'Snapchat heeft honderdvijftig miljoen dagelijkse gebruikers'

Snapchat heeft volgens ingewijden rond honderdvijftig miljoen dagelijkse gebruikers. Daarmee ligt het aantal actieve gebruikers ver onder die van concurrenten als Facebook Messenger en WhatsApp, die beide rond een miljard gebruikers hebben.

Snapchat heeft de cijfers niet zelf bekendgemaakt, maar ingewijden hebben gesproken met een verslaggeefster van financieel persbureau Bloomberg. Met het aantal van hondervijftig miljoen loopt Snapchat ver achter bij concurrenten als WhatsApp, Facebook Messenger, WeChat, QQ en Line.

De chat-app is vooral populair bij jongere doelgroepen. Driekwart van de Nederlandse tieners zou Snapchat op de telefoon hebben staan. Snapchat had volgens schattingen van bijna anderhalf jaar geleden bijna 1,5 miljoen actieve gebruikers in Nederland.

Snapchat bestaat inmiddels zo'n vier jaar. Het is al diverse malen in verband gebracht met een overname door diverse grote bedrijven, maar desondanks staat het als bedrijf nog altijd op eigen benen. Snapchat biedt naast chatten met berichten die automatisch snel verdwijnen ook foto- en videofilters.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-06-2016 • 16:29

36

Reacties (36)

36
36
27
2
0
4
Wijzig sortering
Minder gebruikers, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook, waar tegenwoordig vooral 30+ers op zitten is snapchat een echte Tiener app. DE doelgroep voor adverteerders :D
Hoezo, mijn dochter die SC gebruikt, heeft de komende jaren nog geen eigen inkomen. Ik durf toch te verwedden dat 30+ wat meer te besteden heeft dan 20-
Er zit een heel aantrekkelijke groep tussen de 20 en 30 die al werken maar nog thuis wonen en veel meer te besteden hebben dan de gemiddelde 30+er met een dure hypotheek.
Als 20- ben je makkelijker beinvloedbaar, misschien wist je dat niet.
20-'ers hebben idd veel minder te besteden, maar aan een hoop dingen _hoeven_ ze ook geen geld uit te geven (avondeten/hypotheek/auto/GWL/huishouden/meubels etc.).
Dus hebben ze toch genoeg om dingen te kopen die ze "leuk" vinden, of doen hun ouders dat voor hen.
En de dingen die ze leuk vinden, ik ben er zelf niet in thuis, maar dat lijkt me veel specifieker dan waar een 30+'er al zijn geld aan moet _en_ wil uitgeven.
Een producent van (ik noem maar wat) grappige smartphonehoesjes, die duidelijk op jongeren gericht zijn, zal zeer geinteresseerd zijn ook daadwerkelijk bij die leeftijdsgroep bekendheid te ontwikkelen, het maakt hen verder niks uit dat die groep geen pleepapier of auto's koopt. Daar is dus de advertentie mogelijkheid, lijkt mij.
Veel bedrijven richten zich specifiek op een jonge doelgroep die wel wat uit kunnen geven (dmv studentenjobs of al een vast inkomen hebben maar inderdaad nog thuisleven) maar ook gewoon om het feit dat mensen (niet enkel jongeren) zeer vaak geneigd zijn om bij een product/producent te blijven. Dit houdt in dat als je eenmaal een klant hebt kunnen binnenhalen, deze vaak bij je terugkomen. En dit maakt jongeren natuurlijk een uitermate geschikte doelgroep, dit omdat zij vaak nog geen "voorkeur merken" hebben, behalve misschien enkele die zij overnemen uit het gezin. Maak deze personen vertrouwd met je merk, en veel kans dat zij zullen blijven. Dit is een van de redenen waarom veel bedrijven speciale tarieven of acties hebben voor jongeren. Verder is het natuurlijk een heel beïnvloedbare groep, waar de marketing graag gebruik van maakt. Het hoeft zelfs niet zozeer te gaan om echt direct klanten lokken, vaak gaat het ook om merkbekendheid die later wel van pas komt :)
Anoniem: 382732 @themac19832 juni 2016 19:46
DE doelgroep van adverteerders zijn 50-plussers want die hebben geld (vaker een vaste baan, hypotheek voor een groot deel afgelost, kinderen het huis uit, etc...). Maar adverteren op die doelgroep is killing voor je product. Je moet adverteren alsof het voor jongeren is, zodat de 50-plussers zich jong voelen. Het valt vooral op bij de seniorenauto's. Geen weldenkende 20-er (als ze het al kunnen betalen) koopt vrijwillige een vooral praktische wagen met hoge instap. Maar je ziet alleen maar shiny happy 20-ers in reclames voor die auto's....
Geen weldenkende 20-er (als ze het al kunnen betalen) koopt vrijwillige een vooral praktische wagen met hoge instap.
Want een weldenkende 20-er kiest natuurlijk voor een onpraktische wagen? Wat is daar weldenkend aan?
Dit iets is wat vaak verkeerd geïnterpreteerd wordt. Het is niet DE doelgroep voor adverteerders. Het is immers een doelgroep die veel minder te besteden heeft dan andere doelgroepen zoals 30'ers of 50+'ers. Het is alleen wel een doelgroep die heel erg moeilijk is om te bereiken. Men kan gewoon nog niet goed deze doelgroep komen. Er zijn bedrijven die graag willen adverteren, maar deze advertenties wel bij hun doelgroep, de jongeren, willen hebben. Dat is voor veel advertentieboeren lastig. Via Snapchat kun je dus wel een hete grote groep van die moeilijk te bereiken doelgroep bereiken. Als je zou adverteren via Snapchat ben je zo goed als verzekerd dat jouw advertentie bij die doelgroep terecht komt.

