Deurwaarders zouden namens mobiele providers al een tijdje geen beslag leggen op bezittingen van mensen die hun mobiele abonnement niet betalen. De reden is een uitspraak van de Hoge Raad dat een abonnement met 'gratis' toestel moet worden gezien als een aankoop op afbetaling.
Door de beslissing van de Hoge Raad vorig jaar denken providers dat als klanten de rekeningen gaan aanvechten, de kantonrechter het abonnement nietig verklaart en ze hun geld hoe dan ook niet krijgen, meldt radiozender BNR op basis van uitspraken van de voorzitter van deurwaardersvereniging KBVG. "Sinds de uitspraak van de Hoge Raad vanaf midden vorig jaar gaat er geen enkele zaak meer naar de rechter. Telecomaanbieders zijn door de uitspraak van de Hoge Raad niet zeker of hun vordering wel slaagt."
Voorheen verkochten providers abonnementen met zogenaamd een 'gratis telefoon', terwijl in feite klanten een onbekend bedrag extra moeten betalen als afbetaling voor het toestel. Omdat het hierbij volgens de Hoge Raad gaat om koop op afbetaling, gelden de daarvoor bestemde wettelijke regels. Omdat de abonnementen met gratis telefoons in veel gevallen niet duidelijk maakten wat de kosten van de telefoon zouden zijn, voldoen ze niet aan de regels. Daardoor zou de rechter het abonnement ongeldig kunnen verklaren, waardoor klanten dus niet hoeven te betalen.
Het aantal zaken dat op deze manier blijft liggen loopt in de tienduizenden, wat erop wijst dat er tienduizenden mensen zijn die nu hun mobiele abonnement niet betalen zonder dat providers er iets aan doen.
De uitspraak van de Hoge Raad heeft meer gevolgen gehad. Zo is er regelgeving in de maak die providers verplicht om te melden hoeveel een toestel kost per maand. Ook zouden providers zelfs mogelijk een inkomenstoets moeten doen bij het afsluiten van een abonnement, hoewel dat mogelijk niet doorgaat. Deze situatie geldt niet meer bij nieuwe abonnementen van alle providers. Daarbij is het inmiddels duidelijk hoeveel mensen bijbetalen voor het toestel.
Update, 10:46 Vodafone-woordvoerder Jasper Koek bevestigt tegenover Tweakers niet dat deurwaarders gestopt zijn met beslag leggen, maar zegt alleen dat er een 'juridische discussie' gaande is. "Dat doet niets af aan het feit dat als je een product koopt of een dienst gebruikt, je daarvoor moet betalen. Dat is bij een telefoonabonnement niet anders. De uitspraak van de Hoge Raad dat een toestel bij een telefoonabonnement met toestel gezien moet worden als 'koop op afbetaling', verandert daar wat ons betreft niets aan. We hebben er alle vertrouwen in dat de rechter die zich daar nu over buigt, daar net zo over denkt."
Update 2, 11:29: KPN ontkent dat het gestopt is met incassoprocedures. "Het klopt inderdaad dat kantonrechters een aantal zaken aanhouden omdat er opnieuw prejudiciële vragen aan de Hoge Raad zijn gesteld", aldus woordvoerder Stefan Simons. "Het gaat om de praktische uitwerking van de uitspraak. Daardoor ontstaat vertraging in sommige incassoprocedures."
Update, 13:21: T-Mobiles reactie wijst erop dat de provider niet worstelt met dit probleem. "Onze klanten hebben bewust gekozen voor een bepaalde service al dan niet in combinatie met een telefoontoestel voor een bepaald bedrag per maand", aldus woordvoerder Kathleen Loods. "Klanten die deze producten en of diensten hebben afgenomen, dienen daar uiteraard gewoon voor te betalen. Bij T-Mobile zijn de kosten van de abonnementen transparant en kunnen klanten goed zien wat zij betalen voor service en toestel. De klant kan kiezen of hij zijn toestel direct of in termijnen wil betalen."