KPN verwacht eind dit jaar te voldoen aan de kredietregels die de Wet op het financieel toezicht voorschrijft voor de telecomsector. Volgens de provider is er momenteel een overgangsperiode. KPN reageert daarmee op de kritiek op 'woekerrentes'.
KPN zegt samen te werken met de Autoriteit Financiële Markten voor de implementatie van de Wet op het financieel toezicht. In aanloop naar deze implementatie claimt KPN 'het gehele aanbod en de achterliggende systemen aan te passen'. Het telecombedrijf vindt dat het 'niet zinvol' is om het huidige aanbod aan de kredietregels van de Wft te toetsen.
KPN reageert daarmee op kritiek van 'massaclaimspecialist' ConsumentenClaim. Dat bedrijf stelt dat KPN 'woekerrentes' hanteert. ConsumentenClaim verwijst daarvoor naar KPN's all-in-abonnementen die inclusief smartphone aangeboden worden en waarbij KPN klanten tot tien euro te veel in rekening zou brengen. ConsumentenClaim stelt gebruikers in staat te berekenen hoeveel rente KPN te veel vraagt bij zijn combinatieabonnementen.
Hoewel KPN de claim weerspreekt, heeft het wel zijn aanbod aangepast na hier door ConsumentenClaim op gewezen te zijn. "De telecomprovider voldoet nog steeds niet aan alle regels, aangezien zij de hoogte van de rente die in rekening wordt gebracht niet vermeldt", stelt ConsumentenClaim. Klanten zouden daarom het teveel aan betaalde rente kunnen terugvragen. KPN verwijst naar de minister van Financiën en de AFM voor een bevestiging dat er sprake is van een overgangssituatie.
De mobiele abonnementen met toestel gaan onder de Wet op het financieel toezicht vallen, omdat minister Dijsselbloem en de providers het niet eens konden worden over een gedragscode. In 2014 besliste de Hoge Raad dat een abonnement met 'gratis' telefoon in veel gevallen als koop op afbetaling geldt, waardoor de kredietregels van toepassing zijn. Een van de gevolgen is dat providers een inkomenstoets moeten doen.