Sony schikt in zaak over Linux voor PS3

Sony is akkoord gegaan met een schikking in de zaak over het verwijderen van Linux-ondersteuning op de PlayStation 3. Amerikaanse bezitters van de console die Linux op het apparaat gebruikten, komen in aanmerking voor een teruggave van 55 dollar.

De schikking betreft alleen personen in de Verenigde Staten die de 'fat' PS3 hebben aangeschaft tussen 1 november 2006 en 1 april 2010. Naast de teruggave van 55 dollar, komen mensen die de console kochten vanwege de mogelijkheid een alternatief besturingssysteem te draaien, in aanmerking voor een extra bedrag van 9 dollar. Onderdeel van de schikking is verder dat Sony de advocaatkosten van de class action suit voor zijn rekening neemt, een bedrag van 2,25 miljoen dollar. De rechter moet de voorwaarden nog goedkeuren, schrijft Ars Technica.

Gamers die gebruik willen maken van de regeling, moeten een eed afleggen dat ze inderdaad Linux gebruikten en bewijs overhandigen voor het gebruik van het alternatieve besturingssysteem. Sony belooft klanten op de hoogte te brengen van de schikking via advertenties en e-mails. Het bedrijf beschikt over e-mailadressen van klanten via zijn PlayStation Network.

Met de schikking komt een einde aan een jarenlange zaak over Linux op de PS3. In tegenstelling tot bij de latere 'slim'-versies hadden gebruikers bij het eerste 'fat'-model een 'install other OS'-optie. Daarmee konden ze Linux installeren op de harde schijf van de console en het opensource-besturingssysteem gebruiken. In 2010 bracht Sony een firmwareversie uit die de Linux-optie uit de PS3 haalde. Gebruikers konden de update negeren, maar konden daarna niet meer van het PlayStation Network gebruikmaken. Daarop begonnen enkele bezitters een class action suit om genoegdoening te eisen.

PS3 Other OS

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-06-2016 • 11:46

120

Reacties (120)

120
119
65
7
1
46
Wijzig sortering
De meeste mensen vergeten dat sony ook een groot belasting voordeel hadden gekregen door de PS3 als een PC te verkopen. Dus sony had miljoenen wist gemaakt door eigenlijk de belasting te ontduiken..

De exacte bron kan ik niet meer vinden maar nog wel een verwijzing er naar:
http://web.archive.org/we...-sony-dodges-euro-tax-men

Daarom is de uitspraak alleen maar geldig in de VS en niet wereldwijd, omdat ze in Europa hogere invoerrechten op nahouden.
Dat zal ze in hindsight niet veel hebben opgeleverd. Het verwijderen van de OtherOS feature heeft bij hackers kwaad bloed gezet omdat ze hun eigen code niet meer konden draaien, dus werd de aanval op de PS3 geopend. Met succes. Hadden ze dit niet gedaan, dan heb je kans dat de PS3 ongeschonden door het leven kon gaan. De 'goede' crackers hebben geen interesse in piraterij, ze willen gewoon hun eigen code draaien. Op de PS3 kon dat gewoon.

Nu.nl meldt dat OtherOS werd verwijderd omdat de feature een exploit bevatte waarmee de PS3 bloot kwam te liggen, maar dat klopt niet. OtherOS werd verwijderd in firmware v3.21, de ECDSA randomfail werd daarna gevonden (omdat OtherOS was verwijderd) en gepubliceerd, gepatcht na 3.55.

Om de zaak nog wat extra gewicht te geven heeft deze kwestie dus ook een langslepende class action veroorzaakt. Zoals ik dit zie, de grootste epic fail van Sony tot nu toe.
Erg goede toevoeging aan de discussie/het verhaal.

Wellicht dat zij voor de launch de Linux mogelijkheid hadden, om belasting te ontwijken.
Daarna de feature eruit slopen, omdat het namelijk niets oplevert aan extra controllers + game inkomsten.
Uhm , 10 jaar geleden hebben ze een functie teruggedraaid waar ze gebruikers lekker mee hebben gemaakt. Hoewel het er ongetwijfeld niet veel waren, zijn er mensen geweest die de keuze voor een ps3 maakte omdat ze er de mogelijkheid hadden een aangepaste linux versie ( met home media functies ) op te draaien.
Die functie werd gebruikt om de console aan de man te brengen. Het is niet zo gek dat een groep mensen het erg vervelend vonden toen die functie werd teruggedraaid.

"Sony geeft je een hand en men plukt het kaal."
Nee Sony verkoopt je product X met features en maakt vervolgens een van die features ongedaan.
Als je een een auto koopt en vervolgens komt de leverancier met de opmerking: maar neens de wielen horen niet bij dat product en die nemen we terug, zou je dan ook zo reageren?
Ik ben het eens met je verhaal. Goed dat dit zo alsnog wordt 'opgelost'. Wel vind ik het bedrag van $55 best hoog! Ik weet niet hoe ze daarop gekomen zijn, maar de mensen kunnen daarover in ieder geval niet klagen lijkt mij :9
Dat is 9,1% van het aankoopbedrag, de launch PS3 kostte $599. Vind het wel meevallen hoe hoog dat bedrag is.
Alsnog vind ik dat vrij hoog. Maar goed als je de launchprijs in ogenschouw neemt dan klinkt het al wat aannemelijker. Mensen die hem eind 2009 / medio 2010 hebben gekocht in een aanbieding voor zo'n 300-350 dollar zullen dan wel in hun handjes mogen klappen.

