Waarom moet je mee innoveren? Een school hoort niet te innoveren. Een onderwijsinstituut dient kennis over te brengen aan de ontvangers. Dat is haar kerntaak.
Gezellig leuk meedoen met wat corporaties willen en wat die de samenleving in duwen is niet het doel van les geven. En het levert geen wezenlijk voordeel op om meer energie te gebruiken en allerlei gadgets door een scherm op te hangen i.p.v. een schoolbord en verregaand ICT te integreren. Die acceptatie leidt bij je studenten, die, zoals je aangeeft, minder in staat zijn gevolgen van daden te overzien, tot een algehele sfeer met acceptatie van alles wat ICT is. Wat geaccepteerd wordt, zeker als een school er in mee gaat en het propageert, leidt onherroepelijk tot misbruik.
Maar er is een enorm verschil in misbruik tussen ouderwets pesten en cyber pesten. Als een meisje in een dom moment een naaktfoto maakt en die gaat rond, dan is ze het pispaaltje voor niet alleen de hele school, maar ook via via, de samenleving als geheel met een beetje pech.
Als leraar zou je dat moeten snappen.
Ik vind het vreemd dat je als leraar geen wezenlijk verschil ziet tussen fysieke klappen en wat ICT als nieuwe technologie mogelijk maakt. Daarom zou een school bedoeld als veilige omgeving niet ICT moeten stimuleren en doen alsof dat net als de technologie van klappen op het schoolplein hetzelfde is.
Als kids nog niet volwassen genoeg zijn om er mee om te gaan, waarom sta je dan gadgets toe in je klaslokaal? Die zouden op school verboden moeten zijn, maar je laat die kinderen wel uitgebreid zonder enige terughoudendheid in de pauzes massaal met die dingen spelen. Een school zou gadget-vrij moeten zijn. Wat buiten de juridische afbakening van het school terrein gebeurt, daar kun je niets aan doen.
Ik denk dat het opvoedkundig onverdedigbaar is dat je je enerzijds zogenaamd zorgen maakt over cyber pesten en aanverwante problemen, maar wel uitstraalt dat ICT in de school volkomen op zijn plek is, vooral als je snapt dat kids gevolgen niet overzien.
In mijn tijd was het dan heel simpel. Als je niet volwassen genoeg bent om met iets om te gaan, dan werd het je verboden. Maar ik denk dat leraren tegenwoordig niet streng durven zijn of bang zijn voor het uitdragen van zekere normen. En op basis van welke waarde je dat doet kan me niet schelen. Maar je kunt zoals je aangeeft dseze problemen niet oplossen als je toestaat dat kids gadgets meenemen en fysiek uit hun zak halen om te gebruiken.
Misschien wil de school 'in het midden van de samenleving staan'. Maar dat komt met een bijzondere veel verder gaande verantwoordelijkheid dan ' de ouders voeden de kids op, wij geven les en strooien nog enkele normen en waarden in de mix en daar houd het op'.

Als een school modern wil doen om het modern doen, of vanuit een financiële prikkel tot meer leerlingen wil komen door ze te verleiden met een moderne inrichting met veel projectors en andere hi-tech, dan ontslaat dat de school niet van de verantwoordelijkheid tot een veilige omgeving.
In mijn tijd mocht je een walkman bij je hebben, prima, maar hij kwam tijdens de les niet uit je tas. Dat moet ook gelden voor gadgets.
Scholen dienen ICT-hygiene bij te brengen. Ofwel de mentale achtergrond waartegen een ICT gadget gebruikt mag worden. We hebben tafelmanieren, we hebben manieren voor de publieke ruimte en op school hoor je je te concentreren op je schoolwerk en in die mentale zone te verkeren. Afleiding door een constante stroom berichtjes in de pauze leidt af tijdens de les.
ICT schaalt alles op, dus misbruik en pesten schalen mee op. De gevolgen zijn veel groter en gaan soms nooit meer weg, zoals een gedeelde foto.
Als vroeger iemand een ander op het school terrein de hersens insloeg, dan was de school aansprakelijk want de leraren dienen toezicht te houden. Dan was er de schoolinspectie en die deed onderzoek.
Als een kind een foto deelt van een ander tegen de regels, dan zie ik dat als de verantwoordelijkheid van de school. Of je nu met een stoel een ander mept of een whatsapp verstuurt of een bericht met foto in een andere app, het is hetzelfde.
Ik denk dat leraren wat minder modern moeten zijn. Een school moet een bastion zijn van gematigdheid en technorealisme. Het is niet bedoeld om technologie te stuwen of dat doen omdat we als land een kenniseconomie willen zijn. Als TU Delft ICT integreert in bepaalde opleidingen dan is dat begrijpelijk. Maar algemene scholing moet een licht conservatief anker hebben en zich niet laten meeslepen door te snelle ingevoerde technologie.
Het is duidelijk dat ICT in handen van kinderen wier hersens nog niet volledig ontwikkelt zijn tot daden overzienende jongvolwassenen gevaarlijk is op zowel korte als lange termijn.
Tijd dat leraren mee eigen mentale hygiëne ontwikkelen. Als leraar moet je een voorbeeld zijn van normen en waarden. Een leraar zou niet zijn GSM openlijk moeten tonen. Leraren dienen verplichte cursussen technorealsime te volgen als het aan mij zou liggen.
Ik ben wel klaar met leraren die gelaten verzuchten dat er allerlei vervelende vormen van misbruik ontstaan in en rond de school maar niet snappen dat zij zelf actief bijdragen aan het implementeren van ICT in scholen.