De Hoge Raad heeft bepaald dat wanneer de rechter een overeenkomst voor de koop van een toestel bij een all-in-abonnement vernietigt, de consument het toestel terug kan geven. De provider moet dan vervolgens het betaalde bedrag terugbetalen.
In de uitspraak beantwoordt de Hoge Raad een aantal vragen van een lagere Nederlandse rechter over de gevolgen van de vernietiging van een kredietovereenkomst bij de koop van een all-in-abonnement. In een eerdere uitspraak uit 2014 stelde de hoogste Nederlandse rechter al vast dat bij abonnementen met een 'gratis' toestel eigenlijk sprake is van koop op afbetaling. Daaruit vloeide voort dat de rechter de overeenkomst kan vernietigen, als een consument een dergelijk abonnement heeft afgesloten.
In de huidige uitspraak stelt de Hoge Raad dat dit in de praktijk betekent dat de consument het verkregen toestel terug moet geven en dat de provider het voor het toestel betaalde bedrag moet terugstorten. De telefoon mag ingeleverd worden in de staat waarop hij zich op het moment van teruggave bevindt, dus ook met de nodige krassen en beschadigingen. De Hoge Raad bepaalt verder dat de consument ook geen vergoeding verschuldigd is voor het gebruik van de telefoon. Ook stelt de rechter dat providers de wet overtreden door een all-in-prijs te noemen, waardoor het voor de consument niet duidelijk is welke prijs nu daadwerkelijk voor het toestel wordt betaald.
Volgens de organisatie ConsumentenClaim, dat gespecialiseerd is in 'massaclaims', kunnen gebruikers die door een all-in-abonnement in de financiële problemen zijn gekomen gebruikmaken van de recente uitspraak. Dit zou ook gelden voor personen die na afloop van het abonnement nog steeds de volle prijs betalen. Het is de vraag hoeveel personen daadwerkelijk van de uitspraak zullen profiteren, gezien het feit dat providers inmiddels hun prijsbeleid hebben aangepast en vooraf meer duidelijke informatie verschaffen. ConsumentenClaim onderzoekt nog voor welke telefoonabonnementen de uitspraak precies relevant is en welke consumentengroepen nog meer daarvan kunnen profiteren.
Op basis van de uitspraak van de Hoge Raad uit 2014 wilde de stichting Consument en Telecomsector eind vorig jaar een claim indienen bij de providers, die 'gratis' toestellen verkochten. De organisatie startte daarvoor de 'AfzetAbbo'-actie, waar zich volgens de website 2930 deelnemers voor hebben aangemeld.