ConsumentenClaim heeft dinsdag providers T-Mobile en Vodafone gedagvaard. Daarmee wil de organisatie via de rechter bereiken dat zij klanten compenseren die te veel voor hun toestel hebben betaald. Met KPN wordt buiten de rechter om naar een oplossing gezocht.
ConsumentenClaim is van mening dat de gedagvaarde providers klanten hebben misleid door hun een all-inabonnement te verkopen, waardoor zij werden opgezadeld met een krediet. Dat schrijft de organisatie in een persbericht. Ook zouden de providers klanten hebben laten doorbetalen nadat het krediet was afgelost. KPN is in gesprek met ConsumentenClaim en de Consumentenbond, zo laat een woordvoerder van de bond aan de NOS weten. T-Mobile en Vodafone zouden ook welkom zijn, maar hebben zich tot nu toe niet bereid getoond om tot een regeling te komen, aldus de woordvoerder.
ConsumentenClaim baseert zich bij de actie op twee uitspraken van de Hoge Raad, waarin is bepaald dat bij abonnementen met een 'gratis' toestel eigenlijk sprake is van koop op afbetaling en dat consumenten die een dergelijk toestel op een later tijdstip weer inleveren recht hebben op teruggave van het betaalde bedrag. Volgens de organisatie komt het vaak voor dat klanten ook na het verlengen van hun contract geen nieuw toestel uitkiezen, waardoor zij voor de oude telefoon blijven betalen. Dit zou bij twaalf procent van de klanten het geval zijn, waardoor inmiddels bijna een miljoen klanten te veel zouden hebben betaald. De bedragen die de klanten op deze manier betalen, liggen tussen de twintig en dertig euro per maand.
Vodafone laat in een schriftelijke reactie aan Tweakers weten dat het bedrijf 'altijd transparant is geweest over maandelijkse kosten tegenover klanten'. Ook zou de uitspraak van de Hoge Raad van toepassing zijn op een specifieke situatie, waardoor het te vroeg is om te stellen dat deze op alle klanten van toepassing zou zijn. T-Mobile stelt, eveneens in een schriftelijke reactie, dat de dagvaarding is ontvangen en dat de klacht uitgezocht wordt. Deze zou tot nu toe niet bij de provider bekend zijn geweest. 'Klanten leggen een klacht eerst voor aan de provider voordat zij naar de rechter stappen', voegt T-Mobile daaraan toe.
ConsumentenClaim stelde in juli dat KPN 'woekerrentes' hanteerde. De provider wees dit van de hand, maar voerde toch enkele aanpassingen aan zijn site door. Later die maand werd ook een ander aanbod op de site op sommatie van de Consumentenbond aangepast. De provider wil eind dit jaar voldoen aan de kredietregels die staan in de Wet op het financieel toezicht.
Update, 11:24: Reactie T-Mobile toegevoegd.