Tegenwoordig echter lijkt het tijd doorbrengen voor een computer of mobieltje doel op zich geworden, waardoor er van tijdsbesparingen nog maar bar weinig sprake is.
Google weet veel en veel meer, en heeft denk ik een grotere userbase.

Op facebook zet je alleen dingen die je wilt delen.
Op Google doe je prive dingen!
Google weet ook heeel veel, zeker. Maar facebook heeft meer bronnen dan wat mensen op facebook plaatsen, denk aan
- inloggen met je facebook account op websites
- cookie tracking
- like knoppen op websites
Met Google account kan je ook inloggen op websites.

Met m'n Facebook account log ik nergens (bewust) in, met m'n Google account wil het nog wel eens ergens gebeuren. Wat dat betreft zie ik m'n Google account toch als iets 'permanenters' dan FB.
Dat is waarom ik ook geen enkel google account heb.
Ik moet bekennen, ik heb een account...maar alleen omdat er zo af en toe eens iets voorbij komt wat je niet kunt bekijken zonder dat je een account heb. Weggaan...ik ben er feitelijk gezien nooit aan begonnen, terwijl 'vrienden en bekenden' er toch actief op zijn...geweest.
En daar zit dan ook direct het pijn puntje. Een miljard gebruikers klinkt leuk, maar als ik de gemiddelde persoon om mij heen zie/hoor dan is het aantal uren per maand toch al wel afgenomen...het begin van het einde zullen we dan maar zeggen.
maar facebook bestaat al zo lang dat het wel een redelijke basis heeft.
Sure sure, en waren er niet velen onder ons die hetzelfde hebben gezegd van Hyves of MSN messenger. Niets is veranderlijker dan een mens...het begint met minder gebruik, dan wordt de aanbod minder, het gebruik neemt af...en het cirkeltje naar beneden is begonnen.

En actieve gebruikers, dat klinkt leuk...maar ik heb per ongeluk afgelopen maand ook een keer een facebook link aan geklikt...oeps...snel weer dicht...dat is in ieder geval één gebruiker die je er af kunt trekken. Zonder te omschrijven wat zij 'actieve gebruikers' beschouwen is het niet meer dan marketing en de aandeelhouder pleasen. De hoge heren hebben vast nog wat opties open staan die ze willen cashen...dan poets je de cijfers wat op, breng je wat positief nieuws in de media en je ziet de bakken geld weer binnenstromen.

Niet teveel aandacht geven dus dit soort loze kreten.
En ik heb medelijden met de mensen die hun privacy op hebben gegeven door het installeren van die facebook rommel op hun telefoon.
Anoniem: 310408
@xalvo28 juli 2016 09:56
Zonder te omschrijven wat zij 'actieve gebruikers' beschouwen is het niet meer dan marketing en de aandeelhouder pleasen.
Of je leest even: "Facebook wordt door meer dan een miljard mensen dagelijks op smartphone of tablet gebruikt"
Ja...en dat is? geïnstalleerd, geopend, minstens een bericht gepost? Ik weet niet waar je dit leest, maar ik heb het in dit artikel niet gelezen. Jij wel?
Punt blijft dus en je reactie slaat dus kant nog wal.
Facebook heeft het perfecte marketing model, omdat al je vrienden er ook op zitten, zit je er zelf ook op, en weggaan zullen mensen minder snel doen.
Nu is het wel zo dat als mensen weggaan, je als platform ook niks meer hebt, maar facebook bestaat al zo lang dat het wel een redelijke basis heeft.
Als een van de weinigen binnen onze familie-, vrienden-, en kennissenkring zitten mijn vrouw en ik niet op Facebook. Ik heb niet het idee dat we iets missen.
Het is maar net wat je gebruikt voor je communicatie. Dat je niets mist is logisch want je gebruikt andere communicatie middelen. Ik gebruik bijvoorbeeld Facebook maar geen telefoon (bellen). Ik zou dus niks missen als ik geen telefoon(functie) zou hebben maar wel als ik niet op FB kan.