De enige reden dat ik dit aanhaalde is trouwens dat ik altijd het gevoel heb dat dit soort (niet ingecalculeerd) 'verliezen' uiteindelijk toch worden betaald door ons, de consument. Wie weet wordt PSN+ binnenkort 55 euro voor een jaar :/
OtherOS werd 1 april 2010 eruit gesloopt en in september 2009 kwam de Slim, die miste ondersteuning voor OtherOS meer. Sinds eind 2009 werd OtherOS dus al niet meer benoemd in de marketing als een functie. Degenen eind 2009 een Slim kochten of medio 2010 elk willekeurig model, misten dus al direct OtherOS. Deze werd dus ook niet meer geadverteerd, waardoor ze ook niet in aanmerking zouden komen voor de schikking.
Ik vraag me dan alleen nog af. met de SLIM werdt ook het afspelen van de PS2 games eruit gesloopt.

Ik als PS3 Fat eigenaar kon dus wel PS2 games spelen op mijn fat systeem. is deze functie na de update er uitgehaald? rond 2008 ben ik overgestapt naar de 360 :) de FAT heeft toen zonder internet connectie bij mijn ouders gestaan voor een of ander karaoke spel..
Dat werd al op de FAT eruit gesloopt. Alleen de launch 60GB versies ondersteunden namelijk PS2 games. Die hadden ook 4 USB poorten en een memorycard readers aan de voorkant. Daarna kwamen de 40 en 80GB versies, die hadden 2 USB poorten, geen memcard readers, logo was niet erop gegraveerd in aluminium en geen optie om PS2 games af te spelen. Deze werden daarom ook goedkoper en vervingen het launch model. De launch en deze 40/80GB versie leken qua uiterlijk sterk op elkaar, beide dezelfde vorm.

De backwards compatibility is nooit uit de consoles zelf gesloopt door een update. De reden dat alleen de launch PS3 dit kon is omdat er een extra stukje hardware inzat die PS2 games afspelen mogelijk maakte. De versies erna misten dit waardoor de console goedkoper kon worden, maar ook PS2 games niet meer kon afspelen. Als je nu nog je PS3 launch model hebt, kan je met de allernieuwste update gewoon PS2 games spelen. Dit is dus geen softwarematige beperking zoals OtherOS, maar een hardwarematige.
Gedeeltelijk waar. Alleen de 20GB en 60GB NTSC PS3's versies hadden (bijna) volledige hardwarematige ondersteuning voor PS2 games omdat daar de Emotion Engine ingebouwd was. In de Europese launch PS3 had Sony die Emotion Engine er al uitgesloopt om de produktiekosten te verlagen maar heeft er wel voor gezorgd dat deze gedeeltelijk softwarematig de PS2 kon emuleren (met wisselend succes, nogal wat PS2 games draaien op de Europese launch PS3 minder goed dan op de NTSC versie).

In de latere PS3 revisies (zowel PAL als NTSC) is dat laatste ook maar weggelaten.
Gedeeltelijk waar ;) De NTSC versie had idd de Emotion Engine waardoor het in feite full backwards compatibility ondersteunde, het was alsof je een PS2 in je PS3 had zitten in feite. Deze ontbrak idd in de PAL versie, echter zaten er twee chips in de NTSC versie. Namelijk de Emotion Engine en de Graphics Synthesizer GPU. De laatste zat nog wél in de PAL versie. Hierdoor werd de Emotion Engine softwarematig geemuleerd via de CELL en werd de Graphics Synthesizer hardwarematig ingezet, dus een hybrid oplossing. De afspeelbaarheid van de PS2 games werd hiermee wel gereduceerd, maar deze beperking was minimaal.

De Graphics Synthesizer GPU werd uit de modellen hierna (vanaf de 80GB versie FAT dus) er ook uitgehaald. Hierdoor was het niet meer mogelijk om de PS2 games te draaien omdat met enkel software emulation het niet lukte.

En dat is mijn antwoord op de vraag. De reden dat PS2 games niet op de PS3 meer werkten heeft niks te maken met een update zoals OtherOS wat To_Tall zich afvroeg, maar komt omdat er een hardware onderdeel niet meer in modellen na de launch versie zat. Daarom werkt het nog wel op de release PS3, maar niet op alle versies erna.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 15:16]

Speaking of backwards compatibility...

Hoe staat het eigenlijk met hun cloud dienst? Ze hebben destijds Gaikai overgenomen om een soort OnLive na te bootsen.

Laatste nieuws hieromtrent dateert uit 2013.
http://kotaku.com/tag/gaikai

Vindt het uiteindelijk dat Sony hier erg onduidelijk is geweest naar de consument.
Ik was voorheen altijd erg te spreken over hun meedenken in BC. Maar ze hebben alles uiteindelijk laten doodbloeden.

