Sony is akkoord gegaan met een schikking in de zaak over het verwijderen van Linux-ondersteuning op de PlayStation 3. Amerikaanse bezitters van de console die Linux op het apparaat gebruikten, komen in aanmerking voor een teruggave van 55 dollar.
De schikking betreft alleen personen in de Verenigde Staten die de 'fat' PS3 hebben aangeschaft tussen 1 november 2006 en 1 april 2010. Naast de teruggave van 55 dollar, komen mensen die de console kochten vanwege de mogelijkheid een alternatief besturingssysteem te draaien, in aanmerking voor een extra bedrag van 9 dollar. Onderdeel van de schikking is verder dat Sony de advocaatkosten van de class action suit voor zijn rekening neemt, een bedrag van 2,25 miljoen dollar. De rechter moet de voorwaarden nog goedkeuren, schrijft Ars Technica.
Gamers die gebruik willen maken van de regeling, moeten een eed afleggen dat ze inderdaad Linux gebruikten en bewijs overhandigen voor het gebruik van het alternatieve besturingssysteem. Sony belooft klanten op de hoogte te brengen van de schikking via advertenties en e-mails. Het bedrijf beschikt over e-mailadressen van klanten via zijn PlayStation Network.
Met de schikking komt een einde aan een jarenlange zaak over Linux op de PS3. In tegenstelling tot bij de latere 'slim'-versies hadden gebruikers bij het eerste 'fat'-model een 'install other OS'-optie. Daarmee konden ze Linux installeren op de harde schijf van de console en het opensource-besturingssysteem gebruiken. In 2010 bracht Sony een firmwareversie uit die de Linux-optie uit de PS3 haalde. Gebruikers konden de update negeren, maar konden daarna niet meer van het PlayStation Network gebruikmaken. Daarop begonnen enkele bezitters een class action suit om genoegdoening te eisen.