Het niet of wel 'missen' van iets is dan ook niet echt een argument in mijn ogen, aangezien iedereen andere communicatie patronen heeft.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 28 juli 2016 17:22]

ik zit er ook op om dat mijn vrienden er op zitten.
maar dit is nog niet de hoofd reden waarom mensen hier op zitten en hoe facebook het vertaalt naar de buiten wereld, intern zullen de zaken welicht in een ander dacht licht worden bekeken.

dagelijkse gebruikers zijn dat:

-mensen die een app gebruiken met facebook zo dat ze kunnen inloggen op de desbetreffende app.
-gebruikers die persongeluk op de facebook drukken.
-gebruikers die in hun pc browser stadaart facebook hebben aan staan.
-gebruikers die naar spotify inloggen met facebook en luisteren naar hun muziek en niet op facebook gaan zijn die ook dagelijkse gebruikers ?
-als ik een melding krijg bekijk ik die even 5 sec bekijk, ben ik dan ook een dagelijkse gebruiker ?

zo kan ik nog wel een hele lijst maken met dingen die zo vaag zijn in in dit artikel, dat dit mijn helemaal niks verteld of waar facebook nu echt staat, en wat ze nu echt bedoelen.

persoonlijk gebruik ik het, om dat ik veel familie in het buitenland heb, zo kan ik via wifi en whats app veel goedkoper bellen en even een berichtje sturen of foto's kan met bijde apps.
maar ik vind Skype net zo handig als whattsapp, sterker nog ik denk dat het voor zakelijke doel einde is het beter voor skype te kiezen dan voor wat anders...

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 28 juli 2016 10:35]

Facebook is een keuze hoor. Geen verplichting. Ik heb zelf nooit de behoefte aan fb gehad terwijl iedereen die ik ken het wel heeft. "Vreemd genoeg" ondervind ik daar geen last van. Fb verlaten is ook heel makkelijk. Je dumpt toch een bericht op fb dat dat je laatste bericht was en je heft je account op. Is niet eind van de wereld. Wel als iedereen door fb alles van je weet.... Privacy is tegewoordig een keus en facebook != privacy.. Jm2c
Anoniem: 14038
@ido_nl28 juli 2016 09:23
Facebook (en Google) zijn opgericht met o.a. kapitaal van InQtel (Een investeringsmaatschappij van de CIA) en kan je min of meer als de commerciële tak van de 'spy agencies' beschouwen.
Dat is pertinent onjuist.er is nooit een rechtstreekse link geweest met Facebook. De enige link die met Google werd gevonden is de verkoop van enkel aandelen die ze in handen kregen na het verkopen van een ander bedrijf aan Google. Om te stellen dat beide bedrijven zijn opgericht met geld van inqtel is meer dan 1 brug te ver
Anoniem: 399807
@ido_nl28 juli 2016 11:27
Dat zegt iets over een aantal zaken.

1: De naakte aap is achterlijk
2: De naakte aap verkwanselt zijn plicht om mensenrechten te beschermen
3: De naakte aap is niet technorealistisch
4: De naakte aap is niet slimmer dan haar genetisch meest verwante soort, de chimpansee
5: De naakte aap is hypocriet
6: De naakte aap is voyeuristisch
7: De naakte aap is heel erg bang om er niet bij te horen, zie punt 1.

Winst van 2 miljard. Dus dat is wat het mensrecht privacy waard is. En terwijl HRW vandaag meldt dat men kinderen martelt in, waar anders, moslim landen (en nee, dat heb ik niet nagezocht maar daar kun je gif op innemen) zit HRW waarschijnlijk zelf ook op fb (en nee, ook dat controleerde ik niet maar kun je ook gif op innemen). Zie punt 1 en 5 en 7.