Waar ik voorheen moest lachen om de aanpak van Microsoft, was de vorige E3 conferentie helemaal raak! Diep respect voor die gasten die het WEL juist aanpakken.
Onduidelijk? Wat denk je dat PS Now is :9 Ze hebben Gaikai overgenomen en hebben die techniek ingezet voor PS Now, waarmee je dus backwards compatibility hebt voor PS3 games. Die worden dus gestreamd naar je PS4, zoals Gaikai dat deed.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 15:16]

Alsnog vind ik dat vrij hoog. Maar goed als je de launchprijs in ogenschouw neemt dan klinkt het al wat aannemelijker. Mensen die hem eind 2009 / medio 2010 hebben gekocht in een aanbieding voor zo'n 300-350 dollar zullen dan wel in hun handjes mogen klappen.
Als je zo'n ding hebt gekocht om er Linux op te draaien dan is 55 dollar maar een schamele vergoeding. Je vraagt je misschien af wie er in godsnaam een PS3 koopt als je er niet op wil gamen. Het zou je verbazen hoeveel mensen dat gedaan hebben, een PS3 was namelijk een prachtige bouwsteen om je eigen supercomputer mee te bouwen. Er zijn gebruikers, zoals de marine, die de PS3s met honderden tegelijk bestelde om er een rekencluster van te bouwen. Die kochten de PS3 alleen maar omdat er Linux op kon draaien.
Daar heb je zeker een valide punt. Mijn reactie had eigenlijk alleen betrekking op OtherOS als extra feature voor mensen die de console als gaming device kochtten.
idem, het is gewoon een 'naai' streek. feit dat linux te installeren was, was voor mij DE reden om een playstation aan te schaffen. zal dit niet snel weer doen; device van sony.
Een beetje wat volkswagen in Europa doet ;)
Heeft USA toch een stuk beter geregeld.
Sony verkoopt vaker producten zonder de dienst uit rollen

Video unlimited anyone???

Of pak de doosjes van de playstation tv maar beet en bijbehorende reclame
' download de laatste films zoals spiderman casino royal '
Bijna 2017 en nog steeds geen zicht op de in 2009 beloofde service
Mee eens ik ga mijn playstation gewoon laten ombouwen fuck sony
Hoewel nadelig voor de toekomst van andere operating systems op een sony console geef ik de gedupeerde mensen groot gelijk.

Je zou maar een auto hebben gekocht, en de fabrikant haalt opeens met een firmware update je navigatiesysteem eruit.
Klinkt me als "smart"-TV's waar dit nu al praktijk is geworden...
Nope, compleet ander verhaal. Samsung voegt een--oké, hij is ongewenst--functionaliteit toe, waar Sony hem verwijderde, na er eerst mee geadverteerd te hebben als selling point.
Je kunt erover twisten of advertenties een toegevoegde waarde hebben of juist waarde wegnemen.

Hoe dan ook is het deels onbruikbaar maken van smart TV's inderdaad een betere vergelijking.
Dat wordt toch ook gedaan door Samsung.

Zo heeft samsung het menu aangepast van mijn UE46F8000, bepaalde features zoals Skype zijn er uitgesloopt.

Dit komt allemaal dat deze diensten via Samsung lopen en niet netjes over het internet zelf.
En mensen die een smart TV hebben gekocht met de veronderstelling dat hun TV geen zal hebben?
Is nog steeds geen feature, of gebrek daaraan.

Wat hier wel onder zou vallen m.b.t. een SmartTV, is bijv. de mogelijkheid om YouTube videos direct af te spelen, en dat die er later uit wordt gehaald.

Ik heb nog nooit geadverteerd zien worden voor een Smart TV die geen reclames weergeeft (of eentje die dat wel doet).
Voor een auto-analogie hoef je nooit ver te zoeken op Tweakers, maar zo voelde het wel ja. De doorslaggevende factor in mijn besluit om een PS3 aan te schaffen terwijl de 360 al aardig op weg was, was precies die mogelijkheid om er linux op te draaien. Het voelde allemaal wat beperkt, zo waren er nauwelijks beschikbare distro's en werd de GPU nooit vrijgegeven waardoor je vast zat aan een dikke processor met 256MB geheugen en alleen 2d-video. Toch voelde ik me grof bestolen toen Sony van de ene op de andere dag linux eruit sloopte via een system update, zonder emulators of een fatsoenlijke browser (die ze ook nooit normaal werkend hebben gekregen in het XMB) ben je dan opeens tweederde van de functionaliteit van je apparaat kwijt. En dat allemaal onder het mom van piraterijbestrijding, terwijl ze een jaar eerder nog expliciet hadden gezegd dat OtherOS de volle lifecycle van de PS3 mogelijk zou blijven.
Het komt op mij ook over alsof de mensen die Sony aangeklaagd hebben hier gewoon geld wilden zien.. Ik weet niet of Sony expliciet heeft geadverteerd met de mogelijk om Linux te draaien op de PS3 want dan is het misleidende reclame omdat ze die feature eruit hebben gehaald.
Jazeker is er reclame voor gemaakt!
Het was een usp!
Ik zou ook minstens geld willen zien.
Maak niet veel andere fabrikanten(van OSen, smartphones, TVs, etc) geen reclame voor features die ze in latere versies en firmware updates aanpassen of weghalen?
So? Omdat andere fabrikanten de wet schenden, wil nog niet zeggen dat Sony dat ook mag.
"Als hunnie het doen, mogen wij het ook"?
Al die fabrikanten zijn net zo verplicht een schadevergoeding aan te bieden. Als jij een systeem koopt met functie X, dan hoor je erop te kunnen vertrouwen dat functie X gewoon onderdeel van je systeem blijft.