Wat ook een misverstand is, is dat deze doelgroep 'helemaal niks te besteden heeft'. Hoewel ze inderdaad niet bij lange na niet zoveel verdienen als mensen die fulltime werken, hebben ze vaak wel bijbaantjes voor een klein inkomen. Als al die jongeren per maand 2 euro aan jouw product besteden, is dat uiteindelijk ook een hoop geld bij elkaar. Daarnaast betaald papa en mama vaker dan je denkt spullen voor hun kinderen. Indien ouders het kunnen veroorloven pronken ze best graag met hoe goed hun kind het wel niet heeft, door bv producten aan te schaffen.
In hoeverre is snapchat een concurrent van facebook messenger en whatsapp? Naar mijn mening is het toch echt een ander concept, foto's en korte filmpjes die weer verdwijnen. Op facebook messenger en whatsapp heb je meer gesprekken.
De populariteit van snapchat heeft ook te maken met de grote hoeveelheid naakt die wordt aangeboden. Doet het altijd goed onder de puberende medemens. Deed het in ieder geval wel bij mij toen ik die leeftijd had.
Je kan ook chatten net als Facebook Messenger en Whatsapp. Alleen de berichten worden dus "verwijderd" nadat je het gelezen hebt.

Ik merk dat vooral de Stories functionaliteit populair is. Wat vroeger allemaal op Facebook werd gegooid, wordt nu als Snapchat Story geplaatst. Facebook blijft over voor de 'belangrijkere' status updates.
Volgens mij wordt facebook niet veel gebruikt voor belangrijke zaken. Facebook wordt steeds meer een feed van onzin-filmpjes. Belangrijke zaken worden denk ik steeds meer via whatsappgroepen meegedeeld. Dit is tenminste het beeld dat ik als 'tiener' ervan heb.
Anoniem: 636203 2 juni 2016 17:06
Facebook Messenger gebruik ik liever niet, want wie weet wat Facebook met je berichten doet. Zeker na dit soort berichten gebruik ik liever WhatsApp met End-to-End Encryption. Alleen als het niet anders kan gebruik ik Facebook Messenger. Die 1 miljard downloads zeggen dus feitelijk niets, het gaat er om hoe vaak je het gebruikt.
WhatsApp is overgekocht door Facebook. Als je Facebook niet vertrouwd moet je WhatsApp ook niet vertrouwen. Hun end-to-end encryptie staat of valt met hoever je hun op hun woord geloofd tenzij er een externe audit gedaan word.
Overigens kan ik je al proefondervindelijk zeggen dat Facebook kijkt met wie je chat op Whatsapp aangezien Facebook personen aanduid als mogelijke kennis die ik enkel op Whatsapp gesproken had.
Overigens kan ik je al proefondervindelijk zeggen dat Facebook kijkt met wie je chat op Whatsapp aangezien Facebook personen aanduid als mogelijke kennis die ik enkel op Whatsapp gesproken had.

Meer waarschijnlijk is, dat die gesprekspartners minder strak met hun privacy omgaan dan jij :)
Anoniem: 636203 @sprankel3 juni 2016 10:49
Klopt, maar ik heb nog een indicaties dat het onveilig is. Van Messenger weet ik ZEKER dat het onveilig is.
In mijn eigen kennissenkring (35 plussers) bemerk ik ineens een opmars van Snapchat gebruikers die het gebruiken als fotobewerking. En dan weer die foto appen in de groepsapp. Ik voel een nieuwe app aankomen voor jongeren, nu deze ook al door "bejaarden" gebruikt wordt :P .
De ouders worden gewoon uitgesloten van de stories. Dat Is dus niet zo een groot probleem.
Zo, dat valt even tegen. Maar wel een doelgroep die veel doet kopen in de app, dus dat is weer fijn voor ze.
Vind je dat tegenvallen? Je weet wat de app eigenlijk 'alleen maar' doet toch? :P

En Snapchat heeft geen in-app aankopen. Dat werd te weinig gebruikt.

Ah wat leuk, wat is hier ongewenst aan? LOL 8)7

[Reactie gewijzigd door Luca op 22 juli 2024 19:15]

Incorrect.
De ingame aankopen van snapchat is het nogmaals kunnen afspelen van een snapchat foto of filmpje
Echt? Ik ging zoeken en kwam dit artikel tegen. Komt uit 22 april 2016, vrij recent dus.
Tucked away in last night’s update that expands its popular face swapping option to include the ability to let people switch faces with their photo roll, Snapchat ditched its latest monetization of selling replays. Now users can replay snaps for free.
Fout, je kan standaard snaps opnieuw afspelen.