En dan zijn er hier die 'alleen een account hebben maar niets er mee doen'. Ja wel, ik heb in de achtertuin een concentratiekamp met verhoor-marteltafel (ook voor kids), maar ik doe er eigenlijk niets mee... Dus maakt het niet uit.
Ik heb nu ruim twee maanden geen Facebook meer en het bevalt prima. Misschien is het wel persoonlijk en heeft het voor mij geen toegevoegde waarde, maar ik kan het zeker aanraden. Mensen (die echt contact willen) gaan je offline benaderen en je krijgt betere gesprekken naar mijn idee.
Tuurlijk krij je betere gesprekken. Je hebt ineens weer iets om over te praten. Het gaat niet langer om het feit of je een facebook bericht hebt gezien maar je kan er nog persoonlijk over gaan vertellen. Enige nadeel is dat je van die groepen hebt die afspreken via facebook waardoor je weer het risico loopt van niet uitgenodigd te worden omdat ze vergeten dat er nog mensen zijn die geen FB gebruiken.
Dit is precies voor mij de enige reden waarom ik Facebook nog gebruik. Eigenlijk wil ik ermee stoppen, maar omdat iedereen erop zit en er vele "evenementen" worden georganiseerd waarbij de uitnodigignen alleen via FB worden verstuurd, ben ik "bang" buiten de boot te vallen als ik er niet meer op zou zitten.

Als ik zie hoeveel tijd ik nu ongemerkt aan Facebook besteed en ik afweeg hoe weinig voldoening ik daar eigenlijk uit haal, dan is het eigenlijk kansloos als je erover nadenkt. Zo zonde van je tijd!

Ik heb twee keer een experiment gedaan om een week lang geen Facebook te gebruiken. Al na 1,5 dag begon ik een stroom emailtjes te ontvangen vanuit Facebook van wat ik allemaal heb gemist 8)7
Anoniem: 399807
@Gitarist28 juli 2016 11:38
En dan...ja... Dan komt het aan op karakter. Durf authentiek te zijn Gitarist. En stop met die rotzooi. Echte vrienden bellen je wel. Of mailen je. De rest zijn kansloze idioten die zo lui zijn, dat als je niet op fb zit, je er toch niet toe doet.

Hierboven staan voorbeelden van mensen die hun account hebben opgezegd. Durf 'early adopter' te zijn van de golf mensen die uiteindelijk allemaal hun account opzeggen.

En wees geen koe om gemelkt te worden voor die 2 miljard winst voor aandeelhouders. Als je echt een gitarist bent, dan heb je een artiesten-inborst. Artiesten, kunstenaars, mensen die creatief zijn zijn doorgaans van een persoonlijkheidstype dat in staat wordt geacht om over hekken heen te kijken.

Je modstatus was 0. Omdat je eerlijk toegeeft waar alle hypocrieten mee worstelen. Buiten de boot vallen. Dat verdient +1 omdat je eerlijk bent. Doe het vandaag nog en laat de mensen die je gaaf vind weten dat je te bereiken bent via dit of dat kanaal. Beter 4 goede vrienden dan 1 miljard potentiële idioten.

Wat fb van je weet, dat zal nog lang in kaart gebracht blijven. Niets aan te doen. Maar je kunt nu de beslissing nemen om authentiek te zijn. Net als je muziek, mogelijk.

Wees geen D-mineur, wees een triomfantelijke C majeur!
Ik snap je reactie "echte vrienden mail je wel" niet.

Je kan op FB iemand net zo goed een normaal bericht sturen als met mail. En andersom kan je met mail net zo goed een bericht van 1 regel sturen.

Is het dan niet gewoon logisch dat mensen liever FB gebruiken? Omdat je contacten nooit outdated zijn, in tegenstelling tot email adressen.
Hoezo nooit outdated? Ik ken mensen die al 4 accounts versleten hebben omdat ze hun wachtwoord niet meer wisten en daarom maar een nieuwe aan hebben gemaakt. Als je die op wilt zoeken zie je niet direct welke hun actieve account is. En als ze jou dan weer een invite sturen, ga je die oude dan weggooien uit je lijst? Dan kun je ook niet meer hun oude berichten zien. Maar als je ze niet weggooit heb je ze dubbel. Leuk he, accounts.