Bovendien ken ik persoonlijk geen enkele situatie die vergelijkbaar is met deze. Dat Samsung reclame in smart TV's wil stoppen haalt in principe geen functionaliteit uit je systeem. Maar nogmaals: het is niet waar je voor hebt betaald en dat hoort niet te mogen; daar moet een straf tegenover staan.
Klopt, maar het probleem hier ligt wel iets anders. Je stopt geen service of klein onderdeel binnen je OS. Sony haalde de mogelijkheid weg om een compleet ander OS op je PS3 te draaien. Een PS3 waarvan mensen in de veronderstelling waren dat ze in volledig eigendom hadden.
Dat Sony redenen had om die functie weg te halen ( Beveiliging, stabiliteit , etc ) neemt niet weg dat ze een vrij elementaire functie uit het systeem hebben gehaald.
De juridische uitspraak hier kan ik me derhalve best in vinden. Overigens zullen de kosten hiervan waarschijnlijk relatief beperkt blijven.
vrij elementaire functie
Dat is nogal overdreven IMO. De overige "elementaire functie" tellen zwaarder zoals games en Blu-rays afspelen.
Niets overdreven. In die tijd wilde mensen met die Linux een eigen mediabox maken ( een gedeelte van de kopers ) Vanuit dat perspectief was het een van de primaire functies van het apparaat.
Naast gamen en films afspelen inderdaad.
Om het maar niet te hebben over de clusters PS3 die men draaide...
Het is vrij gebruikelijk, zeker in Amerika bij een class action suit, om benadeelde klanten financieel te compenseren, al is het natuurlijk mooier als ze gewoon alle features die ze aangeschaft hebben, kunnen blijven gebruiken.
In Nederland kun je in principe garantie claimen. Het apparaat doet immers niet meer wat je bij de aankoop beloofd werd. Zo simpel is het eigenlijk.
Anoniem: 732079 @ArcticLight22 juni 2016 11:58
Daar werd daar reclame voor gemaakt ja.
'Reclame'? Wat noem jij reclame? Op tv / radio? In kranten? Advertenties op websites? Ik kan me slecht voorstellen dat ze het daarin hebben genoemd, maar ik kan ernaast zitten.

Ze hebben het in presentaties genoemd en het stond uiteraard op feature lists en dergelijke, maar om dat nu reclame te noemen?

[Reactie gewijzigd door UltimusXI op 22 juli 2024 15:16]

Anoniem: 732079 @UltimusXI22 juni 2016 16:04
Dat is in principe reclame, daarnaast zal ik de VS wel ander soort reclame zijn geweest denk ik.
Ja er is geadverteerd met 'kan linux draaien' of zoals je kunt zien in het plaatje, dit is er naderhand uitgehaald met een update.. Mogelijk om de kopieer beveiliging te beschermen.
Oh, want hierdoor zal Sony stoppen met support voor andere besturingssystemen? :P

Het hele probleem was dat een ander besturingssysteem ervoor kon zorgen dat er games aangepast en/of illegaal gespeeld konden worden. Dat geldt ook voor alle homebrew. Sony ziet nou eenmaal liever een systeem waarbij developers gewoon een devkit kopen, licentiekosten afdragen en de inkomsten van games en software langs Sony gaan.
Zo doet iedere uitgever van dit soort hardware dat trouwens (niet alleen Sony). En dat is nou eenmaal hoe dit soort systemen werken, dat wéét je als je zo'n apparaat koopt. Er staat in alle voorwaarden nadrukkelijk dat homebrew niet is toegestaan, op geen enkele console. Dat is heel vervelend voor die community, maar dat hoort nou eenmaal bij een gesloten systeem.

Maar desalniettemin: Sony adverteerde met Linux support. Ik geloof zelfs dat het op de doos heeft gestaan. En als jij een product aanbied met feature X, dan kan je het niet maken om die feature (waar je wellicht het systeem voor hebt gekocht!) er uit te slopen. Dan is een vergoeding voor deze mensen toch (meer dan) logisch? Of vind jij dat bedrijven er mee weg mogen komen als zij via een firmware update software van je telefoon afhalen ofzoiets (als ze er nota bene mee geadverteerd hebben!)?
Anoniem: 63072 @Richh22 juni 2016 12:27
"et hele probleem was dat een ander besturingssysteem ervoor kon zorgen dat er games aangepast en/of illegaal gespeeld konden worden. "

En zelfs die claim is dubieus. Ik heb zelf Linux op de PS3 gedraait en je had geen volledige toegang tot de hardware en het was een heel ander OS dan het gameOS van de PS3 de kans dat je onder Other OS een illegale PS3 game kon spelen was nihil.