De in-app aankopen zijn de extra layers die je over een snapfoto kan plakken zoals een eng gezicht of een clownsmasker, ...

Edit: ik heb zonet nog eens naar de layers gekeken en hier staat bij mij momenteel geen enkele meer tussen waarvoor je moet betalen

[Reactie gewijzigd door ruben06 op 22 juli 2024 19:15]

Snapchat is niet te vergelijken met Facebook of Whatsapp eigenlijk.Ik vind het nog best veel eerlijk gezegd (1.5 mln in NL!)
Snap niet dat het vergeleken word met facebook en whatsapp. snapchat hoe het ook klinkt. is niet echt een messaging app. het lijkt nog meer op twitter.
Anoniem: 382732 2 juni 2016 19:48
Ik snap trouwens niet waarom dit soort dingen altijd met anderen wordt vergeleken die iets anders doen. De meeste social media apps kunnen prima naast elkaar bestaan. Als 1 miljoen mensen pasta lekker vinden en 1,5 miljoen mensen houden van aardappels, is pasta dan mislukt?
Snapchat is een gevaarlijk medium. Zouden ze moeten verbieden. Het mooie is dat als je een account verwijderd dat het nu 30 dagen inactief is i.p.v meteen verwijderd. Zo kan snapchat o.a KP opsporen, enzovoort. Ben nooit een voorstander geweest van Snap en Periscope. Nadeel is dat de foto's niet op de server staan, maar dat is een ander detail. Blijft een verschrikkelijk gevaarlijke medium voor kinderen. Die denken: "ach, de foto's worden toch verwijderd na 10 seconden." maar snapchat is al jaren te hacken met foto's opslaan, enzovoort. Technologie en kinderen/tieners. Altijd een grijs gebied. :| 8)7

[Reactie gewijzigd door Ivysaur op 22 juli 2024 19:15]

Gevaarlijk? We kunnen het ook omdraaien, als we stoppen met moeilijk doen om een naaktfototje dan is het probleem eigenlijk al opgelost, je zou het eigenlijk een kunstmatig probleem kunnen noemen.
Dat anderen moeilijk doen over naaktfoto's, IS juist het probleem.
Naaktfoto's zelf idd niet, maar hoe ziek de samenleving daarop reageert.

Bijvoorbeeld, als je een tekening maakt, van kinderen die worden doodgemarteld is dat legaal*.
Maar als het een verder vredig tafereel is, maar erotisch getint, met figuren die als minderjarig zouden _kunnen_ worden gezien, is het strafbaar*. Zo seksueel onderdrukt is deze samenleving.

Als je als nietsvermoedend kind n naaktfoto maakt die (op eoa manier) bij derden belandt, krijg je ongevraagd de shit van die omgeving over je heen, word je gepest op school of zelfs gestalkt/aangerand etc..
Of het nou een kunstmatige oorzaak heeft of niet, dat zijn reele gevolgen.
Al leer je zo wel een hoop over grenzen, over je medemens, en hoe je daartoe (seksueel/lichamelijk) te verhouden.
...ok, dit was wel heel offtopic :)

* toch? Ik ben geen jurist
Bijvoorbeeld, als je een tekening maakt, van kinderen die worden doodgemarteld is dat legaal*.
Mits het kind gekleed is natuurlijk.
Maar als het een verder vredig tafereel is, maar erotisch getint, met figuren die als minderjarig zouden _kunnen_ worden gezien, is het strafbaar*. Zo seksueel onderdrukt is deze samenleving.
Nee, volgens mij moet het onderwerp wel daadwerkelijk minderjarig zijn. De andere kant is veel vager: Volgens mij worden blootfoto's ook onder kinderporno geschaard.

Ik durf best zo ver te gaan dat de definitie van kinderporno beperkt moet worden tot vastgelegd misbruik. Waardoor allerlei suffe snapchat-plaatjes daar ronduit buiten vallen.
Moeilijk doen? KP is anders wel een issue. Kinderen/tieners die denken dat ze met kinderen/tieners snappen of op snapchat hebben, vervolgens dol worden gemaakt, fotootjes of filmpjes sturen en de hele heisa begint. Maar goed dat is iets voor het snapchat team om over na te denken, en wellicht ook iets voor de politiek. onderwijs en ouders. En een ander voordeel is dat de nieuwe generatie kinderen/tieners steeds slimmer omgaan met technologische vooruitgang en wat er allemaal daar bij hoort.
Als ze ook is een app uitbrengen voor de kleinere platformen zoals W10M dan heb ik mijn apps compleet. Maar nee ze verwijderen een goed gemaakte app(wp8.1) uit de Windows store :( en vervangen het met niks. Je zou bijna zeggen dat google er zich mee bemoeit }> |:(
De reden inderdaad dat mijn vriendenkring nog niet W10M gebruiken. Alle andere populaire apps zijn er nu wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.