Dat heb je met email nooit. Je oude mailtjes blijven gewoon in je inbox, en mailtjes van iemand die een nieuw account heeft aangemaakt komen daar lekker tussen te staan. En vaak kun je meerdere emailadressen koppelen aan dezelfde contactpersoon. Nee hoor, email is zo slecht nog niet.
Hmm snap je probleem maar heb daar zelf totaal geen last van. Met emails weer wel.
Anoniem: 399807
@Atmosfeer29 juli 2016 10:16
Het is onlogisch omdat het argument ook omgekeerd gebruikt kan worden. Als mailen kan, waarom zou je dan fb gebruiken? En wat geeft de doorslag? Het mensenrecht privacy.

Mensen snappen niet langer dat de default positie dient te zijn: rechten voor gemak.

Want als je niet voor rechten opkomt, dan zit je gemakkelijk in de bak. In de dictatuur. Snappez vous?

Als iemand zo infantiel/achterlijk/imbeciel/hufterig/onnadenkend/stupide etc. is om zijn geliefde vrienden niet een nieuw e-mail adres door te geven en meent dat de opoffering van privacy, de profilering, de tracking en de psychologische manipulatie door gepersonaliseerde advertenties in de weegschaal opweegt tegen het doorgeven van een nieuw e-mail adres, dan...

Wel. Dan...dan ben ik denk ik voor verplichte wettelijke sterilisatie want willen we echt een wereld waarin zulke genen gecontinueerd worden?

En dan wil ik heus niet lullig doen, maar...seriously? Kijk, sommige dingen kun je niet netjes overbrengen. Als iemand zo ultra-dom is...

En dan nog kun je elkaar wel vinden, want een van beide partijen heeft nog wel een adres.

Echte vrienden kennen je NAW. Daar hang je mee met je wang op de bar, zeg maar.
Ik ben het ook met je eens, alhoewel ik er niet dagelijks gebruik van maak als je het niet hebt val je buiten de boot. Mensen organiseren een verjaardagsfeest met een Facebook evenement. Doe je daar niet aan dan wordt je niet uitgenodigd. Facebook is een soort verplichting geworden in onze maatschappij. Best wel eng dat een bedrijf zoveel mensen kan beïnvloeden tegenwoordig.

Net zoals het gebruik van een computer overigens. Ouderen worden nu buitengesloten door geen gebruik te maken van een computer en/of het internet hebben ze moeite met het communiceren met bijvoorbeeld hun werkgever of de overheid. Sterker nog mijn ouders moeten allebei hier aan, zonder internet heb je pech en krijg je je ontslag.

Ik hoop dat zodra zich er een schandaal voordoet, waarbij aan het licht komt wat Facebook daadwerkelijk doet veel mensen er vanaf stappen. Maar dan komt het volgende ding wel weer, sociale media is een krachtig middel het probleem is dat populaire kanalen vaak beperkt zijn tot enkele organisaties.
Echte vrienden die spreek je regelmatig en dan weet je dat er een feestje is.