Wat ze nooit zullen toegeven, maar veel waarschijnlijker is: Sony verkocht de PS3 met verlies, om op de games winst te kunnen maken. Heel veel PS3 werden gekocht door wetenschappers (en de US Airforce) om in te zetten in reken clusters omdat de Cell cpu onwaarschijnlijk veel rekenkracht leverde voor de (gesubsidieerde) prijs. Sony wilde simpelweg af van deze kopers die nooit een game zouden draaien op hun PS3 en waar ze dus nooit de subsidie aan terug zouden verdienen, laat staan winst maken.

Totaal begrijpelijk van Sony, maar wel dikke vette pech dat ze met die functie geadverteerd hadden. In de VS kost dat ze nu dus geld. Helaas heb ik de mijne in NL gekocht en mocht ik dus upgraden en Linux eraf gooien toen hij weigerde om een nieuwe bluray die ik had gekocht af te spelen. (online gamen deed ik niet en had alleen oude games dus ik had firmware niet geupdate).

Je mag één keer raden welke filmmaatschappij die Bluray die een PS3 update eiste had gemaakt!
"En zelfs die claim is dubieus. Ik heb zelf Linux op de PS3 gedraait en je had geen volledige toegang tot de hardware en het was een heel ander OS dan het gameOS van de PS3 de kans dat je onder Other OS een illegale PS3 game kon spelen was nihil."

Dat is zo, maar volgens mij was het juist wel de beveiligingslaag die daarvoor moest zorgen de reden dat het überhaupt mogelijk is geweest (of nog steeds) om illegaal games op de PS3 te spelen.

Het lek dat daarin zat, was ofwel lastig te dichten ofwel (en dat is volgens mij de publieke reden) het blijven dichten van beveiligingslekken in dat deel werd het niet waard gevonden ten opzichte van het minieme aantal mensen dat de functionaliteit gebruikte.
... ten opzichte van het minieme aantal mensen dat de functionaliteit gebruikte.
"... ten opzichte van de inkomsten die de mensen die de functionaliteit gebruikten opleverden" lijkt me realistischer. Zoals al eerder opgemerkt waren ze voor wetenschappelijke doeleinden ook zeer interessant (prijs/rekenkracht), maar die gebruikers leverden geen inkomsten op (enkel de originele aankoop en het is twijfelachtig of daar winst op gemaakt werd).
De functie zat er alleen in omdat importkosten op PC's lager liggen dan die van spelcomputers. Toen werd daarover een rechtzaak gestart, en toen Sony die verloor werd een maand later de PS3 gehackt via deze otherOS functionaliteit en hebben ze het er meteen uitgesloopt.
Homebrew is nooit toegestaan op de PSP. Ze hebben het zelf hard proberen te stoppen, met als gevolg dat het compleet is vergaan in piracy.

Er is sprake geweest dat de licentiekosten een pak omlaag zouden gaan voor de PSP Vita, maar ook dan was het nog 1000 euro om een game te maken voor PSP vita.

Overigens in het begin was PS3 een zeer krachtig toestel, er waren enkele onderzoekscentra die investeerden in PS3 om berekeningen te doen, absoluut niks te maken met piracy. Overigens was dit logisch omdat de hardware met verlies verkocht word en reken-units geen games kopen natuurlijk.

Wat ik wel grappig vind is, hoe ga je in godsnaam bewijzen dat je een alternatief OS gebruikte ? Ik weet wat sudo apt-get upgrade / yum update doet ?
PSP firmware 1.00 tot 1.52 kon je homebrew op draaien toch?
Door een bug = exploit = niet de bedoeling. Als ik het goed heb kon je ELF bestanden nog uitvoeren, terwijl dat nooit de bedoeling was ;-)
Aaah zo. Mooie tijd was dat joh... custom firmwares installeren met een of andere bootloader enzo, roms op je veel te dure sony memory stick zetten, psp overclocken... <3

Veel cooler dan die vita
De ps2 kan je ook heel makkelijk softmodden en je kon zelfs een harde schijf erin doen
Klopt, jammer dat er nooit een deftige opvolger is gekomen, met een open platform, werkelijk zalige homebrews gespeeld daar. Android vult die leegte enkel op met pay4everything apps ... en Nintendo met kinderspellen hier in Europa ...

Ik mis een goeie opvolger op PSP, met deftige games.
Sony ging al geen ander OS meer toestaan op de producten vanaf het moment dat ze zelf besloten hebben het 'Other OS' via een update uit te schakelen.
het is natuurlijk wel zo dat Sony die bakken onder de prijs verkocht en moest verdienen op games.
Als slimme mensen er een paar honderd/duizend aan elkaar knopen om te gebruiken als goedkope processing cluster.... Dan draai je verlies. Dus ze hadden er in eerste instantie een hogere prijs voor moeten vragen, of het al helemaal niet moeten ondersteunen

http://www.cnet.com/news/...-air-force-supercomputer/
Sony zal nu nooit meer toestaan dat we een ander OS op hun hardware mogen installeren.
Je bedoelt in tegenstelling tot de situatie van de laatste jaren, waarin ze niet toestonden om een ander OS op hun hardware te installeren?

