Het afsluiten van een abonnement in combinatie met korting op een toestel zal op korte termijn veel moeilijker worden. Dat zeggen de Nederlandse mobiele providers. Ze willen of kunnen niet zeggen of ze het blijven doen.
Het aanschaffen van een telefoon met veel korting zal moeilijker worden, omdat die korting voortaan zal gelden als een lening. Bovendien moeten klanten veel vragen beantwoorden over onder meer hun inkomen, hypotheek en gezinssituatie voordat ze een toestel in combinatie met een abonnement mogen aanschaffen. Dat gebeurt omdat minister Jeroen Dijsselbloem van Financien heeft bepaald dat hij geen uitzondering maakt voor telecomproviders in de wetgeving over kredietverlening.
Providers moeten een vergunning gaan krijgen voordat ze kortingen op toestellen mogen geven. En dat is niet de enige hobbel, zegt Vodafone. "Een telecombedrijf dat besluit om door te gaan met het aanbieden van telefoons i.c.m. een abonnement in zijn huidige vorm, zal significante aanpassingen moeten doen die uiterst kostbaar zijn. Zo moeten telecombedrijven hun organisatiestructuur, interne processen en systemen, marketing etc. allemaal aanpassen. Voor consumenten wordt het afsluiten van abonnementen omslachtiger en innovatie minder toegankelijk."
Net als Vodafone is KPN teleurgesteld over de beslissing, zegt de provider in een statement tegen Tweakers. "De sector is van mening dat de verplichtingen die de Wet oplegt disproportioneel zijn voor de telecomsector maar vooral ook voor de consument. De consument gaat bij het afsluiten van een telefoonabonnement onder andere geconfronteerd worden met een BKR-registratie en hij zal privacygevoelige informatie moeten gaan verstrekken zoals inkomen, huur en hypotheeklasten."
T-Mobile noemt het standpunt van Dijsselbloem 'jammer'. "Terwijl er veel pragmatischer maatregelen te bedenken zijn om de consument te beschermen tegen schulden en overkreditering zonder de vele neveneffecten van deze wet. T-Mobile vermoedt dat de toepassing van deze wet het kopen van een abonnement in combinatie met een toestel voor de consument veel complexer maakt."
De providers hebben niet geantwoord op de vraag of ze gaan stoppen met het aanbieden van kortingen op telefoons bij een abonnement. Het is niet ondenkbaar dat ze bang zijn dat de Autoriteit Consument en Markt zulke uitspraken als overtreding zou kunnen zien van eerdere afspraken om concurrenten op geen enkele wijze in te lichten over toekomstige stappen.