Daarnaast doe je er zelf aan mee, dus dan support je het alsnog.
Klopt, maar een uitnodiging is zichtbaar voor iedereen, kortom geen privacy n dat geval. Plus ik merkte dat mensen je gingen uitnodigen bij totaal oninteressante evenementen waar anderen dan weer op gingen reageren: 'Ben jij daarin geïnteresseerd?', 'Ben je nog gegaan naar evenement X?' etc..
Dat argument hoor ik vaak, maar is er daadwerkelijk bewijs dat je weer 'goede' gesprekken gaat hebben als je geen Facebook hebt? Volgens mij heb je gewoon goede gesprekken met mensen die je mag. Als een kort Facebook gesprekje een daadwerkelijk goed gesprek vervangt dan was het volgens mij sowieso al geen goede gesprekspartner meer.
Ik heb FB voornamelijk om contact te blijven houden met vrienden over de wereld. Ik heb een tijdje rondgezworven en veel mensen leren kennen, en via FB een hele hoop mensen terug kunnen vinden waar ik geen email of telefoon van had.
Daar had FB voor mij de meeste waarde.
Maar die mensen kan ik offline niet zo makkelijk benaderen :)

[Reactie gewijzigd door marteo op 28 juli 2016 09:13]

Daar wringt nou juist de schoen. Hoeveel contact heb je met die vrienden? Volgens mij noem je nu contact: 'kunnen zien waar de ander zich mee bezighoudt.' Wat i.m.o. niet echt contact onderhouden is. Iedereen gaat door met z'n eigen leven. En tenzij je jaren met elkaar hebt opgetrokken, of familie bent ver weg, dan heb je misschien echt nog iets aan Facebook wat mij betreft. (Lees: Messenger) :)
Ik vind dat ook weer zo'n vreemde reactie. Maakt het uit of je veel of weinig contact hebt met die mensen (die je tijdens je reis ontmoet hebt)? Je hebt tenslotte vrienden in allerlei soorten en maten. Heb jij alleen maar hele goede vrienden en ken je daarnaast niemand? Natuurlijk niet, Je hebt enorm veel mensen die in meer of mindere mate van je afstaan. Soms te ver (fysiek of figuurlijk) dat bellen lastig is maar een facebook berichtje wel even snel kan.
Goed, jij definieert mensen die je op je reis ontmoet al als vrienden, ik niet. En 'even snel een Facebook berichtje sturen' noem ik geen kwaliteitsgesprek of gesprek die je met je vrienden en familie hebt.
M'n punt is dat Facebook zo z'n doel kan hebben zonder dat het in de weg zit van echte gesprekken met goede vrienden. Misschien is Facebook wel helemaal niet bedoelt voor goede vrienden, maar juist voor al het 'overige'. Maar dat betekend niet dat FB nutteloos is.
Ik heb het wel maar doe er echt amper wat mee, ik kijk uiterlijk 2 keer per dag erop.
De app vreet ook echt geen accu daar door, als ik kijk afgelopen 7 dagen 3% accu verbruik.

Als ik kijk wanneer ik zelf iets gepost heb was dit 15 mei, en daar voor 1 januari even met happy new year.
Er staat wel iets meer soms op mijn tijdlijn maar daar ben ik in getagd, maar ik keur als nog de dingen goed die erop mogen(wanneer ik zin heb soms pas 1 of 2 weken later).
Dus op zich actief ben ik er niet mee maar heel af en toe kijken, dus om nou perse weg te gooien hoeft ook niet van mij.
Intussen ben ik al zo'n jaar Facebook-vrij en moet zeggen dat het ook absoluut niet mis!

Volgens mij is het bij veel mensen ook echt een verslaving geworden, als 't maar even kan wordt er op Facebook gekeken. Meest belachelijke wat ik heb gezien was tijdens een cabarat voorstelling (live, niet op tv :p) iemand die op Facebook zat te kijken.. wtf?! 8)7
Ja, hier ook.
Ik heb 2 jaar Facebook actief gebruikt maar vond het steeds minder leuk. Nu heb ik alles verwijderd en het bevalt prima :)!

Ik denk dat Facebook zoals we het nu kennen wel eens oud gaat worden. Je ziet nu al dat het een stuk minder populair is onder jongeren dan voorheen. Facebook zal mee moeten veranderen, het is niet voor niets dat ze andere diensten als WhatsApp en Instagram overnemen.
Ja idd Facebook en ook snapchat constant gebruikt, ik heb beide gebruik amper.
Ik vind leuk soms 1 of 2 keer per dag te kijken(dan z'n 5 min uiterlijk), maar meer niet zie bericht hier boven van mij.