Oh, wacht...
Sorry, maar als Sony een optie weghaalt waar ik voor betaald heb (OtherOS en de bluray speler waren voor mij DE reden om de PS3 aan te schaffen, de spelletjes was een leuke bijkomstigheid (waar ik nu zo'n 160discbased games heb))..

Sony heeft op de gewone PSP nooit officieel homebrew toegestaan..
Sorry hoor. Maar ik zou door deze praktijken ook Sony nooit meer geloven wanneer ze een product promoten met een speciale functie. Als je ergens mee adverteert dan maak je een belofte. Biedt jou apparaat niet meer wat je adverteert dan vind ik dat misleidende reclame en moet je hiervoor gestraft worden.

Hoe zou jij het vinden als jij een Smart TV koopt die groots geadverteerd wordt met "INCLUSIEF NETFLIX APP" en jij maakt daar gretig gebruikt van. Je kijkt eigenlijk amper nog gewone tv, nee dat scherm is jou persoonlijke Netflix machine geworden. Geen extra kosten voor een Chromecast of een media speler, nee huppakee meteen op je tv Netflix kijken en het werkt prachtig.

En dan opeens krijg je een update en je Netflix app is weg. Dan zit je daar met je mooie dure tv die aangeprezen werd als een apparaat waarop je Netflix kan kijken.

[Reactie gewijzigd door lepel op 22 juli 2024 15:16]

Gaat vast stormlopen zeg, wie kan nu bewijzen dat hij tien jaar geleden linux op zn PS3 heeft gezet?
Gaat inderdaad lastig worden plus een heleboel van die consoles zijn inmiddels ook vervangen.
Voor sommige scholen kan het wel erg interessant zijn die deden namelijk er rekenparkjes van maken. Echter dan heb je een investering van een paar honderd dollar in een apparaat waar je op kunt gamen maar ook Linux op kunt draaien. Plots kun je het deel wat je gebruikt niet meer gebruiken en krijg je van je paar honderd dollar maar 55 terug.
Deze use case gaat echter uit van het volledig draaien op Linux (dus de onderste optie in de screenshot) dan kon de update gewoon genegeerd worden. Sommige beheerders van de clusters waren er echter niet op tijd bij en dan werd de update wel gepushed heb ik begrepen. Dan is het inderdaad erg jammer.
Deze use case gaat echter uit van het volledig draaien op Linux (dus de onderste optie in de screenshot) dan kon de update gewoon genegeerd worden
Tot je hardware stuk gaat, je het ding opstuurt onder garantie en je vervolgens een model terugkrijgt met de nieuwe firmware. Daar heb je niks meer aan in je rekencluster of mediaspeler.
Klopt, maar tegen de tijd dat ze allemaal kapot zijn heb je toch onderhand wel door dat je ze beter kan vervangen voor iets wat wel linux draait hoop ik.

Voor de rekenparkjes an sich was de update niet noodzakelijk en hadden ze door kunnen draaien op de oude firmware die Other OS nog wel mogelijk maakte.
Hoef je niet te bewijzen het enige dat telt is dat je onder eed aangeeft dat dit het geval was.
Dit in combinatie met het bezit tussen die tijd is genoeg.

Tenminste dit doet het artikel aangeven.
Niet uit de Tweakers of Ars Technica berichten, maar uit het officieele settlement agreement:
Under the terms of the Settlement, the Class5 is defined as: all persons in the United States who purchased a Fat PS3 model6 in the United States between November 1, 2006, and April 1, 2010, from an unauthorized retailer for family, personal, and/or household use. Agreement.
SCEA will pay $55 to each Class member who utilized the Other OS functionality (“Consumer Class A”) and submits a valid claim. Consumer Class A claimants must attest under oath to their purchase of the product and installation of Linux, provide proof of their purchase or serial number and PlayStation Network Sign-in ID, and submit some proof of their use of the Other OS functionality. The Settlement Agreement sets forth a list of acceptable proof of use.
Het eerste zinnetje vind ik vreemd: 'from an unauthorized retailer...'. Wellicht dat ik het verkeerd begrijp, maar ik neem even aan dat ketens als Best Buy een 'authorized retailer' zal zijn, dus hoeveel mensen vallen er hierdoor buiten de boot?

En er is dus inderdaad enig bewijs nodig dat je die 'other OS' functie ook gebruikt hebt. Ben benieuwd wie er destijds foto's van hun werkende Linux-op-PS gemaakt hebben. Wellicht dat een link naar een probleemtopic op een forum ook genoeg is.

Gek genoeg staat er verderop in de settlement weer:
Plaintiffs have defined the proposed Class using objective criteria: purchase of the Fat PS3 in the United States between November 1, 2006 and April 1, 2010 from an authorized retailer for family, personal and/or household use (..)
... en gaat het dus om een authorized retailer. Vaag.