Het leuke is mensen zeuren ja batterij gaat snel leeg, ben al weer door mijn databundel heen.
Ja vind je gek als je overal constant facebook/snapchat dingen kijkt en stuurt, dat vreet erg veel van je bundel en je batterij.
Dan moet je bij ons op kantoor de lunchtafel eens zien. Toen ik er kwam werken (4-5 jaar geleden) werden er gezellige gesprekken gevoerd. Nu zit iedereen naar z'n mobiel te staren. De wereld is er niet socialer op geworden sinds de opkomst van (a-)social media.
Ik heb een tijdje een fake account gehad om er eens rond te kijken. Die heb ik al snel verwijderd en voel me er niet minder gelukkig door. Eerder gelukkiger, het is een fake wereld waar je naar zit te kijken.
Grappig dat er steeds weer mensen trots moeten verkondigen dat ze geen Facebook gebruiken of dat het verwijderen van hun account hun leven zoveel beter heeft gemaakt. Jullie weten toch dat je 99.99% van alles wat je te zien krijgt op Facebook volledig zelf in de hand hebt? Als jij enkel updates wil zien van 1 enkele persoon of pagina, dan kan dat gewoon. Als jouw account je zoveel stress bezorgt, gebruik je het ofwel fout ofwel scheelt er iets aan je vrienden.

Ik blijf het een waardevol medium vinden, ondanks dat tieners er vaak ongezond aan verslaafd zijn. Vooral om contact te houden met familie. Erg fijn om familiefoto's en gebeurtenissen te kunnen zien van familie die aan de andere kant van de wereld woont en dat zo makkelijk kan delen met de rest van de familie en vrienden. Er is geen enkel ander medium dat dat zo makkelijk en toegankelijk maakt.

Privacy blijft een gevoelig aspect, maar zolang je profielinstellingen in orde zijn en je er enkel dingen op zit die je toch met iedereen wil delen vind ik dat geen probleem.

[Reactie gewijzigd door Joecatshoe op 28 juli 2016 09:30]

Dat is het nu net, Facebook upload alles, ook wat jij niet deelt.
Anoniem: 310408
@Finger28 juli 2016 10:02
Dat is het nu net, Facebook upload alles, ook wat jij niet deelt.
Vertel!

Als jij kan bewijzen dat Facebook dingen van mijn smartphone upload zonder dat ik daar toestemming tot heb gegeven heb je scoop van het jaar en ben je op slag wereldberoemd.
Hier (je eerste alinea) heb je natuurlijk in de basis gelijk in, maar aangezien eigenlijk alles 'opt-out' is bij Facebook, moet je heel sterk snoeien in je timeline voordat je alleen ziet wat je wil zien. Ik denk dat niet veel mensen zó bewust met Facebook omgaan.

Met de tweede alinea ben ik het ook wel eens, al moet ik daar wel bij zeggen dat ik ook overspoeld wordt door foto's van vrienden/kennissen die elk wissewasje van hun kinderen op FB zetten of mensen die meteen al hun vakantiefoto's erop zetten. Iets waar ik totaal niet in geïnteresseerd ben.
Een keer een leuke foto van een kind of een paar bijzondere vakantiefoto's zijn interessant, maar vaak is het allemaal te veel.