[Reactie gewijzigd door vanaalten op 22 juli 2024 15:16]

Het zal er wel om gaan dat als de PS3 tweedehands is doorverkocht, alleen de persoon die hem in de winkel heeft aangeschaft recht heeft op de teruggave, de latere kopers niet ook nog eens.
ik geloof dat de eigenlijke otherOS partitie niet verwijderd werd(en na de update zelfs niet verwijderd kon worden)
hdd in een pc stoppen en een screenshot van de partitie indeling maken, en je hebt bewijs.
Moet wel:
Gamers die gebruik willen maken van de regeling, moeten een eed afleggen dat ze inderdaad Linux gebruikten en bewijs overhandigen voor het gebruik van het alternatieve besturingssysteem.
Vraag me af hoe je dat bewijst. Zou aantonen kennis van PuppyLinux en aangeven waar je het voor gebruikte voldoende zijn?

Niet dat het uitmaakt, want niet in EU van toepassing.
jammer niet voor nederlanders
en bewijs overhandigen voor het gebruik van het alternatieve besturingssysteem.
Uit het artikel. Dus bewijs aanleveren naast de eed die je af moet leggen.
Anoniem: 732079 @Clavius22 juni 2016 11:52
Foto's bijvoorbeeld
Want ik maak standaard een foto als ik Linux installeer. Ik heb toen ook Linux geïnstalleerd bijvoorbeeld, maar waarom zou ik in godsnaam een foto daarvan hebben :+
Ik heb er een foto van :+, appte naar een vriend van me toen ik onlangs Linux op m'n PS2 en PS3 geinstalleerd had :P
Anoniem: 732079 @xoniq22 juni 2016 16:03
Je moet het toch echt bewijzen..
Beetje twee-ledige actie.

1) Veel mensen (grootste gedeelte) die hierdoor af vallen en dus niet rechtmatig de 'schadevergoeding' kunnen claimen.
2) Voorkomt dat er mensen die hier niks mee te maken hebben ineens beginnen te claimen dat zij hier ook last van hadden. Puur voor het geld.
google ps3 linux foto ... :)
Alle mensen die toendertijd een filmpje op YouTube plaatsten over het installeren van linux op hun ps3?
Het was destijds redelijk populair om "homebrew" supercomputers te bouwen uit PS3-clusters. Aangezien de eerste consoles onder de productieprijs verkocht werden om de concurrentiepositie te versterken, was dit een spotgoedkope manier om aan veel (GPU-) rekenkracht te komen.

Nu zullen mensen die dit gedaan hebben er niet wakker van gelegen hebben dat ze niet meer op het playstation-netwerk konden, maar het geeft wel aan dat dit absoluut geen niche feature was.
een post op een otheros forum - van: ik heb nu dit gedaan maar het werkt niet... lijkt me voldoende ... je toont daarmee aan dat het aannemelijk is dat je actief was met die feature, dat samen met je aankoop bon en een verklaring onde ede lijkt me voldoende. als je een backup in bezit hebt van je otherOS zooi op een cd gebrand met een productie-datum van rond die tijd zult je vast ook wel ontvangelijk zijn... anders heb je nog youtube filmpjes en ga zo maar door... bijna iedereen heeft wel iets van bewijs
Zou ik wel kunnen met een link naar http://www.ps3grid.net/
Boeit mijn inziens niet of je het gebruikt hebt of niet. De optie was er niet meer. In voorgaande posts heb ik het voorbeeld dat je autofabrikant de Navigatie weghaalt met een update. Dan heb je dus enkel recht op een vergoeding wanneer je de navigatie ook gebruikt zou hebben?

Ik had ook de PS3 "Fat" aangeschaft. Niet dat ik de intentie had om Linux te installeren maar ik voelde me evengoed bekocht. Nu is het een functie die 95-99% van de gebruikers niet boeit. Volgende keer is het een update die de Blu-Ray functionaliteit eruit sloopt. Het is immers een Gameconsole en media is een "nevenfunctie".

Ik heb destijds de PS3 overigens als Blu-Ray speler / 2e console aangeschaft. Vriend van me kijkt geen films/series op dat dung. Rara wie zou zich genaait voelen en wie het een worst zal wezen.

Jammer alleen dat de boete zo laag is ten opzichte van de, destijds hoge, aanschafprijs. Maar goed beter iets dan niets!
Nou, ik heb de originele 80GB disc nog liggen waarbij de OtherOS partitie nog steeds op staat.. dus voor mij zou het niet zo moeilijk zijn...
Eindelijk! Goed dat het zo opgelost wordt. Je kan niet een product verkopen waarvan op de doos en in advertenties staat het het functie X heeft, en dan na een tijdje die functie X eruit slopen. Dit is de enige goede oplossing.
Stond dit serieus op de doos? En adverteren hebben ze er zeker niet mee gedaan.

Het is wel in publieke presentaties genoemd (E3 of zo) en uiteraard beloofd in feature lists etc, maar ermee adverteren vind ik een groot woord.
Het stond voor zover ik weet ook op de doos ja...
publiekel presentaties en de optie (lange tijd) in de software zelf is hetzelfde als er mee adverteren, de presentaties zijn een verkoop-methode...
Vind het raar dat er alleen over de 'fat' Modellen wordt gesproken. Ik heb namelijk model 2
en heb daar toch echt de optie andere firmware installatie gehad. Tevens even linux er op gehad maar
dat was meer om te kijken wat het was dan dat ik er gebruik van maakte.
Dat is vreemd.

20 augustus 2009 verscheen de PlayStation 3 Slim 120GB. Deze had de optie voor 'Other OS' al niet meer.