Om het af te maken, met je derde alinea ben ik het ook geheel eens. Men zou bewuster met FB om moeten gaan en niet klakkeloos alles aan FB koppelen. Ikzelf kom regelmatig websites tegen waar je met je FB account in kan loggen. Dat doe ik zo min mogelijk, gewoon om FB het zo moeilijk mogelijk te maken om mij geheel te kunnen profilen. Waarschijnljik is dat tegen beter weten in, maar goed, zo hou ik nog een klein beetje het gevoel van controle...
In verband met je tweede alinea. Dat kan je dus ook gewoon negeren. Je kan selecteren "Hide Post" of "Unfollow X" en voila, amper tot geen posts meer van die persoon. Als je dat doet krijg je overigens de mogelijkheid om naar je "preferences" te gaan en dit verder aan te passen.
Ik heb dankzij Facebook nu al een slaapplaats op verscheidene locaties in de VS, Chile en Canada. Ik sta dagelijks in contact met die personen en ga ze binnenkort allemaal bezoeken. Ik heb in mijn vriendenlijst niemand die ik nog niet heb ontmoet in het echt.

Facebook vergt wat tijd om goed te zetten, maar het is een uitstekend hulpmiddel om erg sociaal te leven en de wereld ontdekken.
Grappig dat er steeds weer mensen trots moeten verkondigen dat ze geen Facebook gebruiken
Nou, om met Rutte te spreken.. 'Wij zijn met meer.! ''

:) :+
Ik vraag me af hoe deze statistica is opgesteld. Op de Play Store van Google staat 1 miljard downloads (zijn die eigenlijk uniek of per toestel of per account?). Weet iemand hoeveel er dit bij de App Store van Apple zijn? Stel dit zijn er evenveel. Dat zou dan kunnen betekenen dat van elk OS laten we zeggen rond de helft iedere dag 'actief' zijn. En wat betekend actief? Als ik 10 seconden lang door mijn stream scroll, geld dat als 'actief' ? Is in ieder geval iets leuks voor de marketing afdeling om te vertellen.

[Reactie gewijzigd door gelmir op 28 juli 2016 09:56]

de 1 miljard downloads geeft volgens mij aan dat er tussen 1 en 5 miljard downloads zijn, niet dat er 1 miljard downloads zijn.
volgensmij zijn er tig telefoons die fb voorgeinstalleerd hebben en deze actief op de achtergrond draaiend hebben.
Inderdaad, goede marketing van FB. Op Android smartphones staat het standaard geïnstalleerd en is via normale wegen niet te verwijderen. Dit was een van de redenen waarom ik een android smartphone altijd root. Maar op deze manier is het dus niet gek dat er zoveel FB gebruikers zijn op een smartphone. Nu overgestapt naar windows phone waar die gewoon standaard te verwijderen is.
Misschien interessant om eens te kijken op welk OS de meeste FB gebruikers zitten.
Ik heb overigens wel FB, alleen op desktop.
Dat ligt dan aan het merk van je telefoon.
Mijn Huawei Mate 8 is niet bij default voorzien van Facebook, en nog steeds niet overigens, maar dat is een ander verhaal ;-)
Txs, wist ik niet, altijd een Samsung gehad en dacht dat ik van wat kennissen met een Huawei begreep dat FB er niet standaard af te halen was.
Je kunt ook gewoon je accountgegevens niet invullen voor je smartphone app als deze niet verwijderbaar zou zijn.
Dan heb je er ook geen last van qua notiifcaties.
Kun je altijd nog via je browser facebooken.
iedereen heeft t maar over wel of niet facebook gebruiken....

Wat ik veel belangerijker vind is dat het zo ongekend "crispy" blijft reageren met 1 miljard gebruikers per dag!!! ik ben wel benieuwd hoe ze de infra hebben gebouwd waardoor het altijd snel aanvoelt, wat je ook klikt of doet op facebook!
Mark (Zuckerberg) is een ontzettende nerd, als je The Social Network hebt gezien, dan zie je 'hem' ook schreeuwen over het feit dat het absoluut nooit down mag zijn, niet eens een seconde, dat het altijd, voor iedereen, snel moet zijn, etc.
Oftewel, hij wist heel goed waar sites als MySpace en Hyves deels aan ten onder zijn gegaan, die sites zagen er niet uit, en kan niemand ooit als snel hebben omschreven.
Jat is een film. Niet eens geheel juist.
Maar inderdaad, facebook is wel veel soepeler dan andere social media websites.
Ik vind het opzich wel humor hoe mensen zo'n grote afkeer tegen facebook kunnen hebben en daarnaast er nog trost op zijn dat ze geen facebook (meer) gebruiken.
Mooi :)