29 maart 2010 verloor de PlayStation 3 Fat zijn 'Other OS' optie met firmware 3.21.

Nu kon je met alle firmwares tot 3.21 met een 'handeling' nog wel een 'Other OS' menu krijgen en dit installeren op een PlayStation 3 Slim, maar standaard zat het dus niet op. ;)

Volgens het officiële case document: A “Fat PS3” means the Sony PlayStation®3 computer entertainment console that was manufactured between approximately November 1, 2006 and September 2009 that included the Other OS functionality.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 22 juli 2024 15:16]

Er zit geen verschil in firmwares tussen de fat, slim en super slim. Als ik versie 3.15 installeer op een Slim heb ik de keuze "Other OS". Als een Slim destijds met < 3.21 uitgerust was (daar twijfel ik even aan) dan was de keuze simpelweg aanwezig, omdat het een software functie is.
OtherOS is nooit beschikbaar geweest op de slim.. Als je die wel had, dan heb je em mogelijk 2e hands gekocht en draaide er een Custom firmware op...
Wie wil nou zijn geld terug, men wil de feature terug!!
Pancake u heeft gewoon gelijk - Sony moet gedwongen worden dat feature terug te brengen. 55$ is te weinig dat moet de gehele aankoop zijn die terugbetaald wordt.
De kracht achter het Linux OS in combinatie met de PS3 was het kunnen clusteren van de consoles.
Dit soort projecten zou ik als Sony zijnde alleen maar aanmoedigen.

Naast deze vergoeding lijkt het mij niet meer dan eerlijk om de Hacker die gepakt is om Sony te straffen omtrent dit geintje weer in eren te herstellen!!
Ik denk eerlijk gezegd niet dat Sony blij was met het grootschalig gebruik van PS3s in clusters met Linux, omdat het een paar jaar heeft geduurd voordat Sony winst maakte op de hardware van de PS3. En als je hem alleen voor Linux gebruikt, wordt er niets verdiend aan games en accessoires. ;)

De lage prijs voor zo'n CPU was dan ook juist de reden dat bedrijven het gebruikten.
Sony heeft onder druk van IBM en hun eigen verkoop er voor gekozen om de optie te verwijderen, hacken had er totaal niets mee te maken.. Op dat moment werd namelijk de PS3 nog met behoorlijk verlies verkocht, maar tevens was een PS3 een stuk goedkoper dan de CELL-based blade servers van IBM (hun partner in ontwikkelen van de CPU), dus universiteiten, laboratoria en zelfs defensie kosten ipv IBM servers gewoon hele rekken PS3's.. En dat was dus slecht voor zowel IBM als Sony..
Ach, de mensen die de optie nog hadden, zitten inmiddels al lang op een CFW van de laatste versie, die hebben EN de optie, EN echt toegang tot 'native' homebrew...
Anoniem: 454358 22 juni 2016 12:57
Ik ben benieuwd hoeveel mensen die 55$ gaan ontvangen. Iets onder ede verklaren, moet dat in de rechtbank? Dan moet je dus al een vrije dag opnemen. En wie heeft nog bewijs van >6 jaar geleden? Het zou me verbazen als het meer dan 10.000 mensen zijn.

Dat kost Sony dan 550.000$, de enige winnaars zijn de juristen en advocaten teams.
Precies, ik wil prima onder ede verklaren dat ik de PS3 wegens de OtherOS feature heb aangeschaft (is namelijk echt zo, afstudeer project), ik heb alleen dankzij de updates niet eens kans gehad het te draaien. Namelijk, wil je 300 euro aan games niet meer spelen, of wil je niet meer kunnen spelen met je hardware. Lekkere keuze...

En naar Meurika gaan om onder ede te verklaren blablabla, goed bezig sony....
Onderdeel van de schikking is verder dat Sony de advocaatkosten van de class action suite voor zijn rekening neemt, een bedrag van 2,25 miljoen dollar.
Hieruit blijkt maar weer eens: advocaten zijn de enige echte winnaars van class action suits :)

Neemt niet weg dat ik het een goede zaak vindt dat Sony veroordeeld is (en dat er dus een class action suit gestart is om dit te bereiken): fabrikanten hebben weer eens een waarschuwing gehad dat ze niet zo maar van alles kunnen flikken bij hun klanten.
Wat dat betreft verbaas ik me soms wel eens dat er niet vaker rechtszaken gevoerd worden. Tegeijkertijd zit ik ook niet op zo'n claim-cultuurtje te wachten zoals in de VS gebruikelijk is...
Ik zie het probleem niet zo? Linux draaide als een stuk stront op de PS3 en de resources van de PS3 had je toch geen toegang toe, voor multimedia doeleinden had je niet eens hardware acceleratie. Daarnaast als je je fatboy niet up zou daten kon je het gewoon blijven gebruiken.

Ik snap niet echt dat mensen serieus de PS3 gekocht hebben voor OtherOS, een PC voor een kwart van de prijs van de PS3 kon je serieuser nemen als Linux systeem.
Niet omdat het moet, maar omdat het kan..
Lekker kloten en friemelen..
Ik heb er nog één mét other-os functie..
Te koop zelfs.. 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.