Het is net hoe je een medium gebruikt, facebook, whatsapp of snapchat zijn prima kanalen om contacten te onderhouden.
Wie je contacten zijn kan je zelf beheren, je timeline kan je redelijk goed zelf sturen (mensen onfollowen die onzin posten etc.).

Persoonlijk gebruik ik het voornamelijk om gemakkelijk events te creeeren om mensen uit te nodigen om mee te gaan naar concert x, vroegâh ging dat in van die enorme mail-kettingen iets waar ik persoonlijk niet meer op zit te wachten :P

Het is net hoe je het gebruikt, beheert en inzet. En ja er zitten veel mensen op die het voor onzin gebruiken ;)
Ik vind het opzich wel humor hoe mensen zo'n grote afkeer tegen facebook kunnen hebben en daarnaast er nog trost op zijn dat ze geen facebook (meer) gebruiken.
Eigenlijk beantwoord je zelf de vraag al. Als je het gebruikt om op de hoogte te willen blijven van familie en vrienden, dan ontkom je bijna niet aan de agressieve manier waarop reclame gepusht wordt.
En als je dan ongeveer hebt uitgevogeld hoe je dit kunt verminderen, heeft FB iets bedacht waardoor er weer meer berichten komen. Daardoor heb ik in ieder geval steeds meer afkeer van FB gekregen en uiteindelijk mijn account verwijderd nadat de privacy voorwaarden werden aangepast begin 2015.
En als je dan ongeveer hebt uitgevogeld hoe je dit kunt verminderen, heeft FB iets bedacht waardoor er weer meer berichten komen. Daardoor heb ik in ieder geval steeds meer afkeer van FB gekregen
Als je de facebook apps niet gebruik krijg je sowieso geen berichten.
Je kunt prima een FB account gebruiken met alleen een browser.
Die app draait toch altijd vrolijk mee op de achtergrond.
Zou dat ook als een actieve user meetellen?
Volgens FB niet, je moet dan echt de app op de voorgrond hebben. Minstens x keer per maand, volgens mij 1x. Nou daar kom je heel makkelijk aan natuurlijk. Dit drijft de cijfertjes iets op, maar neemt nog altijd niet weg dat er echt honderden miljoenen mensen per dag langskomen. (Dat is dat andere cijfer)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 28 juli 2016 13:06]

Anoniem: 627385
@-=bas=-28 juli 2016 08:41
Er is ook een app voor de zombie-status,

de gebruiker kan daarmee zien of hij actief is. 8-)
Ben ook al weer ruim een jaar van sociale platformen weg.
Daarvoor trouwens gelukkig ook al niet zo'n enthousiast gebruiker ervan.
Bevalt prima.
Een praatje of gesprek met mensen in het echte leven - als ze niet net toevallig druk aan het FB'n zijn ;) voegt zoveel meer toe :)

Het voelt als pure geestelijke armoede om de hele dag bezig te zijn via sociale media om de dag wat op te leuken.

In de USA blijkt trouwens na jaren sociale media eenzaamheid onder jongeren groter dan ooit omdat ze daardoor meer moeite hebben om real life contacten aan te gaan en dan met name als ze de schooltijd voorbij zijn.
Je was dus echt verslaafd neem ik aan? Aangezien uit je post blijkt dat je geen praatjes of echte gesprekken had tijdens je Facebook periode. Of viel dat stiekem wel mee ;) Vind het wel altijd apart dit soort verhalen. Volgens mij is nooit bewezen dat Facebook gesprekken echte gesprekken vervangen.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 28 juli 2016 17:37]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee